un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Care este scopul propagandei ruse

25 May 2020  ·

GÂNDURI  ·

50 comentarii

Este plin netul și am văzut că ajunge tot mai des și în mass-media subiectul propagandei rusești care vrea să te facă să crezi că aproape orice, de la 5G la corporații, vaccinuri, crimele de la Caracal, măști de protecție și munca în străinătate, sunt rele pentru tine ca individ. Că există interese ascunse și conspirații ale unor forțe oculte care, mână în mână cu autoritățile statului, vor să-ți facă ție rău pentru profitul lor.

Au fost multe exemple de-a lungul timpului. Unul bun și recent ce trebuie citit îl are Lucian Mândruță despre o tânără care se dă româncă și care pune pe Internet fotografii cu decolteul ei, dar însoțite de mesaje despre cum votul democratic trebuie boicotat, serviciile secrete servesc NWO, băncile te țin în sclavie, ONG-urile străine conduc țara, DNA-ul vrea să dea o lovitură de stat, neo-marxiștii de la USR-PLUS șamd.

Mai mult de un an de astfel de mesaje. Știți voi… preocupări normale pentru o tânără care se fotografiază lasciv pe plajă, deși se pare că unele imagini sunt oricum furate de la alte femei. Ce femeie nu milita împotriva conspirațiilor și pentru boicotarea votului la vârsta aceea?

Și treaba continuă în alte țări. Un articol din NY Times scrie despre cum propaganda rusă amplifică zvonurile despre cum 5G este rău. În 2014, ziarul The Guardian scria despre cum primește aproape 40.000 de comentarii zilnice de la boți sau trolli pro-ruși. Astfel de exemple conturează un fenomen de o amploare foarte mare, care n-ar putea exista fără sponsorizarea statului.

Sunt sigur că mulți oameni au auzit despre această presupusă propagandă rusă și își spun “băi, dar ce rost are? Adică de ce fac asta? De ce le îi pasă Rusiei dacă noi ne vaccinăm copiii sau dacă crimele de la Caracal au fost rezultatul unui monstru sau o conspirație cu trafic de persoane? Ce legătură pot avea acestea cu politica internațională și interesele țărilor?

Ei bine, are legătură. Una indirectă, dar tot mai puternică.

Scopul acestei propagande este să slăbească încrederea individului în autoritățile statului. În toate autoritățile, mici sau mari, cruciale sau nu pentru mersul societății.

Vor să te îndoiești că ANCOM știe ce trebuie făcut cu 5G și că monitorizează puterea emisă de antene. Vor să te îndoiești că medicii și Ministerul Sănătății îți spun adevărul despre vaccinuri. Vor să te îndoiești că ancheta poliției într-o crimă a fost corectă și nu ascunde interesele unor grupuri din umbră. Vor să te îndoiești că o bancă te poate ajuta să-ți cumperi casă sau să-ți dezvolți afacerea și să crezi că este doar un instrument care suge sângele poporului. Vor să te îndoiești când autoritățile îți spun că un termometru este doar un termometru.

(Sorin Ioniță identifică 6 teme mari de propagandă, dacă doriți să vedeți o clasificare.)

Nu acesta este scopul final. Îndoiala reprezintă doar drumul către acesta. Toate aceste mici îndoieli însămânțate în mintea oamenilor cu fiecare ocazie posibilă se adună treptat într-una mare: că democrația de tip vestic este un eșec!

Scopul acestui haos, ale acestei panici stârnite artificial și de obicei cu fake news, este să-l facă pe omul de rând să-și spună: “Peste tot este debandadă și corupție, iar mafioții din umbră ne țin în sclavie. Avem nevoie de o mână forte care să-i pună pe toți la punct, care să restabilească țara pe un făgaș cinstit! Unde ești tu, Țepeș-doamne?!“.

O mână forte… precum este cea a lui Putin în Rusia, care-i la conducerea țării din 1999! Iar după noile schimbări constituționale pe care le planifică, probabil va rămâne la putere și după 2024, când îi expiră ultimul mandat legal de președinte.

Se lucrează pe mai multe planuri. Primul este cel intern. Rusia nu a trecut niciodată la o democrație reală după dezbinarea URSS, așa că Putin le arată cetățenilor ruși că o astfel de democrație este oricum “defectă” pentru a-i face să accepte mai ușor un lider pe viață.

Există o carte excelentă în acest sens: The Road to Unfreedom de Timothy Snyder. Ar trebui să o citiți dacă vă interesează acest subiect. În cuvintele autorului, Rusia “exportă eșecul propriei democrații”. Încearcă să demonstreze că democrația este rea, la fel cum și propaganda URSS de pe vremuri arăta obsesiv imagini cu cerșetori americani ca dovadă a vieții proaste din “imperialismul” vestic.

Un al doilea plan de acțiune este legat chiar de crearea unei situații mai favorabile Rusiei în restul țărilor din jur și asta ne afectează puternic pe noi aici în România.

Dacă le repeți oamenilor ani la rând că autoritățile sunt corupte și corporațiile și iluminații conduc totul din umbră, în cele din urmă tot mai mulți oameni vor spune: “poate au dreptate cei care spun astea“. În fond, nu poți dovedi că ceva nu există, așa că ușa este mereu deschisă către îndoieli și o minciună repetată de multe ori devine adevăr după un timp.

Dacă scade încrederea în autorități și în sistemul democratic și deschis către UE, se creează premisele necesare ascensiunii naționalismului. Apar politicieni care câștigă voturi printr-un discurs anti-bănci, anti-corporații, anti-UE, anti-importuri și tot ce prinde la omul de rând care-i convins că are o viață proastă pentru că l-au sabotat alții, nu pentru că atât s-a putut.

Apar politicieni care spun că oamenii ce vorbesc engleza nu sunt români adevărați. Nu vă mirați, istoria are antecedente; regimul lui Pol Pot a condamnat la închisoare oameni doar pentru că purtau ochelari sau pentru că știau limbi străine (intelectualii, educații, au fost mereu dușmani de clasă).

Sună cunoscut din România? Cu astfel de noțiuni a câștigat PSD un scor remarcabil la alegerile din 2016, mobilizând la vot oamenii la care un astfel de discurs prinde al naibii de bine, pe fondul absenței de la voi a celor care-și vedeau de viața lor uzuală crezând că politica nu-i poate afecta. Anterior, Vadim a ajuns în turul doi în 2000 promițând inclusiv că-i va ancheta pe cei ce au două mașini.

În Franța, Marine Le Pen și partidul Frontul Național au câștigat voturi tot cu un discurs anti-UE, anti-imigrație și puternic naționalist și socialist. În politica internațională, Le Pen voia o apropiere de Rusia și ieșirea din UE. Partidul ei a luat peste 9 milioane de euro împrumut de la o mică bancă din Moscova, una cu legături dubioase, bancă ce între timp a și dispărut și nu știu dacă împrumutul a fost vreodată plătit. Bani cadou, cum ar fi. Puteți citi despre asta aici și aici.

Liderul unui partid de extremă dreaptă din Austria a demisionat după ce a fost înregistrat discutând despre cum Rusia i-ar putea finanța campania electorală.

În Italia a fost scandal anul trecut după ce un trimis al vicepremierului Salvini a discutat în Moscova, în secret, despre o afacere legată de petrol ce-ar fi asigurat finanțare cu bani rusești partidului său. În discuția înregistrată se vorbește pe față despre cum partidul său va adopta o poziție pro-rusă. Salvini, ca și partidul său Liga, este asemănător cu cei de mai sus: eurosceptic, naționalist și, desigur, un admirator al Rusiei și susținător al invaziei din Crimeea.

De Viktor Orban din Ungaria și prietenia sau cu Putin sau toate modificările pe care le-a făcut în stat pentru a-și crește puterea sper că nu mai este cazul să zic în alte detalii.

Asta este deja etapa doi a propagandei. După ani de zile de semănat neîncredere în autorități, lideri naționaliști care promit poporului că ei vor rezolva toate problemele țării se ridică în atenția publică și în sondaj folosind și bani rusești. Gălețile și făina și uleiul costă, la fel și trollingul pe net, la fel și mitingurile în cămașă albă și articolele laudative din presă.

Odată ajunși la putere, cresc astfel și influența Rusiei în regiune, iar asta se cunoaște și în contracte privind gaze, petrol, armament, bănci șamd. Războiul direct, cu arma în mână, este prea brutal și nepopular în ochii oamenilor, iar cultura de tip vestic l-a câștigat în 1989. Războiul modern este subtil, de durată, purtat în social media și în știri pentru a influența mințile oamenilor, dar scopul său rămâne același: putere și bani.

Trăim vremuri în care terenul este și mai bine pregătit pentru astfel de discursuri extremiste. Epidemia dă ample motive de neîncredere în autorități, iar criza economică ample motive pentru demagogie naționalistă și populistă. Crizele de orice natură au scos mereu la iveală politicieni ce-au profitat de toate temerile oamenilor pentru a câștiga putere. Niciodată în istorie nu s-au dovedit și altruiști, mânați doar de dorința binelui comun.

Calea ce mai simplă de a evita această campanie mi se pare cunoașterea acestui fenomen, înțelegerea mecanismelor sale. Și poate câteva cunoștințe de istorie nu strică, dar istoria adevărată legată de cauze și efecte, nu doar o enumerare de ani și evenimente fără context. Știu, e de muncă pentru asta.

asus s5507

    50 comentarii

  1. Ce bine ar fi daca urmaritorii creduli ai conspiratiilor ar avea rabdare si iq sa inteleaga acest articol, doar ca… nu au.

      (Citează)

    • Am venit aici ca sa scriu asta.
      Nimeni nu are rabdare.
      Razboiul asta va fi castigat cu meme cu pisici si mistocareala.

        (Citează)

  2. Cât te-a platit Bill Gates sa scrii minciuna asta?

    Ooooo, avem buton de edit. Felicitări!

      (Citează)

  3. Ce urmareste Rusia ? Este o lupta la nivel global intre tari si sisteme geopolitice, pentru dominatie. SUA, Europa, Rusia, China. Lupta (descrisa in opinia de mai sus) poate facilita accesul la piete, prin schimbarea unor regimuri in tarile slabite politic. Razboaiele directe, mondiale, cu milioane de victime, nu mai sunt acceptabile.

      (Citează)

    • De fapt cred ca lupta este doar intre SUA, China si Rusia. Si toate 3 vor sa-si extinda influenta asupra Europei.
      Europa este prea ocupata cu problemele interne incat sa faca un plan de extindere a influentei in afara continentului.

        (Citează)

  4. Pe Instagram am observat si eu conturi false cu gagici faine cu nume romanesti dar care nu au nicio poza din Romania de la Castelul Bran, Peles, Predeal sau Ikea Baneasa. Alte conturi au zeci sau sute de mii de followers dar doar 20 de poze iar in bio scrie Singurul meu cont.

    Sa ne amintim cum Orlando Teodorovici facea escale in Rusia, cum Liviu Dragnea disparea cateva saptamani si nimeni nu stia unde era, cum Sputnik spunea ca Viorica Dancila este omul momentului in Europa, Dan Puric lauda Rusia, influenceri ca Mihai Gadea, Mircea Badea si mai nou Oana Lovin (Sparanghelita) au un discurs nationalist care prinde la pensionari si la oamenii needucati. Sa ne amintim cum Liviu Dragnea dadea vina pe Soros si pe Multinationale cand ceva nu mergea bine in Romania.

    Cetin are un articol interesant despre propaganda rusa https://cetin.ro/continua-apara-lucruri-interesante-despre-prostituata-oana-lovin/

      (Citează)

  5. Foarte bun articolul! felicitari!

      (Citează)

  6. Desi mi-ar place sa dam vina pe Rusia pentru tot ce se intampla rau in Europa, pentru ca e usor si convenabil, dar sa revenim la conspiratii:

    1. Conspiratiile antivaccin, si mai pe larg anti-medicina, sunt sponsorizate de companiile naturiste, care vand tot felul de leacuri si plante. Plus faptul ca medicii prescriu antibiotice ca pe bomboane, si i-au bani de la pharma pentru plasare de produse.

    2. Conspiratiile anti 5G, au izbucnit in tari cu monopol pe telecom, gen UK si SUA, ceea ce ma face sa cred ca companiile de telecom nu vor sa-si upgradeze retele, pentru ca profitul e mare si i-ar costa prea mult.
    In tarile fara monopol, gen Romania, Orange, si Digi au introdus 5G inainte sa apara telefoanele.

      (Citează)

    • Tu esti fix din aia care cauta conspiratii peste tot. Companiile naturiste care lucreaza abscons si retele telekom care nu vor sa-si upgradeze reteaua (dar amplaseaza antene 5G ca sa aiba prostii ce arde). Bravo!

        (Citează)

    • Faptul ca campaniile antivacin primesc donatii/sponsarizari de la companii naturiste, a aparut in Washington Post si alte ziare americane.

      In UK nici macar nu au retea pe fibra :D, pentru ca nici nu au dece.

      Daca nu crezi monopol, uitate pe factura ta de current sau gaz.

        (Citează)

    • @Radu, pari un mic troll rus care se ocupa cu “damage control”. Adica nu promovezi ideile rusesti, dar incerci intr-un mod mai soft sa dai vina pe alte entitati.
      PS: pare ca limba ta materna nu este romana; ai facut cateva greseli care nu pot fi puse pe seama grabei.

        (Citează)

    • @Radu, nu mai mânca kk, în UK e fibra în multe locuri, cel puțin în orașe. Iar în zonele rurale nu se justifică costul investiției peste tot, pentru că trebuie să tragi zeci de metri de fibra pentru o singura casă.

        (Citează)

  7. Omul are 3 variante prin care reacționează la stres, întipărite bine în creier de când trăiam în junglă și, dacă auzeam un foșnet, credeam că suntem atacați fie de vreun leu, fie de un trib inamic:
    1. Fight or flight: fie stăteam și ne luptam, fie o luam la goană.
    2. Freeze: dacă știam că n-avem nicio șansă să câștigăm, pur și simplu ne blocam, deveneam inerți.
    Scopul propagandei (și a tuturor conspirațiilor) este ca oamenii să fie băgați în acea stare de freeze printr-un amalgam de informații care n-au niciun sens (dacă stai să le diseci rațional, științific) cu informații care sunt adevărate sau semi-adevărate sau sunt scoase din context.
    Oamenii ajung să creadă informațiile respective și fiindcă îi face să se simtă bine în pielea lor: ei sunt niște victime în sistem, de asta nu le merge bine, că ĂIA care ne conduc vor să fie astfel etc. Iar cu cât sunt mai mulți oameni din bula lor care cred în astfel de teorii, cu atât le vor crede și ei mai mult, fiindcă suntem animale sociale, parte dintr-un trib, vrem să ne conectăm cât mai mult cu cei la fel ca noi.
    Scopul final este ca incertitudinea să ajungă atât de mare încât oamenii să ajungă paralizați, să se blocheze, să nu mai acționeze deloc. Să nu mai meargă la vot fiindcă au impresia că n-au nicio șansă să schimbe ceva. Cu cât se cred mai puțin în control, cu atât vor vota mai puțini sau vor emigra undeva unde au impresia că au mai mari șanse să fie ascultați (și cresc și șansele lor de supraviețuire, fiindcă suntem făcuți să supraviețuim și să ducem rasa mai departe).
    Suntem ființe emoționale, nu gândim rațional, oricât de mult ne-ar plăcea să credem asta despre noi.

      (Citează)

    • Mi se pare că încurci puțin borcanele. În general, adepții teoriilor conspirative tocmai asta încearcă, să te scoată din acel freeze și îndeamnă la informare și conștientizare. Ideile împotriva unui sistem apar atunci când cei săraci sunt mult mai mulți decât cei ce o duc bine și e normal să fie așa: e un sistem care nu face destul, nu neapărat unul malefic. Da, informațiile scoase din context sunt o problemă, asta așa este, și e ceva care se întâmplă la toate nivelurile, e modul în acre alegem să ne exprimăm mai nou – cele mai simple exemplu sunt multe aiureli legate de infrastructură care apar prin presă. Stăm prost la capitolul ăsta ca țară, dar nu din motivele vehiculate de unii.

      Revin la conspiraționiști, ideea de bază e ca individul să-și ia informația din cât mai multe surse și să discearnă singur. Or, așa zisa variantă corectă de a-și lua informația din locuri considerate sigure, teoretic, înseamnă că informația poate fi controlată mult mai ușor.

        (Citează)

  8. Bun articolul, dar de continuat cu ce face (de fapt nu face) ue în timpul asta, pare mai degrabă ca alimentează tot ce si-a propus putin.

      (Citează)

  9. Astora trebuie raspuns si prin crearea unei imagini complet anecdotice despre rusia. Asa cum in romania era intretinuta imaginea soldatului rus cu davai ceas davai palton.
    Slava cerului rusia e izvor nesecat de imbecilitati si mizerii, insa prea putine ajung si sunt cultivate in vest. In afara de dash cam videos si suka blyat (care nici mcar nu sunt denigratoare suficient), nu exista o imagine clara despre mojici cu toata prostia si incultura lor. in schimb mai apar meme (cu aceasi origine) cu putin pe urs, putin lider maximo, etc.
    La propaganda trebuie raspuns cu propaganda, iar rusia ofera material nemarginit. De la coruptie, la coroporate raiding, la spirt tras prin paine, saracie lucie…ar fi atat de usor sa se creeze o imagine anecdotica despre rusia astfel incat nimeni sa nu poata sa vina sa dea exemplu: uite cum e in rusia. Rusia ar trebui sa devina Somalia anilor 90, sa stii despre ea ca e f rau acolo.

      (Citează)

  10. Cam ce tara isi doreste ca noi sa fim un stat puternic cu autoritati puternice si independente? Mai toate nu pentru ca toate au interesele lor proprii. Mai toate tarile puternice au practicat la scara larga colonizarea pentru a obtine resursele acelor locuri iar naravul acesta nu a disparut la schimbarea a catorva generatii. Daca ne bazam ca orice propaganda ce ne doreste raul este automat din rusia ca doar ei ne vor raul s-ar putea sa ne inselam amarnic. Nu neg existenta propagandei ruse, insa aceasta mi se pare usor de demascat intrucat pun articole si pe sputnik.

      (Citează)

    • Propaganda asta exisat in toata Europa si chiar in SUA. Nu este ceva localizat geografic doar la teritoriul Romaniei.
      Ba chiar este mai intensa in tarile vestice, unde s-a ajuns pana la distrugerea antenelor 5G de catre cei care citesc si cred toate prostiile de pe internet.

        (Citează)

  11. Radu:
    Desi mi-ar place sa dam vina pe Rusia pentru tot ce se intampla rau in Europa, pentru ca e usor si convenabil, dar sa revenim la conspiratii:

    1. Conspiratiile antivaccin, si mai pe larg anti-medicina, sunt sponsorizate de companiile naturiste, care vand tot felul de leacuri si plante. Plus faptul ca medicii prescriu antibiotice ca pe bomboane, si i-au bani de la pharma pentru plasare de produse.

    2. Conspiratiile anti 5G, au izbucnit in tari cu monopol pe telecom, gen UK si SUA, ceea ce ma face sa cred ca companiile de telecom nu vor sa-si upgradeze retele, pentru ca profitul e mare si i-ar costa prea mult.
    In tarile fara monopol, gen Romania, Orange, si Digi au introdus 5G inainte sa apara telefoanele.

    1. pare-se ca nu stii ce inseamna plasarea de produse
    2. in Romania se testeaza 5G,

      (Citează)

  12. recunosc ca am picat si eu la propaganda asta ruseasa, mai precis am petrecut niste minute pe facebook-ul Oanei Lovin

    ma intriga felul in care i se misca buzele alea tunate, ce sa fac, precum si gestul ala dubios de la inceput cand pocneste din degete

    am incercat si sa ascult ce zice, dar nu rezist mai mult de cateva zeci de secunde, nu-mi place deloc cum vorbeste asa ca nu am reusit sa aflu CE anume zice

      (Citează)

    • femeia are o lista de subiecte primite de la Luju: nationalism, pensionarii singuri, Anti UE-Angela Merkel, Anti Iohannis, credinta stramoseasca, statul paralel, ii plange pe muncitorii trimisi la cules sparanghel dar ea conduce un Porsche Cayenne si practica videochat

        (Citează)

    • miscarea cu mana si pocnitul din degete este un mesaj subliminal.

      am remarcat la mai multi vloggeri influenceri ca isi incep speechul cu astfel de gesturi, vizuale si sonore, tot timpul aceleasi, ca o marca inregistrata.

        (Citează)

  13. În Franța, Marine Le Pen și partidul Frontul Național au câștigat voturi tot cu un discurs anti-UE, anti-imigrație și puternic naționalist și socialist

    Socialist nu :)

      (Citează)

  14. Trimiteri la Mîndruță… nu e cel mai bun exemplu.

      (Citează)

  15. “Rusia “exportă eșecul propriei democrații””

    Pai si americanii nu fac la fel? Ce, credeati ca seria “Rocky” este un film pentru
    entertainment si atat?
    Fiecare cu stilul lui…

      (Citează)

    • Facem diferenta intre un produs creat pentru entertainment dar care are si rol de a-ti lauda civilizatia si niste actiuni care au scopul principal de a destabiliza alte tari, nu?

        (Citează)

    • @vladutz, dar de tarile astea cu tehnologie foarte avansata din Africa ce parere ai?
      Am vazut eu un documentar foarte bun despre Wakanda.

        (Citează)

  16. dam167: adepții teoriilor conspirative tocmai asta încearcă, să te scoată din acel freeze și îndeamnă la informare și conștientizare

    Teoriile astea nu au nici o legatura cu informarea. Pentru a le putea acorda suficienta credibilitate cat sa le distribui, ai nevoie sa dai mai multa greutate decat merita dovezilor pro si sa ignori complet dovezile contra.

      (Citează)

    • În general o teorie pleacă de la ceva, iar cele mai cunoscute dintre ele sunt ceva foarte vast. Majoritatea celor ce distribuie nu au cum să proceseze totul, mai ales când cel/cei ce au emis teoria au în spate zeci de ani de cercetare. Cel mai sănătos, după părerea mea, e să cauți argumentele mai departe, nu să iei de bun ce mestecă alții. Dezavantajul e că asta cere foarte multe resurse și foarte târziu îți dai seama că mergi spre un dead end. Există totuși informații care nu vor merge decât foarte târziu sau niciodată pe canalele oficiale, din motive evidente.

        (Citează)

    • “Majoritatea celor ce distribuie nu au cum să proceseze totul” implica faptul ca aia care distribuie ar cauta cumva si dovezile contra. In majoritatea cazurilor asta e fals. Aia care distribuie teorii de genul asta se limiteaza la a le citi pe net timp de cateva minute spre cateva ore si de a le accepta ca reale sau probabile, fara a vedea argumentele contrare. Adica fix opusul informarii.

        (Citează)

  17. Scopul propagandei ruse este sa iti distraga atentia de la alte chestii, de exemplu faptul ca nu au returnat tezaurul romanesc pe care il tin sechestrat. Sau ca au furat si jupui toata industria din toata Europa in care au ajuns in timpul WWII.

    Probabil ca sunt multe alte chestii la care ar trebui sa fim atenti in loc sa ne uitam la toate teoriile rasarite pe internet care nu-s cu nimic mai bune decat emisiunile National Geographic despre extraterestrii.

      (Citează)

  18. Da asa e ai dreptate Radu dar vezi tu, in Romania treaba asta merge mult mai usor decat in vest pentru ca la noi si lucrurile alea merg naspa.

    Daca bancile nu ar fi mizerabile nu ar tine conspiratiile astea.

    Daca DNA nu ar fi facut tone de soare subtiri si spectacol mediatic din noi ar fi doar o conspiratie.

    Daca la ANCO nu ar fi angajate toate amantele lui Grindeanu ar fi altfel.

    Daca la Caracal autoritatile ar fi facut si altceva decat sa stea la sprit cu interlopii locali…..

    Daca medicii ar face galagie si cand vad ca, colegii fura/i-au spaga din noi ne-ar fi mai bine.

    Deci propaganda merge ca unsa atunci cand exista o bucatica de adevar in ea si cand oamenii carora le este adresata se regasesc in ce spune acolo.

    Sigur alea cu 5G si vaccinurile sunt niste mizerii dar combinate cu ceva adevar,,,,

      (Citează)

    • Pe ce te bazezi cand spui ca merge mai bine la noi decat in vest propaganda asta? Adica eu nu am vazut pana acum antene 5G incendiate in Romania.

        (Citează)

  19. Mai este o propaganda cel putin la fel de periculoasa, cea a Chinei. Dar de aia nu se prea vorbeste, ca e finanta si de companii chinezesti pe fata. Nu doar cu conturi false.

      (Citează)

  20. Radu:
    Faptul ca campaniile antivacin primesc donatii/sponsarizari de la companii naturiste, a aparut in Washington Post si alte ziare americane.

    In UK nici macar nu au retea pe fibra :D, pentru ca nici nu au dece.

    Daca nu crezi monopol, uitate pe factura ta de current sau gaz.

    Companiile alea naturiste de care tot vorbesti sunt tot o ramura a bigpharma. Crezi ca pe aia ii doare undeva care cum se vand? banii aia tot acolo ajung.
    Vrei sa stii care e una din cele mai profitabile ramuri ale bigpharma in momentul de fata? Cea a multivitaminelor. Ghici cine tot promoveaza acum ca Zinc-ul si alte multivitamine previn (sau in cazul celor cu probleme mintale mai mari, cred ca chiar vindeca omul de covid-19)? Desigur, conspirationistii. Ca atat ii duce capul din “researchul” lor superior.

    Aia cu UK nu are fibra din ce constipatie ai scos-o? Exista fibra optica bine mersi si in UK, ca te costa 60 lire/luna e alta poveste.

      (Citează)

  21. Fiind sub sfera de influenta a USA, avem parte de propaganda americana cel putin la fel de eficienta. Cum iti poti da seama? Pentru ca se vorbeste prea putin despre ea, prin urmare trece neobservata. Prin filtrele cui credeti ca trec stirile pe canalele noastre oficiale?

      (Citează)

  22. Am stat de vorba cu un om batran, profesor de economie, la universitate. Una-alta, vorbim despre mioritic si viitor. “Partidul comunist vegheaza, n-a disparut.” – raspunde acesta.

    La timp limita pentru modificari (“editari”), baga 6 minute, nu 3 minute.

      (Citează)

  23. Giani Mucea:
    “Majoritatea celor ce distribuie nu au cum să proceseze totul” implica faptul ca aia care distribuie ar cauta cumva si dovezile contra. In majoritatea cazurilor asta e fals. Aia care distribuie teorii de genul asta se limiteaza la a le citi pe net timp de cateva minute spre cateva ore si de a le accepta ca reale sau probabile, fara a vedea argumentele contrare. Adica fix opusul informarii.

    Eu am văzut că uneori se face trimitere la publicațiile științifice când se vorbește de argumente contra – de exemplu legat de încălzirea globală. Dar nu oricine are acces la acele baze științifice, ca să nu mai zic de studii secretizate. Dar chiar și studiile sunt pe cazuri particulare și sunt și acolo teorii, o parte din ele se transformă în convenții, nicidecum în ceva demonstrat.

    Dar teoria (chiar și conspiraționistă) e ceva ce așteaptă să fie confirmat/infirmat, nu e ceva ce ar trebui să iei ca atare. Din câte știu eu n-a demonstrat nimeni niciunde că 4G nu e dăunător corpului uman (cu atât mai puțin 5G care e mai nou), dar de aici până la a susține că nu e nici un pericol sau a da foc unor antene e cale lungă – ar trebui să fie, cel puțin.

      (Citează)

    • Am senzatia ca am ajuns sa discutam de lucruri diferite. Initial vorbeai de teorii conspirationiste, gen “americanii nu au ajuns pe luna” sau “911 was an inside job”. Adica chestii care presupun o conspiratie si care intamplator nu reusesc sa treaca de stadiul de teorii, pentru ca dovezile contrare sunt puternice (desi ignorate de sustinatori). Ce legatura are asta cu incalzirea globala? E o conspiratie, adica nu exista? Daca da, nu ar fi argumentele contra incalzirii globale de fapt argumente pentru conspiratie, fapt care efectiv imi intareste afirmatia? Daca nu, cum am interpretat gresit ce zici tu?

      Inca o data, parerea mea e ca adeptii teoriei conspiratiei in general nu cauta sa afle adevarul. Daca cineva crede ca incalzirea globala nu exista si 99% din comunitatea stiintifica s-a aliat sa minta lumea, va ignora argumentele aduse de oamenii aia si se va concentra pe putinele argumente care ii sustin parerea,

        (Citează)

  24. Sunt foarte dezamăgit, am venit aici să văd comentarii de postaci ruși și nu e aproape nimic…

      (Citează)

  25. Discursul de tip România ţară de căcat şi TREBUIE să pleci din ţară (nu că munca în străinatate este rea cum spui – gândeşte-te ce slăbeşte mai mult ţara pe termen mediu şi lung: exact, plecarea din ţară) practicat şi de tine şi de alţi progresişti are acelaşi rezultat şi nu m-aş mira ca şi ăsta să fie o direcţie de propagandă avută în vedere de Rusia.

      (Citează)

    • Pare gresit ce zici. Rusia urmareste slabirea EU, nu neaparat a Romaniei. Cand multi oameni pleaca din Romania si se imprastie in EU, creste si apropierea fata de uniune. Interesul Rusiei e sa creasca diviziunea. Asta inseamna ca ar trebui sa exagereze stirile negative fata de plecatul din tara si fata de traiul expatilor in EU. Chestia asta poate fi usor verificata, urmarind directia in care se duc stirile de genul asta pe site-urile cunoscute ca fiind sustinute de rusi.

        (Citează)

    • Radu spune altceva în articol, e esenţială şi subminarea individuală a statelor:

      “Scopul acestei propagande este să slăbească încrederea individului în autoritățile statului. În toate autoritățile, mici sau mari, cruciale sau nu pentru mersul societății.”

      Dacă Rusia nu e implicată şi aici (deşi am dubii) înseamnă că a făcut outsourcing cu succes la progresişti văzând că ei fac treaba aşa de bine. După câţiva ani emigranţii se integrează complet şi oricum nu le mai pasă nici de UE nici de România.

        (Citează)

    • In general, prioritatea cuiva e sa elimine sau sa slabeasca inamicul mai puternic. EU e un inamic mai puternic decat Romania. Prioritatea rusilor aia e. Radu spune si asta in articol: Rusia urmareste scaderea increderii in EU si cresterea izolarii statelor, prin sustinerea nationalismului.
      Ai dovezi ca emigrantilor nu le-ar pasa de EU? Studii, sondaje, modul in care au votat in ultimii ani?
      Te-ai uitat pe sputnik sau rt sa vezi in ce directie bat stirile de care vorbeam? Sunt pe stilul “plecati ba in EU ca e mai bine acolo” sau “vestul e decadent, stati mai bine acasa”?

        (Citează)

  26. Foarte lucida si pertinenta analiza, si asta pe un domeniu in care Radu nu excela..ar trebui sa fie cat mai sus indexat de Google.

    Din pacate, influenta va deveni si mai eficienta, interesul extern merge mana in mana cu interesul PSD-ului de a castiga iar parlamentarele, dupa reteta brevetata.
    Si sunt mari sanse. Absenteismul va fi mare, ca multi sunt dezamagiti de USR care nu au fost unicornii roz visati, iar PNL se erodeaza puternic. ( Si o stiu si ei foarte bine, ca altfel nu mai apasau pedala aia mizerabila cu sariti, ne fura ungurii ardelutzul)

      (Citează)

  27. Eu inca astept comentariul protslui aluia de PMK un Marius M reinventat, in care să ne explice el cum nu e asa si america e corupta.

    Apropos, a mai comentat ceva Marius M dupa ce a intrat daddy la racoare?

      (Citează)

    • Nu dupa ce s-a introdus cenzura. Am observat ca toate mesajele intrau in moderare si nu erau aprobate nici macar cele pe subiecte IT.

        (Citează)

    • Relax, am si eu comentarii care au intrat in moderare si care nu sunt aprobate nici acum, dupa zile sau saptamani. Nu e cenzura aici, e filtru prost plus lene din partea lui Radu.

      Problema cu filtrul e ca nu sunt explicate regulile. Consecinta e ca nu am nici cea mai mica idee de motivul pentru care comentariul nu a fost aprobat si nu stiu cum sa il modific pentru a evita problema. N-ar fi grav daca Radu ar fi pe faza si l-ar scoate din moderare repede (sau macar in secolul asta), dar nu e cazul mereu.

      Cu toate astea iti inteleg problema. Consumi timp si energie sa scrii ceva care nu va aparea niciodata, din motive obscure. E motivul pentru care nu mai comentez pe alte bloguri si probabil motivul pentru care nu voi mai comenta nici aici, daca nu se schimba ceva.

        (Citează)

  28. Propaganda e mai degrabă o companie de publicitate, ce fac rușii se cheamă mașkirovka

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus