un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Oare în școală se fac acum ore de protecție sanitară?

26 Oct 2020  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Acum câțiva ani stăteam la trecerea de pietoni de la Șincai, așteptând să se pună verde. Acolo traficul auto se închide în momente diferite pe fiecare sens, așa că mulți pietoni traversează pe roșu până la jumătatea bulevardului și apoi așteaptă acolo culoarea verde.

Eu o aștept pe trotuar, nu pe stradă, pe unde trec mașini și tramvaie pe lângă mine. Ce câștig traversând până la jumătate, 5 secunde?

Într-o zi lângă mine era o mamă cu o fetiță de vreo 6-7 ani. Se opresc mașinile. La pietoni încă era roșu. Mama vede mașinile oprind și dă să traverseze, cu copilul de mână. Fetița o ține în urmă și-i spune “nu, e roșu!”. Și mama n-a mai traversat și cele două au așteptat acolo încă 20 de secunde până ce s-a oprit și traficul auto pe celălalt sens și s-a pus oficial verde la pietoni.

M-am gândit, atunci pe loc, la puterea copiilor de a-i schimba pe cei din jurul lor. De a veni cu noi idei, noi principii, unele care poate să schimbe și generația mai în vârstă decât a lor. Uneori copiii preiau apucăturile părinților, dar uneori se poate întâmpla și invers.

Am văzut recent un interviu cu ministrul educației în care vorbea despre școli pe scenariu roșu, tablete pentru elevi șamd. Și mă întreb următoarea chestie: oare în prima zi de școală din acest an, a existat vreun ordin de ministru ca elevilor să le fie predate noțiuni de protecție sanitară? Să înceapă școala, chiar din prima oră, cu informații despre coronavirus, cum te poți proteja, de ce-i utilă o mască, adevăruri și mituri despre virus șamd?

Că dintr-o dată ar fi putut fi mai mult de un milion de români astfel instruiți. Adulții pot ignora aceste sfaturi și discuții, dar elevii nu, că pe acest principiu funcționează școala. Îi ține acolo și le dă informația uneori cu forța. Nu-i musai ca elevii să o și rețină, dar măcar sunt expuși informațiilor în întregime.

Dintre acești elevi, o parte ar fi putut deveni ambasadori ai normelor sanitare în rândul părinților lor, pe stradă, în magazine și alte locuri.

Ce știți, s-a făcut așa ceva? Că pe vremea mea existau ore de dirigenție unde se puteau face diverse astfel de lucruri, la alegerea profesorului diriginte. Acum ar trebui puse ore de educație sanitară în fiecare săptămână în școli, ca să intre bine mesajul.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Orele sunt degeaba dacă elevii nu au săpun acasă :(

      (Citează)

  2. Eu cred ca o scoala serioasa ar trebui sa discute cu elevii, in principiu dirigintele, despre masurile sanitare, fara sa fie obligati de minister, ne plangem de guvern dar asteptam mura in gura.

      (Citează)

  3. La fata mea la clasa pregatitoare invatatoarea le-a spus de virus de ce trebuie sa poarte masca de ce mergem separati pe grupe. Au si notiuni de igiena in niste ore ce se numesc Dezvoltare personala. De acolo i s-a reconfirmat ca trebuie sa se spele cu sapun cca 20 de secunde si alte cateva detalii. E interesant ca sunt parinti care nu cred in virus, insa acum copii lor au aflat de la scoala ca exista.

      (Citează)

  4. Scoala educa indirect părinții si in vremea comunismului. Cel puțin în România. Am senzatia ca unii părinți ajung sa învețe unele noțiuni și să citească unele cărți la maturitate, pt ca isi ajuta copii.

      (Citează)

  5. Da, anul asta s-a făcut, in primele doua zile de scoala. Buc, sect 4, scoala de stat.

      (Citează)

  6. Gaelex:
    Orele sunt degeaba dacă elevii nu au săpun acasă :(

    nu, nu e degeaba. să zicem că 40% nu au săpun acasă.

    pentru ceilalți 60% care au săpun acasă, e o întărire a utilității normelor de igienă. iar în timp, din cei 40%, câțiva vor ajunge să aibă săpun acasă, iar educația inițială își va dovedi utilitatea.

    all in all, Radu are dreptate: nu ai cum să dai greș făcând educație. chiar dacă oamenii nu au, la momentul predării, obiectul muncii.

    nu e optim, dar inutil sigur nu e.

      (Citează)

  7. Salutare!
    Da, garantat s-a facut.
    Invatatoare: a spus ca nu poate purta masca tot timpul si o mai da jos. Asta a si facut. Ghici ce s-a intamplat in secunda 2? Au urmat o parte din elevi, ma rog, a fost de ajuns unul, care ce a facut-o sa-si schimbe atitudinea.
    Profesor alta clasa: eu nu pot purta masca tot timpul in timpul orelor, dragi elevi; puteti sa nu o purtati nici voi sa va aud mai bine cand vorbiti. Nu s-a intamplat de multe ori, in final a ajuns sa poarte mai des, pana s-au reluat orele doar de acasa.
    Cele de mai sus (in mare, printre altele) sunt motivele pentru care nu as mai fi dorit la inceputul anului scolar sa continue fizic ci online.
    Atat cat se poate in acest moment, nu mai discut de cum, si in ce conditii a ajuns sa se faca… :(

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus