un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Alex Zanardi este în comă după un alt accident grav

22 Jun 2020  ·

AUTO  ·

8 comentarii

Alex Zanardi este în comă, în spital, după un accident grav de bicicletă.

Nu știu dacă îi știți povestea. Omul este un exemplu despre cum te poți lupta cu toate greutățile vieții.

Născut în 1966, Zanardi este în primul rând pilot de mașini de curse. Eu îl știu din Formula 1, unde a concurat pentru Lotus și Williams, ultima oară în 1999. A plecat de acolo în campionatul CART, unde anterior câștigase două titluri de campion, iar în 2001 a trecut printr-un accident oribil  într-o cursă din Germania.

Atunci i-au fost amputate ambele picioare de mai sus de genunchi și abia a scăpat cu viață, estimările medicilor fiind că mai avea un singur litru de sânge în corp atunci când a ajuns la spital.

Omul nu s-a dat bătut. L-am văzut câțiva ani umblând cu proteze mecanice și umbla atât de bine încât, dacă nu i-aș fi știut pățaniile, n-aș fi crezut că are picioarele amputate. Imaginile acelea, de fapt, mi s-au părut o dovadă a avansului tehnologic în domeniul protezelor mecanice și mare păcat că nu sunt disponibile tuturor. Am aflat ulterior că au fost făcute chiar pe comandă deoarece avea nevoie de o anumită duritate în “articulații” pentru a pilota în continuare mașini.

Pentru că nu s-a lăsat de pilotat. În 2003 a intrat în European Touring Car Championship și în prima sa cursă a terminat pe locul 7. În 2004 a revenit permanent în Touring și în anii următori a câștigat câteva curse. A trecut și prin DTM, concurând în diverse echipe BMW, iar în 2019 a terminat cursa de 24 de ore de la Daytona cu un BMW M8.

În paralel a concurat și în ciclism și a câștigat medalii de aur la competițiile paralimpice de la Londra și Rio de Janeiro.

Pe 19 iunie 2020, Zanardi concura într-o cursă italiană pentru sportivi cu handicap. La coborârea unui deal a pierdut controlul bicicletei și a fost lovit de un camion. A fost internat în spitalul din Siena și de atunci este în comă, fiind operat între timp de neurochirurgi pentru traumatisme craniene.

Sper să scape. Pare genul de om despre care vrei să ajungă la bătrânețe tocmai ca să spună și altora câte lucruri a făcut în viață deși și-a pierdut ambele picioare la vârsta de 34 de ani.

 

Acesta este accidentul din 2001. A pierdut controlul la ieșirea de la boxe și un alt pilot a intrat cu viteză maximă în el.

Aici îl puteți vedea mergând cu protezele sale. S-a ajuns departe în acest domeniu:

Aici Zanardi concurează pe un “handcycle”, așa arată tricicleta cu care a luat medalii de aur la olimpiade și cu care a avut accidentul recent:

asus s5507

    8 comentarii

  1. Jos pălăria. Ca și mod de a prezenta handicapul văd aici un om căruia pur și simplu nu i-a păsat, nu s-a lăsat. La polul opus o să dau exemplu un caracter fictiv, dar destul de reprezentativ pentru prea mulți dintre noi: dr. House… Deci ăla a preferat să îndure pastile, dependență, riscul de a ajunge la nebuni, și multe altele doar din dorința de a-și păstra picioarele (de fapt doar unul din ele). Bine, presupun că Zanardi nu a avut alegerea, au făcut-o doctorii pentru el, dar felul ăsta de a trece peste eveniment ca și cum te-ai tăiat nițel când te bărbiereai… Jos pălăria.

      (Citează)

    • Ce comparatie gresita. Daca este sa ne gandim la Dr. House ca la o persoana reala, ar trebui sa avem numai cuvinte de lauda pentru ca a reusit sa ramana o persoana cat de cat normala, in conditiile in care trebuia sa faca fata unor dureri groaznice zi de zi.

        (Citează)

    • Andrei, cred că nu ai înțeles ce am vrut să spun, deși am subliniat concret de ce am ales caracterul fictiv și ce anume la el voiam să pun în evidență. Hai să schimb omul, verișoara mea fuge de o operație care are la riscuri (sub 1%) paralizia. Și alege să ducă o viață în care stă ghemuită de durere și ia pastile cu pumnul, care dau și dependență și au și efecte secundare, totul de frica de a nu ajunge în scaunul cu rotile, scaun privit încă în societate ca o stigmă. Acu vezi ce voiam să spun și despre dr house în contextul societății actuale? Viața nu se termină dacă începe un scaun cu rotile sau dacă îți pierzi picioarele, așa cum totuși încă mulți români cred. Sau ca să folosesc cuvintele tale, poți fi o persoană normală și dacă ajungi în scaun sau fără un picior.

        (Citează)

    • Nu stiu, este greu de decis in locul altei persoane. Eu unul nu as risca sa raman paralizat si nu are legatura cu perceptia societatii fata de oamenii in carucior.
      Pur si simplu as fi foarte panicat de ideea de a-mi pierde mobilitatea.

        (Citează)

  2. Ce naiba cauta camion pe traseul de cursa? Sau chiar pe langa traseu, unde ar fi trebuie sa fie liber si degajat de orice auto.

    Referitor la proteze, tehnologia a progresat si se fac in productie de masa unele destul de avansate, ajustabile pentru fiecare pacient. Si de destul de mult timp incat au fost la un episod How it’s made pe Discovery.

    Desi nu au zis pretul sigur nu sunt ieftine, dar prin tarile din Europa ceva mai civilizata cred ca le primesc sponsorizate de asigurarile sociale.

      (Citează)

    • E o discutie intreaga in Italia. Se pare ca acea cursa la care a participat Zanardi nu avea vreo autorizatie din partea primariei/autoritatilor. Adica a fost, asa, un eveniment in zona gri dpdv al organizarii. Cu alte cuvinte, concurau fara ca traficul sa fie oprit/deviat.

        (Citează)

    • Sunt scumpe ca naiba componentele unei proteze performante. Un genunchi electronic costă în jur de 80.000 euro.

        (Citează)

  3. Fan Mika Häkkinen de mic copil.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus