un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Noile iPhone 12 includ și un model Mini (și sunt mișto)

13 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

58 comentarii

Avem patru iPhone-uri noi. A mai lansat Apple vreodată 4 bucăți dintr-un foc? Nu cred. Poate că și asta arată dorința lor de a ataca și mai multe segmente de piatră.

Avem așa:

  • iPhone 12 Mini: ecran de 5,4 inchi, 1.080 x 2.340 px, cameră normală F/1.6 și ultra-wide, A14 Bionic, 699 dolari, disponibil 13 noiembrie, full specs
  • iPhone 12: 6,1 inchi, 1.170 x 2.532 px, cameră normală cu F/1,6 și ultra-wide, A14 Bionic, 799 dolari, disponibil 23 octombrie
  • iPhone 12 Pro: 6,1 inchi, 1.170 x 2.532 px, cameră normală F/1.6, ultra-wide și zoom 2x și LiDAR, filmează Dolby Vision, A14 Bionic, 999 dolari, disponibil 23 octombrie, full specs
  • iPhone 12 Pro Max: 6,7 inchi, 1.284 x 2.778 px, cameră normală F/1.6, ultra-wide și zoom 2,5x și LiDAR, filmează Dolby Vision, A14 Bionic, 1.099 dolari, disponibil 13 noiembrie

Partea interesantă pe 12 Pro este filmarea în modul Dolby Vision, care-i un mod HDR foarte performant și avansat pentru că utilizează metadate pentru fiecare cadru în parte. Dolby Vision este implementat pe televizoarele de top din ultimii ani și este și standardul în care transmite Netflix filmele HDR.

Filmarea HDR este implementată de câțiva ani pe telefoanele Samsung, dar mereu ca “experimental” și nu într-un format precum Dolby Vision (Samsung sunt certați cu Dolby, nici televizoarele lor nu folosesc acest standard), care vine la pachet cu un aer premium și un nume celebru.

Poate că acum, prin introducerea pe iPhone, filmarea HDR va deveni ceva mai uzual. Ah, iar iPhone 12 Pro va putea edita clipuri Dolby Vision direct în aplicația internă. Ceilalți producători n-au mers în adâncime cu această funcție, n-au făcut-o cu adevărat utilă, ci s-au oprit la “filmează HDR”.

Dintre cele 4 modele, trei sunt oarecum cele așteptate de toată lumea. Surprinzător este modelul iPhone 12 Mini de 5,4 inchi, care-i mic și ușor și nu diferă de iPhone 12 decât prin dimensiunea ecranului (și a bateriei, desigur).

Vă spuneam recent că prefer telefoanele de mici dimensiuni pentru că sunt mult mai practice. Nu, nu trec la iPhone 12 Mini, dar mă bucură introducerea sa în gamă pentru că ar putea semnaliza întoarcerea la dimensiuni mai mici și poate că și alți producători vor aborda cu interes mai mare acest segment al telefoanelor mobile.

Noile iPhone au și 5G, dar nu ecran de 120 Hz. Umblau de mult zvonuri că furnizorii Apple nu puteau furniza atâtea paneluri de 120 Hz sau poate că doar nu li s-a părut importantă tehnologia acum, deși experiența utilizării unui astfel de telefon este mult mai plăcută.

5G-ul, în schimb, este binevenit. Operatorii își freacă mâinile fericiți pentru că acum au motive în plus să ofere pachete 5G. “Compatibil cu ultimul iPhone!”. Era și timpul, că sunt deja aproape 2 ani de când restul producătorilor oferă dispozitive 5G, rețelele de telefonie sunt deja în dezvoltare în lume  și astfel Apple susține la rândul său sistmeul de operatori telecom ce i-a susținut la rândul său.

Viteza maximă teoretică este de 4 Gbps, deci vorbim de un modem compatibil mmWave în SUA, unde Verizon extinde o astfel de rețea. În restul lumii, probabil și la noi, se va vinde o variantă care probabil va avea dezactivată componenta mmwave a modemului sau telefonul nu va avea și antenele necesare acelor frecvențe, dar nu vă așteptați să fie mai ieftin din acest motiv.

Ecranul este acoperit cu Ceramic Shield, un nou tip de sticlă creat de cei de la Corning și prezentat de Apple drept cea mai rezistentă sticlă de pe un telefon. Asta înseamnă că este mai bună și decât sticla Gorilla Glass Victus (tot de la Corning) de pe noile Note20 Ultra? Nu e clar, dar este cel puțin același lucru și poate mai mult, depinde ce fel de contract de exclusivitate a avut Apple cu Corning și ce le-a cerut să dezvolte.

Chipsetul este cel A14 Bionic prezentat pe noile iPad Air. E produs în 5 nm și abia aștept să văd ce va însemna asta pe un telefon mobil, cât se va cunoaște în autonomia bateriei și în performanță.

Lumea laudă de obicei software-ul camerelor foto de pe Google Pixel, dar Apple face același lucru, se pare. Noile telefoane au Night Mode pe toate camerele și folosesc din plin tehnologii AI (Deep Fusion per pixel le zice Apple) pentru îmbunătățirea fotografiilor în situații contre-jour sau cu gamă dinamică foarte mare. Camera principală are obiectiv F/1.6, cel mai deschis folosit de Apple până acum, și asta înseamnă fotografii bune în lumină slabă.

Iată mostre prezentate de Apple și care arată bine, bine, bine de tot pentru un telefon mobil:

Treaba mișto este că folosesc aceste tehnologii și pe camera frontală, ceea ce alții nu fac, așa că noile iPhone vor face niște selfie-uri excelente.

LiDAR-ul, care-i un sistem de detecție a obiectelor pe distanțe mici folosind raze laser, este util în aplicații de realitate augmentată, mapare de obiecte și alte asemenea funcții, plus asistență în focalizare. Personal nu cred că-i nevoie de el, iar utilizatorul obișnuit și chiar și avansat de iPhone Pro nu îl va folosi cu adevărat.

O altă noutate este MagSafe. Au integrat niște magneți în carcasa telefoanelor și aceștia ajută la poziționarea accesoriilor pe spatele carcasei, inclusiv a încărcătoarelor wireless care acum se poziționează exact în locul potrivit, a huselor și a altor accesorii. Astfel telefonul poate detecta când este într-o husă, de exemplu. Fix acest exemplu nu este ceva nou în lumea telefoanelor, că sunt mulți ani de când există huse inteligente și ecrane QuickView, dar rămâne de văzut în câte alte moduri poate fi util acest MagSafe.

Un gadget mișto arătat acum este un charger dual de telefon și ceas Apple Watch. Încărcătorul se alimentează de la un singur cablu și încarcă simultan ambele dispozitive. Când nu mai ai nevoie de el, se rabatează, se închide ca un portofel și devine mic și portabil. E soluția “perfectă” pentru călătorii și am pus cuvântul în ghilimele pentru că perfect ar fi ca Apple Watch să nu aibă o baterie de doar 2 zile, ci de măcar 5-6 zile, dar na… probabil și ei își doresc asta.

Tot acum Apple a anunțat și boxa inteligentă HomePod Mini. Este mai mică decât HomePod-ul normal, este conectată și cu Siri la bord și suportă inclusiv niște funcții noi precum Intercom. Intercom îți permite să vorbești ceva într-o boxă și cuvintele tale să fie redate prin restul boxelor din casă, ba chiar și prin căști Airpods sau pe ceasurile familiei.

Treaba asta este de mult pe difuzoarele Google cu Assistant. Eu am două boxe Google Home și uneori folosesc broadcast între ele, cum se numește la Google. E o funcție utilă, de fapt, doar în case mari și cu multe difuzoare sau gadgeturi conectate în același sistem.

HomePod Mini va costa 99 de dolari plus taxe în SUA. Destul de scump, având în vedere că un Google Nest Mini costă 49 de dolari.

Apple a confirmat că noile iPhone nu vor include în cutie încărcător de priză sau căști, ceea ce reduce risipa de materiale, poluarea și inclusiv eficientizează transportul, cutiile sunt mai mici. Bravo lor! Cine n-are deja unul pe acasă își poate cumpăra separat. Nici nu-mi pasă că n-au ieftinit telefoanele din acest motiv și chiar sper ca toți producătorii de telefoane să le urmeze exemplul în același mod. Nu mă interesează să primesc încărcătoarea sau căști pe care nu le voi folosi niciodată pentru că am deja altele.

Per total, mi se pare că noile iPhone 12 sunt un salt evolutiv suficient de mare pentru a fi numite cu succes “o nouă generație”. iPhone 11 este cel mai bine vândut telefon din lume în 2020, iar Apple are 5 telefoane în top 10 vânzări. Mă aștept ca și iPhone 12 să aibă aceeași traiectorie în piață.

Nici o vorbă despre MacBook-uri cu procesoare ARM, totuși, deși ar trebui lansate prin noiembrie.

asus s5507

    58 comentarii

  1. Producția video a celor de la Apple este next level. Superb prezentat totul, de la WWDC 2020 până la Apple Event.

    Apple a contribuit cu 450 de milioane de dolari în Corning, probabil au un contract mai special.

    O să precomand iPhone 12 Pro de 6.1 👍

      (Citează)

  2. Sa vezi o tehnica care e doar de maximizarea a profitului ca pe un lucru pozitiv e si asta o chestie. Sa te duci dupa fenta cum s-ar spune.
    Ar trebui sa elimine si cablul de incarcare daca tot fac o treaba.
    In schimb toate teancurile alea de carticele de instrucțiuni sunt ok. Copacii tăiați sunt ok.

      (Citează)

    • Fii serios, e doar o fițuică. Fix de asta te-ai legat? Ghidurile de iPhone/iOS sunt în format electronic pe Books Store.
      Pe de altă parte Apple chiar a arătat pe modelele Pro de ce le consideră așa. Multe detalii tehnice ce nu adevărat i-ar atrage pe aceștia. În continuare se pune accent pe camere și filmarea video care e departe de competiție. Poate doar Sony se apropie cu modelele lor 1 și 5 Mark II.

        (Citează)

    • Și ca să fie nebunia completă, au pus un cablu usb c to lightning, deși majoritatea avem pe acasă încărcătoare cu usb a, deci ce să vezi, trebuie cumpărat încărcător. Halal reducere de electronic waste, e doar eficientizare de costuri vândută frumos credulilor. Frumos era să dea încărcător și căști la cerere celor care chiar au nevoie, aveau o mare bilă albă la capitolul imagine așa, nu păreau doar niște mega zgârciți cu povești frumoase.

      Și da, ar fi putut renunța și la cărticele, puneau un qr code pe interiorul cutiei și deschideai un PDF automat și gata, aia chiar salva niște copaci de la tăiere, dar trendul acum e cu emisiile de CO2 și electronic waste, nu îi pasă nimănui de copaci, și hârtia e ieftină deci nu economiseau mai nimic. Trist.

        (Citează)

    • Si daca tot fac asta pentru mediu si nu pentru profitul lor nu era mai simplu sa treaca la port USB-C, caci asta au cam toate telefoanele noi cu Android?

      Florin M.:
      Și ca să fie nebunia completă, au pus un cablu usb c to lightning, deși majoritatea avem pe acasă încărcătoare cu usb a, deci ce să vezi, trebuie cumpărat încărcător. Halal reducere de electronic waste, e doar eficientizare de costuri vândută frumos credulilor. Frumos era să dea încărcător și căști la cerere celor care chiar au nevoie, aveau o mare bilă albă la capitolul imagine așa, nu păreau doar niște mega zgârciți cu povești frumoase.

      Și da, ar fi putut renunța și la cărticele, puneau un qr code pe interiorul cutiei și deschideai un PDF automat și gata, aia chiar salva niște copaci de la tăiere, dar trendul acum e cu emisiile de CO2 și electronic waste, nu îi pasă nimănui de copaci, și hârtia e ieftină deci nu economiseau mai nimic. Trist.

        (Citează)

  3. magneti in buzunar, foarte sanatos ;)

      (Citează)

    • Spune-ne si noua sa nu murim prosti care e materialul magnetic acolo? Sau mergem pe principiul “tot ce zboara se mananca”?

        (Citează)

    • Scuze Mihai, am citit acum despre magnetii vietii…

        (Citează)

    • Sunt foarte curios să aflu cum te afectează purtarea unui magnet în buzunar. Facem cancer? Artrită?

        (Citează)

    • E foarte periculos, mai ales daca ai bile de otel sub piele.

        (Citează)

    • Poarta unul in buzunarul de la spate si o sa afli, necunoasterea si ignoranta au beneficiile ei pentru cei care nu au fost pe la orele de fizica si chimie moleculara…iar cand te loveste inevitabilul iti vei spune ca asa a vrut Dumnezeu, ca asa a fost sa fie NCSF sau ca viata e nedreapta cu tine.

        (Citează)

    • Exista un studiu stiintific (adica publicat intr-un jurnal recunoscut, peer reviewed, etc) care sa arate clar ca esti afectat cumva negativ de campul magnetic ? Nu bazat pe zodii, intelepciune populara, olivia stir, spiritualitate asiatica sau altele ca astea.

      Eu unul nu stiu de asa ceva, deci ar fi interesant daca ai putea cita unul, ca sa ne ferim toti de magneti pe unde vedem.

      A, și apropo de magneti, traim cu totii pe un magnet foarte, foarte mare (hint: e Terra).

        (Citează)

  4. Ăla micu’ e chiar frumos. Seamănă cu iPhone 4/4s dúpe vremuri și e posibil să fiu un pic subiectiv/ nostalgic dar pare ce trebuie.

      (Citează)

  5. Am vandut IPhone XS Max cu 650 de euro acum 1 luna ca sa imi iau 12 Pro Max acum. Sa fie primit!

      (Citează)

  6. Dar de notch-ul ala nu ziceti nimic? Asa pentru o camera foto pare un telefon decent. Se vede si din pozele oficiale ce mandri sunt de ecranul ala, primele poze sunt cu spatele.

      (Citează)

    • Si restul pe fond negru pentru a ascunde notch-ul.

        (Citează)

    • @Romano sunteți spălați pe creier cu notch-ul ăla? Stii ce se află acolo, știi la ce folosește? Folosești așa ceva?!

      Dacă răsunsul tău e NU, nici nu are rost să îmi mai răspunzi.

        (Citează)

  7. “”noile iPhone nu vor include în cutie încărcător de priză sau căști, ceea ce reduce risipa de materiale, poluarea …cutiile sunt mai mici. Bravo lor! “””
    -ce spalat pe creier esti Radule, doamne..
    Am Iphone din 2007 de la primul model, dar asta nu inseamna ca nu vad cat sunt de jegosi si maximizati pe profit pe spatele armatei de golemi..

      (Citează)

    • Apple: “Nu mai punem incarcatoare in cutii ca sa reducem risipa de materiale.”
      Clientii: “Cum vom incarca telefoanele?”
      Apple: “Folositi unul dintre incarcatoarele vechi pe care le aveti pe acasa.”
      Clientii: “Dar incarcatoarele vechi nu sunt compatibile cu noul model de telefon.”
      Apple: “Atunci va trebui sa platiti inca 20 de dolari pe un incarcator.”
      Clienti: “Dar asta nu duce la consum suplimentar de materiale?”
      Apple: “Ghinion.”

      Presa de tehologie:
      “Wow, ce miscare eficienta de protejare a mediului inconjurator. Apple a micsorat cutia telefonului si a creat o cutie nou nouta pentru incarcator.”

        (Citează)

  8. Îmi place iPhone 12 mini, pe mine nu ma deranjează lipsa incarcatorului și a castilor, am deja încărcător iar castile nu le-am folosit niciodata. Dacă as fi utilizator nou as cumpăra incarcatorul wireless. Cred ca au făcut reducere de costuri unde trebuie. Spre deosebire de alți ani chiar mi se pare ca iPhone e ce trebuie.

      (Citează)

  9. daca pozele alea sunt facute intr-adevar cu iPhone, atunci jos palaria, sunt acolo niste cadre la care e f greu de scos o fotografie buna din cauza diferentelor foarte mari de luminozitate dintre diferitele parti ale cadrului

    sigur, exact asta e treaba HDR-ului, dar rezultatul mi se pare remarcabil intr-adevar
    (daca sunt intr-adevar poze facute cu iphone, dupa cum zic :-))

      (Citează)

    • Sunt făcute cu iPhone, dar producția e de nivel profesional. Au fost cazuri în care au adaptat obiective foto/video la telefon, iar așa zisele rig-uri erau ca la televiziune, trebuia să te chinui să vezi că e și un telefon băgat acolo. Nu e numai HDR, e practic o compunere de cadre procesate digital. Cu cât ai un procesor mai performant, poți face ajustări mai multe în timp real.

      Aici se văd banii băgați de fapt. Cred că te referi la Huawei, care au pus poze făcute cu aparate foto, asta probabil pentru că era mult mai ieftin – e una să ai un fotograf care să scoată niște cadre și alta e să ai o echipă care să scoată maximum posibil dintr-un telefon.

        (Citează)

    • Ok, deci nu sunt facute cu iPhone.
      Adica daca mai pui inca niste device uri profesionale si inainte si dupa iPhone ca sa iasa fotografiile alea, nu mai poti spune ca sunt facute cu iPhone.

      Ma gandeam eu ca nu e posibil doar cu telefonul, ca sunt niste cadre cu adevarat remarcabile, chiar si cu nivelul meu de fotograf super amator tot pot sa imi dau seama

        (Citează)

  10. Ca fapt divers, vad ca in europa, cel putin in franta noile iPhone includ si castile si lipseste doar incarcatorul de priza.

    https://www.apple.com/fr/shop/buy-iphone/iphone-12-pro

    https://www.apple.com/fr/shop/buy-iphone/iphone-12

      (Citează)

  11. acum au pus si ecran oled pe varianta “ieftina”, cu siguranta o sa vanda de o sa rupa..

    magsafe ala pare interesant, pacat ca nu e retrofit :(

      (Citează)

  12. Apple are bani ce depășesc PIB-ul tarilor mici, ne-am aștepta sa vina cu ceva UAU, inovativ in materie, cum este Tesla sau Space X, sa investească in Cercetare, dar la prezentare vedem un încărcător cu magnet si o camera un pic mai buna. Oare de cand nu a mai venit Apple cu ceva inovativ sa dea tonul in domeniul telefoanelor?

      (Citează)

    • Păi și Tesla dă tonul la telefoane? Apple investește în cercetare, sunt singurii care încearcă să producă totul in house și pun accent pe lifestyle și sănătate. Obsesia aia a lor pentru reciclat și reducerea amprentei de carbon sunt până la urmă tot inovații, pentru că nu e ușor să faci lucrurile astea. Ceilalți producători n-au fost în stare în atâția ani să treacă la un conector fiabil, au stat atâta timp pe porcăria aia de micro usb și făcut n variații doar pentru a acoperi toate segmentele de piață.

      La calculatoare Apple a venit cu procesorul T2, cu afterbuner la Mac Pro sau cu monitorul ăla XDR care e comparat cu altele mult mai scumpe. Observ că ești plictisit de noile telefoane, dar la un salt de 2-3 ani (care e intervalul la care schimbă lumea telefoanele) e chiar ok și se simte diferența.

      Not sure if troll or…

        (Citează)

    • @dam167, monitorul ala nu prea il compara nimeni cu altele mai scumpe.
      Adica il compara, dar nu castiga niciodata.

        (Citează)

  13. Câteva lucruri despre usb c, căști și încărcătoare. Conectorul lightning a fost o soluție de compromis (prin 20212 parcă) la Apple pentru că standardul usb c nu era gata. Întârzierile de standarde și producție sunt o problemă pentru Apple de mult timp, mai ales la procesoare pentru desktopuri și laptopuri – ajung mult mai târziu decât ar fi vrut ei, așa că vor încerca să producă ei tot. Usb c a venit prea târziu ca să mai renunțe la lightning care oricum e un conector bun – de fapt cred că majoritatea ar prefera ca tranziția să se facă ușor către usb c, adică nu toate dispozitivele o dată, cum e la iPad. Deși conectorii și cablurile usb c au apărut peste tot, la început era un haos și pentru diverse lucruri aveai nevoie de cabluri diferite, care toate arătau la fel. Degeaba aveai un conector universal la telefon, dacă nu puteai transfera date – cazul iPad când nu puteai pune un HDD extern.

    De vreo 2-3 ani încoace toată lumea (în domeniul tech) urlă că ce proaste sunt căștile alea care vin cu telefon și ce nasol e încărcătorul, că oricum nimeni nu le folosește. Acum ăia vor trebui să tacă din gură măcar, în timp ce restul consumatorilor se vor adapta dacă vor vrea noul iPhone. În general Apple presupune că lumea trece la gadgeturi noi, adică la încărcătoare cu usb c și la cabluri și dispozitive în general cu usb c. La fel a fost și la MacBook-uri, s-a plând doar cine a vrut să se plângă că vai „dongle life”. Cine a vrut să le folosească și-a luat 2-3 adaptoare și s-a dus in their merry way.

    A mai fost discuția asta cu ce ar trebui sau nu să primești în cutie, după moralitatea dreaptă a unora, dar până la urmă e alegerea consumatorului. Și normal, nu interesează pe nimeni că vai, poate trebuie să-și cumpere un încărcător. Cine se simte exploatat poate să-și ia orice alt telefon atunci când consideră că Apple a mers prea departe pentru moralitatea lui. De obicei ăia vocali sunt cei care nici nu intenționează să-și ia un iPhone, dar na.

    Fiți pe fază, s-ar putea ca la anul telefonul cu Android pe care-l cumpărați să n-aibă încărcător în cutie :)

      (Citează)

    • Nu este vorba ca oamenii n-o sa mai cumpere iPhone pentru ca nu vine cu incarcator, ci de mizeria cu mediul. Nu spune ca salvezi mediul cand obiectivul tau principal e reducerea de costuri. Majoritatea incarcatoarelor existente sunt cu USB A. De anul trecut au aparut incarcatoare cu USB C, asa ca Apple presupune ca toata lumea o sa faca upgrade dupa un an la telefon. Daca iti schimbi telefonul anual sigur salvezi mediul.
      Si da, aia vocali n-o sa-si ia iPhone. Ar insemna sa fie ipocriti daca ar striga si apoi s-ar duce in magazin: buna ziua, vreau si eu unul cu de toate. Da, si cu ceapa.

      dam167:
      De vreo 2-3 ani încoace toată lumea (în domeniul tech) urlă că ce proaste sunt căștile alea care vin cu telefon și ce nasol e încărcătorul, că oricum nimeni nu le folosește. Acum ăia vor trebui să tacă din gură măcar, în timp ce restul consumatorilor se vor adapta dacă vor vrea noul iPhone. În general Apple presupune că lumea trece la gadgeturi noi, adică la încărcătoare cu usb c și la cabluri și dispozitive în general cu usb c. La fel a fost și la MacBook-uri, s-a plând doar cine a vrut să se plângă că vai „dongle life”. Cine a vrut să le folosească și-a luat 2-3 adaptoare și s-a dus in their merry way.

      A mai fost discuția asta cu ce ar trebui sau nu să primești în cutie, după moralitatea dreaptă a unora, dar până la urmă e alegerea consumatorului. Și normal, nu interesează pe nimeni că vai, poate trebuie să-și cumpere un încărcător. Cine se simte exploatat poate să-și ia orice alt telefon atunci când consideră că Apple a mers prea departe pentru moralitatea lui. De obicei ăia vocali sunt cei care nici nu intenționează să-și ia un iPhone, dar na.

        (Citează)

  14. Așteptam anunțul Apple ca să fac un upgrade dar nu cred c-o să fac.

    Așteptam un display de 120hz care ar fi schimbat enorm treaba când venea vorba de utilizare zilnică.

    Nu înțeleg obsesia cu camerele, oricum cine trăiește din asta folosește camere profesionale. Oricât ar pune ei reclame cu vloggeri care filmează cu iPhone, hai să fim realiști, își iau și cea mai ieftin mirorless ce are un obiectiv cât de cât, și va bate orice iPhone la orice oră. Sau la 1200-1300 eur poate lua ceva serios.

    M-am săturat tot de cameră, cameră, zici că lansează cameră foto în fiecare an, nu telefon.

    Faza cu 5G e mult, mult prea devreme zic eu. Scenariile în care stau și mă uit la film…sunt stupide e puțin spus. Te uiți la film acasă sau la restaurant, unde ai oricum Wifi, atunci ce rost are? Încă nu sunt nevoi care să justifice vitezele de transfer 5G părerea mea. Și oricum acoperirea e departe de ideal.

    Acuma nu știu, mă bate gândul să trec la OnePlus și asta e.

    Dar degeaba iOS e peste Android la orice oră din păcate, cel puțin la securitate, n-am de gândit să-mi bag antivirus pe telefon ca să fiu safe că nu știu ce aplicație (din play store, că dacă instalez eu separat îmi asum, evident) a trecut fluierând de orice verificare a google și-mi ia pozele, contactele, etc.

    A ajuns iPhone să fie telefonul ăla care-l iei nu pentru că-l vrei…ci pentru că n-ai de ales.

    Fain i-a rezolvat Tim Cook.

      (Citează)

    • OnePlus 7 Pro are un preț decent și va mai fi bun câțiva ani. Eu îl mai țin minim 2.

      La securitate o fi mai bun iOS, dar nu știu dacă e vorba neapărat de ce instalezi din Store. Cred că aplicațiile de acolo sunt cam la fel de safe în ambele locuri. Chiar și instalat apk-uri e destul de ok, dacă sursa e cât de cât respectabilă.

        (Citează)

    • @manu144x, poate ca acum acoperirea 5G este destul de redusa. Dar mai nou estimarea este ca un posesor de Iphone isi schimba telefonul la fiecare 3 ani (nu mia este la 2 ani). Peste 2-3 ani s-ar putea sa fie destul de necesar 5G-ul tinand cont ca spectrul pentru 4G se aglomereaza din ce in ce mai mult.

        (Citează)

  15. Am un iPhone XS si voi trece la nou iPhone 12 mini. Mereu am vrut un telefon flagship de dimensiuni mai reduse si cu baterie buna. In momentul aceasta, nu exista un smartphone similar de la Samsung sau alt brand.

    Poate ne spune Radu cand vor incepe precomenzile in Romania. Am un feeling ca in Romania o sa ajunga mai tarziu.

      (Citează)

  16. Legat de 120 Hz, am înțeles (de la Rene Ritchie parcă) că Apple ar vrea un refresh rate variabil funcție de ce rulează telefonul, adică să nu fie selectat de utilizator – pe motiv de consum cică. Pare o abodare tipică pentru Apple, nu m-aș mira să fie într-adevăr așa.

      (Citează)

    • @dam167, daca Apple are refresh rate variabil (desi pste tot este specificat ca are 60Hz) am putea sa fim carcotasi si sa spunem ca au copiat alti producatori.
      De exemplu Samsung Note 20 Ultra are refresh de 10Hz, 30Hz, 60Hz, and 120Hz in functie de continutul care ruleaza.

        (Citează)

  17. De ceva ani încoace mi se flutura de produsele Apple. Supraevaluate și de fiecare data prezentate ca inovația la superlativ a gaurii din covrig, anul acesta îmi atrag atentia doar prin prisma faptului ca se pune accent pe telefoane premium mai mici, care implicit vor reapărea și în portofoliul Samsung, Huawei.

      (Citează)

  18. Mie mi se pare ok faza cu încărcător și căști vândute separat. Îți permiți să dai peste 1000€ pe un telefon, de ce te-ar deranja prețul unui charger? Telefoanele astea extrem de scumpe sunt o fiță, nu văd ce câștigi cu un aifon ultra max pro whatever față de un 12. Tot FB și WhatsApp folosești…

    Apoi încărcătorul ăla nu se strică așa la 2 luni, eu am unul de doi ani și ceva, nu are nicio problemă iar căștile mi se par slabe inclusiv Apple. Am căști Panasonic mai ieftine și la aceeași calitate. Obsesia asta cu “să fie totul nou” ar trebui să dispară, este o risipă tâmpită…

      (Citează)

    • Nu-i vorba că dacă dai o mie de euro ai bani să-ți iei căști și încărcător, ci că îți iei exact ce căști și încărcător vrei, că alea cu care venea telefonul nu prea se foloseau – unii vor încărcătoare mai puternice, iar anul trecut primeai aia doar la modelul Pro. Sau poate deja ai încărcătorul pe care-l vrei și n-ai nevoie de încă unul – Apple presupune (cred) că dacă anul trecut ai vrut cel mai puternic încărcător ți l-ai luat, nu l-ai folosit doar pe ăla din cutie ca să te plângi pe internet că alții fac profit pe spatele tău.

      E deja obositoare retorica cu folositul de facebook și whatsapp.

        (Citează)

  19. M-am uitat la actiunile Apple si vad ca sunt in usoara scadere dupa lansare. Ma asteptam sa creasca, dar au crescut inainte de lansare si acum scad usor.

      (Citează)

    • Bursa reacționează bine când există posibilitatea de profit mare. Dacă lansezi un produs foarte bun, dar cu care faci profit mai mic, acțiunile pot scădea. Uite aici o întâmplare similară de acum câțiva ani de la lansarea iPhone Xr.

        (Citează)

  20. Andrei G:
    @dam167, monitorul ala nu prea il compara nimeni cu altele mai scumpe.
    Adica il compara, dar nu castiga niciodata.

    Nu câștigă, dar alea sunt mult mai scumpe. Au fost diverși care au susținut că pentru ei (producție de film) nu e destul de bun și aia e, dar Apple a scos ceva de calitate care se compară cu ceva mult peste prețul cerut de ei.

    iPhone are acum 60 Hz refresh rate, din ce am auzit eu nu le-a ieșit încă un refresh variabil care să nu mănânce prea multă baterie. E doar o speculație sau părerea unora, mie îmi pare doar că e posibil.

      (Citează)

    • Nu, nu se compara deloc cu monitoare mai scumpe. Este ca si cum ai spune ca un Mustang se compara cu un Ferrari.

      Si da, este posibil sa pui refresh variabil pe telefoane, chiar daca Apple nu a reusit inca. Am scris mai sus ca Samsung a facut asta deja pe Note 20 Ultra.

        (Citează)

  21. Catalin:
    Nu este vorba ca oamenii n-o sa mai cumpere iPhone pentru ca nu vine cu incarcator, ci de mizeria cu mediul. Nu spune ca salvezi mediul cand obiectivul tau principal e reducerea de costuri. Majoritatea incarcatoarelor existente sunt cu USB A. De anul trecut au aparut incarcatoare cu USB C, asa ca Apple presupune ca toata lumea o sa faca upgrade dupa un an la telefon. Daca iti schimbi telefonul anual sigur salvezi mediul.
    Si da, aia vocali n-o sa-si ia iPhone. Ar insemna sa fie ipocriti daca ar striga si apoi s-ar duce in magazin: buna ziua, vreau si eu unul cu de toate. Da, si cu ceapa.

    Deci ăia urlă de nu știu câți ani că vor inclusiv producția să o treacă pe energie alternativă dar nu, clar n-are cum să fie cu mediul. Tot ăia dau update-uri de soft 4-5 ani, dar în același timp te fac să cumperi cu prima ocazie un telefon nou. Băi, eu înțeleg că Apple ăștia sunt mari și e la modă să-i facă toți lacomi, dar mi se pare mai normal să spună lumea „nu-mi place iPhone” sau „nu-i mai suport pe ăștia și cumpăr de la x” decât tot felul de speculații puerile. Periferice cu usb c sunt de mult timp pe piață. La fel au zis și cu macurile că vai, fix din adaptoare vor să facă bani. Nu, nu presupune că faci upgrade la telefon, ci că mai mergi și cu trendul și îți cumperi și tu accesorii noi, așa din când în când.

    Pe mine nici nu mă interesează amprenta de carbon, dar face parte din ideologia lor, la care nu e nimeni obligat să adere. Nu zic că ar fi perfecți sau că produsele lor ar fi perfecte, nici măcar cele mai bune de pe piață nu sunt, dar dacă chiar s-ar preta la porcăriile de care-i tot acuză ăia care n-au pus mâna pe un iPhone sau un mac n-ar fi acolo sus. Măcar de ar vorbi mai mult lumea de problemele lor de service sau de modul în care tratau service-urile autorizate în loc să-și irosească energia cu tot felul de teorii care până la urmă nu contează.

      (Citează)

    • Știm deja că Apple este liderul și că în curând ceilalți producători vor scoate și ei din cutie încărcătorul și căștile, Samsung a anunțat deja: https://www.theverge.com/2020/7/8/21317304/samsung-smartphone-chargers-2021-cost-environment

        (Citează)

    • Este adevarat ca ofera suport pentru iOS 4 ani sau chiar 5, dar eu nu zic ca Apple face totul setat pe lacomie si jegmanirea clientului. Zic ca fix decizia asta legata de incarcatoare e una gresita si diferita fata de altele pe care le-au facut.
      – tai mufa de 3.5 mm pentru audio -> ok, nu toata lumea foloseste casti, plus ca au inclus casti pe lightning in primul an
      – tai complet castile din pachet -> ok, nici asta nu e o problema, pana la urma ca sa folosesti telefonul nu iti trebuie casti
      – tai incarcatorul din pachet si in plus schimbi si cablul de incarcare pe care il livrezi -> daca n-ai mai avut apple trebuie sa mai scoti niste bani si mai mult de atat, trebuie sa stii ca iti trebuie incarcator, altfel te trezesti cu telefonul acasa si-l tii pe post de bibelou dupa cateva ore de utilizare.
      Dar poate ai dreptate, nu merita atata efort. Poate daca nu se bateau cu pumnul in piept pe faza cu mediul ar fi fost mai ok. Reducem costurile, vrem sa va vindem telefoane mai bune la acelasi pret si asa putem face asta. Va dam telefonul in punga (biodegradabila) si va descurcati voi de acolo.

      Apropo, nu presupune ca cine comenteaza nu a avut niciodata produse de la Apple. Ai tot facut generalizarea asta in argumentele tale si s-ar putea sa nu fie asa.

      dam167: Deci ăia urlă de nu știu câți ani că vor inclusiv producția să o treacă pe energie alternativă dar nu, clar n-are cum să fie cu mediul. Tot ăia dau update-uri de soft 4-5 ani, dar în același timp te fac să cumperi cu prima ocazie un telefon nou. Băi, eu înțeleg că Apple ăștia sunt mari și e la modă să-i facă toți lacomi, dar mi se pare mai normal să spună lumea „nu-mi place iPhone” sau „nu-i mai suport pe ăștia și cumpăr de la x” decât tot felul de speculații puerile. Periferice cu usb c sunt de mult timp pe piață. La fel au zis și cu macurile că vai, fix din adaptoare vor să facă bani. Nu, nu presupune că faci upgrade la telefon, ci că mai mergi și cu trendul și îți cumperi și tu accesorii noi, așa din când în când.

      Pe mine nici nu mă interesează amprenta de carbon, dar face parte din ideologia lor, la care nu e nimeni obligat să adere. Nu zic că ar fi perfecți sau că produsele lor ar fi perfecte, nici măcar cele mai bune de pe piață nu sunt, dar dacă chiar s-ar preta la porcăriile de care-i tot acuză ăia care n-au pus mâna pe un iPhone sau un mac n-ar fi acolo sus. Măcar de ar vorbi mai mult lumea de problemele lor de service sau de modul în care tratau service-urile autorizate în loc să-și irosească energia cu tot felul de teorii care până la urmă nu contează.

        (Citează)

  22. Bogdan:
    Sunt foarte curios să aflu cum te afectează purtarea unui magnet în buzunar. Facem cancer? Artrită?

    Poarta unul in buzunarul de la spate si o sa afli, necunoasterea si ignoranta au beneficiile ei pentru cei care nu au fost pe la orele de fizica si chimie moleculara…iar cand te loveste inevitabilul iti vei spune ce asa a vrut Dumnezeu, asa a fost sa fie, NCSF viata e nedreapta

      (Citează)

  23. Andrei G:
    Nu, nu se compara deloc cu monitoare mai scumpe. Este ca si cum ai spune ca un Mustang se compara cu un Ferrari.

    Si da, este posibil sa pui refresh variabil pe telefoane, chiar daca Apple nu a reusit inca. Am scris mai sus ca Samsung a facut asta deja pe Note 20 Ultra.

    Poți compara și un Logan cu un Ferrari, că până la urmă tot mașini sunt, dar până la un punct. Au fost criticați cu monitoarele pentru că au susținut la lansare că sunt la același nivel cu acele reference monitors, dar nu sunt. Nu degeaba costă alea chiar și 20k $. De fiecare dată când cineva vine cu un produs nou prima iterație e scumpă, dar permite aplicarea tehnologiei pe produse mai ieftine ulterior, cum e acel finisaj mat care e acum disponibil și pe iMac-uri – aia trebuie luat de aici.

    Foarte bine că a făcut Samsung refresh variabil, am văzut că pentru mulți e important și probabil că după ce ai folosit un refresh de 120 Hz simți diferența când te întorci la 60. Spunea Marques Brownlee că Samsung are telefoane la incremente de 25$ între 100 și o mie și de $ cât costă alea scumpe, deci fiecare poate să-și aleagă ce vrea într-un buget stabilit.

      (Citează)

  24. am un sertar cu “electronica”, ma uit prin ele si vad asa:
    – incarcatoare de telefon, de diverse tipuri, diverse mufe, albe, negre, mai mari, mai mici, folosite sau nefolosite.
    – casti de telefon, nedeschise, in tipla, cred ca de la nokia incoa, mono, stereo, cu mic sa fara..
    – cabluri de incarcare,

    Daca ma intrebi nu stiu cum am ajuns sa am toate alea pe acolo, sincer.
    Si nu folosesc nimic de acolo!

    si asta e sertarul pe care il deschid din cand in cand.. e un fel de limbo al acestor produse, pana ma hotarasc sa il iau cu totul si sa il duc la primul centru de reciclare.

    Din pct meu de vedere sa arunce si cutia, am deja un stack de vreo 4 cutii prin casa.

    Mi-am luat xs acum 2 ani, incarcatorul si castile sunt nefolosite. Am un wireless pt acasa si cablu dupa mine pt birou.

    Daca imi iau 12, o sa imi iau un wallcharger, o singura data si sunt “acoperit” pana se decid sa schimbe iar mufe sau ce le mai trece prin cap.

    Catalin:
    Este adevarat ca ofera suport pentru iOS 4 ani sau chiar 5, dar eu nu zic ca Apple face totul setat pe lacomie si jegmanirea clientului. Zic ca fix decizia asta legata de incarcatoare e una gresita si diferita fata de altele pe care le-au facut.
    – tai mufa de 3.5 mm pentru audio -> ok, nu toata lumea foloseste casti, plus ca au inclus casti pe lightning in primul an
    – tai complet castile din pachet -> ok, nici asta nu e o problema, pana la urma ca sa folosesti telefonul nu iti trebuie casti
    – tai incarcatorul din pachet si in plus schimbi si cablul de incarcare pe care il livrezi -> daca n-ai mai avut apple trebuie sa mai scoti niste bani si mai mult de atat, trebuie sa stii ca iti trebuie incarcator, altfel te trezesti cu telefonul acasa si-l tii pe post de bibelou dupa cateva ore de utilizare.
    Dar poate ai dreptate, nu merita atata efort. Poate daca nu se bateau cu pumnul in piept pe faza cu mediul ar fi fost mai ok. Reducem costurile, vrem sa va vindem telefoane mai bune la acelasi pret si asa putem face asta. Va dam telefonul in punga (biodegradabila) si va descurcati voi de acolo.

    Apropo, nu presupune ca cine comenteaza nu a avut niciodata produse de la Apple. Ai tot facut generalizarea asta in argumentele tale si s-ar putea sa nu fie asa.

      (Citează)

  25. @Catalin: Și lui Giani Mucea îi spuneam de percepția că mulți care comentează n-au folosit produse Apple pentru că se tot citează lucrurile care apar în presă. Or în practică te lovești și de altele, nu doar de cele mediatizate. De asta tot presupun așa, că n-am văzut pe aici să zică nimeni nimic de problema lipiciului la ecranele de iPhone – apar urme galbene după un timp pe ecran – pe care doar eu am avut-o la 2 modele și a fost răspândită până la iPhone 6-6s (de exemplu).

    Din nou, mă miră că te deranjează asta cu mediul înonjurător, pentru că se bat cu pumnii în piept de mulți ani pe tema asta și iau unele decizii dubioase – obsesia de a se aduce la ei electronicele vechi pentru a fi reciclate și de multe ori refuzul de a le repara. Sau folosirea de cositor fără plumb la plăcile de bază, lucru care le face mai puțin fiabile în timp dar chipurile, mai ecologice.

    Faptul că știi că telefonul nu vine cu încărcător ar trebui să te facă să te întrebi dacă ai deja unul în jur, că sunt șanse mari să ai deja, chiar dacă n-ai mai avut iPhone. În plus, văd că mulți nu se gândesc la upgrade în general atunci când cumpără un electronic nou, iar Apple asta încurajează. Au scos jack-ul pentru că există varianta mai comodă – wireless – și cine și-a luat la un moment dat AirPods n-o să mai folosească căștile alea cu fir (nu mă refer la audiofili, aia e altă discuție). Așa a fost și la MacBook-uri, puteai să zici că lipsa porturilor clasice te trage în jos sau puteai să profiți de ocazie să-ți iei mai multe accesorii cu thunderbolt/usbc.

    Iar dacă presupunem de fiecare dată că oamenii sunt atât de proști încât nu-și pot face rost de încărcător… atunci da, să scrie pe cutie că dacă muști din el îți pică dinții. Dar din nou, dacă crezi că e normal ca un telefon să vină cu încărcător și nu te coafează argumentele oficiale, poți cumpăra de la alții.

      (Citează)

    • Apreciez modul tau de a argumenta. A fost o conversatie placuta.
      M-am intors astazi la ea, pentru ca ma uitam la clipului lui MKBHD in care spunea fix treaba cu incarcatorul, ca majoritatea lumii o sa trebuiasca sa cumpere incarcatoare noi. Dar cum ai zis si tu, am vorbit prea mult despre asta.
      Legat de problema cu lipiciul si ingalbenitul ecranelor, eu n-am avut-o, dar auzisem de ea. Poate nu am luat-o in seama pentru ca nu a afectat toti utilizatorii.

      Legat de eliminarea castilor, n-am spus in vreun moment ca am vreo problema cu decizia. Nu sunt esentiale pentru utilizarea telefonului.
      Cu toate ca acasa folosesc cel mai des niste AKG-uri venite cu telefonul (chiar daca am casti wireless).
      Nu sunt vreun audiofil, dar mi se par niste casti practice pe care e bine sa le am ca backup oricand. Castile wireless sunt comode, am avut vreo doua modele pana acum, dar e distractiv in schimb cand se termina bateria la ele fix cand iti trebuie. Si da, stiu ca majoritatea tin 8 ore, dar se mai intampla sa uiti sa le incarci. Ma rog, divaghez. Repet, n-am nicio problema ca au scos castile din pachet.

      Gabi scria mai sus ca are un sertar plin de chestii. Am si eu sertarul ala. E plin de cabluri de incarcare. Nu de incarcatoare. De cabluri micro usb de toate marimile si formele, majoritatea de slaba calitate. Cred ca alea sunt o problema mai reala.

      Daca tot protejam planeta poate ar fi bine sa se vanda in cutie doar produsul. Sa aiba un singur tip de mufa, nimic proprietar, iar cablurile sa se vanda separat si sa aiba un standard mai ridicat de calitate. Multe dintre ele sunt aproape de jucarie si nu le poti folosi nici pentru a incarca lent ceva.

      dam167:
      @Catalin: Și lui Giani Mucea îi spuneam de percepția că mulți care comentează n-au folosit produse Apple pentru că se tot citează lucrurile care apar în presă. Or în practică te lovești și de altele, nu doar de cele mediatizate. De asta tot presupun așa, că n-am văzut pe aici să zică nimeni nimic de problema lipiciului la ecranele de iPhone – apar urme galbene după un timp pe ecran – pe care doar eu am avut-o la 2 modele și a fost răspândită până la iPhone 6-6s (de exemplu).

      Din nou, mă miră că te deranjează asta cu mediul înonjurător, pentru că se bat cu pumnii în piept de mulți ani pe tema asta și iau unele decizii dubioase – obsesia de a se aduce la ei electronicele vechi pentru a fi reciclate și de multe ori refuzul de a le repara. Sau folosirea de cositor fără plumb la plăcile de bază, lucru care le face mai puțin fiabile în timp dar chipurile, mai ecologice.

      Faptul că știi că telefonul nu vine cu încărcător ar trebui să te facă să te întrebi dacă ai deja unul în jur, că sunt șanse mari să ai deja, chiar dacă n-ai mai avut iPhone. În plus, văd că mulți nu se gândesc la upgrade în general atunci când cumpără un electronic nou, iar Apple asta încurajează. Au scos jack-ul pentru că există varianta mai comodă – wireless – și cine și-a luat la un moment dat AirPods n-o să mai folosească căștile alea cu fir (nu mă refer la audiofili, aia e altă discuție). Așa a fost și la MacBook-uri, puteai să zici că lipsa porturilor clasice te trage în jos sau puteai să profiți de ocazie să-ți iei mai multe accesorii cu thunderbolt/usbc.

      Iar dacă presupunem de fiecare dată că oamenii sunt atât de proști încât nu-și pot face rost de încărcător… atunci da, să scrie pe cutie că dacă muști din el îți pică dinții. Dar din nou, dacă crezi că e normal ca un telefon să vină cu încărcător și nu te coafează argumentele oficiale, poți cumpăra de la alții.

        (Citează)

    • Mai bine că nu pot, pentru că și scrierea și citirea înseamnă timp pierdut:

      „The iPhone 12 doesn’t sound that steep at $799. But if you decide to spring for extra storage and Apple Care, as many do, that will bring it to $1,298, before tax.”

      Deci dacă vrei stocare mai multă și asigurare prețul crește? Dacă nici asta nu-i manipulare…

      „The video files will be in a different format than what’s supported on Facebook and Twitter.” lol asta dramă, să ai Dolby Vision și să nu poți urca pe facebook – grav, grav asta.

        (Citează)

    • @Pmk, nu vrei, nu cumperi e simplu!

        (Citează)

  26. Foarte interesant modelul mini, astept cu nerabdare sa il pipai intr-un magazin si probabil il voi cumpara. Intr-adevar, urata miscarea cu incarcatorul, insa sunt convins ca vor avea vanzari foarte mari cu acest iphone mini. Multi oameni in jurul meu isi doresc un telefon bun de tinut intr-o singura mana, inclusiv eu. Acum am un iphone 7 plus, care face de curand 4 ani, s-a miscat excelent si o face in continuare, inclusiv cu noul IOS, insa e cam enervant sa nu ma pot incheia la sireturi cu el in buzunar sau sa nu ajung in coltul de sus decat daca il apuc de pe la jumate. Singurul lucru la iphone-ul actual care s-a degradat este bateria… la o utilizare medie de 4h/zi (mai mult vorbit la telefon decat butonat), seara ajunge la 20%… cand l-am cumparat se tinea seara chiar si pe la 50%… nu te panicai ca ramai fara baterie.

    Eu ma declar multumit de el, a fost un telefon foarte fiabil cu care nu am avut nicio problema. Nu sunt adeptul schimbarii telefoanelor de la un an la altul, prin urmare nu mi se pare o suma mare 700-800 eur pe un telefon o data la 4 ani, stiind ca beneficiez de update pe intreaga perioada iar telefonul functioneaza fara probleme o perioada indelungata.

    Lipsa castilor nu o vad ca pe o problema, detin niste airpodsuri pe care le folosesc foarte mult in convorbiri, pentru a avea ambele maini libere si a butona linistit laptopul in acelasi timp. De altfel, decat sa primesc niste casti proaste (cum pun alti producatori in cutie), pe care oricum nu le-as folosi, mai bine sa nu primesc nimic. Insa ar fi fairplay sa vedem un pret mai mic, ceea ce nu e cazul la apple… dar nah, odata prins in bula, cu macbook si toate cele, greu mai iesi de aici… practic nu exista alternativa, niciun producator nu mai ofera un asa ecosistem… iar apple stie asta si mulge tot ce poate… cat mai poate, poate ca huawei va reusi sa fie un real competitor.l, daca vor reusi sa dezvolte un sistem propriu de operare, androidul fiind limitat la o integrare corecta cu laptopuri windows.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus