un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review MSI GE66 Raider, cel mai performant laptop de gaming testat până acum

26 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Acest nou GE66 Raider de la MSI are un Core i9-10980HK și o placă NVIDIA RTX 2080 Super, adică probabil cea mai performantă soluție hardware ce se poate monta acum pe un laptop. Dar nu-i vorba doar despre acest aspect al performanței, ci întreg produsul a fost cel mai bine construit și cel mai plăcut de utilizat din ce astfel de laptopuri am testat în trecut. Păcat că e vreo 13.000 de lei.

Specificații MSI GE66 Raider 10SGS:

  • Intel Core i9-10980HK 8c/16t (și alte variante disponibile, desigur)
  • NVIDIA RTX 2080 Super cu 8 GB memorie
  • ecran Full HD 240 Hz (Ultra HD disponibil, dar și alte variante Full HD)
  • 32 GB RAM DDR4-3200
  • SSD NVMe Western Digital 1 TB
  • tastatură iluminată RGB per-key
  • LAN și Wi-Fi 6 cu adaptoare Killer, bluetooth 5.1, webcam Full HD, 2 difuzoare
  • 2x USB-A 3.2, 2x USB-C 3.2, mini-DisplayPort și HDMI 4k/60 fps, cititor SD
  • baterie 99,9 Wh
  • 358 x 267 x 23,4 mm, 2,38 kg

Preț: aproximativ 13.000 lei. Un model ușor inferior celui testat de mine costă 12.000 lei la PC Garage și eMAG.

VIDEO

CUM ARATĂ LAPTOPUL

MSI GE66 Raider are un design clasic de gaming, mai stealth așa, cu balamale mai proeminente și o culoare gri care a devenit cumva standard pe astfel de modele. Sigla MSI e destul de discretă pe capacul monitorului, care-i din aluminiu. Balamalele sunt puternice, fără joc.

Ecranul are bezel-uri mici (în special pe laterale) și webcam-ul amplasat sus. Tastatura, făcută de Steelseries, are taste mari, plăcute la apăsare și fără a fi zgomotoase. Toate sunt iluminate independent RGB. Zona din jurul lor este din aluminiu și ea. Sub tastatură se află trackpad-ul, care-i bine prins în carcasă și nu are problemele de pe alte modele unde nu pare bine fixat.

 

Mi-a plăcut cum au gândit ventilația. MSI GE66 Raider are guri de ventilație pe laterale și în spate, dar și partea de jos (care este de plastic) este foarte ușor ținută în aer de niște “încrețituri” ale carcasei (MSI le numește Dragon Armor Carving), care o ridică vreo 2-3 mm de pe masă, cât să poate circula niște aer și pe acolo. Acest luft creat acolo este mai degrabă imperceptibil, că-i făcut în atâtea puncte încât laptopul rămâne în continuare foarte stabil pe masă. E bună ideea.

Plăcerea cea mai mare a fost să descopăr sistemul de iluminare. MSI GE66 nu doar că are fiecare tastă iluminată RGB, dar de-a lungul carcasei în partea dinspre tine are o bandă continuă luminoasă numită de ei Aurora, tot RGB și ea, care face un joc de lumini amplu și puternic.

Nu-s mare fan al iluminării pe dispozitive, dar mi-a plăcut aceasta deși este cel mai flashy exemplu de până acum. Te hipnotizează cumva, este captivantă și de rezoluție foarte bună. Când i-am dat drumul prima oară am chemat-o și pe Matilda să-i arăt ce s-a mai inventat acum, iar apoi am lăsat iluminarea pornită în toate zilele când m-am jucat pe laptop, deși uneori i-am schimbat jocul de lumini în ceva mai calm decât curcubeul pe care pornește inițial.

Apropo, o poți modifica și configura în diverse moduri, poate fi interconectată cu alte aplicații șamd. E chiar complex sistemul și dau mai multe detalii mai jos.

Porturi ai pe trei părți. Alimentarea, care are un conector asemănător cu unul USB, se face prin spate, unde se află și un port LAN, cel DisplayPort și cel HDMI, adică o combinație bine gândită pentru că acele cabluri de obicei merg spre alte dispozitive. Pe laterale ai porturi USB și un cititor de carduri SD, bine spațiate.

Bateria de 99,9 Wh, apropo, este cea mai mare ce este permisă la bordul avioanelor. Bateriile de peste 100 Wh nu pot fi luate la bordul avioanelor fără un regim special și aprobarea companiei aeriene.

Nu i-am găsit nimic rău la construcție. Întreg laptopul mi-a transmis un sentiment de produs premium, de îmbinări bine făcute. Nota 10 pentru MSI.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul testat de mine a fost un Full HD la maxim 240 Hz. Eu aș cumpăra varianta Full HD 144 Hz pentru că nu cred că vei obține mai mult de 144 fps-uri jucând cu grafica la maxim jocurile din prezent și din următorii 3 ani. Poți alege și un ecran Ultra HD, dar pe 15,6 inchi nu cred că ochiul percepe cu ușurință rezoluția superioară.

Dacă vrei gaming 4K (placa video poate fără probleme), poți conecta laptopul la un monitor separat sau un televizor de mari dimensiuni prin ieșirile DP sau HDMI, ultima ducând 4K la 60 fps.

Combinația de pe modelul testat de mine duce orice joc din prezent și îndrăznesc să spun și din următorii 3 ani la rezoluție Full HD și la calitate maximă. Eu am avut un Core i9-10980HK cu 8 nuclee și 16 threaduri, o placă NVIDIA RTX 2080 Super cu 8 GB memorie GDDR6 și 32 GB memorie RAM produsă de Samsung, tip DDR4-3200. Nu poți da greș cu așa ceva.

Stocarea se face pe un SSD conectat pe PCI-Express 3.0 de 1 TB, foarte rapid în testele mele:

Cu așa o combinație, rezultatele câtorva benchmark-uri făcute de mine au fost excelente. Scorurile în 3DMark Time Spy sunt mai apropiate de un desktop de gaming decât de un laptop uzual de gaming, la fel și în testul Port Royal care măsoară performanța ray tracing.

Shadow of the Tomb Raider are un benchmark integrat și solicitant. Am obținut 105 fps pe Highest Settings și 66 fps cu ray tracing activat și păr hiper-realist, o creștere de aproximativ 30% față de acel Acer Triton 300 testat anterior (care avea RTX 2070 la bord), dovadă că hardware-ul superior de pe MSI GE66 se simte și în rezultatele concrete.

Ventilația este și ea bine gândită. Sistemul de răcire (două ventilatoare cu 53 de pale și multe heatpipes) face zgomot, nu cred că se poate fără, dar n-a fost la fel de deranjant ca al altor laptopuri testate anterior. În plus, e bine reglat. Dacă-l pui din setări pe Silent, atunci rămâne silențios cât de mult timp poate. Chiar și în mod normal, micile fluctuații de CPU usage din Windows nu activează ventilație, ci aceasta intră în funcțiune doar când ajungi la regim susținut de performantă. Pare ceva normal, dar am văzut și laptopuri mult mai scumpe care aveau un software slab făcut și care activa ventilatoarele și le varia turația după cum i se năzărea.

Carcasa nu se încălzește deranjant pentru utilizator. Disipare căldurii este bună, sistemul se răcește rapid când ieși din joc, iar în timp ce te joci n-am sesizat să intre hardware-ul în vreun throttling.

Conectivitatea este asigurată de plăci Killer. Acestea au și un software de control ce prioritizează traficul în joc (și Twitch, dacă faci streaming) și blochează alte aplicații din a-ți deranja conexiunea, ca să nu apară vreun lag mare în joc pentru că acum s-a trezit un driver să facă update.

Sistemul este controlat de câteva programe incluse. MSI Dragon Center îți permite să schimbi profiluri de la Silent la Extreme Performance, comportamentul tastei Fn, webcam on/off, reglaj de culori șamd. Opțiunea Ambient Link îți permite inclusiv să interconectezi iluminarea laptopului cu becuri Philips Hue sau Nanoleaf.

Mystic Light, care te ajută să reglezi iluminarea în detaliu mai mare, îți permite să schimbi culoarea fiecărei taste sau să faci ce joc de lumini vrei tu pe banda Aurora de pe carcasă, dacă nu-ți plac cele preconfigurate.

Tastatura este Steelseries și vine cu integrarea pe care această companiei o are cu diverse alte servicii și jocuri. E o listă lungă de aplicații ce-ți pot transmite informații prin iluminarea de pe laptop, de exemplu să aprindă anumite taste atunci când sunt disponibile, de exemplu să aprindă tasta 6 doar când ai mană suficientă pentru vraja binduită pe tasta 6.

Ce m-a deranjat este că laptopul te ajută să trișezi în anumite jocuri. De exemplu, poate afișa un crosshair în centrul ecranului, de culoare, formă și dimensiune reglabilă, peste orice joc. Unele jocuri nu au crosshair, așa că tu ai avea un avantaj. Nu știu dacă acum poți da shoturi cu AWP-ul fără să mai pui pe lunetă, dar ajută.

Și mai mult ajută o opțiune din sistemul de sunet Nahimic, unde poți activa un radar pentru sunet. Altfel spus, îți pune pe ecran un overlay care-ți arată din ce direcție vine sunetul pe care l-ai auzit în căști. Tu poate nu-ți dai seama că e din stânga și spate, dar driverul de sunet știe asta, că jocul îi spune cu precizie această informație pentru a putea fi redată în boxe/căști.

E chiar trișat când știi clar că un sunet mic a sosit din dreapta ta, deci încolo este cineva. În jocuri precum PUBG este crucial să-ți dai seama rapid din ce direcție se trage sau pe unde s-a auzit o ușa deschizându-se.

 

Nu doar MSI face asta. Sunt diverse plăci de bază sau sunet de la diverși producători ce pot suprapune astfel de overlay-uri. Aș prefera să nu o facă.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bine construit.
  • Porturi bine așezate.
  • Sistem complex de iluminare.
  • Hardware performant.
  • Nimic.

CONCLUZIE

MSI GE66 Raider 10SGS este performant și bine făcut. Mie mi s-a părut un laptop pe care te poți juca la grafică maximă tot ce apare în următorii 3 ani și este și construit astfel încât să meargă bine și să-ți placă să-l utilizezi pe termen lung și în orice situație.

Preț: aproximativ 13.000 lei. Un model ușor inferior celui testat de mine costă 12.000 lei la PC Garage și eMAG.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Bine ar fi dacă ar termina cu marketingul ăsta de gaming, că singura diferență majoră dintre gaming și „productivity” la laptopuri e aspectul – componentele sunt cam aceleași pentru că diferența nu e mare față de alea așa zise pro. Nu mă refer numai la lumini, ci la aspectul agresiv în general, multă lume ar da banii pe așa ceva (prețul mi se pare foarte bun, apropo) în loc să cumpere un workstation, care e mult mai scump și nu oferă multe în plus (în practică).

    Ecranul ar putea fi cu mai multe opțiuni, 60 Hz ajung pentru cine nu vrea gaming. Dar cât timp e cu armură de balaur…

      (Citează)

  2. Mi se pare interesant ca la 12000 de lei vine fara Windows (varianta de la PC Garage cel putin). Au facut economie de vreo 50 de dolari.
    Si nu faptul ca mai trebuie sa dai bani si pe Windows e problema, ci faptul ca trebuie sa pierzi vremea sa ti-l instalezi singur, apoi sa instalezi toate driverele si utilitarele alea care fac luminite colorate pe tastatura si tinte pe ecran.
    In loc sa vina totul gata instalat si aranjat, sa ceara doar parola de Steam.

      (Citează)

  3. Laptop-urile MSI sunt destul de rezistente in timp, mi-au trecut cateva prin mana.

    Si acum mai am un EX300 care a ajuns la SSD Samsung 860 Evo si 8Gb de DDR2, daca as gasi sa ii schimb a 2-a oara bateria ar fi chiar OK de folosit.

      (Citează)

  4. Legat de ultima parte, cea cu “trisatul” – acelea sunt optiuni de accesibilitate pentru oameni care au deficiente vizuale (color blindness) sau auditive. Nu ar trebui scoase, si e foarte bine ca exista.
    BTW, crosshair-ul artificial nu te ajuta in niciun fel, pentru ca in orice joc cu Aim down sights, daca nu tintesti, acuratetea shoturilor o sa fie foarte slaba, nu se duc fix in mijlocul ecranului. Daca ar functiona asa cum iti imaginezi tu, ai avea nevoie doar de un marker water based cu care faci un punct in mijlocul ecranului ca sa fii zeu in FPS-uri, lol.

      (Citează)

  5. intrebare: de ce toate laptopurile de gaming au luminite colorate? what’s up with that?

      (Citează)

  6. Nu cred ca e vreun produs electronic perfect. Ca urmare la contra as fi zis pretul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus