un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Tehnologii pentru o casă modernă: sistem de purificare a aerului din vasul de toaletă

3 Jun 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE, PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

31 comentarii

Nu știam că există un fel de hotă inclusiv pentru toalete, pentru vasele de WC. Nu mă refer la un ventilator pus în perete care dă aerul afară din cameră, ci la unul montat chiar în vasul de la toaletă.

Ba chiar sunt foarte încântat că tot felul de tehnologii mișto ajung și în baie. Era și timpul, după ce aproape toată dezvoltarea s-a concentrat pe bucătării cu tot felul de plite, cuptoare, hote, frigidere cu dozatoare de gheață șamd.

Modulul de care vorbesc se numește DuoFresh și este produs de Geberit, care-i o companie elvețiană, lider de piață în domeniul instalațiilor sanitare. DuoFresh trage aerul din interiorul vasului de toaletă, îl filtrează printr-un filtru ceramic tip fagure și-l purifică, apoi îl eliberează la loc în cameră prin zona butoanelor de “tras apa”.

Întreg circuitul este invizibil, fiind compatibil cu seria lor de rezervoarele de WC și clapetele încastrate în perete din seria lor Sigma. Acționarea se face automat cu un senzor de proximitate sau manual de la un buton, în funcție de configurația dorită. Sistemul care purifică aerul nu este zgomotos, iar filtrul respectiv se poate înlocui, la nevoie, dând la o parte clapeta de acționare a spălării. Are acolo și un soi de lumină de veghe și o zonă pentru a monta direct pastile odorizante, dacă vrei asta.

DuoFresh este gândit pentru băi ce nu au fereastră de aerisire naturală, cum probabil sunt tot mai multe în blocurile moderne cu apartamente mai înghesuite. Mie mi-ar plăcea să-l văd montat în cât mai multe toalete publice. Nu știu exact dacă-i din lipsă de educație sau lipsă de mentenanță, dar în multe toalete publice din țara noastră miroase urât. Un sistem care preia aerul și-l purifică în timp ce “clientul” stă pe WC ar rezolva o mare parte din această problemă.

Întreg sistemul de rezervor de apă încastrat și sistem DuoFresh de purificare a aerului costă 2.000 de lei la NeaKaisa, care-i un magazin online de sanitare ce distribuie astfel de mărci și tehnologii. Dacă renovați, gândiți-vă măcar la un rezervor de apă încastrat în perete. Mi se pare inutil să pierzi vreo 30 cm din spațiul băii cu un rezervor de apă vizibil, care doar stă acolo pe vecie.

asus s5507

    31 comentarii

  1. Nu m-as fi gandit la ceva de genul , dar e interesant :) .

      (Citează)

  2. Nu inteleg “Mi se pare inutil să pierzi vreo 30 cm din spațiul băii cu un rezervor de apă vizibil, care doar stă acolo pe vecie.”.
    Rezervorul asta ca sa se “vada” incastrat nu are nevoie apoi de o masca pe tot peretele? Si asa practic pierzi mai mult spatiu decat cu un rezervor vizibil? Sau il incastrezi la vecini?

      (Citează)

    • În perete, dar desigur dacă spațiul permite, că dacă vecinul e imediat după faianță, nu ai ce-i face. Sunt mulți care acum își construiesc acum casa sau care au acolo vreo coloană de țevi și ar putea rămâne loc și pentru rezervor.

      Iar în zone publice (localuri, mall etc) majoritatea sunt încastrate.

        (Citează)

  3. Eu am o hota in bucatarie care nu are iesire in afara, foloseste un set de filtre (inox, burete, carbon) pentru a purifica aerul si il baga inapoi in bucatarie. Nu face o treaba prea buna, din pacate, asa ca nu m-ar mira ca sistemul asta de purificare sa ia aerul mirositor direct de la sursa si sa-l imprastie elegant prin toata baia, pe langa urechile tale.

      (Citează)

  4. E foarte interesant, merge si la privata traditionala? Ca aveam niste milioane de oameni care se caca in fundul curtii. Secolul 21. Unii cu hota la veceu, altii cu aerisire natur printre scandurile cacastoarei.

      (Citează)

    • Kopa_Kopan:
      E foarte interesant, merge si la privata traditionala? Ca aveam niste milioane de oameni care se caca in fundul curtii. Secolul 21. Unii cu hota la veceu, altii cu aerisire natur printre scandurile cacastoarei.

      Asa, si? Hai sa nu mai schimb masina cu una mai moderna, ca altii inca merg cu caruta.

      PS: La cosmelia de la tara, unde avem veceu in fundul curtii, am rezolvat problema cu braduti din aia de masina. Ii schimb la 2-3 saptamani si miroase chiar bine :)))

        (Citează)

    • Kopa_Kopan: Unii cu hota la veceu, altii cu aerisire natur printre scandurile cacastoarei.

      S-a vrut egalitate între oameni, dar ideea a picat în 1989, deși unii încă o țin vie.

        (Citează)

  5. Interesant, dar din cate inteleg ai nevoie sa tragi si un fir de curent pe undeva, ceea ce s-ar putea sa nu fie simplu nici daca renovezi complet. Majoritatea bailor din blocurile vechi au o singura sursa de electricitate, in tavan.
    Aceeasi chestie si la incastrarea rezervorului. Spatiul ala de 30cm nu il “pierzi” pentru ca de fapt nu l-ai avut niciodata. Trebuie sa pui un perete fals in fata. Arata indiscutabil mai bine, dar de fapt pierzi cei 30 cm pe toata latimea zonei cu WC-ul, fara un beneficiu functional concret. Si daca ai o avarie este mai greu de intervenit, mai ales daca pui si faianta pe peretele fals.

      (Citează)

    • “Mi se pare inutil să pierzi vreo 30 cm din spațiul băii cu un rezervor de apă vizibil, care doar stă acolo pe vecie.”

      @Sorin asta vroiam si eu sa ii zic mai ales ca am putut sa compar chestia asta personal. In Olanda wc-ul este separat de baie, si in general se afla intr-o camera de 1 metru patrat. Daca faci vasul incastrat in perete pierzi mult mai mult spatiu decat daca pui un WC normal. Un vas normal nu are 30 de centrimetrii latime.
      De asemenea am gasit foarte greu un WC normal, toata lumea vinde acum cu prindere in perete.

        (Citează)

    • La asta ma gandeam si eu, ca nu e ca si cum ai taia in perete sa bagi rezervorul. Ar fi un avantaj doar daca folosesti rezervoare incastrabile mai inguste, dar diferenta tot nu e de 30cm.
      Singurul motiv functional pentru care as face asta ar fi ca pot monta WC-ul pe perete, lucru care ar face curatenia mai usoara.

        (Citează)

    • @Sorin, pai ce locatar esti fara o bormasina cu percutie? O alimenteti, pui un spit apoi o dalta si dai si sapa 30cm sa ascunzi vasul de apa.
      Ah, ai dat de vecinu?
      Nu ii problema! Sapi in sus si jos si montezi si lui vasul asta ascuns si lasi usita de vizitare sa mai faceti schimb de hartii pretioase cand e criza mare. Ai vazut cat erau de cautate la inceputul crizei covidale ;)
      In toate baile din blocurile normale exista coloana de aerisiere, pui un ventilator bun de 1-2 sute de lei si pornesti fie automat, fie la buton. Ajuta mult si dupa o baie fierbinte sa scapi de umiditate. Daca jucaria asta ai conecta-o direct la aceea coloana e altceva, dar sun si alte gauri de facut.
      Cine are norocul sa aiba geam la baie e foarte bine, ca la 1m e geamul vecinului cum mai sunt prin unele zzz Residence e altceva.

        (Citează)

    • @cineva: uite, asta e o idee misto. Peretele dintre mine si vecinu’ cred ca are fix 30 de cm grosime. Dam o singura gaura si punem vasul la comun, punem butoane pe ambele parti si il adaptam noi cumva sa se bifurce teava.
      Trebuie doar un pic de coordonare sa nu mergem amandoi in acelasi timp la buda, ca se amesteca mirosurile si nu mai face fata filtrul ala.
      Ar mai fi problema cine plateste apa, dar rezolvam si asta cu un racord flexibil: o luna conectam la teava mea, luna urmatoare la teava lui.

        (Citează)

    • eu am WC-urile incastrate in perete, adica in zidul locuintei – cand a fost vorba sa le monteze, Gigel ala tot asa voia sa faca un perete fals acolo cum se vede in poza dar mi s-a parut aberant – mai bine pun rezervor normal decat sa fac perete fals.

      sunt 8 ani de atunci si inca nu s-a stricat nimic la ele – sunt Grohe, am luat cele mai ieftine din gama lor de la vremea aia

        (Citează)

    • @Marean

      Peretele ala fals te scapa de multe locuri unde se face mizerie si creeaza o policioara. In practica nu ocupa spatiu util. In plus, de obicei, sistemul vine la pachet si cu vas suspendat, asa ca poti da cu mopul usor si nu se creeaza lufturi intre piciorul vasului si gresie in care sa intre mizerie.

      Am inteles eu ca tu ti-ai luat sistem de vas suspendat dar nu l-ai acoperit?

        (Citează)

    • nu stiu ce intelegi prin “vas suspendat dar nu l-ai acoperit”
      am vas suspendat iar rezervorul este incastrat in zidul propriu zis al locuintei, deci nu am facut perete fals.

      ce-i drept policioara aia nu e rea, numai ca la mine baile sunt mici si mi-ar fi mancat din spatiul util, de ex usa trece la fix 10 cm de vasul de toaleta, adica daca as fi facut perete fals nu mai puteam pune vasul unde e acum

        (Citează)

    • Ma refeream la sistemul de suspendare din spate care contine si rezervorul. Nu e acoperit? Cum e incastrat?

        (Citează)

    • ba da, e acoperit, e bagat in perete.
      am spart peretele, am bagat sistemul de suspendare cu rezervorul inauntru, am ancorat cu holzsuruburi, am acoperit cu rigips si apoi cu faianta.
      ce-i drept zidul e gros, vreo 30 cm doar porotherm

        (Citează)

    • Adica ai spart caramida care presupun ca era pe un zid exterior? :O Stai bine cu izolarea termica, vad. :D

      Că altfel, daca e pe zid interior,ma gandesc ca cea mai mare problema de spatiu e ca ai folosit caramida groasa

        (Citează)

    • Da, am spart un zid exterior la o baie si unul care da in casa scarii la cealalta.

      Din cate imi amintesc, grosimea suportului era in jur de 10 cm la care s-a adaugat rigips si faianta inca vreo 5, deci a mai ramas 15 porotherm si 15 termosistem.
      Nu se simte absolut nici o diferenta de temperatura, cum ziceam sunt 8 ani si a fost o decizie f buna.
      La cealalta baie zidul era desigur mai subtire, nu mai stiu cat dar nu e nici un inconvenient nici acolo.

      Ce-i drept acum imi dau seama ca probabil nu multa lume are pereti asa grosi deci inteleg de ce se face acel perete fals.

        (Citează)

    • Sorin: Interesant, dar din cate inteleg ai nevoie sa tragi si un fir de curent pe undeva, ceea ce s-ar putea sa nu fie simplu nici daca renovezi complet.

      Eu zic că-i banal de simplu la renovare. Tragi din tablou sau din doză un cablu și pui apoi faianță peste el (sau tencuială, depinde ce faci acolo).

      Cred că tot mai multe băi au nevoie de electricitate. Unii au acolo mașina de spălat rufe și au tras curent pe sub ușă. Alții (ca mine) vor să monteze un uscător electric de prosoape și o boxă wireless. Dacă aș renova acum, aș pune două prize cu protecție IP în baie.

        (Citează)

    • Sorin: Peretele dintre mine si vecinu’ cred ca are fix 30 de cm grosime. Dam o singura gaura si punem vasul la comun, punem butoane pe ambele parti si il adaptam noi cumva sa se bifurce teava.

      Îmi place ideea asta!

        (Citează)

    • Eu mă refeream la soluția de încastrare în casele care permit asta. Îți faci acum casă, ai coloana de țevi cu posibilitate de așa ceva, ai spațiu mult etc.

      Apoi în spațiile publice este mult mai posibilă încastrarea.

      Dacă nu, e cum zice nashu_mare: faci un “perete” fals în jurul rezervorului, deci obții o poliță și elimini o mulțime de țevi vizibile și locuri care se murdăresc.

        (Citează)

  6. In primul rand
    Nu cred ca pierzi 30 cm x lungimea peretului unde este pus vasul WC.
    Poti peretele sa fie de 2 metri dar tu pui perete fals in forma de 30cm x 100 cm latime x 100 cm inaltime.
    Si te alegi si cu un fel de etajera.

    In al doilea rand
    Seamana cu genul de inventie a carui beneficiu e cum este dar te alegi cu un cost suplimentar care te indoaie.
    Un frigider acuma il iei si il folosesti sa zicem zece ani fara vreun alt cost.
    Este posibil ca la orice producator de frigidere care se respecta sa aiba in departamentul RD cativa oameni care se tot gandesc ce imbunatatiri poti aduce astfel incat sa trebuiasca sa chemi anual pe cineva sa ii faca un soi de revizie.

      (Citează)

  7. Am si eu o metoda de a face aerul din toaleta sa miroasă frumos, e chiar simplu, o păstrezi curată și poate cu un deodorant de toaleta in bol.

      (Citează)

  8. @SorinL Pai tu nu dai checkin cand mergi la buda(pesta)?
    Cei din casa vad daca e lumina aprinsa, vecinul vede ca ai dat checkin.
    Teava de alimentare o conectezi inainte de apometru si plateste toata lumea, daca tot sapi acolo prin perete. Iar mufe in Y se gasesc, ca tragi apa la si la vecinu nu ii problema. Stie sigur ca o sa gaseasca totul curat si invers ;)

    Sorin:
    @cineva: uite, asta e o idee misto. Peretele dintre mine si vecinu’ cred ca are fix 30 de cm grosime. Dam o singura gaura si punem vasul la comun, punem butoane pe ambele parti si il adaptam noi cumva sa se bifurce teava.
    Trebuie doar un pic de coordonare sa nu mergem amandoi in acelasi timp la buda, ca se amesteca mirosurile si nu mai face fata filtrul ala.
    Ar mai fi problema cine plateste apa, dar rezolvam si asta cu un racord flexibil: o luna conectam la teava mea, luna urmatoare la teava lui.

      (Citează)

  9. Am de vreo 3 ani un exact acest sistem intr-una din bai, 3 chestiuni de notat:

    1) cei 30cm pierduti nu sunt 30cm. Am lipit cadrul suport de perete, tras peste un rigips si imbracat in faianta. 12cm cadru + rigips si faianta, nu cred ca am depasit 15cm; A rezultat o zona de depozitare inalta la h=110cm de la cota finita a gresiei,
    adancimea de 15cm , cu latimea de vreun metru (intre ghena de tevi si un perete). E super utila.

    2) suportul si rezervorul in sine ajuta mult, nu se face condens zgomotul de umplere e atenuat. La renovare stiind ce urmeaza sa montez am adus o doza rotunda speciala in apropierea vasului WC (era livrata in pachetul cu cadrul) !! Atentie in doza asta se monteaza un transformator Geberit rotund 200VAC > 12VDC, fara sa prea ramana loc de conexiuni. Din doza asta pleaca un “copex” exact spre partea superioara a rezervolului, si prin care va ajunge energia la ventilator (12VDC).

    3) Sistemele de la Geberit sunt bine gandite, nu toate cadrele suport ofera posibilitatea de extractie a aerului. Extractia aerului se face cu un ventilator care se monteaza in clapeta de actionare. Sunt mai multe forme/culori/finisaje care variaza mult ca si pret. Doar suportul cadru e aici < 900 lei
    https://www.romstal.ro/rezervor-wc-incastrat-cu-cadru-geberit-duo-fresh-up320-3-4-4-5-6-7-5l-p48437.html
    Filtrul de carbune activ e consumabil, recomandat a fi schimbat parca la 9-12luni. ~150lei/buc

    Ventilatorul chiar isi facea treaba si se eliminau mirosurile. Dupa vreo 3 minute se oprea automat.
    La mine dupa 12 luni s-a ars ventilatorul. Experienta proasta cu Geberit Romania / Liviu Buia. Am asteptat 2-3 sapt un reprezentant Geberit din B la constatare, care aproape m-a facut prost in fata si mi-a zis ca ventilatorul s-a ars ca a fost montat gresit. Noroc ca am avut video de la montaj-punere in functiune (avantaj diy si calificare de electrician) si i-am inchis gura. S-a uitat la filtrul de carbune care era curat si i-am demostrat cu factura ca de la inceput cumparasem 2 rezerve, si de aceea e curat si deci nu e motiv de afectare a garantiei. Dupa alte 2 luni nu primisem ventilatorul+transformatorul la schimb (ceva lipsa de comunicare Geberit Romania / importator / si firma vanzatoare) asa ca am renuntat. In Germania costul pieselor de schimb era sky high (ventilator =200EUR, transformator=150EUR) mi-am cumparat un transformator echivalent la ~100lei (forma rotunda & IP66 ii dicteaza pretul) care a funtionat inca 18 luni. Diagnoza proprie imi spune ca iarasi e transformatorul si nu ventilatorul.

    De vreo 6 luni am abandonat cautarea unui alt trafo incastrabil.

      (Citează)

  10. Pentru ca suntem in Romania, Geberit a ales ca nu toate cardrele suport sa vina complete. In cazul meu mi-a lisit din pachet exact asta:
    https://www.romstal.ro/sistem-universal-prindere-de-perete-a-cadrelor-geberit-duofix-p15267.html

    Consultand fisele tehnice UK/DE ale Geberit, acolo se livra standard in pachet.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus