►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 21 mai 2020
Review: ultrabook de gaming Asus ROG G14 de 14 inchi cu RTX 2060 »
Sony ZV-1 are de toate la bord: ecran rabatabil, intrare de microfon extern, software adecvat situațiilor uzuale din vlogging, obiectiv deschis F/1.8 și filmare 4K, focalizare rapidă pe ochi și un suport pentru accesorii, poate chiar hot shoe (adică activ, le poate alimenta pe acolo).
Le-a luat doar… cât, vreo 10 ani?
În apărarea Sony, anul trecut au lansat modelul RX100 Mark VII (adică generația 7), pe care l-am cumpărat și eu în decembrie, și care îndeplinește majoritatea nevoilor de filmare de amator, inclusiv cele stil “Mariciu“, adică din mână cu microfon atașat. RX100 m7 are ecran rabatabil (dar în sus, nu în lateral), are jack de 3,5mm pentru microfon, are o focalizare super-impresionant de rapidă care detectează ochii unei persoane și focalizează pe ei, senzor de 1 inchi cu filmare 4K, stabilizare optică bună, alimentare prin microUSB în timp ce filmezi șamd. Este o cameră foarte bună.
Și atunci ce mai are de îmbunătățit ZV-1? Păi pare prima cameră gândită întâi cu video în minte, nu cu fotografierea. Are un buton de Record mare, pe când la RX100 acesta este mic și pus undeva pe lateral. OK, asta nu-i așa important. Are în primul rând patina pentru accesorii (cold sau hot, rămâne de văzut), pe care mulți vor dori să monteze un microfon extern.
Mai vine și cu obiectiv F/1.8-F/2.8, pe când RX100 m7 începe de la F/2.8, deci ZV-1 va avea un obiectiv mai deschis și un bokeh mai frumos. Distanța focală scade de la 24-200 mm (pe RX100 m7) la 24-70mm , adică un zoom optic de doar 2,8x, dar în filmare asta nu contează așa mult. Se pare că i-au adăugat și un grip mai mare.
Diverse avantaje vin pe software. De exemplu:
Another simple operation – Product Showcase Setting – enables the focus to shift rapidly from your face to a product or object being held up to the lens without having to hide your face. Easy to use this can be abled by the press of a single button (C2). Perfect for product review videos. (Sony Alpha Rumors)
Chestia asta chiar este o problemă pe RX100 m7. Are focalizarea pe ochi atât de bună încât atunci când arăți un obiect (un telefon, un accesoriu) în cameră, aducându-l aproape de obiectiv, aparatul tot pe fața ta focalizează dacă-ți poate detecta ochii (și de obicei îi detectează foarte bine, ba chiar face o estimare dacă dispar un pic din cadru). Chestia asta duce la situații hilare în care trebuie să arăți obiectul respectiv la cameră punându-l direct în fața ochilor tăi, ca să fie ascunși.
Funcția aceasta Product Showcase Setting nu mi-e clar dacă va fi automată sau trebuie activată de câte ori ai nevoie de ea, ceea ce ar fi stupid când te filmezi singur. Să presupunem că va fi automată câtă vreme o pui pe ON.
Mai sunt și alte funcții software, de exemplu un bokeh artificial, reducerea ridurilor, sharpness la gură șamd, funcții de obicei prezente pe Instagram, acum și pe camera video. Pot zice că ZV-1 va fi o cameră video ce face și fotografii, nu că va fi o cameră foto?
Mă aștept să fie însă la fel de scumpă precum RX100 m7, care-i în jur de 6.000 de lei. Poate face Sony o surpriză plăcută și o aduce pe piață la un preț rezonabil, dar Sony n-a mai făcut de mult surprize plăcute când e vorba de prețuri.
În afară de acele funcții software, și RX100 m7 face toate cele de mai sus, poate cu un mic tweaking. De exemplu nu are patină de accesorii și ecranul care se rabatează în sus ar putea lovi un posibil microfon extern montat acolo, dar în practică eu am luat pentru al meu un rig marca SmallRig care-i adaugă un grip mai mare și patină de accesorii sus și jos. Pe cea de sus pot monta fără probleme microfonul Rode Videomicro, chiar și cu ecranul deschis total în sus. În plus, acestea SmallRig se pot extinde cu accesorii în diverse direcții, că sunt modulare.
ZV-1 va fi prezentată oficial de Sony pe 26 mai și aflăm atunci toate detaliile. Îmi place însă să remarc de acum orientarea companiei spre video bine gândit, nu tratat la mișto ca pe o funcție ce doar trebuie bifată.
« Știri despre tehnologie – 21 mai 2020
Review: ultrabook de gaming Asus ROG G14 de 14 inchi cu RTX 2060 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
21/05/2020 la 2:27 PM
canon are display mobil si rabatabil de 20 ani, inclusiv la aparate foto low-end.
sony a incercat ceva mizerii cu un display rabatabil in sus dar nu a avut succes. cel mai probabil din cauza drepturilor de autor asupra solutiei canon ceilalti nu au putut face display-uri asemanatoare iar acum e posibil ca licenta sa fi expirat.
speedy.gonzales(Citează)
21/05/2020 la 2:35 PM
Nu cred că-ți trebuie licență pentru ecran în lateral. De asemenea, există destule rig-uri cu care poți monta un microfon pe lateral, dacă ecranul se dă în sus.
Mizerii? Cam grele cuvinte pentru un display doar pentru că nu se potrivește unor nevoi.
nwradu(Citează)
21/05/2020 la 4:22 PM
Eu am impresia că piața asta a vlogărilor e mai mică decât pare și, ca în multe alte domenii, zgomotul e făcut de o minoritate vocală. Normal că pare dramatic atunci când se plânge de ceva o personaă cu 10 milioane de urmăritori, dar sincer să fiu ecranul rabatabil nu mi se pare așa important. În afara unor poziții ciudate, mai mult te încurcă și ai impresia că o să se rupă sau o să se strice la un moment dat. Am crezut că, pentru mine de exemplu, avantajul ar fi că aș putea să-l țin închis (adică cu sticla spre corpul aparatului), dar uneori ai nevoie rapid să te uiți la el – deci te încurcă.
Cât despre seriozitatea celor de la Sony pentru video, au investit mult în publicitate și în influenceri, așa că ai zice că toți sunt înnebuniți după Sony când vine vorba de video și nu e așa. În afara specurilor body-urile mici nu sunt practice pentru producție, iar asta contează mult. Nu le poți echilibra, se încălzesc, nu au destule funcții, bateria nu ține – sunt lucruri care pentru amatori nu contează, dar pentru cei ce își câștigă pâinea din asta, da.
dam167(Citează)
21/05/2020 la 4:36 PM
Practic i-au pus obiectivul de la RX100 MK3 (cred că e același și la MK4), un obiectiv de altfel excelent.
Stefan(Citează)
21/05/2020 la 6:09 PM
ba da, e un patent de inventie ptr modelul respectiv de display, la fel cum ptr drone exista un patent de inventie ptr elicile de drone care se invart si infileteaza in sensuri diferite – asta e motivul “oficial” ptr care DJI nu vor mai putea vinde in SUA, chiar tu ai scris zilele trecute despre ei.
speedy.gonzales(Citează)
21/05/2020 la 6:11 PM
iar display-ul ala de la canon e extrem de practic atunci cand trebuie sa faci poze in pozitii ciudate sau unde nu ajungi fizic (de ex trebuie sa bagi mana printr-un gard sa faci poze in care sa nu apara si gardul) sau cand vrei sa iti faci selfie-uri si vrei sa folosesti o camera buna si nu mizeria de camera frontala de la telefoane.
speedy.gonzales(Citează)
21/05/2020 la 10:28 PM
+1
Vunju(Citează)
21/05/2020 la 10:29 PM
Iar displayul acela rabatabil de la camera foto Canon, dupa un anumit nr de actionari se strica garantat. Am patit asta cu Canon (nu se mai vedea nimic pe el), motiv pentru care altul niciodata nu am mai cumparat aparat foto Canon si nici nu mai cumpar.
Florin Popescu(Citează)
27/05/2020 la 11:07 AM
Hai ca au făcut surpriza cu prețul, 3900 de lei :D
Din iunie, si in Romania
bogdan(Citează)