►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cei de la The Verge au întrebat diverși streameri în stânga și în dreapta și majoritatea se vor muta pe Twitch când se închide Mixer.
De ce? Pentru că Twitch este un produs matur, cu o interfață eficientă, cu un sistem foarte bine pus la punct pentru abonare și donații, adică bani ajunși la streamer. Are tot felul de plugin-uri 3rd party ce-i extind funcționalitatea și chat-ul, este bine integrat în programele de streaming gen OBS și are și bani de dezvoltare.
Recent iau și măsuri împotriva altor tipuri de probleme, iar ban-ul permanent dat recent lui Dr Disrespect fără un motiv clar pare a fi un exemplu de acțiune.
Facebook Gaming, în schimb, este făcut de Facebook, care a încetat să mai fie o companie cool și mai degrabă este un rău necesar. Pentru mulți, tot mai puțin necesar. Cum a spus un streamer, “Facebook is archaic”, iar chestia asta o auzim de mult pe măsură ce adolescenții au început să migreze tot mai mult spre Instagram, TikTok și în trecut Snapchat.
Un rezumat bun este acesta:
The interface is absolutely terrible. It’s kind of like the same thing when it comes to YouTube, they don’t care about their streaming platform and I really don’t get the feeling Facebook cares about their streaming platform at all. (The Verge)
Când streamingul nu este principala activitate a companiei tale, ci doar un alt domeniu în care încerci apa ca să vezi dacă-i caldă, este greu să concurezi cu Twitch, care-i all-in în acest domeniu. Exemplul cel mai bun este chiar Mixer, care a fost lansat cu mare tam-tam și milioane de dolari dați streamerilor celebri pentru exclusivitate, și apoi s-a închis pe neașteptate. Posibil ca Facebook Gaming să aibă aceeași soartă.
Facebook Gaming cică ar oferi un bonus de 2.500 de dolari partenerilor Mixer care se mută la ei, dar banii aceia sunt peanuts pentru un streamer care are statutul de “partener”, că probabil face ușor acești bani în câteva zile de muncă.
Apoi este zvonul acesta, că unii mari streameri și-ar face propriul serviciu de streaming. Nu îl cred sau, mai bine zis, nu cred în succesul său.
Și nu, streamingul video de jocuri nu este ceva ridicol. Nu sunt copii care se joacă și alți copii care se uită la ei în loc să pună chiar ei mâna pe joc sau să facă altceva. Acum câțiva ani scriam de streameri care câștigă zeci sau sute de mii de dolari pe lună jucându-se și transmițând asta comunității lor și dialogând cu aceasta pe chat. Ninja a fost plătit 1 milion de dolari ca să se joace o zi Apex Legends, iar de la gaming a ajuns la reclame cu Adidas și alte parteneriate.
Streamingul a devenit o parte integrantă a industriei de entertainment, alăturându-se filmelor, jocurilor și altor forme. Concurează chiar cu streamingul de filme și seriale ca formă de a te distra și relaxa câteva ore și asigură și o ușoară componentă de interacțiune cu “vedeta”. De asta a ajuns un domeniu în care se investesc și se rulează probabil deja miliarde de dolari anual.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
30/06/2020 la 11:27 AM
facebook e arhaic, dar au trecut pe tik tok.
ba baiatu……..
ce mai iti e si cu generatiile astea
Mihai(Citează)
30/06/2020 la 11:27 AM
Or fi streameri care castiga zeci/sute de mii de dolari pe luna, dar nu cred ca sunt chiar asa de multi. Sincer nu cred ca va ajunge sa concureze pe bune cu streamingul de filme/seriale pentru ca nisa este totusi mult mai mica. Hai sa ne gandim asa: cati dintre cititorii acestui blog sunt abonati la in streamer de gaming?
Garm(Citează)
30/06/2020 la 11:32 AM
Probabil si media de varsta e destul de scazuta, mai mult copiii urmaresc chestiile astea😀
Justin(Citează)
01/07/2020 la 4:53 PM
Justin, media de vârstă e destul de mare, cred ca pe la 40, fiindcă cam asta e și vârsta membrilor din jocuri, puștii încă nu sunt fideli sa joace ani de zile un singur joc ca să-i intereseze chestii xtra prin streaming, unde joc (de vreo 4 ani) nici unul nu e sub 35 și toți sunt pe streaming si discord.
Valentin(Citează)
30/06/2020 la 11:48 AM
Ce balarie… Pe cuvant daca pot sa inteleg “industria” asta.
varucu(Citează)
30/06/2020 la 12:06 PM
Cu ce e diferit de fotbal, tenis samd? Doar pentru ca sunt mai vechi si au intrat in subconstient ca e normal sa te uiti la altii cum joaca ceva? Oamenii astia fac show pentru o anumita categorie de public. Nici eu nu ma joc sau ma uit la streamuri de jocuri, dar daca m-ar fi pasionat m-as fi uitat.
Empire(Citează)
30/06/2020 la 12:06 PM
Industria asta este la fel ca orice sport la care te uiti la televizor, doar ca este pe internet si mai are avantajul ca poti sa interactionezi cu jucatorul.
Celalalt(Citează)
30/06/2020 la 1:53 PM
Mulți ochi = $$$. Nu înțelegi de ce sunt mulți ochi? că banii sunt doar consecința. Eu zic că e mai ușor, de asta se înghesuie lumea – mai greu dai cu paleta sau piciorul într-o bilă, dar cu 200 de lei și un controller te-ai scos.
dam167(Citează)
30/06/2020 la 12:25 PM
Totusi nu inteleg de ce atat secret in ce s a intamplat cu dr disrespect..
Nimeni nu zice motivul..
Gabi(Citează)
30/06/2020 la 12:28 PM
Avantajul major al lui Twitch este apropierea de Amazon. Daca ai Amazon Prime sau Prime Video, primesti gratis si Twitch Prime, care iti dau un Sub gratuit in fiecare luna (echivalentul a 5 euro). O gramada de bani de facut pentru streamerii care reusesc sa se ridice si sa aiba o baza solida de fani.
Chestia aia cu Dr Disrespect e foarte dubioasa. I-au dat ban permanent fara sa spuna de ce, asta dupa ce in acum cateva luni au incheiat cu el un contract de exclusivitate de 20 de milioane de dolari.
Sol(Citează)
30/06/2020 la 1:47 PM
Apropierea?
Twitch is a live streaming video platform and community for gamers and fans alike; it was bought by Amazon in 2014
GabrielG(Citează)
30/06/2020 la 12:42 PM
Da ce au patit strile zilei ?
eBogdan(Citează)
30/06/2020 la 8:07 PM
I care. A lot. Primul lucru în browsing.
CristiX(Citează)
30/06/2020 la 12:54 PM
Nobody cares
pmk(Citează)
30/06/2020 la 1:12 PM
Mie da ! :)
eBogdan(Citează)
30/06/2020 la 1:49 PM
Hai să nu exagerăm, că nu se compară cu sportul. Acolo ține de talent, stil, condiție fizică, antrenament și multe altele, nu se vor putea pune niciodată în balanță. Eu mă mai uit din când în când la câte un stream, dar comparația cu sportul e deplasată.
dam167(Citează)
30/06/2020 la 9:51 PM
Daca ar fi atat de facil, multa lume s-ar apuca de asa ceva. Majoritatea streamerilor sunt fost gameri profesionisti, iar nivelul de competenta necesar in domeniul e-sports este foarte ridicat. Pe langa hardskill-urile necesare, in general streamerii de succes sunt si entertaineri foarte buni, lucru deloc usor atunci cand vorbesti singur intr-o camera cu un calculator. Comparatia cu sportul e cat se poate de adecvata in contextul evolutiei recente a domeniului. :)
Emi(Citează)
30/06/2020 la 1:50 PM
Nu se duc, se intorc la Twitch cu coada intre picioare dupa tzeapa pe care le-a dat-o Microsoft.
Gaelex(Citează)
30/06/2020 la 1:56 PM
Vai ce teapa au luat. De zeci, sute si milioane de dolari. Primiti.
Giovani(Citează)
01/07/2020 la 9:33 AM
Sportivii nu sunt entertaineri, ce spui tu subliniază faptul că nu există comparație cu sportul. Faptul că pui pasiune în ceva ce urmărești nu înseamnă că se leagă direct de sport, că nu compari nici emisiunile de divertisment cu sportul. Știu că-i zice e-sports, da’ e complet altceva.
dam167(Citează)