►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Jocurile Mafia vor fi refăcute (yey!)
Podcast-ul lui Joe Rogan va fi în exclusivitate pe Spotify pentru 100 de milioane de dolari »
Mulți admiră Suedia pentru că n-a luat măsuri drastice de protecție a cetățenilor săi, lăsându-i mai degrabă liberi să zburde în ciuda pericolului covid-19, cu măsuri minime de limitare a interacțiunilor. Am văzut pe mulți zicând, inclusiv pe aici prin comentarii, un fel de “așa se imunizează cu toții, chiar dacă mor vreo 10%, dar măcar economia nu are de suferit și lucrurile își revin rapid la normal”.
Ușor de zis atâta vreme cât mor unii într-o țară pe care puțini o pot arăta din prima pe hartă. Dacă ar fi nevoiți să accepte această statistică aici în România, cu riscul de rigoare pentru părinții, bunicii sau copiii lor, nu cred că ar mai fi atât de deschiși la această idee.
A trecut însă ceva vreme de la începerea “experimentului Suedia” și au început să apară rezultatele. Acestea se pot rezuma prin:
În clasamentul numărului de decese la un milion de locuitori, Suedia este pe locul 8 mondial, chiar locul 6 dacă eliminăm San Marino și Andorra din clasament, care au populație atât de mică încât indicatorul “per milion” nu-i foarte util. Suedia a depășit astfel țări mult mai afectate precum SUA, Germania și Brazilia. Puteți sorta pe Worldometers după Deaths/1M.
Comparat cu vecinii, Suedia are 366 decese/milion, Norvegia are 43, Danemarca are 95, Finlanda are 54 decese/milion de locuitor.
Folosind un alt indicator, adică numărul mediu de decese per săptămână raportat la milionul de locuitori, Suedia stă mai rău decât Italia, Spania și Marea Britanie. În cifre, Suedia are o medie de 6,6 decese per săptămână per milion de cetățeni în ziua 59 a epidemiei, în timp ce Italia avea 5,7 decese, Spania 4,2 decese și Marea Britanie 6,4 decese în ziua 59 a epidemiei fiecărei țări.
Asta arată că în Suedia epidemia s-a propagat mult mai repede decât în Italia, Suedia și UK și a făcut mai multe victime, proporțional la populație. Singurul motiv pentru care nu auzim la știri despre “tragedia din Suedia” este legat de faptul că ei sunt 10 milioane cu totul și cele 3.700 de decese totale nu sunt atât de multe în momentul când SUA anunță o astfel de cifră într-o zi. În plus, nu mai este loc la știri și pentru suedezi, cum s-ar putea zice.
Altfel spus, cifrele demonstrează că măsurile de restricție pot salva vieți pentru că micșorează expunerea oamenilor la infecție. Sigur că mulți se vor infecta și vor muri, dar în Suedia au murit oameni al căror deces ar fi putut fi evitat prin măsuri mai dure. Într-o societate dezvoltată, într-o comunitate mișto, oamenii ar trebui să accepte fără să stea pe gânduri să nu mai iasă la terase sau la frizer dacă asta înseamnă că vor fi salvate câteva sute de vieți.
Țările nordice păreau acele locuri utopice unde oamenii trăiesc viața bună în state bogate, cu bani folosiți în interesul cetățeanului. Suedia a distrus acest mit când a permis decesele unor oameni a căror moarte ar fi putut fi evitată. Tineri, bătrâni, nu contează. Erau cetățeni suedezi și Suedia ar fi trebuit să-i protejeze sau erau imigranți acolo și se așteptau la aceeași protecție în schimbul muncii prestate.
Și pentru ce a lăsat, totuși, acești oameni să moară? Pentru nimic. Analiștii estimează că economia suedeză va suferi la fel de mult precum a altor țări europene. Comisia Europeană preconizează o scădere cu 6% a PIB-ului, iar banca națională a Suediei de chiar 7-10% și un șomaj spre 10%. O altă bancă se așteaptă la aceeași scădere precum economia Germaniei sau a SUA.
Good job, guys!
« Jocurile Mafia vor fi refăcute (yey!)
Podcast-ul lui Joe Rogan va fi în exclusivitate pe Spotify pentru 100 de milioane de dolari »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
42 comentarii
20/05/2020 la 3:01 PM
Nu vom putea aprecia eficacitate masurilor decat atunci cand efectele lor vor fi complete. Asta inseamna ca abia cand se termina nebunia vom intelege cine a decis corect.
Totusi aparent Suedia a mizat prea mult pe distantarea fizica naturala din Suedia.
Nu pricep de ce trebuie sa ii spunem “distantare sociala” si nu fizica. Nu cred ca e vorba doar ca nu e precis ci si faptul ca induce nevoia pastrarii unei distante sociale.
KMean(Citează)
21/05/2020 la 3:19 PM
Probabil pentru că trebuie să te distanțezi în societate, în public, nu oricând.
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 3:10 PM
Salut Radu,
Sunt român ce locuiește în Suedia, urmăresc situația de aici zilnic și o văd cu alți ochi. Îți lipsesc și alte date din ecuația ta: multe din cazurile de decese au fost din căminele de bătrâni în care se știa de dinainte de problemele de acolo (printre angajați sunt și mulți migranți și nu s-au luat măsuri de la început pentru limitarea vizitelor prietenilor și rudelor).
Tu te uiți doar la numărul de cazuri/morți. Anders Tegnell, șeful Agenției pentru Sănătate Publică din Suedia spunea recent:
“- a privi doar decesele este un mod unilateral, trunchiat, de a evalua strategia. Vom avea mai mult timp pentru a evalua modul în care pandemia a afectat diferite țări, vom analiza mult mai multe lucruri decât doar numărul morților pentru a vedea ce au însemnat.
Exemple evidențiate anterior de Autoritatea de Sănătate Publică și alți experți sunt că chiar închiderea școlilor, izolarea, șomajul și o economie foarte încordată au efecte negative majore asupra societății și sănătății publice.
– Numărul deceselor este doar un vârf mic al unui aisberg mare și, prin urmare, nu este probabil cea mai importantă parte. Apoi, desigur, fiecare moarte în sine este tragică și afectează multe persoane din jur.
Reporter: Cât de sigur sunteți că ați ales calea potrivită pentru Suedia?
– Cred că nimeni din lume nu poate fi sigur că a ales calea cea bună. Știm atât de puțin despre această boală care ne surprinde constant prin imprevizibilitatea ei. Cred că trebuie să fii smerit și să ții mereu evidența reglementărilor și recomandărilor pentru a le obține cât mai bine.”
E cel mai rezonabil răspuns. Anders e apreciat în Suedia și sunt câțiva suedezi care au mers la extrem: și-au tatuat chipul lui pe corp și îi mulțumesc pentru ceea ce face pentru ei. Și eu, ca român, îi respect deciziile, pe care nu le ia de unul singur. E o întreagă armată acolo, formată din cercetători, experți epidemiologi și oameni cu experiență, asta nu știu dacă vrei să înțelegi.
A da vina pe cineva sau pe autorități fără a analiza în detaliu situația sunt pur și simplu obiceiuri ale oamenilor din țările în curs de dezvoltare. În situația în care tu nu ai încredere în autoritățile din România, nu poți avea nici în cele suedeze, mai ales dacă nu trăiești în Suedia.
Iar Worldometer despre COVID-19 e pur și simplu irelevant. Fiecare țară raportează diferit decesele de COVID-19 și cele de moarte naturală sau în urma altor complicații. Statisticile din Suedia sunt reale, dar dacă te uiți la ele, cazurile s-au stabilizat.
Nu mi-aș da cu părerea așa ușor despre Suedia, când nu ai toate datele problemei. Ce am scris mai sus sunt doar o parte din ele, iar în rest mă simt în siguranță cu strategia Suediei.
Andreas(Citează)
20/05/2020 la 4:37 PM
mi-a placut asta cu “tu te uiti doar la numărul de cazuri/morți”.
nu inteleg, la ce ar mai trebui sa se uite, la numarul de biciclete din oras? la numarul de flori din parcuri? acolo Suedia presupun ca sta excelent.
daca aveti alti indicatori relevanti, va rog sa spuneti care sunt ei si care e valoarea lor.
daca nu aveti, atunci vorbiti ca sa nu dormiti.
Marean(Citează)
20/05/2020 la 6:42 PM
Marean, n-avem cum sa-l intelegem de la nivelul nostru de “in curs de dezvoltare”. Noi si restul tarilor subdezvoltate gen SUA, UK, Italia, Spania, etc unde oamenii pun la indoiala deciziile autoritatilor. Ei sunt atat de dezvoltati incat isi tatueaza figura conducatorilor pe trup.
Mishu(Citează)
20/05/2020 la 10:02 PM
Daca te uiti doar la morti trebuie categoric interzis orice mijloc de transport auto. Mor anual zecin de mii de oameni in accidente auto si nu doar cei cu afectiuni grave si cu o varsta inaintata ca la covid.
XYZ(Citează)
20/05/2020 la 10:09 PM
Gandeai la fel daca aveai sa zicem 62 de ani, sau injurai de dimineata pana seara?
Nicu(Citează)
21/05/2020 la 2:01 PM
@XYZ, Suedia are o rata a mortalitatii mai mare decat alte tari, iar economia pare ca va fi afectata in aceeasi masuri. Ce criterii mai avem si ar trebui sa luam in calcul in acest moment?
Andrei G(Citează)
21/05/2020 la 3:24 PM
@Andreas: acele declarații sunt de la început sau de ieri? Că poate acum, când se văd rezultatele măsurilor, omul respectiv n-ar mai răspunde în același mod.
Mă uit la decese din următorul motiv: dacă niște măsuri, oricare ar fi ele, puteau duce la evitarea unor decese, trebuiau luate. Mai ales că nu vorbim de măsuri extreme.
Altfel, intră în următoarea discuție: de la câți morți în jos zici că mai degrabă să nu dea faliment cafenelele cu prețul acelor decese?
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 3:18 PM
Si in Olanda oamenii sunt liberi sa zburde, fara declaratie sau vreo restrictie. Doar barurile/restaurantele/frizeriile/scolile sunt inchise. Dar in parcuri poti sa mergi linistit. La fel pe plaja, pe strada.
In alta ordine de idei, Franta cu toata inchiderea (similara cu cea din Romania) are “deaths/1M” mai mare ca Suedia
C(Citează)
21/05/2020 la 3:25 PM
Franța nu cred că este relevantă. Alături de Spania, Italia și UK, a fost între primele lovite de pandemie. Au luat măsuri când lucrurile arătau deja foarte prost. Alte țări au luat măsuri înainte ca situația să fie proastă tocmai pentru că au văzut ce rău este în Franța, Italia, Spania, UK.
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 3:35 PM
Pentru un inginer ca nwradu, surpinzatoare analiza lui. Pai sa vedem: o rata a cazurilor de 3000/1M (loc 24) la o rata de testare de 20000/1M (loc 56) si o rata a mortalitatii de 371/1M (loc 8). De aici, nu cred ca putem trage concluzia ca strategia lor e fail. Dimpotriva: cu o rata a infectarii similara sau mai mica decat a altor state care au tinut carantina stricta, putem zice ca este un succes, nu?
Rata mortalitatii trebuie cautata in alte locuri: sistemul medical ineficient, neprotejarea persoanelor vulnerabile (expunerea celor din azile, precum in Franta), structura demografica, obiceiuri sociale (totusi contrare celor din Italia, unde batranii stau cu tinerii) etc. Nu zic ca toate astea ar fi, ci dau cateva exemple unde ar trebui sa cautam raspunsul.
Atata vreme ca sistemul medical nu s-a blocat (adica mortii aia nu sunt din cauza ca nu au avut loc de tratament in spitale) si presupunand ca Suedia nu ascunde cifrele infectarii, nu putem trage concluzia ca strategia a fost fail, daca rata mortalitatii nu e corelata cu cea a infectarii.
Chiar daca presupunem ca numarul infectarilor este mult mai mare (din cauza ratei de testare mai mici), ei s-ar putea sa fi ajuns la rata mortalitatii mai repede decat vor ajunge restul statelor.
Observatiile primelor 3 comentarii de mai sus sunt valide. Tari ca Franta, Spania, Elvetia care au tinut carantine mai stricte au rate de imbolnaviri superioare si rate de mortalitate tot pe acolo.
Faptul ca Suedia nu a impus prin lege sau ordonanta distantarea, nu inseamna ca ea nu a axista si ca nu a functionat.
Ma dezamageste ca putini care blameaza cifrele Suediei, nu observa discrepanta intre ratele de imbolnavire si de mortalitate.
Octav(Citează)
20/05/2020 la 6:01 PM
1.Ce are a face o cifra exactă, reală, numărabilă precum mortalitatea (teoretic corect raportată) într-o comparație teoretică în care impingi in față o rată insuficient de exactă masurabilă îmbolnăvirilor?
2.Păi cum vrei sa spui ca e bine in Suedia, când spui că e prost?
“Rata mortalitatii trebuie cautata in alte locuri: sistemul medical ineficient, ..”
3. O fi nevoie pentru o mai bună exemplificare, de grafice de trend și curbe gau(RU)S…?
theSame(Citează)
21/05/2020 la 2:10 PM
Sistemul medical din Suedia se presupune ca este unul dintre cele mai bune Europa (si din lume). Cu toate astea, ei au o rata a mortalitatii mai mare decat alte tari.
Asta automat te duce cu ideea ca masurile luate au fost mult mai ineficiente. Poate ca peste un an statisticile vor demonstra ca ne-am inselat, dar pana atunci asta este ceea ce se vede.
Andrei G(Citează)
21/05/2020 la 3:29 PM
Ba eu zic că putem trage concluzia, mai ales din comparația cu țările din jur.
Țările de care zici tu că au ținut carantină strică au luat acele măsuri când lucrurile erau deja foarte nasoale. Practic, au amputat un braț pentru a nu lăsa boala în intreg corpul.
Suedia a văzut că se îmbolnăvește un deget, a văzut că alte țări au fost nevoite să amputeze un braț și, în loc să amputeze degetul, au lăsat totuși lucrurile să evolueze spre mai rău.
România și alte țări, văzând ce rău este în Italia și alte țări, au luat măsuri dure pentru a nu ajunge în aceeași situație. Și încă nu au ajuns, semn că au făcut bine.
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 3:35 PM
Over the course of the pandemic Sweden still has fewer deaths per capita than the United Kingdom, Spain, Italy, Belgium and France, which have all opted for lockdowns, but much higher than Nordic neighbours Denmark, Norway and Finland.
(swissinfo dot ch)
dan(Citează)
20/05/2020 la 3:48 PM
Eu as interzice oricui nu poate dovedi cu stampila in pasaport :), ca a fost vreodata si in suedia si in italia/spania/franta etc sa foloseasca tarile astea in aceeasi propozitie.
Tara mai boring si mai lipsita de viata sociala ca suedia nu exista, bag mana in foc ca azi in Bergamo (in lockdown) exista mai multa interactiune intre oameni decat in stockholm in orice zi obisnuita de dinainte de covid. Nordicii au o traditie din a bea acasa inainte sa se duca in club, ca sa se faca praf mai repede, despre ce vorbim aici.
Boris(Citează)
21/05/2020 la 3:31 PM
@Dan: nu are rost comparația cu țările ce au fost primele lovite de pandemie și care au luat măsuri abia după ce s-au prins cât de gravă a ajuns aceasta.
Faptul că Suedia stă mai prost decât vecinii ei arată că măsurile au fost prea slabe.
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 3:36 PM
Poti sa intorci si sa interpretezi statisticile cum vrei, ca sa iti iasa rezultatul dorit.
Realitatea e ca Suedia nu are numere mult diferite de alte tari care au impus un lockdown agresiv. Compara cu ce au avut Italia, Spania Franta si UK. Acolo se pare ca nici izolarea stricta nu a dus la rezultate mai bune.
De altfel, guvernul Suediei a si recunoscut ca rezultatele puteau fi mai bune daca ar fi avut mai multa grija pentru centrele de batrini (unde au avut foarte multe cazuri si decese).
Emil C(Citează)
20/05/2020 la 3:42 PM
Sigur ca cifrele pot sa spuna ce poveste vrei, la fel si cele despre beneficii. Toti aparatorii modelului suedez marseaza pe comparatii cu Italia, Spania, etc..orice ca sa dea bine pana la urma. Dar lasati asta putin deoparte, si concentrati-va pe a ne arata beneficiile economice ale modelului ales.
Si mai e ceva, Suedia s-a cam razgndit la mijloc de drum (acum 2-3 saptamani) si au impus si ei numite reguli destul de stricte.
Boris(Citează)
21/05/2020 la 3:32 PM
Ba da, la propriu asta este realitatea. Suedia are cifre mult mai rele decât țările vecine, care au aplicat măsuri mai stricte. Vezi comentariul lui Dan mai sus sau, la o adică, articolul la care comentezi.
Nu mai da fake news sau opinii neinformate de-ale tale ca pe fapte sigure.
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 3:37 PM
Stimate Domn ANDREAS,
Inseamna ca D-ta esti un fericit ca traiesti intr-o tara, care a gandit o alta strategie decat noi, in special, dar eu, o Doamna “cu toate tiglele pe casa”, asa cum spunea bunica mea, eu, la cei 72 de ani ai mei, dupa ce 10 saptamani am citit zeci si zeci de articole de pe Net sau primite, prin mail, de la prieteni, eu sunt in masura sa ma pronunt si sa spun ca, dintre toti autorii, “Cea mai mare incredere o am in acest tanar, Blogger-ul RADU”, care este,pentru noi, superultramegauberINFORMAT, EVOLUAT si PERFORMANT si care, cu Dumnezeu deasupra, graieste numai ADEVARUL!
Eu si sotul meu, numai in D-Sa avem INCREDERE!
E normal sa va aparati tara primitoare, in care traiti ACUM, dar veti vedea ca Dl RADU are dreptate, ca: “Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si-n traista”, mai trebuie sa facem, si noi, ceva, iar “distantarea Fizica (aveti dreptate, Dle Companion), nu Sociala(e prea dura), apoi, MASCA si IGIENA, cultivate de Guvernantii nostri si practicate de oameni docili, zdraveni la cap, nu rebeli, excentrici, nu ticniti etc. au fost salutare, binevenite si tamaduitoare, chiar daca am stat “incatusatI’, o vreme, iar noi, “expiratii”, “inutilii”, in marea majoritate, am stat cuminti (eu si sotul meu, n-am iesit decat pe balcon, din 7 martie;copiii si nepotii ne-au adus, la usa, de toate, de toate!Nu i-am vazut la fata; le-am facut poza de la balcon.).
Deci “libertatea de opinie” este acceptata,intrucat de aceea exista aceste “Comentarii” !
Vom trai si vom vedea !
Mereu ne rugam sa va/ne dea Domnul multa sanatate, imunitate naturala, putere sa depasim nebunia asta, liniste sufleteasca, speranta si sa ne ajute sa scapam SANATOSI, cum suntem ACUM, si noi, si romanii, si suedezii, si toata Planeta !
AMIN!
Cu profunda sinceritate si aleasa pretuire!
Ada Iliescu(Citează)
20/05/2020 la 3:42 PM
Scuză-mă, dar nu pot procesa comentariul tău și nici nu cred că doresc să depun efort în a o face, atâta timp cât aduci vorba de Dumnezeu și duhurile sfinte.
Andreas(Citează)
20/05/2020 la 3:58 PM
Numai Dumnezeu ii mai poate salva pe suedeji. Amin.
Bogdan(Citează)
20/05/2020 la 4:33 PM
aceat tanar inginer / blogger are multe calitati (informat, performant, etc)…
problema e ca mai e si (foarte) naiv (macar din cand in cand)…
motiv pentru care nu ne putem baza pe concluziile lui fara sa le trecem prin creierul don dotare si personal.
john2381(Citează)
21/05/2020 la 3:33 PM
De asta există comparația pe cifre cu țările din jurul Suediei, care au plecat de la aceeași situație, dar au mult mai puține decese pentru că au luat măsuri.
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 3:55 PM
3.700 morti din 10.000.000 locuitori, 0.00037% nu sunt chiar asa multi. In Italia au murit 0.0005%. Oricum ai da-o, pt unii e putin, pt altii e mult, pt cei care au pierdut le cineva e tragic si tot asa. Tabere vor exista tot timpul, fiecare isi va alege tabara care ii convine, care se muleaza pe crezurile acumulate in viata din informatiile pe care a ales sa le creada.
Marian(Citează)
20/05/2020 la 5:46 PM
ori 100 ca sa dea chiar procente :)
Ionut(Citează)
20/05/2020 la 3:58 PM
Nici eu nu sunt de acord cu ideea Suediei. Si treaba e simpla. daca lasi oamenii sa zbenguie cum vor, fara a fi controlati, acestia vor infecta foarte usor o mai mare parte a populatiei. Nu exista nicaieri oameni care sa asculte doar de recomandari. Normal ca cele mai multe cazuri au fost in caminele de batrani si e normal ca ei sa nu scape atata timp cat angajatii acestor camine intra in contact zilnic cu restul populatiei. Daca limitai acest contact si aplicai masuri mai drastice de igiena si control sigur multi batrani ar fi fost in viata acuma. Este ca si cum ai scoate toti infractorii din puscarii si i-ai lasa liberi cu o arma in mana pe strazi sperand ca ceilalti se vor apara cum pot de ei, doar ca tu stat sa scapi de cheltuielile legate de intretinerea acestora. Nu toti vor recidiva dar o buna parte dintre ei sigur o va face. Si toti cei care baga in fata economia tarii sa nu uite ca in orice constitutie este stipulat ca oamenii au dreptul la viata si statul este garantul acesteia. Toti se pare ca am devenit sclavii economiei…..
ovidiu(Citează)
20/05/2020 la 4:57 PM
Subscriu, efectiv m-a pufnit rasul cand am vazut comparatiile cu Franta.
Ca sa clarificam un pic (ma refer la Paris aici):
– indiferent de anotimp la fiecare colt de strada gasesti un turist chinez (sau un grup de turisti chinezi)
– la carciumi mesele alea sunt atat de inghesuite incat cateodata stai la juma de metru fata de cei de la masa vecina
– exista cultura iesitului in oras, seara (in we nu mai zic) carciumile sunt pline ochi
– lumea se pupa pe obraz in foarte multe situatii (mult mai mult ca la noi), gen cand se intalnesc prietenii sau chiar cu colegii de servici la inceputul programului, nu radeti ca asa e :)
Fara nicio exagerare, daca Franta (Paris in particular) nu facea lockdown iesea macel.
Radu(Citează)
20/05/2020 la 5:13 PM
Toti ganditi pe termen imediat sau foarte scurt si uitati ca va exista virusul asta si la iarna si la anul.
In realitate Suedia sta foarte bine pentru ca la runda 2 nu va mai muri mai nimeni. Ei deja au incasat deja epidemia din plin si pe viitor vor fi mult mai putin afectati.
Tari cu carantina vor avea mai multe victime pe termen lung decat tarile care au lasat epidemia sa zburde ca in Suedia.
Gaelex(Citează)
20/05/2020 la 5:25 PM
Si daca intre timp se dezvolta tratamente mai eficace?
nashu_mare(Citează)
21/05/2020 la 3:35 PM
Încă n-am văzut un studiu legat de câți suedezi au anticorpi și deci vor fi protejați în viitor.
Și apoi, cu ce-i ajută asta, dacă economia este la fel de lovită? Pleacă în Thailanda pe când noi nu plecăm? Nu cred, că e închis.
Vorba lui nashu_mare, dar dacă între timp se inventează tratamente mai bune și oamenii aceia au murit pe când, dacă s-ar fi îmbolnăvit în 2021, ar fi scăpat cu viață?
nwradu(Citează)
20/05/2020 la 6:04 PM
Troll destul de penibil
CK(Citează)
20/05/2020 la 6:30 PM
Da, sa fie fiecare persoana pusa in eprubeta proprie si hranita intravenos pana dispare SASRS-CoV-2 in mod natural, sa salvam vieti.
Ultimul bagat in eprubeta sa stinga lumina, sa fim eco.
sin(Citează)
21/05/2020 la 2:55 AM
Radu, cred ca ar trebui sa iei in calcul si faptul ca intrarea in lockdown a unei tari intregi duce la decese care ar putea fi evitate:
– violenta in familie
– boli care ar fi putut tratate daca spitalele nu ar fi fost folosite strict pt COVID
– un numar mai mare de decese in randul copiilor
– sinucideri
Vezi de exemplu acest raport al UN care spune “The looming global recession resulting from the COVID-19 pandemic could cause hundreds of thousands of additional child deaths this year, effectively reversing recent gains in reducing infant mortality, a new UN report issued on Thursday has revealed.” aici – https://news.un.org/en/story/2020/04/1061892.
Alt aspect important: nu premia echipa ce inca nu a terminat de jucat meciul. Daca aceasta pandemia va continua pentru un an (sau mai mult timp) e posibil ca cifrele sa fie cu totul altele.
Eu unul i-am admirat si ii voi admira mereu pe suedezi, pentru munca deosebita pe care o fac in mediul digital, si nu numai. :)
Andu(Citează)
21/05/2020 la 2:39 PM
1. Asa foarte bine poti sa spui ca izolarea duce la salvarea multor vieti. in perioada asta s-au redus foarte mult:
– decesele datorate accidentelor auto;
– numarul de infectari cu HIV, hepatita de tip C, etc;
– decesele datorate altercatiilor din baruri, cluburi, etc;
– sinuciderile in randul adolescentilor datorate bullying-ului;
– decesele in randul copiilor lasati nesupravegheati de parinti.
2. Articolul dat de tine ca exemplu se refera la copii ce vor fi afectati din cauza scaderii economiei si astfel a nivelului de trai. Nu se aplica in discutia de fata pentru ca:
– chiar si fara masuri de izolare se estimeaza ca economia Suediei va suferi o scadere similara cu a celorlalte tari europene;
– desi articolul atrage atentia asupra problemelor la nivel global, face referire la situatiile din tarile subdezvoltate unde de exemplu copii se bazau pe masa de la scoala; in Suedia nu este cazul, au suficiente resurse pentru a asigura protectia sociala a cetatenilor (inclusiv a copiilor).
Andrei G(Citează)
21/05/2020 la 4:15 PM
@Andu: în România a scăzut mult rata de decese din alte cauze în perioada stării de urgență, a zis Arafat.
Rezultatul este normal: mai puține accidente auto, mai puține atacuri de cord de la nervi sau alte cauze șamd.
Probabil că au murit niște oameni “cu zile” pentru că n-au avut acces la tratamente oncologice sau transplanturi, dar per total mortalitatea în România a fost mai scăzută în T1.
nwradu(Citează)
21/05/2020 la 8:05 AM
Discutia e lunga si cu siguranta sunt oameni mai competenti ca noi care sunt aplecati asupra cifrelor astea seci.
Sa nu uitam o chestie pe care a zis-o un nene foarte destept: stim sa resuscitam o economie, nu stim sa readucem la viata un om care a murit.
Cifrele sunt oameni.
Fiecare guvern a facut fix ce a putut in situatia asta dramatica, cu care omenirea nu s-a mai intalnit de aproape 100 de ani. Si degeaba au invatat medicii toata teoria la scoala si or sa invete (poate nu doar ei) mai departe, realitatea din teren poate deveni infioratoare.
F.(Citează)
21/05/2020 la 11:02 AM
Una dintre concluziile de dupa pandemie ar fi ca s-a cam terminat cu arogantele unor birocrati “specialisti” in domeniul medical, in sensul ca nu va mai putea sa vina tovarasul Iohansson ori tovarasul Van der Fart “sa dea lectii” altor tari in diverse “cestiuni” juridice ,de sanatate ori de alta natura… De pilda ani de zile grecii sau portughezii au fost pusi la punct de “nasurile fine si experte” din nordul Europei ,
iar Grecia si Portugalia s-au descurcat mai mult decat onorabil in aceasta pandemie..
Sa-si ia nordicii Europa “cu viteza lor” ca celellalte tari se vor descurca onorabil, dar mai ales cu demnitate… Ca de asta UE nu prea mai conteaza in mersul economiei mondiale, euroscepticismul se extinde, deoarece unii se credeau “superiori” celorlalti…
George(Citează)
21/05/2020 la 4:17 PM
Grecia și Portugalia au fost în valul 2 de epidemie. Aceasta a lovit întâi în țările mari, dezvoltate, unde au venit din plin chinezi cu virusul. Măsurile au fost luate târziu pentru că a durat ceva vreme să se prindă că e o pandemie.
Celelalte țări au luat măsuri învățând din lecția Italiei.
Dacă lovea întâi în România această epidemie, aveam și noi acum 300.000 de cazuri și 30.000 de decese.
nwradu(Citează)
13/12/2020 la 4:02 PM
Bună ziua la domni și doamne suedeji! Toate bune și frumoase, cu sănătatea cum mai stăm? Moralul tot ridicat?
https://www.biziday.ro/suedia-cere-ajutor-in-gestionarea-pandemiei-sistemul-de-sanatate-este-aproape-de-colaps-cadrele-medicale-demisioneaza-din-cauza-epuizarii-iar-capacitatea-la-ati-in-stockholm-a-atins-99-primarul-ca/?source=biziday
Julian(Citează)