un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Apple ar putea trece la procesoare ARM pentru MacBook-uri și iMac-uri

15 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Apar tot mai multe zvonuri că Apple va face tranziția către procesoare ARM pe laptopurile și desktop-urile lor, renunțând la procesoarele Intel. Iar de obicei zvonurile despre Apple se dovedesc adevărate, așa că mă aștept să anunțe oficial acest lucru în curând.

O să zic încă de acum: dacă Apple face tranziția la procesoare ARM, vor câștiga încă o bucată de respect din partea mea. S-ar putea să nu fie o tranziție completă nici pe termen lung, adică să fie în continuare disponibile MacBook-uri și iMac-uri cu procesoare Intel pentru cine vrea așa ceva, dar chiar și o cotă de piață semnificativă pe ARM tot ar fi o victorie în domeniu.

Zic victorie și alocare de respect din partea mea pentru că și lumea Windows a încercat de multe ori tranziția spre procesoare ARM și nu a reușit-o. Poate că vă amintiți ediția Windows RT lansată odată cu Windows 8. RT-ul era gândit pentru procesoare ARM pe 32 de biți, în special tablete, și n-a mers bine pe piață pentru că software-ul de Windows “normal” nu putea rula direct pe RT, iar aplicațiile disponibile în Windows Store sunt rudimentare.

Lucrurile au mai evoluat. Acum un an și vreo 15 zile scriam despre chipsetul Qualcomm Snapdragon 8cx pentru laptopuri cu Windows 10, un chipset ARM pe 64 de biți care oferea o performanță similară cu un Core i5-8250U și o autonomie dublă a bateriei.

 

Bune ca idee. Cum au mers pe piață? Nu știu, dar PC Garage listează 1.379 de laptopuri pe site și toate au procesoare Intel sau AMD, nu Qualcomm. Testele spun că Windows pe procesoare ARM poate rula bine de tot, dar marii producători de laptopuri poate că n-au vrut să lanseze încă o gamă de dispozitive și tot suportul necesar pentru ele, nu când pentru a rula software pe acestea ai nevoie de niște emulatoare sau depinzi de fiecare dezvoltator în parte.

Apple, însă, produce hardware-ul și sistemul de operare al computerelor pe care le vând, ceea ce nici Microsoft și nici producători precum HP, Dell, Asus și restul nu pot spune. Mai mult, Apple este într-o poziție pe piață prin care poate cere dezvoltatorilor de software de MacOS să facă și variante compatibile cu hardware-ul ARM. N-au de ales.

(ARM este o arhitectură de procesor, un mod intern de organizare și funcționare a acestuia, și diferă de arhitectura procesoarelor Intel/AMD, care se numește x86. Marea majoritate a programelor de orice fel pentru Windows sunt gândite pentru arhitectura Intel/AMD și ar trebui adaptate și la cea ARM de către dezvoltatori. Ca analogie, o mașină pe benzină nu poate funcționa cu motorină decât după niște modificări pe sub capotă.)

Și cam asta se crede ca va anunța Apple: că în viitor va lansa MacBook-uri și iMac-uri cu procesoare ARM, “rugând” dezvoltatorii de software de MacOS să își adapteze și ei programele până la acea lansare, care probabil va fi prin 2021. Timp suficient pentru adaptarea software, mai ales dacă ulterior Apple va mai păstra câțiva ani și oferta de computere cu procesoare Intel.

De ce ar face Apple această schimbare, dacă totuși este atât de complicată? Două motive:

  • ca să nu mai dea bani la Intel pe procesoare, mai ales că și Intel are probleme în a muta producția spre 7 nm și a crește semnificativ performanța noilor generații.
  • pentru că Apple are deja competențe foarte bune în proiectat procesoare ARM, cele din iPhone-uri fiind modele de top.

Poate că vă amintiți că, în 2010, Apple a dezvoltat primul său procesor pe arhitectură ARM, numit A4. Procesorul A4 a fost utilizat în prima generație iPad și în iPhone 4, până atunci Apple utilizând chipseturi achiziționate de la Samsung. Acum au ajuns la A13 Bionic, care-i foarte performant, și banii le rămân tot lor, că-i dezvoltat în interiorul companiei, nu cumpărat de la Qualcomm, Samsung, Mediatek sau Huawei.

Bun, deci Apple are competențe în a dezvolta procesoare ARM performante, își controlează hardware-ul și sistemul de operare de pe gama de computere, o parte din software-ul acestora este dezvoltat tot de ei și le pot cere oricând dezvoltatorilor 3rd party să devină compatibili cu hardware-ul ARM.

Mai mult, în 2005 Apple a mai făcut o astfel de trecere de la procesoare IBM PowerPC la cele Intel Core Duo. Planul a fost anunțat în iunie 2005, primele Mac-uri cu Intel au fost lansate în ianuarie 2006, ultimele Mac-uri cu PowerPC au fost înlocuite în gamă spre finalul aceluiași an. Cu câțiva ani înainte, Apple a făcut o altă tranziție între arhitecturi.

Ce mai lipsește? Să convingă cumpărătorii că vor procesoare Apple, nu Intel. Asta mi se pare simplu de făcut. Închipuiți-vă că apare Tim Cook pe scenă în 2021 cu un nou MacBook Air sau Pro în mână și spune că este la fel de performant precum un Intel Core i7-11xxx, dar cu autonomie de 30 de ore și un preț cu 150 de dolari mai mic. Shut up and take my money!

Mai mult, dacă computerele Apple și tabletele și telefoanele Apple vor folosi toate arhitectura ARM, integrarea software dintre ele va fi și mai strânsă, deschizând calea către o tranziție fără dezavantaje de la munca pe MacBook la cea pe iPad și iPhone. De fapt, nici nu-mi pot imagina câte alte avantaje pot apărea când lumea telefoanelor și cea a PC-urilor folosește aceeași arhitectură.

Acum poate că vă întrebați de ce nu folosesc procesoare AMD în locul celor Intel. Nu știu, poate au vreun contract de exclusivitate cu Intel sau nu sunt ce le trebuie lor.

Iată un tur al magazinului flagship Apple din Fifth Avenue, New York:

Susține-mă cu un Subscribe:

asus s5507

    24 comentarii

  1. Nu înțeleg de ce te încântă așa tare ideea, dar dă-mi voie să-ți spun de ce nu s-a reușit până acum trecerea.

    Problema nu a fost niciodată că trebuie rescris software-ul pentru laptopuri și desktop-uri ci că nu ai servere cu arhitectură ARM.

    Deci atunci când o să scrii un modul pentru un server web spre exemplu trebuie să îl scrii pe aceeași arhitectură cu mașina pe care va rula, ca să nu ai probleme de compatibilitate, ca să îl testezi corect și complet.

    Ori dacă laptopul tău e ARM asta înseamnă că vei scrie sau rula codul într-un simulator care poate fi incomplet sau afectează operații time critical. Spre exemplu vei prinde foarte greu probleme gen access simultan la acceasi zonă de memorie, lucru care in general generează un crash pentru că un simulator adaugă latențe.

    Apple are mulți utilizatori care scriu cod pentru web, folosesc suita Adobe sau scriu aplicații iOS și android.
    Însă oricine va scrie cod pentru servere sau desktop-uri x86_64 nu o să mai fie așa de încântat de apple.

      (Citează)

  2. Se aude un anunț despre procesoarele ARM la WWDC 2020, fix într-o săptămână. :)

    Nici acum nu se poate atinge cineva de ecosistemul Apple, dacă pun și procesoarele lor (care apropo, A13 Bionic este cel mai puternic procesor la momentul actual) în laptop-uri, este extrem de greu ca cineva să-i mai atingă – cum ai spus, ei își dezvoltă atât hardware-ul cât și software-ul și au un avantaj mare.

    Apple mai are un avantaj și cu limbajul lor de programare Swift, o să le fie mai ușor developerilor să facă această schimbare. Îi va ajuta cu diverse tool-uri.

      (Citează)

    • Cred că ai vrut să spui că A13 e cel mai puternic procesor pentru platforme mobile, că pe segmentele de desktop și servere încă sunt procesoare cu mult mai puternice decât acesta.

      Swift și Objective-C vor ajuta la tranziție, chiar și astăzi poți compila atât pentru x86 cât și pentru ARM programe scrise în aceste două limbaje, însă nu toate programele pentru MacOS sunt scrise în aceste limbaje (din care unele foarte mari, Adobe Photoshop de exemplu) și clar vor fi aplicații care vor rămâne în urmă deoarece dezvoltatorii acestora nu vor fi interesați să le porteze pe ARM sau vor considera această sarcină mult prea costisitoare.

        (Citează)

    • Era de înțeles că vorbeam de platformele mobile când am menționat de A13 Bionic. :)

      Aplicațiile importante o să fie actualizate, nici nu mă îndoiesc de asta.

        (Citează)

    • Eu cred că avantajele vor fi în principal pentru Apple, că le crește profitul. Clienții poate vor vedea o creștere de autonomie a dispozitivelor și o integrare mai bună cu mobilul.

        (Citează)

  3. Cateva idei de baza:

    1. Jim Keller has left the building (Intel is in deep shit)
    2. Apple merge pe ARM pentru profit, dar si pentru faptul ca Intel a stat closca pe oua 10 ani si nu a mai inovat nimic , a dat performanta cu taraita .
    3. Eu inca nu cred in capacitatea unui CPU ARM de a face cu usurinta calcule complexe rapid si sustinut, dar ma rog . Eu cred ca vor opta pentru ARM pentru Air.
    4. MacPro ar trebui mai degraba sa mearga spre AMD daca vor performanta absoluta .

      (Citează)

  4. https://www.macworld.com/article/3561765/apple-transition-to-its-own-processors.html

    O analiză excelentă, zic eu:

    “Today, iPhones and iPads enjoy features that the Mac doesn’t, and it’s in part because of the capabilities of Apple’s A-series processors. Apple invests heavily in hardware to accelerate machine learning code, and in making the CPU, GPU, and other pieces of hardware (like audio and video video encoders and decoders) worth together seamlessly. It invests heavily in hardware-based encryption and security.”

      (Citează)

  5. Este o diferenta cand te muti de pe PowerPC catre arhitectura ce-a mai des folosita (x86) si atunci cand te muti de pe arhitectura cea mai des folosita catre ARM. Eu folosesc multe aplicatii free (Filezilla, SQL Browser, etc) descarcand direct pachetul de pe site-ul aplicatiei. Daca acesti dezvoltatori nu sunt dispusi din diverse motive ca sa suporte si platforma ARM (sau o vor face cu intarziere) atunci Apple are un mare minus.

      (Citează)

    • cand au trecut de la PowerPC la Intel, au facut si Rosetta ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rosetta_(software) ).
      probabil ca va fi la fel, astfel sansele sunt mari ca pentru tine sa fie invizibil.

        (Citează)

    • Cred ca majoritatea clientilor Apple folosesc chiar suita lor de programe, asa ca nu vor pierde multi clienti.

        (Citează)

    • XYZ: Daca acesti dezvoltatori nu sunt dispusi din diverse motive ca sa suporte si platforma ARM (sau o vor face cu intarziere) atunci Apple are un mare minus.

      Cred că se va lucra statistic. Majoritatea folosesc suitele Apple sau alte programe mari ale căror dezvoltatori vor face și versiune ARM sau vor fi motivați cu bani de Apple să facă asta.

      Cei ca tine vor putea beneficia de un emulator. Dacă merge bine, dacă nu, asta e. Poate pierde Apple un client, dar per total face profit mai mare din ceilalți.

        (Citează)

  6. Andrei G:
    Cred ca majoritatea clientilor Apple folosesc chiar suita lor de programe, asa ca nu vor pierde multi clienti.

    Încă nu există nici măcar alea pentru iOS (care se presupune că s-ar putea folosi și îmbunătăți) – FinalCut, xCode, Logic – în plus n-ai cum să folosești „suita lor”, că ai nevoie de soft ca lumea gen CAD, modelări, programare, virtualizare etc. Poate că Photoshop există deja, dar restul nu oferă o alternativă viabilă nici măcar pentru fotografi. În mod normal nu se poate trece pur și simplu la ARM, poate un laptop care să meargă în paralel până se va face soft pentru ARM.

      (Citează)

    • In general cei care care folosesc aplicatii de CAD, modelari, etc. vor achzitiona un PC/laptop cu Windows.

        (Citează)

    • In general da, dar mai nou au aparut aplicatii CAD accesibile printr-un browser. E o felie mica din piata, dar sunt sigur ca va creste.

        (Citează)

    • Dezvoltatorii vor avea vreun an la dispoziție să facă variante ARM. PRobabil vor dori să facă pentru a vinde și clienților Apple.

        (Citează)

  7. Eu am impresia că developerii nu se mișcă prea ușor în altă direcție. Toate update-urile vin în ultimul moment, atunci când nu se mai poate, de exemplu trecerea pe 64 bit. Clientul de Steam a trecut pe 64 abia după lansarea oficială a macOS Catalina, iar multe au rămas pe 32 bit în continuare. Vorbim de softuri care în 2016-2017 aveau încă cod pe 32 bit pentru că încă se putea, deși s-a anunțat de mult că se vrea trecerea la 64.

    Soluția? nu fă update la OS sau cumpără din nou licențe pentru softurile care nu mai merg.

    Poate vor lansa un fel de hibrid, cum e acum cu T2, care să completeze procesorul x86.

      (Citează)

  8. alxzen:
    se gandesc si altii deja la asta:
    https://techcrunch.com/2019/11/15/three-of-apple-and-googles-former-star-chip-designers-launch-nuvia-with-53m-in-series-a-funding/

    De la am inventat ieri o jucarie pana la am schimbat toate serverele din lume e un pas marisor.

      (Citează)

  9. zup:
    cand au trecut de la PowerPC la Intel, au facut si Rosetta ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rosetta_(software) ).
    probabil ca va fi la fel, astfel sansele sunt mari ca pentru tine sa fie invizibil.

    Asta e un simulator de PowerPC. Toata treaba asta cu simulatoarele merge cand incerci sa simulezi ceva mai slab pe o platforma mai performanta. Invers se alege praful.
    Cand s-au mutat de pe PowerPC nu mai inova nimeni si vroiau sa castige si piata. Intelul era mult mai puternic decat procesoarele PowerPC de atunci asa ca nu exista o problema.
    Invers nu ar face fata

      (Citează)

  10. Eu cred că Apple vrea mai degrabă să implementeze o soluție hibrid, nu una ARM-only. Gândește-te la un procesor ARM + X86 cu o implementare similară Optimus-ului.

    Vei face majoritatea task-urilor simple (ex. browsing, office, A/V playback, alte softuri simpliste) pe arhitectura ARM, core-ul OS-ului va rula tot pe ARM, dar programele sofisticate vor „trezi” nucleele X86, exact cum se întâmplă cu Optimus: majoritatea task-urilor le faci pe placa video onboard, iar când pornești un joc sau un program de editare video/modelare 3D, se „trezește” grafica dedicată.

      (Citează)

    • Nu cred că poți avea un sistem de operare care să utilizeze simultan ambele arhitecturi. Pare foarte complicată această soluție hibrid. Vedem când vor anunța exact la WDCC ce vor să facă.

        (Citează)

  11. problema majora este ca INTEL s-a plafonat , nu mai ofera un spor de performanta real de la o generatie la alta vs arm care are minim 25% in plus de la o generatie la alta.
    ca idee intre prima si a 10-a generatie de i7 performanta multitasking a crescut de doar aprox 3 ori !!!
    https://gadgetversus.com/processor/intel-core-i7-920-vs-intel-core-i7-10700k/

    diferenta intre apple a4 si apple a13 este imensa la performanta
    https://gadgetversus.com/processor/apple-a13-bionic-vs-apple-a4/

    si asta in conditiile in care nu necesita racire activa !!!!
    in acest ritm arm va fi extrem de performant in urmatorii ani depasind cu mult INTEL .

    toti ne dorim pc-uri/laptopuri fara zgomot care sa fie foarte performante si sa nu consume foarte mult

      (Citează)

    • Marian: diferenta intre apple a4 si apple a13 este imensa la performanta

      Da, dar acel domeniu a fost în dezvoltare pentru că era nou. Și rezoluția ecranelor a crescut mult pe mobil, de exemplu, deși pe desktop-uri a rămas cam aceeași ca acum 10 ani.

      Intel ajunsese deja la un nivel înalt cu prima generație i7. N-au putut crește în același ritm. 300% în 10 generații înseamnă totuși creștere 30% per generație, ceea ce pare ok. Mie mi-ar plăcea să-mi crească anual salariul cu 30%.

      E posibil ca ARM să se ducă departe în viitor, dar nici acolo nu poate fi o creștere nelimitată. Cred că Apple vrea doar profit mai mare și trece la procesoare pe care știe să le producă.

        (Citează)

  12. Andrei G:
    In general cei care care folosesc aplicatii de CAD, modelari, etc. vor achzitiona un PC/laptop cu Windows.

    CAD și modelările pot fi ceva complementar la ce faci tu și atunci nu cumperi un PC doar pentru asta. Dacă te gândești la cei ce sunt deja pe Mac și fac upgrade la câțiva ani nu vor să treacă pur și simplu pe PC doar pentru că softul X nu mai merge. Nu poți, ca producător, să înlocuiești ce merge azi cu ceva ce nu mai merge deloc mâine. Hai, cu un sistem de operare sari înapoi sau faci o mașină virtuală, dar aici vorbim de o altă arhitectură.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus