un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Este oficial: Apple va renunța la procesoarele Intel și trece la arhitectură ARM

22 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Zvonurile s-au dovedit adevărate: Apple va renunța la procesoarele Intel din computerele lor și vor folosi procesoare proprii, pe arhitectură ARM.

Tim Cook a prezentat exact motivele la care mă așteptam pentru această tranziție: procesoarele făcute de Apple vor fi mai performante și vor consuma mai puțin, adică autonomie mai mare pentru laptopuri.

În plus, folosind aceeași arhitectură pe PC-uri și pe telefoane/tablete le va aduce multe alte avantaje, unificând cele două ecosisteme. Cei care au scris aplicații pentru iPhone/iPad le vor putea face foarte ușor să ruleze și pe MacOS.

Întreaga tranziție va dura doi ani, dar la sfârșit de 2020 Apple va vinde deja primele PC-uri cu procesoare proprii.

Viitoarea versiune a sistemului de operare MacOS, numită Big Sur, va include un emulator numit Rosetta 2 pentru ca aplicațiile dezvoltate pentru arhitectura x86 a Intel să funcționeze pe arhitectura procesoarelor ARM produse de Apple.

Alte aplicații vor fi modificate pentru a rula nativ pe ARM. Toate aplicațiile dezvoltate de Apple vor fi modificate direct pentru ARM, iar alte aplicații populare (Photoshop, Office etc) vor fi modificate de producătorii lor, care nu vor să piardă piața Apple.

Apple construiește acum propriile System-on-chip pe arhitectură ARM, deși n-au dat detalii despre ele. Au spus însă că Shadow of the Tomb Raider va rula foarte bine prin emulator pe procesoarele lor, ceea ce înseamnă că:

  • acel emulator Rosetta 2 chiar este performant.
  • gamingul pe Mac-uri ar putea prinde chiar amploare mai mare, la o adică.

Vând un kit de dezvoltare pentru programatori cu “doar” 500 de dolari. Include un Mac Mini cu procesor Apple A12z, 16 GB RAM și stocare pe SSD astfel încât dezvoltatorii să înceapă lucrul la modificările necesare aplicațiilor lor.

Nu s-a zis nimic de mers în paralel cu Intel pe termen lung. Așteptarea este ca, după acești doi ani de tranziție, Apple să producă MacBook-uri și iMac-uri și Mac Pro-uri doar cu procesoare proprii pe arhitectură ARM. Este un moment important pentru tehnologie și pentru Apple și o palmă dată Intel. Vedem mâine cum au evoluat ambele companii la bursă după acest anunț.

asus s5507

    25 comentarii

  1. Apple a dat o palma Intel :)) Vezi toata schimbarea dintr-un unghi gresit. Nu au schimbat ca sa scape de Intel, ci ca sa duca mac-urile intr-o alta directie. Intel va fi bine mersi si fara Apple.

      (Citează)

  2. Să văd acum cine se va băga la dezvoltat aplicații native pe arm.

      (Citează)

  3. Nu va renunta (inca) la Intel. Au spus ca au deja pregatite computere noi cu procesoare Intel.

      (Citează)

  4. De fapt au zis ca o sa mearga in paralel si cu Intel, si ca au in plan sa mai vand Mac-uri cu procesoare Intel, pe undeva pe la sfarsitul prezentarii.

    Probabil vor face un phase-out in mai multi ani, in functie de evolutia vanzarilor Mac-urilor cu “Apple Silicon”.

      (Citează)

  5. ARM e o arhitectura promitatoare. Si Microsoft o tot incearca dar nu le iese.
    Pe de alta parte Intel va reveni intr-un an sau doi si cu tehnologie noua si cu arhitectura noua care ar trebui sa repozitioneze sandramaua pe trasa – MeteorLake cu arh. Ocean Cove si litografie pe 7nm.

      (Citează)

  6. Intel o să ajungă irelevant încet încet, nu o să fie deloc bine mersi. Piața desktop este în continuă scădere, iar acolo AMD deja oferă o poziție preț/performanță/consum curent mult mai bună.

    Pe piața machine learning și AI? Acolo faci legea dacă ai GPU și Intel nu e nicăieri.
    AMD au totuși și divizie de GPU, deci sunt mult mai bine poziționați pentru viitor.

    Singurul loc unde-i mai văd sunt pe piața de servere, dar și AMD crește bine acolo, mai ales că paralelizarea pe servere e mult mai de folos ca pe desktop, iar când ai absurdități gen 32-64 de cores la un preț rezonabil AMD are iar avantaj.

    Pe console atât Sony cât și Microsoft sunt AMD de ceva generații bune dacă nu chiar toate (nu-s player de console dar știu că tot AMD vedeam peste tot).

    Intel mai are doar renumele în momentul de față. Brandul, imaginea. În rest nu văd viitor. Iar Apple, chiar dacă dpdv al volumului poate nu era cine știe ce, ca prestigiu și imagine este o lovitură puternică. Lumea atribuia calitate procesoarelor Intel și din faptul că au fost alese de Apple.

    Va ajunge o companie mică și stabilă pe colțișorul ei de piață gen IBM și cam atât.

    Și sincer și-o cam merită, în fiecare generație socket nou pentru 5% îmbunătățiri, nici o inovație, au ținut prețurile cât mai sus cu putință la limita suportabilității pieței dar fără să ofere ceva pentru asta.

    Virgil:
    Apple a dat o palma Intel :)) Vezi toata schimbarea dintr-un unghi gresit. Nu au schimbat ca sa scape de Intel, ci ca sa duca mac-urile intr-o alta directie. Intel va fi bine mersi si fara Apple.

      (Citează)

    • Sunt deacord cu ce zice manu144x. Sigura scapare a lui intel este sa se fuzioneze cu Nvidia si sa mai acceseze niste fonduri de la ei .

        (Citează)

    • Imi place ce fumezi.

      Piata desktop e un rahat pe bat, nu acolo vinde intel procesoare pentru banul gros. Piata pe care arm nu are nici o sansa sa intre, iar amd se chinuie si nimic. Au noroc ca exista conservele.

        (Citează)

    • manu144x: Pe piața machine learning și AI? Acolo faci legea dacă ai GPU și Intel nu e nicăieri.
      AMD au totuși și divizie de GPU, deci sunt mult mai bine poziționați pentru viitor.

      Păi și Intel au divizie de GPU, iar în viitorul apropiat chiar intenționează să lanseze procesoare grafice care să se ia la trântă direct cu nVidia și AMD.

      În rest, și eu sper ca acesta să fie începutul sfârșitului pentru x86/x86_64, o arhitectură matură dar, în același timp, îmbătrânită și strâns controlată de Intel și AMD.

        (Citează)

  7. Nu cred ca procesoarele ARM pot fi mai puternice decat cele x86.

    Cei care cumparau Apple pentru productivitate foto sau video vor trece la altceva.

      (Citează)

    • De ce?

      În Geekbench scorurile sunt apropiate.
      A12Z aici
      i7-10875H aici

      Asta în condițiile în care A12Z e folosit pe iPad, un dispozitiv cu răcire pasivă și care poate suge susținut 30W (tot dispozitivul, nu doar SoC-ull!) dintr-un încărcător (de aici)
      În comparație, i7-10875H are TDP de 45W + răcire activă.

      Hai să vedem ce se întâmplă când crește TDP-ul la Apple Silicone și avem răcire activă pe el într-un laptop.

        (Citează)

    • Din fericire task-urile și formatele s-au cam standardizat, iar asta înseamnă că va deveni rentabil să facă hardware dedicat pentru cei cu nevoi specifice.

      Ăsta e un exemplu pentru cei cu editare video:
      https://www.apple.com/shop/product/MW682AM/A/apple-afterburner-card

      Asta îți eliberează procesorul principal de chestii de genul, și drept urmare nu mai e nevoie de un x86 așa de performant.

      Adu-ți aminte cât de revoluționare au fost acceleratoare grafice 3d la vremea lor când au preluat funcția în loc să se mai bazeze pe CPU.

      Sunt sigur că Apple va dezvolta chestii specifice pentru task-uri directe, totdeauna fac asta. Chiar și pe iPhone cu acel bionic chip care de fapt ajută la AR și alte chestii, eliberând procesorul principal de acele task-uri.

      Eu cred că au observat că clienții lor au nevoi foarte specifice și au considerat că așa vor putea concura mult mai bine, dacă vor putea face accelerație hardware pentru acele taskuri decât să se bazeze pe un procesor x86 pe care Intel îl upgradează din an în paști.

        (Citează)

  8. era si timpul
    nu sunt fan apple
    eram chiar fan intel pana de curand dar AMD si arm pot face procesoare mult mai puternice si mai bune decat INTEL care este blocat in trecut cu tehnologia lor pe 14nm .
    apple va avea procesor de 5nm anul acesta in produele lor care va oferi o crestere semnificativa de performanta fata de generatia de anul trecut ( de fapt procesoarele arm sunt mult mai scalabile si pot oferi usor 25% plus de performanta de la an la an …tranzitia de la INTEL la ARM era logica – in felul acesta se pot unifica ecosistemele pt un avantaj de piata enorm )

    https://www.notebookcheck.net/TSMC-officially-begins-5-nm-production-Snapdragon-875-SoC-Snapdragon-X60-5G-modem-A14-Bionic-and-a-5-nm-AMD-high-end-GPU-incoming.477119.0.html

      (Citează)

  9. Microsoft parcă văd că scoate office nativ pe ARM pe macOS înainte de Windows unde în continuare rulează pe 32 bits pe puținele tablete cu procesor ARM.

    Și Microsoft are un emulator dar merge doar pentru aplicațiile de 32 bits cu promisiunea că o să meargă și pentru 64. Practic Apple face acum ce Microsoft nu a reușit: își unifică ecosistemul de aplicații.

      (Citează)

    • A fost prezentat deja Office nativ pentru ARM. Apple susține că aplicațiile pot fi adaptate pentru macOS (ARM) în câteva zile și e logic dacă te gândești că multe, inclusiv Office, au deja versiune pentru iPad.

      Microsoft n-are cum să aibă un ecosistem așa cum are Apple pentru că trebuie să ruleze pe mult mai multe dispozitive. Dacă ar face și ei ca Apple, să taie suportul pentru 32 bits ar ieși mare scandal. E de ajuns dacă te uiți ce haos e la drivere și asta chiar de la Windows 7 încoace, când lucrurile s-au mai așezat.

        (Citează)

  10. Laptopuri de 3000 coco cu procesoare de telefon, ibeeh

      (Citează)

  11. Virgil:
    Apple a dat o palma Intel :)) Vezi toata schimbarea dintr-un unghi gresit. Nu au schimbat ca sa scape de Intel, ci ca sa duca mac-urile intr-o alta directie. Intel va fi bine mersi si fara Apple.

    Da…mai erau unii de faceau procesoare grafice pentru apple iar cand apple au renuntat la ei, le.au picat actiunile vreo 70%……no biggie. E un jucator mare apple si cu siguranta va impacta pretul actiunilor intel, nu mai subestimati marul ;)

      (Citează)

  12. Baltha Zerus:
    Imi place ce fumezi.

    Piata desktop e un rahat pe bat, nu acolo vinde intel procesoare pentru banul gros. Piata pe care arm nu are nici o sansa sa intre, iar amd se chinuie si nimic. Au noroc ca exista conservele.

    Ai și ceva care să-ți susțină afirmațiile? Momentan Intel zice că PC-centric business (bănuiesc că la asta te referi când zici desktop) e cea mai profitabilă, peste 50% din revenue în 2019.

    Las și link: Intel earnings

      (Citează)

  13. Cătălin Tănase

    23/06/2020 la 11:19 AM

    Eu cred că pe termen mediu vor continua să vândă și Mac-uri pe Intel, măcar pentru gama high-end.

    Procesoarele x86 sunt capabile să execute instrucțiuni mai complexe decât cele ARM.

    Acum, să compari x86 cu ARM doar din punct de vedere putere de calcul și litografie e ca și cum ai compara un Lamborghini cu un autobuz, doar pentru că ambele au sute de cai putere :)

      (Citează)

  14. “Vând un kit de dezvoltare pentru programatori cu “doar” 500 de dolari. ”

    nu, doar il inchiriaza, trebuie predat inapoi la sf programului lor de dezvoltare.
    plus ca exista o obligatia contractuala sa nu faci teste de benchmark pe el sau sa realizezi teste comparative.

      (Citează)

  15. Ce înseamnă banul gros când e 50% din revenue?

    Unde vinde? Pe piața serverelor? Da, am zis asta. Va rămâne acolo și aia e.

    Baltha Zerus:
    Imi place ce fumezi.

    Piata desktop e un rahat pe bat, nu acolo vinde intel procesoare pentru banul gros. Piata pe care arm nu are nici o sansa sa intre, iar amd se chinuie si nimic. Au noroc ca exista conservele.

      (Citează)

  16. cel mai puternic supercomputer din lume – arhitectura arm

    https://www.theverge.com/2020/6/23/21300097/fugaku-supercomputer-worlds-fastest-top500-riken-fujitsu-arm

    Cătălin Tănase:
    Eu cred că pe termen mediu vor continua să vândă și Mac-uri pe Intel, măcar pentru gama high-end.

    Procesoarele x86 sunt capabile să execute instrucțiuni mai complexe decât cele ARM.

    Acum, să compari x86 cu ARM doar din punct de vedere putere de calcul și litografie e ca și cum ai compara un Lamborghini cu un autobuz, doar pentru că ambele au sute de cai putere :)

      (Citează)

    • Boss , tu compari sisteme ce ocupa o hala cu o mizerie de integrare arm intr-un laptop sau desktop? Ai dat si tu articol.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      24/06/2020 la 2:53 PM

      Nu contrazice cu nimic ce am scris mai sus. Super computerele sunt specializate pe un anumit tip de instrucțiuni, de aici și puterea lor. Nu mai zic că tu compari mere cu caise

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus