►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
NVIDIA cumpără Arm. Este cu siguranță tranzacția anului, poate chiar a acestor ani, având în vedere ce reprezintă cele două companii. Și suma este impresionantă: 40 de miliarde de dolari!
ARM (de fapt Arm, că așa se scrie numele companiei) sunt britanici la origine, iar arhitectura lor de microprocesoare stă la baza tuturor telefoanelor mobile din prezent, a tabletelor, a ceasurilor inteligente și a multor alte dispozitive (televizoare, rețele, smart home, încărcătoare de baterii, automate de control șamd), miliarde de dispozitive în total. În general când spui procesoare te gândești la Intel și AMD, dar lumea modernă se bazează în prezent mai degrabă pe Arm. 22 de miliarde de dispozitive ce folosesc tehnologie Arm au fost produse anul trecut.
Arm nu produce procesoare. Ei licențiază altora arhitectura sau setul de instrucțiuni al procesoarelor, un business bazat pe intellectual property. Toate procesoarele moderne, de la Snapdragon la Kirin și Exynos, folosesc tehnologie dezvoltată de Arm, deși de obicei aceste companii o îmbunătățesc în ce moduri vor și se pricep, de unde și diferența între diversele tipuri de chipseturi din telefoane.
Apple a anunțat recent că face tranziția la procesoare bazate pe arhitectura ARM. Au cumpărat de mult patentele și tehnologia de la Arm și le-au îmbunătățit în procesoarele proprii din iPhone și iPad, iar în viitorul apropiat tehnologia Arm va fi utilizată și în MacBook-uri, Apple renunțând la procesoarele Intel.
De aici și prețul uriaș de vânzare a companiei. Din ce-a anunțat NVIDIA, tranzacția se va face cu 21,5 miliarde de dolari în acțiuni NVIDIA, 12 miliarde de dolari în cash și restul în cash și acțiuni oferite ulterior tranzacției. Altfel spus, acționarii Arm iau acum bani și acțiuni la NVIDIA, care-i altă companie extraordinară.
Arm erau deținuți de Softbank, fondul de investiții japonez, care va rămâne cu 10% acțiuni. Softbank cumpărase Arm în 2016 cu 32 de miliarde de dolari, adică obțin un ROI de 25% în 5 ani, 8 miliarde de dolari, not great, not terrible, dar mișto având în vedere că acum devin acționari la NVIDIA, care va urca mult în viitor.
Observați și o buclă aici. NVIDIA producea cândva chipseturi pentru telefoane mobile, au avut câteva generații de succes prin cele Tegra de la începuturile smartphone-urilor, dar la un moment dat au ieșit din acest business când, probabil, marjele de profit au devenit prea mici. Acum se întorc iarăși în domeniul chipseturilor mobile, chiar dacă tangențial prin modelul de business bazat pe IP al Arm, dar se întorc.
NVIDIA a cumpărat Arm mai degrabă pentru dezvoltarea business-ului lor de inteligentă artificială, data centere și supercomputere. NVIDIA are deja tehnologie foarte bună pentru aplicații de inteligență artificială/supercomputing, că nucleele dezvoltate de ei pentru plăcile GeForce au fost de-a lungul timpului extinse și în astfel de aplicații, dar pentru un server complet, pentru o unitate funcțională, ca să zic așa, depindeau în continuare de Intel sau AMD și procesoarele sale.
Cu Arm în portofoliu, NVIDIA poate oferi sisteme complete folosind procesoare Arm, eliminând astfel dependența de alți parteneri. E un plan pe termen lung, dar în materialul NVIDIA de prezentare a tranzacției, observați că se vorbește doar despre computing, centre de date și AI. Partea de licențiere a arhitecturii ARM de microprocesoare oarecum merge de la sine.
Ca să calmeze diverse îngrijorări, NVIDIA a anunțat și că business-ul de licențiere va rămâne nemodificat și că Arm va păstra neutralitatea alegerii clientelei. Pentru a-i liniști și pe britanici, NVIDIA a anunțat că va dezvolta un centru R&D în Marea Britanie, un exemplu perfect despre cum o companie bună atrage alte investiții în jurul ei.
Mai important pentru utilizator, NVIDIA a anunțat că va pompa bani în Arm pentru a accelera cercetarea-dezvoltarea pe toate segmentele de business. Asta ar trebui să însemne, la un moment dat, și telefoane mai bune, mai eficiente. La un moment dat = peste mulți ani. Finalizarea tranzacției cu toate aprobările necesare va dura vreo doi ani.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
15/09/2020 la 7:37 AM
Nu o să-i afecteze deloc pe cei de la Apple și nu avea sens să cumpere Arm, tocmai de asta au și refuzat pentru că SoftBank s-au dus la ei prima oară (nici nu cred că primea aprobare). Are sens pentru Nvidia însă.
În 2016 Nvidia valora 30 de miliarde de dolari, azi valorează peste 300 de miliarde. Cu 10.000 de euro investiți în acțiuni în 2016, azi aveai vreo 200.000 de euro profit.
Claudiu(Citează)
15/09/2020 la 10:32 AM
Băi, ori am nevoie de încă o cafea, ori trebuie să mai faci calculele o dată.
Giani Mucea(Citează)
15/09/2020 la 7:17 PM
Apple foloseste setul de instructiuni (au licenta de arhitectura), nu prea ii intereseaza mai mult pt ca designul procesoarelor e de mult in ograda lor si e in fata competitiei.
In plus, avand controlul total asupra intregului lor ecosistem, nu vad cum ii va afecta daca de la un punct incolo vor face un split fata de specificatia oficiala (in caz ca apare vreo problema).
Legile anti monopol nu cred ca le-ar fi facut nici ele viata usoara, ar fi capatat control asupra intregii concurente.
PS: Apple e membru fondator al Arm (unul din cei 3)
zup(Citează)
15/09/2020 la 7:44 AM
Pai dacă iară o fi Trump președinte, in vreo 3 ani, iarasi bagă o lege contra chinezilor si ii îngroapă definitiv pe toți pe care vrea el…
Dave(Citează)
15/09/2020 la 7:55 AM
suma e considerabila. cam cat castiga Bezos intr-o luna buna.
Giovani(Citează)
15/09/2020 la 10:10 AM
doamne ajuta, sa fie intr-un ceas bun.
nu are cum sa fie un monopol mai rau decat la noi cu benzina.
Mihai(Citează)
15/09/2020 la 10:57 AM
1. De ce nu a fost interesat oare Intel sa achizitioneze Arm? Mai ales ca aveau puterea financiara sa o faca, plus ca investeau la un moment dat in zona de mobile. Intel mi se pare ca a cam pierdut trenul, inclusiv cu anuntul Apple de a nu le mai folosi procesoarele.
2. Nu inteleg nevoia oamenilor de a folosi extrem de des expresia “ca sa zic asa”. Ma zgarie pe circumvolutiunile creierului.
corny(Citează)
15/09/2020 la 5:40 PM
Nu ar fi fost aprobata niciodata tranzactia din cauza regulilor de monopol. Intel are o cota de piata prea mare .
Claudiu(Citează)
15/09/2020 la 4:27 PM
ARM (de fapt Arm, că așa se scrie numele companiei)
da, si samsung note 20 se scrie samsung GALAXY note20.
GabrielG(Citează)