►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Articole interesante de citit astăzi – 28 iunie 2020
Ford a lansat o nouă generație F-150, autovehiculul care le aduce 42 de miliarde de dolari pe an »
V-am spus la ultimul review al unei camere de supraveghere D-Link că-mi place mult funcția lor de cloud recording, în care înregistrările sunt ținute gratuit în cloud-ul D-Link pentru un timp. Asta le face ușor de accesat de oriunde și o măsură de securitate în plus, ca să nu rămâi cu buza umflată dacă hoțul pleacă și cu cardul de memorie din cameră.
Așa că am luat și eu una D-Link DCS-8300LH pentru a supraveghea ușa de la intrare, înlocuind camera veche de pe acea poziție. Am configurat-o ca la detecția de mișcare (adică atunci când se închide ușa) să înregistreze automat un clip video cu salvare în cloud. Am creat și câteva scenarii Home și Away care activează automat și alte setări, de exemplu dacă să-mi trimită și notificare push, dacă să folosească și detecția de sunet șamd.
Înainte de a o monta pe poziția finală am testat-o ca pe toate celelalte. 8300LH este o cameră fixă, nu pan-tilt, deci ceva mai simplă ca posibilități.
Specificații D-Link DCS-8300LH:
Preț: 350 lei la Altex, eMAG, PC Garage.
Pachetul include camera, un încărcător de priză cu cablu lung de vreo 3 metri și două mici dibluri cu șurub pentru prins în perete. Mi-a plăcut cablul lung de la încărcător. Dacă aveți nevoie de unul și mai lung, probabil merge alimentată cu orice încărcător ce scoate 5V cu 1,2 A printr-o mufă microUSB.
Instalarea se face așezând camera pe ceva sau prizând-o în perete sau tavan cu diblurile incluse. Eu nu le-am utilizat. Camera este suficient de mică și ușoară, așa că am lipit-o pe tavan cu o bandă dublu-adezivă mai bună. Găsiți la orice magazin de bricolaje așa ceva, luați una mai groasă pentru a compensa micile denivelări ale bazei camerei și ale peretelui.
Instalarea software este foarte simplă. Folosiți aplicația mydlink pentru a scana un cod QR de pe cameră pentru a o accesa, apoi îi spuneți rețeaua wifi la care să se conecteze și asta e tot.
Camera este mică și “subțiată” pe unde s-a putut, de exemplu la acel picior de legătură dintre corpul camerei și baza ei de prindere.
Partea frontală este neagră și mi-ar fi plăcut să fie albă ca să se disimuleze mai ușor pe tavanul alb. Obiectivul este în centru, are un LED infraroșu pe lângă el, plus un microfon. Pe partea din spate, care-i perforată, se află difuzorul. Pe lateral este un slot microSD și conectorul de alimentare microUSB.
Piciorul se poate înclina față de baza de prindere, așa că de acolo îi reglezi unghiul după instalare. Jumătate din corpul principal al camerei se rotește ca să poți regla și unghiul camerei după instalare, în caz că imaginea nu este orizontală.
Calitatea imaginii este bună. Rezoluția poate fi schimbată între 720p și 1080p, iar calitatea este suficientă pentru o cameră de casă.
Unghiul de 137 grade este asemănător cu al unui GoPro, adică foarte larg. În imaginea de mai jos vedeți că acoperă toți cei 5 metri lungime ai sufrageriei mele. Pentru cum am montat-o eu ulterior, în fața ușii de intrare, e chiar overkill.
Iluminarea pe timp de noapte scrie în specificații că-i gândită pentru o distanță de 5 metri, ca și la restul camerelor testate până acum. Asta este peste ce-mi trebuie mie, dar mi-a plăcut că intensitatea LED-ului IR se adaptează bine cu distanța, adică nu arde imaginea dacă cineva se apropie prea mult de cameră.
Microfonul și difuzorul de la 2-way audio sunt funcționale, dar nu vreo reușită a ingineriei. Nici n-au de ce să fie, în fond.
Înregistrarea se face pe carduri microSD local, dacă vrei, sau în cloud-ul D-Link. În cloud înregistrările sunt ținute gratuit pentru 24 de ore sau plătești 2,5 euro/lună pentru a le ține 7 zile. Eu folosesc planul gratuit, că o zi îmi ajunge ca să văd dacă s-a întâmplat ceva nasol și să descarc înregistrarea respectivă în telefonul meu.
Detecția de mișcare funcționează foarte bine. Poți alege zonele în care este activă într-o grilă 5×5 și orice mișcare micuță declanșează alerta. Există și detecție de sunet, poți regla tu pragul peste care să se declanșeze alerta, deși aceasta este mai bine ascunsă prin meniuri.
Tot prin setări există un Privacy Mode, care dezactivează camera, adică oprește detecție de sunet și mișcare, înregistrările și vizualizarea. Este pentru momentele când nu vrei să se vadă ce faci în fața camerei.
Camera se accesează și configurează cu această aplicație Mydlink. Instalarea se face de aici scanând un cod QR de pe spatele camerei și tot de aici te uiți la ce filmează, accesezi înregistrări mai vechi, configurezi diversele funcții șamd.
Interfața de vizualizare este simplă, poți alege rezoluția, poți activa microfonul ca să și auzi sunetul captat de microfonul camerei și poți vorbi tu prin cameră. E un buton Talk, îl ții apăsat și vorbești în telefon, sunetul este redat prin cameră. Bănuiesc că-i o funcție utilă în caz că o folosești ca interfon sau ca să sperii vreo pisică ce se urcă pe masă.
Înregistrările se păstrează în cloud gratuit pentru 24 de ore sau pentru 7 zile dacă vrei să plătești 2,5 euro/lună. Există și alte planuri mai complexe, de fapt. Momentan stau pe planul gratuit și văd eu în viitor dacă voi upgrada la cel de 2,5 euro/lună.
Interfața aceasta este eficientă și intuitivă. Vezi evenimentele (detecție mișcare, privacy on, camera a trecut offline etc) în ordinea cronologică și poți filtra între ele pentru a ajunge mai rapid la ce te interesează. Un click și vezi ce-a filmat camera în acel moment, iar fiecare înregistrare din cloud poate fi descărcată în telefon.
Aplicația mydlink este ceva mai complexă. Ai un meniu Devices în care vezi toate dispozitivele conectate, că D-Link produce și prize inteligente și alți senzori smart-home. Există altă secțiune de Automation, unde poți crea scenarii de tipul event-action. Eu mi-am creat trei scenarii pentru cameră:
Adică trei niveluri de complexitate, ca să zic așa. Practic, camera va înregistra mereu atunci când se deschide ușa de la intrare, dar sunt doar anumite momente când vreau să fiu și anunțat că s-a întâmplat asta.
Aceste momente le-am configurat din meniul One-Tap, care vine preconfigurat cu denumiri precum Home, Away, Bedtime, Wakeup șamd (pentru că e gândit și pentru alte dispozitive smart home, nu doar camere).
Eu am alocat înregistrarea fără notificări pe Home și înregistrarea cu notificare pe Away. Meniul se numește One-Tap pentru că apar scurtături spre aceste scenarii în el și deci cu o singură apăsare pot schimba funcționarea pe modul Away atunci când plec de acasă.
Există și meniul Schedule, în care poți aloca automatizările create după un program de zile și ore. De exemplu, poți face ca sistemul să comute automat pe “înregistrare cu notificare” de luni până vineri, în intervalul 9-18, adică programul când probabil ești plecat la muncă și deci ești interesat să fii alertat imediat ce se deschide ușa de la intrare.
Pe mine mă interesează astfel de notificări doar când plec o perioadă mai lungă de acasă, așa că n-am adăugat nimic în Schedule după ce-am terminat cu screenshoturile de mai jos.
Și cam asta este tot. Camera D-Link 8300LH a înlocuit o parte din sistemul smart-home pe care-l am în restul casei, înlocuind practic o cameră video foarte outdated (interfață flash, fără funcții avansate, nu mai era suportat sistemul ei de notificări) și care înregistra doar la declanșarea unui senzor de deschidere a ușii montat pe ușă. Acum camera D-Link face singură partea de detecție de deschidere ușă și notificare și înregistrare în cloud.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
D-Link DCS-8300LH este o cameră bună în gama ei de amatori/smart home. Costă un pic mai mult decât alte camere fixe din piață, dar vine în plus cu înregistrarea în cloud și aceste funcții de automatizare și configurare care mie cel puțin îmi sunt necesare pentru modul în care o folosesc.
« Articole interesante de citit astăzi – 28 iunie 2020
Ford a lansat o nouă generație F-150, autovehiculul care le aduce 42 de miliarde de dolari pe an »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
29/06/2020 la 9:40 AM
Cum ai făcut cu mascarea cablului de alimentare Ai luat un patcablu pentru a-l ascunde, sau atârnă ? Ai cumva o poză și cu ea gata montată, dar din POV-ul tău, nu al camerei?
Armin(Citează)
29/06/2020 la 10:53 AM
Am canal de cablu mic montat până acolo, da. O să pun o fotografie miercuri, când ajung acasă.
Canal alb, perete alb, dacă era și camera integral albă ar fi fost perfect.
nwradu(Citează)
29/06/2020 la 11:00 AM
discutand putin serios acum, a folosit cineva pt ceva util & real-life chestia cu 2 way audio?
gen sa vorbesti cu hotul, sa ii zici unde sunt banii samd?
ca sincer nu vad pe cineva sa foloseasca “feature-ul” ala inutil in viata de zi cu zi.
Mihai(Citează)
29/06/2020 la 11:14 AM
Ar fi util si un test real-life de “efractie” – sa zicem ca intra un hot in casa, camera automat porneste inregistrarea in baza miscarii, dar hotul scoate alimentarea camerei din priza in 5-10-15 secunde: reuseste camera sa inregistreze ceva in cloud? Sau ramane doar prada suplimentara fara sa lase o dovada?
benea(Citează)
29/06/2020 la 12:06 PM
De cele mai multe ori cablurile de internet/fibra intra in casa de pe hol, aparent. Hotul nici nu trebuie sa se complice sa iti opreasca alimentarea dupa ce intra in casa, iti taie cablul direct de pe hol.
Rares(Citează)
29/06/2020 la 12:12 PM
Also, daca esti plecat in vacanta si se intampla ceva in prima zi, pana ajungi inapoi acasa inregistrarea din Cloud e dusa deja :(
Ciprian(Citează)
29/06/2020 la 11:15 AM
Mai functioneaza daca se ia curentul? Are vreun acumulator?
alex(Citează)
29/06/2020 la 1:45 PM
Intrebare pentru tine sau pentru cititori: exista vreo camera de genul asta care sa inregistreze si in cloud si pe card in acelasi timp? Multumesc!
Cornel(Citează)
29/06/2020 la 2:33 PM
Da, Xiaomi Mijia înregistrează pe microSD și apoi trimite în cloud-ul Xiaomi. În plus, are și 360 grade și o poți roti sus-jos, stânga-dreapta.
https://www.isay.ro/camera-video-ip-xiaomi-mijia-cu-360-grade-si-vedere-panoramica/
ionică(Citează)
29/06/2020 la 2:15 PM
Eu am un Xiaomi pe care am dat vreo 30 Euro, bagă în cloud și pe card (nu știu dacă simultan că nu am încercat niciodată)
In plus e orientabilă în toate direcțiile, asta fixă mi se pare cam scumpă…
Stefan(Citează)
29/06/2020 la 2:31 PM
Pozele sunt jalnice, banuiesc ca si filmarea la fel. Am două camere Xiaomi Mijia cu tot cu filmare in cloud (si pe microSD), și se vede mult mai bine. Prețul la Dlink e aproape dublu decât varianta celor de la Xiaomi. (169 lei si îți cumperi 2 bucăți de 350 lei).
Am uitat să menționez o chestie, cele de Xiaomi sunt 360 grade, deci le poți roti sus-jos, stânga-dreapta.
https://www.isay.ro/camera-video-ip-xiaomi-mijia-cu-360-grade-si-vedere-panoramica/
ionică(Citează)
29/06/2020 la 3:39 PM
ionica, mai pune un link ca nu stiu despre ce camera vorbesti.
Louis(Citează)
01/07/2020 la 7:26 AM
@Louis, vezi ca ai masca pe fata.
ionica(Citează)
29/06/2020 la 2:34 PM
Dap, fix asta o am și eu
Stefan(Citează)
29/06/2020 la 5:40 PM
Intrebare: are feed rtsp activat si accesibil din LAN ?
In limbaj comun, pot sa dau play fara aplicatii proprietare dintr-un VLC, sau dintr-un player de linux si sa inregistrez ( de capul meu) pe un disc de retea?
catalinx(Citează)
30/06/2020 la 10:36 PM
https://lmgtfy.com/?q=d-link+dcs-8300lh+rtsp
Practic esti la mila producatorului, cat timp ofera cloud ai un produs util, dupa inregistrezi doar pe card SD.
De treaba asta m-am lovit si eu recent si intre cele doua optiuni pe care le aveam (TP-Link KC110 vs Tapo C200), am ales optiunea fara cloud, doar pentru ca are suport ONVIF si se poate lega la alte sisteme, gen Synology.
Rares(Citează)
29/06/2020 la 6:55 PM
Eu am făcut altceva : toate aceste camere au protocol onvif.
Am cumpărat un xvr chinezesc de 30$ pe care am înrolat camerele (diverse chinezării,de la diverși producători, chiar dacă au softuri și parametrii diferiți, de la alea mici de cameră la camere robot de exterior cu rotire 360°)
Astfel, am 8 camere la muncă, 3 acasă, 4 la casa părinților și 2 la casa de vacanță.
Accesez direct xvr-ul unde cu un hdd de 500gb am stocare 30 zile pe toate ( are compresie h265 )
În felul ăsta am totul centralizat, totul se înregistrează remote astfel încât și dacă ia casa foc pot accesa înregistrările până în momentul în care se oprește curentul….
Mihai kye(Citează)
29/06/2020 la 7:47 PM
E cam inutila camera in afara de supravegheat pisici, pentru ca hotul iti va taia curentul inainte sa intre in casa.
Solutia ar fi sa conectezi camera si routerul la un UPS.
Daca e prea greu sa ajungi cu camera la UPS, exista camere pe baterie.
Routerul trebuie sa aiba slot SIM sau un stick 4G infipt in USB, si sa faca switch pe 4G cand pica netul.
Corneliu(Citează)