►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Bravada PSD-ului de a-și lăuda rezultatele foarte bune la alegeri este doar o aparență prost întreținută, că se vedea din tonul vocii lui Ciolacu că nu-și crede propriile cuvinte când vede rezultatele din țară.
Cred însă că și PNL-ul tremură un pic atunci când se uită pe rezultatele de la consiliile locale și generale, unde s-a votat pe partide. De exemplu, în București USR-PLUS are 26%, PNL 19%, iar a zecea parte din populația țării aici votează. Timișoara: USR-PLUS 41%, PNL 30%; Iași USR-PLUS 29%, PNL 32%, foarte apropiați între ei; Constanța la fel, rezultate apropiate.
Cu alte cuvinte, în marile orașe USR-PLUS stă bine. Liberalii au câștigat multe primării, dar majoritatea din sate și localități mici. PNL se laudă cu 34% în toată țara, în timp ce PSD a obținut cam 30% și USR-PLUS 13%, dar la viitoarele alegeri parlamentare din decembrie nu la acest raport te poți aștepta la închiderea urnelor, ci la unul mult mai bun pentru USR-PLUS.
Va fi interesant de văzut ce se întâmplă acolo, dar USR-PLUS mai mult ca sigur va intra la guvernare de pe o poziție bună, mai ales dacă ei și PNL vor putea face singuri majoritatea politică în Parlament. Și apoi vin 4 ani în care vedem cum evoluează această relație care, zic eu încă de acum, este cu scântei. Este o prietenie de nevoie, nu una naturală.
Mă întreb dacă peste niște ani ne vom uita înapoi și vom vedea 2020 ca fiind anul în care PSD-ul a început să fie treptat înlăturat din pozițiile de putere, anul în care susținătorii lor au devenit prea puțini ca să mai poată propulsa partidul în prim-plan.
Sper să fie așa. Știu că mulți au o atitudine fatalistă de genul “nici aceștia nu sunt mai breji” sau “și aceștia vor fura la fel de mult”, dar eu sunt optimist de genul meu. Nu o să-mi fac de la început sânge rău cu astfel de idei, ci aștept să văd dacă am și motive reale pentru ele.
Dacă se vota în două tururi, PSD probabil ar fi obținut de 5-6 ori mai puține primării. Mai mult ca sigur nici un sector din București.
Chiar dacă acum este o euforie generală datorată de scăderea aparentă a PSD, să nu uităm că votul într-un singur tur a fost introdus în 2011 de PDL, majoritatea celor de atunci fiind acum în PNL. Cred că, acum după alegeri, trebuie demarată rapid procedura modificării procesului electoral înapoi la două tururi de scrutin pentru alegerile locale. Cred și că USR-PLUS trebuie să facă din asta o condiție obligatorie pentru intrarea la guvernare după decembrie 2020.
Dacă vreți să recapitulăm din nou motivele pentru care alegerile locale în 2 tururi sunt mult mai potrivite, voi cita din Petreanu, care a găsit cele mai bune cuvinte pentru explicație:
votul într-un singur tur e nepotrivit și descurajează implicarea – oamenii sunt demotivați să meargă la vot când știu că cel pe care-l preferă nu are șanse. Sistemul favorizează implacabil primarii în funcție, pentru că votul împotriva lor se fragmentează. Votul într-un singur tur nu e potrivit democrațiilor cu mai multe partide, scade reprezentativitatea câștigătorilor și sabotează dialogul interpartinic. Votul într-un singur tur convine establishmentului și defavorizează electoratul.
Citiți și ce zice Petreanu despre restul rezultatelor și despre Firea, că știu că unii au impresia că e bun prieten cu fostul primar. O fi, că probabil au fost colegi mulți ani, dar nu mi se pare că a menajat-o în vreun fel acum (sau în trecut, de altfel).
S-ar putea ca, după investigarea aventurilor cu procese verbale de la Sectorul 1, să avem dovada clară că PSD fură la alegeri. Până acum intuiam că se întâmplă asta, fără dovezi clare. S-ar putea să apară acum și din investigația poliției.
Clotilde Armand a pierdut la limită votul și acum 4 ani în față lui Dan Tudorache. Dacă a furat și atunci la fel și a fost primar ilegitim toți acești ani?
O poveste foarte amuzantă puteți citi aici:
Pe scurt, telenovela de la Sectorul 1:
Citez pe primarul PSD Tudorache:
‘Era un curier. Avea dreptul să strângă acele procese verbale de la reprezentanţii PSD din secţie. Nu ştiu dacă erau 100. Cu siguranţă avea mai puţine. S-a dus în acel loc pentru că cineva le strângea şi mergea cu ele la partid.”
Adevarat, cu urmatoarele exceptii:
1. Nu era curier, ci candidat pe listele PSD, pe nume Catalin Tomescu. Acum e la politie si da cu subsemnatul.
2. Nu erau 100 de procese verbale, ci 473, adica 71% din totalul proceselor verbale din sectiile din Sectorul 1. Confiscate de politie.
3. Da, avea dreptul sa stranga copiile proceselor verbale date delegatilor PSD, dar ATENTIE, la Piata Mures nu exista niciun sediu PSD. La Piata Mures, in aceeasi cladire, se afla sediul Directiei de Salubrizare a Primariei Sector 1, si Biroul Electoral Sector 1.
După care au fugit toți cei de acolo atunci când au fost întrebați ce fac cu acele procese verbale, ocazie cu care s-a descoperit și un tabel cu cifre ce trebuiau umflate. Trebuie făcut un film după aceste întâmplări.
S-a activat și Antena 3, se cere renumerare peste tot că poate de fapt a câștigat Firea. E metoda rusească de a slăbi încrederea în toată autoritățile posibile.
Am citit la Striblea o explicație bună pentru de ce a pierdut Firea. Pe scurt, Firea a condus orașul ca pe o localitate mică dintr-un județ oarecare, sperând să devină populară organizând concerte inutile în parc, bâlciul de Crăciun, vouchere și actori de teatru. A condus-o ca pe Voluntari.
Și metoda asta a mers, dar doar la 38% dintre votanți. Restul, un procent mai mare, visează la mai mult, visează să trăiască într-o capitală europeană modernă pe măsura altor capitale pe care le-au văzut cu ochii lor în călătoriile de turism și de business. Sunt oameni cu venituri mai mari decât restul țării, iar Firea i-a tratat ca pe niște amărâți pe care-i vrăjești cu spectacole de muzică populară și limbaj de Budeanu și gata, ar trebui să-ți fie recunoscători pentru asta.
Citiți întreg articolul, e bine scris. Și concluzia este bună. Firea nici acum nu înțelege de ce a pierdut și cum i-a dezamăgit pe bucureșteni pentru că nu poate înțelege. E limitată la nivelul unui oraș mic de undeva din țară, iar Bucureștiul pur și simplu e altfel. Ea a apăsat butoanele corecte pentru a strânge voturi, dar nu erau butoanele potrivite pentru București sau cel puțin nu pentru Bucureștiul din 2020.
Și nu zic că Bucureștiul e singurul oraș mai cu moț din țară. Mi se pare că și clujenii l-au votat din nou pe Boc tocmai pentru că acesta tratează orașul ca pe unul modern, unul care deja depășește capitala în mulți indicatori. O situație asemănătoare a fost și în Constanța, zic eu, și la Timișoara unde Robu nu doar că a pierdut, dar a pierdut cu 30% la 53%, semn că și acolo oamenii au vrut o atitudine mai modernă din partea primarului lor.
Inclusiv Negoiță a declarat ulterior ceva asemănător. «Robert Negoiță, primarul sectorului 3, a declarat marți seară, la Digi 24, că fostul primar general Gabriela Firea l-a blocat în toate proiectele în care a putut și că nu a făcut mai nimic în Capitală spunând mereu că votul vine ”pe emoție și nu pe rezultate”. ”Cum să zici că oamenii pot fi manipulați cu un dans și nu așteaptă rezultate concrete?»
Tăriceanu a declarat ceva până acum despre cât de important este el ca om politic și cum ALDE este partidul suprem? Că am văzut o declarație despre cum Firea a pierdut pentru că n-a vrut alianță cu ALDE, deși ALDE îi aducea… cât? un procent în plus?
Firea, între timp, a uitat că încă este primar în funcție pentru câteva zile, și deja îl acuză pe Nicușor Dan că nu a dat apă caldă:
Citiți comentariile, inițial par amuzante, apoi amintiți-vă că aceștia sunt oameni reali, aflați în jurul nostru. Ce să schimbi cu ei?
Pentru cei prea tineri, Wind of Change este o melodie a The Scorpions.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
38 comentarii
30/09/2020 la 7:13 AM
Toată lumea cântă prohodul PSD. PSD nu dispare ci se divizeaza, atâta timp cât mulți sunt acum în PNL, există Pro România și ALDE (mă rog, ăștia cică ideologic din PNL) nu sunt multe schimbate. Deci PSD există și prin alții pana una alta.
Iulian(Citează)
30/09/2020 la 7:27 AM
Jana nu e moartă…Jana se transformă !
Dave(Citează)
30/09/2020 la 3:26 PM
PSD nu va dispărea niciodată. Mereu vor avea cam 30%, că promisiunile lor țin cam la 30% din populație.
Important este ca ceilalți 70% să se prindă că PSD fură în draci și să iasă la vot pentru a nu le acorda majoritatea voturilor exprimare. Asta este schimbarea de mentalitate de care avem nevoie, nu de dispariția efectivă a PSD.
nwradu(Citează)
30/09/2020 la 7:41 AM
Bucuria unora cum ca a castigat x sau y, nu poate fi data decat de faptu ca fie sint inregimentati politic la vreun partid, fie au diverse foloase, fie sint pur si simplu tembeli. Daca pana acum unii nu s-au prins ca nu exista partide, doctrine etc, e nasol. Exista doar o mare gasca de baieti si fete care ne fac la buzunare. Vedeti cum trec de la un partid la altul fara nici o jena. Si sint primiti cu bratele deschise. Realitatea multora e aia de la tv, aia de pe net. In teren, in viata reala, cu putine exceptii, meseriasii astia din diverse partide au cozile incarligate ca dracii. Fura cot la cot.
Si apropo de reactia astora de au pierdut la bucuresti. Ca firea cere renumarare, ca la sect 1 e scandal etc. Toti se amuza sau se revolta de ce se intampla. Hai sa luam 2016. Lusării de atunci au facut fix ca astia de acu. Atunci iar mare frăsuneală ca firea n-are legitimitate ca au votat-o doar doua sute si ceva de mii de oameni. Cate voturi are nicusor acu? La viitoarele alegeri va fi la fel, unii or sa faca scandal ca au fost furati.
N-am nici o speranta de la nimeni. Oricine ar iesi n-o sa faca nimic. Visu lor e la ciolan. N-au nici un interes sa faca ceva ptr pulime.
Si nu n-am votat firea, am votat basescu. Doar ptr amuzament.
Apropo de sperante, ati vazut ca deja a inceput scandalu intre pnl si usrplus.
Blackskull(Citează)
30/09/2020 la 10:24 AM
Ia spune-mi mie de la ce partid la ce partid a trecut Fritz din Timisoara.
Sau Nicusor Dan.
Sau hai mai bine sa nu mai fin hateri si sa generalizam de dragul de a o face.
Asa putem spune ca toti romanii sunt saraci, sunt prosti sau asistati. Te regasesti?
corny(Citează)
30/09/2020 la 3:26 PM
@Blackskull: cu “toți sunt la fel” am ajuns în situația asta. Fii optimist, poate nu sunt toți la fel. Nu or fi nici Iisuși, dar măcar să nu fie la fel de răi ca ceilalți.
nwradu(Citează)
30/09/2020 la 7:59 AM
Pe mine ma sperie gandu ca vor reface USL-ul ca nu e mare diferenta intre cele doua partide..
Dorin(Citează)
30/09/2020 la 8:30 AM
“Clotilde Armand a pierdut la limită votul și acum 4 ani în față lui Dan Tudorache. Dacă a furat și atunci la fel și a fost primar ilegitim toți acești ani?”
Nicusor Dan: Am cerut renumararea voturilor in 18 sectii din Sectorul 1, unde numarul mare de voturi nule a coincis cu un numar redus de voturi pentru Clotilde Armand – Alegeri locale 2016. Sectiune generala – HotNews.ro
https://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_locale_2016-21059762-nicusor-dan-cerut-renumararea-voturilor-18-sectii-din-sectorul-1-unde-numarul-mare-voturi-nule-coincis-numar-redus-voturi-pentru-clotilde-armand.htm
Clotilde Armand: Rasturnarea de situatie din Sectorul 1 arunca o lumina negativa asupra imaginii tarii https://ziare.com/alegeri/rezultate-alegeri-locale-2016/clotilde-armand-rasturnarea-de-situatie-din-sectorul-1-arunca-o-lumina-negativa-asupra-imaginii-tarii-1424632
Olivian Breda(Citează)
30/09/2020 la 5:57 PM
Si s-au renumarat la anumite sectiile, dar n-a iasit mai bine. Una peste alta se fraudeaza voturile ca in Venzuela. Daca acum 4 ani au furat PSD-isti acum situatia s-a schimbat si nu doresc transparenta cei de la USR si PNL. Motivul este simplu, socoteala din noaptea alegerilor se mai potriveste cu ce este in saci. Una peste alta vreau ca sa vad cum se vor intelege locuitorii din secotrul 1 cu primarul lor daca la doua cuvinte in romana baga si doua in franceza. In scris cred ca e si mai rau.
XYZ(Citează)
30/09/2020 la 8:41 AM
Cât timp vor exista pensionari și bugetari PSD-ul va avea multe primării și multe locuri în parlament.
Soluția este simplă: vot cenzitar. Plătești taxe, votezi. Nu plătești, nu votezi.
Sigur, exista și scoaterea de pe liste a pensionarilor care nu mai trec un test cognitiv sau concedierea bugetarilor, dar nu se va întâmpla.
Gaelex(Citează)
30/09/2020 la 8:58 AM
Hai sa plusam:
– ai facultate, mai ai un vot în plus
– nu ai primit amenzi în ultimi 2-3 ani, mai ai un vot
– ai copil, încă un vot
– te chema gaelex, încă 10 voturi
S.a.m.d
Cineva(Citează)
30/09/2020 la 10:57 AM
Facultatea nu e un criteriu.
Ai plătit taxe mai mari decât datoria externă a României pe cap de locuitor, încă un vot.
Gaelex(Citează)
30/09/2020 la 11:44 AM
asa iti dai seama ca democratia liberala asa cum o stim este in pericol: cand oameni aleatori de pe internet sustin renuntarea la sistemul de vot universal, unul din pilonii acestui tip de democratie.
in ultimii ani intalnesc din ce in ce mai des ideea asta ca nu toata lumea ar trebui sa aiba drept de vot si recunosc ca asta ma sperie un pic.
de exemplu, daca aplicam propunerea lui Gaelex, vom ajunge sa voteze la alegeri foarte multi hoti pesedisti, ca na, au de unde plati impozite, nu?
adica nici nu va mai fi nevoie sa pacaleasca niste amarati de pensionari, ca vor vota direct doar ei.
deci buna propunere, Galex.
Marean(Citează)
30/09/2020 la 12:05 PM
Come on, nu e în pericol democrația pentru că un gigel are opinii.
Eu, alt gigel, am opinii diferite. Nu cred că doar ăia care plătesc taxe ar trebui să voteze, dar cred că ar trebui să existe niște obligații legate de vot. Obligații cum ar fi chiar să votezi și să știi despre ce votezi. Și dacă nu îți convin obligațiile, să nu ai nici dreptul.
Giani Mucea(Citează)
30/09/2020 la 12:21 PM
Nu crezi ca este un conflict de interese cand o parte din alegatori voteaza pentru mai multi bani, primiti din taxele celor care contribuie mai mult decat primesc?
Este un sistem care recompenseaza dependenta de stat, ingroasa o patura de votanti captivi.
Pana la urma ii faci pe oameni sa fie responsabili, fa-ti ordine in viata si dupa aia decide ce este mai bine pentru societate.
Nu este ca si cum ai abandona oamenii care au nevoie de ajutor. Unii chiar au avut ghinion in viata si sunt convins ca societatea o sa ii protejeze in continuare.
Valentinul(Citează)
30/09/2020 la 1:09 PM
dar nu e doar un gigel, ideea asta ca nu toata lumea ar trebui sa aiba drept de vot e foarte raspandita, mai ales in bula anti-PSD.
sunt multi care spun ca aia care voteaza cu PSD sunt prosti si deci nu ar tb sa aiba drept de vot
toate lucrurile astea arata o tendinta spre populism de dreapta si nu e de neconceput sa apara un om sau un partid care sa zica negru pe alb lucruri cum este asta ca nu toata lumea ar trebui sa voteze.
altfel, si eu cred ca votul ar trebui sa fie obligatoriu.
ar fi si bine sa si stii ce votezi, dar asta e imposibil de realizat sau de testat, asa ca mi se pare nerealist
votul universal nu este perfect, doar ca nu exista alternativa mai buna.
Marean(Citează)
30/09/2020 la 3:28 PM
Nu, soluția este și mai simplă: ceilalți oameni să iasă la vot pentru ca PSD-ul să nu mai obțină majoritatea din voturile exprimate.
PSD va avea mereu vreo 30% în România. Nu-i asta o problemă, ba chiar e normal. Totul e să nu fie lăsați să ajungă majoritari în Parlament.
nwradu(Citează)
30/09/2020 la 8:25 PM
Republica romană cu vot cenzitar a construit acum 2000 de ani drumuri și domuri care există și rezistă și acum.
Votul universal este la fel de stupid ca părerea portarului pentru modelul următor făcut la fabrica Dacia.
Să susții vot universal când 2 din 3 absolvenți de liceu sunt analfabeți funcționali nu poate avea nici o explicație rațională.
Gaelex(Citează)
30/09/2020 la 9:10 AM
“Mai mult ca sigur nici un sector din București.”
baluta lol :))))
cam cum s-ar fi intamplat asta daca la s4 psd a castigat cu aproape 60% intr-un singur tur?
john2381(Citează)
30/09/2020 la 3:31 PM
În al doilea tur se puteau întâmpla multe, de exemplu o prezență mai mare la vot sau aveam timp să aflăm ce vrea femeia aia de la USR-PLUS.
Îți dau exemplu de la prezidențialele din 2014: în primul tur, Ponta a luat 40%, Iohannis 30%. În al doilea tur, Iohannis n-a câștigat cu 60%, iar Ponta nu a rămas la cei 40%. Când rămân cu doar doi candidați, oamenii se mobilizează altfel la vot, se reașează opțiuni șamd. Se poate întâmpla orice.
nwradu(Citează)
30/09/2020 la 10:09 AM
Just another Echo chamber.
Silviu(Citează)
30/09/2020 la 10:29 AM
Asta in timp ce stai la televizor si pe net. Pune mana ma pe treaba, implica-te si apoi emite pareri. Activ (voluntariat, membru, ong etc) sau pasiv (lobby, donatii etc). Ai dat tu votul lui Basescu, asa de amuzament……Du-teee cat vezi cu ochii.
AlexCD(Citează)
30/09/2020 la 1:29 PM
Boss vad ca deja ma cunosti si-mi cunosti si programu’. In loc sa-ti spui parerea despre alegeri, politicieni etc, ma iei pa mine in baston.
Ai potential de politician.
Blackskull(Citează)
30/09/2020 la 8:43 PM
@Blackskull. Muti discutia in zona ta de confort. Sunt multi spectatori care doar privesc si emit pareri. Cred ca asta e principala problema. Implica-te si apoi o sa vezi ca treaba nu-i asa cum spui tu. Daca te ai implicat si ai lasat totul balta din motive care ti au lasat un gust amar, imi retrag cuvintele. Dar pana atunci….
AlexCD(Citează)
30/09/2020 la 10:59 AM
este bine ca a castigat Nicusor si ceilalti.
dar lucrurile nu au cum sa se schimbe in urmatorii 4 ani, pentru ca problemele sunt mult prea profunde si complexe – tot ce putem spera de la acest mandat este sa se inceapa ceva, sa se porneasca ceva si evident sa se opreasca furtul, ca aia se poate face imediat.
asta e si reprosul principal impotriva lui Firea, de altfel, daca lasam la o parte hotia: ca nu a inceput absolut nimic.
altfel, sistemul de vot intr-un singur tur este o magarie incredibila pentru Romania. Mai ales ca inainte am avut 2 tururi.
Marean(Citează)
30/09/2020 la 3:32 PM
Nici un primar nu poate transforma complet orașul în 4 ani și după aceea gata, nu mai avem nevoie de primar ca nu mai este nimic de făcut.
Trebuie doar să dea semne că face ceva, că îl pune pe o cale pe care dorim să o continue la noul vot.
nwradu(Citează)
30/09/2020 la 4:06 PM
Ba a inceput niste monstruozitati si nu s-a consultat cu nimeni pentru a vedea daca respectivele monstruozitati reprezinta cea mai buna solutii. O monstruozitate este pasajul Doamna Ghica al carui plan este un secret pentru populatie si azi.
Alta monstruozitate este caietul de sarcini pentru autobuze. Iar altul, dar care ii arata incompetenta chiar si atunci cand vrea sa fure, este cel pentru tramvaie.
nashu_mare(Citează)
30/09/2020 la 11:17 AM
Nu că psd ar avea practic vreo doctrină, dar mi se pare o prostie să vă bucurați atîta că vine dreapta la putere și dispare principalul partid de stînga. Sînteți toți antreprenori bogați?
Politicile sociale sînt de stînga, și e mare nevoie într-o țară săracă de așa ceva.
De acord, pee-see-dee nu prea e de stînga, dar neoliberalismul sălbatic e o soluție proastă pentru majoritate.
Emil C(Citează)
30/09/2020 la 3:33 PM
Nici liberalii nu au doar politici pentru antreprenori bogați. Un guvern bun ascultă și se adaptează la nevoile poporului, nu se ține de doctrina din manual de parcă n-ar conta situația reală.
nwradu(Citează)
30/09/2020 la 11:18 AM
Plusez: ai doctorat? 100x damage :))
ipo(Citează)
30/09/2020 la 11:19 AM
As avea doua observatii:
1. “NL se laudă cu 34% în toată țara, în timp ce PSD a obținut cam 30% și USR-PLUS 13%, dar la viitoarele alegeri parlamentare din decembrie nu la acest raport te poți aștepta la închiderea urnelor, ci la unul mult mai bun pentru USR-PLUS.” – din pacate nu exista USR nu va avea cu mult mai multe procente, daca lucrurile merg ok poate ajung pe la 20%, dar nu ma astept mai mult.
“Mi se pare că și clujenii l-au votat din nou pe Boc tocmai pentru că acesta tratează orașul ca pe unul modern, unul care deja depășește capitala în mulți indicatori.” – poate cei din Cluj ne ajuta cu informatii de la fata locului. Din ce stiu Boc si-a cam atins limitele de ceva timp.
Ciprian(Citează)
30/09/2020 la 12:29 PM
Cred ca cel mai important aspect dpmdv e ca USR-ul sa-si vada de treaba si sa mearga inainte cu initiativa #farapenali si foarte important, sa nu accepte traseisti mai ales de la PSD.
varucu(Citează)
30/09/2020 la 3:35 PM
Și cu revenirea la votul în două tururi, care a fost trecut pe linia moartă după începerea pandemiei și guvernul Orban 2.
nwradu(Citează)
30/09/2020 la 1:12 PM
democratia este un aranjament prin care oameni cu interese divergente dar legitime reusesc sa traiasca impreuna fara sa isi dea in cap.
faptul ca aia voteaza ca sa primeasca ajutoare este un interes legitim, chit ca e divergent de al tau.
solutia e sa-i convingi ca e bine sa voteze alt fel, nu sa le iei dreptul de vot.
Marean(Citează)
30/09/2020 la 1:49 PM
Nu le iei dreptul la vot, vrei drepturi asuma-ti responsabilitati. Drepturi fara sa contribui nu este o solutie. Duce la comunism cand toti asteapta sa le dea statul lucruri moca.
“A democracy is always temporary in nature; it simply cannot exist as a permanent form of government. A democracy will continue to exist up until the time that voters discover that they can vote themselves generous gifts from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates who promise the most benefits from the public treasury, with the result that every democracy will finally collapse due to loose fiscal policy, which is always followed by a dictatorship.”
Alexander Fraser Tytler, Lord Woodhouselee(15 October 1747 – 5 January 1813) was a Scottish advocate, judge, writer and historian.
Valentinul(Citează)
30/09/2020 la 2:13 PM
cum nu le iei dreptul de vot?
si nu inteleg despre ce responsabilitati vorbesti, dar ce e mai relevant este ca crezi ca e ok sa stabilesti tu responsabilitati pentru altii <- asta e problema, chiar aici
in rest, citatul ala asuma ca singurul motiv pentru care oamenii voteaza este sa obtina avantaje materiale directe, ceea ce pur si simplu nu este adevarat
eu de ex. am bani, nu imi doresc mai multi bani, dar imi doresc aer curat de ex.
Marean(Citează)
30/09/2020 la 3:47 PM
Sigur nu este adevart, din cauza asta sunt posturi de televiziuni care dau pe fiecare zi stiri despre situatia pensiilor, altii promit alocatii marite…
Daca esti platiror net de taxe realizezi ca statul nu are bani, orice cheltuiala se face din taxele/impozite tale si esti interesat sa nu se risipeasca.
Valentinul(Citează)
30/09/2020 la 1:31 PM
– Nu a votat un vecin de scară, mai ai un vot în plus;
– Rudele nu vor sa voteze, iți luam tot ceea ce ai primit extra.
Tiberiu(Citează)