►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Xiaomi Mi 10 Lite este un mid-range din partea de sus a acestui segment. Concurează cu Samsung A51 și modele superioare și cu noul OnePlus Nord. De fapt, chiar nu înțeleg entuziasmul general pentru OnePlus Nord, având în vedere că Mi 10 Lite este un model aproape identic în specificații și mai ieftin în magazine.
Specificații Xiaomi Mi 10 Lite:
Preț: 1.850 lei la eMAG și PC Garage, deseori pe la 1.600 de lei în diverse campanii de oferte. Nu-l confundați cu Mi Note 10 Lite, care-i mai slab.
Are și clip, dacă nu vreți să citiți textul:
Telefonul și o husă siliconică transparentă care mi s-a părut suficientă pentru majoritatea utilizatorilor, ceea ce te scutește de o cheltuială de minim 50 de lei.
Pachetul nu include însă căști handsfree. Este acesta un punct negativ, mai ales că telefonul are jack audio și deci este compatibil cu multe căști? Nu mai sunt sigur. Încărcătorul este unul de 22,5 W, chiar dacă telefonul se încarcă la maxim 20 W.
Partea frontală te impresionează plăcut printr-un ecran luminos și viu colorat, cu un mic notch tip teardrop în partea de sus, unde se află camera frontală.
Partea din spate este de plastic și pare unul destul de banal. Face niște ape în lumină, dar este prea glossy. Samsung A51 mi-a plăcut mai mult prin acea textură discretă de pe spate, ar fi avut și Mi 10 Lite nevoie de așa ceva.
Camerele sunt dispuse pe spate deja în clasicul bump “plită de aragaz”. USB-C în partea de jos și un difuzor extern, jack audio în partea de sus, butoanele sunt în dreapta.
Butoanele în sine au un mic joc. Nu deranjant, poate nici nu l-ar observa majoritatea oamenilor, dar dacă Samsung A51 testat recent mi s-a părut de nota 10 la îmbinări, atunci Mi 10 Lite este un pic mai jos. Acest lucru se cunoaște și la îmbinarea ecranului cu carcasa, unde la deget se simte o margine ceva mai dură, mai puțin rotunjită.
Ecranul mi s-a părut foarte bun. Este luminos și în culori vii, iar Xiaomi îl scoate bine în evidență prin wallpaper-urile incluse. Vizibilitatea este bună din orice unghi, poate fi folosit și în soare cu suficient succes. Este și acoperit cu Gorilla Glass 5, deci la acest capitol stă bine.
Și sunetul este bun. Ca la multe alte telefoane din gama sa de preț, doar difuzorul de jos scoate sunet când te joci sau te uiți la YouTube, nu și cel din partea de sus. Difuzorul de jos e mai ușor de acoperit cu mâna când ții telefonul pe landscape, dar, cum spuneam, majoritatea celor mid-range sunt similare.
Un avantaj al telefonului este bateria de 4.100 mAh cu încărcare pe fir la 20 W. Autonomia sa este de două zile.
Chipsetul este noul Qualcomm Snapdragon 765G pentru telefoane mid-range. E un procesor nou, construit în 7 nm. Avantajele sale sunt mai degrabă la autonomia bateriei, performanța fiind tot una de mid-range, cam la nivelul unui flagship de acum 2-3 ani în testele mele.
Chipsetul Qualcomm vine și cu modemul 5G, așa că Mi 10 Lite este un telefon 5G. Nu știu dacă este nevoie acum de telefoane 5G pe mid-range-uri. Cred că cine vrea un telefon mai ieftin probabil nu-și va lua abonament 5G în acest moment, dar poate că nu-i făcut fix cu consumatorul român în gând și în plus se aude că Qualcomm impune cumpărătorilor de chipseturi Snapdragon să ia și modemul 5G de la ei.
Fiind Qualcomm în interior, telefonul are și suport pentru AptX și AptX-HD, două codecuri audio pentru Bluetooth. Suportă și LDAC, de altfel, pe care eu îl consider cel mai bun, și LHDC, un alt codec audio de bit-rate mare. Cu toate acestea la bord, Mi 10 Lite este mai dotat decât unele flagship-uri ce nu folosesc chipset Qualcomm în această privință
Senzorul de amprentă din ecran a funcționat bine, nimic de reproșat aici. Nimic de reproșat, de altfel, nici în alte aspecte legate de conectivitate și alte funcții.
CAMERA FOTO
Xiaomi m-a surprins din nou plăcut. Telefonul testat anterior de mine, Redmi Note 8 Pro, făcea fotografii chiar foarte bune pentru prețul său în majoritatea situațiilor. Mi 10 Lite este și el neașteptat de bun. Cred că Xiaomi a găsit un echilibru bun în software-ul de control deoarece Mi 10 Lite nu suferă de problemele altor mid-range-uri. Nici o culoare nu este suprasaturată, albul nu este ars sau supraexpus, gama dinamică este suficientă, texturile și detaliile sunt bine surprinse în fotografii.
În lumină slabă telefonul nu are rezultate foarte bun. Modul Night introduce o diferență mare, se vede efectul său.
Mi 10 Lite are 4 camere:
Ultimele două sunt aproape inutile, n-au auzit pe nimeni să-și dorească fotografii macro la doar 2 megapixeli. Eu consider că telefonul are de fapt 2 camera. Nu are și una de zoom optic, deși simulează un zoom digital din senzorul de 48 megapixeli, însă pierderea de detalii este vizibilă.
Filmează 4K și face și slow-motion la 960 fps, pentru cei interesați de asta. Camera pentru selfie-uri are o rezoluție de 16 megapixeli.
Android 10 cu MIUI 11. Interfața în sine nu-i rea, nu-i nici remarcabilă sau foarte evoluată, dar ai cam toate opțiunile uzuale prin ea.
Eu testez astfel de telefoane pe limba română, că mă gândesc că mulți cumpărători așa le vor utiliza. Aici e partea amuzantă: MIUI 11 pare tradus în română cu Google Translate sau pe baza unei liste de cuvinte prezentate fără nici un context.
Chiar și știind ce funcții sunt în Android, tot am fost mirat sau încurcat de anumite traduceri precum “minge plutitoare” sau tot felul de acronime care nu spun nimic. Cred că mai degrabă încurci pe cineva care-și trece telefonul în română.
Asta este o problemă pentru cei care nu-l folosesc în engleză, desigur. Sper că lucrurile se vor îmbunătăți în MIUI 12, despre care Xiaomi a făcut ceva tam-tam la lansare și care va ajunge în viitor și pe Mi 10 Lite printr-un update.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Xiaomi Mi 10 Lite este un telefon bun pentru prețul său, doar că nu remarcabil. Punctele sale forte sunt ecranul de calitate bună și camera foto bine tunată software. Nu m-a dezamăgit prin nimic, dar nici nu impresionează în alte aspecte decât cele enumerate anterior.
1.850 de lei mi se pare un preț cam mare comparându-l cu Samsung A51, care vine și cu avantajul unui service foarte rapid. Sigur, Mi 10 Lite are modem 5G, dar nu cred că asta contează așa tare în anul 2020. Când va ajunge pe la 1.500 de lei, însă, va fi un model foarte bun.
Preț: 1.850 lei la eMAG și PC Garage, deseori pe la 1.600 de lei în diverse campanii de oferte.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
30/07/2020 la 7:12 AM
Până și numele lung al telefonului arată că piața e supra-saturată — Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Mai avem Xiaomi Mi10 Lite, Xiaomi Mi 10 Pro 5G și tot așa.
Giumbix(Citează)
30/07/2020 la 8:33 AM
Și Xiaomi Mi Note 10 Lite.
nwradu(Citează)
30/07/2020 la 7:38 AM
“De fapt, chiar nu înțeleg entuziasmul general pentru OnePlus Nord, având în vedere că Mi 10 Lite este un model aproape identic în specificații și mai ieftin în magazine.”
Am râs. Dacă OnePlus ofereau telefoane la teste, la fel ziceai?
Louis(Citează)
30/07/2020 la 8:36 AM
Probabil. E un mid-range, nu a doua venire a smartphonului.
Prin entuziasm mă refer la mia de articole de la străini, care scriau săptămâna trecută de 3 ori pe zi despre Nord, unde vine, dacă vine, cum, când, la ce preț, ce feature-uri are, că și-l doresc, că nu și-l doresc. Nu văd ceva unic la niciunul dintre aceste telefoane ca să justifice acest buzz.
nwradu(Citează)
30/07/2020 la 8:50 AM
Bine ca nu ofera.
https://wccftech.com/oneplus-nord-phones-are-experiencing-display-tint-issues/
Baltha Zerus(Citează)
30/07/2020 la 3:20 PM
Sunt de acord cu Radu, atâta entuziasm fals legat de Nord încât devine ridicol.
pmk(Citează)
30/07/2020 la 8:24 AM
Mi se pare mie sau Xiaomi au marit substantial preturile la telefoane? Li s-a urcat succesul la cap sau ce?
Pe de alta parte, ce nevoie avea de 5G telefonul asta ?
Doru(Citează)
30/07/2020 la 8:34 AM
Nu cred că le-au mărit. E posibil să nu le varieze în același ritm ca înainte pentru că acum au și gama Redmi. Strategia lor este să ofere telefoane pe toate palierele posibile de preț.
nwradu(Citează)
30/07/2020 la 8:25 AM
Nu are rost să-ți perzi timpul cu Xiaomi, Huawei, Oppo și / sau alte produse chinezești.
Claudiu(Citează)
30/07/2020 la 8:37 AM
De ce nu? Sunt printre cele mai bine vândute telefoane de la noi. Dacă tot pierd vremea testând un telefon, măcar să fie la un model popular.
nwradu(Citează)
30/07/2020 la 8:41 AM
Parcă o idee scump, probabil din cauză de 5G.
Nu cred ca găsești telefon mid-range acum care să nu facă față aplicațiilor normale și să nu se miște vioi și sprinten în orice.
Ăsta deja întrece la unele capitole XZ1 al meu care era flagship acum 3 ani dar și costă cam la fel.
Per total nu îmi place ca și telefoanele chinezești și-au dublat prețul pe la 300$ erau flagship killere cu cel mai nou și puternic Snapdragon.
Gaelex(Citează)
30/07/2020 la 2:58 PM
Serios? Imi spui o optiune mai buna in bugetul de 2000 lei la Huawei P30 sau Xiaomi Mi Note 10 daca ma intereseaza strict camera foto si bineinteles ecranul ?
Iti spun eu ca nu exista. Ma doare fix undeva daca sunt chinezesti sau orice alta natie. Sunt banii mei foarte greu economisiti si ma intereseaza sa iau ce-i mai bun in suma de care dispun. Daca banii nu ar fi o problema atunci poate m-ar durea si de aspectele politice sau morale sau de ce alta natura ar fi.
Doru(Citează)
30/07/2020 la 8:55 AM
Entuziasmul vine din faptul că Oneplus Nord e diferit de celelalte midrange-uri. E mai fluid decât unele telefoane mai scumpe iar Oxygen OS e una dintre cele mai apreciate implementări Android.
“se aude că Qualcomm impune cumpărătorilor de chipseturi Snapdragon să ia și modemul 5G de la ei”
Asta e valabilă pentru chipset-urile din seria 8xx. Cele din seria 7xx au modemul integrat
Cătălin Tănase(Citează)
30/07/2020 la 3:24 PM
Nu inteleg ce anume este asa fluid, nu am simțit nici o încetinire sau pauza vreodata la telefon în ultimii 3 ani, ce face rahatul ala mod range de e asa de fluid, mai fluid ca fluidul
pmk(Citează)
30/07/2020 la 10:00 AM
Departe de mine de a aparat China sau produsele chinezesti, dar exceptand Apple/Samsung ce alte optiuni mai avem pentru telefoane? Intreb ca sfat pentru viitor, nu fac flame. Pana si OnePlus e chinezesc.
Cornel(Citează)
30/07/2020 la 10:07 AM
Gasesti telefoane si la asus, sony, lg. Lenova/Motorola cred ca inca fac si telefoane…Pixelul de la google nu cred ca se fabrica in China..exista destul de multe optiuni.
Alin(Citează)
30/07/2020 la 11:02 AM
Dar nu exista o nisa de telefoane intre cele top si mid-range?
Sau caut un telefon top, dar de dimensiuni reduse, usor de tinut in mana. Cum ar fi ultimul iphone. dar nu ma pot muta pe ios si nici sa schimb toate lucrurile ce sunt legate de android si usbc
Mihai Oprisiu(Citează)
30/07/2020 la 11:28 AM
Daca generatia anterioara costa 400Eur la varf , acum chinezaria numita Mi10 costa dublu si ceva . Iar Mi10 lite e 1850 si practic trebuie sa zicem ca e bine ? Are buguri in meniu, agata cateodata , si asta doar la o prima interactiune .
Camerele si algoritmii de corectie niciodata nu au facut o impresie nici macar buna pe telefoanele Xiaomi . Nu au excelat – deloc chiar .
La 1000 lei l-as recomanda , dar la 1850 nicidecum . Nici Oneplus nord nu e mai breaz , doar ca OS-ul e mult mai responsiv si mai optimizat . Nici ala nu merita 1999 lei . Are dotari medii , dar macar are camere mai bune .
Oricum de banii aia poti cumpara o generatie anterioara de varf .
Liviu(Citează)
30/07/2020 la 1:36 PM
Daca nu ai neaparat nevoie de 5G, OP7Pro mi se pare o varianta buna cel putin inca un an.
Giani Mucea(Citează)
30/07/2020 la 3:26 PM
Cel mai bine și eficient mi se pare sa cumperi flagship de anul trecut. Nu exista mid range 2020 mai bun ca un flagship de anul trecut sau de acum 2 ani. lumea nu prea gândește
pmk(Citează)
30/07/2020 la 7:20 PM
Zi si mie un flagship de anu trecut care acu e in jur de 1700 lei. Sau de acu 2 ani.
Blackskull(Citează)
30/07/2020 la 8:55 PM
Cum sa recomanzi asa ceva?
Iti spun eu: nu l-ai recomanda.
Scrii de la bordul lui 11 Pro Max si recomanzi Xiaomi daca ar costa 1000 de lei.
Singurul lucru misto la telefonul asta e ca are modem 5G, in rest este o pocnitoare. O caramida.
Roxana(Citează)
30/07/2020 la 8:50 PM
Voi mai cumparati chinezarii?!
Roxana(Citează)
30/07/2020 la 11:42 PM
Absolut deloc. Noi ne kkm multi bani, pe care apoi îi dam pe aifoane care valoreaza de fapt cam jumate din cat costa. Da’ ne place sa fim culeanu si sa defilam cu măru’ la vedere.
Blackskull(Citează)