►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
7 May 2020 ·
O știre recentă spune câți bani fac doi producători mari de jocuri din microtranzacții, adică mici obiecte sau opțiuni de cumpărat în interiorul unui joc, precum o haină mai frumoasă pentru personaj sau un skin pentru armă sau acces la tot felul de bonusuri ce-ți generează diverse avantaje.
Diverse jocuri au contribuit semnificativ la aceste încasări, de exemplu Call of Duty pentru primii și Apex Legends pentru EA.
Ce vreau să zic este că, la astfel de venituri, nu vă așteptați ca microtranzacțiile să dispară prea curând din jocuri, oricare ar fi acestea. Generează baxuri de bani! Nu va renunța nimeni la ele pentru că gamerii se plâng că trebuie să mai cheltuie bani sau că mecanismele nu sunt cinstite.
Mie personal nu-mi pasă absolut de loc. Nu joc CS:GO mai bine pentru că am un cuțit mov și nici nu mă distrez mai bine sau mai rău în PUBG doar pentru că personajul meu este îmbrăcat într-o geacă. Am descoperit că mi-o iau la fel de repede indiferent cu ce-i îmbrăcat, de fapt; oamenii nu mai au respect pentru o ținută bine asortată.
Am jucat și Angry Birds sau Candy Crush încercând să rezolv toate nivelurile așa cum pot, nu cu power-up-uri speciale. Mi se pare mai mișto acest mod.
Așa că nu mă deranjează microtranzacțiile câtă vreme mă pot distra la fel de bine (sau bine, fără să sune a comparație) și fără să dau bani în plus. Au fost jocuri în care am plătit extra, de exemplu pentru Premium în World of Tanks, care te ajută să acumulezi experiență mai rapid (1,5x). Am făcut-o pentru că nu mai am 15 ani ca să joc WoT câte 8 ore pe zi și, chiar și cu Premium, tot joci de-ți ies capacele până strângi banii și experiența necesară.
Problema este că, în goana după miliardul de dolari per trimestru ce-l pot aduce microtranzacțiile, mulți dezvoltatori de jocuri ar putea acorda prea multă atenție acestor mecanisme și prea puțină atenție jocului în sine.
Dacă-ți folosești bugetul pentru a implementa skinuri de arme, nu pentru a echilibra armele din joc sau pentru a descoperi buguri, este o problemă. Iar dacă, după ce cumpăr jocul, descopăr că trebuie să dau și bani în plus pe vreo muniție mai bună sau vreun obiect care dă avantaje în fața altor jucători, devin furios ca o pasăre.
Echilibrul acesta n-ar trebui să fie greu de găsit, dar mulți eșuează.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
07/05/2020 la 3:09 PM
Cred ca majoritatea banilor vin din inventia numita “season pass”.la o adica dai jocul de baza gratis si lumea cumpara season pass urile. (In cazul meu Destiny 2 si ultimul call of duty..)..
Alin(Citează)
07/05/2020 la 3:12 PM
Daca pe tine nu te afecteaza microtranzactiile, inseamna doar ca nu esti in target, nu ca ele nu sunt daunatoare. Exista foarte multi oameni care au probleme si dependente de jocurile de noroc. Ei sunt target-ul si sunt exploatati constant de mecanismele astea de gambling.
Problema este serioasa, dovada ca dupa scandalul cu Battlefront II, mai multe autoritati legislative au inceput sa le investigeze mai atent ca sa determine daca nu cumva jocurile astea ar trebui reglementate precum jocurile de noroc online.
stephen(Citează)
07/05/2020 la 8:19 PM
Pai WOT e deja în al treilea sau al patrulea an în care organizează adevărate loterii nereglementare de nimeni, de sărbători ,pentru obținerea tancurilor rare. Probabil asta m-am făcut să mă retrag de doi ani din acest joc la care particip din 2011.
Un sas(Citează)
07/05/2020 la 3:42 PM
Adica ai scris un intreg articol ca sa ne spui ca nu-ti pasa de microtranzactii? Nice!
Atunci de ce-ti schimbi telefonul anual? Ca de auzit te auzi la fel, poti da mesaje, camerele foto sunt relativ la fel, rezolutii identice.
GabrielG(Citează)
07/05/2020 la 4:01 PM
Comparatia mi se pare ciudata. Exista diferente semnificative de functionalitate intre telefoane aflate la 1 an distanta.
Giani Mucea(Citează)
07/05/2020 la 3:43 PM
UE ar trebui sa verifice puțin pe Wargaming, cei care fac World of Tanks și cum vând ei tancuri mințind și chiar inseland cumpărătorii.
Plus extorsiunea și șantajul la care recurg când îți recuperezi banii prin bancă, acolo se încadrează.
Gaelex(Citează)
07/05/2020 la 4:14 PM
Pana cum vreo 4-5 ani jucam la greu WOT. Cel putin 6 ore pe zi iar weekendurile aproape integral.Cu batalii prin clanuri samd. Este imposibil sa joci intr-un clar serios fara sa ai cont premium, munitie gold etc etc. Si toate astea costau destul de multi bani. Eu nu am intrat in viata mea intr-un cazino sau sala de jocuri si in conditiile astea tot ma manca palma sa cheltui in fiecare luna. Ma gandesc cum se intampla la cei care intr-adevar sunt dependenti de asa ceva.
Am o colega la serviciu care avea un card de credit tinut intr-un sertar. Baiatul ei de 11-12 ani l-a gasit si a cheluit de pe el aproape 1000 de lei pe tancuri premium.
Deci da, categoric creaza dependenta.
Spunea cineva mai sus ca si schimbatul telefonului fara sa ai nevoie de asa ceva este tot dependenta. Sunt total de acord.
Doru(Citează)
07/05/2020 la 4:15 PM
Si cam care ar fi diferentele alea semnificative de functionalitate?
Doru(Citează)
07/05/2020 la 4:41 PM
Sunt destule site-uri pe care poti face comparatii. Spre exemplu, OP8Pro are, fata de OP7Pro, wireless charging si 5G. Nu e vorba doar de procesor si ecran mai bune ci de functii care nu exista pe telefonul vechi de 1 an.
Eu zic ca e ceva mai mult decat un cutit mov.
Giani Mucea(Citează)
07/05/2020 la 8:18 PM
si cam un de ai nevoie de 5g?
cat despre wireless charging.. aveam pe un nexus din antichitate (sper sa nu confund telefonul, dar epoca e cu siguranta corecta), deci ma indoiesc ca ai real nevoie de el daca anul trecut ai ales un telefon fara asa ceva.
john2381(Citează)
07/05/2020 la 9:08 PM
Nu decizi tu de ce are nevoie altcineva. Intrebarea a fost daca exista diferente de functionalitate intre telefoane. Am adus un exemplu care arata ca exista diferente clare intre telefoane.
Giani Mucea(Citează)
08/05/2020 la 10:00 AM
@Doru, @john2381, este putin fortata comparatia intre microtranzactii (sau tombole in jocuri) si telefoane noi.
Este ca si cum ai compara jocurile de noroc cu achizitia de haine. Nici camasile, pantalonii nu aduc ceva nou de la un sezon la altul, dar magazinele sunt pline.
Andrei G(Citează)
07/05/2020 la 4:36 PM
“Nu joc CS:GO mai bine pentru că am un cuțit mov și nici nu mă distrez mai bine sau mai rău în PUBG doar pentru că personajul meu este îmbrăcat într-o geacă. Am descoperit că mi-o iau la fel de repede indiferent cu ce-i îmbrăcat, de fapt; oamenii nu mai au respect pentru o ținută bine asortată.”
Dude, mi se pare ca incepi sa dezvolti un usor simt al umorului. Ce face izolarea din om…
Kopa_Kopan(Citează)
07/05/2020 la 7:36 PM
Si eu cumpar cate un battle pass lunar (49.99 lei) pentru Call of Duty Mobile. Nu ma avantajeaza cu nimic la joc, dar consider ca asa e fair pentru cei care au facut toata treaba si intretin serverele.
Bogdann(Citează)
08/05/2020 la 9:38 AM
Ironia e că „nu mă afectează” de fapt ne cam afectează pe toți pentru că industria merge într-o direcție. Acum na, poate e mai sănătos să nu consumi energie pentru ceva ce nu contează prea mult pentru tine (sunt convins că nu mulți sunt afectați de abonamentul lunar al Autodesk, de exemplu), dar cu timpul vom simți personal unele lucruri.
La FIFA de exemplu s-a ajuns destul de departe, au făcut la un moment dat modificări la motorul jocului, pentru că nu se poate ca un copil răsfățat să dea o groază de bani pe jucători și diverse boostere și să-l bată toată lumea. Știu, FIFA e un joc prost, dar nu e corect să faci așa ceva. Din păcate nici un joc lansat nu mai e complet și probabil se va ajunge la abonamente. Deja DLC-urile se apropie de modul recurent de plată și deși la început spui că că nu ai nevoie (cel puțin nu imediat ce apar), la un moment dat le cumperi pentru că schimbă dinamica jocului.
dam167(Citează)
08/05/2020 la 11:22 AM
Ce prost ești doamne :)))
pmk(Citează)
13/05/2020 la 8:11 PM
Si cei de la Rocket League au avut probleme cu gamblingul…de fapt am patit-o si eu pe pielea mea.. http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/gaming/rocket-league-update-latest-crates-blueprints-loot-boxes-gambling-a9129456.html%3famp
fur(Citează)