un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Îmi plac noutățile din iOS 14, iar Google ar trebui să se reorienteze puternic spre user experience

25 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

46 comentarii

Și îmi pare rău să zic asta imediat ce am constatat că noutățile din Android 11 nu mă atrag. dar mi-a plăcut ce va aduce nou viitorul iOS 14. Da, se vede că Apple a copiat de la Google multe funcții din interfața Android, dar contează că le implementează mai bine.

Widgeturile sunt cel mai bun exemplu. Contează că Apple pare să le integreze într-un mod modern, în timp ce pe Android widgeturile au rămas în urmă, fiind slab dezvoltate. De fapt, la ultimul review al unei tablete cu Android v-am și spus că partea slabă pare a fi chiar Android, care nu mai arată a produs optimizat pentru un ecran mare de tabletă, iar widget-urile disponibile de la diverse programe par a fi ceva făcut de formă, fără suportul necesar pentru a le da prim-planul și a le face cu adevărat utile.

iOS adaugă widgeturi la mai mult de 10 ani după ce Android a avut așa ceva, dar îmi place cum o face. Uitați-vă la clipul de mai jos, care le explică mai bine, dar îmi plac:

  • acele widgeturi stacked, adică poți combina mai multe widgeturi într-unul singur și schimbi între ele ca într-un carusel. Asta e mișto, vreau să trec rapid între meteo și calendar, nu trebuie să le am pe amândouă permanent pe ecranul principal.
  • aspectul lor modern și compact. Pe Android, inclusiv cele ale Google sunt făcute la repezeală, fără posibilitatea de customizare avansată și uneori nici nu se redimensionează bine. Au aplicații 3rd party precum Business Calendar Pro 2 widgeturi mai bune (sau măcar mai configurabile) decât cele din Google Calendar, de exemplu.

Uitați-vă și la imaginea de mai jos de pe un iPad. Este aproape imposibil să pui acea rețea de widgeturi și pictograme pe o tabletă Android deoarece, în ciuda ecranului de mari dimensiuni și a rezoluțiilor înalte, Android te limitează la un grid de 6×6, de exemplu, deci dacă ai un widget de lățime “3” mai încap încă 3 pictograme. Și asta arată ridicol, că între pictograme rămâne atât de mult spațiu încât simți că mai puteai înghesui câteva acolo pentru a-ți face un dashboard mai complex, dar Google n-a mai evoluat Android pentru tablete de ceva vreme.

Mă uit la widgeturile de Android și mă gândesc că Google a avut o idee foarte bună încă de la începuturile acestui sistem de operare, dar nu a finisat-o niciodată. Nu a mers acel extra-mile pentru a le face importante și utile utilizatorului, ba chiar în ultimii ani a uitat de ele.

O altă chestie foarte mișto în viitorul iOS 14 și care pare dezvoltată de Apple este introducerea unor shortcut-uri la o apăsare dublă sau triplă pe spatele telefonului. Nu-i vreun senzor special acolo, nu e nimic în plus, totul este făcut din software.

iOS 14 “simte” că ai ciocănit cu degetul în spatele telefonului prin accelerometrul inclus în acesta. Poți pune pe aceste shortcut-uri aproape orice funcție sau acțiune vrei.

Este uimitor că nimeni nu s-a gândit la asta până acum. Am văzut în trecut telefoane Android cu tot felul de senzori capacitivi montați pe lateral pentru “squeeze”, dar un dublu tap pe spatele telefonului este o acțiune mult mai naturală, care funcționează fără probleme prin orice husă și care nu necesită nimic hardware în plus. Ar putea funcționa fără probleme pe orice telefon, de la cel mai ieftin și până la cel mai scump. Nu mă îndoiesc că o vom vedea adăugată în Android în curând.

Și al treilea element care mi-a plăcut foarte mult la iOS 14: compatibilitatea cu generațiile anterioare. Într-o lume în care Samsung sau Huawei sau Xiaomi oferă update de Android pentru una, maxim două generații, iOS 14 va putea fi instalat începând de la iPhone 6s încoace. iPhone 6s a fost lansat în 2015!

Tot în 2015 au fost lansate și Samsung S6 și Huawei P8. Samsung S6 a fost lansat cu Android 6 și s-a oprit la Android 8. Despre P8 nu știu.

Practic, Apple oferă acum 5 ani de upgrade-uri de sistem de operare pentru telefoanele lor (de obicei era cam 4 ani), ceea ce este un beneficiu oferit cumpărătorilor și care oferă o valoare foarte mare de revânzare acestor telefoane.

Majoritatea telefoanelor Android de acum 5 ani nu rulează nici măcar Android 9, darămite viitorul 11, și nici nu mai zic că update-ul de iOS se face în ziua lansării, pe când Android 11 vine de obicei după câteva luni inclusiv pe flaghship-urile generației curente.

Apple a stat mereu foarte bine în piață. Oricâți hateri ar avea și în oricâte prezentări s-ar lăuda alți producători de telefoane că au camere mai bune sau baterii mai mari, cifrele nu mint.

4 din cele mai bine vândute 10 telefoane în lume în Q1/2020 sunt Apple (zice Omdia). Pe primul loc este iPhone 11, care costă 4.000 de lei, cu vânzări de trei ori mai mari decât locul 2, Samsung A51, care costă 1.400 lei (v-am zis în acel review că se va vinde bine). Ba chiar cele 4 modele iPhone reprezintă un volum mai mare decât restul celor 6 telefoane din listă și asta în ciuda cotei de piață mici pe care Apple o are în piața chineză.

Și nu uitați că Apple produce doar telefoane scumpe. Chiar și noul iPhone SE 2 este aproape de două ori mai scump decât Samsung A51. În segmentul telefoanelor premium (cred că mai scumpe de 600 de dolari în studiile de piață), Apple are 57% cotă de piață și conduce în toate regiunile planetei, mai puțin China. 4 din 5 cele mai vândute telefoane flaghship sunt produse de Apple, pe ultimul loc strecurându-se Huawei Mate 30 Pro 5G (vezi GSMarena).

Așa că știam că le merge bine. Apple vrea însă și mai mult. Mie aceste mișcări de a apropia interfața de cea a Android-ului îmi spun că Apple vrea să facă și mai ușoară tranziția utilizatorilor de Android către iOS și deci iPhone. Acum, când au piața lor stabilă de fani iPhone, vor să atragă tot mai mulți oameni ca mine, care ziceam anterior că nu sunt dispus să învăț un nou sistem de operare și care are limitări ce nu-mi plac.

Pe măsură ce aceste sistem de operare încep să fie tot mai asemănătoare și limitările dispar, Apple va dobândi o cotă de piață și mai mare când migrarea este tot mai simplă.

Sper că Google va lua măsuri bune pentru a reporni motorașul Android. Momentan noutățile din Android 11 nu mă entuziasmează deloc. Nu-i doar părerea mea, am citit pe net diverse alte articole pe o idee similară. Sunt multe lucruri de bază de îmbunătățit și reparat în Android, iar Google pare preocupat cu Bubbles API și gruparea notificărilor pe categorii.

iOS 14 apare prin toamnă. Oficial programul beta începe în iulie, dar Go4IT are un articol despre cum poate fi instalat încă de acum iOS 14 Beta.

asus s5507

    46 comentarii

  1. Uite un motiv sa fiu fericita ca folosesc iPad si iPhone.

      (Citează)

  2. Până anul trecut am folosit încă de la apariția Android 1.6 (Xperia) numai Androizi. Am decis să vând ultimul Android pe care l-am avut (Galaxy Note 8) și să cumpăr un iPhone XR pe care l-am prins la o ofertă (1900 Lei).

    Vreau să spun că nu am avut nicio problema cu tranziția. Am fost extrem de reticent la performanțe în schimb: “Cum să dau eu Samsung Note 8 cu 6GB RAM pentru un iPhone cu doar 3GB RAM…”

    Ei bine, nu am făcut niciun fel de benchmark-uri (Au făcut alții, pe mine nu mă interesează), dar în viața de zi cu zi, iPhone XR se mișcă mai bine, chiar mult mai bine decât Note 8. Totul este mai fluid, după pornire totul este utilizabil în secunda 1, în timp ce la Note 8 trebuia să aștept să se inițieze, să citească de pe card, să încarce aplicațiile etc.

    Fiind și utilizator de Mac, abia acum am cunoscut experiența: Toate aplicațiile devin oarecum “unificate”. Știu că folosesc Notes atât pe iPhone cât și pe Mac, știu că totul se sincronizează în iCloud și totul e “seamless”.

    Acum, vreau să fiu sincer, deși sunt încântat de Apple. Nici la Android (Note 8) nu am avut cine știe ce probleme (Majore). Da, uneori se mai bloca și îl reporneam. Îi mai dădeam din când în când din acel Device Management să curețe fișierele și memoria ram și îî mai dădeam un restart la câteva zile că începea să se miște mai greu. Dar în rest nu am avut crash-uri majore.

    Ce mă enerva era că nu primea update-uri Android atât de frecvent și așa cum ai zis și tu, primești maximum 1 sau 2 versiuni ulterioare. Deasemenea, trebuia să stau să mă uit când apare în Romania pentru că, nu se propaga peste tot în același timp, iar, alt lucru frustrant. La Apple când apare un update este disponibil imediat tuturor, nu contează de unde ești.

    Singurele limitări ale iPhone în cazul meu ar fi: Stocare (Am 64GB intern, deși îmi e suficient momentan). La Android ai slot MicroSD. Am ales și un Plan iCloud de 50GB pentru 4 Lei/Luna.

      (Citează)

    • Mihai, tu aveai probleme cu telefonul, nu cu Android. Știu ce zici cu blocatul… Am avut și eu Samsung. De când am trecut pe OnePlus, totul este fluent, aplicațiile se deschid instant, nu există nici un delay.

        (Citează)

  3. Permite mi sa nu fiu de acord cu tine.

    Am un mare widget de calendar pe android, pe tot ecranul, care nu se amesteca cu toate iconurile de la toate aplicatiile.

    Am unul cu alarma si unul vremea si ceasul pe pagina pe care am multe aplicatii folosite la greu, care la fel nu se amesteca cu zeci de alte iconuri.

    Pot sa fac scurtaturi la.ce vreau eu. Am mii de widgeturi disponibile. Le pot aranja pe ecran cum vreau eu,nu doar ca la o masine de scris unde se termina iconurile.

    Am un ipad air 2019 si imi e maxim de dificil cand trec de pe androidul 7.0 pe ios13 sa fac foarte multe lucruri si vad ca ios14 nu aduce multe lucruri pe care android le ale de prin 2008.

    O sa ma injure toata lumea dar ma simt mai bine pe un android 7 decat pe un ios 13

      (Citează)

    • Asta este problema cu update-urile la Android. Sunt foarte multi care se plang de faptul ca primesc update-uri cu intarziere (sau nu le mai primesc deloc pentru anumite modele), dar de fapt acestea nu aduc nimic extraordinar in plus.
      Sistemul este mult mai customizabil si cu un simplu launcher poti sa ai acces la o multitudine de noi optiuni.

        (Citează)

  4. Eu am samsung s6 edge(sotia are normal)iar ultima versiune de android e 7, nu 8.

      (Citează)

  5. Poti oricand instala un alt launcher care poate schimba total experienta in utilizare (inclusiv dimensiunea gridurilor), ceea ce nu stiu sa se poata pe ios.
    Pentru telefoanele samsung un launcher custom poate fi considerat o optimizare a performantei telefonului.

    In privinta actualizarilor, sa ignori diversitatea hardware a telefoanelor cu android (care permite si o gama larga de preturi) mi se pare un pic cam prea naiv.

    Ai putea sa mentionezi si limitarile pe care le impune ios, un exemplu bun ar fi browserele: https://www.howtogeek.com/184283/why-third-party-browsers-will-always-be-inferior-to-safari-on-iphone-and-ipad/

      (Citează)

  6. Am fost mare fan android pana in decembrie anul trecut.
    Am trecut de la un OnePlus la iPhone X si nu mai dau inapoi. Tranzitia a fost usoara. (mai putin in partea de setari si cum sunt asezate)
    Aveam deja laptop si tableta din gama Apple si frustrarea mea cea mare era transferul de date intre telefon si mac. Prea complicat cu wetransfer sau aplicatii 3rd party. Asta a fost pentru mine frustrarea maxima care m-a facut sa trec la iPhone, transferul de date. OnePlus a fost un telefon superb din toate punctele de vedere.
    Dar dupa o utilizare de 6 luni nu cred ca voi mai trece (prea curand) inapoi la android. Cred ca mi-a luat maxim o luna ca sa nu mai am momente de “unde gasesc setarile pentru locatie..?” 😀

      (Citează)

    • De ce transfer cu wetransfer și nu cu OneDrive de la Microsoft ori Google Drive. Astea merg și pe mac.
      Cu Google, eu am totul sincronizat cu desktop-ul și laptop-ul.

        (Citează)

    • Si eu am avut ios la un moment dat.
      Este un sistem de operare foarte ok, iar calitatea telefoanelor este fără îndoială în segmentul de high-end. Pe de alta parte, toate acestea au un preț. Acesta se vede atat la achiziția aparatului cat și la costul aplicațiilor în sine. Nu este un lucru rău, dar trebuie considerat când faci achiziția.
      Vad ca multă lume lauda tranziția ușoară de la Android la IOS. Sunt 100% de acord. Va doresc doar sa nu experimentați trecerea inversa pentru ca asta a fost un adevărat coșmar pentru mine și a venit cu pierderi de date relevante. Succes!

        (Citează)

    • Am înțeles. Tu voiai o soluție de transfer date fără internet. În cazul acesta este soluția perfectă AirDrop-ul.

      Într-un final tot la internet ajungi, dar în anumite momente poți simți nevoia de transfer date fără net. Sunt tot felul de soluții pentru nevoi particulare. E bine că avem de unde alege.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      25/06/2020 la 10:59 AM

      @CristiX
      Ce date ai pierdut?

        (Citează)

    • Exact. Am de transferat multe date pe saptamana intre telefon si laptop. Au cea mai buna solutie in momentul asta pe partea de transfer intre dispozitive fara sa ai conexiune la net.

        (Citează)

  7. singura dezamagire cu iOS e ca dispozitivele vechi dar functionale nu doar ca nu mai primesc updateuri dar multe aplicatii refuza sa ruleze pe ele.

    iphone 4 perfect functional, whatsapp, signal, nimic pe tema asta care sa ruleze.

    ipad generatia 3 perfect functional, digi online refuza sa ruleze in aplicatie programele stabil, aplicatiile devin nefunctionale din ce in ce mai multe aproape lunar..

    Apple tv gen2 perfect functional, aprope nimic nu mai ruleaza, nici macar traielerele Apple, nici macar prezentarile lor..

      (Citează)

  8. Double tap pe spatele telefonului este prezent pe Pixel 4, pe Android 11 beta, de câteva luni bune.
    Deci nu e incredibil cum nu s-a gândit nimeni la asta, nu e nimic inovator Apple, nu ii mai ridica în slăvi, este doar un furt ordinar al unei idei.

      (Citează)

  9. Singurele tablete cu Android care merita bagate in seama sunt cele de la Samsung. Care isi optimizeaza launcher-ul singur si toata interfata, sa fie corespunzatoare pe tablete.

    In rest, cele chinezesti, iar de la Google nu e nimic care sa fie bagat in seama.

    Ca dezvoltator de aplicatii, de ce sa ma complic cu interfata de tableta cand greu pot pune mana pe una, si utilizatorii sunt putini? Daca e aplicatie simpla, faci lock sa nu se roteasca cu ecranul (acolo sunt destule probleme, rotate-ul din Android e un fel de mini-reset al activitatii in care deja esti) si nu te intereseaza tabletele.

    Daca nici pe google nu ii intereseaza, de ce l-ar interesa pe Ionel care face aplicatii?

      (Citează)

  10. Andrei G:
    Asta este problema cu update-urile la Android. Sunt foarte multi care se plang de faptul ca primesc update-uri cu intarziere (sau nu le mai primesc deloc pentru anumite modele), dar de fapt acestea nu aduc nimic extraordinar in plus.
    Sistemul este mult mai customizabil si cu un simplu launcher poti sa ai acces la o multitudine de noi optiuni.

    Pai eu zic ca nu ma deranjaza… e si nornal..sunt mii de telefoane cu android, cu ios sunt ….in mare parte unul singur.

    Alta chestie…deja m-a anuntat ipad ca icloud e plin, si trebuie sa dua cu cardul sa extind spatiul, dupa 3 luni de utilizate foarte rara a tabletei.

    Dupa multi ani de folosit contul de google inca nu am primit mesaj dr la google drive sau de la google photos

      (Citează)

    • Nici pe mine nu ma deranjeaza foarte tare asta. Nu ma grabesc atunci cand apare un upgrade nou, astept de obicei minim 2-3 luni sa se rezolve bug-urile initiale.

        (Citează)

  11. motanes:
    De ce transfer cu wetransfer și nu cu OneDrive de la Microsoft ori Google Drive. Astea merg și pe mac.
    Cu Google, eu am totul sincronizat cu desktop-ul și laptop-ul.

    La fel, aplicatii 3rd party. Am si eu google drive si depind de net.
    Airdrop nu are nevoie de conexiune de internet. Si e mult mai rapid. Dar eu voiam un serviciu de transfer de date, nu de sincronizare care depinde de net. Asa am iCloud.

      (Citează)

  12. Pe telefon nu folosesc aplicatii atat de intesiv incat sa am nevoie de un iPhone, dar tabletei iPad pe care o am deja de 3 ani, nu am ce sa ii reprosez. E platforma perfecta pentru entertainment – aplicatii de streaming video, spotify, browsing, jocuri, in special digital board games.
    Un update misto a venit cu iOS 13 cand au adaugat compatibilitate cu controllere Xbox One sau PS 4, via bluetooth. Toate jocurile alea care era greu de controlat cu virtual joysticks, au devenit “o joaca”.

      (Citează)

  13. Android te limitează la un grid de 6×6,

    Nu Android te limiteaza, launcherul instalat pe respectivul Android o face. La mine se poate 12 x 12.

      (Citează)

  14. iOS 14 este o copie aproape perfecta a ecosistemului Android – si nu ar fi nici o problema, pentru ca nu ai cum sa reinventezi roata anual, iar in momentul asta accentul se pune pe ce nu se vede mai mult decat pe ce se vede.
    Mi se pare incredibil ca in 2020 inca se discuta despre cat de bine merge iOS pe telefonele lor….evident, scot 2-3 maxim pe an….Android este prezent pe mii, daca nu zeci de mii de telefoane. Logic ca este foarte greu de optimizat pe toate. Insa, pe Pixel lucrurile stau altfel.
    Din punct de vedere tablete si watch, Apple e rege, recunosc. Nu imi place forma Apple Watch, dar pana la urma e o chestie de gust.

    Dar, sa nu uitam ca initial Apple facea misto de stylus, widgeturi si alte functii care au fost de la inceput pe Android, iar acum le implementeaza cu marele efect wow – cam ca la Copy/Paste si Bluetooth la primul iPhone.

    Si, sa nu mai mentionam camera, care pe parte foto este batuta constant de varfurile din Android.

      (Citează)

    • Problema cu optimizarea pentru multe dispozitive e și la Windows; ce e trist e că sunt tot felul de producători care nu vor să-ți vândă un hardware bun pe care să meargă optim softul existent, ci fac toate combinațiile posibile de prețuri – de asta ajungi să dai 3 mii de lei pe un laptop care nu e de fapt bun la nimic și mai ai și probleme cu driverele.

      Apple făcea mișto de nevoia de stylus. Apple Pencil e făcut să completeze tableta, nu ai nevoie de el ca să folosești un iPad. Acum cu implementarea cursorului pentru mouse nu mai ai nevoie de creion decât pentru grafică. Observ că n-ai folosit încă un iPad.

      Primul iPhone a fost revoluționar din alte motive (tastatura digitală, de exemplu), iar lipsa copy/paste sau a app store-ului au fost lipsuri completate în timp. Mulți utilizatori de Android au fost tot timpul entuziasmați de funcții pe care nu le folosea niciodată nimeni, dar erau noi și… cică faine – scroll-ul prin mișcarea ochilor, transferul de media pe Samsung (pe ceas a durat 5 min. transferul unei poze de pe un telefon pe altul) etc.

      Camera foto „bătută” e an de an un punct de referință, iar dacă ar fi să compari un telefon cu altele, văd că iPhone este tot timpul printre ele. La modul obiectiv poate nu e cea mai bună, dar nu asta contează pentru cei ce o folosesc.

      Ce mi se pare mie incredibil e că unii nu înțeleg încă că asta (abordarea Apple) înseamnă altceva față de restul pieței. Poate să-ți placă altceva-ul ăsta sau nu, dar de ce ar face exact același lucru ca și restul?

        (Citează)

    • Tu compari 2008 când Apple facea mișto de stylus și aveam telefoane cât jumătate de palmă? Inteligent.

      Ce a copiat Apple de la Android? Ar trebui să vezi diferențele mari dintre cele două sisteme de operare.

      Widget-urile de pe Android au cel mai urât UI posibil.

        (Citează)

  15. Si tigarile si alcoolul au multi utilizatori, nu inseamna ca sunt un lucru bun.

    Nu exista un motiv obiectiv pentru care sa poti spune ca unul din sistemele de operare iOS sau Android este mai bun.

      (Citează)

  16. Join the darkside!

      (Citează)

  17. Google is an advertising company with hobbies.

      (Citează)

  18. Am fost si eu admis, primul deasupra liniei pentru iOS 14: am 6s :)

      (Citează)

  19. Cătălin Tănase:
    @CristiX
    Ce date ai pierdut?

    In primul rand arhiva de whatsup. Deși mai am încă backup ul in Apple cloud…

      (Citează)

    • Eu nu inteleg de ce țineți arhiva de conversații? De ce îți trebuie ? Inregistrezi si toate conversațiile? De ce ?

        (Citează)

    • Arhiva whatsapp nu se poate transfera dintr-un sistem in altul pentru ca.. Dracu stie. Nu stiu exact care e de vina, Apple sau Whatsapp.

        (Citează)

    • @Dorin

      Se poate cu aplicatii 3rd party care costa. Nici eu nu am reusit cu versiuni free asa ca am lasat-o balta si aia e. M-am gandit si la ce a zis @pmk. La ce imi mai trebuie conversatiile? La nimic. :) Imi aminteste faza asta de vremea cand transferam sms-urile pe SIM ca “cine stie cand imi vor trebui..”. Never happened. :))

        (Citează)

    • Treceti pe Telegram, cu salvare instant pe server, nu mai pierdeti nici o conversatie, nu va chinuiti cu restaurare de pe servere 3rd party.

        (Citează)

  20. O altă chestie foarte mișto în viitorul iOS 14 și care pare dezvoltată de Apple este introducerea unor shortcut-uri la o apăsare dublă sau triplă pe spatele telefonului. Nu-i vreun senzor special acolo, nu e nimic în plus, totul este făcut din software.

    iOS 14 “simte” că ai ciocănit cu degetul în spatele telefonului prin accelerometrul inclus în acesta.

    Deci e software plus hardware. Nu e asa misto, vezi clipul lui dave lee. double tap-ul ala se declanseaza mai mereu cand pui telefonul pe birou. not nice. Se pare ca nu functioneaza pe orice telefon, ci doar pe alea cu notch (de la apple) desi toate telefoanele care suporta ios14 au accelerometru. Ciudat.

    Samsung S6

    Asta ce e? Telefon, tableta, ceas, procesor?

      (Citează)

  21. Giovani:
    adica sa mai reduci din mustrarile de constiinta.

    Mi-a placut. Dadeam like, dar n-am buton.

      (Citează)

  22. Widgeturile sunt facute bine, da.
    Suportul ala pentru generatii de acum 5 ani in practica se traduce in a face inutilizabil telefonul. Zic asta pentru ca m-am pacalit si eu . Ajunge telefonul sa nu se mai miste deloc. Mai bine iOS mai vechi functional, decat ultimul nefunctional.
    Nu zic ca suportul oferit acum la Android e grozav. Se poate mai bine. Dar nici modul in care merg update-urile pe Iphone nu e stralucit.

      (Citează)

  23. +1

    All hail my OP6T!!

    motanes:
    Mihai, tu aveai probleme cu telefonul, nu cu Android. Știu ce zici cu blocatul… Am avut și eu Samsung. De când am trecut pe OnePlus, totul este fluent, aplicațiile se deschid instant, nu există nici un delay.

      (Citează)

  24. Cătălin Tănase

    25/06/2020 la 1:08 PM

    Cu ocazia asta sper că iOS o să crească în cota de piață, ca Android are aproape 75%. Eu prefer Android, dar dominația asta nu e bună pentru utilizatori și inovație, pe termen lung.
    Motivul pentru care nu mi-am luat un iPhone nu are legătură cu OS-ul în sine, deși e mai puțin flexibil decât Androidul, ci pentru că nu mi se pare ok să plătesc 1000 de euro pe un telefon pe care îl schimb în doi-trei ani, mai ales că telefoanele mid-range actuale sunt foarte ok. E adevărat ca iPhone SE-ul de anul ăsta are un preț bun, dar degeaba are cel mai rapid chipset, dacă are bateria mică

      (Citează)

    • Tu compari toate firmele de pe glob care produc telefoane mobile vs. Apple? Apple are o cotă impresionantă de piaţă când ne gândim câte Samsung J3 / J5 sau Allview-uri la 200-500 RON se vând cu Android. Să nu mai spun de India şi zonele mai sărace din China.

      Oricum sunt funny cei cu Android care spun că nu-i interesează update-ul că ei ai nu ştiu ce opţiune deja dar uită de securitatea, îmbunătățirea codului, optimizarea bateriei, fluiditate, M.L. şi A.I. şi aşa mai departe pe care îl oferă o nouă versiune de Android. De ce nu ai râmăs la Android KitKat? Exact.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      25/06/2020 la 2:09 PM

      Nu, compar cota de piață a sistemelor de operare nu a telefoanelor, mai citește o dată.

      Când zic că Android domină o fac din perspectiva sistemului de operare, mai exact a Google, care nu are de ce să se străduie să inoveze daca are aproape trei sferturi din piață

      Eu nu fac parte dintre cei care spun că nu îi interesează actualizările, motiv pentru care mereu am folosit Nexus, Pixel, Nokia (Android One)

        (Citează)

    • Despre asta am și scris. Toate firmele de pe glob care produc telefoane mobile folosesc Android – dacă ne uităm puțin câte telefoane mobile se vând global cu Android la prețul de 200-500 RON îți dai seama de ce Android are cota respectivă și de ce Apple o să rămână la aceeași cotă de piață și în viitor cu iOS.

      Piața premium la Android este foarte mică și doar de acolo poate să mai ciupească Apple o mică parte.

        (Citează)

  25. Am un Iphone 11 Pro. Un OnePlus 5 si un Huawei Mate 20 Pro . Cele doua au Android 10 dar au inceput sa aiba lag. Nu sunt multumit de sistemul Android.

      (Citează)

  26. Silviu:
    iOS 14 este o copie aproape perfecta a ecosistemului Android – si nu ar fi nici o problema, pentru ca nu ai cum sa reinventezi roata anual, iar in momentul asta accentul se pune pe ce nu se vede mai mult decat pe ce se vede.
    Mi se pare incredibil ca in 2020 inca se discuta despre cat de bine merge iOS pe telefonele lor….evident, scot 2-3 maxim pe an….Android este prezent pe mii, daca nu zeci de mii de telefoane. Logic ca este foarte greu de optimizat pe toate. Insa, pe Pixel lucrurile stau altfel.
    Din punct de vedere tablete si watch, Apple e rege, recunosc. Nu imi place forma Apple Watch, dar pana la urma e o chestie de gust.

    Dar, sa nu uitam ca initial Apple facea misto de stylus, widgeturi si alte functii care au fost de la inceput pe Android, iar acum le implementeaza cu marele efect wow – cam ca la Copy/Paste si Bluetooth la primul iPhone.

    Si, sa nu mai mentionam camera, care pe parte foto este batuta constant de varfurile din Android.

    Pe acelasi principiu si Samsung au facut misto cand iPhone au scos mufa jack: https://www.youtube.com/watch?v=wQ4ys-R1B_8

    On topic: se poate face migrarea Whatsapp de pe Android pe iOS?

    Per total sunt telefoane bune cu un singur dezavantaj: pretul.

      (Citează)

  27. Andrei G:
    Asta este problema cu update-urile la Android. Sunt foarte multi care se plang de faptul ca primesc update-uri cu intarziere (sau nu le mai primesc deloc pentru anumite modele), dar de fapt acestea nu aduc nimic extraordinar in plus.
    Sistemul este mult mai customizabil si cu un simplu launcher poti sa ai acces la o multitudine de noi optiuni.

    SĂ vezi la femei ce greu este cu intarzierea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus