►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
This is awkward. După ce a cheltuit milioane de dolari, poate zeci de milioane de dolari pe cumpărat streameri de jocuri pentru ca aceștia să se joace în exclusivitate pe Mixer, Microsoft a anunțat că va închide serviciul Mixer pe 22 iulie.
Mixer este un concurent pentru Twitch, adică un serviciu de streaming video de jocuri, unde te uiți la alții cum se joacă. Acum Microsoft renunță la Mixer și încheie un parteneriat cu Facebook Gaming, unde speră să transfere majoritatea streamerilor de pe Mixer. Presimt că, în lipsa unor contracte în acest sens, majoritatea acestor streameri se vor duce tot la Twitch sau poate la YouTube.
Ridicolul situației este dat de banii investiți în Mixer. La începutul anului s-a spus că Microsoft i-a plătit lui Ninja, care-i un streamer foarte celebru (mai știți când scriam că a primit 1 milion de dolari ca să se joace o singură zi Apex Legends?), între 20 și 30 de milioane de dolari pentru a părăsi Twitch pentru Mixer. Probabil că banii sunt pentru un contract pe mai mulți ani și nu vor fi plătiți integral acum că Microsoft închide Mixer, dar sunt sigur că și compensațiile legate de rezilieri sunt importante și Ninja s-a ales oricum cu câteva milioane de dolari din toată treaba asta.
Acum este liber de contract, așa că Twitch, YouTube Gaming și Facebook Gaming se pot bate pentru el cu noi oferte de milioane de dolari. În aceeași situație sunt și alți streameri celebri, de exemplu Shroud, care încheiase un contract bănos de exclusivitate cu Mixer.
Nu-i prima oară când Microsoft aruncă mulți bani pe ceva ce este ulterior oprit rapid (Nokia?). Se pare că Mixer n-a atins popularitatea dorită de Microsoft, așa că acum transferă totul către Facebook Gaming într-un parteneriat prin care Facebook Gaming va promova serviciul Microsoft xCloud, cel de cloud gaming, un concurent pentru Google Stadia și GeForce Now.
Altfel spus, se dau două lupte în paralel: cea pe streamingul video de oameni care se joacă și cea pe streamingul de jocuri propriu-zis, ceea ce eu numesc cloud gaming. Momentan situația este următoarea:
Se vede că ambele direcții sunt considerate bănoase și de viitor când toți giganții din tehnologie investesc masiv în asta. Eu m-am uitat aproape doi ani la diverși streameri pe Twitch, în special PUBG (juca și Shroud pe vremea aceea), dar apoi am descoperit tot mai multe canale bune de YouTube (non-gaming) și podcast-uri și acum de obicei rulează acelea pe fundal.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
23/06/2020 la 12:07 PM
E foarte ciudata situatia, intr-adevar. Dar oricum au preferat probabil sa piarda cateva zeci de milioane decat sa piarda sute sau milioane.
Marmureanu Web(Citează)
23/06/2020 la 12:33 PM
Eu nu m-am uitat si nici nu o sa ma uit la unu’ care se joaca pe pc. Ba chiar mi se pare o prostie sa primeasca atatia bani. Ca si specie ne tampim tot mai mult.
Catalin si atat(Citează)
23/06/2020 la 12:48 PM
Nu numai ca sunt milioane de oameni (in general pusti si tineri, dar nu numai) care se uita la altii cum se joaca, dar toti streamerii cunoscuti au foarte multi subscriberi care le doneaza bani.
Ma uitam la un moment dat pe twitch la un streamer care juca Hearthstone (deci, nu unul din jocurile cele mai populare), si in jumatate de ora a primit vreo 200$ din donatiile subscriberilor.
Plus ca cei foarte buni castiga din monetizarea view-urilor pe canalele lor.
Deci, da, foarte multi bani.
Serioux(Citează)
23/06/2020 la 12:48 PM
Te-ai uita la unul care se joacă fotbal?
VOC(Citează)
23/06/2020 la 3:55 PM
Nu prea.
Catalinx(Citează)
23/06/2020 la 12:54 PM
Eu n-am urmarit in viata mea pe unul care joaca, ma plictisesc. Incerc eu jocul daca am chef si joc pe carca mea, asa cum ma pricep. Daca pe unul nu-l duce capul sa treaca la alt nivel sau sa incheie singur o misiune, inseamna ca e prea prost pentru jocul respectiv. Ce satisfactie ai cand avansezi uitandu-te cum a facut altul?!
Banii care se invart in industria asta au ajuns la sume ireale, la care nu s-ar fi gandit nimeni acum 15 ani, sa zicem.
Kopa_Kopan(Citează)
23/06/2020 la 1:21 PM
“Daca pe unul nu-l duce capul sa treaca la alt nivel sau sa incheie singur o misiune, inseamna ca e prea prost pentru jocul respectiv”
:))
Băi, eu am fost nevoit să mă uit pe YouTube pentru că nu știam cum să trec mai departe. Deci clar sunt prea prost pentru jocul respectiv! Așa e dacă tu zici asta! :))
Cătălin Tănase(Citează)
23/06/2020 la 1:52 PM
“Streamingul e cu jocuri singleplayer XDDDDDD !!!”
mixerISkill(Citează)
23/06/2020 la 12:54 PM
Ma refer la unu’ care doar se joaca pe PC, nu pun in discutie competitiile de sport electronic.
Catalin si atat(Citează)
23/06/2020 la 3:42 PM
Cum poti juca fotbal de unul singur? Poate pe PC, dar atunci joci impotriva/cu PC-ul.
Pe terenul de fotbal sunt in general 22 de jucatori, arbitrii, Deci nu doar unul.
cineva(Citează)
23/06/2020 la 4:32 PM
Dar golf?
Dan(Citează)
23/06/2020 la 4:57 PM
Dau reply la tine, că la el n-are rost :) . Sunt n motive pentru care poți urmări pe cineva jucând, dar din universul lui restrâns nu se văd: vrei să vezi o altă abordare/tactică, vrei să vezi un joc pe care nu ai răbdare să-l joci (Detroit become a human în cazul meu), vrei să vezi un alt nivel, vrei să-l vezi în ansamblu înainte să te apuci tu de el etc.
El joacă pe cârca lui, ferească controlăru’ să învețe ceva de la alții.
dam167(Citează)
23/06/2020 la 6:04 PM
Trebuie sa tii cont că sunt mulți oameni care nu au inițiativă și care se plictisesc. Cantitatea de content video disponibilă e relativ finită. Stiu că nu e timp fizic pt a vedea tot ce există acum in format video. Dar ceea ce te atrage pe tine (average user) este finit.
Jocurile (nu toate) au un mare avantaj aici. Produc content (sau pot fi folosite pt a produce) mult mai ușor decât este sa faci un sketch/podcast/serial.
Ținând cont că tinerii nu prea sunt obișnuiți să citească a rezultat cererea mare pt streameri.
Pe lângă partea de content ai și foarte multi tineri care nu sunt in stare sa socializeze. Au ocazia să facă asta într-un stream mic/mediu
ld(Citează)
23/06/2020 la 11:20 PM
Nu e doar sa te uiți, sunt jocuri care în fiecare luna scot caractere noi și folosesc streaming-ul pentru a le prezenta, altfel nu prea îți dai seama ce abilitați au și fac asta fiindcă interesul e sa vândă căci multi cumpără după aia caracterele respective din joc, clienții fideli garantat, dar și alții se înghesuie dacă e vreun caracter cu abilități speciale care merita cumpărat
Valentin(Citează)
24/06/2020 la 12:06 AM
Simplu fapt ca a inchis serviciul nu inseamna ca Ninja e ‘liber de contract’. Depinde de ce scrie in el. La cati bani i-au platit, este posibil sa ii controleze alegerea urmatoarei platforme de streaming.
Tudor(Citează)
24/06/2020 la 6:03 PM
Ba exact asta înseamnă și chiar s-a spus official că sunt liberi de contract, chiar dacă ei “microsoft” , speră că partenerii să semneze cu Facebook.
Alx(Citează)