un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: Huawei Mate Xs, telefonul flexibil de 11.000 de lei

13 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Huawei Mate Xs este al doilea telefon pliabil al companiei chinezești, deși vin doar ca o actualizare minoră pentru primul, Mate X. În practică, deci, vorbim de un telefon cu ecran flexibil construit pe modelul “telefon mare care se deschide și devine tabletă”. L-am testat o vreme și iată cum mi s-a părut.

Specificații Huawei Mate Xs:

  • ecran de 6,6 inchi pliat, 8 inchi deschis, rezoluție 1.148 x 2.400 px care devine 2.200 x 2.400 px, OLED
  • modem 5G, chipset Kirin 990 octa-core, construit în 7 nm, 8 GB RAM și 512 GB stocare, plus card de memorie NM
  • cameră foto normală 40 megapixeli F/1.8, ultra-wide 16 megapixeli F/2.2, zoom optic 8 megapixeli F/2.4 cu stabilizare optică, modul ToF
  • acumulator 4.500 mAh, încărcare la 65 W
  • USB-C, wifi 802.11ac, bluetooth 5, NFC
  • Android 10 și EMUI 10

Preț: 11.000 de lei preț recomandat, îl găsiți la eMAG, evoMAG.

VIDEO

Iată totul pe video:

Susține-mă cu un Subscribe:

AMBALARE ȘI ACCESORII

În pachet am găsit telefonul, încărcătorul de 65 W cu conector USB-C pe el și un cablu USB-C la ambele capete. Se vede că-i un telefon de 11.000 de lei deoarece cablul are atașat de el un mic arici cu care-l poți lega bine la transport. Mi-a plăcut asta, ba chiar nu înțeleg de ce nu pun toți producătorii o astfel de legătură pentru că ar fi de ajutor să nu te mai încurci în cabluri.

Pe de altă parte, este un telefon de 11.000 de lei de culoare neagră (Interstellar Blue, că spațiul interstelar este… albastru, nu negru), așa că aș fi vrut să văd că și accesoriile sunt negre, nu albe.

Telefonul testat de mine a avut pe el direct atașat o husă, chiar lipită pe telefon. Nu știu dacă a fost inclusă în pachet sau dacă vine direct pusă pe telefon, dar husa aceasta nu-i bine gândită. Are multe zone foarte subțiri, care par că se vor rupe pe termen lung, iar în zona balamalei are tendința să iasă de pe telefon în timp și arată dizgrațios.

Mi se pare că la acest capitol Samsung Galaxy Fold a avut o idee mult mai bună cu husa din două bucăți complet independente, care elimina deci acele zone de legătură foarte subțiri.

CUM ARATĂ TELEFONUL

Mate Xs este un telefon mare care devine și mai mare, devine practic o tabletă aproape pătrată. Ecranul său flexibil este pe exteriorul telefonului, spre deosebire de concurentul direct Samsung Galaxy Fold care avea ecranul în interior, ca o carte.

Treaba asta este un avantaj deoarece beneficiezi de jumătate din ecranul de mari dimensiuni și mare rezoluție chiar și când telefonul este pliat, în timp ce Galaxy Fold avea un ecran secundar mult mai mic în acest mod.

Același design vine și cu un dezavantaj: ecranul este pe exterior, deci mai expus loviturilor și zgârieturilor, mai ales că nu-i protejat de o sticlă Gorilla. N-aș putea spune care variantă este mai bună, depinde de ce vrea fiecare.

Mate Xs nu este simetric. Aproximativ 40% din ecran se pliază la 180 de grade și, la capătul acestei curse, se agață cu o clemă metalică de carcasă. Un buton rosu eliberează acea clemă pentru a-l desface atunci când vrei asta.

Design-ul asimetric se vede cel mai bine în muchia mai groasă ce rămâne într-o parte, dar asta nu m-a deranjat, ci chiar mi s-a părut că țin mai bine telefonul apucându-l de acolo. Pe această muchie, pe spate, se află camerele foto și în partea de jos este portul USB-C.

Nu există o cameră frontală. Dacă vrei un selfie, întorci telefonul și te fotografiezi cu camera principală în timp ce te vezi pe partea din spate a ecranului. Pe Mate Xs îți faci selfie-uri bune.

Ecranul flexibil, ca și pe Samsung, mi s-a părut foarte bun. Se cunoaște o cută în zona de flexare, dar doar dacă te uiți în mod special după ea. În utilizare normală, aceasta nu se vede pe ecran și nu se simte la mână în vreun mod deranjant. Tehnologia, zic din nou, mi se pare stabilă și utilă.

Dacă n-ar fi husa aceea cu aspect improvizat și design greșit gândit, i-aș fi dat note maxime la acest capitol.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

După cum vă spuneam, ecranul flexibil nu prezintă vreo problemă tehnologică. Rezoluția este înaltă, luminozitatea este suficientă pentru toate situațiile.

Un ecran mare care devine și mai mare este avantajos probabil în special în zona business, unde ai nevoie să învârți mai bine tabele Excel, prezentări Powerpoint, mai multe aplicații în split view, calendar lunar afișat mare pe ecran șamd. Este un telefon și o tabletă în același pachet

Pentru un utilizator normal, apar avantaje pe anumite site-uri mai late sau pe Instagram, unde fotografiile sunt mai mari, tastezi mai ușor și mai repede și alte avantaje specifice tabletelor.

Eu v-am mai spus părerea mea, cred că astfel de ecrane flexibile sunt mai degrabă potrivite pe telefoane mici, ușor de purtat, ce devin mari atunci când le deschizi. Huawei Mate Xs este destul de masiv pentru un buzunar normal, în schimb.

Chipsetul este bun, acel Kirin 990 este performant, iar aici este împerecheat cu 8 GB memorie RAM și 512 GB stocare. Nu știu ce tip de stocare este, dacă-i UFS 2.1 sau 3.0 (care e mai rapidă), pentru că diverse site-uri dau informații diferite în această privință. Există și card de memorie, dar în formatul NM inventat de Huawei, nu microSD clasic.

Benchmarks:

  • PCMark Work 2.0: 8.547 puncte cu ecran full-size, 8.847 puncte cu ecran standard.
  • 3DMark Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1: 5.712 puncte cu ecran full-size, 5.784 puncte cu ecran standard.
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan: 5.500 puncte și respectiv 5.531 puncte.
  • Geekbench: 763 puncte single-core, 3.008 puncte multi-core, 3.624 puncte grafică.

Mate Xs este un telefon 5G Sub6, apropo.

Acumulatorul de 4.400 mAh se încarcă la 65 W cu încărcătorul inclus în pachet. Asta este impresionant de văzut pentru prima oară, ai senzația că te uiți un pic în altă parte și gata, s-a încărcat. Pe termen lung nu știu cât de benefică este această putere pentru baterie și s-ar putea ca după un an să-i scadă capacitatea, ceea ce nu-i ceea ce-ți dorești de la un telefon atât de scump. Mi-ar fi plăcut ca prin interfață să găsesc mai multe opțiuni de limitare a puterii de încărcare.

Camerele foto sunt trei la număr:

  • cameră foto normală 40 megapixeli F/1.8
  • ultra-wide 16 megapixeli F/2.2
  • zoom optic 8 megapixeli F/2.4 cu stabilizare optică
  • și un modul time-of-flight pentru detectarea mai bună a adâncimii.

Rezultatele mi s-au părut bune, dar nu remarcabile. Nu l-am testat foarte mult, că-i greu de ieșit din casă în această perioadă, dar nu-i la nivelul lui P40 Pro.

Un avantaj este că pentru selfie-uri se utilizează tot camera foto principală. Tu “comuți” pe selfie din interfață, iar telefonul îți spune să-l întorci cu camera spre tine, moment când te vei vedea pe ecranul de pe spate.

INTERFAȚĂ ȘI SOFTWARE

Mate Xs vine cu puține schimbări în interfața EMUI. Ai un multi-window pentru afișat simultan mai multe aplicații, că de asta ai un ecran mare, iar aplicațiile se adaptează destul de repede la rabatarea și închiderea acestuia.

Ca și alte telefoane Huawei lansate recent, nici Mate Xs nu are serviciile Google la bord. Nu intru în detalii despre ce înseamnă asta, citiți review-urile mele la Mate 30 Pro și P40 Pro pentru informații mai pe larg.

Pe scurt, magazinul Huawei AppGallery are în continuare o selecție redusă de aplicații, inclusiv românești. Am aflat recent că, deși unele aplicații sunt disponibile de acolo, nu rulează fără serviciile Google Mobile Services instalate în telefon. Altfel spus, au fost puse în AppGallery ca un loc suplimentar de unde pot fi downloadate, dar nu cu garanția că funcționează pe telefoanele Huawei fără Google integrat.

Am mai luat și alte aplicații din magazinul Amazon sau de pe APKpure. Per total, au mers direct aplicații uzuale precum Facebook, Instagram, Chrome, Maps (dar fără login), Waze, TikTok, Messenger, Biziday, Digi24 și altele.

Software care are o integrare avansată cu diverse servicii Google, de exemplu Uber, nu poate funcționa. Răspunsul Huawei într-o conferință a fost, de fapt, că există alternative precum Bolt sau FreeNow, iar pentru Spotify există alternative precum Deezer șamd. Problema cu acest răspuns este că eu vreau să-mi schimb telefonul, nu și alte obiceiuri de a consuma diverse servicii.

Așa că, per total Huawei Mate Xs are aceeași problemă software ca și P40 Pro. Pentru un telefon ceva mai ieftin aș înțelege acceptarea efortului de a-l tweakui cu diverse instalări neoficiale de GMS, dar pe unul de 11.000 de lei? Aici pare greu de acceptat, mai ales că pentru Mate Xs, fiind atât de rar în piață, s-ar putea să nu fie multe metode disponibile de a instala GMS.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Ecranul flexibil funcționează bine.
  • Lipsa serviciilor Google la un preț mai mare decât Samsung Galaxy Fold este inacceptabilă.
  • Ecranele sunt puțin protejate pe exterior.
  • Husa inclusă nu este bine gândită.

CONCLUZIE

Eu văd Huawei Mate Xs ca pe o demonstrație a faptului că Huawei stăpânește tehnologia ecranelor flexibile, nu ca pe un model pentru care merită analizat dacă este sau nu de cumpărat în România. Telefonul în sine costă atât de mult încât piața sa este foarte, foarte mică (chiar nu înțeleg de ce nu-l aduc mai ieftin, de altfel, la nivel de Samsung sau mai jos).

Vor dori oamenii de afaceri cu bani să accepte lipsa serviciilor Google și să prefere acest telefon în locul lui Galaxy Fold, de exemplu? Cred că nu. Dar cei early-adopters ai tehnologiei ecranelor flexibile? Nu cred.

Mate Xs probabil că se va vinde bine pe piața chineză, unde lipsa serviciilor Google nu contează, că oricum erau blocate de autorități sau neutilizate în fața alternativelor locale. Pe piața noastră, însă? Cred că este doar demonstrația tehnologică de care vorbeam mai sus. Cred că Huawei trebuie să ia acest know-how și să aducă pe piață telefoane mici care se deschid, cum a făcut Samsung cu Galaxy Z Flip, la prețuri ceva mai “lumești”.

Preț: 11.000 de lei preț recomandat, îl găsiți la eMAG, evoMAG.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Vezi ca lanseaza Samsung un Fold Lite pe la 1100 €.

      (Citează)

  2. cat cate stiu, Huawei nu produce ecrane OLED, ei lucreaza cu BOE.

      (Citează)

  3. Eu cred ca nici in China n-o sa vand telefonul asta. Chinezii cu bani isi afiseaza statutul (sunt foarte sensibili la asta, ca majoritatea asiaticilor) cu Apple, nu cu Huawei. Mai asteapta ei inca unu-doi ani, pana lanseaza si Apple telefon pliabil.

      (Citează)

    • Asta o fi un motiv pentru care au inceput brusc acum cativa ani sa scoata telefoane cu preturi foarte mari si acum nu lasa la pret nici macar cand nu mai au serviciile google.

        (Citează)

  4. Poate analizezi totusi situatia si renunti la colaborarea cu Huawei.

      (Citează)

    • Dacă îți faci un abonament pe patron de $500 lunar posibil să renunțe la colaborarea cu Huawei? Ce zici, analizezi situația?

        (Citează)

    • Evident, banii sunt un factor. Dar de la un punct incolo e nevoie de mai mult. Nu am rezistat niciodata prea mult in firmele in al caror produs nu am crezut.

        (Citează)

  5. De ce să dai o gălăgie de bani pe așa ceva?! Fără Google, cu husa aia care sare de pe el. Nu știu… oamenii de la Huawei insistă să spună că Google nu contează, în timp ce mai nimeni nu vrea așa ceva. Să iei un telefon nou, care costă o grămadă de bani, ca să faci ce cu el?! Nu are nimic revoluționar și util care să-l facă un să treacă peste handicapul lipsei Google. Deci, eu sunt curios cine cumpără așa ceva de la Huawei și de ce.

      (Citează)

  6. E clar din start ca e un telefon irelevant pentru piata noastra, cel putin, asa ca nu inteleg ce rost are review-ul.

      (Citează)

    • Am vorbit cu Radu si mi-a zis in exclusivitate ca de acum iti va trimite pe email urmatoarele subiecte de articole. Tu vei decide ce va publica pe blogul lui si ce nu.

        (Citează)

  7. seamana cu un tocator de legume, pe care insa, toci bani … chinezu’ snob tot iphone isi ia, sa faca poza la pangolinu din cuptor

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus