un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Sony ZV-1, cameră bună de vlogging

20 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Pe cutia lui Sony ZV-1 scrie mare de tot Made for vlogging, în caz că nu era clar că Sony a făcut această cameră compactă în principal pentru video, nu pentru audio. Acum, eu am scris deja de două ori despre ea, odată când era la nivel de zvon și odată după anunțul oficial, așa că nu voi insista mai jos pe ea de parcă ar fi prima oară când vine în discuție.

Cei care cunosc domeniul știu că este un RX100 Mark 7 mai ieftin. Eu am un RX100m7, cu el mă filmez, și este o cameră excelentă. Sony a luat tot ce era excelent pe această cameră, a adăugat funcții utile pentru video și a tăiat costuri pe unde a putut, dar nu unde să fie important. ZV-1 filmează 4K cu un senzor de 1 inch, are ecran rabatabil, are intrare de microfon extern pe 3,5 mm, se alimentează prin USB chiar și în timp ce filmează și mai are câteva funcții utile vloggerilor. Altfel spus, în sfârșit o cameră compactă cu toate cele necesare.

Specificații Sony ZV-1:

  • senzor 1 inch și 20,1 megapixeli, obiectiv F/1.8-2.8 cu zoom optic 2,7x, stabilizare optică și electronică Steadyshot
  • filmează 4K@30 fps și 100 Mbps, plus alte moduri Full HD la 60 fps sau slow motion la 960 fps.
  • ecran tactil și rabatabil
  • intrare microfon 3,5 mm, ieșire microHDMI, microUSB
  • focalizare pe fețe și ochi, tracking de obiecte, toate reglajele uzuale ale unei camere foto-video
  • Wifi și NFC pentru conectivitate rapidă cu un telefon și transfer de fișiere în acesta
  • acumulator NP-BX1
  • dimensiuni 105,5 x 60,0 x 43,5 mm, 294 grame
  • specificații detaliate găsiți pe site-ul oficial.

Preț: 3.900 lei la eMAG și F64. Pro tip: Sony nu prea bagă reduceri. Eu am luat RX100 anul trecut de ziua eMAG, prin decembrie, când a dat magazinul 10% reducere la toate produsele Sony, moment când am avut cel mai bun preț al anului. Nu știu dacă va fi la fel și acum, desigur.

VIDEO

O cameră video se testează bine pe video, așa că priviți-l pe cel de mai jos, care include clipuri filmate cu ZV-1:

Susține-mă cu un Subscribe:

ACCESORII INCLUSE

În cutie am găsit aparatul, o baterie NP-BX1, un puf pentru astupat microfonul camerei și un cablu de date.

CUM ARATĂ CAMERA

ZV-1 este mică, are dimensiunile unei compacte, deși senzorul este de 1 inch. Ecranul este tactil și rabatabil spre stânga. Porturile (intrare microfon 3,5 mm, intrare microUSB și ieșire miniHDMI) sunt în partea dreaptă, protejată de niște capace.

În partea de jos m-a enervat că șurubul de trepied nu-i centrat pe obiectiv, astfel încât acesta să fie exact pe direcția unui eventual trepied. Este și prea aproape de ușa de baterie/card, care nu se deschide cu aparatul montat pe trepied.

În partea de sus au pus acum un buton Record mare de tot, că era cazul. Observați acel buton Mode. Poate pentru a-i micșora prețul, camera nu are o rotiță clasică ce schimbă între diversele moduri de fotografiere și filmare, ci asta se întâmplă pe ecranul digital după apăsarea acestui buton Mode. Nu-i cea mai fericită soluție pentru că durează mult mai mult să schimbi rapid între ele.

Camera în partea de sus o patină activă pentru accesorii Sony. Dacă vreți din acelea, go ahead. Mai important este că pe acea patină puteți monta orice alt accesoriu, eu de exemplu am instalat microfonul meu Rode și l-am conectat la intrarea de microfon a camerei, ceea ce oferă un sunet mult superior microfoanelor integrate în cameră.

 

Dacă folosești microfonul camerei, însă, poți monta acolo acel puf din pachet, care-l acoperă pentru a micșora zgomotul de vânt în astfel de situații.

Obiectivul este un F/1.8-2.8, adică deschis, și are un zoom optic de 2,7x care este mai degrabă bun pentru încadrare mai simplă a subiectului decât ca zoom adevărat.

Singura problemă reală a camerei este că-i mică și are un grip practic inexistent. Eu, pe RX100 care este de dimensiuni similare, am cumpărat un cage 3rd party care-i adaugă și un grip mai mare, că mă temeam că o voi scăpa din mână.

În rest, unul dintre compromisurile făcute de Sony este și la materiale. ZV-1 este din plastic, pe când RX100m7 are o carcasă metalică. Împreună cu eliminarea rotiței de moduri și a obiectivului de zoom 10x, cam acestea sunt de fapt măsurile importante luate de Sony pentru a scădea prețul camerei față de RX100 m7.

CUM FILMEAZĂ

Filmează foarte bine. În clipul de mai sus există multe secvențe filmate cu ZV-1 și needitate. Prima parte a lor este cu stabilizarea dezactivată, apropo, că testam diverse.

Senzorul de 1 inch și 20 de megapixeli filmează 4K folosind toți pixelii posibili și micșorând apoi fiecare cadru la rezoluție 4K, ceea ce înseamnă o calitate foarte bună a imaginii. Poți filma maxim la 4K cu 30 fps și 100 Mbps. Pentru 60 fps trebuie să treci pe Full HD.

Calitatea imaginii mi s-a părut bună în toate situațiile posibile, interior și exterior, cu o gamă dinamică bine reglată. Pe modul de filmare poți alege suplimentar între prioritate de apertură sau declanșator, așa că dacă filmezi la 30 fps este foarte ușor să forțezi o viteză constantă 1/60 pentru a elimina tot felul de efecte nedorite din clipul final.

Focalizarea este excelentă, ceva deja clasic la Sony. Camera detectează fețe și focalizează pe el, iar mai de aproape focalizează chiar pe ochii persoanelor (sau unor animale) și o face foarte bine. Poți să focalizezi apoi pe ce vrei tu cu o apăsare pe ecranul tactil. Există și un mod de tracking de obiecte în mișcare, dar nu funcționează întotdeauna cu bine (apeși pe ecran pe subiect și speri să fie apoi bine detectat în mișcarea sa prin cadru). Chiar si fără fețe, camera focalizează rapid de tot, nu face hunting, iar focus pull-ul este rapid.

Camera este sensibilă la balansul de alb, așa că trebuie bine reglat înainte de filmare sau în post-procesare. Cel mai bine este să-l blocați oricum pe o setare înainte de a începe filmările. Lăsat pe Auto, e posibil să selecteze valori diferite între clipurile video, deși filmați aceeași scenă.

Sunetul surprins de cameră a fost mai bun decât mă așteptam. Microfoanele camerei înregistrează o voce complexă, naturală, dar nu vă așteptați să o facă de la distanță mare. Pentru filmări de acest tip, însă, puteți monta pe ea un microfon extern, că de asta are intrare de microfon, sau apela la o lavalieră și înregistrator separat.

Tot pentru filmare, Sony a introdus două funcții speciale pe ZV-1. Prima este de defocalizare a fundalului și nu mi s-a părut foarte agresivă. A doua este Product Showcase, care este utilă în situația în care vorbești despre un produs și apoi îl arăți la cameră, de aproape.

Asta este o situație foarte des întâlnită în vloggingul “despre produse”, indiferent că prezinți un telefon sau o trusă de machiaj. Problema pe RX100 m7 este următoarea: aparatul vede că tu pui un obiect mult mai aproape de obiectivul camerei, dar dacă-ți vede în continuare ochii, focalizează în continuare pe fața ta. Eu de asta de obicei mă ascund după ceea ce arăt la cameră. Cu Product Showcase pe ZV-1, camera schimbă automat focalizarea pe ce-i pui rapid de tot în față.

Stabilizarea Steadyshot poate fi reglată între Off, On și Active, care adaugă și ceva stabilizare electronică cele optice. Este bună, funcționează bine, dar se dezactivează automat când folosești Product Showcase. Asta nu contează așa mult, funcția respectivă fiind mai degrabă pentru când te filmezi oricum de pe trepied.

Camera te ajută în tot felul de moduri să te filmezi bine. Îți arată nivelul sonor pe ecran, ai funcții de zebra și peaking, histogramă și altele, face inclusiv fișiere proxy în cameră, pe lângă originale.

Autonomia mi s-a părut greu de calculat. Teoretic poți filma până 45 de minute în 4K. În practică, autonomia depinde de setările utilizate, de tipul scenei, de stabilizarea on sau off și alți factori. Vestea bună este că poți alimenta camera în timp ce filmează de la o baterie externă, prin microUSB. Poți cumpăra și baterii de rezervă, la o adică, și mi se pare că inclusiv Duracell făcea unele replace dacă nu vrei Sony originale.

Interfața este în continuare cea Sony clasică, nu cea nouă de pe A7S Mark III. Asta înseamnă că ai o structură foarte complicată de meniuri, cu zeci de pagini de opțiuni. De asemenea, cea mai proastă configurare din istorie se păstrează în continuare aici. Dacă vrei să filmezi în 30 fps, nu 25 fps, trebuie să treci camera din PAL în NTSC (și viceversa). Problema nu este că trebuie să faci asta. Problema este că, atunci când faci asta, camera va reformata cardul de memorie din ea și vei pierde toate informațiile de pe el.

Asta este o tâmpenie Sony rămasă de mulți ani în meniul lor, probabil având legătură cu o bază de date de fișiere pe care o construiește aparatul. Pe A7S Mark III înțeleg că au rezolvat problema asta, dar pe ZV-1 nu.

Camera face și fotografii, desigur, fiind un aparat foto complet. Pe mine nu m-a interesat deloc acest aspect și n-am insistat pe el. Fotografiile sunt bune, ajutate de focalizarea foarte mișto, iar opțiunile de configurare și expunere și senzorul mai mare decât pe telefoanele mobile duc la rezultate bune și în lumină slabă, câtă vreme ai trepied și poți seta timpi de expunere mai lungi.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Imagini de calitate bună.
  • Ecran rabatabil, porturi utile, alimentare în timp ce filmați.
  • Focalizare foarte rapidă și precisă.
  • Grip foarte mic.
  • Meniul complicat.

CONCLUZIE

Sony ZV-1 este probabil cea mai bună cameră pentru vlogging și filmări de amatori în acest moment. Este mică și portabilă, dar filmează foarte bine, focalizează foarte bine, are opțiuni bine gândite pentru video. Are și ecran rabatabil și porturile necesare pentru accesoriile uzuale.

Dacă faceți genul de vlogging în casă, prezentând produse sau vorbind despre ceva, este perfectă. Sigur că un mirrorless de ultimă oră cu senzor APS-C va filma și mai bine, dar va costa mult mai mult și va fi mai mare și avantajul principal va fi probabil un bokeh mai bun, dacă investiți într-un obiectiv pentru asta.

Sony ZV-1 mi se pare soluția perfectă pentru 90% dintre vloggeri. Dacă filmați mai degrabă scene de acțiune în exterior, cu mișcări rapide și riscul de lovituri pentru cameră, un GoPro Hero9 Black este o soluție mai practică.

Preț: 3.900 lei la eMAG și F64.

asus s5507

    6 comentarii

  1. am inteles ca asta va fi meseria viitorului. ar trebui sa se deschida niste facultati de vlogging, sa pregatim generatiile viitoare.

      (Citează)

    • Urmeaza! Peste 5-10 ani, Andi Moisescu o sa vanda reteta succesului despre cum sa faci bani din vlog si podcast :)

        (Citează)

    • Cred că orice adolescent ar trebui să încerce. Dacă merge, poate învăța multe lucruri noi, poate câștiga bani mulți, experiențe șamd. Dacă nu merge, măcar a învățat ceva nou și a încercat.

        (Citează)

    • eu cred ca orice adolescent ar trebui sa incerce sa citeasca niste almanahe. ar invata mai multe decat daca il imita pe Dorian.

        (Citează)

  2. eu cred ca orice adolescent ar trebui sa incerce sa citeasca niste almanahe

    Sigur, numai ca intai ar trebui sa invete sa citeasca. Dupa aia poa’ sa treaca si la almanahe.

      (Citează)

  3. Se termina 2020 si Sony tot la Micro USB a ramas.

    Iei camera asta pentru cativa ani (o schimbi mai rar ca telefonul). Daca deja azi nu prea mai gasesti dispozitive cu micro usb, (si deci nici cabluri), ce faci peste vreo 2-3 ani? Cauti cabluri pe la anticariat?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus