un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: router Tenda AC23 AC2100, un model de 299 lei cu rezultate bune

27 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Tenda AC23 AC2100 este actualul modelul de top al producătorului, dacă mă iau după site-ul lor, un router performant în special pe 802.11ac și venit la un preț bun pe piața noastră. Și cum review-ul lui Tenda AC15 a mers bine, l-am testat cu plăcere și pe acesta nou.

Specificații Tenda AC23 AC2100:

  • wireless total AC2100, format din 1.733 Mbps pe 802.11ac wave2/n/a în 5 GHz și 300 Mbps pe 802.11b/g/n, MU-MIMO 4×4 pe banda de 5 GHz, beamforming
  • 1 port WAN și 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps RJ-45
  • 7 antene externe 6 dBi
  • parental control, rețea guest

Preț: 299 lei la eMAG. Nu-l confundați cu Tenda AC21 AC2100, care are specificații identice, dar 6 antene externe și deci acoperire mai mică sau performanțe diferite în scenarii extreme.

CUM ARATĂ TENDA AC23

Ca o scoică, așa mi s-a părut că arată. Prețul foarte mic înseamnă un plastic banal și din asta este făcut, dar arată interesant. Carcasa este mică, deși cele 7 antene sunt foarte lungi.

Routerul nu are porturi USB, așa că pe spate se află doar portul WAN și cele trei porturi LAN 10/100/1000 Mbps, plus un buton și conectorul de alimentare. E un router foarte simplu.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Tenda AC23 are, conform site-ul oficial, un procesor intern de 1 GHz și un co-procesor la 500 MHz. Nu mi-a păsat foarte tare de care anume sunt pentru că rezultatele au vorbit direct pentru ele, modelul AC23 fiind performant, dar cu câteva ciudățenii pe care le detaliez ulterior.

Pe cablu stă bine, 924 Mbps pe speedtest. Pe torrente am văzut rezultate medii, adică un vârf de 72 MB/s și o medie de 45 MB/s, ceea ce este sub multe alte routere, dar tot mi se par rezultate decente pentru acest preț.

Capacitatea wireless este de 300 Mbps pe 2,4 GHz și 1.733 Mbps pe 5 GHz. Mi se pare interesant de observat că Tenda s-a dus puternic pe zona 802.11ac și 5 GHz cu capacitatea wireless, cei 300 Mbps din banda mai mică părând un fel de “legacy” pentru dispozitive vechi. Poate că așa sunt vremurile de acum și adevărul este că doar niște senzori și camere video mai ieftine au rămas blocate în banda de 2,4 GHz pe 802.11b/g/n.

În testele mele, rezultatele au fost bune, routerul s-a dus în 720 Mbps download pe 802.11ac cu canal forțat la 80 MHz, adică l-am împins la maxim pentru test. Pe banda de 2,4 GHz a urcat la 180 Mbps, ceea ce este foarte bine având în vedere că maximul teoretic este de 300 Mbps și dacă obții jumătate din el te poți considera norocos.

Acoperirea a fost mai bună pe 5 GHz decât pe 2,4 GHz, deși frecvența joasă se propagă în teorie mai bine. Mi se pare încă un semn că sistemul de transmisie din router este gândit pentru frecvență superioară. Așa cum testez eu de obicei, în cel mai nefavorabil punct din casă abia vedeam un 1,5 Mbps pe 802.11n, dar pe 802.11ac prindeam un decent 24 Mbps.

Ce nu mi-a convenit? Rezultate ciudate inițial, după reglajul routerului, când părea limitat de factori necunoscuți mie la viteze mult mai mici. După un timp și-a dat drumul și a început să meargă la viteze precum cele de mai sus și poate doar avea nevoie “să-și între în mână”.

Varianța rezultatelor a fost mai mare decât pe alte routere. De exemplu, pe cablu am obținut viteze între 880 și acel 924 Mbps, în timp ce alte routere au rezultatele ceva mai grupate de atât.

 

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Interfața este cea văzută anterior și pe AC15 și este una suficient de modernă și rapidă. Routerul este ușor de configurat, opțiunile sunt ușor de găsit prin meniuri și, mai important pentru mine, modificările importante de setări sunt rapid implementate de router în 2-3 secunde, fără nevoia vreunui reboot de 30 de secunde de câte ori schimbi canalul rețelei wifi, de exemplu.

Tenda AC23 este destul de limitat în opțiuni. Este un router pentru cei ce vor doar funcția de rutare, la un preț mic și cu capacitate bună pe 802.11ac. Printre funcțiile existente pe Tenda AC23 avem:

  • control parental incipient, cu limitare orară și blocarea accesului la anumite site-uri
  • rețele guest
  • IPv6
  • reglajul puterii de emisie
  • limitarea benzii
  • Dynamic DNS
  • oprire wireless după program (pentru cei care nu vor să se iradieze noaptea)
  • funcționare și în modurile repetor și AP mode

Interfață arată ca mai jos:

Știu că problema de interes pentru router Tenda este legată de stabilitatea în timp, dacă se blochează sau nu. Pot să vă spun că la mine nu s-a blocat și pot să vă spun că asta nu depinde doar de router, ci și de dispozitivele care se vor conecta la el. Acum mulți ani aveam un telefon care bloca un router imediat ce-l conectam pe banda de 5 GHz, de exemplu. În astfel de chestiuni nu cred că veți găsi răspunsul într-un review.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte ieftin pentru capacitatea sa.
  • Performanță bună pe 5 GHz.
  • Capacitate mică pe 2,4 GHz.

CONCLUZIE

Tenda AC23 AC2100 este un router pentru cei ce vor cel mai ieftin model care oferă totuși performanțe bune. Nu are multe funcții la bord și nu se adresează celor care vor tot felul de funcții avansate sau multe opțiuni chiar și în cele clasice.

Preț: 299 lei la eMAG.

asus s5507

    17 comentarii

  1. În 2020 nu mi-aș mai lua router fără USB, oricât de performant ar fi pe wi-fi. Am luat un DLINK 853, am o mică problemă cu timpul de încărcare al unor pagini, chiar nu știu de la ce ar putea fi, am tot activat și dezactivat la setări. Homebank-ul de la ING, chiar și emag-ul sau clientul de email de la yahoo se încărcă incredibil de greu, dar alte site-uri se încarcă instantaneu (deși, aleator, face figuri și cu alte site-uri care în mod normal merg OK). Vitezele down/up sunt fix cum trebuie, doar timpul de încărcare îmi dă bătai de cap. Speedtest.net zice și că am 2ms timp de acces, deși testul propriuzis de viteză pornește în vreo 10-15 secunde. Și face la fel și pe LAN și pe wi-fi. Când pun la loc vechiul 842, merge perfect. Nu schimb nimic, aceleași cabluri, aceleași orice, diferă doar router-ul. 853-ul ăsta mă calcă pe nervi.

    Portul USB 3.0 e genial, însă. Poți să conectezi un HDD extern la el și ai server FTP, DLNA, SAMBA etc. Îl poți accesa din rețea cu orice smart TV, telefon, laptop. Poți conecta și un modem 3G/4G, imprimante și alte minuni. Se descurcă și cu hub-uri USB, l-am testat cu un HDD și două stick-uri, le vede pe toate.

    Dacă știe cineva ce setare trebuie făcută la DLINK-urile astea noi ca să nu mai prelungească atât încărcarea paginilor, ar fi grozav. Mai aștept câteva zile și dacă nu îi dau de cap, retur și caut altceva. Poate faci un review la alte routere la banii ăștia care au performanțe decente pe wi-fi, dar au și port USB cu funcțiile DLINK-ului menționat.

      (Citează)

    • setari de DNS?
      poti folosi google sau opendns, de test.

        (Citează)

    • Lucian: Dacă știe cineva ce setare trebuie făcută la DLINK-urile astea noi ca să nu mai prelungească atât încărcarea paginilor, ar fi grozav.

      Eu le testez cu setările lor default pe cablu. La wireless umblu doar la canale și lățime de bandă, ca să fiu sigur că le solicit la maxim.

      Dă-i un reset to factory și nu te juca prea mult cu tot felul de setări de firewall și altele. Lasă-le așa cum vin ele și vezi dacă merge mai bine.

        (Citează)

    • dezactiveaza accelerarea hardware si vezi daca isi revine, vezi ca odata dezactivata routerul nu duce mai mult de 200-300mbps, dar vezi daca e de acolo.

        (Citează)

  2. enzo:
    setari de DNS?
    poti folosi google sau opendns, de test.

    La fel și cu alte DNS-uri. Delay-ul, lag-ul sau cum naiba să-l numesc e atât de mare încât unele aplicații dau mereu time-out (de ex. aplicația Homebank îmi spune de fiecare dată că nu poate contacta serverele, pe celălalt router e OK, la fel și pe date mobile).

    Firmware-ul e la zi, i-am dat reset de zece ori și am reluat configurarea. Efectiv nu mai știu ce altceva să-i fac.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      27/07/2020 la 4:47 PM

      Eu am avut un DIR 860L, care cu firmware-ul original făcea figuri. Nici chiar cu ultima versiune nu mergea cum trebuie. Căutând pe forumuri am găsit o versiune de firmware beta (culmea, linkul ducea tot pe site-ul Dlink, dar pagina nu era vizibilă “la liber”) cu care a funcționat perfect!

        (Citează)

    • Lucian: Firmware-ul e la zi, i-am dat reset de zece ori și am reluat configurarea. Efectiv nu mai știu ce altceva să-i fac.

      Cu un firmware mai vechi ai încercat, apropo?

        (Citează)

    • dezactiveaza accelerarea hardware

        (Citează)

    • Schimbă cablul care intră în wan. Când am trecut de la un router de generație mai veche la una mai nouă la fel am pățit și abia a doua zi m-am gândit să schimb cablul. Încă n-am înțeles care e diferența dintre ele (cat 5, 6 etc.), dar cu alt cablu a mers bine. Dacă routerul a venit cu un cablu, încearcă să-l folosești pe ăla.

        (Citează)

  3. Lucian:
    În 2020 nu mi-aș mai lua router fără USB, oricât de performant ar fi pe wi-fi. Am luat un DLINK 853, am o mică problemă cu timpul de încărcare al unor pagini, chiar nu știu de la ce ar putea fi, am tot activat și dezactivat la setări. Homebank-ul de la ING, chiar și emag-ul sau clientul de email de la yahoo se încărcă incredibil de greu, dar alte site-uri se încarcă instantaneu (deși, aleator, face figuri și cu alte site-uri care în mod normal merg OK). Vitezele down/up sunt fix cum trebuie, doar timpul de încărcare îmi dă bătai de cap. Speedtest.net zice și că am 2ms timp de acces, deși testul propriuzis de viteză pornește în vreo 10-15 secunde. Și face la fel și pe LAN și pe wi-fi. Când pun la loc vechiul 842, merge perfect. Nu schimb nimic, aceleași cabluri, aceleași orice, diferă doar router-ul. 853-ul ăsta mă calcă pe nervi.

    Portul USB 3.0 e genial, însă. Poți să conectezi un HDD extern la el și ai server FTP, DLNA, SAMBA etc. Îl poți accesa din rețea cu orice smart TV, telefon, laptop. Poți conecta și un modem 3G/4G, imprimante și alte minuni. Se descurcă și cu hub-uri USB, l-am testat cu un HDD și două stick-uri, le vede pe toate.

    Dacă știe cineva ce setare trebuie făcută la DLINK-urile astea noi ca să nu mai prelungească atât încărcarea paginilor, ar fi grozav. Mai aștept câteva zile și dacă nu îi dau de cap, retur și caut altceva. Poate faci un review la alte routere la banii ăștia care au performanțe decente pe wi-fi, dar au și port USB cu funcțiile DLINK-ului menționat.

    Am un Tenada AC10 cu usb2.0,la jumatate din pret. Eram sigur că trebuie să aibă și cel din review. Ma uit la poze, nimic.

    Am fost plăcut surprins de cate opțiuni ai in meniu,dat aparent sunt puține fata de alte routere.

      (Citează)

  4. un regim termic uzual?

    (luat acum 3 ani Tenda la Juma’ de pret~150lei, dar am renuntat dupa ce am constatat temperaturi ridicate-aproape frigea, fara a fi in sarcina)

      (Citează)

    • Nu știu, depinde de fapt de cum îl folosești tu, unde-l ții șamd. Un router mai trebuie suflat de praf din când în când cu aer comprimat, îl poți propti pe ceva ca să-l țină un pic ridicat și să intre mai bine aer pe dedesubt șamd.

      În principiu, însă, dacă un router se încălzește, așa a fost gândit, nu-i vreun pericol. Eu îl țin pe al meu peste media convertorul de la RDS, care-l și el fierbinte, și n-a pățit nimic de ani de zile.

        (Citează)

  5. pe veci, verificati intai pe ddwrt, openwrt, tomato etc.
    mai ales aia mai sesibili la China.

      (Citează)

  6. Laser frate, nici nu știu sa număr atâtea antene. Sunt cu 5g oare?

      (Citează)

    • Se cauta cele cu:

      VPN pentru:
      Disney plus
      Molotov Tv
      Rai Play / My TF1/ France.TV etc
      Focussat TV si cele romanesti blocate in afara.

      Deci doar VPN nativ firmvare nu din cele deschise prin ddwrt si alte oboseli..

        (Citează)

  7. dezactiveaza accelerarea hardware si vezi daca isi revine, vezi ca odata dezactivata routerul nu duce mai mult de 200-300mbps, dar vezi daca e de acolo.

      (Citează)

  8. nwradu: La wireless umblu doar la canale și lățime de bandă, ca să fiu sigur că le solicit la maxim. (..)

    Ce setari de canale si latimi de banda schimbi pentru a solicita la maxim? Eu am o problema pe banda n ca merge cam nasol wifi-ul, pe ac cat sunt in-range se misa foarte bine un tenda ac10u (1200)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus