►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 2 iunie 2020
Formula 1 se reia pe 5 iulie în Austria și continuă cu alte 7 curse bătute în cuie »
Îmi place foarte mult ce-a anunțat recent GoPro pentru camerele Hero8: un firmware experimental, lansat în programul GoPro Labs, care adaugă camerei tot felul de funcții ce mi se par foarte bune.
Prima funcție este că poți programa o cameră Hero8 (citiți review-ul meu, apropo) prin coduri QR, adică ațintești camera spre un astfel de cod și camera se programează automat cu diverse setări noi. Lista setărilor sau mai bine zis a funcțiilor este mai lungă, dar cele care mi-au plăcut mie mult sunt următoarele:
Programarea orei la care începe funcționarea și modul de lucru. Adică ai vrea să filmezi un timelapse cu răsăritul de soare, dar n-ai chef să te trezești la ora 5:20 pentru asta. Nu-i nimic, programezi camera să se deschidă automat la ora 5 și să facă un timelapse cu câte o fotografie la fiecare 5 secunde, iar la ora 6:30 să se închidă singură. O pui pe poziție seara și apoi dormi liniștit, GoPro veghează pentru tine.
Un alt exemplu bun dat de ei este când vrei să faci un timelapse cu ceva (un șantier, o plantă etc), dar doar între orele cu lumină. Camera se pornește și se oprește automat în acel interval.
Mai mult, alte funcții complementează bine astfel de timelapse-uri. Se introduce conceptul de răsărit și apus ca momente de timp programabile, plus suport pentru timelapse de până la 50 de zile cu o singură baterie (nu știu la ce interval se fac fotografiile pentru o asemenea autonomie), adică poți lăsa camera multă vreme fără intervenție umană.
Începerea înregistrării doar când se depășește o anumită viteză. Camera are GPS intern, dar nu vă gândiți la mașini pentru funcția asta. Poate că schiezi cu camera pe cască, dar vrei să înregistrezi doar momentele când viteza ta trece de 10 km/h, nu să descoperi că ai pierdut inutil 20 de minute de înregistrare și baterie în timp ce vorbeai cu cineva înainte să te lansezi pe pârtie.
Și da, merge și la mașini. Pui camera pe capotă și nu poți umbla ușor la ea, dar înregistrarea pornește automat când pleci de pe loc.
Începerea înregistrării doar când se detectează mișcare în fața camerei. Funcția asta este interesantă, dacă așa funcționează (pentru că în original n-au spus dacă nu cumva se referă că se mișcă chiar camera), în tot felul de scenarii când nu vrei să irosești baterie filmând momente moarte când nu se întâmplă nimic.
Bucătărie internă mai bună. Poți modifica formatul numelui clipurilor video generate de cameră, poți introduce overlay-uri pe imagine (ora, viteză etc), poți schimba chiar modul de înregistrare din clipuri de 4 GB în unele de 12 GB.
Sunt mai multe. Oamenii de aici au o listă mai mare.
A doua funcție este legată de optimizări pentru stabilizarea ReelSteady GO. Cei de la GoPro au cumpărat în martie o companie care făcea soluții de stabilizare pentru camerele lor și au luat acum în compania lor toată soluția respectivă.
Camerele GoPro au o stabilizare extraordinară pentru că procesorul lor intern folosește giroscopul intern al camerei pentru a detecta direcția de mișcare a camerei și a compensa pentru ea. Treaba asta se poate face intern. Poți însă dezactiva stabilizarea HyperSmooth 2.0, iar metadatele de la giroscop pot fi folosite la editarea ulterioară în aplicația ReelSteady GO sau în Adobe AfterEffect pentru a face aceeași stabilizare.
Sunt niște detalii cu asterisc pe acolo, dar ideea este următoarea. Dacă ai timp și skill, poți stabiliza ulterior clipurile filmate, în post-procesare. De ce-ai vrea asta? Pentru că stabilizarea în cameră scade autonomia totală a bateriei. Dacă o poți face mai târziu și nu te deranjează să dai banii pe aplicația ReelSteady, de ce nu?
« Știri despre tehnologie – 2 iunie 2020
Formula 1 se reia pe 5 iulie în Austria și continuă cu alte 7 curse bătute în cuie »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
02/06/2020 la 6:10 PM
Partial offtopic: ce parere aveti de dashcam-urile 70mai? Daca deschid astia poarta la vara s-ar putea sa dau o fuga cu masina pana in tara si ultima data mi s-a parut ca ar fi buna o camera. Vreau una ieftina, reliable si cu o calitate a imaginii decenta. Nu-mi trebuie alte feature-uri. Corespunde? Daca nu, care?
Giani Mucea(Citează)
02/06/2020 la 6:29 PM
slabe din ce filmulete vad. incearca mio.
marinel(Citează)
02/06/2020 la 7:21 PM
Am una de un an, luată de pe Gearbest. Filmează OK, nu-mi trebuie 8k, nu a avut nici o problemă. (Nu am reușit să-i dau comandă vocală, nu stiu engleză cu accent chinezesc și mai face poze singură.)
Consumă 2 W, daca merg zilnic o las pornită tot timpul.
Costi(Citează)
02/06/2020 la 8:51 PM
@marinel: merci, ma uit si la mio.
@Costi: ce model?
Giani Mucea(Citează)
03/06/2020 la 9:19 AM
E modelul simplu, fara ecran.
uite si un film, asteapta sa se incarce:
https://photos.app.goo.gl/BVP7AKGpHrRB3Cth7
Costi(Citează)
03/06/2020 la 10:14 PM
Incep sa regret 7-le acum, ma simt ca un user de Android care nu mai primeste updates…
Mark(Citează)