►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
A mai apărut un serviciu de închirieri mașini cu tarifare la minut și kilometru parcurs. Se numește Teleport și are site-ul goteleport.ro.
Nu știu de fapt când a apărut, dar eu l-am descoperit astăzi printr-o reclamă Instagram, așa că pentru mine este nou. Flota pare alcătuită numai din Renault Zoe, dar nu știu câte sunt în total. Sistemul este cel deja clasic: găsești mașinile pe harta aplicației, rezervi una, o descui cu telefonul când ajungi lângă ea, călătorești, parchezi, plătești în funcție de durata și lungimea călătoriei.
Practic Teleport se alătură serviciilor Citylink, Spark, Pony și eGO. Nu știu în ce situație mai sunt acestea în prezent, având în vedere că la lansare promiteau extinderea treptată a flotelor proprii, dar pandemia asta probabil le-a tras pe dreapta mașinilor măcar în perioada restricțiilor de circulație. S-ar putea să avem mai multe astfel de servicii decât cere natural piața.
Tarifele Teleport sunt:
Asta nu zice mult și nici nu-i ușor de comparat cu tarifele altor servicii pentru că toate introduc niște discount-uri sau gratuități după un anumit moment. Cu această ocazia m-am decis să fac un articol în care să simulez costurile în toate serviciile pentru trei trasee, scurt, mediu și lung, și vedem ce-o ieși.
Teleport este însă primul serviciu văzut de mine care-ți spune direct că poți lua mașina mai multe zile pentru călătorii mai lungi. Și altele permit asta, dar Teleport parcă insistă pe această posibilitate, punând pe prima pagină niște simulări de tipul “Teleport la munte și la mare”:
Acestea sună mai bine decât ar putea fi în realitate. Mașinile sunt electrice, Zoe are o autonomie de vreo 250 de kilometri în cele mai bune condiții (iar autostrada spre mare te rupe la consum, că n-ai cum să mai câștigi ceva pe frânare regenerativă sau coborâri de dealuri), deci un weekend la mare înseamnă că trebui să și încarci cumva mașina la priză. Poate scapi de încărcare pe autostradă dacă pleci cu un Zoe plin ochi, dar care sunt șansele să găsești o astfel de mașină în aplicație, în zona ta, fix când vrei să pleci?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
30 comentarii
18/06/2020 la 2:27 PM
La munte si la mare cu Renault Zoe? cred ca este o gluma. Asta daca nu ai in plan sa te opresti din 150 in 150 km la prize si sa stai cateva ore acolo pana cand se incarca.
Adi(Citează)
18/06/2020 la 2:30 PM
Mai bine ai 2.0 tedei cu care stai cateva ore blocat in trafic, nu?
GabrielG(Citează)
18/06/2020 la 3:38 PM
Cu Zoe nu stai blocat in trafic? Are prioritate fata de 2.0 tedei?
Andrei G(Citează)
18/06/2020 la 4:08 PM
Să mergi la munte cu un Zoe este doar pentru cei cu inima tare și cu mult timp de pierdut la stațiile de încărcare.
Am trecut prin experiența asta și nu vreau sa o mai repet.
Pentru deplasările de felul acesta prefer hibridele de la Citylink. Și prețul e f ok (80 lei/zi).
Vasile Moise(Citează)
18/06/2020 la 2:38 PM
Cum fac sa nu raman blocata in traficu cu Zoe?
Da, masina de serviciu e chiar un Zoe.
Roxana(Citează)
19/06/2020 la 7:05 PM
Și cum ți se pare Zoe?
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 2:43 PM
Aronganța nu cred că își are locul în acest moment, întrucât Adi are perfectă dreptate. Îmi pasă de mediul înconjurător, însă în acest moment o mașină pur electrică (Nu mă refer la hibrid, pentru că este cu totul altă mâncare de pește) este utilă doar pentru călătorii scurte în oraș.
PS: Ce te face să crezi că dacă ai o electrică nu vei rămâne blocat în Sinaia? Crezi că astea zboară?
PS2: Problema apare în acel moment în care vei fi nevoit să încarci bateriile: Locurile unde poți face asta sunt foarte limitate iar autonomia este puternic influențată de TOT (Lumini, aer condiționat, viteza de deplasare, pasageri etc). Așadar autonomia aia de 250KM se poate înjumătăți cu ușurință.
Să rămâi în “pana prostului” și să nu poți încărca SAU să ajungi să încarci bateriile DAR să fii nevoit să aștepți 6 ore, nu cred că o să îți facă o deosebită plăcere.
Singura variantă rezonabilă este un hibrid precum Toyota C-HR. Variantele pur electrice nu sunt mașini pe care să te poți baza și cu care să pleci la drum (extraurban). Punct. (Doar dacă nu ai cumva un Tesla, deși și atunci e discutabil)
Mihai(Citează)
18/06/2020 la 6:40 PM
Daca iti pasa asa de mult de mediul inconjurator de ce nu ai o tesla? Nu neaparat model S cu 615 km autonomie dar un model 3 cu ~400?
M V P(Citează)
19/06/2020 la 7:42 AM
tu ii intrebi pe altii de ce nu au Tesla si conduci Loganul 1.4 mpi din 2008 al parintilor?
Giovani(Citează)
19/06/2020 la 7:06 PM
Nu chiar:
https://0-100.ro/2019/06/04/cel-mai-lung-drum-cu-masina-electrica-si-prima-iesire-din-tara-destinatie-budapesta/
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 2:50 PM
au si niste tesle, probabil in teste. Aveau un bug in app si se vedeau pe harta cand limba=EN in interfata
Tudor(Citează)
18/06/2020 la 3:35 PM
TDI fara filtru si neaparat manuala.
etk(Citează)
18/06/2020 la 3:45 PM
Am folosit mult Pony si apoi Spark (mai putin).
La preturile de mai sus, merita Teleport insa prefer Leaf.
bucuresci(Citează)
19/06/2020 la 7:07 PM
Acum zic eu ca mai sus: pentru drumuri scurte prin oraș, mai contează? Că pentru mers la mare, da, aș vrea un Leaf.
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 6:01 PM
Mie nu-mi iese din cap comparatia cu Lime sau alt serviciu de inchiriat trotinete. Acestea par mai scumpe, avantajul lor fiind doar atunci cand orasul este sufocat si mai mult stai pe loc. Altfel, s-ar explica costurile asemanatoare per km si per min, dat fiind expunerea la riscul vandalizarii sau stricarii in cazul trotinetelor.
Octav(Citează)
18/06/2020 la 6:02 PM
Ma bucur sa vad ca ai dat de noi organic :)
Cateva comentarii la ce ai scris:
a) inainte sa lansam Teleport, am facut tehnologie (soft + hard) pt 15 alte firme de carsharing de pe 4 continente, inclusiv Gfleet, programul de corporate car sharing al Google California. Invatand din experienta lor, am lansat Teleport care este un hibrid intre Uber si carsharing: suntem primul serviciu din lume in care un valet iti livreaza masina fix unde ai nevoie. Rezolvam astfel problema fundamentala a mobilitatii, sa ai o masina la usa atunci cand ai nevoie, pe care ai identificat-o si tu: “dar care sunt șansele să găsești o astfel de mașină în aplicație, în zona ta, fix când vrei să pleci”? Ei bine, cu Teleport sansele sunt cam 100%, pentru ca iti livram noi acea masina in cateva minute. Livrarea ofera multe avantaje, pentru clienti, pentru oras si pentru companie, pe care le-am detaliat pe blog https://medium.com/teleport-ro/are-sens-un-serviciu-de-carsharing-cu-livrare-db3d7c499aca
b) pare ca nu este evident din structura de preturi ca avem cam cele mai avantajoase tarife de pe piata pentru calatorii de la cateva minute la cateva zile. Vom lucra sa facem si noi asta mai clar, si astept cu sufletul la gura articolul tau in care compari preturile.
c) vad ca si tu si mai multa lume ati vorbit de “range anxiety”. Da, ai 250-270 de km autonomie la masinile actuale, poti sa mergi si la munte si la mare si avem numerosi clienti care folosesc masinile sa se plimbe peste tot prin tara. Intr-adevar, exista un discomfort fata de o masina pe benzina pentru ca alimentarea dureaza mai mult si trebuie facuta mai des. Deci daca te grabesti, o masina electrica (inca) poate nu este pentru tine. In urmatoarele luni vom rezolva insa si problema asta.
d) noi suntem o platforma pe care isi poate inscrie oricine masina electrica. Doar primele 10 Renault Zoe au fost cumparate de noi, restul masinilor, Zoe, VW E-Golf si BMW i3 sunt ale unor flote partenere. Am vorbit sa aducem si Tesla, dar este putin mai dificil de asigurat Tesla, avand in vedere ca pare ca inca nu exista service in Romania. Inca ne gandim daca are sens sa aducem Tesla, pentru ca noi vrem sa oferim un serviciu pe care lumea sa il foloseasca in loc sa isi cumpere o masina personala pe care sa o tina parcata 23 de ore pe zi si e posibil ca Tesla sa fie folosita mai degraba pentru test drive-uri ocazionale, ca sa vezi cum accelereaza.
Astept sa si utilizezi serviciul si sa ne zici cum ti se pare.
Grigore de la Teleport(Citează)
18/06/2020 la 10:45 PM
Gasesc una la aeroport?
Actzipild(Citează)
19/06/2020 la 10:24 AM
O incarcare de 2 ore costa 40 de lei, timp in care te uiti la masina. Foaaaarte rentabil.
alunelu(Citează)
19/06/2020 la 7:15 PM
@Grigore: mulțumesc pentru comentariu și clarificări! Vă urez succes.
Dacă băgați Tesla model 3 sau X vin și eu :P
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 6:41 PM
Altă țeapă românească. Le urez faliment plăcut.
Cristi(Citează)
19/06/2020 la 7:09 PM
De ce? Mi se pare atât de păguboasă mentalitatea asta de a “ura faliment”.
Cine îți dă țeapă și cum? Sau lucrezi la concurență și ai venit să zici asta?
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 7:42 PM
Unde stau parcate mașinile astea?
Costin(Citează)
19/06/2020 la 7:09 PM
În… parcări? Le vezi pe hartă?
Apropo, mașinile electrice au parcare gratuită în parcările primăriei.
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 9:11 PM
0.99 plecarea.
Dar ce, e taxi în care eu sunt și șoferul de taxi?
În rest, aceeași poveste – hai sa mai lansam și noi același serviciu pe lângă cei 100 care fac asta și nu aducem nimic nou RELEVANT
Mihai(Citează)
19/06/2020 la 7:12 PM
Păi ce-ar fi putut aduce relevant? Adică cele 17 companii de taximetrie prin ce se deosebesc, de exemplu?
Mie mi se pare o ecuație simplă: dacă mai este nevoie de servicii de acest tip pe piață pentru că cele existente sunt insuficiente pentru cererea existentă, e binevenit. Dacă nu mai este nevoie, patronii au o problemă, dar este a lor, nu a noastră, iar mașinile se pot vinde oricum rapid ca SH.
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 9:21 PM
Per 24 de ore pare mai ieftin spark
add(Citează)
19/06/2020 la 8:09 AM
serviciul pare ok, dar unele comentarii nu
mormaila(Citează)
19/06/2020 la 8:45 AM
Eu sunt curios cum va rezolva treaba cu cei care vor duce/lua masinile la/de la client.
Intr-un oras mare si aglomerat ca Bucurestiul (dar nici cu alte orase mari din tara nu imi e rusine) probabil fiecare operatiune de genul asta va costa pe valet un timp de 1,5-2 ore (deplasare pana la masina de interes (probabil cu transportul in comun), mers pana la destinatie, plecat (cu transport in comun ma gandesc) pana la urmatoarea si tot asa. Deci in 8 ore (program normal de munca) un valet va colecta si muta in medie cam 5-6 masini.
Cam ce salariu ar trebui sa primeasca ca sa fie peste venitul obtinut daca ar lucra 8 ore pe taxi/uber?
Cam cate firme de inchiriere masini mai au serviciul ala de dus/luat masina la/de la client oriunde in oras, in Bucuresti? De ce credeti ca unele au renuntat la acest serviciu? Poate sa fie serviciul ala si 30 de euro, impreuna cu costul rezervarii respective nu are cum sa aduca mai mult profit decat valoarea altor 5-10 rezervari cumulate pe care agentul ala le poate face in acelasi timp in loc sa umble prin oras.
pipzn(Citează)
19/06/2020 la 7:14 PM
Nu atât de mult, că nici Bucureștiul nu-i totuși paralizat.
Nu cred că mulți vor apela la valet. Sau poate că e nevoie de o rezervare, de genul “peste 3 ore am nevoie de o mașină la locul X” și se ocupă oamenii de asta.
“Valeții” oricum există la orice serviciu, că cineva trebuie să ia din când în când mașinile la alimentat și spălat.
nwradu(Citează)
19/06/2020 la 11:07 PM
Tare curios sunt care e tipologia clientului care foloseste un serviciu de genul, prin Bucuresti si nu uber, sau ceva de genul. Si sunt curios ce se intampla daca iei o masina electrica si o lasi pe undeva cu bateria la 1%
Alin(Citează)