un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Acer Predator Triton 300, laptop de gaming performant

24 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Acer Predator Triton 300, acesta din generația nouă testat de mine și descris aici, pare genul de laptop de gaming cu hardware performant și preț totuși ținut sub control pentru că s-au făcut niște compromisuri în anumite direcții. Nu deranjante, e un laptop bun, dar să știți de ele dacă vă interesează modelul.

Specificații Triton 300 PT315-52:

  • procesor Intel Core i7-10750H cu 6 nuclee/12 threaduriecran 15,6 inchi, Full HD, 240 Hz
  • placă video NVIDIA RTX 2070 cu 8 GB RAM (plus placă Intel UHD)
  • 16 GB RAM DDR4, stocare 1 TB pe PCI-Express 3.0
  • Wifi 6, port LAN 10/100/1000 Mbps, 1x USB-C, 3x USB-A 3.1 Gen2, HDMI 2.0, miniDP 1.3, ieșire căști
  • tastatură iluminată cu 4 zone, numpad, webcam
  • 359 x 255 x 19,9 mm, greutate 2,2 kg
  • alte detalii găsiți pe site-ul oficial.

Preț: începând pe la 6.500 lei, modelul testat de mine costă aproximativ 8.000 lei. Din păcate, Acer e mai rapid cu mostrele hardware de test decât cu actualizat site-uri și prețuri pentru noile generații, așa că sunt prețuri aproximative. Doar Altex are listat un model acum. Atenție la cod, vorbim de PT315-52, nu -51, care-i generația anterioară dacă nu mă înșel. Până și site-ul Acer prezintă momentan generația testată de mine, dar în secțiunea Modele rămâne cea veche.

CUM ARATĂ

Triton 300 este un laptop negru, foarte decent în aspectul său, doar logo-ul seriei Predator de pe capacul monitorului arătând că este unul de gaming. Laptopul are carcasa din aluminiu, un bonus ca feeling și rezistență în timp, un mic dezavantaj în disiparea căldurii pentru că anumite zone ale carcasei devin foarte fierbinți.

Ecranul de 15,6 inchi are o ramă de dimensiuni destul de mici pe trei laturi, un alt element care-l face să pară mai finuț, alături de grosimea sa totală de doar 19,9 mm și greutatea de 2,2 kg. Per total mi-a plăcut cum arată, se simte portabil și bine construit în majoritatea timpului.

Tastatura are 4 zone de iluminare, arată ca mai jos dacă activezi curcubeul. Tastele sunt mari, dar cumva moi la apăsare, fără acel clank-clank al unei tastaturi de gaming. Iluminarea lor se poate regla în diverse moduri din aplicația Predator Sense inclusă.

Touchpad-ul este punctul slab al construcției, adică pare firav, parcă slab integrat în carcasă, fără o susținere prea bună în soclul său. În practică nu prea contează, că-i laptop de gaming și sigur se va utiliza un mouse extern.

Porturile sunt bine așezate, ai USB-uri pe ambele părți, ai chiar și port LAN pentru rețea cablată. Mufa de alimentare este în spatele laptopului, după monitor, deci nu te deranjează acel cablu pe lângă porturile utile.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Acel Core i7-10750H cu 6 nuclee este printre cele mai bune soluții Intel pentru laptopuri în acest moment. Este un procesor performant care poate urca în turbo până la 5 GHz și pe Triton-ul 300 testat de mine este bine împerecheat cu această placă RTX 2070 cu 8 GB memorie RAM, care este un model excelent, probabil cea mai performantă placă video pentru un laptop bun de gaming. Știu că sunt soluții și cu plăci RTX 2080, dar acolo riști să dai în alte probleme legate de disiparea căldurii.

Nu, aș spune că RTX 2070 este soluția perfectă pentru un laptop de gaming, mai ales unul precum Triton 300 care vine cu ecran Full HD la refresh variabil de până la 240 Hz. Rezoluția poate că pare mică într-o lume în care avem uzual și rezoluții mai mari, dar pe 15,6 inchi este perfectă, iar placa video performantă înseamnă că vei juca orice joc în frame rate mare, adică te vei putea bucura de refresh-ul variabil al ecranului.

Rezultatele au fost foarte bune. În 3DMark TimeSpy am obținut 6.402 puncte, un rezultat peste media clasei “gaming laptop” din acest program de benchmarking. Rezultatul a fost foarte bun și în testul Port Royal, care măsoară performanța ray tracing, care a fost foarte bună.

Singurul joc de-ale mele cu benchmark inclus care contează pentru astfel de hardware este Shadow of the Tomb Raider. 84 average FPS cu toate setările pe Highest, un rezultat excelent, mai ales că vine la pachet cu refresh-ul variabil al monitorului și fiecare cadru este randat pe ecran fără artefacte deranjante de tearing.

Am activat și ray tracing pe Ultra și o funcție de îmbunătățire a mișcării părului și am ajuns la 50 fps, tot un rezultat excelent având în vedere setările.

M-am jucat și Flight Simulator pe acest laptop și a mers excelent cu toate detaliile la maxim. Asta e lucru mare, că e plin netul de oameni are se plâng că le merge slab pe configurații similare. Eu n-am avut nici o problemă, am fost doar trist când l-am împachetat la loc și m-am întors la sistemul meu mult mai slab.

Spuneam acum că laptopul a făcut niște compromisuri. Este de fapt unul singur, dar cu două efecte. Sistemul de răcire este prezentat de Acer dreptul unul performant, cu un design modern ce folosește toate trucurile necesare pentru a fi silențios și eficient. În practică, însă, este foarte zgomotos încă de la turație medie, când laptopul face zgomot și, dacă nu porți căști, este deranjant de zgomotos.

Poate că veți spune că orice gamer poartă căști, dar sunt multe jocuri în care n-ai nevoie de sunet “de bufniță” și deci difuzoarele stereo ale laptopului, care sunt destul de bune pe calitatea sonoră, ar fi suficiente. Nu și când încep ventilatoarele să funcționeze, adică practic imediat ce deschizi jocul, pentru că acel procesor și placa video au nevoie de răcire serioasă.

Dacă muți ventilatoarele pe Maximum din setări, deja seamănă a mediu industrial acolo. Prima oară când am făcut asta, pisicile s-au speriat și au fugit din cameră. Nivelul sonor se duce spre 52-55 dB, adică puternic.

Apoi, acest sistem de ventilație dă afară căldura pe toate părțile posibile și un efect al său este încălzirea foarte puternică a carcasei în zona de deasupra tastelor. WASD și alte taste mai centrale nu sunt afectate, dar dacă ai de apăsat zona cu Ins-Del de sus și duci din greșeală degetul mai sus de ele, simți că te arzi. Temperatura pe carcasă ajunge pe la 60 de grade C, mult peste ce poate fi atins confortabil.

Într-un fel sunt efecte normale ale configurației hardware puternice, ce generează multă căldură, și ale carcasei de aluminiu, care se încălzește și ea ceva mai mult poate decât una din plastic. Nici alte laptopuri similare nu stau bine la acest capitol, de altfel, un fel de reminder că tehnologia laptopurilor de gaming cu carcasă subțire este totuși un compromis la partea de răcire.

În rest, am avut 16 GB RAM DDR3 și un SSD de 1 TB pentru stocare, fabricat de Western Digital. Testele mele au arătat 3000 MB/s scriere și citire secvențială, rezultat foarte bun ce va ajuta enorm la încărcarea rapidă a jocurilor și nu doar în pauzele de loading.

Plăcile de rețea, atât cea wireless compatibilă 802.11ax și cea LAN, au chipseturi Killer care teoretic sunt mai rapide, mai potrivite pentru gaming. Personal n-am văzut niciodată avantaje față de alți producători de adaptoare de rețea. Avantajul principal al lui Triton 300 este că are, totuși, port LAN, ceea ce înseamnă din start latență mică și bandă mare de download atunci când vrei să tragi vreo 200 GB pentru un joc.

SOFTWARE

Lăsând la o parte un antivirus Norton care pare să vină deja expirat sau ceva așa, laptopul are software-ul Predator Sense preinstalat și disponibil inclusiv la apăsarea unei taste special pe tastatură. Din acest poți monitoriza temperaturile, poți regla iluminatul tastaturii, poți regla ventilatoarele și poți face un overclocking, deși nu pare a mai fi nevoie.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Hardware performant.
  • Preț bun pentru gama sa.
  • Ventilatoarele devin zgomotoase.
  • Carcasa se încălzește puternic deasupra tastelor.

CONCLUZIE

Acer Predator Triton 300 este făcut pentru gaming și atât. Placă video performantă, procesor de top, ecran cum trebuie, poate chiar prea mult în 240 Hz. Nu are alte briz-briz-uri precum senzor de amprente sau Thunderbolt care probabil nu sunt utile celor ce vor doar să se joace și atât, iar asta le-a permis să țină prețurile la un nivel decent, modelul fiind acum un best-buy pentru “gaming și atât”.

Dezavantajele sale sunt răcirea zgomotoasă și încălzirea foarte puternică a zonei de deasupra tastelor. Nu-s dezavantaje cruciale, eu le trec la categoria “să știți că există”, nu dealbreaker.

Preț: începând pe la 6.500 lei, modelul testat de mine costă aproximativ 8.000 lei. Din păcate, Acer e mai rapid cu mostrele hardware de test decât cu actualizat site-uri și prețuri pentru noile generații, așa că sunt prețuri aproximative. Doar Altex are listat un model acum. Atenție la cod, vorbim de PT315-52, nu -51, care-i generația anterioară dacă nu mă înșel.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Typo: ai scris Asus in loc de Acer la sistemul de racire.

      (Citează)

  2. Display-ul suporta HDR sau se poate activa in windows ? eventual suporta dolby vision ?

      (Citează)

  3. Acer, Acel sau Asus? Cine este producătorul?
    Cred ca este un typo…

      (Citează)

  4. Carcasele de metal ajuta la disiparea caldurei in mediu, si sunt mult superioare celor din plastic, astel faca pui laptopul pe un cooler, chiar il raceste.

    Touchpadul e ok, nu-mi plac cele A4 care te incurca cand tastezi.

    Tastatura insa este ce trebuie, toate tastele de dimensiunea potrivita, format ibm, silentioase, luminate puternic si numpad.

    Pret incepand de la 6500, dar defapt e 8000lei, ca cel la 6500 l-am pus doar ca sa apara in lista de cautari dupa pret, ca n-are procesor sau placa video.

      (Citează)

  5. Sa nu uitam de ddr3

      (Citează)

  6. Sigur nu ai vrut să scrii Acer aici?

    “ Sistemul de răcire este prezentat de Asus dreptul unul performant, cu un design modern ce folosește toate trucurile necesare pentru a fi silențios și eficient.”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus