un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Podcast-ul lui Joe Rogan va fi în exclusivitate pe Spotify pentru 100 de milioane de dolari

20 May 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE, TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Cei din topul audienței fac bani serioși din podcasting: Joe Rogan a semnat în exclusivitate cu Spotify pentru o sumă de peste 100 de milioane de dolari, spune Wall Street Journal citat de Yahoo.

Peste câteva luni, când începe contractul, podcast-ul lui Rogan va putea fi ascultat doar pe Spotify, inclusiv pe varianta gratuită. Varianta video va fi și ea disponibilă tot exclusiv pe Spotify, care dezvoltă și acest aspect al serviciului, deci va dispărea din YouTube sau măcar nu va mai fi ascultată.

Rogan, apropo, nu era vreun sărac. Lăsând la o parte show-urile sale de stand-up și alte surse de venit, Forbes estimează că în 2019 a făcut 30 de milioane de dolari din podcasting.

Într-o altă estimare, Rogan face minim 64 de milioane de dolari pe an, calculând un CPM pe mia de ascultători și faptul că are cam 190 de milioane de download-uri pe lună. Cifra asta, apropo, se referă la download-uri de podcast audio (este nr 1 în Apple Podcasts) și la reclamele introduse în fluxul audio și o estimare conservatoare de CPM pentru mia de ascultători. Suma nu include câți bani face Rogan din varianta video de pe YouTube a podcast-ului său, care este și ea foarte urmărită (mai ales de când Musk a fumat marijuană acolo).

Sincer să fiu, mie mi se pare mai probabilă varianta cu 30 milioane de dolari/an din podcasting, că așa are sens contractul pe >100 milioane de dolari cu Spotify. Nu știu pe ce perioadă este acesta și suma respectivă, dar dacă e pe trei ani, sună bine. Poate este pe an și Rogan făcea de fapt mai mulți bani.

Deci da, mulți bani la mijloc. Forbes are acea listă în care Rogan era podcasterul cu cele mai mari venituri, urmat de două femei cu 15 milioane de dolari/an. Pe locul 5 este Bill Simmons cu un podcast despre sport și 7 milioane de dolari/an, iar în februarie Spotify i-a cumpărat și site-ul și podcastul acestuia.

Acum toți oamenii care și-au cumpărat microfoane, stative, căști și un mixer și se întâlnesc săptămânal pentru un podcast sunt în extaz și se visează la fel. Succesul lui Rogan se vede și la noi în cât de mulți îi imită stilul și chiar și aspectul studioului. Problema este că mulți dintre cei din România nu au nimic de zis în acel podcast și se simte cum se forțează pentru a trage discuția mai departe ca să treacă de pragul psihologic de 30 sau 60 de minute.

Nu neglijați un aspect când priviți banii lui Rogan: face acest podcast de mai bine de 10 ani, se apropie acum de episodul 1.500.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Podcast-urile sunt neinteresante in general, singurele care merita urmarite sunt ale lui Rogan si Russell Brand. Bravo lui.

      (Citează)

    • Dacă unele sunt de urmărit, or fi deci și altele. Tu practic zici “nu are rost să urmărești absolut toate podcasturile din lume”.

        (Citează)

    • Nu, eu zic “mie imi plac doar 2 podcast-uri”. Desi zicea cineva mai jos de Sam Harris, cred ca o sa incerc sa il urmaresc si pe ala.

        (Citează)

  2. Revisionist history e un alt podcast interesant

      (Citează)

  3. Mda, sumele devin irelevante de la un punct. Ca si femeile fara numar pentru un star, nu mai reprezinta necesitate, poate nici macar placere, sunt doar pt palmares. Si nu in ultimul rand, inseamna libertate pierduta. Cum zicea si mos Tiriac:” cand ai 10 milioane, poti fi fericit si fara griji. Cand ai 100 de milioane, deja ai o problema”.

      (Citează)

    • Nu cred că a pierdut ceva. Va câștiga probabil mai mulți bani pe aceeași perioadă de timp și va face exact ce făcea și până acum.

      SUA e o țară scumpă. Uneori vrei 100 de milioane de dolari ca să iei vila aia cu priveliște, nu 10 milioane ca să iei vila fără priveliște.

        (Citează)

  4. podcasturile sunt neinteresante. punct :)
    nu gasesc nimic interesant in discutia a 2 indivizi. nu am timpul si nici rabdarea sa stau 2 ore sa aud pe 2 cum palavragesc. am incercat. dar nu.

    poate, poate un podcast cu un artist de care imi place.. (ca artist).. dar exista sansa sa aflu ca nu imi place de el ca om (cand vine la un podcast, vine omul si vorbeste, nu artistul)

    pentru 2-3 idei pe care daca sunt bune, sigur prind avant in online prin share, nu merita sa stai 2 ore cu ochii beliti la 2 tipi ce vorbesc :)

      (Citează)

    • Unele podcasturi sunt ca niste povesti. Tipul de la revisionist history povesteste lucruri de genul, de ce sunt asa multe terenuri de golf, in state si nimeni nu face blocuri pe ele, cum lexus e singura masina la care geamul nu se inchide direct, incetineste putin sus, etc. Eu il ascult cand alerg, uit de oboseala :)).

        (Citează)

    • si la logan e la fel, cand ajunge geamul sus dai mai putin la manivela ca ai obosit

        (Citează)

    • L-ai auzit pe Joe Rogan vorbind despre cand mergea la vanatoarei?

      Si cum fiindca era sezon de imperechere la elani a gasit un ditamai masculul mort, omorat de alt mascul, practic un animal ierbivor de cateva sute de kile omorat de alt animal ierbivor de cateva sute de kile pentru ca a vrut sa futa.

      Omul chiar e interesat de ce face, si are curajul sa spuna.

        (Citează)

    • @MacChicken Nu stiu de ce tolereaza Radu un asa limbaj.

        (Citează)

    • gabi: poate, poate un podcast cu un artist de care imi place.. (ca artist).. dar exista sansa sa aflu ca nu imi place de el ca om

      Deci tot ai afla ceva!

      Podcasturile sunt ca orice altă formă de entertainment. Unii îl obțin din text, alții din video, altii din podcasts. Nu contează ce-i place fiecăruia, ci doar că există “clienți” pentru fiecare gen. În particular pentru podcasting, există sute de milioane de oameni care vor acel gen de entertainment.

        (Citează)

  5. In 2014 SERIAL a adus podcasturile in mainstream , de atunci ascult si eu.
    Pe bune e podcast ok care se aude si ok
    Cristi Popesco avea invitati variati dar nu s a tinut.

      (Citează)

  6. N-am nici o nevoie dar eu nu am auzit de Joe Rogan.
    Am vazut ca are pe youtube cam 1-5 mil de vizualizari. Wiki zice ca:
    ‘world population was estimated to have reached 7.8 billion people as of March 2020’.
    Pai la 5 mil din 7.8 bil imi da eroare calculatorul.

      (Citează)

  7. Lex Fridman (pe tehnologie) si Sam Harris (pe psihologie si “moralitate”) sunt cei doi podcasteri pe care ii ascult cu regularitate ; ar mai fi Michael Shermer (de la “Skeptic”) , ce analizeaza pseudostiintele si bazaconiile lor, dar e mai mult de nisa.
    Dintre romani ,obisnuiam sa-l ascult pe Ovidiu Eftimie la icr podcast (nu si pe partenerul sau, teribil de enervant…) si pe Manuel Cheta cu podcastul “Un roman in Londra”, foarte misto realizat, cu multe link-uri utile (pacat ca a renuntat la podcastul “Tehnocultura”, cel mai complet podcast de tehnologie ce s-a facut vreodata in Romania !)

      (Citează)

  8. Nu ma asteptam dar cele mai plictisitoare podcasturi de la rogan pe care mi le aduc aminte sunt ambele cu musk.
    Radiolab pe vremuri era mai cool
    Nerdist

      (Citează)

  9. F tare, ma bucur sa vad ca Spotify investeste in continut de calitate, desi oricum statea f bine la capitolul muzica.
    Cat despre cei care zic ca podcasturile sunt plictisitoare, cred ca e mai degraba o problema de perceptie. Podcasturile nu sunt neaparat o forma de entertainment, cat mai degraba o metoda de dezvoltare personala, cei care le asculta vor sa invete ceva, sa se inspire de la oameni pe care ii admira din diverse domenii sau pur si simplu sa se motiveze sau sa prinda curaj sa faca ceva.

      (Citează)

    • A.: Podcasturile nu sunt neaparat o forma de entertainment, cat mai degraba o metoda de dezvoltare personala

      Da, dar cred că ei spun că nu le place metoda în sine de transmiterea a conținutului, nu ideea de la baza sa. Își găsesc dezvoltarea personală sau entertainmentul sau ce caută ei în alte forme (text, video, poze, jocuri, nimic etc).

        (Citează)

  10. Depinde de tema podcastului, in ultima perioada, au aparut prea multe pentru simplul fapt ca sunt usor de facut. iti faci o lista cu subiecte, te filmezi si aia a fost nu mai trebuie editare. Uita-te la prostanii nostri din standup care s-au apucat toti de podcastuit despre orice kkt ca au mirosit ei ca e o oportunitate de facut bani. Eh uite ca a venit Covid-19 si s-au dus banii din publicitate. Sper sa mai dispara ca s-au inmultit ca paduchii.

      (Citează)

    • Care publicitate, că nu aveau așa ceva? Ei se bazează pe donații și pe ce bani mai dă YouTube pentru reclamele din clipuri.

      În general companiile nu vor campanii în discuții precum cele din podcasturile comedianților.

        (Citează)

    • Atunci care e explicatia din pdv financiar pentru aceasta explozie de podcasturi mioritice ? Care e finalitatea acestor proiecte ? Audientele sunt mici dupa mine si presupun ca banii de care zici tu sunt putini. Bine ii limiteaza si limba. Tu cum vezi evolutia podcasturilor din Ro dupa pandemia asta ?

        (Citează)

  11. “Problema este că mulți dintre cei din România nu au nimic de zis în acel podcast și se simte cum se forțează pentru a trage discuția mai departe” – ca jumate din articolele tale lungi? o sa spui ca nu e nimeni obligat sa-ti citeasca articolele, o sa-ti zic ca la fel e si cu podcasturile. Deci care e problema ca nu o inteleg.

      (Citează)

    • Păi dacă citeai articolul o înțelegeai.

      Am zis acolo: “și se visează la fel” ca Rogan. Problema este că, pe stilul actual, nu vor putea ajunge la a fi de mare succes nici raportându-ne la ce ar însemna asta în România.

      Problema nu este că fac podcast-uri. Fiecare este liber să facă, ba chiar încurajez pe toată lumea să încerce un podcast, blog, youtube si ce altceva îl atrage, că e distractiv și, în cazuri extreme, îl poți vinde cu 100M către Spotify.

        (Citează)

  12. nwradu: În general companiile nu vor campanii în discuții precum cele din podcasturile comedianților.

    da, de aceea podcastul lui Bill Burr are reclame la MeUndies si Casper si altele, ca. nu prea se baga companiile

      (Citează)

  13. Podcasturi tari in limba română? Știe cineva?

      (Citează)

  14. nwradu:
    Nu cred că a pierdut ceva. Va câștiga probabil mai mulți bani pe aceeași perioadă de timp și va face exact ce făcea și până acum.

    SUA e o țară scumpă. Uneori vrei 100 de milioane de dolari ca să iei vila aia cu priveliște, nu 10 milioane ca să iei vila fără priveliște.

    Cel putin 100 milioane, daca nu de 2-3 ori mai mult facea si fara Spotify. Rogan a facut o afacere proasta. Spotify a facut o afacere buna.

      (Citează)

  15. Si cand ma gandesc ca acum vreo 20 de ani ma uitam la el sambata la pranz pe ProTV in sitcom-ul News Radio, unde era un “biet” personaj secundar, “the funny guy”.. Ce-a fost si ce-a ajuns

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus