un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am realizat că omul nu este în vârful lanțului trofic

14 May 2020  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Mă gândeam la următoarea chestiune: pe 30 aprilie s-a trecut oficial de 230.000 de decese totale în lume după vreo 5 luni de epidemie. Este un număr imens într-o perioadă în care tragediile care țin atenția publică pentru câteva săptămâni au de obicei zeci de victime.

Același număr de victime s-a înregistrat la tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian, când un cutremur de 9 grade a omorât 227.890 de oameni din 14 țări. Indonezia, cu peste 150.000 de victime, a fost cea mai afectată țară.

Vă dați seama ce fenomen puternic a fost acesta de a produs atâtea victime în câteva minute? Majoritatea oamenilor au murit în câteva minute după ce valurile de apă au ajuns la țărm, chiar dacă asta s-a întâmplat la momente diferite pentru fiecare țară în parte. Vă dați seama ce puternică este natura și ce înseamnă de fapt “dezastru natural”, termen care de obicei îl folosim pentru mici alunecări de teren sau inundații ale unor râuri?

Wikipedia are o listă cu decese în dezastre naturale și, în top 10, China are 6 poziții. Două inundații, trei cutremure, un taifun. Cinci dintre ele în vremuri ceva mai recente, al șaselea în 1556, dar în total vreo 8,5 milioane de victime. Natura dovedind de mai multe ori că oamenii sunt foarte, foarte fragili în fața energiei pe care o pot elibera fenomenele naturale.

Și asta-i natura mare, că vorbim de râuri și munți și plăci tectonice. Întorcându-ne la epidemii, natura “mică”, adică virusurile și bacteriile, fac milioane, poate zeci de milioane de victime în fiecare an. Epidemiile de amploare au făcut sute de milioane de victime în doar câțiva ani.

Știu că ne batem joc de planetă în atât de multe moduri, de obicei prin nepăsare sau pentru bani, dar astfel de liste și cifre mă fac să văd că uneori natura se răzbună pe noi. Credeam că suntem în vârful lanțului trofic, dar uite cum organismele microscopice, de bază, sunt de fapt acolo, distrugând lent sau rapid orice lucru de pe planetă.

asus s5507

    16 comentarii

  1. ai ajuns in sfarsit la vorba din batrani ca viata e un cerc?

      (Citează)

  2. De fiecare data cand ajung la aceesi concluzie, imi aduc aminte de asta: https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

      (Citează)

  3. Nu prea le ai cu predictiile Radu. Acum doua zile il luai la misto pe Carlos Sainz.

      (Citează)

  4. Faptul că ceea afectată țară e China, arată că populația atât de mare a fost chestie de evoluție. Predispuși la dezastre, au avut nevoie de populație mare ca să supraviețuiesca națiunea.

      (Citează)

  5. Nu suntem o specie pe cale de disparitie, trebuie sa faci doi pasi in spate si sa privesti datele statistice. Suntem OK, chiar de-ar fi sa crape jumatate din populatia lumii. Nu ne mananca nimeni, nici macar un amarat de virus de raceala.

      (Citează)

  6. Ce e frustrant e ca unele epidemii puteau fi evitate daca anumite tari nu mancau orice misca.

      (Citează)

  7. Vezi că un virus nu e un organism ca să fie în vârful piramidei trofice. E doar o secvență de cod care atunci când intră în anumite celule le denaturează pentru a multiplica aceeași secvență de cod. Toate organismele complexe sunt susceptibile la virusuri și paradoxal, la scară foarte mare au nevoie de ele pentru a forța variabilitate în sistem și a evolua. Există bacterii care au sisteme de apărare/verificare și care sunt practic imune la virusuri dar de aia au rămas la stadiul de bacterii.
    Datorită mutațiilor “normale” care au loc permanent în corp, chiar și dacă eradicăm toate virusurile mâine, e doar o chestiune de timp până apar din nou. Tot ce trebuie e ca o celulă să aibă un defect de replicare care să producă o secvență de cod care să poată replica acel defect în alte celule (și care să scape de propria verificare și de verificarea din sistemul imunitar).
    7,5 miliarde de oameni, 2 trilioane de diviziuni celulare pe zi în fiecare om, 3 miliarde de “biți” în genomul uman … care sunt șansele ca mașina de replicare să o ia razna? E ca în teoria aia că un număr infinit de maimuțe într-un timp infinit…
    Mai poți adăuga la ecuație ~70 miliarde de animale sacrificate pe an ținute în stres, stres care suprimă sistemul imunitar și le face să crească mai repede și care crește șansele ca un virus să scape.

      (Citează)

  8. Okochea:
    Nu prea le ai cu predictiile Radu. Acum doua zile il luai la misto pe Carlos Sainz.

    Si pe “virusache” l-a luat la misto si uite acum…

      (Citează)

    • Ii recomand lui Radu multa prudenta si atentie la ce mai prezice. Sa fie ca Iohanis, sa urmareasca cu interes si ingrijorare lucrurile si atat :D.

        (Citează)

  9. Cati au murit din aia 230000 de Covid19 exclusiv ? Exact. Nu e nici o forta a naturii o boala ce termina batrani si suferinzi de boli grave si stadii terminale.

      (Citează)

  10. Cati oameni mor de foame anual?
    Cati mor de cancer? Cati mor din cauza diferitelor boli?

    Parca numarul asta de persoane care au murit de Covid19 nu e asa mare.

    Da, e contagios si se transmite foarte usor. Dar intr-un final se va gasi un vaccin si va deveni ca si o gripa sezoniera. Sa nu mai vorbim de cei care vor avea deja imunitate.

    Prea multa drama si depresii pentru asa ceva. Virusul e aici si va ramane pentru mult timp cu noi. Obisnuiti-va cu asta.
    E ceva nou. Peste cativa ani o sa ne uitam la statistici cu cei care mor de covid19…20…21 si vor fi doar statistici cum sunt cele de cancer, boli cronice etc.

      (Citează)

    • de gripa normala mor anual 60.000

      de malarie au murit 450.000 intr,un an, dar na asta nu e interesant ca nu se intimpla in partea bogata de glob

        (Citează)

  11. Omul chiar este in varful lantului trofic. Actuala situatie este doar o chestiune de timp pana se descopera un leac. Pandemii au mai fost,mult mai rele si s-a trecut peste ele.
    Omul o sa dispara de pe planeta asta in doua situatii:
    1. chiar din cauza lui. Ptr ca prea se joaca cu tot felul de arme, de la cele biologice pana la bombe nucleare.
    2. daca exista prin univers vreo civilizatie superioara care ne pune gand rau si care ne poate starpi cat ai clipi.
    Altfel putem trai mult si bine.

      (Citează)

  12. Virusurile nu sunt in varful lantului trofic. Cel putin alea nasoale clar nu sunt. Pentru ca un virus de succes nu este cel care isi omoara gazda. Un virus de succes este, de exemplu, herples simplex. E cu noi de pe la inceputuri, isi vede de treaba lui de virus, face buba dar nu omoara pe nimeni, se multiplica in voie, mai sufera cate o mutatie, e in elementul lui. Pe cand astea ucigase, pe termen lung de-abia mai gasesc cate o tara din lumea a treia in care sa mai omoare niste oameni. Ma rog, si niste antivaxeri mai recent, dar asta e alta discutie.

      (Citează)

  13. Pentru ca vorbeai in articol despre planeta, desi cred ca ai vreut sa te referi la mediu, o sa las aici link-ul asta, este un sketch al lui George Carlin despre natura, mediu si planeta :))))

    https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus