un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ironie modernă: clickbait la un articol despre cum roboții înlocuiesc jurnaliștii

16 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Ironia sorții: să faci clickbait pe un articol în care scrii despre cum roboții software înlocuiesc jurnaliștii la scris articole.

Mă întreb dacă omul care a scris asta s-a gândit fix la acest aspect în timp ce scria: că munca lui a fost deja înlocuită cu roboți în alte companii. Știrea este, mai precis, că Microsoft va apela la inteligență artificială pentru a genera articole pentru MSN News și tab-ul de start din browserul Edge.

Asta nu este ceva uimitor, că tehnologia a fost anunțată de multă vreme și era de bănuit că va fi cândva implementată. Ei bine, Microsoft o implementează, renunțând la 50 de oameni în SUA și încă 27 în Marea Britanie care alegeau știri de la diverse publicații și le postau pe paginile Microsoft. Asta este știrea acum, că cineva chiar a aplicat tehnologia.

Ironic este și că oamenii care scriau de obicei primii despre inteligentă artificială sunt tot printre primii înlocuiți de ea.

Astfel de probleme i-ar putea afecta cândva și pe români. Există multe domenii în care aici se face doar traducere de știri, iar tehnologia este unul dintre ele. Majoritatea site-urilor din domeniu au 70% din conținut făcut traducând știri din străinătate pentru că acolo se întâmplă lucrurile, iar noi suntem doar spectatori. Mai urmează 20% conținut creat pe baza comunicatelor de presă primite în română și probabil 10% conținut cu adevărat original, format din review-uri, comparații, analize proprii șamd.

Cele 70 de procente despre care vorbesc mai sus ar putea fi ușor create de roboți. Traducerea din engleză în română este tot mai bună. Poate nu înlocuire totală, dar dacă roboții pot face munca a 5 redactori și tu mai ai nevoie doar de o persoană reală pentru a verifica și corecta traducerile automate înainte de a apăsa Publish, tot înseamnă că poți renunța la 5 oameni din 6.

Chestia asta s-ar putea să nu renteze prea curând în România, unde numărul potențial de cititori este mic și deci și venitul din publicitate proporțional de mic. Dacă ne gândim însă la un site în limba germană, pentru care există o piață potențială de vreo sută de milioane de oameni (în Germania, Austria și Elveția), costul roboților este cam același, dar veniturile potențiale sunt mult mai mari. Dar dacă ne gândim la spaniolă, mandarină sau alte limbi de circulație mai mare decât româna?

Soluția stă, desigur, în conținutul original. Review-uri, analize, “top 5 motive” și ce ziceam mai sus. În particular în România, unii proprietari de site-uri, în special prin marile trusturi de presă, nu dau doi bani pe acesta. Angajații lor sunt de obicei plătiți pe drepturi de autor la volum, adică la numărul de articole scrise săptămânal.

Mulți vor ca acei oameni să lucreze și în weekend pentru că-i interesează de fapt doar afișările, iar o traducere și publicare rapidă înseamnă și poziție mai bună în Google și Google News. Specificul pieței și tradiția din domeniu nu încurajează conținutul original în România.

Problema este, desigur, mult mai amplă și valabilă în toate domeniile de activitate. Casierii sunt înlocuiți cu case self-service hardware, alți angajați cu roboți software. În SUA, se estimează că trecerea la camioane autonome va duce la dispariția a 8 milioane de job-uri în rândul șoferilor și al restaurantelor și parcărilor și motelurilor ce deserveau transporturile rutiere.

Soluția pe termen scurt este ca economia să meargă atât de bine încât, chiar și cu prezența roboților, tot să fie o cerere mare de joburi umane. Casierul înlocuit azi de o casă self-service va fi bine dacă se deschis permanent noi supermarketuri în țară.

Pe termen lung, însă, rămâne valabilă situația explicată aici. Tehnologia se va impune mereu, la fel și costurile mai mici. Acestea lucruri trebuie înțelese și generațiile viitoare trebuie bine ghidate în carieră. Ceea ce la noi nu se face.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Jurnalistii aia ar putea sa invete sa programeze.

      (Citează)

  2. Ești sigur 100% că articolul a fost scris de o ființă umană și nu de jurnalistul celebru Google Translate?

      (Citează)

  3. Citesc si ma scarpin in cap. De aici si din link-ul ala.

    “Sunt mulți ani de când aud o mulțime de oameni spunând că tinerii de astăzi trebuie să se specializeze pe robotică, programare, dezvoltare hardware și restul domeniilor”

    Oamenii sunt caposi. li se tot explica ca o sa fie nevoie de robotică, programare, dezvoltare hardware, dar ei nu si nu, vor musai sa se faca casieri. Complicat rau cu alegerea carierei.

      (Citează)

    • silicon_v: Oamenii sunt caposi. li se tot explica ca o sa fie nevoie de robotică, programare, dezvoltare hardware, dar ei nu si nu, vor musai sa se faca casieri. Complicat rau cu alegerea carierei

      Să știi că este o problemă când mulți aleg să facă ceva fără viitor. E drept că nu știi unde ajungi să lucrezi până la urmă în viață și în ce domeniu, dar e bine să ai un start bun.

      Problema mare este însă a casierilor și a tuturor celor care nu se pot reprofila ușor pe alt job, că au o vârstă și n-au timp să învețe altceva.

        (Citează)

    • Tu chiar crezi ca cineva isi alege constient cariera de casier? Sau, la polul opus, ca toti aia din IT sunt acolo pentru ca au vrut de mici sa se faca aitisti?
      In afara de cateva meserii vocationale sau insuflate de familie (doctori, juristi, etc) marea majoritate ajunge pe unde ne duc valurile vietii si creierul. Eu, cred ca am avut 15 meserii (de la casier la scriitor la ziar) pana sa ajung sa lucrez unde sunt acum. Problema, cum zice si radu, e ca nu poti tine pasul cu societatea, pe de o parte o sa creasca varsta de pensionare constant si pe de alta sa te reprofilezi din ce in ce mai des. Si ma amuza cand vad colegi la 20 si ceva de ani, sau inceput de 30 care au senzatia ca o sa iasa la pensie cu joburile actuale.

        (Citează)

  4. Progresul ne duce inainte!

    Pana acum oamenii scriau pentru oameni.
    De acum si robotii vor scrie pentru oameni.
    Cat va dura pana cand robotii vor scrie pentru roboti?

      (Citează)

    • De fapt oamenii vor realiza click-bait-uri pentru roboti si robotii vor face Captcha pentru humans!
      My head hurts..

        (Citează)

    • Roberta:
      De fapt oamenii vor realiza click-bait-uri pentru roboti si robotii vor face Captcha pentru humans!
      My head hurts..

      Nu vorbi la forma de viitor a verbului. Se fac probabil eforturi și mai mari în lume ca roboții să poată trece peste captcha și să fie crezuți drept oameni în comentarii.

        (Citează)

    • nwradu: Nu vorbi la forma de viitor a verbului. Se fac probabil eforturi și mai mari în lume ca roboții să poată trece peste captcha și să fie crezuți drept oameni în comentarii.

      Mi-e greu sa cred ca un robot poate inventa un medicament (poate nu cel mai bun exemplu), dar nu poate identifica un semaforul din imagine.

        (Citează)

    • Plug-inul asta de editare comentarii nu e stralucit…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus