►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Știri despre tehnologie și coronavirus și criză – 1 aprilie 2020
Star Wars anunță The High Republic, o perioadă pentru viitoare cărți și poate și filme »
Eu am în total 4 camere de supraveghere acasă. Doar una este montată permanent, iar pe celelalte trei le instalez rapid când plec de acasă mai multe zile. Faptul că pot vedea de oriunde ce se întâmplă în casă, dacă pisicile nu s-au închis în vreo cameră, dacă n-a luat ceva foc sau dacă nu a spart cineva ușa mi se pare foarte liniștitor.
Camera aceasta D-Link DCS-8515LH este bună pentru astfel de aplicații. Un model pan-tilt, conectat la rețeaua wireless a casei, care înregistrează inclusiv în cloud atunci când detectează mișcare sau sunet puternic. Vede în întuneric. N-a ridicat probleme în cele două săptămâni de testare.
Specificații D-Link DCS-8515LH:
Preț: în jur de 599 lei la eMAG, PC Garage, dar Altex are acum o ofertă la 369 lei.
În pachet am găsit camera DCS-8515LH, un alimentator pe microUSB, o bază pentru montarea pe perete și două suruburi cu două dibluri pentru prinderea acestei baze. Mai există și un cartonaș cu un cod QR pentru conectarea rapidă a camerei în aplicația de telefon mydlink, dar același cod este de găsit și pe spatele camerei.
Instalarea este simplă: pui camera pe poziție, înfigi alimentatorul în ea și, după câteva secunde de boot, poate fi găsită cu aplicația mydlink. Cel mai simplu este să scanezi codul QR din aplicația de telefon, caz în care aceasta va porni automat bluetooth-ul, va găsi camera și o va conecta la rețeaua wireless a casei, prin care o vei accesa ulterior.
Dacă vreți să montați camera pe perete sau pe tavan, există acea bază, un cerc negru din plastic. Acesta se prinde în perete cu diblurile incluse în pachet (sau ce altă soluție preferați, la o adică, apoi camera se înșurubează în baza ei.
DCS-8515LH este destul de mică, un cilindru de 88 mm în diametru și înalt de 129 mm. Partea de jos este albă, partea de sus, cea neagră, este cea mobilă.
În mijlocul ei este senzorul. Lângă acesta, în zona neagră, se află niște LED-uri IR bine mascate. Dacă dai de obiectiv în sus, apare slotul microSD.
Un mic difuzor este pe spatele camerei. Poți vorbi în aplicația de telefon și sunetul este redat prin acest difuzor din cameră. Jos, pe bază, se află un buton de reset, conectorul microUSB și ceva date pentru conectarea la rețea.
Undeva în zona bazei se află și un LED de stare, bine disimulat și el. Poate fi oprit din setările camerei.
Eu am testat-o două săptămâni. În acest timp a funcționat fără probleme de orice tip și n-am găsit nimic să-i reproșez.
Calitatea imaginii mi s-a părut bună. Înregistrează 720p, ceea ce este suficient, că vezi trăsăturile oamenilor sau alte detalii. Culorile par bune. Unghiul de vizualizare al obiectivului este mare. Eu am pus-o într-o cameră de 5 metri, la jumătatea ei, și o filma pe toată de la o distanță de 3 metri de perete. Dacă aș fi pus-o în colțul camerei ar fi văzut-o pe toată.
Mobilitatea nu-i completă, adică nu se învârte nelimitat 360 de grade, ci doar 340 de grade și nu se poate da “peste cap”. Înclinarea pe verticală este între -10 grade și +95 grade. Not great, not terrible, ca să zic așa. Mi-ar fi plăcut mai mult de -10 grade ca să poți vedea mai bine ce se află “sub cameră” în caz că o pui undeva sus, dar cam aceleași unghiuri oferă toate modelele similare. Dacă o montați permanent undeva sus, mai bine o prindeți în tavan sau perete, cu capul în jos sau orizontal, pentru a putea filma în orice direcție.
Iluminarea pe timp de noapte este foarte bună. Are câteva LED-uri ce iluminează în infraroșu și se obține o imagine alb-negru a scenei. Camera comută automat pe acest mod atunci când scade nivelul de lumină din cameră, dacă vrei asta. Iluminarea IR mi-a plăcut, puterea LED-urilor se ajustează foarte bine în funcție de distanță până la obiectul filmat. Dacă cineva vine foarte aproape de obiectiv, imaginea nu va fi foarte arsă, alba fără a vedea detalii, ci LED-urile își reduc intensitatea în mod adecvat.
Înregistrarea nu se face continuu, ci doar la detecție de mișcare sau de sunet puternic. Mi se pare suficient, că de fapt aceste momente te interesează. Poți vedea live view oricând vrei, din telefonul mobil, și poți înregistra sau face screenshoturi pe loc în acele momente.
Înregistrările se salvează pe cardul microSD din cameră sau în cloud-ul D-Link. Cloud-ul D-Link este pus la dispoziție gratuit cu următoarea limitare: înregistrările se păstrează 24 de ore și poți înrola maxim 3 camere acolo. Pentru mai mult, plătești câțiva euro pe lună.
Chiar și o zi de înregistrări la evenimente mi se pare suficient. Primești notificări pe telefon la detecția de mișcare sau sunet, ai o zi la dispoziție să te uiți ce s-a întâmplat și să salvezi în telefon acele înregistrări înainte de a fi șters. Dacă nu vrei pe cloud, cardul microSD de până la 128 GB poate reține datele pentru foarte multă vreme. Riscul este, desigur, ca un hoț să plece cu cardul microSD din cameră, pe când în cloud nu poate umbla.
Imaginile live și înregistrările din cardul microSD pot fi accesate și din afara rețelei locale, desigur. Aplicația mydlink știe să ajungă la cameră folosind conexiunea prin cloud și să extragă pe loc imagini, cum e și normal să facă.
DCS-8515LH are mai multe funcții la bord, utile pentru camere “de casă”. Poți alege zonele unde să se facă detecție de mișcare, de exemplu. Poate te interesează doar când apare mișcare pe ușă, nu și faptul că niște crengi care se mișcă în afara casei fac umbră pe perete și tot declanșează alerta de mișcare.
Există și auto-tracking, adică camera va urmări automat un obiect care se mișcă prin cadru. Din experiența mea, nu funcționează întotdeauna, în sensul că uneori se rotea pentru a urmări pisica prin cameră, alteori nu.
Camera poate fi mișcată din aplicația de telefon cu swipe pe ecran, desigur. Camera poate face și o imagine panoramică a tot ce vede, în toate direcțiile, iar tu doar apeși undeva în această panoramă și camera se orientează singură. Mai poți salva puncte de interes, maxim 4 plus o poziție Home, și la fel poți trece rapid camera de la unul la altul, de exemplu între ușă și fereastră.
Există o funcție auto home care aduce camera la o poziție preconfigurată după ce a fost mișcată în altă direcție. E bună ca să nu uiți camera orientată spre vreun unghi inutil la care te-ai uitat cândva.
Există un Privacy Mode în care vor fi dezactivate Live View și înregistrarea. Este o funcție de activat dacă nu vrei să se înregistreze nimic pentru o perioadă pe cameră, un fel de dezactivare fără a deconecta camera.
Microfonul camerei mi s-a părut suficient de capabil. Am vorbit în fața lui și sunetul s-a înregistrat bine. Poți vorbi în aplicația de telefon și sunetul este redat din cameră, pe difuzorul ei. Funcția asta este utilă pentru a vorbi cu vreun curier aflat la ușă sau altceva similar. Eu am folosit-o ca să o sperii groaznic pe Matilda și altă dată o pisică ce dormea pe lângă cameră.
Unele setări sunt plasate în alte sectiuni ale aplicației mydlink. Există o zonă de automatizare, de exemplu poți seta scenarii de utilizare a camerei atunci când ești Home, Away, Night șamd, dar acestea sunt utile dacă ai la pachet și alte dispozitive smart home de la D-Link, de exemplu prize automate sau senzori de alte tipuri.
Există o zonă în care setezi scenariul de pornire a înregistrării și poate fi cuplat cu cele de mai sus. De exemplu, am făcut destul de rapid două setări:
Adică, atunci când plec de acasă, pot comuta rapid sistemul pe Away (aplicația Mydlink chiar permite să faci shortcut-uri pe ecranul principal cu asta) pentru un nivel sporit de securitate.
Pentru a vizualiza înregistrări mai vechi, există un meniu în care acestea apar cronologic, pe date și ore. Aplicația Mydlink este gândită pentru a integra mai multe camere video D-Link, așa că există și opțiuni de filtrare după cameră sau camere în care este instalată. Înregistrările pot fi văzute pe telefon și descărcate în acesta.
Există și o integrare cu Google Assistant și Amazon Alexa, dar nu foarte complexă. Practic, poți spune “hey Google, show me the camera in the living room” sau ceva așa. Dacă ai și un televizor compatibil conectat la Google Assistant sau Alexa, imaginea va fi afișată direct pe acesta.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
D-Link DCS-8515LH este o cameră indoor cu toate funcțiile necesare unui sistem do-it-yourself, iar în plus vine cu avantajul acelei stocări în cloud oferite gratuit, dacă nu vrei să folosești un card microSD.
Nu i-am găsit nimic important de reproșat, a fost stabilă pe tot parcursul testului. Dacă vreți să aveți una instalată pentru a filma ușa de la intrare sau pe care să o montați voi când plecați în concediu, DCS-8515LH poate fi un model foarte bun.
Preț: în jur de 599 lei la eMAG, PC Garage, dar Altex are acum o ofertă la 369 lei.
« Știri despre tehnologie și coronavirus și criză – 1 aprilie 2020
Star Wars anunță The High Republic, o perioadă pentru viitoare cărți și poate și filme »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
40 comentarii
01/04/2020 la 11:28 AM
Foarte scumpa. Sunt alternative identice la specificații care costa la jumătate din preț.
Daniel(Citează)
01/04/2020 la 11:49 AM
Fără cloud. Specifică asta când vorbești de preț..
Mdt(Citează)
01/04/2020 la 11:53 AM
Niste recomandari?
BlackSkull(Citează)
01/04/2020 la 11:44 AM
Wtf, 4 camere pentru un apartament?
Eu am una in sufragerie, pe care o bag in priza cand plec de acasa pentru mai mult timp. Hai sa zicem ca ar mai merge una, sa acopar si curtea. Nu ca ar intra cineva, doar asa de curiozitate. La etaj si in pod nu vad de ce as avea nevoie de camera.
Giani Mucea(Citează)
01/04/2020 la 12:17 PM
Păi pisicile se mișcă pe unde vor ele. Pun una în dormitor, una pe hol de unde văd două camere și alta în bucătărie, de unde văd dacă mănâncă sau nu.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 12:04 PM
Hai, fi sincer, e o petardă de cameră :) Eu am un Logi Circle 2 și e doar un pic mai puțin proastă (bașca, mai costă și dublu). Pe timp de zi, oricare din ele e bună. Pe timp de noapte, pe întuneric, night-mode-ul e praf din simplul motiv că iluminatoarele IR sînt proaste. Scrie că bat cinci metri, dar realitatea e că nu poți folosi în instanță o poză cu un străin filmat de la doi metri spărgîndu-ți casa, că e totul pixelat. Plus că nici 720p nu-i suficient pe timp de zi dacă vrei să prinzi o față ca lumea în poză. Enfin, poate o să scriu un text scurt la mine despre camere de supraveghere pentru apartamente, sînt niște investiții complet inutile.
Alex Mihăileanu(Citează)
01/04/2020 la 12:16 PM
Circle 2 e scumpă pentru ce oferă. Aș prefera una mobilă în locul uneia fixe, că o poți amplasa strategic și poate filmezi două camere cu ea.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 1:06 PM
Cea pe care o am eu nu e fixă, e cu baterie – duce vreo două luni bateria, se activează doar la mișcare etc, filmează 1080p, bla bla. Nu face tilt & pan, dar are unghi mare, e OK pentru o cameră întreagă. Dar, la fel ca și asta de care zici tu, calitatea foto/video nu e suficientă. Serios.
Alex Mihăileanu(Citează)
01/04/2020 la 12:05 PM
1mpx?….. Nu ca e scumpa, e enorm de scumpa pentru ce stie. E buna asa de “jucarie”. Orice sistem de supraveghere modern e de la 5mpx in sus. Degeaba are functii “inteligente” daca e camera ordinara.
Andrei M(Citează)
01/04/2020 la 12:15 PM
De ce, citești ziare cu camera? E o cameră, trebuie să-ți arate ce se întâmplă acolo, nu să facă calitate de national geographic.
N-aș pune 5 mpx într-un apartament și nici altceva mai bun de atât.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 1:05 PM
@nwradu nu citesti ziare, ci incerci sa vezi cine ti-a intrat in casa lol. tu decizi daca vrei calitate mai buna a imaginii sau te multumesti cu 1mpx in 2020.
GabrielG(Citează)
01/04/2020 la 12:28 PM
BlackSkull, cu permisiunea lui Radu :
https://www.emag.ro/baby-monitor-wireless-monitorizare-video-audio-bebelusi-vedere-nocturna-sunet-bidirectional-functie-push-to-talk-rotire-automata-hd-1280-720-senzor-miscare-wi-fi-alb-y13g-en/pd/DK9M9LBBM/
Are si cloud. O luna gratuit, apoi 69 de dolari pe an (7 zile cloud recording), aplicatie telefon, card, etc.
Nile(Citează)
01/04/2020 la 12:37 PM
Cand ti-a intra intr-o seara cineva si nu o sa-l recunosti, o sa iti dai seama de ce ai nevoie “sa citesti ziare cu camera”!. C’mon….. Arunca telefonul pe geam si revino la S3. Ca doara la ce iti trebuie ceva mai ok….
Andrei M(Citează)
02/04/2020 la 1:35 PM
Am lucrat ani de zile ca product manager în domeniul CCTV, nu-i nevoie să-mi explici teoria. Eu am mers pe camere 720p la mine în casă.
nwradu(Citează)
02/04/2020 la 4:58 PM
Orice idiot de hot cand intra intr-un apartament are o masca gen cagula pe figura. In afara cazului in care ai o camera 8k sa il identifici dupa numarul de peri din sprancene, nu stiu ce camera ar fi ok din punctul asta de vedere.
Eu am doua xiaomi360, ma anunta cand detecteaza miscare (m-a inebunit un fluture intr-o seara) + un set de senzori tot de la xiaomi.
Baltha Zerus(Citează)
02/04/2020 la 6:14 PM
@Baltha: Bine, dar pe emailul meu despre cum ai câștigat sistemul ăla router mesh te uiți?
nwradu(Citează)
02/04/2020 la 6:21 PM
Oops, imi cer scuze, am doar contul principal pe telefon, si nu am vazut emailul, pe cel cu care comentez am in principal utilitatile doar. Trimis un mesaj acuma.
Multumesc.
Baltha Zerus(Citează)
01/04/2020 la 1:00 PM
Mult prea scumpă pentru ce oferă. Eu am cumpărat două camere Victure 1080p (chinezărie,evident, dar merge foarte ok, full HD) la 29 de euro/buc de pe Amazon (acum sunt 26 de euro, uneori doar 23). Aceleași funcții doar că fără cloud (care e contra cost dar oricum la un preț foarte accesibil) și, partea cea mai tare e că, dacă le lași un review bun pe Amazon la produsul lor, îți trimit încă o cameră cadou (!). Așa că ieși și mai ieftin.
cata(Citează)
01/04/2020 la 1:01 PM
Ce nu spune nimeni la review-urile acestor camere este sa aveti mare-mare-mare grija la configurarea si securizarea lor. Acest gen de device mi se pare extrem de periculos pentru cineva non-tehnic, asa cum stim ca este foarte multa lume.
Nu de alta, dar nu cred ca cineva isi doreste sa stie ca ii este vizionata “pisica” prin casa si apoi publicata pe net.
Si sunt o multime de cazuri de acest gen si filmulete pe net.
corny(Citează)
02/04/2020 la 1:46 PM
D-Link folosește cloud-ul Amazon din Irlanda, dacă au și grijă ca uploadul să fie securizat, nu cred că este vreo problemă.
Majoritatea cazurilor când spiona cineva în casă erau pe baby monitors, care transmit prin radio imaginea spre alt receiver cu ecran din altă cameră. Sau na, dacă nu pui parolă pe cameră, e același risc ca la a lăsa rețeaua wifi nesecurizată. Mai stă și vecinul pe ea :P
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 1:22 PM
Nu e mai la pret special azi al Altex
GabiC(Citează)
02/04/2020 la 1:48 PM
Nu m-ar mira să fie la alții, probabil D-Link face pe rând promoții la fiecare magazin, cum se face de obicei.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 1:36 PM
Care sunt celelalte 4 modele pe care le ai?
Ciprian Harabagiu(Citează)
02/04/2020 la 1:49 PM
Am una noname de la Orange Smartphone Tester și trei TP-Link NC450.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 2:16 PM
sunt bune astea, scutesc si hotii sa mai faca filaj din masina, in frig.
Giovani(Citează)
01/04/2020 la 2:28 PM
Eu am din astea 3 buc, montate pe tavan: https://www.hikvision.com/es-la/Products/Network-Camera/EasyIP-2.0/4MP/DS-2CD2F42FWD-I(W)(S)#prettyPhoto
Sunt vreo 550 lei buc,
radu(Citează)
02/04/2020 la 1:53 PM
Aplicația de mobil cum este la astea?
Vezi că Hikvision este pe lista de interdicție a guvernului SUA, alături de Huawei și ZTE și alții. Mă întreb dacă vor avea probleme cu componentele în viitor.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 3:06 PM
Ce nu zice nimeni despre camerele de supraveghere “cu cloud” e ca nu garanteaza niciun producator cat timp vor tine serviciul ala activ.
Cu alte cuvinte, e posibil, in special in cazul brandurilor no-name ca acel cloud sa dispara dupa 2 luni sau dupa un an. Ramai doar cu aplicatia de pe telefon (care nu mai primeste updateuri) cu care poti vedea doar live ce vede camera, fara inregistrare, sau doar inregistrare locala pe telefon, daca esti pe faza cand vine notificarea de la camera. Asa a fost cu Piper (daca imi aduc aminte bine)
C(Citează)
02/04/2020 la 1:37 PM
Camera asta are înregistrare pe microSD, dacă rămâi fără cloud. Aș spune însă că șansele ca D-Link să taie cloudul sunt mai mici decât “brand generic noname”.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 3:41 PM
24 de ore e putin sa se pastreze inregistrarea.
daca esti in concediu si cineva iti sparge casa iar tu ai uitat sa te uiti o zi, nu te mai ajuta cu nimic.
bai dar camere care sa inregistreze in google drive nu exista?
eu inregistrez local pe NAS dar as vrea o solutie cloud cum era aia de la Orange Smart Home (singurul lucru ok la sistemul ala, ca in rest e varza)
eu am niste Foscam-uri care implinesc 8 ani si sunt f multumit cu ele, nici nu sunt HD macar
acum au scos astia de la Sonoff o camera f laudata la vreo 30 usd si as fi luat daca nu ar fi venit urgia, dar tot fara inregistrare in google drive
Marean(Citează)
02/04/2020 la 1:43 PM
Poți plăti la D-Link câțiva euro și-ți păstrează înregistrările mai multă vreme. Primești însă notificare pe telefon că a fost detectată mișcare, deci bănuiesc că în 24 de ore poți vedea că s-a deschis ușa de la intrare și te poți uita pe înregistrarea free.
