►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
D-Link Covr-2202 este primul sistem mesh pe care-l testez de la acest producător de routere, iar modelul este unul foarte performant: are bandă dedicată de backhaul între unități, ca să nu mănânce din banda clienților, are acoperire mare cu antene performante și, inclusiv în testele mele uzuale, a dat de multe ori rezultate foarte bune. Mai sunt și alte avantaje, precum licențe McAfee oferite gratuit inclusiv pentru protecția dispozitivelor chiar și când nu sunt conectate la rețeaua casei.
Specificații D-Link COVR-2202:
Preț: 479 lei la Altex, la ofertă, preț uzual în jur de 1.200 lei la Altex, eMAG, PC Garage.
În pachet sunt cele de mai jos, dar atenție că pisica nu este inclusă. Cele două routere, alimentatoare pentru ele cu cablu alb, un patch-cord de rețea cu cablu plat.
Instalarea lor se face cu aplicația de mobil D-Link Wi-Fi. Conectezi la o priză primul Covr și apoi deschizi aplicația D-Link Wi-Fi. Aici sunt două opțiuni: conectezi telefonul la rețeaua wireless făcută default de Covr (sunt scrise informațiile necesare pe spatele acestuia) și aplicația de telefon preia automat de acolo instalarea. Cealaltă opțiune presupune scanarea unui cod QR cu aplicația de telefon, cod QR găsit în cutia pachetului D-Link.
Urmează apoi un wizard care te poartă prin pașii necesari: configurarea internetului, configurarea unei parole pentru rețeaua wifi, instalarea celui de-al doilea Covr sau mai multe, dacă vrei asta.
Din aceeași aplicație poți face apoi și managementul sistemului mesh, iar pentru protecția rețelei cu soluția McAfee este nevoie de aplicația D-Link Defend, care o include și instalează pe unde vrei tu.
Covr-2202 este un dispozitiv mai înalt și de formă aproape cilindrică. Sunt unități mesh pe piață care sunt de dimensiuni mai reduse și inclusiv D-Link are astfel de modele, dar Covr-2202 include 6 antene de comunicație și poate astfel se explică dimensiunile un pic mai mari. Nu că o unitate cu baza de 9 x 10 cm și înălțime 20 cm ar fi foarte mare.
Forma este ușor asimetrică, iar pe partea frontală se află un LED de semnalizare integrat în textul Covr, dar care poate fi oprit din software.
Una dintre unități era inscripționată cu Point-A. Am instalat-o ca punct de conexiune de Internet. Teoretic ambele unități sunt identice, dar în practică probabil că aceasta este mai adaptată la a face managementul rețelei.
În baza unității se află două porturi Ethernet Gigabit 10/100/1000 Mbps și un buton on/off. Pe lateralul lor se află un buton WPS.
Am pus o unitate în mijlocul casei și alta în sufragerie, ca să bată și pe balcon, care-i locul unde un singur router abia acoperă cu semnal wifi și viteze uzuale de câțiva Mbps. Situația s-a îmbunătățit semnificativ, desigur, în această privință.
Să începem cu performanța pe cablu, deși sistemele mesh deja nu se mai adresează unor oameni interesați atât de mult de acest aspect. Chiar și așa, D-Link COVR-2202 s-a descurcat onorabil pe speedtest.net, unde am prins 865 Mbps, și a excelent într-un test pe torrente.
Torrentele sunt greu de gestionat, presupun conexiuni cu zeci de surse în același timp și primit multe pachete din diverse direcții. De obicei procesoare care să facă bine acest tip de transfer nu se găsesc în sistemele mesh, dar D-Link COVR-2202 m-a uimit la acest aspect: am avut un vârf de 105 MB/s și o medie de 73,6 MB/s pentru un transfer de câțiva GB. Graficul de transfer a arătat ca mai jos.
Trecând la wireless, capacitatea totală este de 2.200 Mbps, împărțit ca mai jos:
Adică are așa:
Backhaul-ul este foarte important în sistemele mesh și de obicei doar cele performante includ o astfel de bandă dedicată. Ideea este următoarea: dacă sistemul are backhaul, o unitate poate transfera date la viteză maximă cu laptopul tău (să zicem), iar acele date le trimite mai departe, spre altă unitate din sistem, pe o altă bandă. Dacă nu are backhaul, își împarte capacitatea totală practic la jumătate pentru a face simultan cele două conexiuni.
În testele mele, am prins un 653 Mbps pe wireless, un rezultat foarte bun pentru capacitatea totală de 867 Mbps. D-Link Covr-2202 are un sistem Smart Connect pe care n-am putut să-l dezactivez, adică face o singură rețea wireless și alocă automat pe 2,4 GHz sau pe 5 GHz dispozitivele conectate, în funcție de capacitatea fiecăruia.
La un moment dat PC-ul meu cu placa de testare a fost conectat automat la 802.11n și atunci am prins 130 Mbps, un rezultat normal pentru acea bandă.
În ce privește acoperirea wireless, D-Link Covr-2202 stă foarte bine. Unitățile sunt puternice, inclusiv specificațiile oficiale vorbind de sute de metri pătrați acoperire în aer liber și recomandarea de a le monta la maxim 2 camere distanță una de alta.
Testând cu laptopul prin casă, observați că am avut viteze foarte mari în toate locurile. În balcon, unde aveam de obicei 3-5 Mbps cu routerul meu, un astfel de sistem mesh mi-ar oferi în jur de 200 Mbps.
Pe partea de mesh și rețelistică, D-Link COVR-2202 vine cu funcțiile uzuale acestor sistem. Una dintre ele este Smart Connect, adică face o singură rețea wireless vizibilă dispozitivelor și alocă automat dispozitivele pe ce bandă se potrivesc mai bine. Alta este funcția de seamless roaming, adică laptopurile și telefoanele sunt automat mutate de pe un dispozitiv pe altul atunci când se mișcă prin casă pentru a beneficia de cea mai bună conexiune.
Aplicația D-Link Wi-Fi în sine este destul de simplă, gândită parcă pentru amatori în ale rețelelor wifi. Meniul principal arată ca mai jos și opțiunile de configurare sunt minime. Pe wifi, de exemplu, nu poți configura nimic legat de canale sau benzi.
Ai posibilitatea de a vedea dispozitivele conectate la sistemul mesh și de a activa o rețea guest, cu sau fără acces la LAN-ul intern. O altă opțiune îți permite să oprești și să pornești rețeaua wifi în anumite zile și ore.
Dacă legi sistemul de contul D-Link de cloud, poți descărca aplicația D-Link Defender, care este de fapt un McAfee făcut special pentru D-Link. Aplicația vine cu următoarele avantaje:
Al doilea aspect se referă la faptul că, din aplicație, poți genera coduri de instalare pentru soluția de securitate McAfee pentru PC-uri și telefoane. Odată instalate, acestea protejează de viruși și alte atacuri acele dispozitive chiar și când nu sunt conectate la sistemul tău mesh. E ca și cum, cu acest D-Link Covr-2202, ai primi și software de securitate aproape nelimitat.
Aplicația D-Link Defend include opțiunile de control parental. Definești acolo mai mulți utilizatori tip copil și aloci dispozitivele utilizate de ei, apoi pentru fiecare în parte poți restricționa accesul la categorii de site-uri, de exemplu adulte, pariuri, rețele sociale șamd. Poți configura lista după cum vrei, poți adăuga sau elimina manual diverse URL-uri.
După instalare, D-Link Defend îți spune și ce dispozitive sunt conectate la rețea și-ți cere să le aprobi. Când am conectat un dispozitiv nou, am primit aproape imediat notificare push pe telefonul meu că a apărut ceva nou în rețea.
D-Link Covr-2202 are și integrate cu Google Assistant și Amazon Alexa, dar este una rudimentară. Comenzile se dau indirect, adică spui “ok Google, talk to d-link wi-fi” și Google primește puncte bonus pentru că înțelege corect “d-link wi-fi” (eu pronunț dilinc uaifai). După asta poți spune “help” pentru a vedea comenzile disponibile, care sunt:
Așa că data viitoare poți spune direct “ok google, talk to d-link wi-fi to turn on the guest network”.
Am descoperit că acest sistem mesh are și interfață web. Unele nu au și pot fi controlate doar din aplicația de telefon. Dacă accesezi din browser IP-ul routerului mesh, ai o interfață clasică de router D-Link și, mai important, acolo se ascunde funcția Quality of Service, care nu poate fi găsită în aplicația D-Link Wi-Fi.
QoS-ul este unul dinamic, adică tu setezi prioritatea dispozitivelor și se reglează ele automat. Mai sunt pe acolo opțiuni clasice de port forwarding sau Dynamic DNS și altele.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
D-Link COVR-2202 este un sistem performant și cu câteva avantaje software, de exemplu licențele McAfee sau integrarea cu Google Assistant. Faptul că-i reproșez eu că nu are multe opțiuni de configurare nu este probabil relevant pentru 90% dintre utilizatori.
Dacă-l găsiți la cei 480 de lei cât costă acum în oferta Altex, este un preț foarte bun.
Preț: 479 lei la Altex, la ofertă, preț uzual în jur de 1.200 lei la Altex, eMAG, PC Garage.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
14/04/2020 la 10:53 AM
Interesant, dar tu de ce nu folosesti asa ceva? Ca zici asta: “În balcon, unde aveam de obicei 3-5 Mbps cu routerul meu, un astfel de sistem mesh mi-ar oferi în jur de 200 Mbps.”
Kopa_Kopan(Citează)
14/04/2020 la 12:00 PM
Daca vrei mesh iti iei Ubiquiti nu TP-Link. https://url.isay.ro/AmpliFiHD
ionica(Citează)
14/04/2020 la 12:43 PM
De ce? Vad că și Tp Link sunt ok. Plus că e mai ieftin
Cătălin Tănase(Citează)
15/04/2020 la 1:00 PM
@Catalin pentru stabilitate, pentru ca nu pica cand ai peste 15 dispozitive conectate, pentru ca nu trebuie sa ii dai restart, pentru ca, calitate ;)
ionica(Citează)
15/04/2020 la 4:09 PM
Mda. Peste 2200RON pentru un AmplifiHD + doua noduri, in conditiile in care e dual band, e enorm. Iei AX6100 de la Asus de banii aia care e tri band + AX. La fel, nu trebuie sa-i dai restart, tine multe dispozitive conectate, calitate etc.
zetanu(Citează)
15/04/2020 la 4:32 PM
Mi-am luat zilele trecute un repetor de 130 de lei pentru balcon. Nu-i musai nevoie de el, că acum stau cu ușa deschisă la balcon și am semnal suficient și de la routerul meu.
Dacă n-aș avea deja un router suficient pentru mine, mi-aș lua COVR din asta. Dar cum am deja router, am luat un repetor.
Mai e o treabă, eu folosesc 3 porturi LAN din cele 4 ale routerului. Cu un COVR ar fi trebuit să împart acele conexiuni între cele două mesh-uri, dar cred că sistemele mesh sunt gândite pentru oameni cu mai puține cabluri decât mine.
nwradu(Citează)
14/04/2020 la 11:05 AM
Tu vrei să ne bagi COVR-idul în casă! :)
AI_core(Citează)
14/04/2020 la 12:30 PM
Cum se descurca cu dispozitivele care stiu numai banda de 2.4?
Multe dispozitive IoT dau cu virgula pe retelele hibrid.
benea(Citează)
14/04/2020 la 1:00 PM
se descurca ok. am luat si eu un pachet acum doua saptamani cand l-am vazut la oferta la altex. am o camera IP si un Amazon Tap care merg doar in 2.4GHz. merg ambele fara probleme.
zetanu(Citează)
14/04/2020 la 9:12 PM
Aia cu același nume și la reteau 2.4 și 5 vine copiata de la google care și eu s-au gândit că e bine să te treacă ei strada. La ala nu poți seta nici mod bridge că ei știu mai bine.
Aici se poate seta bridge?
Iulian(Citează)
14/04/2020 la 9:55 PM
da, merge bridge.
zetanu(Citează)
14/04/2020 la 10:05 PM
Multam de raspuns, dat comanda de la Altex.
Ostahie & D-Link ar trebui sa trimita cate o bere lui Radu pentru fiecare comanda plasata dupa acest articol.
benea(Citează)
15/04/2020 la 4:33 PM
Are bridge, era și într-un screenshot :P
E greu de zis cum merg dispozitivele 2,4 GHz. Ale mele au mers. Probleme apar de obicei nu de la router, ci de la dispozitive, care pot avea tot felul de plăci de rețea ciudate sau cod prost.
nwradu(Citează)
16/04/2020 la 1:58 PM
A ajuns azi comanda –
Instalarea relativ usoara, aplicatia nu a vrut sa-mi citeasca codul QR de pe cardul inclus, asa ca am mers pe setare manuala.
La prima conectare mi-a limitat viteza wired la 100Mbps, dar s-a rezolvat dupa un reboot.
Toate dispozitivele pe 2.4Ghz s-au conectat fara probleme la reteaua hibrid, momentan uptime perfect, sa vedem in timp. Aplicatia nu a reusit sa identifice tipul dispozitivelor conectate in retea, nici macar propriul satelit – a trebuit bifat manual (probabil prioritizarea traficului se face in functie de tipul consumatorului). Intradevar cam putine setari disponibile din soft…
Placut impresionat de aria de acoperire (semnal full in fiecare colt) si distanta permisa intre module (mult peste ce ducea un router obisnuit + range extender).
Vitezele inregistrate sunt asemanatoare cu cele din graficul din articol, pe unele zone din casa cresterea fata de viteza oferita anterior de range extender este de 20x.
Pentru banii ceruti sunt multumit!
benea(Citează)
16/04/2020 la 2:07 PM
Cred că dacă făceai setare din aplicație nu avea problemele astea. La mine a citit codul QR imediat.
Partea ciudată a fost că a trebuit sa opresc datele mobile în telefon ca să detecteze rețeaua wireless a covr. Altfel nu voia să facă asta.
nwradu(Citează)
14/04/2020 la 1:50 PM
Pus in geam in casa, care ar fi raza acoperita (semnal in curte)?
Trebuie folosit ca main router? Sau poate sa asigure doar partea de wireless?
Nero(Citează)
14/04/2020 la 2:50 PM
poate opera si in mod bridge
zetanu(Citează)
14/04/2020 la 2:00 PM
Radu pe cand un review la un router cu DumaOS?
Robert(Citează)
15/04/2020 la 4:34 PM
Eu nu contactez activ oamenii cu routere pentru a cere dispozitive la test. Dacă-mi trimit ei, testez, dacă nu, nu fac eforturi mari în direcția asta.
nwradu(Citează)
14/04/2020 la 6:29 PM
Ca off-topic: imi place culoarea peretelui in combinatie cu fotoliul si canapeaua! Super elegant! Restul peretilor din camera sunt aceeasi culoare sau sunt un verde mai deschis?
Mihai(Citează)
15/04/2020 la 4:35 PM
Doar un perete este verde, restul sunt off-white.
Verdele merge bine cu galben și cu mov, de asta avem și acel fotoliu galben și, pe alt perete, o canapea mov. Practic canapea mov pe peretele bej și canapea bej pe cel verde, ca să nu fie chiar prea multe culori acolo.
nwradu(Citează)
14/04/2020 la 8:14 PM
M-ai convins, l-ai prezentat prea fain. Am comandat COVR-ul și a și ajuns.
Paul(Citează)
15/04/2020 la 2:55 AM
Doar ce am făcut o cerere de retur pt produsul asta la Altex. Cred ca am primit un dispozitiv defect, întrucât ‘parintele’ A nu vrea sa deloc sa facă o rețea WiFi la care sa ma conectez și sa îl configurez. Am încercat și pe fir sa îl configurez și tot nu vrea. Nu e primul router pe care îl configurez…am in prezent in casa 3AP legate la un router și am ceva probleme din lipsa funcției de Fast Roaming. O sa ma reorientez către ceva pe care ma pot baza. Din prisma experienței avute nu recomand acest model. Ma întreb și cum a reușit sa scoată Altex acel preț de vânzare…oare au o marja mare de defect in lotul respectiv…
Daniel(Citează)
15/04/2020 la 4:36 PM
Nu cred că-i interesul lor să vândă produse defecte, că pierd mai mulți bani cu retururi și munca de rigoare.
N-a vrut nici cu un hard reset?
nwradu(Citează)
19/07/2020 la 9:14 AM
Dupa vreo 2 luni de utilizare a modelului asta mesh pot confirma si eu ca e cea mai proasta alegere. Din pacate nu am fost pe faza sa il returnez in perioada de 15 zile si acum trebuie sa ma chinui cu mersul la garantie si etc. O mizerie totala de produs. Tot la 2 zile se deconecteaza wirelessul random fara nici un motiv. Are o acoperire de tot rahatul.
Se confirma inca o data ca reducerile astea miraculoase de pret la unele produse au o explicatie. Nu ne face nimeni vreo favoare. Iar “review-urile” de pe bloguri sunt niste tampenii inutile care nu te ajuta cu absolut nimic. Daca gasesti vreo parere pe vreun forum a unui cumparator ce a folosit cu adevarat produsul…ok. Altfel nu ai de unde sa iti iei o informatie utila, nu teleshoping.
John(Citează)
03/05/2020 la 11:13 PM
De plătești 30 lei netul când poți plăti 40euro ???
Ai ce ți se promite la 30lei dar cu 40euro….
De ce îți cumperi unifi ,ptr că face ce zice tplink….sau mai bun Cisco!!
Valentin(Citează)
19/06/2020 la 7:06 PM
Era interesant sa pui in articol si locatiile unde ai amplasat cele 2 elemente in apartament. Pentru ca daca unul din ele era in camera de pe care iesi in balcon…e cam normal sa ai semnal aproape full, pt ca nu te desparte decat un geam. Poate routerul pe care il folosesti in mod normal nu il ai in camera cu balconul, de acolo caderea mare de semnal.
Mie mi se pare ca o unitate are o putere a semnalului mai proasta decat routerul de la UPC, de exemplu. Puse in exact acelasi loc asigura o acoperire mai proasta in casa. Impreuna cele 2 elemente evident ca extind semnalul…dar individual mi se pare un downgrade la putere de acoperire versus banalul echipament de la upc. Nu ma asteptam ca un perete sa aiba o asemenea influenta pentru ditai sistemul de peste 1000 lei. 450 e mai degraba pretul corect pentru el.
John(Citează)