un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Samsung Galaxy Buds+, o nouă generație de earbuds

21 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Primele Samsung Buds au fost lansate anul trecut, odată cu generația de telefoane Galaxy S10. Recent au apărut și aceste Buds+ și impresia mea este că Samsung a corectat din problemele primei generații și a mărit semnificativ autonomia bateriei, transformând aceste Buds+ într-un fel de best-buy în gama căștilor de acest tip fără anulare activă de zgomot.

Specificații Samsung Buds+:

  • căști earbuds fără fir, Bluetooth 5.0, codec SBC
  • compatibile Android și iOS cu aplicația Samsung dedicată
  • autonomie 11 ore (căști) și maxim 22 ore (după încă o încărcare în docking), încărcare USB-C și wireless Qi
  • greutate 6,3 grame/cască, 39,6 grame cutiuța, dimensiuni 26.5 x 70 x 38.8 mm
  • căștile au driver intern dual și 3 microfoane
  • mai multe informații găsiți pe site-ul oficial Samsung.

Preț: începând de la 599 lei la eMAG, PC Garage, Samsung. Samsung face des tot felul de oferte promoționale, probabil vor fi disponibile și mult mai ieftin în curând.

VIDEO

Iată totul și pe video, dacă vreți așa:

CE INCLUDE PACHETUL

În cutie am găsit căștile și cutiuța lor de încărcare/transport și încă două seturi de adaptoare siliconice pentru ureche, plus un cablu. Unii producători dau trei seturi suplimentar, Samsung dă doar două, însă căștile se fixează în ureche printr-un sistem mult mai bun și cred că nu se va plânge nimeni de acest aspect.

CUM ARATĂ SAMSUNG BUDS+

Buds+ sunt foarte similare cu generația anterioară. Eu am testat versiunea bleu, care-i o culoare plăcută, dar sunt disponibile și pe alb, negru, roșu și roz.

Căștile în sine au un corp rotunjit, plăcut la atingere, foarte bine finisat. Plasticul arată bine, îmbinările sunt frumos realizate, impresia totală este de calitate bună. Sunt ușor glossy, dintr-un plastic lucios, iar capacul lor, partea dinspre exterior, este un senzor tactil din care le controlezi odată ce le pui în ureche.

Partea in-ear este acoperită de silicon. Fixarea în ureche este foarte bună din mai multe motive. În primul rând, corpul principal are un fel de inel siliconic (cu rezerve în pachet) care fixează casca de partea de sus a lobului urechii. Vârful siliconic al părții in-ear asigură un grip suplimentar, iar în plus căștile sunt ușoare și nu ies mult în afara urechii, toate elemente care le fac să stea foarte bine pe poziție.

Mi s-a părut, în teste, că sunt căștile care stau cel mai bine fixate din ce-am testat până acum și probabil că cei care aleargă cu ele în urechi nu vor avea probleme.

Cutiuța lor, dockingul, este de asemenea bine realizat, tot în culoarea căștilor și dintr-un plastic similar ca aspect. Nu are problemele de calitate pe care le-am văzut la Panasonic S300W, de exemplu. Căștile “cad” rapid și natural pe poziția corectă în interiorul său, iar un mic LED de stare intern îți semnalează asta.

Căștile au o autonomie de 11 ore per încărcare și dockingul lor le mai încarcă o dată pentru o autonomie de 22 de ore (oficial). Încărcarea dockingului se poate face prin USB-C dar, mai important, și prin wireless. Asta mi se pare super mișto și un punct forte al acestor căști. Le-am încărcat punându-le rapid pe încărcătorul wireless de pe biroul meu și, la fel de important, în călătorii le puteți încărca, de exemplu, de pe spatele unui telefon Samsung cu reverse wireless charging sau de pe o baterie externă cu wireless charging.

Încărcarea de pe spatele unui telefon mi se pare foarte avantajoasă. Ajungi seara la hotel, în vreo călătorie, și pui telefonul la încărcat prin cablu, iar pe spatele său pui și căștile la încărcat. Un singur încărcător și un singur cablu le încarcă pe amândouă simultan, un scenariu modern pe care aș vrea să-l văd implementat și de alți producători de căști.

CALITATEA SUNETULUI, FUNCȚIONARE ȘI SOFTWARE

Instalarea, în special pe un telefon Samsung, este banal de simplă. Telefonul meu a detectat căștile imediat ce le-am deschis cutiuța, că sunt Samsung pe un telefon Samsung și funcția de nearby devices detection face simplă împerecherea lor.

Pe alte telefoane, e nevoie de instalarea aplicației Samsung pentru wearables și conectarea ceva mai clasică prin bluetooth, conform instrucțiunilor din aplicației. Există inclusiv aplicație de iOS.

Autonomia vă spuneam că-i bună. 11 ore per încărcare, 22 de ore cu tot cu docking sunt cifre foarte bune față de cele 6/13 ore ale generației anterioare. Din experiența mea, pot să vă spun că cifrele oficiale sunt apropiate de realitate, că n-am cronometrat dacă ies fix 22 de ore sau nu. Apropo, dacă ascultați vreo 4 ore de muzică pe zi deja înseamnă 5 zile între încărcări cu aceste căști, iar încărcarea este rapidă, câteva minute de încărcare adaugă o oră de ascultare de muzică.

Samsung a îmbunătățit și calitatea sonoră. Buds+ includ un driver dinamic cu 2 căi, tweeter și woofer. Sunetul mi s-a părut bun, dar nu excelent. Muzica se aude bine indiferent de genul ascultat, frecvențele par corect redate, vocea se aude și ea foarte bine în clipuri video, apeluri sau alte ocazii. Am spus “nu excelent” pentru că acele Panasonic S300W testate anterior parcă se auzeau mai bine, deci diferențele sunt mici și majoritatea oamenilor vor fi mulțumiți de Buds+. Volumul căștilor este mai puternic și poate astupa zgomote puternice ambientale.

Situația este cum este și deci n-am putut testa căștile în metrou, ca să văd cât de bine asigură izolarea fonică a unui astfel de sunet puternic și deranjant când asculți muzică, dar per total am simțit o îmbunătățire a izolării fonice naturale față de generația anterioară.

Sunt Bluetooth 5.0 LE, iar specificațiile oficiale vorbesc despre profile A2DP, AVRCP, HFP, adică asta înseamnă că suportă doar codecul SBC pentru transmiterea muzicii, nu și LDAC sau AptX. Mă miră lipsa LDAC, care-i un codec de calitate superioară oferit de obicei în gama acestor căști, dar nu-i nici un capăt de țară având în vedere că muzica ascultată prin streaming probabil este oricum inferioară posibilităților din SBC.

O îmbunătățire semnificativă am detectat și la calitatea apelurilor telefonice. Buds+ au 3 microfoane în total, două spre exterior și unul spre interiorul urechii, pe când prima generație avea 1+1. Nu știu dacă asta a îmbunătățit situația, dar pe Buds+ poți desfășura apeluri telefonice în condiții mult mai bune, iar căștile preiau mai clar vocea ta și mai puțin din zgomotul ambiental.

Dacă vă întrebați de ce nu fac și anulare activă de zgomot, dacă tot au aceste microfoane, nu știu. Probabil că nu au hardware-ul necesar de procesare sau nu sunt optimizate pentru asta. Cert este că doar în apeluri telefonice apare o îmbunătățire, iar microfoanele sunt utilizate pentru a capta de fapt mai clar vocea ta față de zgomotul ambiental și atât. Toate zvonurile spun că Samsung lucrează la căști cu anulare activă de zgomot, deci vor lansa în curând și așa ceva, dar desigur în altă gamă de preț.

Există și un mod de sunet ambiental prin care microfoanele exterioare îți bagă în ureche sunete din jurul tău, scopul fiind să te facă atent la ce se întâmplă în jurul tău, ca să auzi mașini sau alți oameni, dacă asta vrei.

Controlul este tactil și se face prin apăsări pe partea exterioară a căștilor. Totul se configurează din aplicația Galaxy Wearables, care arată modern și are o interfață eficientă și simplă, așa cum trebuie de la un produs de acest tip.

Opțiunile de control sunt preconfigurate, o apăsare pentru play/pause, două pentru next track șamd. Tu mai poți configura doar ce se întâmplă la touch and hold și din opțiuni preconfigurate. De exemplu, dacă pui volume down pe casca stângă, atunci cea dreaptă trece automat în volume up. Nu există nici o opțiune de a configura Google Assistant, ci Samsung pune la dispoziție doar activarea Bixby din căști, ceea ce nu mi-a plăcut.

O opțiune interesantă este de a porni direct Spotify printr-o apăsare lungă pe cască.

Aplicația are opțiunea de configurare a Ambient Sound, după cum vă spuneam, și cea de configurare a notificărilor. Alegi aplicațiile de la care vrei să primești notificări în căști, dar aceste notificări sunt de obicei limitate, o voce îți spune în cască “Messenger” sau “Facebook”, de exemplu, fără multe alte detalii. Nu există opțiunea de pe căști mai scumpe de a-ți fi recitat întreg mesajul sau notificarea respectivă.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bine făcute, se fixează bine în ureche, docking de mici dimensiuni.
  • Microfoane mai performante pentru apeluri telefonice.
  • Se pot încărca și wireless Qi.
  • Calitate audio medie.
  • Fără opțiuni de Google Assistant, doar Bixby.

CONCLUZIE

Samsung Buds+ vin cu îmbunătățiri importante la autonomie și calitatea apelurilor telefonice, un sistem audio mai complex și o încărcare mai rapidă. Mie mi se par acum soluția best-buy de pe piață în gama fără anulare activă de zgomot.

Am testat anterior Panasonic S300W și mi s-a părut că oferă o calitate audio mai bună, chiar dacă nu semnificativ mai bună. În toate celelalte aspectele, însă, Samsung Buds+ stau mult mai bine: aplicație modernă, încărcare wireless, sunt mult mai bine construite și se fixează foarte bine în ureche.

Preț: începând de la 599 lei la eMAG, PC Garage, Samsung. Samsung face des tot felul de oferte promoționale, probabil vor fi disponibile și mult mai ieftin în curând.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Mi se pare ca mai nou includ si google assistant.
    Castile sunt ok, per total, problema lor cea mai severa este desincronizarea bluetooth-ului din timpul convorbirilor telefonice. Este ceva infiorator, de multe ori mi s-a reprosat ca ma aud ca un alien.
    Daca vrei sa le folosesti doar pentru alergat dimineata prin parc sunt o alegere inspirata, altfel… mai bine nu :)
    Mie unul imi pare rau ca le-am luat si-mi pare si mai rau ca nu le-am dat inapoi in termen de 30 de zile.

      (Citează)

  2. Neata,
    citind reviewul tau m-am uitat repede in galaxy wearable conectat cu Galaxy Buds (nu +) stiind ca exista o optiune de a pune assistant pe touch and hold dar nu mai este. Presupun ca de la ultimul update :-(

      (Citează)

  3. Rasfoind internetii am inteles ca doar unele device-uri Sony au suport LDAC, fiind codecul lor proprietar pentru transmitere pe bluetooth. Dar stiu ca pe partea de casti e implementat doar in cateva modele over ear, probabil pentru wireless si true wireless consuma multa energie sau are nevoie de antene mai mari? De partea cealalta, cam orice android modern are codecul instalat

    Acum o discutie despre SBC / AAC si AptX, pentru ca aici se bate toata lumea in 2020. La nivel de specificatii adica latime de banda SBC si AAC sunt la fundul lacului, dar testat cu doua perechi de casti wireless (sony wi-c600n si beoplay h9) cu Tidal pe Master pe telefon, rezultatele sunt mixte. Tine de gust, dar:
    – clar BeoPlay H9 suna mai bine pe AptX
    – Sony ofera un app cu EQ doar in mod SBC, care suna mult mai bine decat raw in AptX.

    Explicatia este urmatoarea: SBC nu e chiar codec, e un mod de transmisie pe BT in care fiecare producator isi face propria interpretare, adica poate prioritiza ce frecvente sa trasmita. Pana la urma stie si el pana la 48khz si 342kb/s (referinta https://imgur.com/LfJf3aE ). Driverul audio cat si cativa parametri merg fortati din Android / developer tools pentru cine vrea sa testeze.

    Totusi la final un mare minus pe bluetooth fara AptX defapt AptX-LL este faptul ca vei avea lag pe streaming video.

      (Citează)

  4. La ce volum avem autonomie de 11 ore? Ce autonomie au daca ascult la volum maxim?

      (Citează)

    • Probabil 5-6 maxim…

        (Citează)

    • Cu opțiunea “Sunet ambiental” activată consumul bateriei e de 12,5-13%/oră/volum maxim/iPhone.
      Cu aceeași opțiune deazctivată consumul scade la 8%/oră de audiție muzicală în aceleași condiții ca mai sus.
      Nu am date empirice despre consum în convorbirile telefonice.

        (Citează)

    • Eu nu văd de ce-ai activa sunet ambiental. Îți introduce chiar deranjant sunete din exterior când tu vrei de fapt o izolare cât mai bună. Opțiunea e gândită pentru puține momente, nu pentru utilizare normală.

        (Citează)

    • Cezar:
      La ce volum avem autonomie de 11 ore? Ce autonomie au daca ascult la volum maxim?

      Volumul uzual la care se ascultă muzică pentru a nu auzi diverse sunete din jurul tau, dar nici să nu-ți moară urechile. Pe la 50-60% mi s-a părut că e acel nivel și eu așa le-am folosit.

      Autonomia la volum maxim? Cred că e vorba de autonomia ta și în cât timp îți distrugi urechile, probabil vreo oră.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus