un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Intel o dă iar în bară: amână trecerea la 7nm pentru 2023

27 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Intel a anunțat recent că amână cu minim 6 luni trecerea la procesul de fabricație de 7 nanometri, ceea ce împinge lansarea acelor procesoare pentru finalul anului 2022, cel mai probabil în 2023.

Se pare că Intel, care își fabrică propriile procesoare, a găsit niște probleme importante cu linia de producție de 7 nm în testele făcute până acum. Degradarea observată în produsele de test fabricate i-a făcut să anunțe această întârziere de 6-12 luni, că trebuie să regândească procesul de producție.

Inclusiv partea de GPU-uri are întârzieri. Cele cu nume de cod Ponte Vecchio, tot pe 7 nm, au fost amânate pe final de 2021 sau început de 2022.

Asta confirmă ceea ce se spunea deja de câțiva ani: că Intel are mari probleme în a inova în domeniul procesoarelor, motiv pentru care noile AMD sunt atât de eficiente în comparație cu oferta Intel. Cred și că acum se înțelege mai bine de ce Apple a renunțat la procesoare Intel și migrează spre procesoare ARM pentru toate computerele lor.

Cel mai bun exemplu: AMD a lansat în 2019 procesoarele Ryzen 3000 pe 7 nm pentru laptopuri și desktop-uri. Intel va lansa procesoare de desktop pe 10 nm cândva la anul, iar pentru 7 nm au anunțat treaba de mai sus, probabil 2023.

Tehnologia de fabricație contează foarte mult. Cu cât este mai mică, cu atât procesoarele consumă mai puțină energie, se încălzesc mai puțin și pot fi și mai performante. Intel, însă, are probleme cu stabilizarea producției de 10 nm pentru producție de volum mare.

Culmea este că alți producători le-au luat-o mult în față. AMD produce bine mersi pe 7 nm, NVIDIA la fel. Taiwanezii de la TSMC testează deja 5 nm, iar în 2023 ar putea produce în 3 nm pentru clienții lor. În curând se pare că și Intel vor fi siliți să apeleze la TSMC sau alții pentru a produce procesoare Intel deoarece au niște contracte cu guvernul SUA care nu pot fi amânate, ceea ce doar va complica lucrurile.

Nu le plângeți prohodul (sau cum se zice). Pentru trimestru doi din 2020, Intel a raportat venituri cu 19,4% mai mari YoY și profit per acțiune în creștere și mai mare decât așteptările analiștilor. Veniturile au crescut în special datorită diviziei de data-centers, dar și cea de procesoare clasice a înregistrat creștere. Problemele acestea i-au prins într-un moment bun pe piață. Întrebarea este în cât timp le vor rezolva și câți ani pot trăi din inerția succesului de până acum.

Schema de arhitecturi de procesoare Intel este foarte confuză și încerc să o rezum mai jos:

  • Cannon Lake – 10 nm, prezentat în 2018, dar un singur procesor Core i3 lansat.
  • Ice Lake – 10 nm, prezentat în 2019, lansat efectiv în iunie 2020, sunt procesoare de laptop precum acel Core i7-1065G7 de pe Spin 5, cu frecvență joasă. Vândute ca fiind “procesoare Intel de generația a 10-a”.
  • Comet Lake – 14 nm, prezentat în 2019, lansat efectiv pe piață în primăvara 2020, sunt procesoare de desktop (Core i9-10900K de exemplu) și laptop vândute tot sub numele “de generația a 10-a”. Practic, Intel a băgat și tehnologia veche de 14 nm în această generație.
  • Tiger Lake – 10 nm, va înlocui Ice Lake, lansare în T3 2020, vor fi procesoare pentru laptopuri.
  • Alder Lake – 10 nm, desktop și laptop, va apărea în a doua jumătate a lui 2021.

În timp ce AMD scoate deja procesoare de 7 nm și în curând lansează seria Ryzen 4000 îmbunătățită, la Intel nici nu știm numele de cod pentru acestea.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Alexandru Opran

    27/07/2020 la 6:59 AM

    Cu mențiunea că 7nm la AMD nu este același lucru cu 7nm la Intel. Fiecare măsoară cum vrea mușchiul lui în principiu. Ca idee, densitate tranzistori / mm pătrat este mai mare la Intel pe 10nm decât la TSMc pe 7nm cam cu aproximativ 10%. Deci acel 7nm nu este “mai mic” ci doar se măsoară diferit.

      (Citează)

    • Aici e complicat.

      Ce zici tu despre Intel 10 nm = AMD 7 nm era valabil pentru tehnologia de producție a Global Foundries, care s-a desprins din AMD. Acum, însă, AMD produce la TSMC nucleele Zen 2, iar ce face TSMC nu știm exact.

      În plus, diferă și conceptele de produs în sine. AMD s-a dus pe chiplets de 7 nm și integrează câte vor ei în procesoare. Intel, pe de altă parte, poate raporta o anumită densitate de tranzistoare pe mmp, dar câte sunt funcționale? De obicei au procesoare care nu funcționează bine și pe care le limitează ulterior la frecvențe și nuclee și le vând în seriile mai jos. S-ar putea să descoperi că un Core i3 este un Core i7 care a fost produs cu defecte, așa că au dezactivat părțile defecte și aia a fost.

      În plus, unii pot produce tranzistoare mai mici dar la distanță mai mare între ele, ceea ce schimbă densitatea pe mmp, și apoi pot anunța o densitate maximă de referință, dar o pot reduce ulterior la producție pentru a face procesoare mai stabile la frecvențe mari.

      Singurul element care contează este că AMD e “acolo” de o vreme, Intel este în urmă cu vreo 3 ani. Și dacă ar fi echivalenți, nu cred că Intel n-ar da același nume tehnologiei de producție ca și AMD, că pare complicat să spună mereu “dar să știți că 7 nm la noi este egal cu 3 nm la AMD, apropo”.

        (Citează)

  2. Oh no!

    anyway…

      (Citează)

  3. Tehnologia de productie mai mica vine cu avantajele pe care le-ai spus deja, consum mai mic, caldura degajata mai mica, numar de transistori mai mare deci o potentiala putere mai mare de procesare/W cosumat.
    Insa vine si cu o problema majora de asta cred ca au si probleme, cu cat e mai mic transistorul si cu cat sunt mai inghesuiti cresc sansele sa nu mai functioneze corect si portile logice sa nu faca ce trebuie. Probabil Intel trebuie sa garanteze un procent mai mare de stabilitate in CPU-uri si de asta nu se arunca asa usor la tehnologii mai mici

      (Citează)

  4. Merge Instagram mai repede?

      (Citează)

  5. Banui ca baietii de la Intel s-au uitat la vanzari, profit si cota de piata dupa care au zis ca nu le pasa de 7nm.

      (Citează)

  6. Chia aseara am citit un articol (ceva mai documentat) pe tema asta
    https://zonait.ro/ce-a-patit-intel/
    Se poate sterge daca nu am voie linkuri sau se considera reclama ori mai stiu eu ce.

    Ontopic, daca Intel pierde si piata serverelor, atunci e naspa de ei :)
    Nu-mi pare rau deloc, si-au batut joc de clienti ani de zile cand nu aveau concurenta si ofereau performanta cu pipeta de la o generatie la alta.

      (Citează)

    • La servere e mai greu să piardă cotă de piață. Nu-i ca la PC-uri și laptopuri unde ies pe bandă rulantă computere noi sau utilizatorii își construiesc ce vor ei.

        (Citează)

  7. Deci AMD nu produce nimic la 7nm, TMSC produce la 7nm, sau e ceva ce n-am inteles eu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus