un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

44.000 de români au în cont mai mult de 100.000 de euro

6 Oct 2020  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a scos aceste statistici, inclusiv spunând suma totală: 9,6 miliarde de euro au în total în bănci cei 44.000 de români care au depozite bancare de mai mult de 100.000 de euro.

În medie, înseamnă câte 218.000 de euro în contul celor 44.000 de români.

Statisticile nu-i includ, apropo, pe românii care au peste 100.000 de euro în total, dar răspândiți între mai multe conturi, că poate au bani în mai multe bănci sau o parte sunt în contul soției șamd.

Scriu despre statisticile acestea ca să vă arăt că există o piață mare și în România pentru orice pare “scump”. Telefoane de 1.700 de euro, hoteluri de 800 de euro pe noapte, mașini de 200.000 de euro, restaurante de 500 de euro/persoană șamd. Există destui români pentru care astfel de prețuri nu sunt semnificativ de mari, care le-ar putea plăti cu cardul. Nici nu mai zic de câți și le permit în rate sau achiziționate pe firmă, cu bani plătiți din conturi de persoană juridică ce nu apar în aceste statistici.

De asta afirmații de genul “produsul X este scump, nu are nimeni bani de așa ceva” nu-și au locul. Există oameni cu bani pentru orice. Problema României este structura populației, faptul că există foarte mulți oameni care nu au nici 1.000 de euro în cont. Există o pătură bogată, o clasă foarte mare de oameni cu venituri mici și o clasă medie redusă ca dimensiune, dar care crește ușor, însă doar în anumite zone ale țării.

asus s5507

    38 comentarii

  1. Intrebarea nr 2 este cati dintre acesti 44k frecventeaza acest blog.

      (Citează)

  2. Intrebarea ar fi pe ce perioade sunt acele depozite.
    Daca majoritatea sunt pe un an sau mai mult, atunci sunt intr-adevar “economii”. Oamenii respectivi fie sunt Tiriac, au mult mai multi bani bagati in diverse investitii si tin si niste maruntis in depozite pentru diversificare/acces facil; fie aia sunt toti banii lor, si atunci putem concluziona ca au o educatie financiara precara (pierd bani tinandu-i in banca, si negarantati)
    Pe de alta parte, daca sunt multe depozite pe termen scurt, 1-3 luni, as zice ca sunt mai degraba un fel de capital de lucru. Sa zicem ca ai vandut un apartament sau o casa si cauti alta. Ai luat 120k euro. N-o sa-i tii in contul curent, sa stea degeaba. Ii pui in depozit pe o luna, daca trece luna ai luat un pic de dobanda, daca ai nevoie de ei urgent ii scoti, ca nu pierzi mare lucru la dobanzile actuale.
    Nu ca as fi in vreuna din situatiile de mai sus :(

      (Citează)

    • Eu am o educatie financiara precara. Ce as putea face cu cei 100.000 de euro ai mei, sa nu ii tin in banca? N-am 100.000 de euro, dar mi-as dori, insa nu stiu ce sa fac cu ei, nu as vrea sa raman cu jumatate daca zice Musk vreo prostie pe twitter sau ceva de genul.

        (Citează)

    • @Skyler, exista fonduri mutuale cu risc (foarte) redus, sau indici bursieri care teoretic nu sunt atat de volatili. Ma rog, fonduri mutuale are cam orice banca, deci practic tot in banca ii tii (doar ca nu ca depozit). Compound interest este o chestie f. puternica, insa 100k e totusi o suma mica, dar chair si asa: https://imgur.com/a/8vilMKK.

        (Citează)

    • Ce-a zis Boris.
      Sau, daca nu iti plac deloc instrumentele financiare, ai stramoseasca solutie imobiliara. Un apartament intr-o zona buna poate avea un randament la inchiriere de 8-10%. OK, mai scazi cheltuieli de reparatii si eventualele perioade de neocupare, dar un 5% tot scoti fara mari emotii.
      Si nu te intereseaza ca pica piata la anul, e investitie pe termen lung, ai 10 ani sa tot recuperezi.
      Nu zice nimeni sa bagi toti banii in apartamente, dar poti sa bagi cat sa ai o sursa de venit decent si relativ stabil pentru perioadele nasoale.

        (Citează)

  3. Statistica facuta de pomana, daca nu ia in considerare decat banii dintr-un singur cont. Normal ai banii in mai multe valute, poate un fond mutual, poate niste actiuni, asa ca fara sa acoperi diversificarea, e apa de ploaie analiza.
    Gandeste-te cate apt. se cumpara cu banii jos (iti zic eu ca destul de multe), ori ca sa faci asta cam trebuie peste 100k in conturi.
    Pe de alta parte 100 k (sigur peste 100 k e si 10 milioane) nu mi se pare mult de loc raportat la ce zici tu acolo.

      (Citează)

    • Nu se mai cumpără de mult apartamente cu banii jos. Chiar daca ai tu banii la ciorap, chiar daca celalalt îi va ține la blat, te intreabă notarul cu ce bani se face tranzactia, sume, conturi, etc care se si trec in contract. Si se raporteaza imediat fiscului daca sint sume ”lichide” mari ori pare ceva suspect.
      Am avut 100k, dar am luat un apt (plus rest ramas). Nu le am cu bizinisul, iar varianta cu banii in banca e cea mai proasta.

        (Citează)

    • @Titi >> gresit. Sunt inca multi care cumpara NUMAI CASH.

        (Citează)

    • Prin bani jos, ma refeream prin plata completa (adica fara credite), chiar daca din cont bancar. Si da, fix ce zici tu, cei care fac asta au >100.000 in cont (chair daca cumperi un apt de 80-90k, nu o sa dai toti banii din banca pana la ultimul leu).

        (Citează)

    • Sunt inca destui care cumpara cu banii jos, chiar si in Cluj, unde preturile nu sunt mici.

        (Citează)

    • Boris: Statistica facuta de pomana, daca nu ia in considerare decat banii dintr-un singur cont.

      Ba este o statistică foarte bună: îți spune câți oameni au mai mult de 100k în cont.

      Dacă vrei să zici tu că nu-i bună pentru că nu ia în considerare și mașinile din parcarea sau aurul din cercei, e treaba ta.

        (Citează)

    • Nu, iti spune cati oameni au peste 100k intr-un singur cont. Ceea ce e irelevant pentru ca nimeni nu tine toti banii intr-un singur cont. Apropo, daca am mai multe conturi de peste 100k la banci diferite de cate ori m-au numarat? E o statistica bazata pe cifra cea mai usor de scos din sistem, dar complet irelevanta pentru orice analiza.

        (Citează)

  4. Pai o lista sa stim si noi pe cine avem de atarnat de primul felinar.

    Convingerea mea este ca foarte putini din acesti deponenti au adunat banii respectivi din munca cinstita.

      (Citează)

    • 1. Convingerea ta e proasta. Nu mai fiti saraci.
      2. Tocmai ca aia care au banii asa in banci, intr-un singur cont, cel mai probabil iau facut 100% cinstit. Altfel nici macar bugetarii nu-s asa de prosti sa isi depuna mita la banca (asta cand mita e cash, si nu vile, masini, vacante, etc)

        (Citează)

    • Având în vedere ca banca nu face nici o verificare dacă vii în fiecare zi să depui 9999 de euro, nu ai nici un motiv sa crezi ca cei cu conturi sunt cinstiți.

        (Citează)

    • Ba Gaelex, prostia ta e nemarginita babaiatule.

        (Citează)

    • Pe langa faptul ca ce stii tu cu 10000 de eur nu mai e in vigoare de multi ani de zile, chiar si atunci era clar specificat ceva de genul : sau transferuri recurente care insumate sunt mai mult de 10k.
      Ca sa numai vorbim ca aici era vorba ca nu isi tine nimeni banii din mita la banca din motive ca pot fi legati de mita in cazul unei investigatii, nu invers (adica ca te da banca in gat la un depozit).
      Pentru informarea ta, desi pare ca nu are rost, anaful face controale la persoane fizice care au averi nejustificate (unde definitia este f. flexibila, singura conditie fiind ca respectivul sa nu fie pe lista “pe domnu’ il lasam in pace”), bazate fix pe raportari cerute de la banci banca, rapoarte pe care ele le dau cu mare placere.

        (Citează)

    • Sarut manushitzele ANAF, am facut evaziune fiscala acum 7 ani si o zi. Sau alege tu alta infractiune economica cu termen de prescriere similar.

      Trebuie sa fii tare naiv daca nu idiot sa nu vezi discrepantele din declaratiile de avere in care apar conturi de zeci si sute de mii de euro vs. salariu 3-4000 de lei de la stat.

      Poate vrei sa mai citesti art. 56 din Legea nr.129/2019, unde zice de niste limite de 10.000 Euro sau echivalent in lei. Nu am idee de unde ai inventat 100.000 Euro.

        (Citează)

    • Habar n-am cu cine te certi, dar debitezi multe prostii:
      1. ce 100.000 am inventat, nu stii nici macar cate 0-uri sunt intr-un numar?
      2. ti se pare ca am luat apararea anafaului sau ca lucrez la anaf? Plm, am fost chemat la anaf sa dau cu subsemnatul ca pers. fizica desi banii intrau in cont in cea mai fireasca modalitate, contract de fucking munca. Justificarea lor:
      – sau strans sume cam mari
      – aveti f. putine iesiri din cont, si alea suspecte (crypto), deci aveti alta sursa de venit.

      A trebuit eu sa le aduc dovezi toate cheltuilelie le fac din banii partenerei de viata, si d-aia imi permit sa nu cheltui din salariu.

      Ca sa nu mai zic, ca atunci cand am incasat chestii din crypto, am preferat sa declar toata suma ca profit si sa platesc 10% din suma, decat sa stau sa le explic ca profitul e diferenta dinte cumparare si vanzare, pe care m-as fi chinuit o viata sa le-o demonstrez cu “dosare cu sina”.

      My point was: UE la banci si la secretul bancar.

      3. Spre supararea ta (si a mea) salariile la stat oricum nu mai sunt 3-4k de lei, ci se duc bine spre 7-8k de ron). Oricum, din nou, habar n-am ce vroiai sa demostrezi/zici.

      Bottom line, ca sa venim la subiect, daca stai in vreun oras mare din romania si castigi sub 1.5k eur, nu o mai arde aiurea pe net, ca esti sub mediana sociala* (si la stat si la privat). Iar daca si tu si partenerul castigati p-acolo => 3- 4k eur pe luna. Din care e lejer sa pui 1-2k deoparte. Adica macar vreo 20k pe an, adica in 5 ani ajungi la aia 100.000 pentru care vrei sa agati lumea de felinare.

      *inainte sa imi trimiti cat e salariu mediu pe tara si cum de fapt ne taram de foame in romania, cauta ce inseamna mediana vs medie si apoi rapoarteaz-o la bula ta (grupa de varsta, studii, etc) ca sa intelegi la ce ma refer prin “mediana sociala”

        (Citează)

    • My bad, daca nu era punctul am vazut aiurea si am numarat 0-urile ca steagurile pentru primarie de mi-a iesit 100.000.

      E greu sa intelegi ca aia care fac evaziune pe bune si pe sume mari n-au nici o jena sa isi puna banii la banca? Sistemul este facut si gandit sa nu aiba ce sa le faca daca ei declara senini ca au banii dintr-o infractiune care s-a prescris.

      Salariile la stat nu mai sunt 3-4.000 de lei vreo 2 ani incoace, trezeste-te. Inainte de pomana asta pesedista treceau de 4.000 de lei doar profesorii universitari cu ani si functii, doctorii cu vechime si sefi de ceva sectie sau si profesor in acelasi timp etc.

      Inainte de majorarile astea recente, de unde aveau sute de mii de euro recunoscute in declaratia de avere? Nu din salariul de bugetar poti sa fii sigur si era usor de vazut si luat la bani marunti cum au facut cu Al Capone.

      Media si mediana, ca orice statistici, sunt niste minciuni de fapt care-s prelucrate pana iti sustin punctul de vedere.

        (Citează)

    • Da, e greu sa inteleg ca e ok sa pui bani negri la banca, cand tocmai ti-am povestit ca am fost chemat sa dau cu subsemnatul pentru bani care intrau in cont prin cea mai fireasca cale posibila, virament salariu.

      Sigur, daca aveam spate probabil nu ma deranja nimeni, insa vezi tu, daca aveam spate nu avem doar 100k in banca.

      Dar oi fi eu prost, la fel si aia de se chinuie cu offshoreuri prin cipru, lituania, seychelles, si tu stii mai bine.

      Pe de alta parte, tu nu ai aia 100.000, in timp ce multi ii au.

        (Citează)

    • Gaelex: Convingerea mea este ca foarte putini din acesti deponenti au adunat banii respectivi din munca cinstita.

      Mulți dintre oamenii din jurul meu (prieteni, foști colegi de facultate, oameni de vârsta mea cu diverse afaceri) au salarii sau venituri de 3.000-4.000 de euro pe lună. Cinstiți, declarați. Chiar nu-i o sumă așa mare, de fapt, în anumite domenii de activitate.

      Nu știu dacă au 100k în cont, dar bani se fac destui și sunt salarii mari în foarte multe companii din București.

        (Citează)

    • Până la facultate există școală generală și liceu. Unii au ajuns ok, dentiști, alții aveau afaceri cu bere în familie, unul a trecut prin Legiunea Străină și acum e în ministerul de resort.

      Dar îi văd și pe ceilalți care sunt pe aici, cum s-au schimbat și nu în bine pentru ca nu au avut noroc de familie sa ii ajute sau de un domeniu care sa le bage banii în buzunar.

      Sigur că mai am invidii când pare ca un idiot a ajuns mai bine decât mine, dar nu am datorii, nu prea sunt compromis moral. Pot să îi iau lui tata gelul care ii ajută digestia și iaurtul care ii place fără să mă intereseze prețul și nu numai.

      @Boris
      Tu ai fost pe altă chestie, venituri din investiții și dividende cu care m-au futut și pe mine o data – a raportat ING că am avut 100~200 de lei venit din dobânzi. Iar ANAF, deși îmi plătisem tot pe tot anul, mi-au mai tras un rând de impunere pentru pensie. Cine a fost acolo pentru mine nu a depus deloc contestația pe care o făcusem, frumos cu dovada de contribuție de la ei din sistem. Scârbele mi-au făcut “favoarea” să îmi deducă ce au decis să îmi fure din ce plătisem în plus în alți ani. Deci pentru 100 de lei am plătit înspre triplu în pensie pentru ca nu m-am gândit să îi pun în declarație.

      Încă o dată, banca nu face nimic dar nimic dacă vii cu echivalentul a 9999 de euro să îi depui. Nu am studiat legea dar cred că intervalul de timp pe care se uită este ziua, și dacă ar fi luna există soluții. De asta toți dubioșii ăștia au conturi în 3 locuri, ca să spargă suma și să nu se activeze limita.

        (Citează)

  5. O statistica la fel de inutila si stupida precum restul statisticilor. E fix nula relevanta numarului de romani care au timp de 1 zi peste 100.000 euro intr-un cont. Sunt o multime de conjuncturi prin care se poate intampla asta. Relevant ar fi cati romani au mai mult de 2 luni la rand peste 100.000 euro in cont. Asta cu adevarat ar indica faptul ca aia sunt banii lor de care pot dispune oricand, nu sume de bani conjuncturali care le trec doar prin cont.

      (Citează)

    • Nu. Tu ai vrea alte informații și statistici, dar nu înseamnă că aceasta este inutilă și stupidă.

      Dacă citeai știrea originală, vedeai că oamenii respectivi nu au avut suma în cont într-o zi oarecare din an, ci la finalul semestrului 1. Dacă fix atunci le-a trecut prin cont suma, o fi cum zici tu. Dar nu este “au avut într-un moment al anului această sumă în cont”.

      Și găsești acolo și statistici despre cum a crescut acest număr față de semestrul anterior șamd.

      Probabil pe tine te-ar mulțumi o listă cu numele fiecărui român și câți bani a avut în cont în fiecare zi a anului. Nu o să existe. Plus că ar fi o statistică inutilă, că n-ar include și mașini, bijuterii, tablouri, case și apoi știm că toți au conturi în străinătate…

        (Citează)

  6. Mulți dintre cei care au impresia că 100 K este o sumă imensă ce se poate obține doar prin fraudă, nu au o problemă să dea 15-20K pe o mașină, să fumeze sau alte chestii neproductive gen rate fără dobândă pentru perdele, excursii etc.

    Cei ce au 100 K în cont de obicei mai au încă de două ori pe atât în acțiuni. Că oamenii se diversifica.

    O familie cu un venit cumulat de 3000 – 3500 euro / lună poate să economisească lejer 750 euro/lună. Iar dacă muncești și gândești salariile astea nu mai sunt de mult o raritate.

    Evident, ar fi bine să nu ai impresia că ăia ce au acumulat banii ăia au făcut-o până la 25 sau 30 de ani.

      (Citează)

    • Pot spune din sursa sigura ca nu e suficient sa ai peste 100k in cont ca sa dai 1700 de euro pe un telefon, 800 euro pe o noapte la hotel, peste 20k pe o masina si asa mai departe.

      Mai depinde si cum ai facut banii aia, stiti. Si poate motivul pt care ai peste 100k in cont este tocmai acela ca nu ai dat niciodata banii aia pe rahaturi gen telefon sau masina.

      In rest, sunt sigur ca oamenii care au peste 100k sunt de toate felurile: si spagari, si oameni cinstiti samd.

      Problema e ca sunt cam putini, nici macar 0.5% din populatia apta de munca. Asta e chiar trist, ca 100k nu sunt chiar asa multi bani.

        (Citează)

    • Pai daca esti fumator inrait si te tin plamanii, fumezi suma asta in cca 25 de ani :)

        (Citează)

    • Marean: Pot spune din sursa sigura ca nu e suficient sa ai peste 100k in cont ca sa dai 1700 de euro pe un telefon, 800 euro pe o noapte la hotel, peste 20k pe o masina si asa mai departe.

      Ba da, e chiar prima condiție: să ai banii respectivi pe card :P

      Marean: Si poate motivul pt care ai peste 100k in cont este tocmai acela ca nu ai dat niciodata banii aia pe rahaturi gen telefon sau masina.

      Dar ar putea. Și oamenii aceia au nevoie de telefon și mâncare. Iar când ai venituri mari, ai de obicei și cheltuieli mari. N-am văzut mulți milionari trăind într-o garsonieră nasoală.

        (Citează)

  7. Sorin:
    In afara de autorul blogului, probabil niciunul :)

    Cum niciunul? Nu-l avem și pe giovani becali pe aici? 😀

      (Citează)

    • Giovani umbla numai cu cash, se stie.
      Cand nu are portofelul la el scoate un fotbalist din portbagaj si il vinde.

        (Citează)

  8. Habar n-am cu cine te certi, dar debitezi multe prostii:
    1. ce 100.000 am inventat, nu stii nici macar cate 0-uri sunt intr-un numar?
    2. ti se pare ca am luat apararea anafaului sau ca lucrez la anaf? Plm, am fost chemat la anaf sa dau cu subsemnatul ca pers. fizica desi banii intrau in cont in cea mai fireasca modalitate, contract de fucking munca. Justificarea lor:
    – sau strans sume cam mari
    – aveti f. putine iesiri din cont, si alea suspecte (crypto), deci aveti alta sursa de venit.

    A trebuit eu sa le aduc dovezi toate cheltuilelie le fac din banii partenerei de viata, si d-aia imi permit sa nu cheltui din salariu.

    Ca sa nu mai zic, ca atunci cand am incasat chestii din crypto, am preferat sa declar toata suma ca profit si sa platesc 10% din suma, decat sa stau sa le explic ca profitul e diferenta dinte cumparare si vanzare, pe care m-as fi chinuit o viata sa le-o demonstrez cu “dosare cu sina”.

    My point was: UE la banci si la secretul bancar.

    3. Spre supararea ta (si a mea) salariile la stat oricum nu mai sunt 3-4k de lei, ci se duc bine spre 7-8k de ron). Oricum, din nou, habar n-am ce vroiai sa demostrezi/zici.

    Bottom line, ca sa venim la subiect, daca stai in vreun oras mare din romania si castigi sub 1.5k eur, nu o mai arde aiurea pe net, ca esti sub mediana sociala* (si la stat si la privat). Iar daca si tu si partenerul castigati p-acolo => 3- 4k eur pe luna. Din care e lejer sa pui 1-2k deoparte. Adica macar vreo 20k pe an, adica in 5 ani ajungi la aia 100.000 pentru care vrei sa agati lumea de felinare.

    *inainte sa imi trimiti cat e salariu mediu pe tara si cum de fapt ne taram de foame in romania, cauta ce inseamna mediana vs medie si apoi rapoarteaz-o la bula ta (grupa de varsta, studii, etc) ca sa intelegi la ce ma refer prin “mediana sociala”

      (Citează)

  9. pe r/robursa sunt multi care investesc bani folosind eToro sau direct prin Revolut

      (Citează)

    • Problema este să știi în ce să investești, că platforme sunt destule. De obicei e bine să cunoști un anumit domeniu în detaliu ca să știi în cine să investești.

      Apoi, depinde ce vrei:
      Speculă, că ai nevoie de un iaht nou peste doi ani: trebuie să găsești companii care vor crește enorm în perioada următoare. Cumperi acum cu 3 dolari acțiunea, o vinzi cu 128 peste doi ani.
      Economii pe termen lung: găsești companii care nu vor crește, dar nici nu vor scădea în timp, precum marii giganți șamd.

      Oamenii care cumpără 2 acțiuni la Apple sau Tesla nu se vor îmbogăți de fapt din asta.

        (Citează)

  10. Sunt multi mai multi cei ce au peste 100.000 euro dar impartiti in mai multe conturi, tocmai din cauza plafonului de garantare. Cei 44000 sunt cei care au mult mai mult de 100.000 de euro si efectiv nu isi mai pot imparti banii in prea multe conturi. Si, da, poti cumpara un apartament cu banii cash, nu te intreaba notarul de unde ii ai.

      (Citează)

  11. Poti avea 100k in depozite si -200k in credite. Dai bine in statistica, dar esti pe minus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus