un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: ultrabook de gaming Asus ROG G14 de 14 inchi cu RTX 2060

22 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Noile Asus ROG G14 merită luate în calcul de cei ce se gândesc să cumpere un laptop de gaming pentru că G14 le-a ieșit foarte bine. N-au făcut compromisuri la hardware, unde urcă până la procesoare AMD Ryzen 9 4900HS și plăci video RTX 2060 de la NVIDIA în combinație cu ecran de 120 Hz, dar n-au făcut compromisuri nici la portabilitate. Modelul G14 testat de mine are 1,6 kg și 18 mm grosime pe o diagonală de 14 inchi, adică valorile perfecte (pentru mine) pentru performanță și portabilitate.

Specificații Asus ROG Zephyrus G14:

  • ecran 14 inchi, rezoluție până la 2560 x 1440 px la 60 Hz sau Full HD 120 Hz
  • placă video până la RTX 2060 Max-Q cu 6 GB memorie
  • procesor până la AMD Ryzen 9 4900 HS
  • până la 32 GB DDR4
  • stocare SSD PCI-Express 512/1024 TB
  • porturi USB-A, USB-C, DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b
  • Wi-Fi 6, tastatură iluminată
  • 1,6 kg, dimensiuni 324 x 222 x 18 mm
  • mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial.

Preț: între 6.000 lei și 8.500 lei la PC Garage și eMAG.

CUM ARATĂ G14

Eu zic că le-a ieșit foarte bine, G14 având un design modern, chiar cu unele linii futuriste. Încep cu carcasa monitorului, care are un design cu mici perforații ce arată bine, dar G14 poate fi comandat opțional cu o șmecherie la acest capitol: un sistem numit AniMe Matrix LED ce include 1.200 de LED-uri foarte mici integrate în acele perforații, iar acele LED-uri pot reda diverse imagini sau animații, de exemplu logo-ul echipei de gaming, nivelul bateriei, un egalizator de muzică șamd. Practic, asta face ca și exteriorul laptopului să arate cool, dar fără a fi deranjat pentru cei din jur.

Pe partea cealaltă, ecranul lui G14 are bezel-uri destul de subțiri pe trei laterale și unul ceva mai mare în partea de jos. Laptopul nu are deloc webcam integrat, apropo, și explic mai jos de ce nu-mi convine asta. Balamalele sunt solide, iar deschiderea monitorului ridică un pic laptopul de pe masă, ceea ce ajută la răcire.

Carcasa în sine este o combinație de magneziu cu aluminiu și cu plastic, materiale ce fac posibilă acea greutate de 1,6 kg. Per total, impresia de calitate predomină în toate aspectele laptopului. De exemplu, laptopul nu flambează deloc (sau na, un 1% acolo) când tastezi furios, nici măcar în centrul tastaturii, ceea ce este o problemă pe multe alte laptopuri, inclusiv Asus.

Tastatura în sine este ușor de folosit. E un model chicklet, tastele au o cursă suficient de lungă pentru a simți că le apeși și ți se opun apăsării într-un mod plăcut. Îmi place că butoanele de volum și mute mic sunt separate, în partea de sus a laptopului, foarte ușor de accesat. Butonul On/Off este mare, cu un design hexagonal ce doar contribuie la impresia plăcută pe care mi-a făcut-o laptopul, iar acel buton poate include și un cititor de amprente pentru login biometric.

Tastatura este iluminată, dar modelul alb are caractere albe pe taste gri și cu iluminare albă, adică sunt foarte dificil de văzut tastele când iluminarea este aprinsă. Recomand modelul negru de G14, care are un contrast mult mai bun al tastelor în această privință.

Trackpad-ul este și el mai bine realizat decât pe multe alte laptopuri Asus. Nu flencăne, nu flambează la apăsare, este precis în detecție și are o suprafață mică, astfel încât nu riști să-l apeși din greșeală cu palma (algoritmii software care ar trebui să detecteze asta merg de obicei prost). E un laptop de gaming, nu ai nevoie de touchpad mare pentru că cel mai probabil vei folosi un mouse.

G14 are 4 difuzoare, două tweetere de câte 0,7 W amplasate în sus și două difuzoare full-range de câte 2,5 W sub carcasă, cu reflexia sunetului din masă.

Porturile sunt pe lateral:

  • stânga: alimentare, HDMI 2.0b, USB-C 3.2 Gen2 cu DisplayPort 1.4 și alimentare electrică, jack audio combo microfon+căști
  • dreapta: USB-C, două porturi USB-A, toate USB 3.2 Gen1. Este și un Kensington Lock pe acea parte, dacă vă pasă de asta.

Altfel spus, conectică bună, cu DisplayPort prin USB-C. Același port permite inclusiv încărcarea laptopului prin USB-C, deși la o putere prea mică pentru a permite și gaming simultan. În caz că ați rămas fără baterie, totuși, puteți încărca laptopul cu un încărcător de telefon, la o adică. Încărcătorul său oficial este unul de 180 W surprinzător de ușor, în linie cu ideea de portabilitate.

Nu are port Ethernet pe cablu, ca alte laptopuri de gaming, dar se poate cumpăra un adaptor pe USB pentru cei ce vor musai așa ceva.

Repet dimensiunile: 18 mm grosime totală, 1,6 kg. Împreună cu aspectul său care mie mi-a plăcut pentru că-i futurist fără a fi flashy sau colorat ca o jucărie de copii, G14 mi-a plăcut mult pentru că bifează tot ce mi-aș dori de la un laptop de gaming în această privință.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Să le luăm pe rând și vreau să încep cu ecranul. Sunt disponibile trei ecrane de 14 inchi:

  • 2560 x 1440 px, IPS, maxim 60 Hz cu sincronizare adaptivă, 100% sRGB
  • 1920 x 1080 px, IPS, maxim 120 Hz cu sincronizare adaptivă, 100% sRGB
  • 1920 x 1080 px, IPS, maxim 60 Hz cu sincronizare adaptivă, 100% sRGB

Modelul meu de test a avut primul ecran, cel 1440p cu 60 Hz. Cred că această rezoluție este prea mare pentru un ecran de 14 inchi, așa că aș fi preferat ecranul Full HD, dar de 120 Hz. Asta aș cumpăra.

Cele de 60 Hz au și ele sincronizare adaptivă, adică nu apar efecte nedorite de tearing sau stuttering atunci când te joci, să zicem, la 37 fps, pentru că și ecranul reglează în fiecare moment refresh-ul la o valoare adecvată.

Ecranul mi s-a părut bun, dar luminozitatea sa nu este remarcabilă. Asta este o problemă generală a laptopurilor de gaming, nu doar a lui G14, așa că nu-i ceva ce-ar putea fi evitat ușor.

Există și două opțiuni pentru placa video:

  • NVIDIA GeForce RTX 2060 Max-Q, 6 GB memorie, 1.285 MHz
  • NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Max-Q, 6 GB memorie, 1.435 MHz

Modelul G14 testat de mine a avut placa RTX 2060, așa că n-am de ce să mă plâng, totul a mers foarte bine. Cele cu GTX 1660 Ti (și cred că va fi și un GTX 1650 disponibil) sunt mai ieftine, așa că dacă alegeți oricum un ecran Full HD la 60 Hz, acest GTX 1660 Ti este suficient pentru respectiva rezoluție pentru a juca orice joc. S-ar putea inclusiv ca ecranul de 120 Hz și placa GTX 1660 Ti să fie “the sweet spot” al configurațiilor.

Procesorul testat de mine a fost un AMD Ryzen 9 4900HS, care cred că-i cel mai performant procesor de laptop în acest moment, dar laptopul poate fi configurat și cu un Ryzen 7 4800 HS și cred că eu asta aș alege pentru un cost mai mic. Ryzen 7 4800 HS oricum este un procesor foarte performant pentru un laptop. Poți avea până la 32 GB memorie DDR4-3200 MHz.

Procesorul include și un modul grafic Radeon, apropo, care este utilizat în locul plăcii NVIDIA în situații uzuale de tip office/browsing.

Cum se descurcă toate acestea ca performanță? Foarte bine, au spus testele uzual de benchmark:

  • 3DMark TimeSpy: 6.171 puncte
  • 3DMark Port Royale (care măsoară performanța în ray-tracing): 3.285 puncte
  • PCMark 10: 5.480 puncte
  • Geekbench: 1.206 puncte single-core, 7.965 puncte multi-core, 66.510 grafică OpenCL
  • Cinebench R20: 4.365 puncte

Le puteți compara cu alte sisteme de gaming, dar concluzia 3DMark este că acele scoruri sunt peste ale laptopurilor de gaming uzuale din piață și sub un PC de gaming, care pentru ei înseamnă deja RTX 2080 full-size și procesor Core i9-9900K.

Singurul joc recent pe care-l am și care include și un benchmark repetitiv este Shadow of the Tomb Raider, iar acolo am obținut așa:

  • 49 fps în medie pe 2560 x 1440px pe Highest
  • 73 fps în medie pe 1920 x 1080 px pe Highest

Stocarea se face pe SSD conectat pe PCI-Express. Eu am avut la bord un SSD marca Intel pe PCI-Express x4, capacitate 1 TB, cu rezultate bune în testul de scriere și citire.

Placa wireless suportă Wi-Fi 6 și am obținut cu G14 o viteză maximă de 726 Mbps în downlink folosind un router compatibil Wi-Fi 6 pe care-l aveam simultan la test. Pe 802.11ac duce peste 500 Mbps.

Care este problema laptopului? Păi ea rezultă logic: carcasă de 14 inchi și grosime redusă, cu hardware performant în ea, înseamnă căldură multă. Asus are un sistem de răcire performant montat în G14, cu ventilatoare și heatpipes și tot ce trebuie, dar acestea face față căldurii pe care trebuie să o disipe, dar nu excelează în acest capitol.

Mai exact, ventilatoarele se turează destul de tare și fac mult zgomot, ceea ce poate nu-l va deranja pe gamerul cu căști atent la joc, dar îi va deranja pe cei din jur. Mai mult, se încălzește destul de puternic în zona centrală, cam în jurul tastelor R-T, unde am măsurat o temperatură la suprafață de 50 de grade. Asta e destul de mult, în special dacă joci ceva unde trebuie să ții apăsat WASD non-stop.

Este o consecință a hardware-ului montat într-un șasiu de 14 inchi, după cum ziceam. Nu-i o problemă care să mă facă să nu achiziționez acest laptop, dar este cam singura problemă de menționat a sistemului.

Care-i faza cu lipsa webcam-ului? Păi cei de la Asus și-au spus probabil că cei ce fac live streaming de jocuri pe Twitch/Mixer/YouTube oricum folosesc un webcam separat de calitate mai bună, așa că nu au inclus unul pe G14. De acord cu ideea lor despre streaming, dar tot depunctez laptopul pentru lipsa unui webcam integrat, indiferent de calitatea sa.

E un laptop, mai faci și altceva pe el în afară de streaming. Uneori faci lecții prin Zoom, alteori suni un prieten pe messenger. Un webcam integrat în carcasă ar fi fost de mare ajutor, că nu ai mereu chef să-l găsești pe al tău și să-l conectezi la un port USB.

Se poate face un tuning dintr-un program numit Armoury Crate, care-i utilitarul Asus de reglat modul de funcționare a laptopului (silent, turbo etc), văzut frecvențe și temperaturi șamd. Programul MyAsus este de asemenea adus la zi și funcționează foarte bine în a-ți actualiza driverele și a identifica probleme.

Per total, performanță bună pe acest G14, cu mențiunea că eu aș alege ecranul Full HD de 120 Hz, nu cel de rezoluție mai mare. Pentru mine, acest model este adevăratul laptop de gaming pentru că are hardware bun, dar într-o carcasă portabilă. Știu că există și laptopuri de 13 inchi, dar cred că 14 inchi este dimensiunea potrivită pentru gaming pe laptop. După cum vă poate spune orice femeie, un inch contează mult!

