un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Diseară are loc prima lansare SpaceX cu astronauți

27 May 2020  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

NASA și SpaceX vor lansa astăzi, la ora 23:33 a României, doi astronauți în spațiu folosind pentru prima oară capsula Dragon a companiei SpaceX. Dacă nu mă înșel, va fi primul zbor orbital cu astronauți făcut de o companie privată. Like, ever! Lansarea poate fi urmărită live pe canalul lor de YouTube sau din site-ul SpaceX.

Pentru SUA este o zi mare. Va fi pentru prima oară din 2011 când astronauții americani pleacă în spațiu din SUA, folosind tehnologie americană, pentru că în ultimii 9 ani aceștia au folosit capsule Soyuz lansate de ruși și cred că plăteau și foarte mult pentru asta, 80 de milioane de dolari pentru un loc, dacă țin bine minte.

După cum vă spuneam anul trecut, americanii au lansat în anii 1960 programul Apollo pentru a recupera terenul pierdut în fața rușilor în cursa spațială. Au câștigat-o atunci și au rămas în frunte până în 2011, culminând cu momentul când Bruce Willis a salvat planeta de un asteroid nasol pe muzică de Aerosmith. Explozia navetei Columbia a dus la retragerea lentă a întregii flote de navete spațiale, ultimul zbor având loc în 2011. De atunci, rușii au avut monopol în zboruri spațiale cu astronauți către ISS.

Lansarea de diseară, dacă nu se amână din cauze meteo/tehnice și dacă are loc cu succes, va fi o victorie pentru SUA și una foarte mare pentru SpaceX și Elon Musk. Capsula Dragon este expresia perfectă a “privatizării” spațiului, a banalizării acestei tehnologii, dacă vreți să zicem așa (deși doar banală nu este), prin faptul că zborul spațial de acest tip nu mai este posibil doar prin programe foarte costisitoare a căror finanțare ar putea fi făcută doar de statele foarte bogate, ci ceva accesibil și companiilor private.

Dragon este o capsulă de 8,1 metri înălțime și 4 metri în diametru. Este echipată cu jeturi de manevră pe orbită (și un sistem de catapultare în caz de urgență, care o ajută să scape din “botul” unei rachete cu probleme), transportă maxim 7 persoane (NASA vrea doar 4 în misiunile plătite de ei și astăzi vor fi doar doi astronauți în capsulă) și îi și aduce înapoi pe Pământ folosind un sistem de amerizare asistat de parașute. Adică pică în mare, cu patru parașute mari pentru frânare.

Misiunea de astăzi se numește Demo-2 (DM-2) pentru că de fapt va testa capacitatea capsulei de a duce astronauți la Stația Spațială Internațională. Cei doi astronauți au fost anunțați încă dîn 2018 și sunt oameni cu mare experiență în domeniu:

  • Douglas Hurley – colonel în Infanteria Marină, 53 de ani, a zburat de două ori în spațiu în 2009 și 2011.
  • Robert Behnken – colonel în Aviație, 49 de ani, a zburat și el de două ori în spațiu în 2008 și 2010.

Cei doi sunt buni prieteni și amândoi sunt căsătoriți cu astronaute. Soțiile lor au zburat și ele în spațiu, ba chiar soția lui Hurley a stat 6 luni pe Stația Spațială Internațională în trecut. Nu știu câte astfel de cupluri există pe lume, but they must be fun at parties.

De teama covid-19, cei doi au stat în izolare de mult mai multe zile decât este uzual pentru misiuni spațiale și au interacționat doar cu câțiva oameni. Vor fi testați și înainte de lansare. Dacă vreunul se îmbolnăvește pe orbită și trebuie adus la sol înainte de data programată, costă destul de mult.

Capsula Dragon va fi lansată folosind o rachetă Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. O zi mai târziu ar trebui să ajungă la ISS, în timp ce Falcon 9 va încerca să amerizeze pe o barjă la scurt timp după lansare. Se va întoarce de acolo cu astronauți la o dată ce va fi stabilită ulterior, dar nu mai târziu de septembrie 2020.

Vor folosi acum și un nou tip de costum de astronaut, unul proiectat de SpaceX pentru a fi mai mic decât cele clasice NASA. Este slim fit față de celelalte, dacă vreți să-i zicem așa, deși nu pare să aibă și mască medicală integrată.

Misiunea este periculoasă. Această generație de capsule Dragon a zburat o singură dată în spațiu, iar respectiva capsulă a fost apoi distrusă într-un accident în timpul unui test. Au mai multe capsule, dar acesta este al doilea zbor al unei capsule Dragon din a doua generație. Prima generație a zburat de vreo 20 de ori, dar doar cu marfă; nu putea transporta pasageri.

Puteți urmări live lansarea pe canalul de YouTube al SpaceX.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Deabia astept! Urmaresc cam 99% dintre lansările SpaceX in direct.

      (Citează)

  2. T ZERO e 23:33 sau 22:33?
    La ce ora e programata desprinderea de Falcon?
    La ce ora e programata andocarea la ISS?

      (Citează)

  3. ce rusine pt americani, sa cheltuiasca 500 de miliarde anual pe armament si sa nu fie in stare sa finanteze suficient NASA.

      (Citează)

    • Au trecut deja la etapa următoare, privatizarea spațiului. Nu mai au de ce sa finanțeze NASA la fel de mult dacă există privați ce pot face profit din asta. Doar misiunile fără profit rămân apanajul statului.

        (Citează)

    • Au reusit cu succes privatizarea sistemului medical. Si unde au ajuns? Oamenii se cos si isi scot singuri dintii ca sa nu primeasca facturi de zeci de mii de dolari. Acum nu o sa mai investeasca in NASA, in schimb vor plati cu timpul se zece ori mai mult unei companii private.

        (Citează)

  4. Daca le iese si asta, americanii vor triumfa iar in fata rusilor.

      (Citează)

  5. Bob & Doug… Lasasem live-ul in background si tot auzeam, Babadag in sus, Babadag in jos. Ce dracu, am zis, stai sa vezi ca astia lanseaza SpaceX-ul de la Babadag si eu nu stiu…

      (Citează)

  6. Se reportează pe sambata vremea nu a fost bună.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus