►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Android 11 a fost lansat oficial astăzi și, ca și la câteva versiuni anterioare, nu sunt foarte entuziasmat de asta. Google adaugă constant funcții noi atât în backend, cât și în interfață, și nu zic că n-ar fi bune sau binevenite, dar niciuna nu este entuziasmantă, ceva să mă facă să zic “abia aștept Android 11!”
Eu am un Samsung S20, așa că mă aștept să văd acest update cândva prin decembrie sau ianuarie, dacă Samsung va păstra calendarul din alți ani. Momentan Android 11 se lansează pe seria Pixel și, surprinzător, va fi rapid disponibil pe câteva modele OnePlus, Xiaomi și Oppo. Au renunțat la numele bazate pe dulciuri, așa că acesta se numește Android 11 si atât.
Totuși, un nou Android. S-or fi dus vremurile când noile generații aduceau funcții cruciale, dar să ne uităm un pic pe Android 11. Iată principalele noutăți și cum mi se par mie.
Controlul dispozitivelor smart din casă. Android 11 introduce un fel de shortcut-uri pentru alte dispozitive smart. Apeși lung butonul de power și, în acel meniu ce conține de obicei Shutdown și Restart, acum vor fi și opțiuni de control al becurilor, prizelor, boxelor și ce altceva mai ai prin casă.
Treaba asta îmi place pentru că am becuri Philips Hue într-o cameră, câteva prize inteligente și două difuzoare Google Home instalate, plus robotul aspirator. Nu știu dacă acele aplicații în sine trebuie să fie actualizate pentru a se integra cu acest nou meniu sau vor fi luate automat din Google, dar pe termen lung nu strică niște scurtături de acest gen. În prezent, folosesc vocea și Google Assistant, că e cel mai rapid.
Notificările din chat-uri devin mai importante. Android 11 le va grupa pe cele de la WhatsApp, Messenger și alte asemenea programe în partea de sus a notificărilor, ca să nu se piardă printre alte notificări de la diverse aplicații, în funcție de cât de multe primești. Nu-i rea ideea, deși pentru mine nu rezolvă vreo problemă importantă.
Bubbles API. Bule, bule peste tot. Urăsc opțiunea chat heads din Messenger, e prima pe care o dezactivez la fiecare nouă instalare. Acum Android 11 aduce un API oficial pentru ca fiecare aplicație să poată introduce rapid astfel de bule și poate că acum vor funcționa mai bine.
Screen recording. Acum Android 11 include o opțiune de a captura întreg ecranul ca pe un clip video. Eu aveam deja asta în interfața Samsung și n-am folosit-o niciodată, că n-am avut de ce. Poate fi utilă pentru cei ce fac tutoriale sau când vrei să arăți cuiva cum să rezolve o problemă pe telefon (înregistrezi tu meniurile și trimiți clipul prin whatsapp, de exemplu), dar trebuie să aibă cam același telefon ca și tine.
Android Auto devine wireless. Desigur, trebuie să ai un automobil compatibil cu AA wireless, că altfel nu contează, iar astfel de automobile sunt foarte puține spre deloc în prezent.
Android Auto e foarte mișto, eu îl folosesc non-stop pe mașină și vă recomand cu încredere opțiunea, dacă aveți de ales. Treaba asta solicită însă bateria telefonului, deci nu strică să-l ai conectat prin cablu la mașină. Mai mult, cum telefonul nu mai este necesar în mașină (eu îl țin într-un suport de pahar între scaune), de ce n-ar sta și conectat pe cablu, ca să-l ai încărcat la finalul călătoriei?
Nu știu, dar pentru cei ce preferă AA wireless, va fi implementat în Android 11. Am văzut că unii dezvoltatori 3rd party lucrează la un dongle ce va face posibil AA wireless și pe automobile ce nu suportă nativ treaba asta.
Poți schimba mai ușor output-ul de sunet. Adică poți comuta rapid între căștile bluetooth și difuzorul telefonului și poate alte difuzoare detectate automat în zona. Cool, cool, cool.
Digital Wellbeing extins. Există un Bedtime Mode care dezactivează notificări atunci când te culci, ca să nu fii deranjat, și alte asemenea îmbunătățiri.
That’s it. Cu acestea se laudă Android 11 în principal, plus o mică îmbunătățire la partea de permisiuni acordate aplicațiilor, care devin mai ușor de înțeles și gestionat. Nu-i mult, în opinia mea.
Mai sunt, desigur, multe îmbunătățiri sub capotă, de exemplu:
Are you not entertained? Nu chiar. Eu sunt în modul “meh”.
Update, că mi-au adus aminte: știți ce nu are? Un mod de gestionare a încărcării bateriei, astfel încât să-i spui “încarcă doar până la 90%, că mi-e suficient” sau “încarcă peste noapte până la 90% și apoi du în 100% cu câteva minute înainte să mă trezesc”. Unele telefoane fac asta din propriul soft, dar era de câteva generații timpul să apară și în Android-ul pur, dar încă nu-i.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
09/09/2020 la 11:57 AM
Au renuntat la numele de placinte. Pentru mine e un win maxim.
Jules(Citează)
09/09/2020 la 12:18 PM
“Mai mult, cum telefonul nu mai este necesar în mașină (eu îl țin într-un suport de pahar între scaune), de ce n-ar sta și conectat pe cablu, ca să-l ai încărcat la finalul călătoriei?
Nu știu, dar pentru cei ce preferă AA wireless, va fi implementat în Android 11.”
Motive pentru conectare Android Auto wireless:
– pentru că unele mașini au deja încărcare wireless inclusă, pui telefonul pe pad și gata
– pentru că e posibil sa nu ai cablul de încărcare la tine, doh :)
Silviu(Citează)
09/09/2020 la 12:57 PM
Cablu am mereu (două usb-c și un micro), dar tot ar fi mai bine să folosesc încărcarea wireless. E în spatele consolei centrale și nu e ușor de accesat, mai ales din mers. Și cum eu butonez telefonul, de multe ori chiar și în mers (mai ales în trafic, când lane keeping și ACC se descurcă destul de bine), chestia asta m-ar putea face să renunț la obicei.
Giani Mucea(Citează)
09/09/2020 la 12:20 PM
Same here. Astept ceva proces pe tema, care sa ii oblige pe androijii astia sa ofere posibilitatea de a dezinstala ( complet) serviciile legate de google apps. Nu numai disable & uninstal updates, chestii care le pastreaza acolo si tot fac lucruri prin background.
Astept inapoi api-ul cu accesul la microfon si flowul audio din apelul telefonic pentru a putea avea functii de call recording – LA TELEFONUL TAU .
Astept multe…
Catalinx(Citează)
09/09/2020 la 1:25 PM
Ia un Huawei nou si scapi complet de gapps :))
Mario(Citează)
09/09/2020 la 4:44 PM
Cateva comenzi adb si scapi cam de orice. Am scos cam tot ce nu folosesc, inclusiv de la producator, nu doar gapps. Sunt cativa pasi simpli, gasesti cam pentru orice model.
Lucian(Citează)
09/09/2020 la 2:28 PM
Detalii, detalii… Din trei in trei versiuni chiar apar imbunatatiri serioase, asa ca fâs maxim android …. Sa mearga acolo si gata😂
Justin(Citează)
09/09/2020 la 3:10 PM
Salutare. De ce ai renunțat la S10? Merită trecerea de la S10 la S20? Mersi.
Andrei M.(Citează)
09/09/2020 la 4:39 PM
Eu am Oneplus, de pe vremea 5T și upgrade-ul la fiecare Android mi-a venit foarte repede. Deci, eu nu sunt surprins dacă se întâmplă la fel și de data aceasta.
motanes(Citează)
09/09/2020 la 4:48 PM
Hai pe iOS nwradu că ai Optimized Charging până la 80% :D
ionică(Citează)
09/09/2020 la 4:56 PM
Multe Android-uri au funcția asta de ceva vreme.
Giani Mucea(Citează)
09/09/2020 la 4:56 PM
La PS am primit eu un update la Huawei P20 lite acum o jumatate de an. Pe MiUI ala al lor, sau cum naiba il cheama.
ipo(Citează)