un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Noul iPhone SE pare un mid-range care se va vinde foarte bine

16 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

57 comentarii

Apple a lansat ieri un nou iPhone SE, cu prețuri începând de la 399 de dolari, refolosind un nume de acum câteva generații.

Întâi, un pic de background. În 2019, cel mai bine vândut telefon din lume a fost iPhone Xr, cu peste 46 de milioane de unități. În 2018, a fost iPhone 8, deși în același an se lansase și iPhone X. Primul iPhone SE a fost lansat în martie 2016, bazat pe iPhone 6S și era un mid-range de doar 4 inchi.

Anul trecut Apple a avut 5 din cele mai vândute 10 telefoane din lume, dar istoric vorbind modelele lor mai ieftine s-au vândut foarte bine. Uneori au menținut în producție generații mai vechi drept “model mai ieftin”, alteori au creat chiar unul special cum este și acest iPhone SE.

Noul iPhone SE are ecran de 4,7 inchi și carcasă de aluminiu (update: sticlă pe spate, se pare). Chipsetul este un A13, același ca pe iPhone 11 Pro, adică hardware de cea mai recentă generație la acest capitol. Asta e bine, înseamnă că telefonul este rapid și că va putea rula multe versiuni ulterioare de iOS.

Lăsând la o partea scăderea de costuri ce vine din acel ecran mai mic, iPhone SE are o singură cameră foto pe spate, un model de 12 megapixeli cu F/1.8 și stabilizare optică și filmare 4K și diverse îmbunătățiri software specifice Apple. iPhone SE are buton fizic Home sub ecran, cu senzor de amprentă pe el, cum n-a mai fost văzut de la iPhone 8 și stocarea începe de la 64 GB. Cu excepția camerei, acestea nu sunt musai dezavantaje pentru client, ci doar spun cum a ajuns la acest preț mai mic.

Include carcasă IP68 IP67 și Wi-Fi 6, de altfel, ceea ce chiar m-a mirat un pic. Rezoluția ecranului este de 750 x 1334 pixeli, dar asta nu mai contează așa tare, iar densitatea de pixeli este de 326 ppi, deci good enough.  Acumulatorul este mic, vreo 2.000 mAh, dar cifra nu contează în contextul ecranului. Apple spune că autonomia este asemănătoare cu a lui iPhone 8, iar iPhone SE suportă încărcare la 18 W și încărcare wireless. În stilul Apple, încărcătorul din pachet nu este de 18 W, ci mai slab.

Asta e tot. 400 de dolari costă cel de 64 GB, 450 de dolari cel de 128 GB și 550 de dolari cel de 256 GB.

Sună bine în SUA, dar în Europa se anunță prețuri mai mari. Apple Germania listează 479, 529 și respectiv 649 euro și nu înțeleg de unde vine așa o diferență.

Chiar și așa, cred că se vor vinde foarte multe și în România, cu 2.300 de lei preț pentru varianta de bază, unde cred că este bine poziționat pe nevoile generației tinere, căreia poate nu-i pasă de 3 camere foto pe spate, și pentru multe alte categorii de oameni care probabil intuiesc că un mid-ranger Apple va funcționa mult mai bine decât un mid-ranger cu Android.

 

asus s5507

    57 comentarii

  1. Abia astept!!!

      (Citează)

  2. Mi-am luat iphone8. Ăsta e la fel. Dacă scoteau un SE de 4”, da, schimbam.

      (Citează)

    • Si eu, daca nu aparea asta, imi luam 8. Sau ii schimbam bateria astuia de acum. Acum am 7 si mi se pare cel mai bun iPhone pe care l-am avut. Incredibil de rezistent la zgarieturi, se misca excelent in continuare, singurul lucru care ma face sa vreau altceva fiind bateria care nu mai tine. In speical cand e frig, nu te mai poti baza pe ea.
      SE-ul asta are tot ce imi trebuia mie la un iphone si ceea ce nu credeam ca Apple va mai scoate vreodata: un telefon cu ecran mic, usor ca nu are sticla pe spate, desi suporta incarcare wireless, aluminiu vopsit in profunzime, ieftin, memorie de 128GB, buton cu senzor de amprenta, nu mizeria aia de face recognition.

        (Citează)

    • eu nu știam când îl scot, și SEul meu făcea figuri după 2 ani și jumătate (se bloca, sărea bateria de la 80% la 13% la 1% în câteva minute). nu regret. pentru ce am eu nevoie e ok.

        (Citează)

  3. Si eu cred ca se va vinde bine. Telefoanele Apple au longevitate buna, primesti update-uri si dupa 4-5 ani si le poti utiliza pentru nevoi normale. Asta explica si de ce au valoare buna de revanzare la 2-3 ani.

    Diferenta de pret dintre Europa si SUA vine, de obicei, din TVA. Americanii nu includ taxele de vanzare in pret, asa cum stii:

    450 USD ~ 413 EUR, +TVA 19% ~ 490 EUR

    Probabil pretul din Germania a fost calculat la un curs mai slab USD.

      (Citează)

    • Da, s-au dus vremurile când simpla conversia de la dolar la euro includea și diferența de TVA.

      Dar nu cred că fac conversia la modul că 450 usd înseamnă 413 euro. Iau și ei direct prețul în dolari și-l pun în euro, că americanii consideră monedele egale.

        (Citează)

  4. Cred ca o sa fie mai degraba pe la 2900 ron la noi.

      (Citează)

  5. De la iPhone 8 la asta este pasul perfect. Optul a fost bun in mana, are toate functiile necesare dar dupa doi ani se simte mai lent.
    Probabil pe SE am sa-l iau 128GB. Cel de 256 nu mi-a folosit investitia in aceasta marime (desi acum la revanzare 256GB poate ca pica bine)
    Sa vedem prin august-septembrie ce pret are si am sa fac pasul

      (Citează)

  6. Daca vrei neaparat cel mai mic telefon posibil si neaparat Apple, o fi o varianta buna. Dar daca te gandesti cat telefon primesti pentru 649 eur, e o bataie de joc. OP 7 Pro, vechi de un an dar care merge ca in prima zi (si ma astept sa mearga asa inca 2-3 ani) e 650 eur.

      (Citează)

    • Oamenii care au avut iPhone vor dori în continuare iPhone, de obicei. Mai ales dacă nu le pasă despre camere sau detalii privind Snapdragon vs A13.

        (Citează)

    • Nu-mi imaginez ca fanii apple ar face comparatia si ar lua altceva. Voiam doar sa il pun in context, sa fie clar de ce are apple 250 mld extra in cont.

        (Citează)

    • Sau cumperi iPhone XS la 700€ care bate la funduleţ chinezeria. 😁

        (Citează)

    • Cand l-am luat m-am jucat si cu un XS Max, asa de curiozitate. Probabil ca sunt subiectiv, dar nu merita diferenta. Nu am vazut nici o diferenta de calitate.

        (Citează)

  7. Are IP67 nu IP68

      (Citează)

  8. Prima variantă de SE are bateria de circa 1600 mAh, ceea ce e totuși puțin, chiar dacă ecranul e mic. Dacă ăsta are în jur de 2000, e cam puțin și va fi un telefon care poate face de toate, dar mai cu măsură. E cumva normal să fie așa, e pentru oamenii care nu fac tot timpul ceva cu telefonul, dar nu e același lucru cu 11 doar că la bani mai puțini, chiar dacă ca hardware seamănă. Sau na, e ok dacă nu te deranjează să-l încarci de vreo 2 ori pe zi.

      (Citează)

  9. Astept review-uri. Sper sa fie macar decenta camera. Daca e, sunt foarte interesat. Software-ul si suportul pe temermen lung e imbatabil la iPhone.

      (Citează)

  10. Am iphone 8 de 2 ani si 2 luni. Inca se misca rezonabil, iOS 13 ruleaza fara absolut nicio problema. Planuiesc sa-l tin minim 3 ani, eventual ii schimb bateria si il tin 4 ani. Urmatorul meu telefon va fi, cel mai probabil, noul iPhone SE.

      (Citează)

    • Ar trebui să te țină 4 ani bateria, cât ai battery health peste 80% nici n-ar trebui să-ți pui problema să o schimbi.

        (Citează)

  11. Octav:

    SE-ul asta are tot ce imi trebuia mie la un iphone si ceea ce nu credeam ca Apple va mai scoate vreodata: un telefon cu ecran mic, usor ca nu are sticla pe spate, desi suporta incarcare wireless,

    Aici te contrazic. Spatele este din sticla, pentru a suporta incarcare wireless, ca la iPhone 8.

      (Citează)

  12. Ce alternative exista pe Android in acelasi form-factor compact (nu neaparat ecran mic, cat dimensiuni fizice + greutate)?
    Din ce vad in aparitii recente cam toti merg pe dimensiuni “faras” + “lopata” + “plug de zapada”…

      (Citează)

    • samsung galaxy s10e ( probabil il gasesti si la pret bun acum pe amazon ~ 1700ron, dar la noi posibil sa mai tina de pret 2000+)

        (Citează)

    • S10e este blana. Practic acelasi telefon ca s10, dar mult mai ieftin (ok, nu are 3 camere si bateria un pic mai mica) si mai frumos.

        (Citează)

  13. Cum poate sa fie carcasa din aluminiu si sa suporte wireless charging? Nu de-asta i-au pus sticla in spate la iPhone8?

      (Citează)

    • Merge și prin aluminiu, dar probabil nu foarte strălucit.

        (Citează)

    • Am incercat mai sus sa clarific acest aspect, dar ma bate pagina de comment-uri :)).

      Citez: “Like the iPhone 8, the iPhone SE has an all glass body (..). The glass display and the glass body are held together by an aluminum band that matches the color of each iPhone for a seamless look, and there are small antenna lines.”

        (Citează)

    • Am schimbat și eu, mulțumesc!

        (Citează)

  14. Marius Popescu

    16/04/2020 la 11:07 AM

    Telefonul pare unul eficient și practic.. Fara alte cacatisuri

    L as cumpăra daca as fi sigur că așa salvez “american style ” și economia americii, care, mai în glumă mai în serios, adopta stilul chinezesc.

    Nu de alta, dar, salvând iPhone, salvam și alte branduri concurente ce au băgat spaima în marele telefon alb.
    Poate scăpăm și de covid )))

      (Citează)

  15. Dupa succesul Pixel 3a, lansarea iPhone SE 2020 si Pixel 4a, cred ca industria de smartphone-uri va suferi o lovitura pentru ca oamenii isi vor da seama ca pot cumpara telefoane la 400$/400EUR care merg super ok si fac poze super ok. Nu pot decat sa ma bucur pentru ca devenise absolut sinistru sa dam pe un telefon cat dai pe un Golf la mana a doua :-)

      (Citează)

    • Telefonul va rupe.

      Au tot testat apele anii trecuti cu oferte la schimb din ce in ce mai atractive si anunturi cum ca lumea telefoanele mai rar. Sunt convins ca au datele in spate .

        (Citează)

  16. nwradu:
    Oamenii care au avut iPhone vor dori în continuare iPhone, de obicei. Mai ales dacă nu le pasă despre camere sau detalii privind Snapdragon vs A13.

    Eu cand am cumparat iphone nu m-am gandit la Snapdragon vs A13. Probabil putini o fac pentru ca nu este relevant. Nu poti rula usor iOS pe snapdragon si nici invers si atunci nu poti compara nimic. Se compara experienta finala a autilizatorului si aici topul telefoanelor vandute spune cum stau faptele. Nimeni nu poate sa mai catalogheze ca un telefon de un anume fel e bun (la nivelul asta de pret si performanta) sau rau ci doar cum e alinieaza el cu cerintele si asteptarile sale. Lansarea asta e un pas asteptat si va avea cu siguranta impact.

      (Citează)

    • Foarte intersant cum toti chinezii care erau super competitivi pe midrange au fost prinsi in off-side.

      Partea toxica a ecosistemului android e interdependenta dintre Google si producatorii de telefoane. Astia sunt blocati sa itereze in fiecare an pe aceeasi tehnologie (un ciclu tehnologic dureaza mai ult de un an si parca si adoptia a scazut in viteza, nici macar in 2020 OLED nu e mainstream) si pot justifica price creep-ul doar prin hardware.

      De aia apar pomi de craciun de la huawei si samsung cu 10 camere si ecrane 4k, ca daca nu iti fura ochii cu specificatiile nu au pot optimiza pe alt palier pentru ca nu au acces sa integreze mai bine harware cu software.

      In articolul de ieri spunea cineva ca midrange e cu 4k, am ras gandindu-ma la cat continut 4k consuma cineva pe telefon.

        (Citează)

    • N-au fost prinși în offsaid, iPhone a avut mereu în ultimii ani un astfel de model mai ieftin gamă. Până acum aveau Xr și iPhone 8 la vânzare, anterior a fost primul SE.

      Google are în continuare seria PIxel puternică pe același segment, Xiaomi e ok, Samsung are 30 de modele.

      Pe mid-range lupta se dă mai degrabă la operatori, că astfel de telefoane sunt de obicei incluse ușor în oferte.

        (Citează)

    • Xiaomi e ok – da
      Samsung are 30 de modele – my point

        (Citează)

    • alxzen: Samsung are 30 de modele – my point

      Și al meu :D Credeam că au învățat ceva din anii când aveau 60 de modele numite Galaxy și diverse litere.

        (Citează)

    • un om: Eu cand am cumparat iphone nu m-am gandit la Snapdragon vs A13. Probabil putini o fac pentru ca nu este relevant.

      La asta mă refeream și eu. Apple îți spune direct ce vei putea face cu telefonul și știi că va funcționa bine pe majoritatea aplicațiilor.

      La Android e cu benchmarks și din astea ca să vezi cine a împreunat cel mai bine hardware și software.

        (Citează)

  17. Dupa ce mi s-a busit telefonul (android de cand ma stiu) la inceputul anului, am fost nevoit sa stau 2 saptamani cu un iphone 6. Nu aveam asteptari decat sa folosesc apelarea si messenger, dar telefonul asta din 2014 m-a lasat masca, mergea like new cu mici delayuri la aplicatiile mari. Am bagat pe el PUBG for fun si a mers fara sughituri :))
    N-am stat pe ganduri, mi-am luat un XR si cred ca multi ani o sa raman pe mar, fara urme de indoiala. Chiar nu conteaza 16gb ram si procesor intel i9 pe telefoane daca software-ul nu stie ce sa faca cu ele.

      (Citează)

  18. Ce fain ar fi fost sa nu aiba portiunile alea negre sus si jos. Chiar ar fi fost un telefon mic (mic cu totul) . Scump dar mic. Asa nu e decat un telefon scump, cu ecran mic.

      (Citează)

  19. vali:
    eu nu știam când îl scot, și SEul meu făcea figuri după 2 ani și jumătate (se bloca, sărea bateria de la 80% la 13% la 1% în câteva minute). nu regret. pentru ce am eu nevoie e ok.

    @vali, ii schimbai bateria si te mai ducea 2 ani.

      (Citează)

    • da și nu.

      1. nu am așa ceva pe aici, trebuie trimis la bucurești și durează 2 săptămâni.
      2. voiam cameră foto mai bună

        (Citează)

  20. eMAG a lansat pagina de înscriere pentru precomandă. https://www.emag.ro/campaign/preinscriere-iphone-se

      (Citează)

  21. Daca nu era cu ios, cred ca il cumparam. Ma rog, adica il ceream de la serviciu.

      (Citează)

  22. “Primul iPhone SE a fost lansat în martie 2016, bazat pe iPhone 6S și era un mid-range de doar 4 inchi.”

    corecteaza pls, a fost baza pe 5S

    Pacat mare ca n au mai scos pe acelasi sasiu :(. Ma rugam sa fie fake uri pozele despre SE 2020 si ma asteptam sa iasa tot pe platforma de 5S dar cu rama mai subtire si eventual fara buton, doar touch. Cred ca era minunat – practic aveai acelasi display ca la 8 daca il faceau contemporan cu ce apare acu, fara buton, si ramanea dimensiunea disponibila pentru cei care inca vor sa se aseze pe scaun cu telefonul in buzunar.
    Practic in momentul asta nu mai ai nicio optiune pentru un telefon mic, de la Apple ma refer. Pacat!

      (Citează)

  23. nwradu:
    Oamenii care au avut iPhone vor dori în continuare iPhone, de obicei. Mai ales dacă nu le pasă despre camere sau detalii privind Snapdragon vs A13.

    Eu nu-mi imaginez cum tinerii care-l vor cumpara nu sunt interesati de “3 camere foto pe spate” – din ce stiu eu pe tineri ii intereseaza fix aspectul asta…

      (Citează)

    • poarte nu ii stii bine. Se fac instantanee. E 1 pe grup care are un S20plus sau ceva si e mai tech savvy care face pozele noapte si mai bibileste la setari. In rest cine sta sa schimbe intre telefoto/ultrawide, blah blah.

      dar ca un mic insight, tinerii sunt mult mai intersati de cum filmeaza decat de cate optiuni sau control iti ofera camera app-ul.

        (Citează)

    • Nu chiar. Mulți fac fotografiile mișcate, fără o încadrare bună, aproape la nimereală. Dacă-ți pasă de niște principii fotografice, începi să fii interesat de avantajul unei camere cu zoom, să zicem. Chiar și apoi, 70% dintre fotografii le faci tot cu camera normală.

      Sunt sigur că mulți preferă mai degrabă brandul sau iOS în locul unei camere suplimentare.

        (Citează)

    • Mulți fac fotografiile mișcate, fără o încadrare bună, aproape la nimereală.

      yup, chiar asa, dar din moment ce le vad postate inseamna ca nu conteaza chiar asa mult.

        (Citează)

    • Pentru ei, nu. Pentru mine contează, că mă zgârie pe ochi.

        (Citează)

  24. Perfect. Acum e momentul sa imi cumpar un Iphone 5s SH. Deja imi permit.

      (Citează)

  25. Ma uit pe link-ul ala cu cele mai bune 5 telefoane vandute de Apple in 2019 si vad ca 4 din cele 5 telefoane sunt niste “greuceni” de 190-250 de grame, cu diagonale de 5,8-6,4 inch. Aproape 120 de milioane de unitati vandute, adica undeva spre 80% dintre vanzari noi de Iphone din 2019 (bazat pe cifrele date de Gartner, Apple a vandut intre 35 si 40 de milioane de unitati trimestrial).

    Imi e ca diagonala aia de 4.7 e prea mica pentru anul 2020 pentru a obtine cifre mari de vanzare, chiar si pentru Apple.

    Dar cred ca nu au ce face, trebuie sa incerce ceva, orice. Criza o sa loveasca dur piata smartphone-urilor premium, alea cu pretul de 1000 de dolari si peste, fara doar si poate.

      (Citează)

  26. Nu am citit toate comentariile, daca s-a mai spus, scuze.

    E mai scump in Europa si din cauza garantiei. Aici sunt 2 ani de garantie standard. In SUA doar 1. :)

      (Citează)

  27. Am folosit XR aproape 1 an si eram super multumit de el din toate punctele de vedere (baterie, camera, tot), mai putin dimensiunea. Pur si simplu nu m-am obisnuit cu el, asa ca am facut trecerea acum vreo 2-3 luni la 8. Cred ca SE-ul actual este close to perfection (are dimensiunea perfecta!), daaaaar as fi vrut o camera un pic mai wide decat la 8. Comparand XR cu 8 dpdv perfomante nu simt diferenta, insa la baterie il incarc de doua ori pe zi.
    Cred ca trecerea de la 5/6/7 la SE 2020 este justificata, dar de la 8 pare ca nu este o diferenta enorma.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus