un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: carduri de memorie Kingston Canvas React Plus de 300 MB/s

28 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Am testat două carduri Kingston Canvas React Plus de tip UHS-II, care-i un standard pentru următoarea generație de carduri și de dispozitive. Vitezele lor sunt de genul 300 MB/s citire și 260 MB/s scriere și sunt gândite pentru aplicații de mare viteză, de exemplu pentru camere video ce filmează la rezoluții și bit rate foarte mare.

De exemplu, noua cameră Sony A7s III folosește astfel de carduri de memorie, de exemplu, pentru că la calitate maximă scrie foarte mulți MB în fiecare secundă în memorie în filmare sau în fotografierea în rafală din aceea bună.

Am testat două modele, un card SD și unul microSD.

Kingston Canvas React Plus SD:

  • oficial 300 MB/s citire și 260 MB/s scriere
  • disponibil în capacități de 32, 64, 128 și 256 GB (eu am testat 64 GB)
  • clasa 10, UHS-II, U3, V90
  • garanție pe viață
  • alte detalii pe site-ul oficial.

Preț: 254 lei la PC Garage pentru 64 GB și include un cititor de carduri compatibil UHS-II (ceea ce-i excelent, că este scump)

Kingston Canvas React Plus microSD:

  • oficial 285 MB/s citire și 165 MB/s scriere
  • disponibil în capacități de 64, 128 și 256 GB (eu am testat 128 GB)
  • clasa 10, UHS-II, U3, V90, A1
  • garanție pe viață
  • alte detalii pe site-ul oficial.

Preț: 458 lei la PC Garage pentru 128 GB și include un cititor de carduri compatibil UHS-II

CANVAS REACT PLUS SD de 64 GB

Pachetul arată ca mai jos, include cardul SD și un cititor de carduri compatibil. Acesta este un avantaj mare pentru că un cititor de carduri compatibil UHS-II costă cam 120 de lei separat.

În caz că nu sunteți familiar cu standardul UHS-II, aceste carduri de memorie au două rânduri de contacte pe spate. Acești pini suplimentari fac posibilă o comunicație mai rapidă între card și dispozitivul în care este introdus și duc la astfel de viteze de 2-3 ori mai mari decât cardurile UHS-I.

De aici rezultă însă exprimarea mea legată de “viitoarea generație de dispozitive”: camera video sau foto sau telefonul mobil sau înregistratorul trebuie să fie compatibil UHS-II, adică să știe să folosească acel al doilea rând de contacte. Îți trebuie și un cititor compatibil de carduri pentru conexiunea cu un PC sau laptop, desigur.

În caz că vă întrebați ce se întâmplă dacă introduci un card UHS-II într-un dispozitiv UHS-I, răspunsul este că funcționează și acolo, desigur, dar va fi accesat doar prin primul rând de contacte și deci vitezele maxime vor fi mai lente.

În testele mele am folosit cardul Canvas React Plus de 64 GB cu cititorul inclus în pachet, conectat la un port USB 3.1 al PC-ului meu.

CrystalDiskMark 7, care-i un test uzual folosit pentru SSD-uri și alte unități de stocare rapide, a obținut rezultate foarte bune în scrierea secvențială:

  • Citire: oficial 300 MB/s, obținut real 303 MB/s
  • Scriere: oficial 260 MB/s, obținut real 285 MB/s

Altfel spus a depășit ușor specificațiile anunțate de Kingston. Scrierea secvențială înseamnă scriere de blocuri de mari dimensiuni la rând în celulele de memorie ale cardului, exact ca atunci când aparatul salvează fotografii sau clipuri video.

Observați din screenshot că “bombardarea” cardului cu o coadă mai mare de comenzi nu-i crește substanțial viteza. Diferența între Q1 (queue depth de o acțiune) și Q8 (queue depth de 8 acțiuni) este nesemnificativă, urcă de la 290 la 303 MB/s citire si de la 252 la 285 MB/s. Asta înseamnă că acest card este foarte rapid chiar și cu un dispozitiv care nu folosește tehnici de scriere sau citire în paralel în memorie.

Rezultatele sunt și un pic mai bune decât pe cardul Sony SF-G testat acum ceva vreme, în caz că vreți o comparație.

Blocul de test a fost de 4 GB. E ca și cum ai fi scris/citit 4 GB de fișier video sau de fotografii. Am testat și cu un bloc de 16 GB, că un card rapid este de obicei folosit în aplicații ce scriu/citesc foarte multe date. Diferențele au fost infime, am obținut 300 MB/s citire și 281 MB/s scriere.

În caz că vă întrebați cum variază vteza pe măsură ce cardul de memorie se umple, răspunsul este că nu variază. Citirea se face cu o viteză constantă de la cap la coadă, cam 275 MB/s în programul de test care a generat imaginile de mai jos, iar scrierea fluctuează, dar între valori rapide (ignorați primii 16 GB, erau blocurile primului test acolo).

Am făcut și un test cu fișiere reale, folosindu-le pe cele cu care testam cândva și SSD-uri:

  • un singur fișier de 8,3 GB, adică un film
  • 631 de fotografii, în total 3,3 GB
  • 13.725 de fișiere de diverse dimensiuni mici aranjate în 6.771 foldere, în total 4,9 GB

Rezultatele au fost bun. Desigur cele mai mari au fost pentru scrierea secvențială a unui singur fișier și cele mai mici pentru miile de fișiere de foarte mici dimensiuni, unde timpul se pierde de fapt creând foldere și fișiere în tabelul de alocare al memoriei ExFAT și mai puțin cu scrierea sau citirea efectivă.

CANVAS REACT PLUS microSD de 128 GB

Pachetul este similar, include cardul microSD, un cititor de carduri USB compatibil UHS-II, dar și un adaptor de plastic de la microSD la SD normal.

Punctul slab este acest adaptor pentru trecerea la SD. Observați că nu are al doilea rând de pini de contact și, dacă-l folosești, cardul microSD UHS-II din interiorul său va fi de fapt limitat la viteze ca de card UHS-I.

Eu folosesc în toate dispozitivele mele carduri microSD cu adaptor la SD acolo unde este cazul. De ce? Pentru că un astfel de adaptor este de fapt doar un “prelungitor” și nu există o pierdere de viteză, iar faptul că am doar microSD-uri îmi permite să jonglez cu ele după nevoi și capacități între dispozitive. În plus, la laptop am citit de microSD integrat, deci încă un avantaj.

Eh, ideea este că dacă vrei sa faci același lucru cu microSD-uri de tip UHS-II, cu două rânduri de pini, ai nevoie de adaptoare de SD cu două rânduri de pini. Or fi și din acestea pe piață.

Bun, acesta este cardul, am făcut aceleași teste.

CrystalDiskMark:

  • Citire: oficial 285 MB/s, obținut real 290 MB/s
  • Scriere: oficial 165 MB/s, obținut real 244 MB/s

Really good results! Scad un pic când testezi cu bloc de 16 GB.

Stă bine și pe toată capacitatea memoriei:

În testul cu fișiere reale, rezultatele sunt următoarele:

În continuare rezultate bune, cu scriere peste viteza anunțată oficial pentru fișierul de film.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Mai performante decât spun specificațiile oficiale.
  • Cititor USB inclus.
  • Garanție pe viață, ceea ce e bine pentru un card costisitor.
  • Cardul microSD are adaptor SD UHS-I inclus în pachet, nu UHS-II.

CONCLUZIE

Noile Kingston Canvas React Plus sunt carduri performante pentru profesioniștii care au nevoie de astfel de viteze în dispozitivele lor. Avantajul mare este că includ și un cititor USB compatibil UHS-II și că au și garanție pe viață. Prețul n-are rost să-l comentez, nici măcar nu mi se pare mare având în vedere că aparatele compatibile cu astfel de carduri oricum costă mii de euro și, dacă-ți permiți un astfel de dispozitiv, trebuie să-ți permiți și accesoriile minim necesare.

Preț: 254 lei la PC Garage pentru SD-ul de 64 GB, 458 lei la PC Garage pentru microSD-ul de 128 GB.

asus s5507

    1 comentariu

  1. usb-a pe un dispozitiv nou la final de 2020…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus