un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Statul se dovedește incapabil să scrie legi bune

14 Jul 2020  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Mi se pare că autoritățile vor să dea vina pe populație pentru creșterea masivă a infecțiilor cu covid-19. Ca și în multe alte țări aflate pe creștere, cei de la putere vor să susțină că ei au luat cele mai bune măsuri, dar cetățenii nu le respectă și de aici vine toată problema.

Oamenii, zic eu, își văd de viața și problemele lor cotidiene și așteaptă ca autoritățile să le ghideze în privințe complexe precum infecții și măsuri necesare. Când președintele, primul ministru și diverși alți înalți demnitari spun că lucrurile sunt sub control, oamenii îi cred. Dacă n-ar fi sub control, s-ar lua din nou măsuri, nu? Așa că omul de rând nu se gândește prea mult la infecții, numărul de teste și alte chestiuni.

Practic, însă, autoritățile sunt foarte reticente în a introduce din nou limitări și restricții pentru că, în ochii publicului, ar însemna că nu și-au făcut inițial bine treaba. Ar da o muniție foarte puternică PSD-ului aflat în opoziție și nu vor asta în an electoral, așa că preferă să spună că totul este sub control, iar creșterea infecțiilor este vina altora. (Situația este similară cu cea din SUA și poziția lui Trump despre toată problema de acolo, de altfel.)

Sigur că vina este și la cetățeni, dar aș spune că majoritar tot la guvern și inclusiv la PSD, deși partidul acesta este momentan aparent în opoziție. De ce? Pentru că oamenii de rând în general nu vor restricții și limitări, indiferent de domeniul lor de aplicare, dar pentru binele comun este sarcina autorităților să le impună prin legi și amenzi și controale.

De asta poliția stă cu radarul pe drumuri, de asta restaurantele sunt inspectate pentru respectarea condițiilor sanitare, de asta există norme de siguranță a muncii șamd. Fără astfel de legi și amenzi, oamenii ar ignora multe măsuri de siguranță din comoditate sau din dorința de a-și crește profitul propriu.

Oamenii, de asemenea, nu sunt roboți. Nu sunt Spock, deci nu gândesc întotdeauna logic. De asta este și mai mare nevoie ca autoritățile statului să gândească un set de măsuri care să țină sub control pericolele la care este supusă comunitatea și din acest motiv zic că majoritatea vinei peste situația curentă aparține guvernului (și opoziție, explic imediat de ce).

Exemple concrete legat de covid-19: amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare au fost declarate neconstituționale la începutul lunii mai. Decizia avea sens, textul respectiv era prea ambiguu și lăsa la latitudinea agentului constatator posibilitatea de a da amenzi de până la 20.000 de lei, după dorință.

OK, au trecut două luni? De ce n-a făcut guvernul o lege “bună” a amenzilor între timp? Una în care să fie scris clar, detaliat, ce amendă iei pentru fiecare situație de zădărnicirea combaterii bolilor sau nerespectarea normelor sanitare? Ce fac sutele de juriști care probabil sunt angajați în ministerele implicate și de ce nu lucrează la un text care să fie trecut prin Parlament așa cum trebuie?

Alt exemplu: tot CCR a declarat neconstituțională ținerea cu forța a bolnavilor în spitale. Până acum, aproape 600 de bolnavi de covid-19 au fost eliberați la cerere și se plimbă cine știe pe unde. Din nou, decizia CCR are logica ei: nu poți reține o persoană cu forța decât printr-un anumit tip de lege dată ca la carte, aka constituțional. Guvernul și armata sa de juriști trebuiau să știe asta și să lucreze în paralel la o lege “ca la carte”.

Am tot spus mai sus și că vina este a PSD. Este, pentru că nimic serios nu poate fi trecut prin Parlament fără voturile PSD. Guvernul PNL este reticent în a colabora cu PSD din două motive.

Primul este că vor să pară că ei fac totul, ei omoară virusul, ei salvează economia, nu PSD-ul.

Al doilea este că, de câte ori trebuie trecut ceva prin Parlament, PSD-ul vine cu condiții sau cere concesii semnificative, altfel nu votează nici măcar acele legi care sunt evident în interesul țării. Asta nu e de mirare, nu uitați că Ciolacu nu-și făcea treaba de președinte al Camerei Deputaților, iar recent parlamentari PSD au arătat cât de mult le pasă de sănătatea românilor.

Impresia mea este că PSD nu cere niște concesii normale, benefice cetățeanului, ci doar vrea să bage bețe în roate PNL-ului pentru a-i face să piardă voturi. În loc să vină cu idei bune și realiste, PSD vrea să bage în lege tot felul de SF-uri pe care guvernul PNL nu le-ar putea pune niciodată în aplicare (cum au fost toate problemele din ultimul an legate de creșterea pensiilor, alocațiilor, ajutoare date firmelor cu probleme șamd – deși nu sunt bani la buget!); iar dacă PNL nu le pune în aplicare, PSD are muniție politică pentru viitoarele alegeri parlamentare și locale.

În fond, nici în 2016 nu le-a fost greu să promită covrigi în coada câinilor, iar apoi să nu facă aproape nimic din planul de guvernare promis atunci în schimbul voturilor.

Așa că cei din Guvern și Parlament se joacă de fapt cu sănătatea românilor prin incompetență, lipsă de organizare și de viziune și prin tertipuri politice făcute doar pentru interesul lor. Toți vor să profite politic de întreaga situație, iar măsurile cu adevărat utile pentru cetățean, pentru mine și tine, sunt undeva pe planul doi sau trei, cât să se poată susține că ei au vrut să facă bine, dar n-a mers din vina altora.

Și ce se întâmpla între timp? Păi cresc cazurile de covid-19. 698 de cazuri vinerea trecută, recordul absolut din acest an. 413 cazuri noi într-o zi de luni, după o duminică în care se efectuează mai puțin de jumătate din numărul uzual de teste. Și cifra aceasta a fost un record, dar nu l-a observat nimeni: este cel mai mare număr de cazuri contorizate într-o zi de luni, adică după un număr mult mai mic de teste pentru că în weekend personalul multor laboratoare are liber.

Și problema este că nu mai poți cere oamenilor să stea în casă și să iasă doar pentru cumpărături de bază. Țara nu se poate închide ca în starea de urgență, că altfel intră în faliment. Activitatea trebuie reluată și se reia, dar în același timp statul trebuie să vegheze că sunt respectate noile prevederi despre cum poți face “activități”, adică masca pe figură unde e cazul, distanțare socială șamd.

Astfel de chestiuni simple sunt suficiente, toți experții zic asta. Trebuie doar vegheat că sunt aplicate.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Unde sunt poliția, jandarmeria și chiar armata când trebuie sa protejeze populația chiar si de propria prostie?

    Te asigur ca e cu totul altceva sa îți zică sa pui masca corect un soldat cu automatul în mână decât un bodyguard sfrijit.

    Fără amenzi, fără legii speciale. Ordin pe unitate sa detașeze personal și instrucțiuni. Aia care fac pe smecherii ca nu e lege sa ii oblige? Ultraj și gata.

      (Citează)

    • Haha ai enumerat unele din instituțiile care sunt recunoscute pentru gradul superior de inteligență și corectitudine (mai lipseau gardieni publici din listă)
      O parte mare din vina este că nu poți lăsa un cap de cretă sa dea amenzi cum vrea el că nu îl duce și cum au demonstrat atât poliția cât și jandarmeria sunt meserii in folosul angajatorilor/stăpânilor lor și nu sunt servicii prin care sa vină in folosul comunității. ( Că o paranteză ce se mai aude de jandarmii de la ultimele manifestări la căror singur scop era să bată câți mai mulți oameni că șeful lor parca a fost promovat. Sau despre planul de amenzi al poliției care nu există dar de fapt există)

        (Citează)

    • @Gaelex, adica ca ieri sau alaltaieri cand s-au dus animalele alea de la Jandarmerie sa vaneze oameni in metrou pentru ca n-au sapca? Asta e societatea in care vrei sa traiesti?

      Mi se pare fascinant cum toti vreti libertate de constiinta si gandire, dar cand sunt altii care gandesc diferit ati sari cu ciomagele pe ei.

        (Citează)

    • @sin: ăla de la metrou poate gândi numai cu gura și nasul descoperite?
      Societatea în care verau să trăiesc e aia în care se respecta regulile de către toată lumea.

        (Citează)

    • @alunelu: ar trebui sa fii mai linistit, ca poate de maine trebuie sa mergi pe tocuri la munca ca asa sunt noile reguli si posibil sa fii tu ala alergat de jandarmi sa te incalte.

        (Citează)

    • Educația mai trebuie făcută și cu forța, Petru cel Mare și-a tuns boierii de bărbile păduchioase cu forța.

        (Citează)

  2. 😀 Radu, mai tii minte ca acum cateva luni spuneai ca acest virus este doar un fel de gripă si ca iti vei face pe mai departe vacanta?
    De unde îngrijorarea asta acum?
    Ca avem guverne de incompetenți, fie de stânga fie de dreapta, asta este realitatea!
    Ce trebuie noi, formatorii de opinie, sa facem este să ii convingem pe ceilalti sa respecte măsurile de bun simt.
    Am vazut oameni care, deși vecinii lor se chinuiau să respire la ATI datorită Sars 2*, tot pretindeau că este făcătură.
    Ce pot sa mai spun!
    *am ales sa folosesc numele real al acestui virus si nu numele bolii pe care o generează (Covid 19), în speranța că, totuși, vor fi persoane care vor înțelege gravitatea situației. Si da, sunt printre cei care speră ca China va plăti până la capăt într-o anumită zi!

      (Citează)

    • Un individ care a stat cu toata familia internat pentru Covid-19 a iesit cand avea inca teste pozitive, desi soacra-sa a ajuns intre timp la ATI. Iata explicatia lui:

      ”După șapte zile de stat în salon, soacra mea a început să aibă probleme de respirație. I s-a adus inițial o mască cu oxigen. Dar problemele acesta cu respirația au apărut în contextul în care era foarte cald, stăteam cu toate geamurile deschise de se făcea un curent la noi în salon… Prin urmare, în condițiile alea, era normal să respiri mai greu, mai ales că soacra are și o semi-pareză. După câteva ore, medicii au considerat că nu e de ajuns acea mască, prin urmare au mutat-o în secția de Infecțioase, unde spuneau că au condiții mai bune. De aici au mutat-o la ATI, de unde avem vești doar prin intermediari, căci nu putem lua legătura cu ea. Am înțeles că îi e când mai bine, când mai rău”

      *
      Curentul, caldura din salon, orice, numai sa nu fie ce zic doctorii.
      Omul era in izolare, dar a descarcat o remorca cu lemne, a mai iesit pe la oameni, s-a dus cu taxiul la spital, si-a imbratisat fiica cand avea inca test pozitiv, a purtat masca numai daca i-a cerut cineva.
      Cum ar zice Vali, 20 de bice pe spinare si puscarie.
      *Citatul e dintr-un articol dintr-un ziar sibian, il gasiti daca cautati textul de mai sus.

        (Citează)

    • Multumesc.

        (Citează)

    • Cum de unde? Între timp s-a dovedit că nu-i ca o gripă, ci mult mai ușor de transmis și cu mortalitate 5%. Noi informații, noi îngrijorări.

        (Citează)

  3. La cum sunt astia iti pierzi orice speranta….stai in casa ca prostu’ efectiv.

    Suntem o tara plina de prosti, idioti condusi de niste ciobani. Acum sincer, la cum s-au miscat lucrurile pana acum….mai trecem noi de pandemie in 2025 :( Imi este sincer teama ca asa va fi de aici incolo 5 ani….altii o sa tina sub control sau o sa scape de virus pe cat posibil iar la noi o sa fie cum a fost si pana acum cu orice….o sa fim prostii prostilor cu moldova langa noi si cu virusu la fiecare pas.

      (Citează)

  4. Astia de la guvernare (din toate tarile) sunt usor tampiti. Asta-i adevarul. Eu nu mai am nicio asteptare de la ei.
    Bunul simt al cetateanului de rand insa ar trebui sa primeze. Asa cum nu ma sui la volan dupa ce am baut -nu din cauza repercursiunilor legale, ci din cauza ca nu e normal sa faci asta, asa cum nu cum tin o pusca in masina sa ii amenint pe aia care “taie fata” in trafic.

      (Citează)

    • Eu sunt multumit de astia care guverneaza in Olanda. Au avut ei niste rataciri la inceput, cu idei crete gen imunitate de turma, dar le-a trecut repede. Apoi au judecat lucid si au introdus restrictii umane, au protejat economic populatia destul de bine si au triplat capacitatea medicala de urgenta, distribuind fluxul de pacienti in toata tara, incat sa nu se apropie macar de maxim.

      O chestie foarte misto – raportarea legata de virus. De la inceput si pana recent, raportarea se facea zilnic. Am urmarit chestia asta si am vazut cum au evoluat constant raportul de la niste informatii minime, pana la un raport detaliat de zeci de pagini, cu explicatii pentru fiecare aspect. Foarte misto.

      Sunt multumit si de oameni in general, sunt destul de putini conspirationisti pe aici si, desi nu se poata masti, majoritatea macar incearca sa mentina o distanta minima sau sa isi acopere gura cand tusesc/stranuta. Sigur, am vazut si exceptii, dar de-aia continui sa dezinfectez cumparaturile.

        (Citează)

  5. CCR e un cancer care trebuie sa dispara.

    PSD e condus oricum de omu lu ianis, sunt pe felie. si oricum a furat pnl cu covit cat in 4 ani de guvernare. asadar psd nu vrea inapoi la guvernare ca s-au secat fondurile de furat.

      (Citează)

  6. Poate ar trebui externalizat procesul de realizare a legilor (adica sa le elaboreze un privat, sa fie publice sa le poata citi toata lumea si parlamentul doar sa le voteze)

      (Citează)

    • sc parlamentromania impex srl

        (Citează)

    • Nu e vorba de asta, poti sa faci cele mai bune legi, daca in comisiile parlamentare sunt tot felul de habarnisti,semidocti sau care voteaza contra sau introduc cine stie ce amendamente ca asa e ordin pe linia de partid e fix pixul.

      Exista niste specialisti, exista niste comisii care ori nu sunt lasate sa duca treaba pana la capat ori le sa baga bete in roate.

      Daca nici in momente de criza astia nu sunt in stare sa lase diferentele la o parte si sa faca un bine comun, e clara treaba.

        (Citează)

  7. :)))))) loool
    buna asta.

    Cătălin:
    Poate ar trebui externalizat procesul de realizare a legilor (adica sa le elaboreze un privat, sa fie publice sa le poata citi toata lumea si parlamentul doar sa le voteze)

      (Citează)

  8. Eu as face o strategie in 2 pasi, dupa cum urmeaza:
    1. as carantina local, in functie de caz, zonele cu probleme. Astfel responsabilizezi mai bine oamenii, cei din zonele rosii unde nu se respecta masurile (masti, igiena, distantare etc) si care nu vor mai avea voie sa iasa din case, se vor uita cu jind la cei din alte zone, care respecta regulile. Zonele trebuie sa fie cat mai mici cu putinta, astfel incat sa le dea oamenilor sentimentul ca sta in puterea lor sa aiba carantina sau nu; gen orase sau chiar mai mici.
    2. cu riscul divizarii societatii, as da un mesaj clar ca statul se va ocupa sa protejeze doar pe cei care “cred” in COVID (dubioasa exprimare a ajuns asta, “a crede sau a nu crede in COVID”) si care sunt consitenti de pericolul virusului. As insista ca toti ceilalti sa se documenteze (as reitera sursele corecte de informare, site-uri unde as pune poze cu situatiile din ATI, statistici, etc.) si as crea si un hotline sau centre (mai ales in zonele rurale) unde oamenii (aia simpli, care nu cunosc cu internetul) sa vina si sa documenteze. Totusi, esti reticent, nu te informezi si tu crezi ca virusul nu exista, esti pozitiv si totusi vrei sa pasarasesti spitalul, atunci semnezi pe proprie raspundere si pierzi orice prioritate la eventuala agravare a bolii. As da o OUG prin care sa usurezi ca oricine poate sa faca plangere penala impotriva cuiva care nu respecta regulile clare (masca, dezinfectant, distantare sociala). Sigur, asta va da nastere si la eventuale abuzuri, dar pot fi solutionate in instanta. Ideea este ca bombardierii sa se gandeasca de 2 ori daca intra intr-un magazin fara masca si fac scandal si se aleg cu dosar penal sau se lupta in instanta sa-si dovedeasca nevinovatia. Aceasta divizare a societatii in cele 2 tabere e necesara, cei care nu cred in COVID si zonele rosii se suprapun cu foarte mare aproximatie peste zonele geografice si demografice unde educatia lipseste, nu mai zic de suprapunerea peste nivelul de venituri sau intelignta (sau votantii PSD). Deci, trebuie proteajata populatia activa, producatoare, creativa, valoroasa. Trist, dar asta as face ca ultim resort la haosul din societate de azi.

      (Citează)

  9. 1. Cine sa faca legile? Armata de Juristi este compusa din amantele politicienilor care au terminat dreptul la Spiru sau la Titu Maiorescu
    2. PSD si-a facut un Program de Guvernare si un set de Legi ale Justitiei folosind companii private de avocatura, acum de ce nu se aplica aceeasi metoda?
    3. Cum se face ca atunci cand PNL-PSD dau legi sa-si mareasca lor veniturile si sa primeasca Pensii Speciale legile sunt corecte dar cand trebuie sa protejeze poporul legile sunt facute pe genunci?
    4. Noroc ca este an electoral altfel Iohannis ne-ar fi tinut si acum in carantina
    5. De ce statul nu intervine sa blocheze Fake News-urile din presa/Facebook legate de Covid19 – 5G – Bill Gates etc?
    6. PSD daca isi doreste si maine poate reveni la Guvernare dar nu vrea ca in toamna ar trebui sa mareasca pensiile cu 40% asa cum au promis
    7. De ce nu intervine Iohannis Pompierul cu geaca rosie?

      (Citează)

  10. Unii sunt incompetenti, altii fricosi, unii sunt ticalosi si mai sunt unii care fac ceva dar fara putere politica sunt fix pix.
    De buna judecata a celor de la ccr ma indoiesc, au dovedit de mai multe ori ca sunt subordonati politicii,
    Si oamenii, oamenii nu respecta nimic daca nu si-o iau pe coaja, mai ales aia care au prins comunismul, am fost la medicul de familie, din 15 persoane doar eu si paznicul purtam masca aia cum trebuie restul nu puteau sa respire, faceau scandal cand le luau temperatura, ei au mers prin soare, e normal sa aiba 40 grade….nu stiu de ce se mai duc la medic ca tot cum vrea Dzeu e.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus