un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Nu s-a apăsat butonul OFF al epidemiei (partea doi – nici nu există un buton)

20 Jul 2020  ·

GÂNDURI  ·

42 comentarii

Am văzut diverși oameni spunând că nu-i momentul ca alți oameni să se gândească la concedii, ci trebuie să stăm cu toții închiși în casă.

Din păcate, nu se mai poate face asta. Nu pentru că ar fi nevoie de concedii (deși este, că și creierul trebuie odihnit după o astfel de perioadă stresantă), nici măcar nu are legătură cu acestea ideea de mai jos. Mii de alte activități și milioane de locuri de muncă depind de ieșitul din casă în toate scopurile sale.

Acesta este testul suprem pentru autoritățile din orice țară, inclusiv România: felul în care țin sub control pandemia după ridicarea măsurilor stricte de izolare, nu în timpul lor. În timpul lor este simplu, că interzici interacțiunile umane și gata, situația este sub control. Este, însă, un control fals.

Problema este că nu poți continua așa la nesfârșit, nu poți pune lacătul pe orice apartament, magazin, firmă și depozit și să-l descui după vreo 3 ani cu speranța că totul va fi bine atunci, că reieșim ca ghioceii de primăvară într-o lume curată. Pur și simplu societatea nu funcționează așa.

Nu, măsurile stricte sunt întotdeauna temporare, iar pe parcursul lor trebuie făcut un plan bun de acțiune pentru când vor fi ridicate. Acesta este scopul lor: pregătirea autorităților, spitalelor, afacerilor și a mentalității oamenilor pentru noul mod de desfășurare a vieții. Izolarea strictă nu poate fi niciodată o soluție în sine, ci doar mijlocul de a obține timp pentru a ajunge la soluția reală, cea de termen lung.

Oamenii au stat închiși în casă în perioada de urgență pentru ca autoritățile și tot sistemul de sănătate să se pună la punct. S-au pus. Sau măcar să zicem că s-a încercat asta și s-a făcut ce se putea, că “la punct” are definiții diferite pentru fiecare persoană.

Oamenii nu mai pot sta din nou închiși în casă pentru că ar da faliment toată țara. Aceste 2-3 luni anterioare de izolare oricum vor atrage o criză economică puternică pe care o vom resimți la maxim în următoarele luni. Momentan multe firme încă trăiesc din inerția unor contracte mai vechi sau au avut rezerve financiare sau au folosit înlesnirile financiare oferite de guvern, dar se termină și acelea. Peste câteva luni va fi momentul cel mai rău al crizei economice, zic eu.

Așa că mi se pare normal ca viața să continue în limitele trasate de noua realitate, cea a unui virus care se poate transmite prin respirație de la purtători asimptomatici. Noua realitate, cea în care se poartă mască în interior și în locuri aglomerate, cu distanțare socială, cu limitarea interacțiunilor inutile, cu restul măsurilor limitative care, dacă ar fi urmate așa cum trebuie (și dacă s-ar da amenzi unde nu se respectă), ar fi suficiente pentru desfășurarea vieții.

Autoritățile noastre în particular nu par să se fi pregătit bine pentru această perioadă. Ziceam anterior despre lehamitea sau nepriceperea de a pregăti niște legi bune și aplicarea lor, dar asta e altă discuție pe care deja am avut-o. Nu s-au pregătit bine când toată lumea stătea acasă, așa că acum cazurile cresc și măsurile trebuie luate “din mers”, fără luxul timpului disponibil. Și este posibil inclusiv să mai fie nevoie din nou de măsuri restrictive dure, dar acestea vor fi tot după cum spuneam mai sus, adică:

  1. temporare.
  2. cu mențiunea că mai important va fi din nou ce se întâmplă după ridicarea lor, nu în respectiva perioadă.

Cred și că mulți oameni trăiesc în negare atunci când consideră că ne-am putea întoarce în curând la viața din 2019. Nu se poate. Nu există butonul magic din titlul articolului. Poți să-i silești cu pușca pe toți să stea în case și să le pui lacătul la ușă vreo 3 ani și tot nu s-ar rezolva nimic dacă după aceea măsurile de siguranță nu vor fi respectate.

(Inclusiv șeful OMS a declarat recent că “no return to the old normal for the forseeable future” – link)

Poate că ne vom întoarce la o viață asemănătoare cu cea din 2019 peste doi sau trei ani, când vor apărea vaccinuri suficiente, dar până atunci viața se desfășoară și continuă anevoios, cu masca pe nas și gură, cu limitări la birouri, la instituții, restaurante, transport în comun, vamă, poștă și în practic orice alt loc, fără festivaluri, fără cluburi, cu igienizarea mâinilor, cu școala prin Zoom, cu mai multe plăți cu cardul, cu mai multe comenzi online, cu mai multă birocrație digitală și tot ce se mai poate face.

Și cu concedii, da, dar în locuri mai pustii, nu om lângă om ca până acum. Și cu mers la magazin și la muncă și la spital și la nunți, dar nu ca înainte, ci adaptat la noua realitate.

Viața continuă anevoios, dar continuă. Ne-o trăim cum putem mai bine în condițiile actuale. Nu credeam până acum că termenul new world order va însemna măști și distanțare, dar asta ne-a adus 2020.

Viața nu va mai fi ca înainte, ci mai complicată, mai lipsită de anumite plăceri sau conforturi personale. Mi-ar plăcea însă ca toți oamenii să înțeleagă că și această nouă viață poate fi plăcută dacă toți poartă mască acolo unde li se cere, dacă păstrează distanța necesară și igiena corespunzătoare. Rezistența lanțului este cât rezistența celei mai slabe verigi a sa.

asus s5507

    42 comentarii

  1. Pai cum concedii in locuri mai pustii? Nu, Raducu, mergem la mare la noi… unde e aglomerat si bine… pai nu trebuie sa mancam noi o samanta pe plaja la Costinesti si sa vedem care e mersul… sa ascultam o manea in Vama si sa incingem o hora in Mamaia…

    PS: Eu am ales Grecia pentru vacanta de anul asta.

      (Citează)

    • Si te crezi mai intelingenta fiindca tu ai ales sa pleci in Grecia, nu ca pulimea din tara care merge pe litoralul romanesc?
      Vad ca mai toata lumea (de la guvern la primari) incearca sa se dea peste cap sa ii ajute cu tot ce pot pe cei ce trebuie sa plece in vacanta in Grecia salvand astfel economia elena.
      Probabil multi au uitat ce tara conduc pe care trebuie sa ajute.
      Iar tu Roxana poate ar trebui sa bei niste limonada in concediul tau din Grecia, poate asa mai scapi de atitudinea asta aroganta

        (Citează)

    • La noi la mare cred că s-a atins oricum capacitatea maximă. Nu am o problemă cu oamenii care merg în Grecia în loc să “ajute economia locală”.

        (Citează)

    • Adica locul ala pustiu unde s-au dus toti romanii?

        (Citează)

    • Da, esti tare roxanico, ai ales grecia, asa deosebit și inedit

        (Citează)

    • Andrei G:
      Adica locul ala pustiu unde s-au dus toti romanii?

      In Corfu nu am vazut asa multi romani, sa stii…

      “Toti” romanii sunt pe la noi, incing gratare prin munti, prin Delta sau la mare, asculta manele la Mamaia si la Vama Veche…

      Imagineaza-ti ca in avion a fost un LF de aprox. 40%, deci cam 60-70 romani… Si sunt zboruri doar o data pe saptamana.

        (Citează)

    • Asta este comentariul anului pe blog si este doar Iulie, cei care pleaca in excursie in strainate sunt exact oamenii pe care nu te poti baza in timpul unei epidemii, practic o saptamana o sa manance la restaurante unde vor fi serviti de oameni care interactioneaza cu sute de turisti, vor face cumparaturi in magazine frecventate de mii de oameni, se vor deplasa sute de kilometri cu riscul ca atunci cand vor intra in tara sa fie bagati in carantina cu toata familia, cu sot si copil, pai asta nu mai este concediu.

      In Romania sunt multe locuri cu pensiuni retrase unde poti face drumetii, un gratar si poti petrece o vacanta frumoasa. Un prieten zboara de la Bucuresti la Iasi, inchiriaza masina si face un tur de o saptamana spre Maramures apoi Cluj de unde ia avion inapoi in Bucuresti, in avion va sta jumatate de ora deci riscul este mai mic, a ales pensiuni mici care ofera si masa deci riscul este scazut, cu putin interes poti avea un concediu aproape normal.

        (Citează)

    • ce vrea si asta?

        (Citează)

    • PPS : Sunt singura de la mine din sat care merge in Grecia. Nu mai mancatz manele si ascultatz seminte.

        (Citează)

  2. Nu, nu s-a stat în casă pt ca autoritățile și sistemul sa se pună la punct. Flattening the curve înseamnă cu totul altceva.

      (Citează)

  3. Cand 90% din masuri sint luate cu gandul la alegeri, asta iese. Niste imbecili aflati permanent in campanie electorala. Astia sint minunatii nostri politicieni. Indiferent de culoarea politica.
    Da’ nici cu pulimea nu mi-e rusine. Aceiasi durere in cuc de zeci de ani.

      (Citează)

    • Din pacate romanii suferă de un individualism atroce, un individualism căruia nu îi pasă sub nicio formă de celălalt, ba dimpotrivă, bine ar fi daca ar putea sa ii dea în cap celui de alaturi.
      Si am mai invatat ceva: singura modalitate de a face romanii sa respecte o lege este, de regulă, statul cu biciul la spate… În rest nu se poate! Toti vin exaltati de civilizația de afară si povestesc cunoscuților, în timp ce scuipă semințe pe strada, ce frumos si ce curat este în Occident…

        (Citează)

    • 👍👍👍👍👍👍
      Subscriu la enunturile plastice ce I drept…. 🙃

        (Citează)

    • 👍👍👍👍👍👍

        (Citează)

  4. Acum 2-3 luni unii din noi asta ziceam si eram injurati. Unii vroiau stat in case pana la anu, sau cand va aparea vaccin. Si tu erai mega panicat…in timpul pandemiei astea ai trecut mult prea rapid de la o stare la alta. Eu in locul tau nu as mai scrie despre subiect, ca vei fi luat din nou la misto de cititori.

      (Citează)

    • Uite ca, matematic, daca te uiti pe curbe, daca mai stateam 2 saptamani, scadeau cazurile pana la zeci pe zi sau poate mai putine, ca in Ungaria, si nu mai avea baza de crestere.

        (Citează)

    • Subscriu la ce a zis nashu_mare.

      Mai toate tarile care au avut nevoie de carantina pentru ca au pierdut startul cu virusul au adoptat strategia respectiva.

      Pus totul sub lacat pana la exterminarea ultimului focar. Deschidere graduala dupa si periat tot ce intra in tara ca sa nu risti crearea si raspandirea altor focare.

      Incercati sa faceti o paralela cu accidentarile:

      “Ba, eu nu pot sa stau cu piciorul rupt in ghips o luna de zile! Tre sa muncesc si sa ridic etc. etc. ”

      Ce se-ntampla oare? Te accidentezi mai rau. Mult mai rau si apoi tot la pat ajungi pentru o recuperare si mai lunga de data asta.

      Asa suntem si noi. Ne-am apucat sa alergam fara sa ne fi vindecat complet. Ne indreptam cu pasi repezi spre o noua carantina in ritmul asta, chit ca vrem, chit ca nu vrem.

        (Citează)

  5. Cineva pe instagram avea un story cu o mulțime de oameni, la Loft Mamaia și explicația parastasparty. Toți ăia at trebui refuzați din start la spital.

    Ăia 60% care au picat bacul an de an se văd din nou acum, sunt aceeași care nu vor mască, care nu vor sa stea acasă, cărora le trebuie club și mers în concediu.

    Trebuie să începem să facem ca extratereștri din body snatchers când vedem persoană fără mască.

      (Citează)

  6. Problema e de fapt simpla. Cei care guverneaza si-au pierdut legitimitatea de-a iesi sa impuna masuri de distantare, nu-i mai crede nimeni. Pentru ca nu poti sa inchizi oamenii in case, iar tu sa stai la baute si la fumat in biroul tau de PM. Nu poti sa interzici intrunirile cu mai mult de 20 de persoane in spatii inchise, dar tu sa faci adunare de partid cu peste 100 de persoane. Nu poti sa interzici nuntile si botezurile in spatii inchise, iar tu sa participi la astfel de sindrofii. La fel cum nu mai ai legitimitate acum, cand setat pe alegeri anticipate, demitizai boala si spuneai ca e o simpla gripa. Din pacate s-au pierdut haturile din maini si nu vad cum lucrurile pot fi aduse sub control. Probabil oamenii vor ajunge sa inteleaga ce se intampla in momentul in care vom ajunge ca Italia, UK si Franta. Asadar intr-un fel sau altul economia tot se va duce-n cap, fie prin izolare, cea care ar fi logica de la un anumit de cazuri incolo, fie prin simplul faptul ca avand un numar urias de cazuri, niste 50-60-100 de morti pe zi, oamenii se vor auto izola singuri consumand substantial mai putin decat o faceau in mod normal.

      (Citează)

    • Nici un ceasul al 12-lea nu au inteles ca managerii de spital trebuiesc numiti pe competenta ci nu pe afinitati politice, de asta am fost tara cu cele mai multe focare de Covid in spitale. La Alba au inlocuit managerul spitalului cu un sef de sala.

        (Citează)

    • Exact, Ludovic Orban posta pe Facebook poze unde era singurul care nu purta masca, Mihai Chirica si Costel Alexe faceau sedinte la PNL IASI intr-o sala cu 100 de oameni, nimeni nu purta masca, statul cumpara masti cu 2 lei si le vindea cu 7 spunand ca nu are adaos comercial in schimb farmaciile de cartier vindeau cu 3-4 Ron, problema mare este ca PNL a dovedit ca nu este foarte departe de PSD.

        (Citează)

  7. Cireasa:
    Nu, nu s-a stat în casă pt ca autoritățile și sistemul sa se pună la punct. Flattening the curve înseamnă cu totul altceva.

    Pentru că o acțiune nu poate avea mai mult de un motiv…

      (Citează)

  8. Faptul ca Mamaia era un loc pustiu acum 3 luni, cand si-au cumparat ei biletul, i-a pacalit pe multi.

      (Citează)

  9. Nota de plata, pentru inchiderea de acum 3 luni isi are scadenta acum sau hai peste o luna. Si cand spun nota de plata ma refer la impactul economic, respectiv la impactul social.
    Economic va fi prapad de prin toamna, cand lucrurile vor deveni disperate si lumea nu va mai fi aburita cu 100 de ron in plus. Deja, multe firme isi fac anumite planuri si proiectii in functie de situatia curenta. Reveninrea in V care o viseaza Citu, nu se va intampla prea curand.
    Social, faptul ca ai tinut fortat in casa oamenii niste luni, plus amenzile vietii care s-au dat au efectul in cresterea de pe acum plus discutiile despre masca. Sunt multi panicarzi de profesie, care cred ca vom ajunge in situatia Italiei sau a Spaniei, dar care nu au resimtit economic intreaga izolare facuta acum 3 luni si care vor schimba un pic foaia, cand vor fi arsi la buzunar.
    Asa ca n-am rezolvat mare lucru cat timp am stat acasa si acum intram in etapa in care acceptam existenta virusului, respectiv faptul ca o vom mierli in viitorul apropiat. Ciudat este ca ne-a trebuit niste luni sa stam in casa, ca sa invatam acest lucru evident.

      (Citează)

    • Graba strica treaba.
      Daca guvernul externaliza problema cate privati poate ar fi fost altfel. Adica sa existe consecinte pentru afacerile unde angajatii sau clientii se imbolnavesc, constand in despagubiri pentru afectati si sanctiuni din cifra de afaceri. De ex: Daca se imbolnavesc mai mult de 5 dintre angajati su 10% din ngajati penalziarea sa fie 25% din cifra de afaceri plus despagubiri celor bolnavi. Problema teoretic ar fi ca nu pot identifica unde si cum s-a imbolnavit cineva, dar daca sunt mai multi e clar ca locul respectiv nu previne imbolnavirea.

        (Citează)

    • #Asdad2005
      da unde si cand au interzis munca?
      daca crezi ca economia sta in chelneri, frizeri si vanzatori la talcioc esti in eroare.

        (Citează)

    • @KMean
      Orice idee de acest fel nu ajuta, intrucat pentru foarte multi e mai usor sa inchida pravalia si sa plece. Acum dimpotriva, trebuiesc incurajate lucrurile cu respectarea anumitor reguli desigur
      @zippo
      Coloana vertebrala a economiei romanesti sunt IMM-urile urmate indeaproape de multinationale. Pe timpul starii de urgenta foarte multe IMM-uri au fost lovite serios multe inchizandu-se. De asemenea, exista un risc ridicat sa se intre in imposibilitate de plata din cauza ca la noi functioneaza la greu creditul furnizor.
      Din cauza asta, foarte multi sunt disperati si incearca sa supravietuiasca in perioada asta si cand aud, iar de carantinare sau alte nebunii ii apuca nebunia.

        (Citează)

  10. Cred ca va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca numarul de cazuri active va fi de ordinul sutelor de mii.

    Si e posibil sa i se indeplineasca si dorinta retardatului aluia de la Parazitii – aceea de a vedea morti in sant – si poate dupa aia o sa avem o sansa sa intelegem cum sa traim cu virusul, ca sa ne putem reveni.

    … ca pana acum ce am facut a fost sa dam dintr-o extrema in alta, in mod tipic romanesc.

      (Citează)

  11. Poate asta e un moment bun sa ne gandim si la sanatate? Sa renuntam la junkfood, tigari, alcool sa incepem sa facem ceva sport .

      (Citează)

  12. Eu vad ca nimeni nu e dispus sa faca nici minimul de adaptare. Declarativ da, toti #stamincasa.

    Cum a dat vara, cum aia destepti si frumosi de pe net au rupt vama si mamaia in 2, teresale sunt pline. In principiu ar fi ok, dar nimeni nu e dispus sa faca nici o concensie si nimeni nu vrea sa suporte costurile (patroni, clienti, politicieni).

      (Citează)

  13. Eu am apucat sa merg la greci chiar inainte sa introduca faimoasele teste. E adevarat ca am stat ceva in vama, cam 5 ore si unul dintre noi a fost testat, dar dupa, a meritat din plin. Am fost pe insula romanilor (Thassos) care era cam 15% ocupata. Dupa ora 22 nu mai era aproape nimeni pe strazi sau la baruri. cazari cat vrei la preturi reduse, iar preturile la mancare si bautura cam la fel ca anul trecut. S-au scumpit parca un pic cocteilurile. Plajele mari erau animate dar nu la refuz ca in alti ani, asa ca am preferat plajele micute, ascunse si aproape goale de lume. Am mers cu masina tocmai pentru a evita interactiunea cu alte persoane iar pe insula am mers in locurile unde nu erau multi turisti (si erau foarte multe locuri goale). Am vazut ca angajatii purtau masti, dezinfectau mesele, sezlongurile si respectau in mai mare masura regulile de igiena si distantare.
    Am fost cu ceva vreme inainte si la noi pe litoral unde nu exista nici cea mai mica distantare sociala asa ca a trebuit sa stam in majoritatea timpului in pensiunea unde eram cazati, iar de serviciile oferite nu cred ca mai are rost sa spun ce diferenta este intre litoralul nostru si cel al grecilor cand preturile sunt asemanatoare.

      (Citează)

  14. BlackSkull:
    Cand 90% din masuri sint luate cu gandul la alegeri, asta iese. Niste imbecili aflati permanent in campanie electorala. Astia sint minunatii nostri politicieni. Indiferent de culoarea politica.
    Da’ nici cu pulimea nu mi-e rusine. Aceiasi durere in cuc de zeci de ani.

    Asa cred si eu.

      (Citează)

  15. La mine la munte nu e covid
    https://youtu.be/2FkrEc7OMYA

      (Citează)

    • Imi povestea cineva acelasi lucru despre o localitate din Vrancea. Nu au cazuri, dar la magazinul din localitate nu se intra decat cu masca si nu intra decat o persoana. In rest toti in aer liber.

        (Citează)

  16. KMean:
    Imi povestea cineva acelasi lucru despre o localitate din Vrancea. Nu au cazuri, dar la magazinul din localitate nu se intra decat cu masca si nu intra decat o persoana. In rest toti in aer liber.

    Eu și soția ne-am făcut test și ne-am izolat aici în sat cu provizii pt 3 luni minim. Ea e în luna a 5 a eu lucrez de acasă nu trebuie sa fim în București. Apartamentul l-am închiriat unor prieteni cât stau aici. Treaba trista este ca aștept de 2 luni sa îmi tragă RDS fibra de la stâlpul din fata casei vecinilor și pana acum după 5 sesizări tot nimic. Deși am contract făcut. Nu îmi vine sa cred, nu mai știu ce sa fac sau unde sa sun, pana la urmă o să îmi trag singur cablu din switch-ul vecinilor și o sa le plătesc eu netul, altfel îmi este f greu sa lucrez cu ce conexiune varza am pe telefon.
    Nu e nimeni care lucrează la DIGI sa mă poată îndruma sau ajuta ?

      (Citează)

    • Nu te poate ajuta nici sfantu duh. Cand m-am mutat in apartamentul actual au avut nevoie de 1 luna si de nu mai stiu cate sesizari ca sa ma lege si pe mine. Bloc nou, in Bucuresti, toate cablajele deja facute pana in casa, aveau doar de infipt mufa in switch si de activat portul.

        (Citează)

    • Update, mâine vin de la digi sa tragă fibra omg

        (Citează)

  17. ” testul suprem …felul în care țin sub control pandemia după ridicarea”
    NU e nici un test suprem, e chiar un test de baza.

    problema e ca majoritatea oamenilor – din multe tari, nu sunt romanii mai cu mot oricat le place sa se creada mai importanti decat restul – nu au nici un spirit de supravietuire.
    fie ca vorbim de gibonii care se duc la club pt a avea marfa pt instagram, sau de tarani cu vacile pe DN.

    de asta trebuie sa vina statul sa puna vitele in staul, ca altfel fug pe camp.

      (Citează)

  18. Loft Mamaia, >500 persoane, 10.000 lei amendă.
    Concert in Năvodari, 300 de persoane, 35.000 lei amendă.

    Nu e cam dubios să iei amendă mai mare pentru persoane mai puține?

      (Citează)

  19. Asdad2005:
    @KMean
    Orice idee de acest fel nu ajuta, intrucat pentru foarte multi e mai usor sa inchida pravalia si sa plece. Acum dimpotriva, trebuiesc incurajate lucrurile cu respectarea anumitor reguli desigur
    @zippo
    Coloana vertebrala a economiei romanesti sunt IMM-urile urmate indeaproape de multinationale. Pe timpul starii de urgenta foarte multe IMM-uri au fost lovite serios multe inchizandu-se. De asemenea, exista un risc ridicat sa se intre in imposibilitate de plata din cauza ca la noi functioneaza la greu creditul furnizor.
    Din cauza asta, foarte multi sunt disperati si incearca sa supravietuiasca in perioada asta si cand aud, iar de carantinare sau alte nebunii ii apuca nebunia.

    Da, dar cred ca tocmai disperarea ne-a adus in istuatia de a pierde controlul. Acum nu stiu cat de buna ar fi ideea pt ca multi nu mai au job si nu prea au cum sa reporneasca unele afaeri. De altfel ma intreb cum va gestiona statul probema pe termen mediu si lung, intrucat cred ca multi vor avea nevoie de mancare, etc.

    Totusi trebuie sa existe o responsabilizare a celor care fac afaceri pentru a nu raspandi boala. Daca se pierde situatia de sub control vor aparea pb si mai mari. Am dat in alt comentariu exemplul dintr-o localitate mica unde oameni cu afaceri respecta niste reguli destul de stricte, dar simple: intra cate unul in pravalie si doar cu masca. Cea care se asigura de ordine este vanzatoarea. Se intampla intr-o zona f saraca. Oamenii acolo stiu ca daca se imbolnavesc e complicat sa ajunga la medic, etc. Eu de ex nu vad aceleasi masuri aici in Bucuresti, nu pe acolo pe unde ies.

    Eu spre exemplu ma intreb daca oamenii realizeaza ca daca ti se imbolnaveste un om specializat e posibil sa nu ai parte de el vreo 2 luni. La un moment dat vor sari f mult salariile pentru ce inseamna job ce necesita anumite aptitudini/cunostinte care nu se dobandesc f repede la locul de munca.

      (Citează)

  20. Concedii? Serios, asta e problema acum? Oameni buni, pentru a reduce la minim posibilitatea de a va infecta, ar trebui ca iesirile sa fie limitate ca timp, si eliminate complet daca nu sunt urgente…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus