►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
17 Jun 2020 ·
Mârlanul de pandemie poate fi găsit acum la terasele din oraș. Asta a fost senzația mea duminica trecută, când am ieșit pentru prima oară după martie la un local, o cafenea, și am dat acolo de un tip care… citea o carte.
Adică locurile oricum sunt limitate, că doar cele de pe terasă sunt disponibile clienților, interiorul fiind închis. Și cele de pe terasă oricum sunt mai puține decât de obicei în multe locuri, că trebuie spațiu între ele.
Să mai dai în astfel de condiții de un om care blochează singur o masă de 4 persoane pentru că el are de citit o carte și nu poate face asta acasă în balcon, ci trebuie musai citită la cafenea, este foarte deranjant. Poate că unii vor să fie priviți astfel și admirați pentru cât de interesanți sunt sau poate doar e metoda lor de a cerși atenție. Mie mi-a lăsat doar impresia că asist la o idioțenie din partea unui mârlan.
Și vina nu-i musai a lui, că poate pur și simplu nu-l duce mintea să înțeleagă că în aceste vremuri cu restricții trebuie să te gândești mai mult și la cei din jurul tău, nu doar la tine.
Mie mi se pare în primul rând vina localului respectiv.
Adică vremurile oricum sunt nasoale pentru restaurante și cafenele. Dacă în astfel de condiții, cu măsurile restrictive în vigoare, ele încă permit unor clienți să tragă 2-3 ore de o cafea, ocupând o întreagă masă pentru a citi o carte sau a lucra de pe laptop, înseamnă că-și pun singure frână afacerilor.
Prindeți niște curaj și cereți-le clienților care au venit să doarmă la voi pe terasă să plece după o perioadă rezonabilă de timp sau să mai comande ceva, că altfel sunt bănci disponibile în parc pentru cei ce vor doar un scaun sub fund și atât.
Un exemplu bun este Origo, care acum vreo doi ani a scris pe perete că nu mai permite clienților să lucreze cu laptopul în interior. De ce? Pentru că-i o cafenea foarte populară, mereu cu coadă la intrare, și este un semn de respect la adresa clienților să nu-i lași pe alții să-și mute biroul acolo în timp ce beau un ice tea în trei ore. Și ce să vezi? N-au pierdut nimic, ba poate chiar au câștigat aprecierea multora.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
89 comentarii
17/06/2020 la 6:43 AM
#hipstărescu
Îi găsești și prin transportul public când au de mers doua stații și ei scot Ursul Păcălit de Vulpe sa citească foarte ostentativ :))))
Iovu Vali-Cristian(Citează)
17/06/2020 la 7:44 AM
Da, să se facă normative cu timpi de consum, ca manopera la service.
Vali(Citează)
17/06/2020 la 11:35 AM
La 1 leu pe nota de plata, 1 minut la masa (dupa ce se livreaza comanda).
O cafea, 10 lei=10 minute.
O ciorba, 20 lei=20 minute.
Un burger plus o bere, 50 de lei = 50 minute.
alunelu(Citează)
17/06/2020 la 7:51 AM
Decat sa ma enervez ca unu sta si citeste o carte ocupand o masa, mai bine imi iau cafeaua la pachet si ma duc s-o beau p-o banca-n parc.
BlackSkull(Citează)
17/06/2020 la 8:00 AM
De unde stii ca a stat mai mult decat timpul necesar pentru consum ?
Eu am kindleul cu mine permanent, daca ma duc sa mananc singur undeva la pranz citesc ceva. Asta nu inseamna ca stau 3 ore la masa.
Edit, am dat reply din greseala.l, a fost raspuns la articol.
Baltha Zerus(Citează)
17/06/2020 la 10:20 AM
Ce gust are cafeaua e doar problema mea, evident daca stau acolo inseamna ca sunt ok cu gustul cafelei.
Noi vorbim aici de un principiu. De unde stim noi, de exemplu, ca acea cafenea nu a fost intr-adevar libera pana sa vina nwradu? De unde stim ca omul ala nu era pe picior de plecare fix din cauza ca a vazut ca se aglomereaza? Si in definitiv de unde stie nwrafu cand a cumparat omul cafeaua? Ca poate a luat-o fix cu 1 minut inainte sa apara nwradu.
Sunt multe necunoscute, de aia titlul articolului eate cel putin pripit si de aia tb sa discutam in principiu.
Marean(Citează)
17/06/2020 la 10:37 AM
am postat gresit, tb la alt comentariu
Marean(Citează)
17/06/2020 la 11:39 AM
Poate rezolva Radu problema comentariilor, pare cea mai slab administrata parte a blogului.
O problema intalnita si la alte bloguri cu pretentii este pe mobil/tableta unde atingi, in scroll, din greseala un user si se activeaza comentariul. Nu stiu cum se poate rezolva asta, dar acum vreo 2 ani nu exista, deci cred ca tine de o interfata schimbata a platformei.
Octav(Citează)
17/06/2020 la 2:34 PM
Cristoiu, tu ești? Cred că am prezentat în articol situația. Pentru toate întrebările tale poți presupune răspunsul cel mai defavorabil situației, că de aia am scris articolul.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 2:36 PM
Nu-s multe de rezolvat. Vrei să-i răspunzi cuiva, apeși pe Răspunde-i.
Vrei să și citezi o parte din comentariul său? Selectezi textul, apeși Citează, acesta apare în caseta de reply.
Nu vrei să răspunzi cuiva? Te duci la finalul comentariilor și scrii acolo.
E același sistem ca pe toate blogurile.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 2:44 PM
Esti capos. Daca nu esti atent, si pe mobil se intampla des, nu stii unde si ce ai apasat iar comentariul in editare nu apare unde va fi el plasat, sau apare de’anpixulea.
Pe desktop, da, e destul de usor de folosit si greu de gresit.
Octav(Citează)
17/06/2020 la 7:53 AM
Poate ca era patronul..
Gabi(Citează)
17/06/2020 la 8:03 AM
Adică un patron prost.
Beb(Citează)
17/06/2020 la 8:04 AM
Micile complicitati balcanice altoite pe mitocanie neaosa.
Greu de luat o decizie simpla: O regula care trebuie urmata in vremuri diferite de cele obisnuite.
Pe de alta parte, cred si sper sa fie cazuri singulare. Parca nu imi vine sa cred ca vor fi cafenelele pline de cititori de carti, :D. ar fi un efect benefic al virusului Covid 19.
bucuresci(Citează)
17/06/2020 la 8:09 AM
Ia uite https://www.bookaholic.ro/10-terase-din-bucuresti-unde-poti-sa-citesti-sau-sa-lucrezi.html
https://ancabanita.com/21-de-cafenele-zen-unde-poti-lucra-linistit-in-bucuresti/
Mai vrei?
F.(Citează)
17/06/2020 la 8:07 AM
Era plin si inainte de nesimtiti care “lucrau” pe laptop si ocupau o masa consumand o cafea sau o apa in 4 ore.
Si era plin netul de articole “x terase unde sa te ascunzi sa citesti in vara asta”.
Tine de bunul simt elementar sa nu tii o masa ocupata 5 ore consumand curentul oamenilor. Dar na, bunul simt e din ce in ce mai rar. Iar aia care se ataca inseamnaa ca au procedat asa cel putin o data.
F.(Citează)
17/06/2020 la 9:45 AM
Ce tot o trageti cu bunul simt? Daca terasa/cafeneaua imi permite sa stau 5 ore cu o cafea, nu inteleg de ce as fi nesimtit. Doar pentru ca tu nu poti sa stai sa bei aceeasi cafea pe care o poti bea si in alta parte sau cum?
In parc daca te duci si stai 5 ore pe o banca esti nesimtit? Ma gandesc ca poate mai sunt si altii care vor sa stea pe aceeasi banca si nu au loc din cauza ta.
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 9:50 AM
@Andrei Pe scurt, da. Daca esti intr-un loc aglomerat, indiferent ca e cafenea, food court din mall sau o banca din parc si stai mai mult decat e cazul in timp ce alti oameni asteapta sa eliberezi tu locul, esti nesimtit.
A.(Citează)
17/06/2020 la 10:33 AM
Asa gandesti si in trafic ? ca trebuie sa eliberezi locul pentru altcineva?Atat timp cat respecti regulile/legile poti sta cat doresti p.s. de curiozitate cat timp am voie sa stau pe o banca in parc?
Alin(Citează)
17/06/2020 la 1:02 PM
Masa aia nu e “gratis” ( cum e locul de parcare sau locul de pe strada). Este pusa acolo cu scopul de a aduce profit localului. Gratis e in parc…
F.(Citează)
17/06/2020 la 2:38 PM
Nu aveam probleme cu asta înainte, că erau suficiente cafenele și locuri în București. Acum, însă, locurile sunt mult mai limitate.
Cât vrei tu. Dar în situația ipotetică în care sunt doar 3 bănci în oraș și 1000 de oameni așteaptă și ei să stea un pic pe bancă, tu cât crezi că ar fi rezonabil să stea.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 2:43 PM
Tu, ca om, ar trebui să nu stai 5 ore dacă vezi că alții așteaptă un loc liber, iar tu nu mai ai motiv să stai acolo.
Dincolo de asta este însă problema localului, nu a omului. Doar pentru că te-ai așezat pe un scaun nu înseamnă că devine al tău. Personalul îți poate cere să pleci, la o adică.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 8:35 AM
Noi am implementat regula asta dianinte de pandemie. Locuri limitate, cerere mare, alta solutie nu e. Ca ajungem in situatia in care vin oamenii cu rezervare si nu avem masa pentru ei. Le spunem oamenilor de la telefon de limita de timp, cei mai multi inteleg, dar o parte nu. Si se simt jigniti cand le spui ca trebuie sa plece si iese cu scandal si review prost. O sa mai dureze un pic pana cand vor intelege.
Ramona(Citează)
17/06/2020 la 9:51 AM
Sau poate intre timp se deschide o terasa similara langa si o sa te intrebi de ce o parte dintre clienti se duc in partea cealalta?
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 2:39 PM
@Andrei G: oamenii nu aleg localul X în defavoarea lui Y pentru că acolo pot sta cât vor ei fără să consume, ci din alte motive.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 2:56 PM
@nwradu, am scris mai jos. Mie mi s-a intamplat sa aleg un alt local pentru ca atunci cand am sunat sa fac rezervare mi s-a impus un termen limita nerezonabil din punctul meu de vedere.
Daca eu am gandit asa, sunt convins ca mai exista si altii cu aceeasi mentalitate.
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 7:22 PM
@andrei g: un local are niste cheltuieli (chirie, utilitati, materii prime, salarii, taxe si impozite, mobilier etc) si niste venituri (realizate din produsele pe care le vinde).
Profitul se realizeaza din diferenta dintre venituri si cheltuieli. Ca sa nu dea faliment, trebuie ca macar veniturile sa fie egale cu cheltuielile. Adica la fiecare masa trebuie sa vanda in medie de x lei pe zi.
Ca sa vanda de x lei pe zi, trebuie ca masa ai sa aiba y note de plata de valoare proportionala. Ca sa aiba acele y note trebuie sa serveasca clienti, fie unul care consuma cat 7 fie 7 care consuma la “medie”.
Tu daca te duci la altii care te lasa sa stai cat vrei ca sa te “razbuni” pe o cafenea, le faci celorlalti un rau.
Cam asta e matematica (deloc simpla) a rentabilitatii unei mese de restaurant.
Dupa cei care “lucreaza” sau “fac rapoarte” (yeah), pe lista preferatilor mei la carciumi sunt grupurile care ies “ca fetele la un ceai”, comanda un ceai si beau din el 3 ore. Sau o portie de cartofi prajiti pe care o impart la 3.
F.(Citează)
17/06/2020 la 9:08 AM
solutia e simpla. scaune cu perna electrica, actionata prin telecomanda. daca vezi ca e nesimtit, ii ridici gradual caldura la cur pana cedeaza.
Giovani(Citează)
17/06/2020 la 9:11 AM
Montezi o clepsidra pe masa, cand vine comanda intorci clepsidra, cand se termina timpul il chemi pe grasul Mitica de la bucatarie sa-l invite pe client Afara! Nu stam la discutii
george(Citează)
17/06/2020 la 10:05 AM
Merge si invers cu clepsidra asta? Cand chemi ospatarul sa iti aduca nota de plata intorci clepsidra. Cand se termina timpul pleci fara sa mai platesti.
Sau comanzi o bere. Intorci clepsidra. Cand se termina timpul pleci fara sa platesti consumatia anterioara.
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 2:40 PM
Nu e cazul de cronometru. Nu țin musai să se aloce câte o oră per client per cafea. Dar dacă omul a luat o cafea și stă acolo de 3 ore, de ce nu i-ai putea cere să plece?
După ce a intrat și ocupat scaunul respectiv din localul TĂU, înseamnă că este al lui? Dacă nu vrea să plece nici după ora închiderii, ce faci?
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 2:58 PM
Astea sunt cazuri extreme, cand un om nu pleaca de acolo. In general cea mai buna metoda sa il faci sa se reidice de la masa este sa te duci din 20 in 20 de minute sa il intrebi daca il mai poti servi cu ceva. Si atunci va pleca singur.
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 9:25 AM
Bai da ce-ti mai pasa tie de terase. De ce nu punem ca la spalatorie. Interior exterior 30 de lei -> Cafea 20 min. Cafea corn 25 min sa ai si pentru digestie. Cand ne plangeam ca iti vine comanda in 30 de min si mancarea in 1h sau rece sau proasta am uitat nu?
230v(Citează)
17/06/2020 la 2:47 PM
Când “ne” plângeam? Când s-a întâmplat asta și ce legătură are cu situația de acum? Mă plâng și că nu se construiesc rapid autostrăzile, dar ce legătură are?
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 9:38 AM
Mare dreptate ai. Realist vorbind, o cafea nu iti ia mai mult de 5 minute sa o bei, hai 15 daca te lungesti. Daca dureaza mai mult de atat doar tragi de ea, o lasi pe masa si mai bei din cand in cand cate o gurita. Italienii de obicei nici nu se aseaza la masa pentru cafea, o beau in picioare pe tejgheaua barului, sau o beau la sfarsitul mesei, cat asteapta nota de plata. Pentru romani insa mi se pare ca in general cafeaua este doar o scuza de a sta la o terasa, mai ales ca e cam cea mai ieftina chestie din meniu. Inainte de pandemie si eu mai ieseam singura, ca sa mananc, si da aveam si cartea cu mine, dar citeam cat asteptam sa imi ia comanda sau sa imi aduca nota. Altfel, comand, mananc, cer nota, plec. Ah cand ies in oras cu alti oameni stau mai mult, dar si comand mai multe chestii si nu trag de ele. Daca am terminat de mancat si vrem sa mai stam, mai luam un desert sau niste cocktailuri.
A.(Citează)
17/06/2020 la 10:06 AM
Eu nu ma duc la cafenea doar ca sa beau cafea, ca asta pot sa fac acasa. Ma duc pt atmosfera, ca sa ma relaxez, ca sa ma simt bine in oras, sa ma intalnesc cu cineva etc
Daca e doar despre a cumpara si a da pe gat o cafea, atunci realmente nu este nevoie de cafenele, e suficient o rulota din care sa vinzi cafea.
Marean(Citează)
17/06/2020 la 10:13 AM
Si ce gust mai are cafeaua aia dupa jumatate de ora sau o ora? Mai e buna, nu s-a racit? Fireste ca toti iesim ca sa ne relaxam si sa socializam, dar asta inseamna ca trebuie sa si consumam pe masura, nu sa stam o ora cu o cafea in fata, daca e aglomerat. Daca e cafeneaua goala de acord, stai cat vrei, ca nu incurci pe nimeni.
A.(Citează)
17/06/2020 la 10:37 AM
Ce gust are cafeaua e doar problema mea, evident daca stau acolo inseamna ca sunt ok cu gustul cafelei.
Noi vorbim aici de un principiu. De unde stim noi, de exemplu, ca acea cafenea nu a fost intr-adevar libera pana sa vina nwradu? De unde stim ca omul ala nu era pe picior de plecare fix din cauza ca a vazut ca se aglomereaza? Si in definitiv de unde stie nwrafu cand a cumparat omul cafeaua? Ca poate a luat-o fix cu 1 minut inainte sa apara nwradu.
Sunt multe necunoscute, de aia titlul articolului eate cel putin pripit si de aia tb sa discutam in principiu.
Marean(Citează)
17/06/2020 la 10:46 AM
Cred ca baiatul din cafenea a fost doar un trigger, articolul discuta in general despre oameni care atarna ore in sir langa o cafea si ocupa o masa, intr-o perioada cand mesele sunt mai putine si, implicit, oamenii asteapta sa se elibereze. Ca fix baiatul lui Radu poate nu facea asta e mai putin relevant, ideea e ca genul asta de comportament nu e ok. Repet, cata vreme e aglomerat si sunt alti oameni care asteapta sau pleaca pt ca nu au unde sa se aseze.
A.(Citează)
17/06/2020 la 10:59 AM
pai asta zic si eu, ca trebuie sa discutam in principiu, deci n-are rost sa vorbim de gustul cafelei dupa jumatate de ora.
ei, si in principiu vorbind, nu vad nici o obligatie sa las locul altuia, pentru ca e vorba de distractie aici, de relaxare, nu de chestii necesare sau importante.
e vorba de a alege intre relaxarea mea si relaxarea altora, or, nu vad de ce ar fi prioritara relaxarea altora… adica, relaxarea cu timer-ul langa tine e fix impotriva ideii de relaxare, it defeats the purpose.
altfel se pune problema daca suntem de exemplu la mall la fast food la ora 13 cand e plin de corporatisti grabiti care au iesit in pauza – acolo intr-adevar esti nesimtit daca ocupi masa mai mult decat e cazul.
Marean(Citează)
17/06/2020 la 12:16 PM
@A., care-i limita de bun simt? Cat poti sa stai la o cafenea daca ai comandat o cafea si o apa plata? Dar in parc cat ai voie sa stai pe o banca?
Si la fel cum spune Alin, pe sosea cat timp ai voie sa stai zilnic? Oare sa punem si acolo o regula: daca in luna X ai depasit Y ore pe sosea, esti obligat sa lasi masina acasa pana luna viitoare?
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 2:46 PM
Nu zic de 15 minute. Din partea mea să stea oamenii cât vor atâta vreme cât consumă rezonabil (poate nu o cafea la 3 ore, dar dacă iei 2 cafele și un suc în 3 ore, mi se pare ok) și câtă vreme au ce face, adică vorbesc între ei șamd. Că Marean are dreptate, lumea iese pentru socializare, nu pentru băutura în sine.
La un moment dat se sare însă calul. Bunul simț este mecanismul intern prin care clienții (sau personalul localului) trebuie să-și dea seama de asta.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 2:49 PM
Știm pentru că a ridicat ochii din carte ca să vadă că tot întreabă unii de mese libere și li se spune că nu sunt. Știa și pentru că avea băutura terminată, nota pe masă deja plătită, dar tot a mai stat 30 de minute după ce am găsit noi loc până la urmă înainte să plece.
N-aș avea o problemă cu oamenii care nu observă situația din jurul lor, că nu-i treaba lor să o observe. Dar omul meu o știa foarte bine și l-a durut în fund. Ce să-i fac, să-l apreciez pentru asta?
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 2:53 PM
Nu chiar, în general nu am astfel de probleme cu oamenii pentru că sunt destule localuri. Și de multe ori toți vor să stea la terasă, dar mie în cafenele îmi place și în interior, la miros de cafea și râșnită, așa că de obicei găseam loc.
Situația de acum este specială. Doar terasele sunt deschise. Societatea noastră a ajuns într-un moment în care trebuie să te gândești și la cei din jur (poartă mască etc), nu mai e fiecare om câte o insulă.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 9:55 AM
Si atunci cum de in SUA lucreaza toti pe la mese in cafenele? Jumatate din clienti au laptopul in fata, si nu-i goneste nimeni de acolo. Iar de comandat, comanda si ei cate o cafea sau un suc.
E nasol sa iti consumi cat mai rapid ce ai comandat, ca altfel vine si te anunta sa trebuie sa eliberezi masa…
Kopa_Kopan(Citează)
17/06/2020 la 2:51 PM
Ce-mi pasă mie de SUA? Nu tot ce-i în SUA trebuie imitat și aici. Nu mai zic că acolo au 14.000 de cafenele pe milă pătrată.
N-am zis să consumi rapid ce-ai comandat, ci doar să nu fii nesimțit cu mutatul acolo. E o diferență.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 5:54 PM
Pana una alta, nu noi deschidem lanturi de cafenele la americani, ci invers. Deci, modelul viabil e clar al lor. Si daca la aia te lasa sa consumi linistit, atunci trebuie sa se poata si la noi.
La cafenea sau la restaurant e nevoie de timp. Nu-mi place sa ma grabesc in nicio ocazie. Pentru a lua o masa frugala, un hamburger si o portie de cartofi, tot ai nevoie de minim o ora – ca sa mananci linistit, in tihna, nu pe fuga. Iesitul la o terasa sau la un restaurant e in primul rand pentru experienta, nu pentru mancat/baut (mananci si bei si acasa, mai ieftin chiar). Iar experienta in sine consta si in a te relaxa, a manca linistit, pe indelete…
Kopa_Kopan(Citează)
17/06/2020 la 9:55 AM
Chiar și la americani, unde din restaurante te dau afară când nu ai terminat de mestecat bine ultima îmbucătură, la cafenele și voie să stai cât vrei.
Em(Citează)
17/06/2020 la 10:03 AM
Eu nu sunt de acord cu caracterizarea din titlu.
Adica pana mea, e cafenea tip fast food? Inteleg ca nu. Deci pot sa stau mai mult, ca ma duc sa ma relaxez.
Nu vad vreo obligatie de a elibera locul ca sa vina altii sa se relaxeze, ca nu e ceva necesar pentru ei, tot timpul la restaurant e pe principiul “daca este loc”.
Sigur, pt patron poate fi neplacut daca are multi din astia care consuma o cafea 5 ore, dar asta-i o problema diferita decat cea discutata in articol, e a patronului. Presupun ca se pot creste preturile sau nu stiu, facut o regula informala, il intrebi discret daca mai vrea ceva etc
Marean(Citează)
17/06/2020 la 10:44 AM
Daca te duci intr-un loc care nu accepta rezervari, doar walkins, e ok, stai cat vrei si cand vin oamenii, daca e loc bine, daca nu, nu. Daca localul accepta rezervari, atunci oamenii trebuie sa se organizeze cumva ca sa isi poata onora rezervarile.
Ramona(Citează)
17/06/2020 la 11:02 AM
pai desigur, daca mi se spune de la inceput ca la ora cutare masa e rezervata, atunci fie fac tot ce pot ca sa ma incadrez fie, daca simt ca nu pot, ma duc in alta parte.
Marean(Citează)
17/06/2020 la 10:11 AM
Whaaat?
Nici nu ai toate datele. Ai văzut bonul omului? Știi că tras de o cafea? Știi că nu aștepta pe cineva? Știi că nu era patronul sau vreun client fidel, căruia i se permite asta? Există timp limitat pentru a sta la o cafea?
Eu aveam un local unde mergeam să lucrez și să mănânc cu prietenii foarte des. Pentru asta, îmi permiteau să stau cu o cafea și o limonadă și 4 ore, dar le spuneam asta înainte. Dacă scoteam laptopul, îmi aduceau direct cafeaua simplă și limonada cu zahăr și apă minerală. E drept că nu era pandemie, vreau doar să subliniez că nu ai toate datele.
S-a luat și de mine una la coadă la emag, că de ce citesc acolo? Alt loc nu pot găsi? La coadă, frate, unde am văzut cum ne moare timpul 20-30 de minute.
Probabil ea n-avea blog, de asta a nț nț-it la mine și și-a dat ochii peste cap.
Gabi(Citează)
17/06/2020 la 2:50 PM
Trebuia să te plictisești și să suferi împreună cu ceilalți, probabil, ca să nu se simtă singuri :))
Roxana(Citează)
17/06/2020 la 2:54 PM
Am văzut situația desfășurându-se pe mai mult de 30 de minute, am destule date. De obicei n-am o problemă cu oamenii care trag de timp, dar acum sunt vremuri speciale.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 10:21 AM
Mie chiar mi s-a intamplat sa fiu dat afara din cafenea pentru ca citeam.
Mi-au spus ca ceilalti clienti sunt deranjati de mine.
Bine, eu citeam Penthause si incepusem sa gem usor.
Dupa multe insistente si amenintari ca vor chema politia, am plecat.
Not my proudest fap.
Cezar(Citează)
17/06/2020 la 2:55 PM
Păi și nu le-ai spus de scena din When Harry Met Sally și cum poate cei din jur vor dori acum și ei să bea aceeași cafea ca tine?
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 10:25 AM
Am implementat aceasta solutie deoarece vreau sa imi respect clientii si timpul asta limita ne ajuta sa ne organizam rezervarile. Altfel nu se poate. Cum ar fi sa faci tu rezervare si cand vii sa iti spuna ca trebuie sa astepti, deoarece nu au plecat inca cei dinainte?
Nu vad de ce nu e loc sub soare pentru toata lumea si oricum, nu e genul de terasa din centrul vechi, unde toate arata la fel, sa iti fie indiferent unde te asezi.
Ramona(Citează)
17/06/2020 la 12:31 PM
Eu exact asta spun, ca este loc sub soare pentru toata lumea. Si cu siguranta in momentul in care 1, 2… 10 cafenele vor impune timp maxim, se vor deschide alte 5 cafenele/restaurante care nu vor avea limita de timp si vor “fura” o parte dintre clienti.
Daca tu le spui de la inceput ca este limita de timp este foarte bine. Am sunat si eu sa fac rezervare la restaurante si cand mi s-a spus asta, de cele mai multe ori am ales sa ma duc in alta parte.
Depinde foarte mult de situatie. Daca ma duc in pauza de pranz sa mananc, oricum ma grabesc si plec imediat ce am terminat. Daca ma intalnesc seara sau in weekend cu un grup de prieteni, vreau sa stau mai mult, sa stam de vorba, sa ne destindem. Nu sa fugim repede de la masa.
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 2:55 PM
Momentan nu este, că sunt niște restricții în vigoare.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 10:36 AM
1. Arunca piatra daca te stii fara de pacat. Cu alte cu alte cuvinte, fii sincer cu tine si aminteste-ti o situatie in care nu ti-a pasat de ceilalti (fie din cauza nervilor fie pentru ca timpul petrecut era atat de placut, incat ai uitat de ceilalti). Tinand cont de natura umana, cel mai probabil 98% din oameni vor gasi o astfel de situatie.
2. Daca este intr-adevar o problema, atunci terasele ar fi putut actiona: fie organizeaza o zona cu mese de o singura persoana sau impun o consumatie minima pe ora.
3. Dupa o astfel de perioada, in care cei mai multi au stat pe acelasi balcon, unii poate ar dori sa se bucure de schimbarea peisajului. Doar pentru ca unii exagereaza, de ce ar trebui sa sufere cei cu bun simt care comanda cat pentru 2-3-4 persoane?
Sunt surprins sa obvserv o astfel de atitudine la tine, orientata catre niste oameni care poate ies singuri la terasa pentru ca nu au alta alternativa. Atitudinea asta imi aduce aminte de situatii in care oamenilor bolnavi le era interzis accesul in anumite localuri sau nu le era permis folosirea anumitor strazi, doar pentru ca vizual avea un efect nesatisfactor pentru cei instariti.
Captain Obvious(Citează)
17/06/2020 la 3:01 PM
Mi-a plăcut comentariul tău, mulțumesc pentru că l-ai scris.
Noi suntem destul de echilibrați în astfel de lucruri. Dacă sunt pe finalizat mâncarea și văd oameni care așteaptă, de obicei eu și Matilda terminăm rapid și cerem nota în timp ce le și zic celor care așteaptă că noi vom pleca în 5 minute.
Sau, dacă e o masă de 4 persoane și o ocupăm noi doi, uneori le zicem altora să stea cu noi dacă văd că n-au găsit loc. Chestia asta cu împărțit masa mi se pare chiar normală. În alte țări este obiceiul locului, la noi fiecare client vrea să se simtă ca un pașă și nu se pune problema.
Așa că la aceste capitole mă simt destul de nevinovat.
Cât despre restul celor spuse de tine, sunt deranjat de ani de zile de oamenii care trag cu orele de o cafea și “lucrează” sau citesc de acolo, dar nu cât să comentez asta. De obicei sunt locuri destule pentru toți. Dacă nu găsesc eu, nu-i nimic, merg în alt local.
Acum sunt însă niște restricții și vremuri speciale. Dacă văd un om că privește atent cum alții întreabă dacă e vreo masă liberă, în timp ce el are băuturile terminate, nota adusă și plătită și ocupă singur o masă de 4 persoane, apoi mai stă 30 de minute acolo cu cartea sa înainte să plece, nu o să-l admir și nici nu-i voi aprecia comportamentul, ci-l voi considera un mârlan.
Lumea e plină de mârlani. Probabil de multe ori alții m-au considerat pe mine mârlan din diverse motive. Se întâmplă. Nu-i vreo condamnare la moarte dacă-l consider pe unul sau pe altul așa, cu motiv bun.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 10:42 AM
La americani recomandarea de bun simț e să consumi de aprox. 10$/oră dacă stai să lucrezi într-un local. Asta în afară de regulile pe care și le fac localurile, depinde de fiecare caz în parte. Bunul simț ar trebui să-ți spună că dacă e plin și sunt oameni care caută mese să pleci dacă te-ai întins cam mult.
Localurile trebuie să-ți permită să te relaxezi, asta înseamnă pentru unii citit (poți citi și 10-15 minute, nu o carte întreagă). Consumatul/timp nu e chiar relaxant și e ciudat ce măscuri scornesc unii. Economic vorbind, nu e tot timpul suficient să ai un local plin și un interval în care oamenii să consume.
dam167(Citează)
17/06/2020 la 10:48 AM
Iti inteleg abordarea, insa ia in considerare si faptul ca in momentul de fata sunt atat de multe restaurante care functioneaza mult sub capacitate (chiar si a terasei) incat chiar si genul asta de oameni sunt bineveniti.
Vlad(Citează)
17/06/2020 la 11:20 AM
Tot ce vad eu e un alt mod de a castiga niste bani.
Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie ca la parcari.
– primele x minute gratuit
– y lei pe ora dupa
– ultimele z minute gratuit (de cand ai cerut nota si pana ai platit)
– discount egal cu ce ai comandat. 10 lei ora, stai 5 ore (40 de lei, scazi primele si ultimele minute), cumperi o cafea si o apa (20 de lei), nota ta de plata e 40 de lei.
– alternativ, 10 lei ora, stai 2 ore, comanzi de 40 de lei, platesti 40 de lei
andrei(Citează)
17/06/2020 la 11:43 AM
E tare rau sa stii ca esti rupt de realitate. Insa e si mai rau daca o semnalizezi prin calcule economice.
M V P(Citează)
17/06/2020 la 11:27 AM
Cred ca aveti o intelegere proasta a termenului de cafenea. Eu am impresia ca lumea crede ca mergi la o cafenea (terasa) ca pur si simplu te loveste sevrajul, nu mai poti functiona, daca nu bagi doza.
Dar nu e (mereu) asa. Ca daca ar fi asa ai comanda la pachet sau la vena direct. In principiu, ideea de cafenea / terasa parca era ca lumea merge acolo sa se simta bine, bea o cafea, obere, un vin, un suc, mananca o prajitura etc – IN TIMP Ce socializeaza , sau isi trage sufletul o vreme, sau rezolva o problema pe laptop ( in vremurile noastre).
Cand s-a transformat cafeneaua intr-o chestie de genul cantina? Voi chiar n-aveti cafea acasa?
Adica, daca merg la cafenea ca sa fiu luat la goana imi cumpar frumos un aparat de cafea beton si o beau in gradina la mine, nu mai am nevoie sa-mi invit amicii la o sueta intr-un spatiu public nu?
Ideea e ca daca nu bea lumea destule cafele sau nu elibereaza spatiul si se strange lumea ca la coada la covrigi poate e cafeaua prea ieftina, nu?
Inteleg ca poate pare atractiv un model de business la modul ai venit, ai luat cafeaua ai dat-o peste cap si-ai plecat, da’ in cazul asta cine are nevoie mai exact de cafeaua aia? Cafeneaua se transforma intr-un fel de impinge tava.
* Inteleg problema cu transformatul cafenelei/ terasei in birou – de fapt am mai facut si eu asa din cand in cand , dar mergeam de obicei unde e pustiu sau aproape pustiu ca ma concentrez mai bine unde nu e galagie si probabil nu deanjeaza pe nimeni, daca tot stau cu barul gol daca mai beau eu o data la 1h sau juma de ora un suc, o cafea, o inghetata.
Catalinx(Citează)
17/06/2020 la 12:37 PM
Mie tare mi-e că mulți nu înțeleg noțiunea de cafenea nici din punctul de vedere al clientului, nici din cel al proprietarului de local. Nu știu cine ar vrea să meargă la un local cu tot felul de reguli dubioase (aia cu discount-ul e tare), dar în fine.
La Starbucks își făceau copiii temele, și sigur nu e ieftină cafeaua. Nici bună, dar asta e o altă discuție, și parcă totuși merge afacerea. La altele, gen Tucano, mai ai și cărți, semn că se promovează mârlăniile, așa ceva!
dam167(Citează)
17/06/2020 la 3:03 PM
… sau se uită cum alți clienți nu găsesc o masă liberă, în timp ce el citește singur o carte la o masă de 4 persoane, cu băutura de mult terminată, nota adusă și plătită.
Dacă clienții fac ca mai sus, da.
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 11:42 AM
Da mă , și să lași 100 de lei minim la fiecare comanda, altfel nu te poți așeza la masa!
Zi-le și americanilor să îi dea afara pe aia care umplu localurile de laptopuri. Oare ei de ce nu o fac?
Customer service și românache, doua universuri paralele.
Sauron(Citează)
17/06/2020 la 3:04 PM
Nu știu de ce nu o fac americanii, dar momentan trăiesc în București. Personal nu știu de ce americanii nu bagă legi mai strânse la arme și de ce nu renunță la sistemul imperial de unități de măsură. Am impresia că nu-s chiar perfecți nici americanii și nu tot ce se face acolo trebuie MUSAI făcut și aici. Tu ce zici despre asta?
nwradu(Citează)
18/06/2020 la 10:42 AM
Vorbim de cafea, după aia de arme. Subiecte complementare… sau nu. O țară poate fi exemplară la anumite chestiuni și absolut varză la altele, dar mutarea subiectului la altul se cheamă whataboutism.
Trecând peste asta, sunt convins ca stii/observi ca ne îndreptăm (noi toți, lumea, dar și RO din păcate) înspre ditamai criza.
Pe timp de criză, serviciile neesențiale, gen horeca, se duc primele in cap, pentru ca lumea nu mai are asa mulți bani de dat pe cafele în oraș. E bun și ibricul de acasă când ai – 30% la salariu, ești în șomaj tehnic, sau pățești alte nenorociri din astea.
In condițiile astea, nu locurile la crâșmă, ci clienții riscă să fie o problemă, cât de curând.
Pe lângă situația asta, să vii cu măsuri care alieneaza clienți, nu e deloc o idee bună. De obicei, oamenii se duc acolo unde se simt bine, nu unde trebuie sa se cronometreze în funcție de comanda consumată , sau de alte aberații de prin comments.
Un client poate azi sa stea cu laptopul 4 ore la doua sucuri și mâine sa vina cu toți prietenii lui, sau cu familia, sa mănânce și sa bea la tine în local. Profitul per comanda punctuală e mult mai puțin important față de fidelizare.
Nu mai zic de jumate din localurile din orașul meu care au cărți de citit, jocuri de socializare, cărți de joc, etc. și n-am văzut să dea faliment sau sa se plângă de Xulescu, care joaca Activity 4 ore și bea doar o bere, două. Probabil nu ar fi funcționat după modelul ăsta dacă era așa neprofitabil.
Îmi mențin ideea. Customer service-ul adevărat nu a ajuns încă în România, pentru ca asta presupune empatie, focus din ăla adevărat pe prostul care dă banul, gândire pe termen lung, și alte SF-uri din astea.
Sauron(Citează)
17/06/2020 la 12:00 PM
Situatia e complexa. Daca stai la masa si vezi ca e aglomerat, lumea se perinda pe la intrare si tu sugi la o apa plata sau lingi o ceasca de cafea o ora, atunci bunul simt ar trebui sa-ti zica s-o intinzi de acolo si sa lasi si pe altii. E cazul si teraselor din zonele turistice (piete, domuri etc.) unde, de altfel, si comerciantii au speculat view-ul sau vadul si au fixat niste preturi, raportate la calitatea produselor/serviciilor oferite in consecinta.
Dar poate fi si cazul unui restaurant sau cafenele misto amenajate, intr-un loc retras, poate izolat, unde te simti mai bine ca acasa si unde preturile nu-ti musca din portofel. In situatia asta, eu vad ca si solutie implementarea unui algoritm (complicat pe hartie, dar usor de implmentat in digital) care sa te taxeze si in functie de timpul petrecut la masa. Algoritmul poate fi implementat in diverse moduri, de exemplu necuantificandu-ti timpul petrecut daca consumatia trece de un anumit prag, sau alte variatii pe tema.
Gata, in urma comentariilor mi-am format o parere, am si cateva de idei de implementare, imi pornesc o afacere cu o astfel de solutie pentru restaurante/cafenele. Sper ca in 2 ani sa-mi iau M5-ul ala descris mai devreme. O sa va fac cinste cu o cafea.
Octav(Citează)
17/06/2020 la 12:54 PM
Daca tot faci asta, poate extinzi algoritmul si in cazul mall-urilor. Sunt destui marlani (cum le zice Radu) care se duc in mall doar ca sa se plimbe si astfel il aglomereaza exagerat de mult pentru ceilalti care poate chiar vor sa consume. Ai putea sa calculezi un tarif de 10-20 lei/ora de persoana care se scad la final daca ai facut cumparaturi de valoarea respectiva.
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 1:56 PM
Situația e de fapt simplă, că nu s-au inventat acum cafenelele/restaurantele/bistrourile/etc. Și în contabilitate probabil e ușor de implementat un astfel de sistem, ca să nu mai zic că ai să numeri pe degetele de la o mână oamenii care vor dori să intre a doua oară într-un asemenea local.
dam167(Citează)
17/06/2020 la 2:32 PM
@Andrei G: n-ai inteles situatia. Daca mall-ul are de pierdut din cauza aglomeratiei, atunci pot aplica acelasi gen de algoritm. Deocamdata, nu am vazut in malluri ca potentialii clienti sa nu poata intra in magazine si sa faca vanzare de cei care casca gura.
Daca in cazul cafenelelor, teraselor de pe marginea lacurilor, din piete, de la padure ai un caz, doua de clienti care uita sa plece, nu cred ca e vreo problema si nu le va atrage nimeni atentia (cum, probabil se intampla in majoritatea locurilor si pe afara). Dar daca n-ai vreo problema atunci cand 9 din 10 mese ocupate cu pustani sau pierde-vara din astia care pret de 2-3 ore se dau mari ca sug dintr-o apa plata in Herastrau sau pe strasse, in Centru Vechi, nu-ti doresc decat sa te vad in pielea unui patron de astfel de local si sa te aud atunci.
Octav(Citează)
17/06/2020 la 3:07 PM
Exemplul cu mallul nu e comparabil. Un om care cască gura nu-i poate încurca pe alții din a consuma.
Un exemplu mai bun ar fi următorul: dacă tu ai vrea să cumperi ceva din mall și nu te-ar lăsa înăuntru pentru că s-a atins capacitatea maximă de vizitatori, dar mulți dintre vizitatori doar cască gura pe acolo, cât de fericit ai fi? Ai mai zice că în SUA poți sta cu laptopul la cafenea?
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 3:56 PM
@Octav, cred ca am inteles situatia. La terasa despre care spune Radu era 1 singur client care a facut asta. Sau cel putin asta lasa sa se inteleaga din articol. Nu erau 9 din 10 mese ocupate de gura casca.
Intradevar sunt unii oameni care depasesc bunul simt si tin ocupata o masa foarte mult timp, dar mi se pare ca tonul articolului si atitudinea unora dintre comentatori au fost foarte agresive. Le dam in cap unor oameni care nu au facut nimic decat sa iasa la o cafenea sa se relaxeze: “Sa nu se mai relaxeze el atat de mult, pentru ca vreau si eu sa ma relaxez.”
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 12:06 PM
Mi se pare normal ca, in perioada asta, cafenelele sa isi schimbe abordarea pentru a-si asigura supravietuirea. Dintre toate metodele posibile, cresterea fluxului de clienti mi se pare cel mai ok. Sigur, ideea nu e sa ii obligi pe aia sa isi dea cafeaua peste cap in 5 minute, dar prioritate trebuie sa aiba grupurile si trebuie sa existe un mod de a asigura niste venituri pe unitate de timp.
Cafeneaua aia iti place pentru anumite motive. Motivele implica de obicei costuri mai mari, ceea ce e ok pentru ca rezulta in clienti mai multi. Daca plafonezi numarul de clienti si ramai cu costurile, cafeneaua aia care iti place o sa dea faliment. Strange din buci o perioada si scrie-ti rapoartele acasa, sacrificiul tau nu va fi in zadar.
Giani Mucea(Citează)
17/06/2020 la 12:57 PM
Din cate am vazut in ultimele 2 saptamani, nici-o cafenea/terasa nu este la capacitate maxima. Majoritatea au locuri libere, asa ca tot acest articol nu prea se justifica.
Oricum, daca eu imi scriu rapoatele acasa si imi citesc si cartile acasa, posibil ca veniturile acelei cafenele sa scada pe termen mediu.
Andrei G(Citează)
17/06/2020 la 1:22 PM
Iti dai seama ca nu vorbeam de cazul in care cafeneaua e goala.
Problema mea e cu categoria aia de oameni care au o atitudine gen “ce ba, daca am luat o cafea pot sa stau aici cat vreau ca e dreptul meu”. Aia care isi ghideaza actiunile dupa cat pot sa stoarca din societate in orice moment, in sau in afara limitelor impuse de legi si regulamente.
Giani Mucea(Citează)
17/06/2020 la 3:08 PM
@Giani Mucea: termină cu afirmațiile logice și clar exprimate! Nu auzi că în SUA….
nwradu(Citează)
17/06/2020 la 4:01 PM
Încep să-mi schimb părerea despre anumiți comentatori veterani pe blog. Unii caută tot felul de motive ridicole ca să își justifice propria indolență. E genul de comportament detestabil atât de răspândit la noi. Faptul că înțelegi că sunt situații când tihna proprie nu trebuie să se desfășoare indefinit în locuri solicitate și de alți mușterii e o chestiune formată în primii ani de viață. Apare acel sentiment de jenă care nu trebuie reprimat. Altfel, intri in categoria mizerabililor care parchează pe colțul străzii blocănd viibilitatea sau a celor care urcă fără mască în mijloacele de transport în comun și se postează fix lângă tine.
Stefan(Citează)
17/06/2020 la 5:45 PM
man, e chiar atat de greu de inteles ca situatia cu cafeneaua nu se poate compara cu o situatie din trafic sau cu parcarea?
eu de exemplu ma enervez foarte tare cand din cauza comoditatii sau nepasarii unuia sufera altul, asa cum se intampla in trafic de exemplu sau in 100 de alte situatii.
dar for fuck’s sake, cafeneaua este un loc care exista EXACT pentru a fi comod, pentru a te relaxa si asa mai departe.
nu sufera nimeni ca nu a prins loc la cafenea, nu? adica, e chiar asa o tragedie sa nu prinzi loc la cafenea?
de fapt mie mi se pare ca tot articolul este de fapt un rasfat… respectiv nwradu nu a prins loc la cafenea si s-a enervat…. este tipic pentru oamenii care considera ca totul li se cuvine.
hai sa te intreb ceva: cand copilul se da in leagan in parc, trebuie sa-l dai jos daca vezi ca e un alt copil care vrea sa se dea si el in leagan?
Marean(Citează)
17/06/2020 la 5:11 PM
Draga, Radu. Intamplarea face ca eu sa fiu marlanul din articol si intamplator unul din citorii tai. Ca sa poti verifica acuratetea acestei informatii cafeneaua se numeste Coftale iar cand ai venit m-ai intrebat daca poti lua un scaun. Te-am recunoscut si pe tine si pe Matilda si chiar am vrut sa te felicit pt treaba pe care o faci aici dar n-am indraznit.
Acum, revenind la subiectul articolului in care am fost etichetat drept mârlan. Situatia a stat in felul urmator. M-am dus acolo in special sa mananc. Comanda mea a fost o quesadilia o apa minerala si un flat white pe care am platit la final in jur de 50 de lei. Timpul petrecut acolo a fost de 40 de minute. Pe ceas. De citit am citit inainte sa vina comanda si dupa, cat mi-am terminat latte-ul si am fumat doua tigari (15minute). Si daca am fi fost 3 sau 4 la masa tot a’ fi stat sa ne terminam bauturile ba poate ca ne-am fi intins mai mult. Daca imi doream sa mananc si sa plec as fi ales o cantina. Dar sunt un client fidel al acelei cafenele tocmai pt mediul oferit. Nu am tras de timp, nu citeam ca sa ma dau interesant asa cum ai tras pripit concluzia. Singurul repros pe care mi-l faci de fapt este ca de ce am iesit singur la masa. Dar sunt motive personale care ma privesc doar pe mine.
Dar ma bucur ca ti-am folosit pe post de inspiratie chiar daca fondul articolului este neadevarat si tonul malitios. Te voi citi in continuare cu acelas drag. Toate cele bune.
andrei(Citează)
17/06/2020 la 5:51 PM
p.s. Iar in comentarii faci inca 2 afirmatii (deliberat sau nu) neadevarate. Nota nu se aduce la masa cum afirmi malitios ici se plateste la bar iar eu cand mi-am terminat cafeaua am plecat. Dar probabil ca daca as fi scrolat pe instagram in alea 15 minute nu m-ai fi remarcat. Astea sunt de fapt supararile tale. 1. De ce eram singur si 2. De ce am ales sa citesc si n-am deschis telefonul sau n-am dat cafeaua pe gat. Oricum, ideea ramane. Ma bucur ca ti-am folosit ca inspiratie. Toate cele bune.
andrei(Citează)
17/06/2020 la 8:46 PM
:))
M-am accidentat ieri la o coasta, cred ca e fisurata si nici nu iti imaginezi cat m-a durut comentariul tau. De la atata ras. Rad, ma sufoc si imi curg lacrimile de durere.
Baltha Zerus(Citează)
17/06/2020 la 11:50 PM
Hahaha…asta da telenovela! Trebuia sa zici ca tocmai atunci citeai blogul nwradu si era scenariul perfect :))
Acum, fara legatura cu cazul de fata, probabil Andrei are dreptate, dar mai important mi se pare ca Radu a descris o situatie generala care se intampla in multe locuri, dovada ce s-a scris si prin comentarii, si mai putin relevanta e intamplarea de fata. Ca sa rapsund unora, prefer sa cheltuiesc 1000 de lei cand ies in oras, dar sa stiu ca i-am dat pe cateva sticle de vin si ca am stat cateva ore cu prietenii la o masa, decat sa stiu ca am platit cu ei doar 2 pahare de vin dar si locul ocupat de voi cu orele, pe mai nimic, la masa de alaturi. Deci, punctul meu de vedere tot al consumatorului este, si nu al carciumarului care este interesat de maximizarea profitului (desi nici acela nu este de inlaturat, in cadrul discutiei, fiind cat se poate de valid, mai ales in economia actuala).
Octav(Citează)
17/06/2020 la 8:33 PM
E o problema foarte comuna pe mobil, se intampla des sa dau reply cand scroluiesc si sa postez comentariul aiurea, cand imi dau seama trebuie sa dau copy, refresh la pagina, sa il pun unde trebuie … Patesc cel putin o data la 3-4 comentarii, sau chiar involuntar, cand nu am de gand sa scriu ceva, dau numai scroll sa citesc comentariile. Cu un s10 . Cred ca toata lumea stie diferena intre “raspunde” si “alatura-te discutiei”
Ziceau cei de la google ca rezolva problema apasarii accidentale a reclamelor la scroll pe mobil introducand un delay ca sa recunoasca scroll vs press. Nu stiu cat de realizabil e pentru un blog.
Baltha Zerus(Citează)
18/06/2020 la 2:40 PM
Legatura e ca terasele/restaurantele au voie sa isi bata joc de clienti, dar invers e total inacceptabil. De ce sa ma grabesc eu in conditiile in care dureaza jumatate de ora sa vina ceva mancare si inca jumatate de ora sa aduca nota de plata? Si nu cumva sa vreau inca ceva de baut sau desert, ca mai adaugam o ora. Hai sa nu le plangem de mila ca nu e cazul.
MihaiDB(Citează)