un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Școala pare imposibil de modernizat și adaptat la nevoile actuale

1 Sep 2020  ·

GÂNDURI  ·

106 comentarii

Anul 2020. Roboți se plimbă pe Marte de vreo 15 ani, avem computere conectate la Internet în buzunar și monitorizăm pisicile prin GPS, dar pentru școală, pentru banala școală, nu există soluții moderne eficiente.

La finalul articolului este o întrebare. Dacă aveți copii în școală, cum veți proceda? Ce veți face? Ce ați vrea să se întâmple? Comentați mai jos, vă rog. O prietenă de-a Matildei, de exemplu, îngheață anul școlar. Copilul ei urma să înceapă clasa 1 și o amână cu un an, dar na, mi se pare o situație fortuită.

Eu mă aștept la o evoluție rea a situației din România după începerea școlii. De ce? Pentru că un singur elev sau profesor bolnav poate îmbolnăvi pe vreo 20 alții în prima zi, iar copiii merg acasă și dau părinților și bunicilor șamd. Poate urma un dezastru în cascadă.

N-am copii, dar nu cunosc nici un părinte care să nu fi luat vreo răceală de la copiii săi, adusă de la școală. Nu mai zic de clasicele situații în care copilul dus la școală sau grădiniță răcește periodic în acel mediu foarte bun pentru transmiterea de virusuri. Acum vine ediția cu covid-19.

Culmea este că nici în restul lumii nu există vreo soluție modernă pentru această problemă. Școala, instituția care pregătește copiii pentru viața și societatea modernă, este blocată în aceleași metode de predare de acum câteva secole și nu dă semne că ar putea fi cumva modernizată.

În restul lumii nu există o soluție modernă eficientă, dar există soluții parțiale în acele țări care au investit din timp în toată infrastructura necesară. Teste mai multe pentru a detecta mai rapid persoanele bolnave, poliție care-și face treaba pentru a impune aplicarea legilor, evaluarea profesorilor, infrastructură modernă de transport și comunicație chiar și în localitățile mici șamd – toate acestea au efecte directe sau indirecte în îmbunătățirea școlii online sau desfășurarea în siguranță a educației clasice.

România nu are nici soluții parțiale, deși a avut timp din martie să se gândească la unele. Ce are, în schimb, este un sistem prin care vina este descentralizată și ascunsă după un teanc de hârtii, aprobări, declarații și decizii luate la comun de atât de mulți oameni încât, atunci când vor muri oameni, este imposibil de arătat cine a greșit.

Le-am auzit pe toate, pe rând. Ministrul Educației recomandă niște norme. Ministrul Sănătății recomandă alte norme. Părinții trebuie să declare pe propria răspundere că băiatul sau fata lor nu are covid-19 când este trimis la școală, de parcă ar putea vreun părinte să știe asta. În cele din urmă, să decidă fiecare director de școală cum se vor desfășura lucrurile în școala respectivă. Prefectul, primarul, DSP-ul și alții au și ei posibilitatea de a se implica.

Dacă se îmbolnăvește un copil și de la el mulți alți copii și adulți, a cui este deci vina? A nimănui, de fapt, că s-au pregătit toți să arate cu degetul pe următorul.

Nu există soluții simple, după cum ziceam. Dacă-i duci pe copii și adolescenți la școală, nu-i poți distanța. Se aleargă, se joacă, se sărută, vorbesc, chiulesc și în general încalcă orice regulă pentru că așa se face la vârsta aceea.

Dacă-i ții acasă, cu lecții doar online, nu poți cere performanță. Unii profesori nu pot preda nici la tablă, darămite online. Majoritatea copiilor nu sunt atenți în acest mod, pe când în clasă sunt atenți de teamă. Și poate că le poți preda poezii sau istorie de la distanță, dar cum îi înveți să scrie sau să citească pe cei de clasa 1? Cum îi înveți integrale și derivate pe cei de liceu, când inclusiv la tablă, cu grafice și explicații lente este dificil?

Nu știu. Dar dacă ar fi să aleg eu una dintre soluții pentru implementarea în România în noul an școlar, aș alege tot școala online. De ce? Pentru că sănătatea trebuie să fie pe primul loc. Cursurile se pot recupera ulterior, programa se poate scurta (asta e, va fi o generație care a studiat doar 6 poezii, nu 10), soluții pentru aducerea la zi se pot găsi în anii ulteriori. Acum prioritatea trebuie să fie limitarea cazurilor de covid-19.

Eu aș merge până la a tăia masiv din programă. Nu poți face școală online în condiții performante? OK, atunci pentru cei ce vor da bacul în 2021 tai din materie tot acest an școlar, la fel și clasa a 8-a pentru cei ce dau capacitatea. Asta e, va fi o generație care nu va fi obligată să citească Moromeții sau să știe geometrie în spațiu. E timp să le recupereze ulterior, dacă chiar trebuie!

O altă soluție interesantă pe care am auzit-o acum vreo lună presupunea o alternanță între școală clasică timp de o săptămână și apoi școală online timp de o săptămână. Astfel poți verifica și sedimenta la clasă cunoștințele dobândite prin Zoom, iar săptămâna online dădea timp suplimentar ca unele infecții să fie descoperite în mediul casei.

Nu se va aplica asta. Am impresia că încă nu știe nimeni ce anume se va aplica.

Am auzit pe cineva spunând că probabil se va închide din nou școala după alegeri, că acum cei de la putere nu vor să supere votanții (se pare că oamenii cu copii sunt uneori supărați că nu le crește altcineva copiii, am observat în această criză). OK, se poate. Problema este că alegerile parlamentare vor fi în martie 2021, iar până atunci metoda principală de a limita infecțiile în scoală pare a fi rostitul unui Doamne Ajută sănătos, făcut cruce, închis ochii și sărit din avion cu speranța că n-am uitat la sol parașuta.

asus s5507

    106 comentarii

  1. Școala online nu poate substitui școala clasica. Poate doar sa o completeze. Copiii vor înapoi la școala/gradinita. Am vb cu câțiva ce locuiesc la case și erau chiar supărați pe tema asta.
    In jurul blocului copii de toate vârstele se joaca / socializează toată ziua.
    Plus mulți copii au fost pe timpul verii la centre in genul after school / școala de vara.
    Dacă nu începe școala / gradinita eu protestez.

      (Citează)

    • Vor fi multi parinti care vor trebui sa le explice copiilor, cand vor fi mai mari, desigur, ca mama/tata/buniciul, au murit pentru ca ei sa poata sa mearga la scoala. Fizic. Ca nu au mai putut astepta un an pana se fabrica vaccinul. Ca scoala online e câh. Nu se compara cu aroma unei scoli cu 4 pereti. Merita chiar sa mori pentru asta. Asa e de misto.

      Si vor muri mai multi ca in al doilea razboi mondial. Americanii sunt aproape de 200.000 si daca o tin tot asa, vor termina pandemia cu 300.000, cifra mortilor din WWII.

        (Citează)

    • Okochea: Școala online nu poate substitui școala clasica. Poate doar sa o completeze.

      Sunt de acord cu asta, dar nu e vorba să o înlocuiască permanent, ci să fie o soluție temporară pe durata unei probleme. Vorbim de probabil 1 an de zile.

        (Citează)

  2. Copiii mei au stat toată vara în parc jucându-se cu alți copii. Sănătatea mai înseamnă și alte lucruri, nu numai covid. Și așa o să avem o generație de obezi inadaptați social, asta ne mai lipsește, să stea un an în casă. Educația (de diverse tipuri) primită la școală nu poate fi substituită de mine ca părinte oricât aș încerca. Panica asta instaurată de covid o să aibă foarte multe efecte adverse colaterale.

      (Citează)

    • Adica un copil care sta 1 an in casa si-a distrus sanatatea si este condamnat sa fie obez? Mi se pare putin exagerat asta.

        (Citează)

    • Nu e deloc exagerat.
      Al meu care inainte de carantina nu voia chip sa stea in casa, mereu eram in parc cu bicicletele, dupa carantina nu mai voia sa iasa din casa, ca e obosit etc.

      Cu greeeeu am reusit sa-l urnim si incet incet sa revenim la normal.

      Daca la al meu care e dinamita a fost asa, nu vreau sa-mi inchipui cum e la copiii mai “molâi” care si asa se lasa greu scosi afara.

        (Citează)

    • incetati cu prostiile astea.
      copiii care sunt obezi sau supraponderali sunt asa pentru ca parintii le-au format obiceiuri alimentare proaste, nu pentru ca nu ies afara din cauza pandemiei.

      nu mai dati dulciuri, fast food si alte cacaturi copiilor si nu o sa mai fie obezi, e simplu.

      cat despre inadaptare sociala, inainte sa vorbiti despre ea verificati cat timp petrecea zilnic copilul la ecrane inainte de pandemie – daca e mai mult de 1 ora, atunci nu Covidul e sursa inadaptarii sociale.

      copiii mei nu au mai interactionat cu altii copii in afara de verii lor din martie, iar timpul de stat afara s-a redus considerabil, de la 4-5 ore in fiecare zi inainte de pandemie la maxim 1 ora pe zi de plimbat cu bicicletele sau jucat singuri in alte locuri decat cele de joaca din parc (nu iesim in fiecare zi iar la inceput au fost perioade lungi in care nu am iesit deloc)

      ce sa vezi, nu au devenit nici obezi, nici inadaptati social si nici deprimati.

      si-ai gasit alte lucruri de facut, s-a umplut casa de lego de exemplu, e drept si ca au inceput sa se uite la desene animate in jur de 1 ora pe zi in timp ce inainte se uitau la un film de 1.5 ore odata pe saptamana

      nu mai dati vina pe epidemie cand e vorba de bad parenting.

        (Citează)

    • Eu iti dau un exemplu concret, tu o dai in diverse.
      /facepalm

        (Citează)

    • Posibil sa fie din cauza ca am raspuns la comentariul lui Bogg, nu la al tau.

      Oricum comentariul tau contine aceeasi idee, anume ca daca stau copiii in casa devin obezi, si la asta am raspuns deja: e o aiureala.

      Daca sta la TV sau la calculator toata ziua cu mancarea langa el, da, posibil sa dvina obez, dar asta nu are legatura cu pandemia.

      Altfel, eu am o medie de 5000 de pasi pe zi in conditiile in care lucrez de acasa, iar copiii se duc spre 10000.

      Cat despre faptul ca copilul tau nu voia sa iasa afara, cel mai probabil e din cauza ca a dezvoltat fobie de virus, si la mine unul din copii a avut perioada in care nu voia sa iasa din casa. Se trateaza cu discutii si explicatii etc, n-are legatura cu cat de activ sau inactiv e copilul in general.

        (Citează)

    • Nu era vorba de fobii sau discutii, s-a invatat sa stea si sa se joace in casa.
      Ca e lego, masini sau TV, si-a format prostul obicei sa stea in casa si a trebuit sa tragem de el, cu tot ce implica asta.

        (Citează)

    • pai nu inteleg, inainte nu era invatat sa stea sa se joace afara?

      daca a renuntat atat de usor la obiceiul de a se juca afara, ce ne face sa credem ca nu o sa renunte la fel de usor la obiceiul de a sta si se juca in casa?

      mai ales ca, din cate inteleg eu, voi ati reusit sa-l scoateti din nou afara, deci chiar nu inteleg despre ce vorbim in afara de faptul ca copiii se adapteaza la situatiile noi cu usurinta: ii placea afara, apoi i-a placut si in casa, acum inteleg ca-i place din nou afara si tot asa.

        (Citează)

    • Bogg: Și așa o să avem o generație de obezi inadaptați social, asta ne mai lipsește, să stea un an în casă. Educația (de diverse tipuri) primită la școală nu poate fi substituită de mine ca părinte oricât aș încerca.

      Pui problema din unghiul greșit. Problema este următoarea: dacă se duc copiii la școli, există posibilitatea ca ei sau adulții din jurul lor să se îmbolnăvească și 5% dintre aceștia să moară. Pune asta în balanță cu statul în casă un an, care nu-i stat în casă, că poți duce copilul oricând în parc/restaurant/mare/munte.

      Dacă te referi că stă pe scaun acasă, stă și la școală tot pe scaun, exceptând drumul până acolo și pauzele.

        (Citează)

    • “1 an”, “1 an”, “1 an” …optimistilor.Si dupa un an ce o sa avem? inca “1 an”, “1 an”, “1 an” . O sa invatam sa traim cu covidul, si dupa ce crapa cateva x zeci de mii.

        (Citează)

  3. Mie mi se pare ca din nou guvernul(ele) discuta asa lucrurile punctual si izolat.
    Scoala satisface doua nevoi moderne:
    1. Educarea generatiilor tinere (scop principal)
    2. Timp pentru munca pentru parinti (scop secundar)

    Inteleg ca pentru 1, avem solutia online.
    Dar pentru 2 care este solutia pentru cei cu copii de la 2 la 5 ani?
    Generam iarasi o prapastie intre barbati si femei pentru ca unul dintre parteneri vor sta acasa cu copiii?
    Nu toti au bunici si nu, solutia cu bone merge doar atunci cand o mica parte din copii stau acasa. Cand stau toti cererea depaseste cu enorm de mult oferta.

    Binenteles nu inseamna ca alternativa este automat sa deschidem scolile la liber. Dar nu se poate doar solutia scoala online.

    Stiu, economia nu trebuie sa primeze in fata sanatatii. Dar 1 an in care o parte a populatiei lucreaza putin si o parte deloc va avea efecte mari pe termen mediu si lung.

    Eu vreau o abordare care sa tina cont de realitatea completa si nu rezolvari punctuale.

      (Citează)

    • Credeam că grădinițele sunt deschise pentru cei de 2-5 ani.

      Nu știu care-i soluția. Înțeleg că nu oricine poate apela la bone sau bunici. Dar este o situație de criză și pretenția ca TOTUL să funcționeze ca-n vremuri normale este nefondată.

      Să luăm alt exemplu. Dacă era război ca-n 1943 și zilnic erau bombardamente, ai fi zis “da, dar să fie grădinițele deschise orice ar fi!” sau ai fi zis “hai că sunt vremuri speciale, se mai fac și compromisuri”?

        (Citează)

  4. Chiar ieri ma gandeam la parintii cu copii de scoala, eu nefiind printre ei. Eu respect in continuare trcomandarile venute in martie si anume nu ies din casa decat daca e absolut necesar: nu merg la cumparaturi (noroc cu Bringo), am iesit o singura data la terasa, prin mai, nu merg in parc, nu ma vad cu prietenii sau rudele, in general ies din casa cam o data la doua saptamani, iar atunci ma urc in masina si ma duc direct unde am treaba (stau la apartament si totusi n-am luat-o inca razna). Cu cele 1500 cazuri pe zi, asta e atitudinea pe care consider ca ar trebui sa o aiba toata lumea, daca nu e neaparat nevoie, daca nu arde, stai in casa. Eh, si in contextul asta ma gandeam cum ar fi sa am un copil si sa il trimit sa stea in aceeasi incapere cu alti 15 copii, care garantat nu respecta masurile astea, care vor purta mastile corect maxim jumatate de ora, etc, cand eu nu ma duc nici pana la Mega. Presupun ca va creste exponential numarul de cazuri si asta doar dintr-un egoist prostesc al oamenilor care refuza sa inteleaga ca viata trebuie pusa pe pauza pana trece pandemia asta, sau macar pana revenim la un numar mai rezonabil de cazuri pe zi.

      (Citează)

    • Din pacate, daca toata lumea facea ca tine era revolutie. Sunt oameni care traiesc din turism, sunt oameni care livrau legume restaurantelor si anul asta nu au livrat nimic, etc. Trebuie respectate toate regulile, dar nu ne putem inchide in globuri de sticla.

        (Citează)

    • Man, daca aveai copil si job realizai ca nu poti munci de acasa cand copilul e si el in casa.
      Oricat ai vrea tu sa-i explici nu intelege, mai ales daca e inca la gradinita.

      Asa ca mai usor cu judecatile daca nu esti in situatia asta si efectiv nu ai cum sa intelegi.

        (Citează)

    • A.: Cu cele 1500 cazuri pe zi, asta e atitudinea pe care consider ca ar trebui sa o aiba toata lumea, daca nu e neaparat nevoie, daca nu arde, stai in casa.

      Dacă aveai un job în fabrici, turism, horeca sau alte domenii ce angajează milioane de români și care se bazează pe “intră omul în magazin”, nu cred că mai ziceai așa.

      Tu ești norocos că poți sta în casă. Alții nu pot sta. Părerea mea este că toți oamenii ar trebui să ia măsurile uzuale de protecție, dar totuși să iasă din casă, că altfel dă faliment țara și degeaba dispare virusul în 1-2 ani dacă vom trăi ca-n Venezuela.

        (Citează)

  5. Votati PNL pt ca au făcut o treaba excelenta.
    Desigur, glumesc

      (Citează)

    • Tu troll pesedist ar trebui sa-ti iei un ban.

        (Citează)

    • Pyro:
      Tu troll pesedist ar trebui sa-ti iei un ban.

      poate el lucreaza in ruble, nu se uita la cativa bani.

        (Citează)

    • Exemplu de comentariu care aduce valoare articolului.
      @Radu, de ce lasi gunoaie dintr-astea?

        (Citează)

    • Pyro:
      Tu troll pesedist ar trebui sa-ti iei un ban.

      Pe-se-de adica aia care au facut blat cu pe-ne-le sa nu pice guvernul.

      Niste trolli pesedistii astia, ne-au lasat cu LuCOVID&Co.

        (Citează)

    • Roxana, tu parca votai Basescu, deci wtf?

        (Citează)

    • Pyro:
      Roxana, tu parca votai Basescu, deci wtf?

      Pai tocmai pentru ca as vota cu Basescu, ma enerveaza trollii PSD si PNL, care sunt la fel (remember USL?).

      Cel mai amuzant e presedintele, care in loc sa dea in ambele partide (PSD/PNL), le diferentiaza de parca pe-se-de ar fi negru si pe-ne-le ar fi alb. Sau invers. Sau whatever.

      Satula de Romania.

      Din pacate, nu o sa pot vota cu Basescu, nu ma intorc in tara pana la data alegerilor. Continui sa lucrez de aici din Grecia, e mai bine.

        (Citează)

    • C:
      Exemplu de comentariu care aduce valoare articolului.
      @Radu, de ce lasi gunoaie dintr-astea?

      Nu aduce valoare, de acord cu asta.

      Dar, chiar eu am zis în articol că guvernul PNL pare incompetent în privința deciziei despre școli. Omul a zis același lucru în comentariu. De ce l-aș șterge doar pentru atât? În fond, nici eu nu intenționez să votez PNL la locale sau parlamentare.

      Eu accept că există oameni cu alte preferințe politice, se vede mereu la urne asta. Câtă vreme sunt exprimate decent, nu le șterg doar pentru că nu corespund cu preferințele mele politice.

      Dacă atât a avut de contribuit discuției, asta e, trecem la următorul comentariu. Ar fi fost mișto să-l și motiveze cumva, dar n-a făcut-o. Dacă însă și făcea în forță campanie politică pentru alții sau băga tot felul de minciuni ca Ciolacu, era alt caz.

        (Citează)

    • Iar ai dat-o pe politica? :) Noi discutam pe aici alte chestii.

      Ia si priveste, cum trebuie sa o dai pe politica:
      https://www.youtube.com/watch?v=42APHZI1Ob4

        (Citează)

  6. Problema asta nu are o solutie usoara asa de pe o zi pe alta. Asa cum bine ai spus noi nu am investit deloc in infrastructura desi au fost destule tentative private (vezi Orange) statul nu a dorit sa le incurajeje si sa le aplice la nivel national. Acum cred ca e destul de complicat sa rezolvi o problema cand ai atat de multe variabile si necunoscute: sunt copii care traiesc in case fara curent electric – nu prea ajuta o tableta, sunt copii cu parinti care lucreaza in domenii unde nu e posibil remote work – nu poti lasa un copil mic nesupravegheat.
    Copilul nostru merge la gradi din mai, au fost maxim 5 copii in grupa si masurile de igiena si dezinfectare s-au vazut.
    Acum vor fi 15, vom vedea ce se va intampla dar gradinita pana acum si-a aratat disponibilitatea de a face lucrurile ok, ca intotdeauna ramane sa ne bazam pe constiinta parintilor ca nu vor trimite copii bolnavi.

      (Citează)

    • Nici eu nu cred în licitația tabletelor. Gândește-te doar câte se vor strica și cât vor sta în service dacă introduci deodată 250.000 în piață (sau 70.000, whatever).

      Problema este că lipsește metoda de predare online, procedura în sine, nu doar instrumentul.

        (Citează)

  7. Radu, eu zic sa te muti in India. Mi se pare ca aștepti sa fii ocrotit de stat și uiți în ce tara trăiești. Când iresponsabilitatea, prostia, egoismul sunt trăsături ale populației, îmbolnăvirea de covid mi se pare o consecință inevitabila și justă. Soacră-mea a venit cu covid și ne-a îmbolnăvit pe toți, eu, soție, fetita de 5 ani și băiatul de 1 an jumătate, ca ea și socru-meu nu au fost în stare sa poarte o masca și sa se protejeze. Ghici, copiii au fost asimptomatici și nu ar fi fost depistați la grădiniță. Deci poate vom scapa, poate unii îl vor lua de una sau mai multe ori și vor muri, dar viata trebuie sa continue pentru supraviețuitori. Tu ai mai slăbit de când cu pandemia, mănânci mai sănătos, ai făcut mai mult ca să îți ajuți semenii, în ce mod radical ți-ai schimbat comportamentul în afara de puțin dezinfectant? Muncești mai mult pe bani mai putini pentru a ajuta economia sau oamenii din jurul tău, îți donezi prostiile strânse de-a lungul timpului? Poate ai impresia ca faci awerness prin articolele tale, dar degeaba, nu transmiți indemne sau trezești frământări în mintea cititorilor, sunt doar niște articole de citit duminica în pat. Cu precădere plictisitoare cele în care cauți vinovați când de fapt fiecare din noi are un aport și putem ajuta. De ce sa fim meschini și plângăcioși când putem fi mai mult de atât?

      (Citează)

    • Razvan: Radu, eu zic sa te muti in India. Mi se pare ca aștepti sa fii ocrotit de stat și uiți în ce tara trăiești.

      Chiar aștept să fiu ocrotit de stat, că așa face un stat modern, îmi oferă infrastructură, “ocrotire”, birocrație redusă șamd, iar eu îmi văd de viața mea și plătesc cele de mai sus prin taxele mele.

      Sunt domenii în care te poți păzi singur. De exemplu, poți circula cu viteză redusă sau poți avea grijă la alimentația proprie.

      Sunt domenii în care însă doar statul poate să te ocrotească pentru că ție, ca persoană fizică, îți lipsesc mijloacele. Doar statul te poate ocroti de invaziile altor state, de criminalitatea de amploare, de cei care pentru profit ar utiliza în mâncare tot felul de substanțe dăunătoare șamd. Că doar nu mă apuc eu să testez apa de la robinet sau să verific condițiile sanitare din bucătăria cuiva.

      Asta apropo de termen general de stat care te ocrotește.

      În particular pentru școală, eu din câte știu este obligatorie. Majoritatea oamenilor nu au nici mijloacele de a supraveghea copiii acasă ziua. Dacă se făcea școală online, de bine de rău măcar acei copii ar fi fost 6 ore pe zi în fața unui ecran, la “școală”. Dacă însă ești forțat de stat să-i duci la școala clasică pentru că nu există alternative, apar niște riscuri de sănătate pentru toată lumea care, zic eu, ar fi putut fi evitate dacă cei cu putere de decizie se gândeau mai bine.

      Razvan: Tu ai mai slăbit de când cu pandemia, mănânci mai sănătos, ai făcut mai mult ca să îți ajuți semenii, în ce mod radical ți-ai schimbat comportamentul în afara de puțin dezinfectant?

      Da, toate cele de mai sus, plus altele, de exemplu concediu în România, cumpărat produse românești șamd. Adică fapte concrete, nu vorbe pe net.

      Razvan: Poate ai impresia ca faci awerness prin articolele tale, dar degeaba, nu transmiți indemne sau trezești frământări în mintea cititorilor

      Din contră, eu am impresia (probabil reală) că îndemnurile pe Internet sunt apă de ploaie. Așa că în loc să mă poziționez drept ăla indignat care înjură și cere, ba nu, solicită imperios autorităților să facă ceva, sunt conștient că astfel de gesturi ar fi doar pentru cititori, ca să pară autorul nervos și rebel și doritor de schimbare.

      Eu prefer să discutăm situația actuală din societate, conștient de faptul că eu, tu, acest întreg blog dacă ar fi de 100 de ori mai citit tot nu ar putea schimba nimic. De ce? Pentru că, după cum spuneam mai sus, nu aici este puterea de decizie, iar puterea de “influență”, de “presiune socială”, se oprește rapid.

      Poate mă crezi, poate că nu, nici nu contează de fapt. Un om rezonabil m-ar crede, că scriu și mă învârt în lumea blogurilor de vreo 15 ani, așa că poate sunt mai conștient despre ce pot face acestea, nu doar presupun ce-ar putea face.

      Razvan: când de fapt fiecare din noi are un aport și putem ajuta. De ce sa fim meschini și plângăcioși când putem fi mai mult de atât?

      Te rog, acum e rândul tău. Spune-mi cum vei modifica tu sistemul educațional din România în privința discutată.

        (Citează)

  8. Scoala este mizerabila pentru ca titularizarile se fac pe pile sau spaga. Tot sistemul geme de rectozauri si pensionauti intorsi sa moara la catedra pentru ca nu vor sa faca loc generatiei tinere. O astfel de cangrena nu se poate vindeca fara amputare, fara sa scoti orice cale a profesorilor pensionati sa revina in sistem.

      (Citează)

    • Dacă nu mai ai profesori tineri suficienți, îi readuci pe cei de la pensie, că n-ai alternativă.

        (Citează)

    • Am lucrat în ASE câțiva ani, am văzut la prima mână cum se dau de ceasul morții toți expirații intelectuali să mai prindă un plata cu ora, un contract după pensie, o derogare în senat pentru vârsta matusalemică.

      Sunt câțiva valoroși și relevanți pentru că matematica sau engleza nu se schimbă. Dar restul?

        (Citează)

  9. Noi nu mergem la scoala. Inteleg, sa mori pe front, aparandu-ti tara. Dar sa mori ca prostu’ ca sa socializezi….

      (Citează)

  10. Studiile facute in alte tari spun ca scolile nu au fost focare de covid si ca in general vorbind, copiii care s-au imbolnavit au luat boala de acasa, nu de la scoala. Problema e ca nu se da nicaieri o explicatie epidemiologica pentru asta, adica de ce s-intamplat asa, deci nu stim ce va fi, poate copiii chiar nu transmit asa mult sau poate e din cauza ca nicaieri scolile nu au functionat la capacitate maxima.

    Eu unul nu vad cum e posibil sa scap de covid in conditiile in care copiii mei se vor inghesui 8 luni de zile cu alti copii, zilnic, asa ca ma pregatesc psihic sa facem boala.

    Sau ma rog, e posibil ca scoala sa fie deschisa niste saptamani pana creste nr de cazuri si dupa aia sa se inchida din nou si poate o sa am noroc ca ai mei sa nu fie printre aia infectati.

    Inteleg ca unii parinti nu mai pot sta acasa cu copiii si nu judec, asta e, dar ma scoate din minti cand vad cate un idiot cu teorii de genul “vai copiii trebuie sa mearga la scoala, ca nu socializeaza, exista lucruri mai rele decat covidul” etc etc.

    Bine ca atunci cand copiii stau cu orele la tv sau cu nasul in telefon/ jocuri nu trebuie sa socializeze, in schimb trebuie sa socializeze in epidemie.

    Da, statul acasa si scoala online nu sunt ideale, nu zice nimeni ca sunt, dar sa zici ca astea 2 lucruri sunt mai rele decat posibilitatea mortii mi se pare semn de retard.

      (Citează)

  11. “Dacă se îmbolnăvește un copil și de la el mulți alți copii și adulți, a cui este deci vina? A nimănui, de fapt, că s-au pregătit toți să arate cu degetul pe următorul.”
    Conform declaratiei, vina este a parintelui ca nu a stiut de infectia copilului.

    Eu am 2 copii, unul de 3 ani care o sa continue la gradibnita si celalat de 6 ani care trebuie sa inceapa clasa pregatitoare. Ce o incepe nu stiu ca nu s-au afisat nici macar grupele. Nimeni nu stie ce si cum va fi.
    Sun cam 32 de copii in clasa, nu stiu de unde ai scos-o tu cu 15 copii in grupa dar sa stii ca in realitate numarul e dublu. Doar la particulari sunt 15. Eu cred ca ar trebui injumatatita programa si trebuie facute mai multe serii astfel incat sa nu se ingramadeasca toti in acelasi timp. Din pacate nu avem profesori capabili sa predea online, le este greu sa predea in modul clasic din cauza programei incarcate, daramite online, cand ei nici macar nu stiu cum se deschide o tableta. La clasa pregatitoare de exemplu sa faca doar matematica si romana, cel putin pana se mai aseaza lucrurile.
    Copii nu i-am tinut doar in casa (stau la curte si sunt norocos din punctul asta de vedere) am mai iesit pe la padure, am fost la Greci inainte de restrictii si era gol, in parc nu am iesit decat de 3 ori pentru a se putea intalni cu prietenii. Deci ne-am ferit destul de mult toata aceasta vara si acum sa ii duc la scoala chiar daca riscul de infectie este mare? Cred ca e o mare prostie. Nu ii inteleg pe parintii care isi risca viata copiilor doar pentru ca nu au cum sa stea cu ei. Rata de imbolnavire severa la copii e mult mai mica, dar de ce sa risc? Daca tocmai al meu face o forma severa?
    Da, scoala este poate extrem de importanta pentru copii la varsta asta, dar sanatatea cred ca este pe primul loc.
    Inghetarea anului cred ca este cea mai viabila solutie. In final nu termina facultatea la 24 de ani ci la 25, dar macar au sansa sa o termine sanatosi.

      (Citează)

    • Cred ca e tocmai pe dos: ca părinte, eu cred ca scoala ar trebui să îmi dea mie o declarație ca nu mi se va îmbolnăvi copilul la scoala.
      Dar în lumea lui “pepsiglas”, totul este posibil…

        (Citează)

    • @ovidiu, in orice supermarket vezi parinti care poarta masca (fiindca este obligatorie), dar isi plimba copii fara masca.
      Ma socheaza atitudinea asta. Poate o fi riscul mic de imbolnavire, dar chiar nu iti pasa de copilul tau suficient incat sa ii dai si lui o masca de 2-3 lei?

        (Citează)

    • SYAOnline:
      Problema asta nu are o solutie usoara asa de pe o zi pe alta. Asa cum bine ai spus noi nu am investit deloc in infrastructura desi au fost destule tentative private (vezi Orange) statul nu a dorit sa le incurajeje si sa le aplice la nivel national. Acum cred ca e destul de complicat sa rezolvi o problema cand ai atat de multe variabile si necunoscute: sunt copii care traiesc in case fara curent electric – nu prea ajuta o tableta, sunt copii cu parinti care lucreaza in domenii unde nu e posibil remote work – nu poti lasa un copil mic nesupravegheat.
      Copilul nostru merge la gradi din mai, au fost maxim 5 copii in grupa si masurile de igiena si dezinfectare s-au vazut.
      Acum vor fi 15, vom vedea ce se va intampla dar gradinita pana acum si-a aratat disponibilitatea de a face lucrurile ok, ca intotdeauna ramane sa ne bazam pe constiinta parintilor ca nu vor trimite copii bolnavi.

      Cam in situatia asta sunt si eu, cu cel de 6 ani, teoretic incepe pregatitoarea dar practic nu prea ma incanta deloc ideea.
      Daca la gradinita (privata) se respecta masurile, la scoala (de stat) am cumva o impresie ca va fi o mare rupere.

      Te-ai gandit la inghetarea anului?

        (Citează)

    • ovidiu: Conform declaratiei, vina este a parintelui ca nu a stiut de infectia copilului.

      Nu chiar, că nu-i este imputabilă vreo vină. Nefiind cadru medical, nu putea oricum să recunoască simptomele (dacă există) sau boala.

      Părintele poate trimite un copil cu covid-19 la școală și să spună “ah, credeam că îi curge nasul pentru că a băut multă Fanta și a stat în curent”.

      În rest, ce să zic… mult noroc cu copiii!

        (Citează)

  12. Eu văd următoarea soluție: transformarea vacanței de vară în vacanță de iarnă (trei -patru luni vacanta iarna) si scoala full vara.
    Vara, cursurile ar urma să se desfășoare exclusiv in aer liber (gen în parcuri, amenajare de copertine pentru umbra) cu respectarea stricta a distantarii sociale. De asemenea, programul scurtat.
    Alte beneficii: stiu ca multi ma veți înjura, însă eu pe toți pe care îi cunosc și care au fost la mare, au venit cu Covid. Avantajul, în cazul acestei permutari: limitarea plecării în concediu a părinților.
    Avantaj 2: în varianta propusă, nu s-ar mai suprapune cu sezonul gripelor.
    Avantaj 3: costurile cu încălzirea pe timpul iernii si cu transportul copiilor la/de la scoala ar scădea considerabil.

      (Citează)

    • Unde au fost cunoscuții tăi la mare? Eu nu cunosc niciun caz de Covid de la mare. Și au cam fost toți prietenii mei la mare anul ăsta.

      @Radu
      Și un pic de grammar nazism, ce e “fortuit” la cazul prietenei tale?

        (Citează)

    • Nu poți modifica substanțial vacanțele elevilor, prea multe elemente din societate sunt interconectate cu ele.

      Cipper: Și un pic de grammar nazism, ce e “fortuit” la cazul prietenei tale?

      Nimic, my bad :D

        (Citează)

  13. Văd o grămada de comentarii venite din “bula” asta, in care lucrurile stau atât de diferit. Cum sa se facă școala online in multele sate izolate care nu au apa la robinet, ce sa mai zici de curent, internet sau 3G? Toți copiii aia sunt condamnați, deși poate uni din ei au potențial uriaș. Apoi mai e o chestie care o văd foarte diferit: grădinița și școala. Ok, înțeleg, cu un învățământ(prof pregătiți, infrastructura, etc) performant ai putea face școala online. Dar cum sa faci grădinița online? Cum poate un educator sa mențină un copil de 2ani atent, și sa se facă și ascultat pe o platforma online? Cum îl învață pe copil atunci când colorează sa nu depășească conturul? Cum îl corectează prin zoom ca nu tine corect creionul in mâna?

      (Citează)

    • lasa-ma frate cu teoria asta cu sate fara curent.
      acolo scoala e ultima lor grija.

        (Citează)

    • Ok, hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, acolo unde copiii nu au posibilitatea sa faca scoala online (ex la tara), sa mearga la scoala, de acord, dar hai sa nu ne folosim de ei ca sa trimitem pe toata lumea la scoala. Restul copiilor, care stau in orase cu acces la internet, pot linistiti sa invete de acasa. Cat despre gradinita, cred ca e o gluma, chiar e neaparat nevoie ca un copil sa deseneze intr-o sala cu alti 20 de copii, nu poate sa stea acasa sa faca acelasi lucru?
      Astea toate mi se par scuze pentru parintii care vor sa isi trimita copiii undeva jumatate de zi, sa ii tina ocupati altcineva.

        (Citează)

    • A. – esti somer sau asistat social?
      Altfel cum mama ma-sii stai tu cu copil in timp ce muncesti?
      Ai macar copii sau vorbesti ca sa nu taci?

        (Citează)

    • Daniel: in multele sate izolate care nu au apa la robinet, ce sa mai zici de curent, internet sau 3G?

      Sunt mult mai multe sate fara apa curenta decat sate fara curent electric sau 3G. Nu mai sta nimeni fara curent. Si acolo ar trebui sa semneze pe propria raspundere ca e fetisul lor sa stea fara curent sau sa fie mutati in loc cu curent electric.

        (Citează)

    • Daniel: Văd o grămada de comentarii venite din “bula” asta, in care lucrurile stau atât de diferit. Cum sa se facă școala online in multele sate izolate care nu au apa la robinet, ce sa mai zici de curent, internet sau 3G? Toți copiii aia sunt condamnați, deși poate uni din ei au potențial uriaș.

      Sunt de acord cu ceilalți, acolo sunt deja alte probleme. Și nu vorbim de trecut permanent la școală online, ci temporar, un an, pe care cei de la munte l-ar putea recupera.

      Cum faci școala clasică într-un sat fără curent, apropo?

        (Citează)

  14. Noi am schimbat gradinita privata cu gradinita de stat. Desi am depus dosarul de inscriere inca din iulie, directoarea ne tot duce cu vorba si acum deja nu ne mai raspunde la telefon. Practic, cu 2 saptamani inainte de inceperea anului scolar, noi nu stim ce si cum. Unde mai pui ca mai nou grupa mare face parte din invatamantul obligatoriu.

      (Citează)

  15. Copilul a inceput scoala ieri si, desi la inceputul pandemiei eram pregatit sa o opresc din a se mai duce daca nu inchidea guvernul tot, acum sunt destul de relaxat cu ideea asta.
    De ce? Pai scoala a luat masuri, pe care mi le-au si transmis intr-un mail saptamana trecuta. Cele mai importante sunt:
    – distanta 1,5m si, unde nu se poate (adica atunci cand nu stau in banci) masca obligatorie. De fapt copiii n-au voie in scoala fara masca;
    – sistemul de ventilatie modificat (obligatoriu, regula generala) si dat la maxim, plus usi si ferestre deschise. Da, si iarna, i-au anuntat sa se imbrace bine;
    – stat la scoala doar cat sunt ore, nu au voie sa frece menta pe holuri si in curte;
    – cantina si alte locuri unde se aduna oameni sunt inchise.

    Si stiu sigur ca scoala va avea grija sa se respecte regulile. Am incredere in ei, incredere castigata prin modul in care au reactionat pana acum la diferite evenimente.

      (Citează)

    • Vezi că nu toată lumea știe din alte comentarii că nu locuiești în România :)

        (Citează)

    • Am plecat pentru sistemele de sanatate si educatie. Tot ce s-a intamplat de atunci mi-a dovedit ca a fost o alegere buna. Restul au fost bonus.

        (Citează)

  16. Nu se uita nimeni la tarile care au deschis deja scolile? Olanda, Germania, Danemarca? Nu e sfarsitul lumii, nu focare mari de infectie

      (Citează)

    • Olanda a deschis scolile ieri (cel putin in zona asta), cu reguli suficiente pentru a reduce infectarile. Sa nu ne grabim cu comparatiile si concluziile.

        (Citează)

    • Olanda a avut scolile deschise si din iunie, pentru cei mici. Evident cu reguli de distantare fizica, fara parinti in scoala, fara pierdut vremea in curtea scolii, culoare dedicate in scoala pentru copii, dar si o atentie sporita pentru cel mai mic caz de raceala/viroza, imediat trimis acasa (teoretic parintii stiu ca daca copilul nu se simte bine nu trebuie adus, de asemenea daca un parinte nu se simte bine: tuse, febra, secretii nazale, trebuie sa tina si copilul acasa).

      In general clasesle au peste 20 de copii, contrar parerilor si aici sunt probleme cu numarul de profesori. Au fost cazuri cand copii au stat acasa in anumte zone pentru ca nu au profesori suplinitori.

      “se pare că oamenii cu copii sunt uneori supărați că nu le crește altcineva copiii, am observat în această criză)” cred ca fiecare a reactionat diferit la situatia actuala, inclusiv tu ai avut o perioada ciudata pe blog. Afirmatia ta este inutila. Probabil unii parinti au reactionat mai agresiv, dar este rezultatul schimbarilor drastice din societate. Viata avea un curs si un drum urmat de toti inainte, cand te trezesti peste noapte ca trebuie sa muncesti si sa faci si pe profesorul/educatorul copilului tau probabil te ia panica ca nu vei reusi sa nu faci nici una din activitati bine. As zice sa fim mai cumpatati si mai atenti in afirmatii, pentru situatii pe care nu le-am experimentat.

        (Citează)

    • Ideea era ca scolile au fost deschise ieri, deci e prea devreme sa constati ca nu exista focare de infectie.

      Deschiderea din iunie e putin diferita. Nu stiu cum a fost in general, dar copilul s-a dus la scoala 3 ore pe saptamana in loc de 6 pe zi si zicea ca scoala era pustie. Acum nu, acum totul e normal (cu exceptia masurilor).
      Sunt si eu curios cum va evolua situatia, se pare ca varful dat de vacanta de vara incepe sa treaca. Probabil ca scoala va alimenta alta crestere, dar cred ca oamenii fac treaba buna deocamdata. In orice caz, nu se poate folosi ca exemplu pentru Romania, pentru ca nu cred ca in Romania ar putea impune aceleasi masuri.

        (Citează)

    • Ciprian: “se pare că oamenii cu copii sunt uneori supărați că nu le crește altcineva copiii, am observat în această criză)” cred ca fiecare a reactionat diferit la situatia actuala, inclusiv tu ai avut o perioada ciudata pe blog. Afirmatia ta este inutila. Probabil unii parinti au reactionat mai agresiv, dar este rezultatul schimbarilor drastice din societate. Viata avea un curs si un drum urmat de toti inainte, cand te trezesti peste noapte ca trebuie sa muncesti si sa faci si pe profesorul/educatorul copilului tau probabil te ia panica ca nu vei reusi sa nu faci nici una din activitati bine. As zice sa fim mai cumpatati si mai atenti in afirmatii, pentru situatii pe care nu le-am experimentat.

      Pentru mine pare genul de situație despre care, atunci când ea apare, spui “asta e, de acum trebuie să fiu și profesor și educator pentru copilul meul”.

      Criza asta a arătat că mulți oameni aproape că nu mai pot trăi non-stop cu copilul acasă, ci se bazează pe faptul că li-l ia grădinița de pe cap toată ziua. E o idee bună alternativa asta cu grădinițele, dar dacă mâine dispar dintr-un motiv sau altele grădinițele, trebuie să suck it up și să te descurci cum vrei, nu să zici “să vină statul să facă ceva ca să aibă grijă de copilul meu în majoritatea zilei”.

        (Citează)

    • nwradu: Pentru mine pare genul de situație despre care, atunci când ea apare, spui “asta e, de acum trebuie să fiu și profesor și educator pentru copilul meul”.

      Criza asta a arătat că mulți oameni aproape că nu mai pot trăi non-stop cu copilul acasă, ci se bazează pe faptul că li-l ia grădinița de pe cap toată ziua. E o idee bună alternativa asta cu grădinițele, dar dacă mâine dispar dintr-un motiv sau altele grădinițele, trebuie să suck it up și să te descurci cum vrei, nu să zici “să vină statul să facă ceva ca să aibă grijă de copilul meu în majoritatea zilei”.

      Repet, societatea asta a fost construita si functioneaza intr-un anumit fel. Stiu ca pot sa lucrez de la 9 la 18 si sa imi duc copilul in perioada asta sa stea intr-un anumit loc in siguranta, sa primeasca de mancare si sa aiba activitati sanatoase. Imi permit pentru o perioada sa suplinesc aceasta lipsa, din fericire si eu si sotia ne permitem sa lucram de acasa si sa stam cu copilul, dar iti scriu direct ca nu pricepi. Roaga-ti niste prieteni sa iti lase un copil 24 de ore cu tine si Matilda lucrand de acasa si apoi “suck it up”…

      “nu mai pot trăi non-stop cu copilul acasă” daca ar fi doar de trait, ar fi ceva. Cum iti inchipui tu o zi din viata unui om care are program de lucru de la 9 la 18 si trebuie sa fie si educator si profesor, sa si gateasca si sa raman viu la finalul zilei si apoi sa o ia de la capat pana vine weekendul?

      Cand iei decizia sa faci un copil iti faci niste planuri, te gandesti financiar cum te vei descurca, te bazezi pe anumite reguli sociale care au fost dezvoltate tocmai pentru a usura evolutia sociala: sa poti creste si copii, dar sa poti si muncii pentru a dezvolta lucruri si tehnologii noi etc… pandemia asta a venit cu o situatia de neinchipuit… asa ca mai usor cu “suck it up”.

        (Citează)

  17. “(se pare că oamenii cu copii sunt uneori supărați că nu le crește altcineva copiii, am observat în această criză)”
    Dude, nu sunt de acord cu afirmatia asta si probabil pana nu ai copil in situatia asta nu poti emite o judecata de genul asta. Sunt parinte, am grija de copii si il cresc, dar nu pot oferi educatie cum ofera scoala sau un profesor. Pur si simplu nu ma simt in stare si pregatit sa fac genul asta de home-schooling. In plus, eu cred ca tocmai din cauza ca au o relatie stransa cu parintii, copii nu au parte de o educatie impartiala si ajung doar sa mimeze sau copieze parerile si opiniile paritilor in cel mai bun caz. Sau nu accepta orice zice acel parinte pentru ca tot acel parinte impune si anumite limite in afara educatiei formale.

      (Citează)

    • Nu mă refeream la școală când am zis asta, ci la ceea ce am spus în comentariul de mai sus. Școala nu o poate suplini părintele, sunt foarte de acord cu asta.

        (Citează)

  18. Adevarul este ca nimeni nu stie ce sa va intampla. Nu avem inca destule informatii nici din afara, in Germania s-au deschis scoli si inchis in cateva saptamani unde au aparut focare.
    Sintem o tara bananiera si este evident ca statul nu poate asigura invatamant online, dar acolo unde parintii pot asigura nu vad nici un motiv sa inceapa scoala.
    Argumentele parintilor iritati de stat acasa cu copii ma lasa rece. Fuga de raspundere clasica, cand l-ai facut nu ti-ai asumat responsabilitatea? De ce ai facut 2-5 copii daca nu esti in stare sa ai grija de ei? Sint satul de la gradinita de parinti handicapati care aduceau copii bolnavi cu clasica scuza “N-am cu cine sa-l las!”
    Cand l-ai facut nu te-ai gandit???

    Pentru mine este socanta incapacitea oamenilor de a acumula informatii noi si a lua decizii pe baza lor.
    Oameni buni, lumea s-a schimbat, pana in momentul in care vom avea un vacin lucrurile nu vor reveni la normal.
    Sintem in buza valulul 2 al epidemiei la nivem mondial (probabil in octombrie).
    Din ce am citit marea majoritate a mortilor au venit in valul 2 pentru gripa spaniola (intre 20 si 50 de milioane la nivel mondial daca imi aduc bine aminte).
    Eu nu voi trimite copilul la scoala, am noroc nu este nici clasa a VIII-a nici a XII-a.
    Sa faca experimente pe sanatatea altora si mai vedem dupa 15 octombrie.
    Nu vad nici o urma de gandire rationala
    – sa prioritizam anumite clase care nu se pot face online (clasele primare) si eventual clasa VIII-a si a XII-a si restul acasa.
    – sa protejam copii cu boli cronice (astm, diabet tip I)
    – sa protejam parinii cu boli cronice

    Sa descentralizam decizia ca sa nu raspunda nimeni sau eventual parintii.

      (Citează)

    • Alex:
      Adevarul este ca nimeni nu stie ce sa va intampla. Nu avem inca destule informatii nici din afara, in Germania s-au deschis scoli si inchis in cateva saptamani unde au aparut focare.
      Sintem o tara bananiera si este evident ca statul nu poate asigura invatamant online, dar acolo unde parintii pot asigura nu vad nici un motiv sa inceapa scoala.
      Argumentele parintilor iritati de stat acasa cu copii ma lasa rece. Fuga de raspundere clasica, cand l-ai facut nu ti-ai asumat responsabilitatea? De ce ai facut 2-5 copii daca nu esti in stare sa ai grija de ei? Sint satul de la gradinita de parinti handicapati care aduceau copii bolnavi cu clasica scuza “N-am cu cine sa-l las!”
      Cand l-ai facut nu te-ai gandit???

      Pentru mine este socanta incapacitea oamenilor de a acumula informatii noi si a lua decizii pe baza lor.
      Oameni buni, lumea s-a schimbat, pana in momentul in care vom avea un vacin lucrurile nu vor reveni la normal.
      Sintem in buza valulul 2 al epidemiei la nivem mondial (probabil in octombrie).
      Din ce am citit marea majoritate a mortilor au venit in valul 2 pentru gripa spaniola (intre 20 si 50 de milioane la nivel mondial daca imi aduc bine aminte).
      Eu nu voi trimite copilul la scoala, am noroc nu este nici clasa a VIII-a nici a XII-a.
      Sa faca experimente pe sanatatea altora si mai vedem dupa 15 octombrie.
      Nu vad nici o urma de gandire rationala
      –sa prioritizam anumite clase care nu se pot face online (clasele primare) si eventual clasa VIII-a si a XII-a si restul acasa.
      – sa protejam copii cu boli cronice (astm, diabet tip I)
      – sa protejam parinii cu boli cronice

      Sa descentralizam decizia ca sa nu raspunda nimeni sau eventual parintii.

      Se cheama abandon scolar.

      Nu va fi copilul tau nici primul si nici ultimul.

        (Citează)

    • Îți dai seama, abandon școlar, mai bine îți moare plodu decât sa zică lumea ca a abandonat scoala. Viata o poate abandona murind de covid da nu școală boss, se știe, nu școala. Înduri rabzi mori da nu abandonam școala, ok?

        (Citează)

  19. Este dovedit clinic ca unul dintre efectele COVID19 este formarea de cheaguri de sange, ce duce la blocarea vaselor de sange, cedarea organelor, AVC, etc.

    Exista o predispozitie genetica ce duce la o coagulare mai rapida a sangelui, cauzata de un deficit de proteina S, care in combinatie cu mutatia genei MTHFR este destul de periculoasa pentru individ in conditii normale, fara COVID, in ideea ca cine o are poate face cheaguri de sange stand un pic mai mult pe scaun sau dupa o anumita varsta. Multa lume nu stie ca sufera de asa ceva pentru ca aceste rezultate nu ies la analizele standard. Aceste persoane fac parte dintr-o categorie de risc daca fac COVID19.

    Repet, este o afectiune des intalnita, multi nu stiu ca sufera de asa ceva, se transmite genetic de la parinte la copil.

    Intamplator, eu am aflat ca am aceasta deficienta in combinatie cu mutatia genei MTHFR si pe care am dat-o mai departe copilului. Insa doar mutatia, fara deficitul de proteina S, care tot il supune la un risc crescut de coagulare mai rapida a sangelui.

    Luand aceste lucruri in calcul, combinat cu bunicii care sufera de diabet, afectiuni ale tiroidei, tensiune crescuta, etc, intr-o astfel de familie pot ajunge la ATI lejer 3-4 membrii a unei familii la o singura infectare cu COVID19.

    Eu le recomand celor care isi doresc atat de mult sa-si duca copii la scoala toamna asta sa faca o investigatie privind deficitul de proteina S, vada daca parintii lor, bunicii copiilor sufera de afectiuni ce pot creste riscul de mortalitate in caz de infectie.

    Credeti ca daca va sta copilul acasa un an compenseaza cu o pierdere a 1-2 membrii de familie? Sunteti pregatiti sa va luati ramas bun de la parinti sau bunici in toamna asta? Merita riscul?

      (Citează)

    • Cum ai aflat că ai deficiența asta, mai exact, și mutația respectivă?

        (Citează)

    • Eram la masa, luam pranzul si am observat ca la ochiul drept vederea periferica disparuse. Vedeam bine in fata dar in lateral deloc. A durat max un minut. Ma consider norocos ca macar am observat acest lucru, puteam la fel de usor sa nu-mi dau seama.

      In fine, am inceput o serie de investigatii la oftalmologie, neurologie, 2 RMN ca pana la urma sa intru pe mana unui medic hematolog care mi-a prescris niste analize de sange mai detaliate printre care: verificarea proteinei S in sange si mutatia genei MTHFR.

      A fost un drum anevoios care a durat cam 3 luni de investigatii ca sa ajung la concluzia asta. Ideea e ca la circulatia periferica a ochiului drept s-a format un microcheag de sange care s-a reabsorbit repede si a cauzat pierderea vederii periferice.

      Dupa niste discutii cu doctorul am aflat ca multi oameni sufera de asa ceva fara sa stie deoarece aceste analize nu se fac standard.

      https://www.mediafax.ro/social/studiu-unic-in-romania-19522203

        (Citează)

  20. Scoala online este un surogat de act didactic si o privatiune de interactiune sociala si learning by experimentation a copiilor cu efecte extrem de nocive si pe termen lung.
    Asta caracterizeaza online learning conceput si livrat in conditii ideale.

    Dar in RO conditiile sunt departe de a fi ideale, ca sa fim finuti…

    Scoala fizica este cea care contribuie pozitiv la procesul complet de invatare si formare a copiilor.

    Sunt de acord cu sistarea cursurilor in forma fizica si inlocuirea cu invatamant online ca solutie tranzitorie de urgenta in cazul in care fenomene catastrofice (urmarile unor tsunami, cutremure, alte dezastre, etc) fac imposibila desfasurarea normala.
    Pe termen limitat, sa zicem maxim 1 luna.
    Si cand masura se aplica TUTUROR, fara optiuni sau posibilitati alternative.

    Nu suntem intr-o situatie catastrofica, riscurile pot si trebuie sa fie gestionate si limitate la nivel individual si colectiv/institutional in scopul desfasurarii cat mai normale (in cdt date) a vietii si activitatilor cotidiene.

    Si sunt convins ca autoritatile trebuie sa incurajeze parintii in legatura cu participarea fizica a copiilor la cursuri in paralel, sa deschida scolile, cu accentuarea OBLIGATIVITATII scolarizarii copilului (interzicerea participarii copilului la cursuri este ilegala).

    In plus, ramanerea acasa a copiilor pt scoala online pune stres si incapaciteaza si parintii de a-si vedea normal de lucru (sa nu uitam, unii invata dar altii trebuie sa mai si produca si nu pot face asta cu copiii acasa).

    Altfel, efectele in viitorul apropiat (2-3 ani) vor depasi cu mult pe cele ale pandemiei de Covid care vor fi fost date uitarii demult.

    Deci DA, scoala in format fizic, cu masuri de protectie firesti in astfel de situatii.

    Ce facem cu riscul?
    Ce-am facut si pana acum inainte si in timpul pandemiei: incercam sa il minimizam fiind atenti cu noi si cu cei din jur si in rest ne vedem de viata.

      (Citează)

    • sa inteleg ca esti de acord sa risti viata copilului tau pentru a beneficia de scolarizare? Chiar daca este un risc mic (pentru copil, nu si pt tine sau restul familiei), preferi acest risc?

        (Citează)

  21. Am riscat si l-am dus la gradinita din iulie. Pentru sanatatea mentala a lui si a noastra. In iunie, dupa 2 luni cu parinti “muncind” de acasa si un copil de 4 ani lipsit de aproape orice interactiune sociala, ne urcam cu totii pe pereti.
    N-am luat nimic, sau am fost extrem de norocosi si asimptomatici.
    De azi insa a inceput noul an, si incep sa reapara colegii mai norocosi care au avut posibilitatea sa stea la tara la bunici, sau prin vacante. Din ce am aflat, pana pe 15 septembrie vor reveni cam toti (pe vara prezenta a fost undeva sub jumatate).
    Cred ca septembrie e perioada de risc maxim, toti vin dupa o vara in care au circulat.
    Evident ca nu se poate vorbi de distantare intre copii de gradinita, masti nu poarta decat personalul, asa ca suntem (mental) semi-pregatiti inclusiv sa luam virusul. Sau cel putin sa se gaseasca cazuri si sa se inchida temporar gradinita. Masura pe care o sa o luam in perioada asta este sa limitam contactul cu alti oameni, si mai ales cu bunicii.

      (Citează)

  22. Nu stiu care e solutia, dar mi s-ar parea absurd sa se deschiza restaurantele si cinematografe si sa nu se deschizda scolile, chair cu masuri complemetare de alternanta a programului. E ciudat ca nimeni, nicaieri nu are raspunsuri, asa ca trebuie sa experimentam cu costuri economice si sociale.

    Ca fun fact – am un coleg englez pe proiect si e absolut revoltat ca nu se deschid scolile. Copii stau impreuna afara oricum, sunt expusi pericolelor COVID si risca expunerea la un mediu social nesanatos (anturaj toxic) daca nu merg la scoala. in UK am inteles ca sindicatul profesorilor e vehement impotriva reluarii cursurilor, iar pozitia asta e perceputa de populatie ca find egoista.

    On a side note, stiu ca Flight Simulator e beton, dar mi-ar placea sa vad ca Radu interactioneaza cu cititorii in comentarii. Sunt puncte si idei interesante care apar.

      (Citează)

    • Sol: Nu stiu care e solutia, dar mi s-ar parea absurd sa se deschiza restaurantele si cinematografe si sa nu se deschizda scolile, chair cu masuri complemetare de alternanta a programului.

      Nu e absurd. Restaurantele ar da faliment dacă nu se deschid, iar asta înseamnă șomaj, oameni care nu mai au ce mânca, familii neîntreținute șamd.

      Business-urile nu se redeschid dintr-un moft, că vrea musai cineva să meargă la mall sau la restaurant, ci pentru că milioane de oameni iau un salariu din funcționarea lor.

      Eu, de exemplu, am înțeles de ce trebuie redeschise restaurantele, dar n-aș fi redeschis bisericile. Religia mi se pare opțională (mai ales că o poți practica acasă, nu trebuie musai în lăcașul de cult), preoții oricum sunt plătiți de la buget, deci nu avea nimeni de pierdut dacă stăteau închise. În teorie. În practică, pierdea BOR niște bani luați pe sub mână de la enoriași și pierdeau și enoriașii liniștea sufletească pe care le-o aduce faptul că văd icoane și se împărtășesc, chiar dacă mie personal nu mi se par motive suficiente.

      Amânarea școlilor sau un sistem online parțial nu ar avea efecte negative decât asupra performanței școlare. Asta se poate repara în anii următori fără efecte pe termen lung, zic eu.

        (Citează)

  23. daa, sigur, tot de la ruble nu aveti apa calda in bucuresti?
    fain la oras

    john2381: poate el lucreaza in ruble, nu se uita la cativa bani.

      (Citează)

    • Nu,nu avem apa calda pentru ca o v a c a pesedista a facut ce fac toti pesedistii: a sifonat bani si a lasat oamenii in foame

        (Citează)

    • Mihai:
      daa, sigur, tot de la ruble nu aveti apa calda in bucuresti?
      fain la oras

      nu stiu de unde esti si cum iti aduni informatiile, dar eu am apa calda si foarte calda (in bucuresti).
      deci? care e legatura?

        (Citează)

  24. Copiii mei incep clasa pregatitoare si in momentul in care scriu randurile astea nu stiu daca le las sau nu. In timpul gradinitei s-au imbolnavit la greu (multi isi trimiteau copiii bolnavi la gradinita si era o pepiniera de boli), de la simple raceli la febra 39 grade/tuse/antibiotic. Atunci nu tremuram de frica, le dadeam tratamentul si stiam ca va fi ok. Acum daca vor tusi si vor avea febra 39, voi fi ingrozita.
    Sincer nu stiu ce sa fac.

      (Citează)

  25. ovidiu:
    sa inteleg ca esti de acord sa risti viata copilului tau pentru a beneficia de scolarizare? Chiar daca este un risc mic (pentru copil, nu si pt tine sau restul familiei), preferi acest risc?

    Omule, risti viata ta si pe a copiilor tai in fiecare clipa in care iesi pe strada sau bagi ceva in gura, fara sa fie vrorba de pandemie afara.
    Si da, suntem si cu “comorbiditati”in familie, din fericire usoare si tinute sub control prin tratament, avem si varstnici. In aceste cazuri incercam un extra-care, dar atat.
    Nu intram de buna voie in cavouri si ne tragem lespedea deasupra ateptand vaccinul.

    In RO cel putin riscurile nelegate de infectiiavirala au fost, sunt si vor fi mai mari decat cele de Covid pana cand RO va accede cu mandrie in randul tarilor din lumea a 2a.

    Raspunsul direct la intrebare ta (putin cam patetica si usor retorica, disproportionat vs realitatea faptelor) este DA!

    Ne asumam riscul -intreaga familie- de a trai cat mai normal cu putinta in CONDITIILE DATE (protectie, distantare, igiena. redus interactiunile nenecesare, protectia persoanelor in varsta sau cu boli cronice).

    Tot asa cum iesim cu copilul si prietenii sai si ai nostri in parc, la role, la innot, ne plimbam pe strazi seara, mergem la munte, la mare la vecinii greci, etc. Evitand locurile si orele cu varf de agomeratie, spaland maini f des, dezinfectand orice atingem, purtand masca, gestionand cu grija interactiunea cu varstnicii, etc.

    Se poate, da.

      (Citează)

    • Tom: Omule, risti viata ta si pe a copiilor tai in fiecare clipa in care iesi pe strada sau bagi ceva in gura, fara sa fie vrorba de pandemie afara.

      Nu-i așa. Riscul poate avea diferite niveluri și impactul poate fi diferit. E un risc să o pățești nasol dacă mergi cu mașina, e alt risc să o pățești și mai nasol dacă mergi și cu viteză foarte mare, de exemplu.

      Google teoria riscului, lucrurile astea se pot exprima pe diverse tipuri de scări, nu e peste tot același risc.

        (Citează)

  26. Tom:

    Raspunsul direct la intrebare ta (putin cam patetica si usor retorica, disproportionat vs realitatea faptelor) este DA!

    Ne asumam riscul -intreaga familie- de a trai cat mai normal cu putinta in CONDITIILE DATE (protectie, distantare, igiena. redus interactiunile nenecesare, protectia persoanelor in varsta sau cu boli cronice).

    Tot asa cum iesim cu copilul si prietenii sai si ai nostri in parc, la role, la innot, ne plimbam pe strazi seara, mergem la munte, la mare la vecinii greci, etc. Evitand locurile si orele cu varf de agomeratie, spaland maini f des, dezinfectand orice atingem, purtand masca, gestionand cu grija interactiunea cu varstnicii, etc.

    Am uitat sa zic: cel mic a fost la gradinita toata vara aproape. Ii lua educatoarea de acasa pe fiecare dintre cei 2-4 copii ai caror parinti erau de acord sa-i lase (din vreo 12) si mergeau in parc, la locuri de joaca, concurs de trotineala, masa la pachet fiecare, la final mergeau la sediul gradinitei la locul de joaca. Il aduceam stors de oboseala la 4pm dar super happy.
    Acum e la bunici pt 2 sapt dar cand revine abia asteapta sa mearga!

    Cea mare a inceput ieri scoala, online pt o perioada, speram ff scurta (max 2 sapt). Dupa care -iarasi speram- live!
    E o scoala noua pt ea (abia ce am mutat-o) si din primele interactiuni ii place si e curioasa sa isi cunoasca colegii si profesorul. Scoala a luat o tona de masuri hiper elaborate de protectie, sper sa le poata mentine. Noi vom face tot ce deoinde de noi sa ajutam si sa incurajam copilul sa le respecte si sa fie atenta la respectarea lor si de catre cei din jur.

      (Citează)

    • Tom: Am uitat sa zic: cel mic a fost la gradinita toata vara aproape. Ii lua educatoarea de acasa pe fiecare dintre cei 2-4 copii ai caror parinti erau de acord sa-i lase (din vreo 12) si mergeau in parc, la locuri de joaca, concurs de trotineala, masa la pachet fiecare, la final mergeau la sediul gradinitei la locul de joaca. Il aduceam stors de oboseala la 4pm dar super happy.
      Acum e la bunici pt 2 sapt dar cand revine abia asteapta sa mearga!

      Ăsta-i un caz mișto, cu riscuri mici :D

        (Citează)

    • Tom: Am uitat sa zic: cel mic a fost la gradinita toata vara aproape. Ii lua educatoarea de acasa pe fiecare dintre cei 2-4 copii ai caror parinti erau de acord sa-i lase (din vreo 12) si mergeau in parc, la locuri de joaca, concurs de trotineala, masa la pachet fiecare, la final mergeau la sediul gradinitei la locul de joaca. Il aduceam stors de oboseala la 4pm dar super happy.
      Acum e la bunici pt 2 sapt dar cand revine abia asteapta sa mearga!

      Inteleg ca asteptati o mostenire de la bunici si o vreti mai repede.
      La noi si-au vazut bunicii pentru o zi, imediat ce s-a ridicat starea de urgenta, doar dupa ce noi am stat 2 saptamani in casa si doar 2 curse in viteza pe la cumparaturi, facute de mine, cu masca si manusi. Noi ne iubim bunicii ! :)

        (Citează)

  27. Se pare ca ne-am obisnuit prea mult cu binele modern. Suntem dependenti de aceasta socializare, suntem dispusi sa calcam pe cadavre (chiar mor oameni de Covid pentru ca pe unii i-a mancat in …. sa mearga la mare) de dragul libertatii de a face, merge si spune ce vrem (in limitele legale) ca deh, e dreptul nostru constitutional. Abordari tipice ale persoanelor carora nu le pasa de cei din jur si faptul ca unele actiuni absolut normale (mersul la magazin ca ai pofta de o ciocolata) pot aduce tragedii in alte familii. Cum sa imi ia cineva dreptul de a manca ciocolata?. Nu iti ia nimeni acest drept dar chiar ai o reala nevoie de acea ciocolata? Sanatatea a devenit o victima colaterala unanim acceptata de toata lumea.

      (Citează)

    • Lucrurile sunt foarte complexe. De exemplu, sute de mii de români chiar au nevoie ca alte sute de mii de români să meargă la mare, da. Altfel ar fi șomeri și n-ar avea ce mânca.

      Societatea este foarte interconectată și în nici un caz nu poți cere ca doar nevoile de bază să fie îndeplinite.

        (Citează)

  28. Nu pot sa nu observ o mare eroare de logica la anumiti parinti si anume ca al sau copil/copii se va/vor comporta la scoala identic cum se comporta cu parintele de mana cand merg la buni, gradi, parc si e super, super happy.

      (Citează)

    • Păi ce, părinții tăi știau ce făceai tu de fapt în școală sau liceu?

        (Citează)

    • Exactly my point Radu!

      Parintii nu stiu ce fac copiii la scoala, cum ii influenteaza anturajul sau fenomenul de bullying in astfel de situatii.

      Odata intrat pe poarta scolii mai stii tu ca parinte de cate ori se spala copilul pe maini sau daca ai sai colegi o fac? Cati copii nu se revolta impotriva parintilor din cauza unui comportament autoritar acasa si ignora dinadins regulile? Eu sigur am facut-o!

      Stiu, copiii nostri niciodata n-or sa faca asa ceva. Ei sunt cuminti. Dar e suficient sa faca ceilalti.

      Poate vine unul mai turbulent si ii ia masca de pe fata cu mainile murdare sau incep sa se scuipe si toate cele. Cazuri extreme stiu, cu totii am fost la scoala si stim ca astfel de cazuri nu sunt de ignorat.

      “Abia astept” discutiile pe grupul de parinti ca a lui cutare a facut schimb de masca cu al cutare ca aveau masti cu super eroi sau ca i-a luat masca de la gura si toate cele.

      Eu o sa fac tot posibilul sa-mi tin copilul acasa anul asta, pana iese un vaccin. O sa aduc de la medic toata documentatia posibila.

        (Citează)

  29. “se pare că oamenii cu copii sunt uneori supărați că nu le crește altcineva copiii, am observat în această criză”

    Man, cum sa spui asa ceva?!
    Adica intelegi ca sunt implicatii foarte adanci nu?
    Nu e vorba ca dai copilul la scoala/gradinita ca sa scapi de el, sa aibe altcineva grija de el ca tu nu ai chef…
    Gandeste-te doar la implicatiile de la nivel de spatiu locativ (unele case nu sunt calibrate de 24/7 copii acasa), atentie si responsabilitate (da, copilul trebuie supravegheat in PERMANENTA de un adult), nivel de invatare (oricat ai vrea, nu poti avea skill-ul de pedagogie pe care il are un profesor), colectivitate si grup social dar cel mai important dintre toate, ce faci cu serviciul cata vreme trebuie sa ai grija de copil (asta iti mananca cel putin 90% din toata atentia) ?

    Nu poti a vezi doar primul strat… chiar si asa fara copii.

      (Citează)

    • E ca și cum ai zice că oamenii nu-și pot crește copiii decât cu un sistem social de suport foarte bine pus la punct. Totuși, milenii întregi arată contrariul. Se poate, doar ca mulți se vaită și se plâng dacă se închid grădinițele de parcă n-ar vrea să accepte deloc ideea că le va fi dificil cu copiii o lună de zile pe acasă în permanență.

        (Citează)

    • Exagerezi cu cele mii de ani.
      Poate ai uitat ca inainte femeile stateau acasa si cresteau copiii.
      In ziua de azi nu prea se mai practica chestia asta.

      Realizezi ca NU POTI sa muncesti daca ai copilul acasa da? Adica ori ii dai TV/Netflix/Youtube pana isi sparge creierii, ori nu muncesti ca sa ai grija de copil si ajungi somer.

      WTF man despre ce vorbim aici?

      Asta era doar asa, un fapt divers.

        (Citează)

  30. NIște reguli noi: fără declarație, la 3 cazuri în 3 clase se închide școala etc

    https://www.biziday.ro/ministrul-tataru-pe-7-septembrie-insp-face-publica-evaluarea-epidemiologica-pentru-fiecare-judet-de-care-scolile-vor-tine-cont-la-deschiderea-anului-scolar-copiii-din-gradinite-nu-vor-purta-masca/

    Noul ghid aici
    https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24262477-pauze-5-minute-pentru-profesorii-schimbe-clasa-orar-organizat-modular-ghid-pentru-gimnaziu-liceu.htm

    “Clasele din aceeași școală nu vor avea pauze în același timp pe un palier deservit de aceeași toaletă”.

    Mult noroc cu asta. În liceul meu era o toaletă la vreo 10 săli de clasă. Sunt curios cum vor rezolva și cu profesorii. Dacă unul își termină ora la 12:00, dar profesorul de la următorul curs și-o termină pe cea curentă la 12:20, ce fac elevii alea 20 de minute?

      (Citează)

  31. Sa vezi cand in loc de-o raceala, iti aduce puradelu de la scoala, o colonie de paduchi.
    Si vorbim de-o scoala cu ștaif din capitala, nu de-o gimnaziala din fundu ultimului sat din moldova.

      (Citează)

  32. Iliescu are nepoti de luat de la scoala?

      (Citează)

  33. daca vaccinul o sa aibe eficacitate de 50-60% ca la alte coronavirusuri nu m,as baza ca peste un an gata, puf! dispare covidul

    si dpdv medical si financiar .. firma aia din usa modena parca nu a spus ca are bani primiti de la guvern iar vaccinul o sa coste 60$ (e bine pt cind deconteaza spitalele, evident pt ei nu pt pacienti) pe cind vaccinul de la astra zeneca o sa fie vreo 5$

      (Citează)

  34. nwradu: Nu-i așa. Riscul poate avea diferite niveluri și impactul poate fi diferit. E un risc să o pățești nasol dacă mergi cu mașina, e alt risc să o pățești și mai nasol dacă mergi și cu viteză foarte mare, de exemplu.

    Google teoria riscului, lucrurile astea se pot exprima pe diverse tipuri de scări, nu e peste tot același risc.

    Statistic, riscul cu masina e mai mare in RO decat cel de contractare Covid (31146 pers vatamate sau decedate in accidente grave si usoare in 2019 vs 6 luni de covid cu 3681 decese).

    Si mai mare decat riscul cu masina este riscul unor afectiuni ale sistemului respirator cauzate de poluarea medie zilnica din oras (Bucuresti): in 2018 (!) am avut 26157 cazuri noi de imbolnavire a aparatului respirator la 100k locuitori vs covid 2020 cu 461 cazuri la 100k locuitori in 6 luni.

    Tot urias este riscul de contractare a unei infectii intr-o unitate spitaliceasca de la noi: in 2018 (!) au fost 11563 internati unici (cumuland 3.46M zile-om de spitalizare la stat+privat) si au fost raportate de INSP 20236 cazuri infectii nosocomiale despre care specialistii spun ca sunt probabil macar de 3x mai multe dar neraportate. Probabil cunoasteti fenomenul macar din ecoul avut in presa. Nu mai compar cu covid, e inutil.

    Citez statistici publice.
    Cred ca e suficient.

    Si nu e nicio surpriza in asta, un stat esuat nu poate asigura drepturile constitutionale sau protectia cetatenilor sai pt ca 1) fondurile necesare sunt constant si copios deturnate prin coruptie si 2) chiar daca ar ploua cu bani am da faliment in 6 luni (vezi performanta primariei Buc) din cauza combinatiei letale de prostie, indisciplina si incompetenta a conducatorilor.

      (Citează)

  35. ovidiu: Inteleg ca asteptati o mostenire de la bunici si o vreti mai repede.
    La noi si-au vazut bunicii pentru o zi, imediat ce s-a ridicat starea de urgenta, doar dupa ce noi am stat 2 saptamani in casa si doar 2 curse in viteza pe la cumparaturi, facute de mine, cu masca si manusi. Noi ne iubim bunicii ! :)

    Slava barbosului, nu avem nevoie de mosteniri, ne descurcam binisor si chiar oferim celor varstnici din familie din preaplinul nostru, cum se spune.

    Noi ne-am pus pb altfel, daca e sa dea coltul cineva, macar sa fie toti multumiti ca s-au despartit cu amintirea vie si recenta a celor dragi.
    Pentru ca si noi ne iubim bunicii le oferim ceea ce le face zilele ramase (multe/putine) mai fericite, adica intalnirea cu nepotii si familia.
    In plus, pe unii din bunici trebuie sa ii vizitam cel putin saptamanal sa ii ajutam cu nevoile cu care nu se pot descurca singuri, plus o vorba, o alinare, de-astea.

    Cu masura, cu precautii si doar de la incetarea starii de urgenta incoace, pt ca respectam regulile si ne place buna masura a lucrurilor!

      (Citează)

  36. Ciprian: Repet, societatea asta a fost construita si functioneaza intr-un anumit fel. Stiu ca pot sa lucrez de la 9 la 18 si sa imi duc copilul in perioada asta sa stea intr-un anumit loc in siguranta, sa primeasca de mancare si sa aiba activitati sanatoase. Imi permit pentru o perioada sa suplinesc aceasta lipsa, din fericire si eu si sotia ne permitem sa lucram de acasa si sa stam cu copilul, dar iti scriu direct ca nu pricepi. Roaga-ti niste prieteni sa iti lase un copil 24 de ore cu tine si Matilda lucrand de acasa si apoi “suck it up”…

    “nu mai pot trăi non-stop cu copilul acasă” daca ar fi doar de trait, ar fi ceva. Cum iti inchipui tu o zi din viata unui om care are program de lucru de la 9 la 18 si trebuie sa fie si educator si profesor, sa si gateasca si sa raman viu la finalul zilei si apoi sa o ia de la capat pana vine weekendul?

    Cand iei decizia sa faci un copil iti faci niste planuri, te gandesti financiar cum te vei descurca, te bazezi pe anumite reguli sociale care au fost dezvoltate tocmai pentru a usura evolutia sociala: sa poti creste si copii, dar sa poti si muncii pentru a dezvolta lucruri si tehnologii noi etc…pandemia asta a venit cu o situatia de neinchipuit… asa ca mai usor cu “suck it up”.

    Eu sunt curios când aveți voi timp sa va educați copii în spiritul vostru, cum se strâng cei 7 ani de acasă dacă de la 3 ani e la grădiniță pana la ora 18 și de la 6 ani la școală. În orele alea de la 18 la 22 ca presupun ca nu îl culcați la 12 noaptea? Facem un calcul asa rapid câte ore pe an stai cu copilul tău în condițiile astea?

      (Citează)

    • Pe tine cine te-a crescut PMK?
      Eu stiu ca am crescut cu bunica-mea pana in clasa a 2-a ca iesise la pensie.
      Iar pe ai mei ii vedeam cand veneau de la munca, pe la 15-16.

      Iar despre calculul zilelor noastre, hai ca-ti fac eu, 17-22 -> 5 ore pe zi, plus weekendul integral.

      Eu nu va inteleg cum aberati in halul asta; la voi unul din parinti are salariu atat de mare incat sa munceasca doar unul iar celalalt sa creasca copilul sau cum?

      Credeam ca nu mai e de actualitate chestia cu femeile care stau acasa si cresc copii.

        (Citează)

  37. Am copii de varsta scolara mare (generala si liceu). Cred ca o sa ii las sa mearga la scoala daca se respecta regulile de care aud in discutiile cu scoala: 1/3 dintre elevi simultan la scoala/restul online, program redus, dezinfectant la scoala, masca obligatorie pentru toti, tot timpul. O sa le asigur eu transportul cu masina personala.

    Bunicii nu stau cu noi, nici macar in acelasi oras.

    Stiu ca e un risc si pentru noi, dar as zice ca ar trebui facut pasul.

    Strict in cazul meu (scoala in oras mare): daca situatia devine mai complicata dupa 2-3-4 saptamani de scoala (apar focare in scoli), as zice ca ar trebui revenit total in online si asteptat ianuarie 2021. In speranta ca am avea un vaccin pana atunci.

      (Citează)

  38. Vin tarziu la petrecere dar am un raspuns pentru intrebarea asta:

    “Cum îi înveți integrale și derivate pe cei de liceu, când inclusiv la tablă, cu grafice și explicații lente este dificil?”

    Le oferi un material disponibil online gratuit care sa vorbeasca pe limba lor:

    https://archive.org/details/CalculusMadeEasy/page/n5/mode/2up

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus