►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Uitați alt scandal de urmărit în viitor: guvernul SUA se gândește să interzică utilizarea dronelor DJI pe teritoriul american. Poate că nu în totalitate, dar măcar în rândul instituțiilor statului. DJI face tot ce poate pentru a evita asta, că probabil SUA este cea mai mare piață a lor.
Problema este din nou duală, ca și la Huawei. Guvernul SUA vorbește simultan despre potențialul de spionaj al dronelor DJI, care ar putea transmite datele înregistrate spre servere chinezești, iar în același timp vorbește despre concurența economică.
basically DJI from China had decimated our industrial base for small UAVs, quadcopters and so forth, through pricing that was sub-cost and so forth (link)
Este prima oară și când văd eu un oficial vorbind despre vânzarea fără profit pe care o fac unele companii chinezești pentru a cuceri cotă de piață. Am auzit multe zvonuri despre cum inclusiv Huawei nu face profit din telefoanele lor, întreținând acel business din divizia de rețelistică sau din fonduri de la stat și alte mecanisme.
Americanii spun că DJI au făcut la fel. Au vândut dronele sub costul de producție, cucerind piața și eliminând astfel concurența.
US Army a interzis acum trei ani utilizarea dronelor DJI de către soldați. În caz că vă întrebați ce-ar putea face armata cu drone DJI, răspunsul este că nu știu exact, dar se pot face mult. Acum niște ani, chiar eu m-am jucat cu o dronă ce era gândită pentru coordonarea focului de artilerie de exemplu, adică stătea la înălțimea și transmitea imagini cu locul unde lovesc obuzele, ca să știi dacă trebuie sau nu corectat tirul.
Bănuiesc că dronele pot fi utilizate și pentru monitorizarea unor exerciții sau manevre, ca să vadă rapid și de sus cineva cum se desfășoară lucrurile. Sunt o metodă foarte ieftină pentru așa ceva. Forțele militare folosesc și alte tipuri de drone, unele portabile, chiar în timpul luptelor. Scopul lor este de recunoaștere rapidă a teritoriului, văzut unde se ascund dușmanii șamd, iar unele modele au și un mod de “sinucidere”, că după ce ai văzut zona o poți prăbuși în capul cuiva. Acelea nu sunt DJI sau comerciale, ci făcute special după cerințele forțelor armate.
Per total, însă, situația din prezent este următoarea:
Mai mult, DJI va implementa rapid un “local mode” în controlul dronei. Momentan anumite date de telemetrie sunt trimite prin Internet către serverele lor, atunci când e posibil, cu diverse scopuri. Local mode va bloca definitiv acest transfer de date pentru cei ce vor să-l folosească.
Oricum, se pare că în continuare guvernul SUA caută companii chinezești de succes și le pune piedici în dezvoltare. Huawei, în curând SMIC și poate DJI, iar mulți se așteaptă să vadă venind și rândul Xiaomi sau al altora. “Amenințare de securitate” este un termen atât de generic încât poate acoperi orice situație.
Orice produs care devine suficient de popular pe piață va fi folosit și de unii militari sau oficiali ai guvernului și teoretic ar putea fi folosit pentru spionaj. Orice produs sau serviciu suficient de popular poate da informații confidențiale unui 3rd party, în special prin data mining și analiză pe seturi mari de date.
Comportamentul americanilor este discutabil. Pe de o parte e normal ca o țară să-și apere interesele și propriile companii în fața concurenței externe. Pe de altă parte, majoritatea țărilor au și angajamente privind libertatea comerțului și a concurenței. În particular aici, SUA și China sunt deja implicate într-un soi de război rece modern și interzicerea business-ului a fost mereu o metodă de atac în astfel de situații.
Ce mă miră este că până acum nu am văzut nici o reacție similară a Chinei. Mă așteptam să dea și eu cumva în Apple, Starbucks, Tesla și ce s-o mai putea. Sunt curios de ce n-au făcut asta. O explicație ar putea fi în faptul că “amenințare de securitate” nu e așa ușor de zis și în direcția opusă, că nu poți susține ușor despre companiile americane că dat date despre chinezi guvernului american. Altă explicație ar putea fi faptul că cetățenii lor vor produse străine, le consideră mare fiță, și încă nu e momentul să-i supere.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
14/09/2020 la 7:18 AM
In China nu sunt interzise google, facebook, netflix,etc?.vazusem candva o lista cu multe compani americane care au interzis acolo.
Alin(Citează)
14/09/2020 la 7:24 AM
Atâta timp cât tu primești bani de la guvernul chinez ca să poți vinde produsele fără profit și să elimini concurența, atunci la revedere. Și chiar că nu au concurență.
China joacă murdar pe multe planuri. Au furat tehnologia pentru display-uri de la Samsung, i-au plătit cu sume mari pe unii de la TSMC să vină să dezvolte la ei și așa mai departe.
👍 pentru SUA.
Claudiu(Citează)
14/09/2020 la 10:41 AM
Am venit sa spun acelasi lucru. Intre China si SUA exista de foarte mult timp o asimetrie intre companiile de IT si nu numai: in timp ce chinezii au fost liberi sa cucereasca piata americana, companiilor ca Facebook, Google, Twitter, etc le-a fost blocat accesul in piata chineza. Asta a permis unor companii chineze sa copieze produsele companiilor americane si sa se dezvolte in piata interna chineza protejate de competitia americana. Sigur, ulterior au inceput sa inoveze si ei, dar fara aceasta politica nu ar fi existat astazi Alibaba, Tencent etc. Iar acum americanii incearca sa limiteze influenta acestor companii chineze.
ALEX(Citează)
14/09/2020 la 7:35 AM
MQ-9 Reaper (USA) vs CH-5 Rainbow (China) Comparison of Military Drones …
YTube
theSame(Citează)
14/09/2020 la 7:40 AM
daca ti se urca la cap, trebuie sa ti se dea la cap. China trebuie tratata in singurul mod pe care il respecta: dictatorial.
Giovani(Citează)
14/09/2020 la 9:04 AM
Lasa ca o sa boicoteze chinezii firmele americane de social media, Facebook, Twitter…
alex(Citează)
14/09/2020 la 9:21 AM
Pe vremea mea americanii erau după petrol, acolo se făcea dreptate.
Nu pe calculatoare, ce vremuri de coco am ajuns….
Mihai(Citează)
14/09/2020 la 9:55 AM
Orice măsură care pune la colt China este binevenită! Ăștia nu inteleg decât de băț!
Mircea(Citează)
14/09/2020 la 10:00 AM
ce noroc cu trump, cu obama te pupai cu chinezii
Mihai(Citează)
14/09/2020 la 8:37 PM
Exact, aici e problema.
Dacă era concurență reală, nu era nici o problemă, dar asta nu e concurență reală.
Statul Chinez are câteva domenii strategice unde își ajută companiile să rupă concurența prin finanțare directă la stat.
Gândiți-vă dacă ar face americanii așa ceva, ce scandal ar ieși. Până la urmă americanii au tiparnița de USD, ar putea printa în prostie ca să-și ajute companiile să domine peste tot.
Diferența este că chinezii au experiență în a da șpagă. Adică dau șpagă la oameni în poziții cheie ca să fie liniște. Și funcționează de minune.
Chiar recent am citit de câteva milioane bune date la Harvard, în schimbul accesului la niște cercetări ce se făceau pe-acolo. Concurență loială, nu?
manu144x(Citează)