►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dintre toate reușitele pământenilor în explorarea spațială, cea mai uimitoare mi se pare aterizarea unei sonde pe un asteroid din sistemul nostru solar, de unde au fost preluate mostre de sol ce vor fi aduse înapoi pe Terra.
OK, cea mai uimitoare rămâne aselenizarea pe Lună, că a fost o chestie pusă la cale în doar câțiva ani și cu tehnologia anilor 1960 (you should read this!). Dar pe locul doi e treaba asta în care un robot se duce la un asteroid, coboară pe suprafață acestuia, sapă în el și ne aduce acasă materia colectată de acolo.
Sonda OSIRIS-REx, lansată de NASA în 2016, a coborât acum două zile pe asteroidul numit Bennu, aflat la 321 de milioane de kilometri de planeta noastră, ales pentru că este foarte vechi și mostrele luate de pe acesta (praf și pietre de pe suprafață) vor fi folosite pentru a analiza formarea sistemului nostru solar. Bennu are 500 de metri în diametru și o viteză de aproximativ 100.000 de km/h în orbita sa în jurul Soarelui.
OSIRIS-REx a stat pe orbită în jurul Soarelui pentru un an, apoi a folosit gravitația planetei noastre pentru o manevră de accelerare și schimbare de traiectorie către Bennu. Sonda a ajuns la asteroid în 2018, iar de atunci s-a poziționat într-o orbită lentă în jurul său, analizând suprafața pentru a alege un loc bun de preluat mostre. Au fost detectate patru site-uri bune, unul ales pentru încercarea finală.
Îmi închipui că transmiterea de informații topografice de la așa o distanță și folosind antena de mică putere a sondei a durat ceva vreme. La fața locului, sonda se ghidează folosind recunoaștere de imagini pe baza reliefului de pe asteroid, mapat tot de sondă pe când îl orbita la 1 kilometru altitudine.
În august 2020 au făcut teste, coborând sonda până la 40 de metri de suprafața asteroidului și extinzând parțial brațul de colectare. Alaltăieri, pe 20 octombrie, sonda a coborât lent până la suprafața asteroidului, a extins un braț colector și a preluat câteva mostre de praf. Cei de la NASA urmează să analizeze dacă a fost preluată o cantitate suficientă. Dacă da, sonda va porni către Pământ, unde va ajunge în 2023. Dacă nu, va mai încerca o coborâre în ianuarie 2021.
Asta-i o realizare inginerească de amploare. O misiune de 7 ani în spațiu, timp în care fiecare instrument și fiecare componentă trebuie să funcționeze perfect, cu automatizări și decizii multe luate de computerul sondei acolo la asteroid pentru un zbor precis pe lângă obstacolele de pe asteroid pentru a ajunge la site-ul unde a făcut contact cu solul.
Din ce zice NASA, dificultățile apar în multe alte aspecte aparent banale. De exemplu, e greu de preluat o mostră de sol în spațiu. Nu ai aer, deci nu o poți “suge” folosind un aspirator. Nu o poți prelua nici cu un braț mecanic, că nu-i așa ușor să apuci praf sau pietricele cu o gheară. N-ai timp să sapi cu o cupă de excavator, iar în lipsa gravitației lucrurile oricum merg altfel.
Dacă vă întrebați cum se preiau, totuși, mostre de sol, OSIRIS-REx are un braț special de captură care suflă azot spre sol, iar mostre de sol sunt aruncate în brațul de captură. Totul are loc în 5 secunde, că atât stă în contact cu solul. Acestea s-au întâmplat alaltăieri. Acum problema este să-și dea seama dacă au preluat sau nu mostre.
Eu mă gândeam că probabil vor cântări incinta în care ajung mostrele, dar nu fac asta. Nu știu dacă pentru că-i dificil în lipsa gravitației sau din alte motive, dar vor analiza pe rând imagini de la solul asteroidului pentru a-și da seama dacă lipsește ceva, apoi vor fotografia brațul de sondare ca să vadă dacă s-a murdărit de praf și apoi vor studia felul în care s-a modificat (sau nu) masa inerțială a sondei ca să concluzioneze dacă au intrat în ea câteva grame de praf/pietre.
Cercetarea este condusă de Universitatea din Arizona, apropo. Adică ei au inițial proiectul prin laboratorul lor de studii Lunare și planetare sau cum s-o traduce în română. Lockheed Martin a construit sonda, NASA a zburat-o, dar Universitatea din Arizona a zis “bă, noi am vrea să aducem niște pietre de pe un asteroid pentru studiu” și au coordonat asta. Cam așa arată un proiect de doctorat în străinătate, bănuiesc.
Nu este prima oară când o sondă spațială ajunge la un asteroid și-l ciupește. Japonezii au făcut deja asta cu sonda Hayabusa2, care în ultimii ani a stalk-uit un asteroid numit de ei Ryugu. Sonda a lansat pe acesta doi roboți tip rover tip purice, adică pot sări dintr-un loc în altul pentru a-l explora mai bine, apoi a tras cu un soi de proiectil în asteroid pentru a vedea din ce-i făcut și apoi a coborât la suprafața acestuia pentru a strânge mostre.
Hayabusa2 și-a început apoi călătoria spre Terra pentru a duce mostrele aici. Acestea vor fi parașutate la sol pe 6 decembrie (cadou de Moș Nicolae), după care sonda pleacă din nou în spațiu pentru a urmări un alt asteroid.
Genul acesta de activitate pare să fie un pic mai uzuală acum. Am mai zis și altădată. Omenirea este mare și foarte variată, iar oamenii se așază pe o curbă a lui Gauss în majoritatea criteriilor, fie ele de inteligență, tipul de activitate zilnică șamd. Marea majoritate avem vieți banale, de fapt, preocupați de salariul de mâine, apa caldă la robinet și durerea de măsea.
Câțiva oameni, însă, puțini la număr față de restul omenirii, chiar proiectează, realizează și duc la bun sfârșit lucruri extraordinare. Mi se pare că astfel de exemple demonstrează ce potențial avem noi ca specie. Sau nu musai noi ca specie, ci doar unii dintre noi, puțini la număr, dar important este să le oferim condițiile necesare pentru realizări extraordinare, adică să ne păstrăm între noi ca societăți și națiuni la un nivel civilizat, prietenos și de o calitate bună a vieții de zi cu zi pentru ca astfel de acțiuni să poată avea loc.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
22/10/2020 la 6:46 AM
În timpul ăsta, în România, oamenii își rup coatele la coadă la lins moaște și fac procesiuni religioase ca să plouă.
Florian(Citează)
22/10/2020 la 7:06 AM
Asta-i limita ta de înțelegere.
Au și americanii credincioșii lor, chiar pe dolar scrie “in God we trust”.
Diferența este ca acolo unele lucruri chiar funcționează cum trebuie. Exact cum a zis Radu, civilizație.
Okochea(Citează)
22/10/2020 la 9:13 AM
Pai si ce, a zis cineva ca ai americanilor sunt mai evoluati?
Pyro(Citează)
22/10/2020 la 7:00 AM
Sau alții freacă menta pe net comentând ca să se afle în treaba, văzând paiul din ochii altora și ignorând bârna din ochii lor.
Razvan(Citează)
22/10/2020 la 7:39 AM
Ma gandesc cum dracu de n-au mai ajuns astia pe luna de atunci. Ca vorba aia, luna uite-o colea.
Cat despre partea religioasa, noi sintem parfum. Pupam moaste in liniste. La americani s-au sinucis unii in masa ptr ca-l credeau pa unu zeu.
Blackskull(Citează)
22/10/2020 la 9:48 AM
Cu proiectilul tras de Hayabusa2 a fost putin altfel, l-au tras ca sa ridice material, nu ca sa vada din ce-i facut.
alunelu(Citează)
22/10/2020 la 10:26 AM
Mie cele mai mari realizari mi se pare ca sunt: faptul cainca mai gasim organe noi prin corpul uman – https://www.livescience.com/new-salivary-gland.html, ca habar nu avem cum sa tratam un virus dintr-o familie de virusuri cu care traim de cand ne stim, ca pare ca am distrus planeta beyond the no return point, etc. Dar da, bine ca am cules niste praf de stele.
Boris(Citează)
22/10/2020 la 11:22 AM
Cum de “habar nu avem cum sa tratam un virus…”? Stim ca un vaccin este solutia, s-a trecut la prepararea lui iar cel mai mult dureaza testarea.
Octav(Citează)
22/10/2020 la 10:39 AM
“aselenizarea pe Lună” e pleonasm.
Cipper(Citează)
22/10/2020 la 11:39 AM
Si o sa mai dureze mult si bine testarile , a murit deja un om in Brazilia , iar Johnson &Johnson continua sa o dea in balarii dupa scandalul cancerelor de piele , de acum ceva ani, cu pudra aia de talc, acum tac malc…
https://edition.cnn.com/2020/10/19/health/johnson-and-johnson-vaccine-trial-transparency/index.html
Iar marea problema la vaccinurile pe baza de ARN este ca nimeni nu garanteaza efectele secundare pe termen lung, e vorba de vaccinul dezvoltat de Pfizer si -mai ales- de Moderna, societate ce niciodata nu a dezvoltat un vaccin !
Asa ca englezul ala de ieri, de la Cambridge, cand a spus ca virusul va deveni endemic a cam spus adevarul dureros… Normalitatea pre martie 2020 nu o mai pupam ever…
George(Citează)
22/10/2020 la 3:45 PM
Moderna n-a mai facut vaccinuri…Elon Musk nu mai facuse rachete…Krupp nu mai facuse tunuri, Nokia nu mai facuse telefoane, 3M nu mai facuse adezivi, Wrigley nu mai facuse guma, Dupont nu mai facuse chimicale, Colgate nu mai facuse pasta de dinti, Xerox nu mai facuse electronice, John Deere nu mai facuse tractoare, etc
GabiD(Citează)
22/10/2020 la 5:50 PM
Mi-a placut si faptul ca au avut o precizie de 1 metru la aterizare. Asta e echivalentul in a trage intr-o tinta aflata la 1 km distanta si a nimeri cu o precizie de 0.000003 milimetri.
paul(Citează)
23/10/2020 la 6:33 AM
Îți dai seama câți bani sunt pe asteroizii ăștia, dacă se înghesuie toată lumea să ia mostre de pe ei “pentru analizarea formării sistemului solar”…
Copiii copiilor noștri se vor juca pe tablete făcute cu materiale de pe asteroizi.
Și, fără prea mare legătură, mi-am adus aminte de “Mineral”, de Dănuț Ungureanu.
Adrian(Citează)