►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă folosiți serviciul IFTTT sau vreți să-l utilizați în varianta Pro, vedeți că până pe 31 octombrie au o ofertă în care puteți alege voi cât să plătiți lunar.
În practică poți alege să dai minim 2 dolari/lună, o reducere de la minim 3 dolari/lună cât costă în rest. Bună și aia.
Varianta Free a IFTTT vă permite să creați doar 3 scenarii, fiecare simplu, adică de forma: dacă se întâmplă A, atunci fă B. Varianta Pro permite un număr nelimitat de scenarii și acțiuni alocate acestora, ceea ce probabil vreți.
Eu, de exemplu, vreau ca atunci când se detectează mișcare pe ușa de la intrare să se aprindă niște lumini în casă și să se stingă automat după 3 minute. Și mai vreau și ca espressorul să se deschidă automat la 7:10 în fiecare dimineață de week-day, dar 7:30 în week-ends, vreau ca niște lumini ambientale să se aprindă automat la ora apusului și să se stingă 3 ore mai târziu șamd. Toate pot fi făcute cu IFTTT și desigur cu dispozitive smart conectate cum trebuie, de genul senzori de ușă, prize smart șamd.
Avantajul IFTTT este că reunește la un loc mai multe servicii (dați search) și le poți combina după bunul plac. Nu-i vorba doar de dispozitive, ci și de servicii online sau software. Poți configura să-ți clipească becurile Hue când ai un apel ratat pe telefon sau când sosește mașina Uber comandată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
29/10/2020 la 2:23 PM
Aceste scenarii se pot face si fara IFTTT. La Philips ai nevoie de senzorul lor sau la Xiaomi de hub si senzori.
Mai toate gadget-urile smart au funcții de programare si stabilire de scenarii sau se pot adauga senzori care sa ajute la crearea acestor scenarii fara a mai fi nevoie sa plătești lunar o aplicație terța.
ovidiu(Citează)
29/10/2020 la 3:48 PM
GabiD(Citează)
30/10/2020 la 9:06 AM
Cu IFTTT poti sa combini Xiaomi, Philips, Daikin si altele. Ceva de genul: daca temperatura din hol de la senzorul Xiaomi e mai mare de 24, atunci porneste AC Daikin din Living(fara sa ai nevoie de priza de la Xiaomi)…
Dan(Citează)
29/10/2020 la 2:23 PM
Salut.
Ce termostat recomanzi, compatibil cu Google Home? Mulțumesc
Radu(Citează)
30/10/2020 la 8:02 AM
Eu am tado, compatibil cu toate prostiile.
add(Citează)
30/10/2020 la 9:50 AM
Netatmo – multumit 100% de el.
Calin(Citează)
29/10/2020 la 4:32 PM
Am termostatul de la Netatmo si statia meteo tot de la ei (doar termostatul e compatibil cu google home), dar ma bazez mai mult pe aplicatia lui decat pe google.. Termostatul calculeaza cat dureaza sa ajunga la temperatura dorita la o anumita ora presetata in functie de temperatura de afara (luata de pe serverele de la Netatmo) sau luata de la statia meteo in cazul in care ai si acest gadget. Dupa ce este instalat are nevoie de o perioada de acomodare cu locuinta pentru a invata in cat timp se incalzeste interiorul casei in functie de bariera termica a locuintei. Se pot adauga si termostate pe calorifer tot de la ei. Chiar mi-a redus factura la gaze. Aveam un termostat clasic si mi-a redus factura la gaze iarna de la 1.600 ron pe la 1.200, in contextul in care pretul la gaze s-a marit.
Ovidiu(Citează)
30/10/2020 la 9:47 AM
Si eu am tot Netatmo – cea mai buna investitie posibila :)
Calin(Citează)
29/10/2020 la 4:53 PM
Adevarul e ca am incercat platforma acum 2 ani cred si nu am gasit nici un scenariu pretabil si aplicabil mie. Ceva ce la ora respectiva google sa nu poata face.
Pot sa-mi deschid si singur espresorul, de inchis, se inchide singur. Luminile nu am o problema sa le aprind, la fel cum nu am o problema daca le uit aprinse – consumul la LED este insignifiant. :)
Deci poate platforma in esenta este buna si folositoare, probabil nu sunt eu in target.
Chiar am avut o discutie cu cineva de curand despre aceste mici home automations si la modul cel mai sincer, chiar nu am gasit ceva care sa pot spune ca e wow, cum am trait acum fara asta.
Dar mai astept, sunt deschis daca apar noi idei.
Cristi(Citează)
29/10/2020 la 9:13 PM
Si eu am ajuns la aceeasi concluzie.
Cat timp sunt acasa, nu prea vad utilitatea, poate doar daca as avea casa cu etaj, ceva garaj sau foisor si sa pot stinge/ aprinde lumina de la distanta, ca sa nu ma duc pana acolo, sa stau sa traversez curtea, sa cobor pana la parter, etc.
Dar la apartament, nu mi se par wow.
De fapt, cred ca ala e targetul principal. Oamenii care locuiesc la curte, au case mari, sau oamenii care pleaca des de acasa, sunt foarte ocupati, etc.
Si nici pe partea de job, IFTT nu ma ajuta momentan. N-am gasit nimic interesant.
Eu oricum, inca scriu cu stiloul, la aproape 30 de ani. Imi place sa scriu de mana, tot ce am de facut, am agende, finelinere de diverse culori, etc. E destul de relaxant. Nu reusesc sa ma impac cu aplicatiile astea de tip “to do list”.
Imi place sa deschid dimineata caietul (da, pe post de agenda am un caiet din ala cu spirala) si sa vad ce am de facut :)))
Jupaneasa(Citează)
30/10/2020 la 9:10 AM
mie IFTTT imi inchide valva de apa daca e inundatie si imi controleaza aerul conditionat in functie de temperatura din camera cand sunt in concediu (senzor temperatura aqara ->smartthings->IFTTT->broadlink RM pro->aer conditionat) , ca daca creste temperatura prea mult imi mor orataniile,
deci pt mine e super critical, dar i-adevarat ca tre sa fii la un anumit nivel cu home automations, altfel vreo 3 ani nu l-am folosit nici eu
Marean(Citează)
29/10/2020 la 5:18 PM
Eu folosesc termostatul de la Honeywell – Evohome. Este integrat in Google Home, functioneaza ireprosabil de 2 ani. Sunt alimentat de la centrala de bloc (nu centrala de apartament) dar are si modul de centrala de apartament. Are si un display pe care se vad temperaturile si care poate seta diverse scenarii.
CristiX(Citează)
30/10/2020 la 8:37 AM
Puteti folosi openHAB sau home assistant. Se pot integra foarte multe device-uri, si totul e local … adica nu aveti nevoie de cloud.
Se instaleaza pe un server, nas, pi cu orice OS.
Eu am integrat pana acum, 2 roboti xiaomi, toate lampile xiaomi, usa de la garaj, sensorii de miscare, sensori de temp si umiditate si toate prizele smart pe care le aveam (gosund, tellur etc).
clau(Citează)
30/10/2020 la 9:15 AM
si eu sunt incantat de HA, dar e o problema: daca mi se intrerupe curentul electric cand sunt in concediu, UPS-ul comanda serverul sa se inchida in 3 minute si nu se mai deschide, ca nu am cum sa tin serverul pe UPS indefinit
si oricum UPS trebuie sa tina ruterul si smartthings
deci cand revine curentul adio automatizari, si eu am automatizari critice
de aia IFTTT nu prea poate fi inlocuit decat pentru automatizari non critice
nu am reusit sa gasesc o solutie sa reporneasca serverul cand revine curentul
Marean(Citează)
30/10/2020 la 9:03 AM
Home assistant is the way baby.
L-am pus de vreo luna desi am platit si IFTTT si sunt absolut incantat ca se poate face practic absolut tot ce vrei cu el. Si nici nu e chiar asa de greu de invatat.
Acum de ex am facut o automatizare care anunta pe google home cand e poluare afara.
Miscarea celor de la ifttt este o magarie de proportii, este o mizerie incredibila. Cand ai cumparat un device pe care scria ca functioneaza cu ifttt practic le-ai platit serviciul.
Iar acum ei iti vand din nou ceva ce ai cumparat deja, ceea ce e incalificabil.
Si sonoff au bagat abonament tot din cauza ifttt.
Ifttt o sa distruga piata de smarthome.
Marean(Citează)
30/10/2020 la 10:15 AM
eu am rescris la toate (sonoff, tuya, iftt) firmware. Am trecut pe tasmota.
clau(Citează)
30/10/2020 la 10:28 AM
eh, eu deocamdata nu m-am bagat la flash.
pt sonoff exista integrare directa cu HA fara flash, inteleg ca e relativ recent aparuta, eu fiind mai nou in HA am beneficiat direct de ea.
Marean(Citează)
30/10/2020 la 10:11 AM
pai setezi serverul sa porneasca automat cand revine curentul. poti sa faci asta din bios.
clau(Citează)
30/10/2020 la 10:26 AM
da doar ca e o problema.
pentru ca ce zici tu sa functioneze, trebuie ca UPS-ul sa se inchida si el si apoi, cand revine curentul, se restarteaza si serverul stie ca a revenit curentul.
insa eu am nevoie ca UPS-ul sa nu se inchida cand nu mai are curent, ca sa imi tina ruterul si smartthings cat de mult se poate.
deci dpdv al serverului, curentul nu se interupe (sigur, daca pana de curent e f lunga, UPS ul se va inchide ca nu mai are baterie, dar in general penele de curent sunt scurte)
deci cum naiba sa fac?
Marean(Citează)
30/10/2020 la 10:49 AM
pai daca se ia curentul pe perioada lunga si UPS se stinge, nu porneste automat cand revine curentul?
Daca da atunci nu mai stinge serverul si il lasi sa “pice” cu UPS. si il setezi sa porneasca atunci cand revine curentul.
Daca nu, poate poti implementa wake on lan si cumva cand revine curentul sa accesezi serverul si sa ii dai comanda.
clau(Citează)
30/10/2020 la 10:58 AM
daca las serverul sa consume bateria UPS-ului, atunci se va termina f repede, or, eu am nevoie sa tina router-ul cat mai mult ca avem nevoie de internet
da, o idee ar fi sa pornesc eu manual, doar ca nu stiu daca e posibil avand in vedere ca serverul este shutdown, nu e in vreun low power state din care poate fi trezit
dar voi investiga, poate WOL merge si din shutdown
Marean(Citează)
31/10/2020 la 2:48 AM
maybe: LAN Controller (de la wifimag dot ro) si sau cu un releu (optocuplor => izolare galvanica) iar smartthing sa porneasca automat la revenire tensiune
sau arduino
sau raspberry cu releu …
dan(Citează)
31/10/2020 la 3:02 AM
la LAN controller ii poti pune senzor de curent SCT-013 (tot de la wifimag) si vezi daca ai consum la firul de 220 ce intra in ups .. daca nu ai => e pana de curent (senzorul se pune la un singur fir si nu trebuie dezizolat pt ca masoara inductia)
vezi ce faci cu fire si tensiune ca poti face buba! (daca nu sti ce faci)
dan(Citează)
31/10/2020 la 3:09 AM
la releu ii comanzi sa inchida circuitul pt u secunda la firele de la butonul de pornire server
PS: fmm de plugin de comentat ca la a doua editare ramine in aer vesnic la send => adio modificari
dan(Citează)
31/10/2020 la 4:14 PM
interesant acest device LAN controller, nu stiam de el.
cum se integreaza cu smartthings?
oricum cred ca am gasit o solutie la problema mea: pun o priza smart intre UPS si server.
cand pica curentul, home assistant ii spune lui ST sa inchid priza aia cu un delay oarecare, sa zicem 3 minute.
iar UPS-ul spune serverului sa se inchida dupa 2 minute.
in felul asta curentul de la server este taiat, ca sa poate reporni cand revine curentul.
cand revine curentul, pot folosi un bec smart ca trigger pt ST sa porneasca priza aia (becul va avea singura sarcina de a monitoriza revenirea curentului, e o solutie pe care o aveam oricum pana sa am home assistant
Marean(Citează)
30/10/2020 la 11:00 AM
apropo de Home Assistant: am reusit sa fac cu ajutorul lui ca Roborosk S5 sa aspire o anumita camera prin comanda vocala (google)
ca stiti ca S5 nu stie nume de camere, trebuie sa dai cu degetul pe ele in aplicatie
am mai trimis un comentariu cu linkul cu instructiuni dar evident a intrat in spam
linkul este hackernoon punct com si mai cautati pe google
Marean(Citează)