Nu. Erau anterior unele care făceau upload pe un ftp de-al tău, dar n-am mai văzut de mult această funcție. Un FTP undeva online tot câțiva euro pe lună costă, așa că producătorii îl înlocuiesc cu servicii cloud, de obicei.
Nici măcar HD? Păi nu auzi mai sus că dacă nu are rezoluție de OLED și HDR nu e bună? :P
nwradu(Citează)
02/04/2020 la 1:53 PM
ce-i drept pentru intrare am pus camera de 1080p – aia de la orange.
in rest 720p e suficient de vazut ce e prin casa, asta e concluzia mea dupa 8 ani de avut camere.
eu le-am folosit pe post de baby monitor si monitor de bona :-) iar acum imi supraveghez animalele cu ele :-)
Marean(Citează)
02/04/2020 la 1:55 PM
Tocmai voiam să-ți spun că anti-hoție nu prea este decât dacă primești rapid vreo alertă și chemi și mai rapid poliția. Altfel, pleacă hoții și cu NAS-ul tău.
nwradu(Citează)
01/04/2020 la 3:58 PM
Eu nu inteleg momentul review-ului, acum toata lumea e acasa. Ce sa faci cu o camera de supraveghere?
Gaelex(Citează)
01/04/2020 la 5:12 PM
de ce totul trebuie sa fie de moment? nu poate omul sa isi faca si planuri de viitor, sa se documenteze? eu consider util articolul nu prin prisma faptului ca aprezentat un model ci ca ideee sa ma apuc eu sa caut un model care mi se potriveste
mihai(Citează)
01/04/2020 la 7:40 PM
Eu îl înțeleg. Pandemia va trece, dar cu cât va fi mai lunga cu atât mai grava va fi recesiunea, va fi “foamete” pentru unii cetățeni, e foarte posibil sa avem toți probleme de securitate. Doar ca pe mine ma interesează o soluție pentru casa scării, mi se pare mult mai eficient sa descurajez hoții de la întrarea în bloc, nu după ce deja a pătruns în apartament. În plus casa scării mi se pare cel mai periculos loc d.p.d.v. al unei tâlharii dintre toate locurile pe care le parcurg pe parcursul unei zile obișnuite, in blocul meu la parter nu exista apartamente.
EGO(Citează)
02/04/2020 la 1:39 PM
Mi-au trimis oamenii camera, am testat-o, am scris, că doar nu am muncit degeaba.
O soluție cu cloud e bună, că filmarea ajunge pe net înainte să distrugă hoțul camera. Dar aș merge pe o soluție anti-vandal, să reziste mai mult, ceea ce înseamnă cameră profesionistă.
nwradu(Citează)
02/04/2020 la 9:28 AM
Am si eu o chinezarie luata pentru ca voiam sa prind flagrante delicto o pisica ce facea o porcarie in bucatarie. Bunuta, cu salvare in cloud, 1 luna gratuit, restul cu bani. Bun, zic, lasa ca salvez pe card (am unu de 128 G). Zis di facut. Dar formatul H264 nu-l pot rula cu niciun player. Dammit. Are cineva fo’ sugestie? (afara de aia de a plati cloudu’….)
Carmen(Citează)
02/04/2020 la 1:39 PM
Nu, trebuie căutat ce fel de codec folosește exact ca să găsești o soluție. Ai încercat să-l deschizi cu VLC? E free și suportă multe codecuri.
nwradu(Citează)
02/04/2020 la 1:56 PM
Carmen(Citează)