CE E BINE

CE E RĂU

  • Hardware performant, iar ecranul de 14 inchi este “cât trebuie” pentru un laptop.
  • Design serios, nu de jucărie colorată.
  • Nu are webcam integrat.
  • Destul de zgomotos în sarcină.

CONCLUZIE

Sunt plăcut impresionat de Asus G14 pentru că îmbină tot ce mi-aș putea dori de la un laptop de gaming: hardware performant, ecran de 14 inchi, aspect plăcut ochiului. Mi-a lăsat o impresie de calitate, de atenție la detalii, care lipsește din multe laptopuri de gaming. În plus, este un model cu adevărat portabil la 1,6 kg, un laptop foarte ușor de transportat de câte ori este nevoie, ceea ce este un avantaj și mai mare dacă-l luați pentru aplicații ce necesită performanță, nu musai pentru gaming.

Singura problemă care m-a deranjat este lipsa webcam-ului. Restul, precum zgomotul ventilatoarelor sau încălzirea tastelor, nu mă interesează așa mult pentru că pe total am simțit că laptopul îmi oferă destul de multe pentru aceste inconveniente.

Prețul său este mare, cel puțin acum imediat după lansare. Performanța și portabilitatea vin la pachet cu un preț mai mare, se pare.

Preț: între 6.000 lei și 8.500 lei la PC Garage și eMAG.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Tastatura alba cu iluminarea ei cu leduri albe este o “decizie” interesantă.

      (Citează)

  2. Pare ca i-a dus mintea sa le faca doar pe alb, judecand dupa modelele listate online. Care nici nu prea sunt pe stoc.

    Astept sa vad modelele altor producatori, poate de Dell si HP au idei mai bune in materie de design.

    Asteptarile mele nu sunt prea mari, hard-ul din laptopul meu HP a murit la sub 3 luni dupa iesirea din garantie iar Dell nu e in stare sa lipeasca rama de plastic la moitoarele sale premium.

      (Citează)

  3. Eu nu înțeleg de ce laptopurile astea nu au tastatura cu numpad.

      (Citează)

    • Em, unde sa o puna si pe aia?

      Eu am ales un lenovo legion i7 la 17.3 inch. Pai sa fie mare daca e gaming

        (Citează)

    • Pentru ca sunt limitate de dimensiunea ecranului. Si nu mai incape decent si o tastatura cu numpad. Doar daca ingramadesti tastele aiurea si fara sens. De obicei astea au simulat numpad-ul pe tastatura normala. (FN+ceva)

        (Citează)

    • @Alex, de acord cu tine. Cum poti sa produci un laptop de gaming de 14 inch?
      Cand este vorba de jocuri, nu este nevoie de portabilitate dusa la extrem. Ca doar nu ma plimb de dimineata pana seara intre diverse locatii si am nevoie sa deschid laptopul 30 de minute sa mai bag un Fortnite sau un Minecraft.

      Probabil asa este marketat, dar la fel ca majoritatea laptopurilor de gaming, va fi cumparat de persoane care il folosesc pentru task-uri de office, dar au nevoie din cand in cand de putere de calcul mai mare.

        (Citează)

    • Gamerii nu au nevoie de numpad, ce sa facă cu el?

        (Citează)

  4. Legat de culoare și taste, cea mai bună combinație mi se pare la Apple: carcasa/top case-ul argintiu și tastatura neagră cu iluminare albă. Top case-ul argintiu înseamnă că e puțin iluminat de ecran, iar iluminarea tastelor se vede mult mai bine când sunt negre.

    Mie mi se pare o scuză stupidă asta cu „oricum folosești mouse că e gaming” și nu e deloc așa. Poți să te joci (unele jocuri, normal) și cu un trackpad bun, dar cum nu te joci tot timpul poți să nu cari un mouse după tine – că doar se vrea a fi portabil la 14′. Cei ce tot spun asta n-au folosit un trackpad bun, poți face suprinzător de multe cu el.

    Eu unul n-aș mai cumpăra un laptop cu o rezoluție sub 2560 x 1440 px, chiar și pe 13′. Cum ziceam, în afara jocurilor (că doar nu faci numai aia) se simte, ai interfața aplicațiilor mai mică și poți avea mai mult pe ecran.

    Prețul în schimb nu mi se pare mare dacă laptopul și face ce scrie mai sus. La 32 GB de memorie, 1 TB de stocare și o placă video bună (pentru un laptop) e comparabil cu un workstation, dacă 14′ îți ajung. Un workstation care să te țină 3-4 ani și cu un ecran bun în general trece bine de 10 mii de lei.

      (Citează)

  5. @Radu, ai scris ca Asus G14 imbina tot ce ti-ai putea dori de la un laptop de gaming, inclusiv ecran de 14 inch.
    Stiu ca ai jucat destul de multe jocuri, inclusiv strategii. Chiar consideri ca dimensiunea de 14 inch este ideala pentru jocuri?
    Pentru monitoare de gaming deja standardul este de minim 27 inch.

      (Citează)

    • 14′ probabil e limita pentru portabilitate, pentru că 15′ deja nu mai e grozav când umbli mult și/sau trebuie să-l ții în poală sau în spații mici (chiar și unul subțire cum e un MacBook Pro). Eu m-am jucat strategii și pe unul de 13, merge, dar ideal nu e nici la 15, dar mai la 14.

      Văd că se merge pe ideea că legi la el monitor și GPU extern dacă n-ai placă dedicată, plus periferice. Dar și așa te chinui degeaba, pentru că monitor + eGPU + periferice practic înseamnă deja un PC. Dacă te joci din când în când poate e ok, eu de exemplu pun laptopul pe masă și mă joc 2-3 ore, dar asta de 1-2 ori pe lună.

      Plus că bateria te ține puțin, deci care e de fapt portabilitatea? Cred că am depășit scenariul cu mersul la țară la bunici, iar pentru un concediu te descurci și cu un ultrabook. Oricum ai lua-o, pentru jocuri nu e practic, ci mai degrabă pentru așa zisa productivitate cum bine ai subliniat tu mai sus.

        (Citează)

  6. Am avut un Razer Blade de 14″ acum ceva ani. Pe vremea aceea, era cel mai bun laptop de gaming, la dimensiunile respective. Dupa 2 ani de folosinta, am ajuns la urmatoarele concluzii, subiective desigur:

    1. Nu mi-as mai lua laptop de 14″ pt gaming in viata. Ecranul este prea mic (desi avea 1440p rez) si am ajuns sa-l folosesc mai mult pt browsing si munca decat gaming.
    2. Se incalzeste f tare, n-as putea sa compar temperaturile acest Asus, dar cu temperaturi mari vin si scaderi de performanta, la aproape toate laptopurile similare. Cpu si gpu throtling is a thing :)
    3. Singura varianta pe care o vad “viabila”, e sa ai un laptop de munca pe care sa si te poti juca. Eu mi-l luasem pt asta, cand ma duceam in provincie la parinti, ma puteam si juca, neavand desktopul de acasa.

    Ca bonus, dupa 1 an jumatate de folosire medie spre mica, placa video a inceput sa dea artefacte continuu si nu te mai putea juca nimic. Nu zic ca ar fi cazul aici, dar tinand cont temperaturile, este un lucru posibil.

      (Citează)

  7. Iarasi laptop de gaming cu ecran micuscul si, cireasa de pe tort, la pret exorbitant ?

      (Citează)

  8. Asus? Yuck. N-aș lua de la firma aia nici plătit.

    Au mers mult in jos in ultimii 10 ani , calitatea construcției sub orice critica. Monitoarele , plăci video si laptopurile de la ei sunt de evitat.

      (Citează)

  9. Sunt la al treilea ROG. Toate de 17″. Nu știu cum va puteți juca pe 14″ Eu car ditamai matahala de 17 tocmai pentru ecran. Ma joc doar la vapor asa ca ciu ciu monitor, deci display-ul laptopului trebuie să compenseze lucrul ăsta.

      (Citează)

  10. total off-topic: cum se recomanda sa tii un laptop atunci cand esti intr-un post fix? cu incarcatorul conectat la priza sau nu?

    nu dati cu parul…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus