un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Poveștile bolnavilor de covid arată și ce-i dincolo de statisticile de la ora 13

15 Oct 2020  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Uitați-va la clipurile de mai jos când aveți timp. Nu-i musai să vă uitați, ascultați-le la căști sau cum vreți, că de fapt sunetul contează.

Primul este o emisiune de la EuropaFM numită Piața Victoriei, realizată de Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu. Subiectul: cum a ajuns țara în situația de astăzi. După un scurt dialog între cei doi, încep oamenii să sune și să spună dacă cunosc sau nu persoane bolnave de covid-19.

Cazurile în sine sunt interesante. La un moment dat sună cineva care se descrie drept ipohondru și obsesiv-compulsiv, care și înainte de 2020 deschidea ușa de la bloc folosind batista (cuvintele sale). Deși a folosit “zeci de litri de dezinfectant” și “sute de măști”, tot a luat covid într-un scurt moment de neatenție.

Sună oameni care povestesc cum s-au îmbolnăvit ei și copiii lor. Altcineva spune cum fratele său, care nu a crezut că există boala, a luat covid prin luna mai. Într-o scurtă vizită la mama sa, i-a dat boala; femeia respectivă a murit.

Dincolo de toate aceste scurte povestiri, unele foarte emoționante, aproape fiecare om care sună povestește cum DSP-ul nu a făcut nimic în cazul lor. Ei au sunat și s-au raportat bolnavi, iar DSP-ul nu i-a contactat niciodată sau i-a contactat după multe zile. Unul dintre ei a sunat ca să anunțe că fiul său, elev, este bolnav și deci ar trebui luate măsuri în școala la care merge acesta. Nu a fost sunat niciodată pentru detalii, nu s-au luat măsuri.

De la o vreme aud tot mai des treaba asta: că DSP, Direcția de Sănătate Publică, este depășită de situație. Pot înțelege de ce. Prin martie s-a dovedit că era condusă politic, că-i un post călduț pe vremuri normale. Acum, în vremuri extraordinare, probabil se lovesc de problemele clasice legate de lipsă de oameni, lipsă de bani și management incompetent, deși este autoritatea care coordonează direct limitarea pandemiei în România.

A doua emisiune: a lui Cătălin Striblea, tot la EuropaFM, cu același subiect, adică suna lumea să povestească experiența personală cu covid-19.

La fel, oamenii povestesc cum s-au infectat, ce simptome au avut și cum s-au desfășurat lucrurile în cazul lor.

La un moment dat sună o femeie și vorbește despre sora ei, medic, care avea deja cancer și se trata cu chimioterapie. S-a dus la muncă de câte ori a fost nevoie, a stat în vamă când era fluxul mare de oameni, a muncit în spital până a leșinat, la un moment dat a luat și covid. Altcineva spune cum un bolnav se simțea bine joi, în spital, iar sâmbătă era mort. După treaba asta, el și toată familia a făcut covid, s-a tratat la domiciliu, i-a trecut, nu s-a testat niciodată și nici nu apare în statistici.

Laitmotivul DSP-ului care nu răspunde la telefon sau nu sună înapoi revine și aici, desigur.


Sunt prea multe statistici în jurul nostru.

Vorbim în cercul nostru zilnic despre 3.000+ cazuri, 50+ decese. Eu vorbesc; sunt sigur însă că-i un subiect popular pentru toți.

Cred că, după 7 luni de așa ceva, începem să uităm că fiecare dintre acele cazuri este un om. Fiecare unitate din acele numere ce vin zilnic la ora 13, ca un cuc nefast care anunță mijlocul zilei, este un om cu suferința sa, cu problemele sale și cu impactul pe care boala l-a avut sau îl are în continuare în viața sa.

Mi se pare că este nevoie de mai multe astfel de emisiuni. Cu nume și prenume, pericolul virusului se arată mai bine, impactul ei asupra celor din jur este mai clar.

Poate că astfel de scurte povestiri ale unor oameni normali din diverse orașe le mai schimbă părerea celor care se cred imuni sau în afara pericolului pentru că ei nu umblă în “locuri dubioase” (cunosc astfel de oameni) sau celor care cred că boala nici nu există sau celor care cred că li se încalcă vreo libertate personală dacă li se cere ca, în vremuri de pandemie, să poarte o bucată de pânză pe gură când sunt în preajma altor oameni.

Din fericire, eu n-am nimic asemănător să vă povestesc despre covid. N-am avut nici un caz între apropiații mei. Cunosc oameni bolnavi, desigur. Un văr de-al meu și familia sa a avut covid în Franța, prin aprilie, și s-a chinuit la domiciliu până i-a trecut. Mai știu și alte cazuri printre prieteni de familie sau cunoștințe (foarte) indirecte, toate cazurile finalizate cu bine.

Sper ca acest lucru să nu se schimbe. Sper că și voi sunteți în aceeași situație.

asus s5507

    18 comentarii

  1. Virusul acesta iti exacerbeaza orice problema de sanatate. Te dor genunchii, ok ai virusul atunci vei simtii o durere de parca te-ar taia cineva fara anestezie pe genunchi. Am avut colegi de munca care au murit. Am stat 6 saptamani acasa. M-am vindecat dar a fost un chin pentru toti apropiatii mei sa ma vada complet slabit, tras la fata, fara vlaga, fara vorbe in gura. Am stat 4 saptamani intre 4 pereti. Am stat 24h in spital pe oxigen. Fara nici un fel de alte probleme medicale. Lucrand minim 4 zile cu bolnavi cu covid pe saptamana pentru mine nu a fost niciodata vreo indoiala ca o voi “lua” ci mai degraba o speranta ca nu va fi foarte grav sau (mortal, din fericire nu a fost cazul meu) si asta din perspectiva in care cand intram la munca la pacienti parca eram cosmonaut, ieseam leoarca.. Radu iti doresc sanatate atat tie cat si urmaritorilor tai.

      (Citează)

  2. teroarea in Ro nu e atat de boala, cat de spital.

      (Citează)

    • Teroarea asta este o chestie universala peste tot, pana și in occident. Sa fim serioși ca nu te duci de bucurie la spital. La spital ajungi in momentul cel mai jos din viața, in momentul asumat sau ne-asumat când viața te încearcă. In România cred ca oamenilor intr-o mare proporție pur și simplu nu le pasa de apropiații lor..ceea ce este trist. Dacă le-ar pasa mai mult atunci ar respecta cu ușurintă minimele măsuri de siguranța impuse. Dar nu, din nefericire romanii văd democrația greșit.

        (Citează)

    • in occident nu te duci la spital stiind ca ai mai multe sanse sa mori de o infectie nosocomiala sau de nepasare/incompetenta, decat de afectiunea pt care te-ai dus.

        (Citează)

  3. De cand ma stiu e sigura data cand DSP a avut de facut ceva real, s-a dovedit inutil.

    Desfiintat institutia si posturile, sefii si sefuletii concediati si cercetati disciplinat inainte de a desfiinta postul ca sa ne asiguram ca nu ajung printr-un alt loc caldut in structuri locale.

      (Citează)

    • Corect – la acelasi lucru m-am gandit si eu de multe ori. Daca intrebi pe oricine care a avut sau a fost suspect de Covid, toti iti vor spune ca au sunat la DSP fix degeaba…
      DSP e o institutie unde pana acum se angajau pile, amante etc – pentru ca rolul lor era aproape inexistent pana acum.
      Uite cum ies lucrurile astea la iveala acum , cand a venit momentul ca DSP sa joace un loc important… si nu ca nu face fata… pur si simplu e inexistent.

        (Citează)

  4. Impactul cu nume /prenume asupra celor afectati economic e degeaba. Daca ai ramas fara job prin martie si pana acum ai mai lucrat doar vreo 2 saptamani nu iti pasa prea mult de vasile ion din slobozia veche care a murit de covid. Si vorbim de chelneri, oameni care lucrau in bucatarie etc(in orase mici), oameni cu venituri mici dar constante si ok pentru ei.

      (Citează)

  5. 99% la suta din cazuri sunt ușoare sau medii, de astea nu auzi la tv pentru că nu sunt senzaționale. Am avut covid în luna septembrie, da dsp este depășit. Am avut doar o durere in gat 2 zile iar după 5 zile de la infectare am rămas parțial fără gust și miros alte 3 zile. Soția a avut și ea, ușoară durere de cap, febră 37.6, două zile seara pierdut gust și miros total cam 5 zile. La dsp am sunat noi, pentru că vroiam sa fim luati in evidență. Ni s-a spus că o sa fim sunați imediat pentru controlul epidemiologic. Au sunat după 11 zile :)), de la salvare după 12 zile :)), doamna de la telefon a râs și ea când a auzit. Tratament soția a luat două zile paracetamol. Eu două zile strepsils. Atât. Cu noi în casă mai este un bebeluș de 6 lunii, nu a avut nici un simptom, noi cele 14 zile am stat cu mască în casă….Da, DSP este depășit total, moare. lumea, dar marea majoritate nu pățește absolut nimic.
    Noi am luat Covid de la cineva foarte apropiat care a fost asimptomatic.

      (Citează)

  6. DSP-ul este condus de Primariile Locale, in orasul Iasi in Primarie sunt peste 50 de familii care au rude acolo, posturi călduțe unde la alegeri primești o marire de salariu, in rest Statul la STAT.

    Eu as dori sa citesc un articol documentat despre greșelile Guvernului PNL, mulți s-au obisnuit cu mizeriile PSD si acum nu reacționează cand Guvernul greșește, cand a început pandemia spuneau ca sunt pregatiti si au de toate dar medicii demisionau pentru ca nu aveau măști, suntem in pandemie de 7 luni dar spitalele au puține locuri la ATI, faptul ca spitalele cereau donații pentru a-si cumpăra dezinfectant si viziere in timp ce Orban era fotografiat la un Whisky si un trabuc, Rares Bogdan era la petreceri deși evenimentele cu peste 50 de persoane erau interzise etc.

      (Citează)

    • N-ai să vezi pe blogul ăsta…
      La un an de la preluarea guvernării și practic cu toate frîiele puterii în mînă, unii (în frunte cu tinicheaua de la Sibiu) continuă să dea vina pe alții pentru nerealizările lor.

        (Citează)

    • eu nu mai am incredere in PNL, de cand refuza sa deschida spitalele regionale construite de PSD.

        (Citează)

  7. Eu si restul familiei de 4 suntem in carantina. Din fericire copiii si eu avem o formă ușoară. Aveam o frică că nu o sa fiu in stare să am grija de ei pt 2 săptămâni.
    Sotia este internată pentru ca a urmat un tratament cu anticoagulabt, și este considerată cu risc.
    Problemeele cele mai apasatoare din spital:
    – frig in cameră, astazi caut o cale să-i trimit in un calorifer electric. Eu când sunt răcit ultimul lucru pe cate mi-l doresc este sa inspir aer rece pe gatul uscat.
    – apa de la la chiuvetă este f rece
    – transpira și fiind f frig nu poți să-ți usuci tricourile, trebuie să suporte hainele ude 😠
    – asistentele ar fi cat de cât cooperante, dar dezordonate: ieri au uitat să-i aduca o supă comandata prin curier și a mancat-o înghețată, astazi au uitat să-i administreze o parte din tratamentul.

    DSP-ul nu raspunde la tel, dar am trimis un mail la dspb@dspb.ro, a doua zi au venit și au testat restul famiei. Am vrut sa facem testul pt că dacă nu ai unul pozitiv nu poti fi primit in centrele de tratament covid, dacă situatia se înrăutățește. Incercati sa comunicați pe mail, chiar dacă nu primiti raspuns par să se miște.

      (Citează)

  8. Ziua 26 de la contact cu persoana pozitiva Covid.
    Am avut asa: dureri mici neobisnuite in piept, partea frontala, dureri mici neobisnuite spate sus, ameteala, febra maxim 37.4, oboseala/somnolenta accentuala in cateva zile, nas infundat, gust si miros pierdute, inca sunt pe la 30%. Plus cateva zile de diminuare capacitate de focalizare/intelegere, ceea ce s-a denumit in ziare “ceata mentala”, desi te simti OK, nu te doare capul, nu e greu, pur si simplu nu merge mintea decat pe la 50%. DSP a sunat sa imi zica sa stau izolat, dupa ce ma izolasem deja. Intrebari de complezenta, daca ai probleme te trimit la 112. Cine a mers pe 112 si testare a fost tratat ca o vita la locul de triere/asteptare.
    Din seria mea au fost si cazuri de gravitate medie (la mine consider usor) dar si aproape insesizabile la unii copii, nimic foarte grav de internare/intubare.

      (Citează)

  9. Deci asta cu DSP-ul am auzit-o la toata lumea din jur si desi o credeam in mare parte, totusi speram ca experientele sunt exagerate. Ei bine, am trait pe propria piele si nu sunt exagerari, DSP-ul nu face nimic. Caz confirmat la birou, suntem putini oameni, ne-am testat toti, unii pozitivi, altii negativi. Am facut informarea, ne-am izolat, am anuntat toate contactele, si am asteptat ancheta, voiam sa stim si ce facem cu biroul, cu cladirea si firmele care mai sunt acolo (de exemplu oamenii de la paza au intrat in birou, femeile de serviciu fac curat in toate birourile, nu numai la noi etc). Well, au sunat de la DSP dupa 11 zile. Si doar m-au intrebat chestii, nu au facut nicio ancheta. I-am spus duduii ca e groasa, mai sunt cazuri si la alte firme in acea cladire si sa faca ceva sa o inchida temporar, cazurile aparand dupa noi. Mi-a spus ca se va deplasa cineva acolo. Au trecut 20 de zile, nu a venit nici naiba. Greata. Asta e ceea ce simti. E jalnic faptul ca platim asa ceva din bani publici. Daca o companie privata ar lucra asa, falimentul e garantat in 6 luni.
    Btw, nu stim de unde am luat virusul. In birou stateam mereu cu masca si era foarte mult spatiu. Cazurile astea de acum, cica 4.000, vor fi reale cand o zbura porcul. Sunt 10.000 garantat, doar ca foarte multi asimptomatici. Dintre cei confirmati la noi, doar o persoana a avut simptome, puteai sa juri ca e doar o raceala… (usturime in gat si putina tuse… care au disparut dupa 4-5 zile cu paracetamol si tantum verde), daca persoana nu ar fi fost panicata de covid, nici nu s-ar fi testat. Restul complet asimptomatici… mai ca nu iti vine sa crezi ca esti pozitiv… nu mai inteleg nimic din pandemia asta…
    PS: nu intelegeti ca iau in deradere virusul sau efectele grave pe care le poate avea, dar la cat de multi oameni am vazut asimptomatici sau cu niste simptome banale… oameni care clar nu se testeaza, ceea ce conduce la un numar real de cazuri active muuult mai mare, deznodamantul va fi unul trist, cred eu. Vor muri pe capete batranii si oamenii cu probleme de sanatate… iar iohannis ne va spune sa ne spalam pe maini, tataru ne va zice ca a mai deschis o sectie covid si merge sa taie o panglica, iar ciolacu ne va spune cum guvernul e incompetent… si ca daca era pesedeu la butoane, pandemia ar fi fost de mult apusa, cu impartasanie din aceeasi lingurita. Lovely home country :x

      (Citează)

  10. Totusi, acum cateva luni panicatii de pe aici injurau metoda Suediei de mama focului. Acum ca o aplica(fara sa recunoasca) Tataru si Arafat cu girul lui Orban si a lui Iohannis toata lumea tace malc.

    Ca si atunci acceptam ca o sa il iau, l-am si luat, a fost destul de ok, mai mult stresul ca o sa fie mai nasol. Sotia asimptomatica total, eu o “raceala usoara” + oboseala dupa ce mi-a trecut “raceala” timp de o saptamana. Culmea cat mi-a curs nasul eram energic. Fara febra, fara frisoane, fara dureri musculare cu gust si miros normal. In continuare imi fac griji pentru bunici si parinti, pe care incerc sa ii protejez cat pot, mai greu cu parintii ca inca lucreaza.

    Aud din ce in ce mai multi apropiati care iau, momentan toata lumea a scapat cu bine. Cam greu sa te feresti cand trebuie sa mergi zilnic la munca si WFH nu este o optiune.

      (Citează)

    • In Suedia s-au inchis multe centre pentru varstnici pentru ca le-au murit clientii, verifica statisticile la decese si apoi intreaba-te daca a procedat bine.
      In Suedia populatia este mai singuratica, nu locuiesc 5 persoane intr-un apartament, nu se inghesuie la Biserica sa pupe moaste, nu sufla in ceafa altuia cand stau la coada la supermarket iar mijloacele de transport nu sunt arhipline ca la noi

        (Citează)

    • Iaca de buna ce este metoda lor, Suedia are mai mult ca dublul Romaniei si la infectati si la morti, raportat la numarul populatiei. Si-s in crestere rapida… Deci…

        (Citează)

    • Metoda Suediei o poti compara cu metoda Norvegiei, doar ca in Norvegia rezultatul a fost semnificativ mai bun. Daca Suedia facea ce au facut altii era ca Norvegia, adica cu mai putini infectati si mai putini morti. Ochiometric asa ar fi fost de 4 ori mai bine decat este acum. In nordul Europei insa oamenii au alt mod de interactiune, nu trebuie sa mergi de 3 ori la banca pt niste acte, etc.

      Eu cred ca problema e ca nu se izoleaza cum trebuie focarele si nu le rezolva, adica sa fie carantina in zonele cu cazuri pana nu mai sunt. Nu pe orase, pe blocuri, etc.

      Vezi cazul Islandei. Au rezolvat problema, pana cand 2 francezi nu au respectat regulile carantinei

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus