►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Bănuiesc că ați aflat că Chadwick Boseman, actorul principal din Black Panther, a murit la doar 43 de ani de cancer de colon. S-a luptat 4 ani cu boala.
Sunt impresionat că a găsit forța necesară pentru a juca în atâtea filme în ultimii ani, deși suferea de acest cancer. Cred că pentru mulți oameni ar fi dispărut complet motivația, pasiunea de a mai depune un astfel de efort.
S-a zis mult RIP Black Panther pe net, dar haideți să ne uităm un pic dincolo de asta. Să și învățăm ceva din decesul unui om de 43 de ani.
Sper că știrea aceasta îi face pe cât mai mulți oameni să-și spună “băi, ia să merg eu periodic la câte un control de așa ceva” și chiar să facă asta de acum încolo, având în vedere că o analiză la 1-2 ani poate face oricine, mai ales că acum există niște teste neinvazive (adică nu-ți bagă nimeni nimic în fund, în caz că asta vă sperie). Pentru mine acesta a fost efectul știrii: să mă informez despre această boală și să decid să nu ignor analizele necesare atunci când va fi cazul.
În caz că nu știați, cancerul de colon nu are dureri care să-l anunțe, iar când apar simptome vizibile, de obicei este prea târziu sau tratamentul este foarte complicat.
Am căutat câteva informații despre cancerul de colon și majoritatea ar trebui să vă îngrijoreze:
Cancerul colorectal (colon sau rect, părți ale intestinului gros) este în top 3 cancere la nivel mondial.
În România, este pe locul doi ca incidență și ca mortalitate. În 2018 s-ar înregistrat 11.000 de cazuri noi și 6.000 de decese. În Europa, rata de supraviețuire la 5 ani este de 60%, adică atâția dintre cei diagonosticați sunt încă în viață după 5 ani de la diagnostic. Nu știu cât e rata de supraviețuire la 10 ani.
În România, incidența este de 10,1/100.000 de bărbați și 7,3/100.000 de femei. Bărbații sunt mai des afectați, dar riscul nu trebuie ignorat nici la femei.
Cancerul colorectal pornește de la polipi ce sunt inițial benigni și în timp pot deveni canceroși. De asta analize periodice precum colonoscopia pot descoperi acești polipi în stadiul incipient, când sunt ușor de eliminat și nu atrag riscuri, pe când dacă sunt lăsați să se dezvolte se pot transforma în tumori maligne.
Nu există simptome inițiale, doar analizele te pot avertiza de apariția și dezvoltarea acelor polipi. Simptome ulterioare includ sângerări în scaun, colon iritabil, oboseală și altele. Cei cu astfel de simptome n-ar trebui să le ignore, ci să meargă rapid la un doctor pentru a se programa la o analiză. Tratamentul este chirurgical, plus radioterapie și chimioterapie.
Factorii de risc includ vârsta, că de obicei după 50 de ani crește semnificativ șansa de a avea așa ceva. Apoi avem cele clasice: fumatul și alcoolul, alimentația nesănătoasă, obezitatea și sedentarismul. Uneori contează și factorii genetici, cei care au avut în familie cazuri ca cancer al sistemului digestiv sunt mai predispuși la astfel de boli.
Înțeleg că acum există teste neinvazive care urmăresc detectarea de cantități minuscule de sânge în scaun, iar dacă testul este pozitiv, se va recomanda o colonoscopie (cameră video prin fund, basically), care-i analiza cea mai sigură. Știu, nu pare bărbătesc să-ți bage cineva o cameră video în fund, dar tubul respectiv este foarte subțire și probabil dat cu lubrifiant și sigur mai plăcut decât radioterapia.
Orice medic de familie competent probabil va recomanda astfel de analize periodic celor ce au peste 50 de ani, dar pentru asta trebuie întâi să mergi la medic și să și asculți de recomandările acestuia. Așa că iată o idee importantă ce sper să rămână în mintea tuturor din acest articol: trimiteți-vă rudele de peste 50 de ani sau mergeți chiar voi dacă aveți o astfel de vârstă la analize periodice! Este un efort foarte mic pentru a elimina riscurile unei afecțiuni foarte periculoase.
Spuneți-le de acest caz, de riscuri, de faptul că nu există simptome decât într-o etapă avansată, spuneți-le care sunt simptomele bolii ca măcar să le cunoască și să meargă imediat la doctor în caz că le au, nu să amâne luni sau ani de zile un control pentru că “poate trece”.
A doua idee: ca și în cazul altor afecțiuni (infarct, AVC etc), incidența cancerului colorectal în rândul adulților de 20-49 de ani a crescut în ultimele decenii. De ce? Factorii de risc de mai sus: alimentație nesănătoasă, fumat, mai multă obezitate, probabil stres și statul cu fundul pe scaun toată ziua la birou. Sedentarismul, deși greu de evaluat, se pare că este un factor de risc important în această afecțiune.
Așa că, dacă aveți unul sau mai multe simptome de mai sus (sau din linkurile de mai jos), mergeți la un medic, nu așteptați să treacă, nu ziceți că poate doar aveți “ceva la burtă”. Și, până se actualizează ghidurile de screening și află toată lumea de ele, poate n-ar strica să întrebați și un medic deja bine informat dacă ar fi cazul să mergeți la analize periodice mai devreme de cei 50 de ani uzual recomandați pentru începerea lor. În fond, Chadwick Boseman avea 40 de ani când a fost diagnosticat și a murit la 43 de ani. Și nu părea sedentar sau fumător sau obez.
Mai multe informații: 360medical, Ponderas, Spitalul Timișoara, Centrul Provita.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
29 comentarii
31/08/2020 la 7:37 AM
Statul pe scaun împiedică circulația sângelui, poate de asta contribuie.
Chadwick Boseman a fost din clasa ceva mai săracă, Denzel Washington i-a plătit din studii. Iar în SUA când ești dintre săraci mănânci și mai multă mâncare proastă și nesănătoasă. Plus ce poluare au acolo.
Colonoscopia este o analiză ce-i drept incomodă care uneori chiar trebuie făcută. Dar 4l de apă cu fortrans sunt o tâmpenie, 2l e maximul pe care îl poate bea un om normal. Și sunt de ajuns sa te facă bec pe interior.
Din experiența mea ajută să respiri și să încerci să relaxezi cât poți din corp în timp ce te umflă ca pe un cimpoi. Dacă ți se pare că merge prea ușor și prea repede înseamnă că nu ți-o fac corect și cu simțul răspunderii.
Gaelex(Citează)
31/08/2020 la 7:40 AM
mezelurile, carnea rosie, dulciurile si alcoolul sunt principalii factori din alimentatie care favorizeaza cancerul de colo-rectal.
Giovani(Citează)
31/08/2020 la 8:33 AM
Exact. Carnea procesata si prajelile trebuie rarite in alimentatie. In plus, miscarea zilnica e recomandata, evident
kilroy(Citează)
31/08/2020 la 10:06 AM
Banuiesc ca fumati amandoi :) …. de asta fumatul nu apare in lista asta.
geretus(Citează)
31/08/2020 la 11:03 AM
tigara e aliment? tare.
Giovani(Citează)
31/08/2020 la 10:05 AM
in Franta testul este obligatoriu ( si gratis) dupa 50 de ani.Din doi in doi ani trebuie facut. Daca nu iese bine se face colonoscopie si gastroscopie cu anestezie totala ,spitalizare o jumatate de zi. Nu cere nimeni spaga. Bafta tuturor!
io(Citează)
31/08/2020 la 10:34 AM
Luat bacterie din spital acum 4 ani. Ramas cu un colon pretentios. Acum 3 ani facut colonoscopie. O sa o refac peste 2 ani(am 38). Se recomanda sa se faca pe la 5 ani dupa varsta de 50. Eu avand istoric de probleme, prefer sa o refac la 5 ani sau de cate ori considera partea medicala. Sunt inginer, nu cadru medical sa-mi dau cu parerea. :) Asa ca va sfatuiesc: Fuga la consult cu analize 1 data pe an. Imi vad parintii cum au teama de a se duce la doctor de frica sa nu le gaseasca ceva. Ii cred..au 67 ani. Ca sa eviti si ca sa te ajute si corpul, mai bine o faci devreme.
Floare(Citează)
31/08/2020 la 10:49 AM
Nu (mai) fumez de peste 20 de ani. Oricum, fumatul poate produce mai multe tipuri de cancer, nu doar de colon
Kilroy(Citează)
31/08/2020 la 11:25 AM
eu incerc sa nu depasesc doua pachete pe zi. nu mi-ai da 80 de ani.
Giovani(Citează)
31/08/2020 la 10:52 AM
Sânge în scaun poți să ai și de la hemoroizi. Nu există test neinvaziv pentru colon. Colonoscopia este singura investigație recomandată de doctorii gastroeneterologi, cel puțin din România.
O faci, sedat sau nu, și ai scăpat.
motanes(Citează)
31/08/2020 la 10:44 PM
din cate stiam eu, exista si pastila care face poze …cred ca e destul de neinvaziv, nu?
the_real_blue(Citează)
31/08/2020 la 11:02 AM
Pentru bărbații adevărați cu priviri de domnișoară în cabinet: colonoscopia nu e mare chestie și nu, nu te pune nimeni să stai în patru labe pe un pat. Se stă pe o parte, camera aia cu cablu este foarte subțire (10 mm diametru) iar investigația durează căteva minute. Cum se simte? Ca un supozitor, atât, nu te violează medicul și nu-ți vede nimeni puța, că nu are cum.
Am amici care suferă la greu, hemoroizi and stuff, stau așa ca fraierii ptr că le e rușine să se ducă la doctor.
Aș scrie unde am fost, un medic super mișto care m-a făcut să mă simt bine discutând despre asta, dar nu știu dacă am voie :)
Mihai(Citează)
31/08/2020 la 11:39 AM
Colonoscopie făcută ca lumea durează peste un sfert de oră. Trebuie să intre minim 1m în tine și să se uite cu atenție la toate chestiile și formațiunile găsite acolo.
Gaelex(Citează)
31/08/2020 la 4:08 PM
nici eu nu ma simt confortabil cand am chestii pe langa gaura curului, dar jur ca m-as duce si lunar sa-mi bage ceva in fund doar sa nu am probleme mai tarziu.
GabrielG(Citează)
31/08/2020 la 4:53 PM
Lungime de lucru: 160 mm 🙂
Kilroy(Citează)
31/08/2020 la 11:13 AM
Mai este si colono-CT, care e mai putin invaziva decat colonoscopia clasica. De exemplu: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/colonoscopia-virtuala-colono-ct
paul(Citează)
31/08/2020 la 11:56 AM
Da, tot îți suflă aer în… intestin. Tot prin zona aia de care fuge lumea. Numai că nu mai urmează șarpele ăla de 1m. :)))
motanes(Citează)
31/08/2020 la 3:25 PM
Si daca gaseste ceva tot la cea clasica te intorci.
gicu(Citează)
31/08/2020 la 12:00 PM
click-bait article, ca e la moda.
acum iar o sapt toata lumea e experta in cancer colon, sa vedem ce urmeaza sapt viitoare in focus.
CTP ce parere are?
Mihai(Citează)
31/08/2020 la 12:33 PM
Mihai, dar fiind că este al doilea cancer de care se moare în România, eu zic că este un subiect al dracului de la modă. Din păcate.
Din fericire, unii dintre noi putem trata cu seriozitate subiectul, putem face controale și adopta un regim mai prietenos cu speranța de viață.
Ceilalți pot lua în glumă subiectul, pentru că se știe, caterinca este cel mai mare dușman al cancerului.
Sănătate!
motanes(Citează)
31/08/2020 la 12:02 PM
Salutare Radu,
Ma bucur ca ai atins acest subiect.
Varul meu, persoana de 30 de ani a avut cancer de colon depistat in faza incipienta si a fost operat la timp. E ok. De mentionat ca isi face un set complet de analize anual.
Problema grava la cancer este ca el de fapt nu se trateaza (chiar si dupa intervenitie chirurgicala + urmat tratament citostatic) ci intra in remisie un numar de ani: 5, 10, 20+ (depinde de multi factori). Boala poate recidiva. Odata ce ai fost depistat/operat/”tratat”, chiar daca intr-o faza incipienta, trebuie sa te monitorizezi evolutia din 6 in 6 luni.
Asadar mare atentie.
Mihai(Citează)
31/08/2020 la 12:52 PM
daca vrei sa iei subiectul cu seriozitate, nu te sesizezi dupa ce moare un actor.
daca tu esti constient ca e o chestie nasoala, inseamna ca deja iei masuri si faci ceva in directia asta
sau ce, ne isterizam acum toti ca a murit un dude si nu mai prinzi loc la o colonoscopie in urmatoarele 3 luni?
Mihai(Citează)
31/08/2020 la 2:15 PM
Mihai, sunt de acord cu tine că sănătateaq trebuie să fie o preocupare continuă.
Pe de altă parte, puterea exemplului este al naibii de eficientă. Oamenii pot fi provocați să deschidă ochii pe subiecte pe care altfel le ignorau: “I-auzi, actorul ăla avea o grămadă de bani și a murit de cancer. Ce-ar fi să fac un control să nu mă trezesc prea târziu?!”.
Dacă un exemplu dat poate înseamna o viață salvată, atunci e un exemplu bun. Nimeni nu s-ar gândi la boală dacă n-ar exista bolnavi. Unii au nevoie de o poveste care să le deschidă ochii.
motanes(Citează)
31/08/2020 la 4:31 PM
o fi vreo legătură cu noile reguli de a scoate MARGARINA și derivați ….din aprilie 2021???
(mai au pe stoc PETROL? de aia e nevoie de 1 an?)
PS: cum se poate afla ce se mai pune in uleiul de gătit de e așa rezistent?
theSame(Citează)
31/08/2020 la 9:14 PM
În general rușinea nu ar trebui să te împiedice să îți vezi de sănătate dar mă rog, nu judec pe nimeni.
Pentru cine se rușinează totuși de idee – se face colonoscopie inclusiv cu anestezie. De fapt Ponderas, de exemplu, doar așa face.
La câte glume cu gay am făcut la viața mea, mă așteptam să îmi livreze karma un doctor negru, voinic și neîndemânatic.
În realitate am adormit frumos lângă o domnișoară care îmi băga ceva pe venă și m-am trezit pe urmă ca un prunc, cu rezultatul pe noptieră. 0 efecte, traume, senzații, whatever.
Plus că la plecare poți să îi ceri domnișoarei un număr de telefon, că acum e rândul tău :D
PKL(Citează)
31/08/2020 la 10:42 PM
bai, eu as avea o problema cu adormitul si bagatul unei chestii lungi si negre in kur…
the_real_blue(Citează)
01/09/2020 la 7:48 AM
Nu știm sigur ce culoare are :) dar mă rog, sunt de acord cu rezerva.
Then again, e mai bine decât să te îmbolnăvești. Alegeri în viață, presupun.
Painkiller(Citează)
31/08/2020 la 10:55 PM
Persoanele de culoare sunt mai predispuse la cancer de colon si de asemenea fac si cele mai grave subtipuri. Genetica slaba , Mancare proasta ( burgeri , sosuri, chimicale carbogazoase) si lipsa legumelor si fructelor (dar nu mizerii d-alea crescute cu tona de insecticid). Mai bagi in mix stres si ai o sansa mare sa iti faci nevoile prin tub ca intestin nu o sa mai ai.
Odata ce ai cancer de colon ii cam game over. As oferi bolnavilor sansa de a muri demn. Boala e insuportabila in stadiile terminale.
Romanul(Citează)
01/09/2020 la 1:22 AM
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_C_Word_(2016_film) este și pe Netflix
ps(Citează)