un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Dropbox a lansat password manager-ul propriu

17 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Eu folosesc de mulți ani planul gratuit al Dropbox, chiar dacă de-a lungul timpului au tot micșorat beneficiile incluse în acesta într-o încercare de a face clienții free să plătească. Eu am rămas cu 9 GB spațiu disponibil free, dar utilizatorii noi primesc doar 2 GB, de exemplu, și suntem cu toții limitați la maxim 3 dispozitive. Nu cred că voi deveni plătitor prea curând din mai multe motive:

  • mi se pare scump la 10 dolari/lună. Eu folosesc doar funcția lor de sincronizare de fișiere, nu și restul uneltelor de muncă în echipă șamd, așa că nu-mi este justificat costul.
  • am oricum mult spațiu la dispoziție în OneDrive ca parte a faptului că plătesc pachetul Office 365.

De ce folosesc totuși Dropbox, dacă am și OneDrive? Pentru că-i rapid și simplu, așa că îl folosesc pentru sincronizarea imediată a unui tip de fișiere. Pe scurt, atunci când sortez fotografiile pentru articole viitoare, acestea se exportă direct în folderul Dropbox din PC, iar de acolo utilitarul lor le urcă rapid în cloud. Asta îmi permite să găsesc acele fișiere imediat și de pe laptop sau telefon și deci să continui munca din altă parte. Mi se întâmplă destul de des să sortez fotografiile pe PC, dar să le folosesc într-un articol scris de pe laptop o lună de zile mai târziu.

Folosesc Dropbox și ca transfer rapid de fișiere între PC-uri, că-i mai simplu decât folosind un stick USB.

Teoretic pot face toate acestea și prin OneDrive, care are aceleași funcții și aceeași viteză mare de transfer. Acum mulți ani am început să o fac însă cu Dropbox și am rămas așa, blocat în acest sistem legacy. Poate că la un moment dat voi trece complet pe OneDrive.

Ce vreau să spun, însă, este că dacă nu aveți un abonament OneDrive sau ceva asemănător, puteți încerca direct Dropbox, care-i bun. Mai bun decât Google Drive, de exemplu.

Și acum Dropbox devine și mai atrăgător cu acest manager de parole, ce va fi disponibil doar clienților plătitori ai planului Plus. Știu că există LastPass și altele cu vechime în piață, dar ideea Dropbox este foarte bună: dacă tot folosești serviciul și programul nostru pe toate PC-urile și telefoanele tale, de ce să nu te ajutăm și cu gestiunea parolelor?

Adică eu nu folosesc LastPass și momentan nu intenționez să o fac, dar probabil că aș folosi un manager de parole dacă ar veni ca serviciu suplimentar în ceva ce deja utilizez. De fapt, chiar utilizez “managerul de parole” din Google, acea opțiunea Autofill cu sincronizare între dispozitive, opțiune care a devenit tot mai bună și pe mobil poate introduce parole și în aplicații, nu doar în browser. Dar parcă nu-i chiar ceea ce trebuie și nu oferă destul control, ci doar confort.

Dropbox Passwords folosește conceptul de “zero-knowledge encryption”, adică doar tu îți poți accesa parolele și informațiile din serviciul lor. Parola ta la Dropbox, care dă acces la restul informațiilor (user name și parole, adică) criptate în serviciul lor, nu se află nicăieri în baza lor de date și n-ar putea fi furată de un hacker nici dacă ar pleca acasă cu toate serverele Dropbox pentru a le studia pe îndelete.

Eu mă aștept acum ca ceea ce a făcut Dropbox să fie rapid implementat și de Microsoft în OneDrive, că astfel de idei migrează rapid de la un serviciu la altul după ce devin o “modă”.

Tot Dropbox a introdus și o funcție Vault, care-i un spațiu extra-securizat pentru stocarea unor fișiere pe care le consideri importante. Fișierele vor fi criptate imediat ce ajung în cloud-ul lor și se pot obține de acolo doar cu ajutorul unui PIN. Bănuiesc că-i utilă pentru păstrat o copie digitală a celor mai importante acte șamd.

asus s5507

    21 comentarii

  1. OneDrive se mapeaza ca drive in windows. Practic iti va aparea ca o alta partitie.
    In momentul asta mi se pare cea mai buna optiune.

      (Citează)

  2. O alternativă pentru cei care au NAS Synology este Drive Client. Funcționează fix ca Dropbox. Îți stochează fișierele atât pe PC cât și pe NAS și se sincronizează instant. Il instalezi pe oricate dispozitive vrei, inclusiv pe telefon. Nu mai plătești abonament și ești limitat doar de spațiul HDD-ului.

      (Citează)

    • tare, am 3 NAS-uri acasa dar nu am folosit niciodata toate app-urile lor, in afara de ala de acces la distanta.
      o sa ma uit la Drive Client…

        (Citează)

  3. Daca folosesti deja Dropbox si nu ai un password manager, da, poate acum ar merita un upgrade la planul platit. Mi s-a parut relativ mizerabila miscarea lor sa limiteze numarul de device-uri pe planul free dar asta e practica lor de business si nu pot sa zic ca nu inteleg. De-a lungul timpului am acumulat vreo 37gb in planul free si nu simt nevoia sa platesc 10 euro pe luna doar ca sa pot sa mai adaug cateva dispozitive pe care le am.

    Personal, eu folosesc 1password si pentru 3 dolari pe luna e mult mai avantajos.

      (Citează)

    • Andrei: Mi s-a parut relativ mizerabila miscarea lor sa limiteze numarul de device-uri pe planul free

      Și mie, ca aveam nevoie de 4 dispozitive (PC, laptop, telefon, tabletă) și au pus limita la 3. Asta e.

        (Citează)

  4. Vault are si Onedrive.

      (Citează)

  5. O varianta mult mai buna e pCloud combinat cu 1Password; amandoua sunt mult mai orientate spre privacy decat Dropbox.

      (Citează)

  6. Bine de stiut. Daca foloseste ‘zero-knowledge encryption’ inseamna ca nu poti folosi ‘Forgot password’. Daca ai uiat parola, ai pierdut toate datele.

      (Citează)

  7. Google Drive nu?

      (Citează)

    • Nu folosesc, mi se pare oribilă interfața și lipsită de setări. Nici acum nu mi-e clar ce fișiere am acolo și unde și cum a făcut niște sincronizări automate cu PC-ul.

        (Citează)

  8. Eu mai folosesc si Mega neozeelandezului legat de americani pentru fostul Megaupload, ofera 50gb si e ca si patronul lui.. pentru lucrurile mai putin cuminti..

    Altfel RDS dau si ei Digi Storage bun si generos din care poti vedea si filme etc ..in plus face cu utilitarul lorun server ftp pe calculatorul tau daca vrei..

    Mai are si Orange dar deja-s prea multe cu Dropbox , cloud Apple si Drive-ul Synology..fiecare cu parola lor.

    Mai des foloseam pt citit si alte cele serverul local facut rapid cu BulletFtp sau Serviio pt multimedia..

    Pentru management bun parole folosesc Ginkgo Biloba forte.. rar aplicatia ios Piano si cand nu ajuta.. memoria nevestei.

      (Citează)

  9. Tip: Dropbox » Onedrive » Google Drive

    Google grive file managerul si sistemul de permisiuni e absolut sinistru.
    Gsuite drive (care e conceput altfel btw) si are un app FUNCTIONAL (Filestream) e exponential mai bun (se vede ca e pe bani) dar tot nu suficient de bun si extrem de complicat pt o echipa mica.

    am facut un setup de genul la noi pe 4 departamente si fara o schema logica nu ai cum sa il descalcesti.

      (Citează)

  10. Lucrez in securitate IT, sunt la zi cu noutățile in domeniu și pot spune că Password managerul din browsere e nerecomandat total, tocmai că Google poate da datele tale oricărei instituții o cere. Plus ca nu e zero-knowledge.

    Am trecut de la LastPass la Bitwarden, open source, merge perfect. Chiar mi-am făcut abonament premium, mai mult ca o donație, costa 10 dolari pe an.

      (Citează)

    • Îl folosesc pentru confort, că de multe ori nu țin minte parola și mi-o bagă Google automat. Alteori trebuie să bag eu parola și intru în lista Google și o văd.

        (Citează)

    • @Tano: De ce ai renuntat la LastPass pentru Bitwarden? Te rog dezvolta putin.

      Acum sunt in cautarea unei solutii si ezitam intre Dashlane si LastPass. Am mai citit si despre Keepass dar pare prea complicat pentru mine, user mediu.

        (Citează)

  11. Eu pe One Drive am 30 GB free. Cine a avut telefon cu Windows…

      (Citează)

  12. Eu am pachetul OneDrive pentru business și este foarte ok. Folosesc și Outlook pentru adresa de e-mail personalizată și spre surprinderea mea are un UI mult mai bun față de Gmail pe mobil. Pe desktop nu excelează însă.

    Recomand și 1Password, mi-a salvat o mare parte din timp. :D

      (Citează)

  13. Legat de planul tarifar mi se pare scump la 10$ pe luna. Dacă exista o opțiune de cumpărat spațiu adițional fără abonament, chiar dacă era limitat la câțiva GB era minunat.

      (Citează)

  14. La fel, tot de unul mai aveam nevoie :)

    nwradu: Și mie, ca aveam nevoie de 4 dispozitive (PC, laptop, telefon, tabletă) și au pus limita la 3. Asta e.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus