►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Articole interesante de citit astăzi – 3 mai 2020
Știri despre tehnologie și coronavirus și criză – 4 mai 2020 »
Cineva a găsit o metodă de a-și supraveghea angajații chiar și în work from home. Citeam pe BI despre cum funcționează o aplicație numită Sneek și sistemul ei este următorul: aplicația face periodic câte o fotografie cu webcam-ul, la 1-5 minute, și o pune într-un fel de galerie alături de a altor colegi.
Sneek nu ascunde că asta face. O altă funcție a aplicație este că-ți permite sa pornești direct un apel video cu un coleg. Acesta nu trebuie întâi să “răspundă” la apel, să-l accepte, ci este direct băgat în conversație.
Aplicația este gândită de fapt ca un fel de birou virtual, în sensul că poți vedea acele instantanee cu colegii tăi la fel cum, într-un birou real, poți vedea ce fac oamenii din jurul tău. Și, la fel cum într-un birou real îi poți adresa direct o întrebare unui coleg (“Cristi, băi Cristi! Când ies din vamă coletele alea?”), chit că-l deranjezi de la ce făcea, cam același lucru se poate face și prin Sneek.
În teorie, este o aplicație gândită pentru acele birouri unde oamenii au o relație foarte bună și discută rapid și des între ei. Majoritatea opțiunilor pot fi reglate, de exemplu intervalul de fotografiere sau dacă să te întrebe, totuși, înainte să deschidă apelul. În practică, e ușor de abuzat de aceste principii în perioada curentă.
De exemplu, un șef zelos ar putea cere oamenilor din subordinea sa să instaleze Sneek pe calculatoare și să-i supravegheze prin acea galerie de imagini generată la fiecare câteva minute. Ar vedea rapid dacă cineva lipsește din fața laptopului, dacă pare că se uită la televizor, dacă se hlizește cu cineva pe banii companiei, dacă s-a dus la WC sau nu șamd.
Iar acea funcție de apelare directă îi permite aceluiași șef să certe direct angajatul în caz că-l vede cu telefonul mobil în mână. Practic, în funcție de perspectiva din care vezi lucrurile, Sneek poate fi mișto sau unealta diavolului.
Ce m-a mirat la toată treaba asta este faptul că n-am mai auzit de mult de astfel de monitorizare a angajaților. Era ceva la modă prin 2005, când intrase netul prin toate birourile și companiile stăteau cu teama că angajații ar putea pierde vremea pe Yahoo Messenger sau pe net, așa că era la modă să filtrezi accesul la net sau la diverse site-uri/servicii, ba chiar să instalezi trackere ce monitorizau cât de activ a fost angajatul și ce programe a utilizat.
Dar asta era în 2005. După un timp companiile s-au relaxat, mai ales că au apărut smartphone-urile cu net mobil și pe acelea nu le puteai monitoriza, ba chiar multe companii au trecut în extrema cealaltă și au creat săli de relaxare cu console și biliard. În practică nu știu cât de mult s-au relaxat companiile sau dacă meritul a fost la trecerea spre alt tip de a măsura munca (“ai task-urile astea și trebuie făcute în trei zile”), dar asta este o discuție filosofică pentru altă dată.
« Articole interesante de citit astăzi – 3 mai 2020
Știri despre tehnologie și coronavirus și criză – 4 mai 2020 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
04/05/2020 la 7:01 AM
Daca un sef ar face o supraveghere precum cea descrisa de tine inseamna ca trebuie sa iti cauti alt job. Astfel de sefi nu sunt lideri, sunt doar sefi si atat. Sunt genul de oameni care sunt in caruta trasa de angajati nu este in fata crlor care trag caruta sa ii ajute.
Laurențiu Udrea(Citează)
04/05/2020 la 7:15 AM
Asta cu supravegheatul este generala la asa zisul manager roman este intotdeauna convins ca este furat de angajat.
Stiu de exemplu un caz care a inlocuit telefoanele fara fir ca sa nu mai plece angajatii la tigara cu receptorul si sa stea legat de birou.
Gaelex(Citează)
04/05/2020 la 8:08 AM
Ha, sper sa nu afle prea multi sefi de aplicatia asta. In peroada asta pare un tool f bun sa iti dovedeasca ca nu esti serios (ex. te-am sunat si nu erai, sau screen shots care arata ca ai lipsit de la birou de x ori intr-o zi, insumand nush cate minute / ore, etc.) Iar dovezile astea o sa il ajute sa te determine sa iti dai demisia, in caz ca se fac restructurari, sau sa iti taie din salariu, pe motiv ca oricum nu ai de munca chiar 8 ore pe zi. Si stiu, demisia fortata nu e chiar legala, dar functioneaza de minune la intimidare si cred ca sunt extrem de putini angajati care chiar dau in judecata compania, chuar daca probabil ar avea castig de cauza.
Si chiar daca nu te pandesc demisia si taierile de salariu, tot ar trebui sa stak cu morcovul, ca seful tau te urmareste. Oricum, si skype face cam acelasi lucru, ca arata cand nu te atingi de laptop mai mult de 5 minute.
A.(Citează)
04/05/2020 la 8:50 AM
Păi și daca îmi treaba ce sens au aceste verificări? Tu dacă ai fi șef și trebuie sa faci restructurări, îl dai afară pe ala care livrează sau pe ala care nu livrează dar e tot timpul in fața calculatorului?
Adrian(Citează)
04/05/2020 la 9:47 AM
@A., vezi ca la Skype for bussines poti sa setezi timpul ala la cat vrei tu
(Options->Status)
Costi(Citează)
04/05/2020 la 9:50 AM
Nu stiu unde lucrezi tu, dar la mine la munca daca nu iti faci treaba zbori instant, deci nu prea exista oameni care nu livreaza. Prin urmare, daca in perioada asta iti cere seful al’ mare sa dai oameni afara ca nu iti mai permiti sa ii platesti, chiar daca toti si-au facut treaba (aia putina care mai era de facut), n-ai de ales si le gasesti nod in papura. Si da, e absurd sa acuzi un om ca n-a fost la laptop 2 ore intr-o zi, cand tu nu i-ai dat de lucru decat 3 ore in ziua aia, dar pe ce alte criterii sa ii dai afara?
A.(Citează)
04/05/2020 la 10:51 AM
Si dupa aceea, peste cativa ani, seful respectiv se va vaita ca nu mai gaseste oameni….Ahhhaaam… Sau si mai rau: ca vrea sa aduca asiatici (si aici este vina autoritatilor ca permit acest lucru, in contextul unui somaj ridicat)…
Dupa cum am intrebat, la un moment dat, un astfel de patron: “Dar de ce nu mai gasiti oameni? Ia mariti salarii si oferiti conditii decente, sa vedem — veti gasi oameni?”
Dar multi asociaza in mintea lor un contract de munca cu un act de vanzare – cumparare a sclavilor, cum era candva…
Marius(Citează)
04/05/2020 la 2:42 PM
Ha ha, cum ar fi sa ma frece la cap managerul ca de ce apar Away pe Skype, cand eu mai am 2 laptop-uri de la 2 clienti la care trebuie sa lucrez.
Giani Mucea(Citează)
04/05/2020 la 4:45 PM
@Marius, si eu m-am saturat sa aud la stiri in fiecare saptamana patroni care se plang ca romanii sunt lenesi si nu vor sa munceasca. Mai ales in horeca.
Dar unul nu ar mari salariile la un nivel decent.
Andrei G(Citează)
04/05/2020 la 8:49 AM
Orice multinationala sau firma cu mai mult de 300 de angajati isi spioneaza angajatii mai mult sau mai putin legal, de la keyloggers pana la supravegherea perioadei in care ai dat cu cardul de acces, sunt sute de aplicatii care genereaza un raport cu ce aplicatii ai folosit in decursul a unei zile, saptamani sau luni, ce perioada calculatorul a fost idle etc.
Daca directorul nu are timp sa verifice toate rapoartele atunci este desemnat cineva de la HR.
Un articol pe subiect https://medium.com/@janetcpatterson/top-10-free-keyloggers-for-windows-a2a6b7f9130
george(Citează)
04/05/2020 la 9:04 AM
Eu cred ca esti un pic paranoic.
Pyro(Citează)
04/05/2020 la 10:46 AM
Nu monitorizeaza nimeni la pozitii mai de doamne ajuta (da, in call center e important sa stai la calculator si sa poti sa preiei apeluri, nu la tigara).
Stilul de lucru: ai de facut astea 3 lucruri in urmatoarele 4 ore, a murit (in IT) tot prin 2005. Acum se practica (sub o forma sau alta): cat iti ia sa faci astea 3 lucruri pe care, btw, nu le-am documentat nicaieri, deci casca urechile si da o estimare rapid.
Boris(Citează)
04/05/2020 la 9:04 AM
O mizerie, daca un angajat este chiulangiu prin definitie o sa chiuleasca, indiferent ca este la birou sau in homeoffice.
Catalin(Citează)
04/05/2020 la 9:08 AM
la noi se filmeaza monitorul non-stop.Si da , este o companie chinezeasca uriasa.
florin(Citează)
04/05/2020 la 9:19 AM
Asta e fix feeling de parnaie, mi-aduce aminte de vremea cand lucram in service desk la Oracle, unde nu aveam camere, dar aveam un supervisor tacanit care era mai rau decat camerele de supreveghere, tipul clasic de roman ajuns sef.
Atmosfera era fix de parnaie si cred ca mi-am ars jumatate de neuroni in perioada aia, cautam sa plec oriunde pe mai putini bani.
Concluzie: Daca s-ar baga asa ceva la firma unde lucrez mi-as face instant bagajele.
Pyro(Citează)
04/05/2020 la 9:31 AM
eu nu vreau in nici un caz sa-mi supraveghez subalternii, dar as vrea sa stiu si eu care este motivul pentru care se intampla relativ frecvent in work from home sa abordez diferiti colegi pe chat cu diferite lucruri si sa nu primesc raspuns si cate o jumatate de ora sau chiar mai mult.
adica am inteles, te-ai dus la pipi/ la tigara/ la whatever, dar cand te intorci ar trebui sa vezi mesajul. Inteleg si ca poate lucrezi foarte concentrat la ceva si nu vrei sa te intrerupi, dar come on, nu se poate intampla asta in 50% din cazurile in care te abordez.
adevarul e ca lumea trage chiulul acasa mai tare decat daca ar fi la birou.
pe de alta parte e adevarat si ca in work from home ajungi sa petreci mai mult timp “la munca”, pentru ca nu mai poti pleca.
nu am o problema cu chiulul, ca facem management by objective, dar e enervant cand am nevoie de o informatie ceva si tu nu esti la computer desi ar trebui sa fii.
plus ca e nepoliticos, adica daca chiar esti super prins poti sa scrii “sunt super prins, revin peste 5 ore etc”
Marean(Citează)
04/05/2020 la 9:41 AM
se intampla des chestia asta si nimeni nu vb pt le convine mai mult decat sa faca naveta…se intampla la lucurul in echipa.
Orice e mai bn decat mizeria aia de naveta in metroul full spre Pipera/Aurel Vlaicu.
Cineva sfatuieste toate firmele sa si faca sediul acolo in Nord desi pulimea nu mai poate circula normal. Exista firme(stiu sigur de Samsung) care si-au facut sediul langa Aeroport ca atunci cand vin sefii coreeni(destul de rar) sa nu treaca prin Bucuresti. Asa ca toata pulimea de muncitori care nu-ai permit vile in Baneasa fac 1 ora jumatate pe drum (microbuz pana la metrou Aviatorilor) si de acolo D-zeu cu mila.
florin(Citează)
04/05/2020 la 10:36 AM
Unii mai pot avea copii, alții mai pot fi la masă, varii probleme uzuale de work from home nespecializat (pentru că și cu wfh trebuie să te obișnuitești, nu functioneaza din prima zi).
Claudiu(Citează)
04/05/2020 la 10:49 AM
@Claudiu
la mine la munca se practica WfH de vreo 2 ani, cate 1 zi pe saptamana.
am observat acelasi tipar si in perioada de dinainte de epidemie, cand copiii erau la scoala.
Marean(Citează)
04/05/2020 la 12:38 PM
Perfect de acord cu ce zice Marean. Ideea e ca orice modalitate de munca la distanta (chit ca e wfh, chit ca-s echipe colocate prin alte tari, etc) vine cu un set de beneficii, dar si cu un overhead. Daca nu stii sa profiti de beneficii (ca firma) si nu stii sa evaluezi/incorporezi overhead-ul, mai bine nu mergi in directia asta. Daca la firma se practica wfh, pt ca a venit hr-ul si a zis ca e greu sa angajeze pt ca angajatii intreaba de wfh, insa nu s-a facut nici o analiza de impact, atunci firma isi merita soarta.
Si mai e o chestie, in IT multe companii mai bine si-ar taia o mana decat sa dea pe cineva afara (ca e criza de oameni, ca oricum in ro e imposibil sa dai pe cineva afara daca nu vrea sa plece, etc). Or cand mergi pe whf, tre’ sa fi dispus sa tai din slackeri (sau sa nu le dai si lor wfh, dar asta iar nu se intampla, de dragul ideii:sa nu cumva sa suparam angajatul)
Boris(Citează)
04/05/2020 la 1:28 PM
Intr-adevar, sunt si persoane de genul asta din pacate si din cauza lor lucrul de acasa este vazut prost la noi.
Catalin(Citează)
04/05/2020 la 5:01 PM
@Boris, este vorba de cerere si oferta.
Normal ca atunci cand cererea de forta de munca este mai mare decat oferta de pe piata tii cu dintii de toti angajatii pe care ii ai.
Daca HR-ul a venit si ti-a spus ca nu gaseste oameni decat daca esti de acord cu WFH, poti sa faci tu si mama analizei de impact, ca tot o sa accepti.
Altfel, o alta varianta este sa maresti salariile.
Dar si acolo, dupa un anumit nivel, oamenii prefera conditii mai lejere de munca in defavoarea unui venit mai mare.
@Marean, oamenii vor WFH ca sa poata sa mai traga chiulul cate 30 de minute, sa stea mai relaxati si eventual sa vorbeasca cu un prieten la telefon.
Altfel, daca ar trebui sa fie in priza 8 ore in continuu probabil ca ar prefera sa vina la birou.
Andrei G(Citează)
04/05/2020 la 9:50 AM
O porcărie asta cu instantaneele periodice. Nu contează productivitatea, sarcinile duse la îndeplinire, contează că lucrez eu în curul gol acasă?!
Și dacă stau în fața computerului 8 ore, iar productivitatea mea este la jumătate din a colegului care se giugiulește cu nevasta, care trage un cui sau mai vede un episod dintr-ul film?!
Credeam că au apus porcăriile asta cu “statul” la muncă. Munca se vede prin rezultate, nu prin prezența la muncă.
motanes(Citează)
04/05/2020 la 2:34 PM
E mentalitatea aia comunista: noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc.
GabrielG(Citează)
04/05/2020 la 5:06 PM
@motanes, ce productivitate?
Sa ti se vada fata la ecran. Sa stie seful ca esti prezent pe baricade.
Asta se intampla pentru ca sunt manageri care nu stiu sa evalueze calitatea si volumul de munca depus de un anumit angajat. Asa ca pentru ei singurul criteriu pe care il pot cuantifica este prezenta la birou/la calculator.
Andrei G(Citează)
04/05/2020 la 6:01 PM
Permiteti-mi sa va contrazic la faza cu productivitatea. Daca tu esti productiv si faci munca in jumatate din timp, nu inseamna ca in cealalta jumatate din timp ar trebui sa stai degeaba, ci ca ar trebui sa primesti de doua ori mai mult de munca. La final de an, la evaluare, tu o sa fi comparat cu colegul tau si pt ca tu ai produs de doua ori mai mult, ori tu o sa fii promovat / o sa ti se creasca salariul, ori vor da afara doi colegi de-ai tai (care prin comparatie cu tine sunt ineficienti) si angajat unul la fel de eficient ca tine.
Angajatii sunt platiti la ore de munca, nu la nr. de proiecte / realizari, prin urmare nu poti sa judeci un sef ca iti cere sa muncesti numarul de ore pentru care te-a angajat.
A.(Citează)
04/05/2020 la 10:00 AM
Eu, acasa lucrez de 2 ori mai eficient, tocmai din cauza ca nu ma intrerupe nimeni.
La birou se mai rade, mai arde un coleg o placa si mergem sa facem misto de el, mai, iesim la plimbare prin curtea firmei etc.
In timpul programului chiar daca fac altceva, fac tot posibilul sa stau langa calculator sau in camera.
Dar am luat si eu 2 tepe cu Skype de Paste cand eu eram liber si colegii din Germania lucrau. Eram deconectat de la VPN si ma uitam pe Digi Online. M-a abordat un coleg din Germania cu ceva foarte urgent. Am descoperit ca Skype, odata ce te-ai logat prin VPN-ul firmei, ramane conectat si prin ”internetul” normal.
A doua teapa e ca daca ma suna cineva prin Skype, raspunde automat, m-am trezit cu colegul vorbind cu mine, desi eu faceam altceva.
Costi(Citează)
04/05/2020 la 10:16 AM
Sunt singurul care foloseste desktop si nu are camera/microfon ?
Alin(Citează)
04/05/2020 la 11:32 AM
În afara corporațiilor îl/o suni pe mobil dacă ai nevoie de ceva anume. Sunt oameni care uneori pur și simplu nu pot fi atenți și aia e. Eu de multe ori citesc mailuri cu întârziere (circa 30 min.) deși sunt la PC și am Outlook deschis – notificarea ține câteva secunde cred, iar eu verific mailul probabil o dată la 30 min.
dam167(Citează)
04/05/2020 la 11:39 AM
Am fost implicat intr-o chestie de genul asta prin 2001-2002, nu mai stiu exact.
Era o firma de logistica, patronul era convins ca o angajata il fura, trimitand unele transporturi catre prietenul ei care lucra la o firma competitoare.
Ca atare am configurat atunci pe toate calculatoarele un soft care facea screenshot in mod regulat si il salva pe un share, automatic bcc la nivel de server de email. Solutia de inregistrat apelurile telefonice o avea deja implementata.
Un pic paranoia personajul, ma intelegeam bine cu el, mai ales ca platea substantial pentru serviciile prestate. Ca fapt divers, in toata paranoia lui, a avut dreptate: angajata ii redirectiona transporturile mici dar banoase catre prieten. Nu mai stiu cum s-a prins, parca din ceva mailuri.
Actzipild(Citează)
04/05/2020 la 5:11 PM
Aici nu mai intra in categoria de paranoia. Angajata respectiva cu siguranta a facut ceva suspect si se pare ca omul a avut dreptate.
Andrei G(Citează)
05/05/2020 la 8:33 AM
Cu putin noroc, tehnologia se poate revarsa si in alte domenii de munca (freelance, marketing, blogging…) sa se asigure firma contractanta daca PFA-ul sau persoana cu SRL in nume propriu merita sau nu banii subcontractati.
Ere(Citează)
05/05/2020 la 9:16 PM
De asta laptop-ul sta cu banda izoliera pe camera. :)
SYAOnline(Citează)
05/05/2020 la 10:04 PM
Poti sa lasi un om sa plece si pentru ca nu iti mai permiti sa il platesti. De unde este conceptia asta ca trebuie sa gasesti cuiva o vina pentru a-l concedia? Unde te situezi din punct de vedere etic / moral? Iti spun eu … jos de tot ;)
Alex(Citează)