►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Ro-Alert merge cam după ureche
Poveștile bolnavilor de covid arată și ce-i dincolo de statisticile de la ora 13 »
Cei de la Atlas și Facem Bine, două comunități/platforme din zona de psihoterapie și sănătate, au făcut niște clipuri despre burnout, depresie, anxietate și alte asemenea subiecte. Pe 10 octombrie a fost World Mental Health Day, așa că aceasta a fost ocazia. Vor fi publicate în aceste zile aici.
Clipurile explică rapid termeni precum cei de mai sus și asta contează cel mai mult. Mi se pare că astfel de probleme sunt larg ignorate în România, că este o rușine să vorbești despre el, că mentalitatea colectivă este că sunt probleme de minți slabe, probleme ale oamenilor care pur și simplu nu-și spun “snap out of it” și, puf!, să fie bine!
Așa că măcar de la definiție să înceapă discuția, iar apoi poate continuă cu diferența între deprimare și depresie șamd. Sau, cum zice clipul de mai jos, 8% dintre angajații români suferă de burnout și 35% sunt în pragul acestui sindrom. Acum mulți ani, într-o zi de septembrie, un coleg de-al meu a murit la 35 de ani. Lucra zi-lumină, era mereu pe drumuri, mereu învârtea mai multe proiecte și, pentru că făcea treabă bună, se trăgea din toate părțile de el ca să facă și mai multă.
Aș vrea să spun că nu mi-a rămas doar în minte acest deces, ci și că am învățat multe din el și că evit activ să ajung în situații de burnout sau de stres. Nu fac asta. Aș vrea să o fac, am văzut cu ochii mei de ce este important, dar nu reușesc. Cum ziceam însă mai sus, primul pas este să cunoști definițiile, că apoi e mai ușor să te gândești și la măsuri.
« Ro-Alert merge cam după ureche
Poveștile bolnavilor de covid arată și ce-i dincolo de statisticile de la ora 13 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
14/10/2020 la 3:12 PM
daca o iei in medie, nu chiar se omoara romanii cu treaba… ok, sunt unii care trag dar nu-s asa multi cum isi inchipuie lumea.
add(Citează)
14/10/2020 la 3:38 PM
asta pt ca in romania muncesti ca prostu si rar iti sunt recunoscute, ca sa nu mai v. de recompensate meritele.
societatea e destul de bolnava de multe boli care ne indeparteaza de la ce e normal si firesc, gen munca sa aduca rezultate
ionutb(Citează)
14/10/2020 la 4:01 PM
Sunt total de acord cu @ionutb, in multe companii nu exista niste criterii clare si transparente de evaluare a activitatii unui angajat. Astfel, promovarile si bonusurile sunt doar pe criterii de preferinte ale sefului.
@add, daca iei o medie, nici angajatorii nu prea se omoara sa dea salarii foarte mari. Multi stiu ca o parte dintre angajati freaca menta uneori, dar accepta acest lucru pentru ca in caz contrar si angajatul o sa readuca in discutie mariri de salariu, beneficii, conditii mai bune de munca, etc.
Andrei G(Citează)
14/10/2020 la 4:19 PM
La 300 de lei/sedinta de 45 minute parca ma apuca un burnout si mai mare.
Dorin Jiga(Citează)
15/10/2020 la 9:08 AM
Sunt chestii reale și oamenii sunt ipocriți dacă zic ca ele nu sunt sau nu exista..probabil chiar ei le-au experimentat in forme mai ușoare sau mai nașpa. Uite eu iubesc jobul pe care îl am, am fost infectat cu covid prin prisma jobului. Am avut o ușoară depresie (nu îmi mai găseam locul la job, ma certam cu colegii pentru tot felul de prostii, pur și simplu eram married cu jobul și nu mai reușeam sa ma deconectez, deloc). Am realizat ca sufăr și îmi fac soția sa sufere prin manifestările mele așa ca mi-am luat niște concedii și acum am trecut peste. E de luat aminte si de învățat. Eu personal m-am considerat intotdeauna the breadwinner (muncind între 60 și 72h pe săptămâna) asa ca am muncit efectiv pana am zacut la pat. Stresul sau factorii de stres de la job m-au pus la pamant. Sotia momentan este the breadwinner pentru mine ca sa ma refac psihic. Multi trateaza/iau problemele psihice ca un downside și recunosc și eu văd anumite aspecte ca slăbiciuni. Dar cred ca e firesc și omenesc in aceste vremuri sa mai avem și slăbiciuni..ca doar așa ne putem perfecționa și merge înainte.
Cristi(Citează)
15/10/2020 la 12:06 PM
Cred ca sunt 3 tipuri de oameni. Aia care care isi rezolva problemele (putini cred), aia care recurg la solutii finale (si mai putini cred) si aia care traiesc cu ele muuult timp (multi). Inca e rusios sa vorbesti despre burnout si depresie. Am incercat si eu mult timp, multi ani, multi psihologi… pana am renuntat. Nu a mers nimic. Traiesc cu astea si unele zile sunt mai bune, altele mai rele. Sanatate.
Mofo(Citează)
15/10/2020 la 3:55 PM
Subiectele astea sunt taboo în societatea românească la fel ca educația sexuală și multe altele. Felicitări pentru articol!
Mihai(Citează)