un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum ar fi trebuit să comunice autoritățile pe limba oamenilor de rând

23 Oct 2020  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Am reproșat deseori autorităților că nu știu să comunice bine despre pandemie, măsuri, necesitatea lor. Că nu știu să-și facă poporul un partener în lupta împotriva virusului, ci doar dau ordine seci, slab explicate, și se așteaptă ca omul de rând să le respecte cu un “da să trăiți” rostit cu entuziasm milităresc. Grupul de Comunicare Strategică nu știu de ce se numește așa, n-am văzut nici o strategie acolo.

Emisiunea de mai jos, cu trei specialiști în comunicare, explică perfect și de ce autoritățile greșesc, dar și cum ar fi putut fi îmbunătățită comunicarea.

Idei simple, de genul:

  • anunți cu patriarhul lângă tine că interzici pelerinajul, ca prezența sa să întărească mesajul și necesitatea mesajului. Unor oameni religioși te adresezi prin intermediul sau alături de cineva la fel de religios. Nu dai o interdicție seacă și discriminatorie, și le spui oamenilor pe limba lor de ce sănătatea lor este mai importantă în acest an.
  • campanii targetate local. Omului din Cluj trebuie să-i vorbească cineva din Cluj, cu accent local. Orban sau Arafat nu sunt potriviți pentru toată România, nu când știi ce au în spate.
  • trebuie vorbite multe limbi. Unora le explici pericolul folosind logica și știința, că le spui cum se propagă un virus. Omului care nu crede sau nu înțelege așa ceva îi explici apelând la sentiment, la nevoia de a-i proteja pe cei din jur respectând măsurile recomandate chiar dacă nu le înțelege. Tânărului de 16 ani îi explici prin intermediul vedetei de Instagram sau streamerului de pe Twitch la care se uită des.

Uitați-vă la emisiune, să nu credeți că am rezumat-o eu aici, ci e mult mai complexă de atât.

Problema rămâne, desigur, că nu are cine să pună la punct o astfel de comunicare. Autoritățile noastre nu au competența necesară. Prea mulți ani de leșin politic, prea mulți politicieni aflați de deja 30 de ani în posturi călduțe, unde semnau ca primarii și încasau spor de lucru cu calculatorul, că acesta era pericolul cel mai mare din țară până în februarie 2020. Spuneți-mi dacă știți cum îl cheamă pe prefectul vostru, care este reprezentantul guvernului în teritoriu.

Și știți care-i culmea? Că nu cere nimeni chiar autorităților să comunice bine. Nu mă aștept la asta de la Orban sau de la prefect. Mă aștept să angajeze însă unul sau mai mulți specialiști în comunicare, că sunt destui în țară și autoritățile au toate mecanismele necesare de a-i contracta și pune la treabă și plăti regește pentru asta.

Nu fac nici asta. Nu o fac pentru că cei de la conducerea țării, indiferent de culoarea lor politică, s-au considerat întotdeauna conducătorii perfecți, trimișii lui Dumnezeu pentru a conduce România spre înalte culmi ale perfecțiunii, așa că nici nu le trece prin cap că nu fac treabă bună și că ar avea nevoie de specialiști în jurul lor. Cei din subordinea lor, apoi, nici atât nu se gândesc la așa ceva. Păi dacă șeful nu cere, ei nu știu, nu fac, nu-i responsabilitatea lor.

Politicienii care comunică bine în țările lor, mai ales în situații de criză, devin lideri. Rămân celebri și admirați în istorie, spun și cetățenii altor oameni despre ei că “așa ne-ar trebui și noi”. Politicienii noștri nici măcar nu-și dau seama că toate cele de mai sus ar fi în avantajul lor direct și imediat.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Ma bucur ca ai scris despre asta. Ma simt asa lăsată de izbeliște de către autorități. E clar ca sunt depășiți, chiar as vrea sa ma implic sa ii ajut, insa nu sriu cum as putea sa fac asta.

      (Citează)

  2. Corect, domnule. Adevărul este că la noi nu există politicieni, la noi toți sunt făcături. Adică fost strungar, fost sudor, fost profesor, etc. De unde calități?

      (Citează)

  3. Dupa ce am vazut stirea cu traseismul, oameni care au fost pe la 6 partide, m-am lamurit, se joaca de-a politica

      (Citează)

  4. Imbecilitatea aia sinistra cu distantarea sociala trebuia sa moara in secunda 2 dupa prima emitere in eter.

    Este distanta fizica, stai dracu’ la minim 2 pasi distanta de celalat.

    Se vede ca unii n-au facut careu la scoala.

      (Citează)

  5. Si….ne vedem la moastele lu dimitrie?

      (Citează)

  6. De văzut și:
    Comunicarea de criză a guvernului României e o jignire la adresa cetățenilor https://www.subiectiv.ro/comunicare-criza-guvernul-romaniei.html

      (Citează)

  7. Salut!

    Într-adevăr, dacă te uiți la The Good Wife sau Borgen, în serialele cu politicieni, mereu există o echipă de comunicare ce recomandă o acțiune, o atitudine, un fel de a te îmbrăca, etc. acelor politicieni ce trebuie să comunice un mesaj, să participe la o întîlnire, adaptat audienței. Fiecare are un spin-doctor, personaj specialist fix în comunicarea de genul ăsta.

    Sunt curios dacă la facultățile de Administrație publică de pe la noi sunt cursuri de public speaking.

      (Citează)

    • Trebuie doar să te uiți la știri. Vezi la englezi cum pe pupitrul de la care vorbește Johnson sunt scrise mesaje de genul “stay at home” sau “keep distancing”. Îl vezi la americani pe Cuomo, care-i guvernatorul NY, cum apărea zilnic și prezenta diverse măsuri ce vor fi adoptate, dar lăsa apoi specialiștii să explice de ce sunt bune și făcea mereu apel la oameni să le respecte, să se gândească la sacrificiul făcut deja de alții șamd.

      Există specialiști și la noi, dar trebuie angajați.

        (Citează)

    • Cum dom’ne, nu sunt Streinu’ Cercel si Rafila pe toate canalele? Mai sunt altii mai buni, lol ?

        (Citează)

  8. Ba, eu nu sunt de acord cu abordarea asta. Cat o sa mai dam vina pe altii (guvern, presa, etc.) in loc sa realizam ca e responsabilitatea fiecaruia dintre noi?

    Ok, guvernul a facut greseli (departe de mine sa-i apar), dar tu ca “cetatean” vezi mii de morti in Italia, Spania, UK, Franta, America, din februarie pana in septembrie si NU INTELEGI pericolul, ce naiba poate sa-ti mai explice guvernul, patriarhul sau Gelu Duminica?

    Cand educatia a fost la pamant timp de 30 de ani, nimeni nu te mai poate salva, indiferent daca-ti canta manele despre coronavirus.

    Si, ca fapt divers, nu ti se pare ciudat ca oamenii care traiesc din mereu au impresia ca guvernul nu aloca mai multi bani pentru ?

      (Citează)

    • Sunt de aceeasi parere. Tot asteptam sa ne cocoloseasca altii, sa ne traga de maneca, sa ne reaminteasca ce trebuie sa facem ca si cum am astepta-o pe dna invatatoate sa ne reaminteasca sa ne facem temele. Wtf. Suntem adulti.

        (Citează)

    • Voi faceți parte din cei care ar suporta orice de la acest guvern, indiferent cît de tare v-ar închide, oricîte prostii ar face, oricît de mult ar fura.
      Guvernul actual e aproape în totalitate responsabil pentru situația dezastruoasă în care sîntem. Problema cea mai mare, cea a spitalelor și asistenței medicale, trebuia și putea fi rezolvată în aceste 7 luni de cînd au toate frîiele puterii. Iar ei ce fac? dau vina pe popor. Lamentabil.

        (Citează)

    • Vlad: Cat o sa mai dam vina pe altii (guvern, presa, etc.) in loc sa realizam ca e responsabilitatea fiecaruia dintre noi?

      Vlad, unii oameni își dau seama singur că e responsabilitatea fiecăruia dintre noi și-și fac datoria în acest sens.

      Alții, probabil majoritatea, nu realizează asta. Poate nu pot, poate sunt ocupați cu munca zilnică și n-au timp de cugetat la responsabilitate socială. Lor trebuie să le spună cineva ce să facă. Și trebuie să le spună pe limba lor.

      Nu sunt toți roboți, să le încarci responsabilitate.exe în minte și să-l activeze instant.

        (Citează)

    • “Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”.
      Ăsta e mesajul?

        (Citează)

  9. Gaelex:
    Imbecilitatea aia sinistra cu distantarea sociala trebuia sa moara in secunda 2 dupa prima emitere in eter.

    Este distanta fizica, stai dracu’ la minim 2 pasi distanta de celalat.

    Se vede ca unii n-au facut careu la scoala.

    nu mai scapam vreodata de termenul asta. asa va ramane!
    unul a zis o prostie, apoi media a rostogolit-o pana a devenit “adevar”

    cam asa functioneaza in ziua de azi

      (Citează)

  10. nwradu: Vlad, unii oameni își dau seama singur că e responsabilitatea fiecăruia dintre noi și-și fac datoria în acest sens.

    Alții, probabil majoritatea, nu realizează asta. Poate nu pot, poate sunt ocupați cu munca zilnică și n-au timp de cugetat la responsabilitate socială. Lor trebuie să le spună cineva ce să facă. Și trebuie să le spună pe limba lor.

    Nu sunt toți roboți, să le încarci responsabilitate.exe în minte și să-l activeze instant.

    Aici tot comunicarea e de vina: https://www.g4media.ro/zeci-de-persoane-dintr-un-clan-de-romi-s-au-adunat-timp-de-mai-multe-ore-in-strada-in-ploiesti-pentru-a-si-regla-conturile-cu-o-familie-rivala.html

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus